Xinjiang

Tuesday, 16 July, 15:24

Nyheter om Xinjiang

NRK - 01 feb 24 kl. 09:12

Bilprodusenter nyter godt av kinesisk tvangsarbeid

Det er utstrakt bruk av tvangsarbeid i kinesisk aluminiumsindustri som forsyner internasjonale bilprodusenter, konkluderer Human Rights Watch (HRW) i rapport. – Bilprodusentene kjenner ganske enkelt ikke omfanget av koblingene til tvangsarbeid i Xinjiang-regionen og forsyningskjedene av aluminium, sier Jim Wormington i HRW. Ifølge menneskerettsorganisasjonen foreligger det troverdige beviser på at aluminiumsprodusenter i Xinjiang deltar i statlige kinesiske programmer som baserer seg på tvangsarbeid for uigurer og medlemmer av andre muslimske minoritetsgrupper.

NRK - 19 feb 24 kl. 07:54

Kaldeste temperatur målt i Xinjiang noensinne

Reuters melder at kinesiske statlige medier rapporterer om 52,3 minusgrader i Tuerhong i Fuyun søndag. Det skal være det kaldeste siden man begynte å registrere temperatur i regionen Xinjiang. Den tidligere kulderekorden på 51,5 minusgrader ble målt 21.

NRK - 16 feb 24 kl. 17:22

Aftenposten: Elbusser i Oslo kobles til tvangsarbeid i Kina

Produsenten av 22 busser som brukes i kollektivtrafikken i Oslo kobles til tvangsarbeid i Kina, skriver Aftenposten. De viser til en rapport laget for kollektivselskaper i Sverige, som kobler flere kinesiske produsenter av elbusser til tvangsarbeid. Én av produsentene, Build Your Dreams (BYD), har levert 22 busser til Nobina, en av Ruters underleverandører.

NRK - 31 jul 23 kl. 04:28

Kina og Emiratene med militært samarbeid

Kina vil ha en felles militærøvelse med De forente arabiske emirater. Det skal skje neste måned i Xinjiang-regionen. Det kommer frem i en uttalse fra kinesiske myndigheter, melder Reuters..

Klartale - 01 sep 22 kl. 11:15

FN mener Kina bryter menneskerettigheter i Xinjiang

Regionen Xinjiang ligger lengst nordvest i Kina. Mange av de som bor der er muslimer, og mange er også fra folkegruppen uigurer.De siste årene har flere anklaget Kina for å bryte menneskerettigheter i denne regionen.

VG - 17 jul 23 kl. 13:35

Varmerekord i Kina - målt 52,2 grader

I landsbyen Sanbao i regionen Xinjiang ble det satt ny varmerekord mandag..

NRK - 12 maj 23 kl. 14:17

Huitfeldt ber Kina få slutt på krigen

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sa til Kinas utenriksminister at landet må fortsette sin kontakt med Russland og jobbe for en slutt på Ukraina-krigen. Den kinesiske utenriksminister Qin Gang ønsket på sin side Norge et gratulerer med dagen på forskudd før 17. mai.

NRK - 04 maj 23 kl. 09:37

Kinas visepresident skal delta på kroningen av kong Charles

Kinas visepresident Han Zheng skal delta på kroningen av kong Charles lørdag, bekrefter det kinesiske utenriksdepartementet. Den britiske utenriksministeren James Cleverly har tidligere sagt at han regner med å møte Han i forbindelse med besøket i Storbritannia. Cleverly har lovet at han vil ta opp menneskerettighetsspørsmål både knyttet til Hongkong og behandlingene av uigurene I Xinjiang vest i Kina.

NRK - 23 feb 23 kl. 02:05

Jordskjelv med styrke på 6,3 i Kina

Et jordskjelv med styrke på 6,3 har rammet grenseområdet mellom Xinjiang-regionen i Kina og Tadsjikistan. Skjelvet ble registrert klokken 8.37 torsdag morgen, melder den kinesiske statlige fjernsynskanalen CCTV.

NRK - 21 feb 23 kl. 16:46

Kinas toppdiplomat på besøk i Moskva

Kinas toppdiplomat Wang Yi er i Moskva, der han tirsdag møtte lederen for Russlands sikkerhetsråd, Nikolaj Patrusjev. Patrusjev regnes som en nær alliert av president Vladimir Putin, og understreket under samtalen med Wang at Russland og Kina må stå sammen. – Sett i lys av den kampanjen Vesten nå fører mot Russland og Kina, er ytterligere styrking av det russisk-kinesiske samarbeidet særlig viktig, sa Patrusjev, ifølge nyhetsbyrået Ria Novosti.

Klartale - 29 nov 22 kl. 06:30

Demonstrasjonene sprer seg i Kina

Det er veldig sjeldent store demonstrasjoner i Kina. Myndighetene slår hardt ned på det. Nå har det vært demonstrasjoner flere steder i Kina.

NRK - 27 nov 22 kl. 08:00

Smitterekord mens koronaprotester brer seg i Kina

Natt til søndag var det protester mot koronatiltak i en rekke kinesiske byer, blant annet i Shanghai. Protestene har utspilt seg som følge av raseriet som en brann i Xinjiang-regionen utløste. Ti mennesker mistet livet i brannen, og mange mener at strenge koronatiltak gjorde redningsarbeidet vanskeligere.

NRK - 25 nov 22 kl. 21:52

Brann i Kina kaster glør på opphetet Covid-debatt

Ti personer har mistet livet og ni personer er skadet i en brann som brøt ut i en boligblokk i Xinjiang-regionen i Kina, melder AP. Hendelsen har kastet glør på den glohete diskusjonen i kinesiske sosiale medier, der folk spør seg om landets nulltoleranse mot Covid-19 er til fare for liv og helse. De spør seg om nedstengingen var til hinder for redningsaksjoner eller også hindret beboerne i å komme seg ut av bygningen, skriver NYT.

NRK - 31 aug 22 kl. 13:02

FN kommer med Xinjiang-rapport

Onsdag kommer FN med en lenge ønsket rapport om Kina som anklages for å ha satt en million uigurer og andre muslimske minoriteter i fangeleirer i Xinjiang. – Rapporten om Xinjiang vil bli publisert i løpet av dagen, opplyser Jeremy Laurence, som er talsperson for FNs avtroppende menneskerettssjef Michelle Bachelet. Bachelet kunngjorde i juni at hun fratrer stillingen sin.

Klartale - 01 jan 23 kl. 06:00

Krig, krise og klima preget nyhetene fra verden

Januar5. januar: Det er mange protester i Kasakhstan. Presidenten erklærer unntaks-tilstand i landet.

NRK - 26 dec 22 kl. 05:31

Soldater drept i Pakistan

Minst seks soldater er drept og flere sivile såret i tre ulike hendelser knyttet til militante grupper i Balutsjistan i Pakistan, ifølge myndighetene. Ifølge det pakistanske forsvarets PR-avdeling ISPR (Inter-Services Public Relations) ble fem soldater, blant dem en offiser, drept under en opprydningsaksjon i Kohlu-distriktet søndag. Tidligere på dagen ble en soldat drept i skuddveksling med militante i Zhob-distriktet, og fire sivile ble såret i en granateksplosjon i provinshovedstaden Quetta, ifølge ISPR.

NRK - 26 dec 22 kl. 05:31

Soldater og sivile drept i Pakistan

Minst seks soldater er drept og flere sivile såret i tre ulike hendelser knyttet til militante grupper i Balutsjistan i Pakistan, ifølge myndighetene. Ifølge det pakistanske forsvarets PR-avdeling ISPR (Inter-Services Public Relations) ble fem soldater, blant dem en offiser, drept under en opprydningsaksjon i Kohlu-distriktet søndag. Tidligere på dagen ble en soldat drept i skuddveksling med militante i Zhob-distriktet, og fire sivile ble såret i en granateksplosjon i provinshovedstaden Quetta, ifølge ISPR.

NRK - 25 dec 22 kl. 05:30

18 gruvearbeidere innesperret i Kina

Redningsmannskaper forsøkte lørdag å ta seg fram til 18 gruvearbeidere som sitter fast etter at en gullgruve kollapset. Til sammen 40 mennesker jobbet under bakken i gruva da den kollapset lørdag ettermiddag. 22 av dem ble reddet opp, mens de 18 andre ikke umiddelbart kunne hjelpes.

NRK - 26 nov 22 kl. 15:29

Uvanlige demonstrasjoner i Kina

Demonstranter tok til gatene i Urumqi i Kinas vestlige region Xinjiang, og krevde slutt på nedstengingene. De samlet seg på en offentlig plass, knyttet nevene i lufta og sang deler av nasjonalsangen med ordene «reis dere, dere som nekter å være slaver». Mange av Urumqis innbyggere bor i områder som har vært nedstengt i 100 dager.

NRK - 26 nov 22 kl. 07:52

Dødsbrann i Kina utløser koronaprotester

En brann som krevde ti menneskeliv i en boligblokk i Xinjiang nordvest i Kina, har utløst protester mot Kinas strenge koronatiltak. Ytterligere ni personer ble skadd i brannen i en provinshovedstaden Urumqi torsdag. Innlegg i sosiale medier både i og utenfor Kina hevder at redningsarbeidet ble hindret av den langvarige nedstengingen av byen.

NRK - 25 nov 22 kl. 03:41

Minst ti døde i boligbrann nordvest i Kina

Ti døde og ytterligere ni ble skadd i en brann i en leilighetsblokk i Xinjiang-provinsens hovedstad Urumqi torsdag, ifølge kinesiske myndigheter. Brannen oppsto torsdag kveld. Det var minusgrader i byen, og det tok rundt tre timer å slukke brannen.

VG - 16 nov 22 kl. 11:08

Uigurene ble endelig hørt i Stortinget

Det er grunnlag for å si at det som skjer i den kinesiske regionen Xinjiang er forbrytelser mot menneskeheten. Å tie er ikke et alternativ..

NRK - 14 nov 22 kl. 15:32

Biden snakket om Taiwan og menneskerettigheter

Under samtalen med Xi Jinping kritiserte president Joe Biden det USA mener er Kinas stadig mer aggressive Taiwan-politikk, oppgir Det hvite hus. Biden selv sier til pressen at USA fortsatt støtter «ett-Kina»-politikken, og at han ikke ser at Kina har noen umiddelbare planer om å invadere Taiwan. Biden tok også opp USAs bekymringer for brudd på menneskerettighetene i Tibet og Hongkong, samt mot den muslimske befolkningen i Xinjiang-regionen vest i Kina, ifølge uttalelsen fra Det hvite hus..

VG - 05 nov 22 kl. 22:29

«Det er svært mørkt nå»: Slik kveler Kinas mektige leder menneskerettighetene

På Hongkong, i Tibet og blant muslimer i Xinjiang-regionen, er undertrykking gått fra vondt til verre under Kinas mektige leder, Xi Jinping. – Folk er redde, sier en aktivist til VG..

NRK - 01 sep 22 kl. 22:58

Huitfeldt ber Kina respektere menneskerettighetene

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier situasjonen i Kinas Xinjiang-provins er svært bekymringsfull og ber landet respektere menneskerettighetene. FNs høykommissær for menneskerettigheter konkluderer i en fersk rapport med at behandlingen av den muslimske uigur-minoriteten i Kinas Xinjiang-provins kan være en forbrytelse mot menneskeheten. – Vi har etterlyst rapporten fra FNs høykommissær for menneskerettigheter i lang tid og ønsker den velkommen, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Aftenposten - 01 sep 22 kl. 05:51

FN: Kinas interneringsleirer i Xinjiang kan være forbrytelser mot menneskeheten

Kinas internering av uigurer og andre muslimske minoriteter i Xinjiang-regionen kan være forbrytelser mot….

NRK - 01 sep 22 kl. 00:08

FN: Kinas internering av muslimske minoriteter i Xinjiang kan være forbrytelser mot menneskeheten

FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCH) skriver at internering av muslimske minoriteter i den kinesiske Xinjiang-regionen kan være forbrytelser mot menneskeheten. Kina er beskyldt for ha satt en million uigurer og andre muslimske minoriteter i fangeleirer i regionen. (NTB).

Klartale - 16 okt 22 kl. 06:00

Hva kan Xi love i årene som kommer?

Alt tyder på at Xi Jinping blir valgt til leder for Kinas kommunistparti for tredje gang. Etter ti år som leder for både parti og Kina kan han trolig gjøre seg klar for fem nye år ved makten.Og Xi har mye å skryte av når partiet samler seg.

Aftenposten - 10 okt 22 kl. 11:38

Aftenposten mener: FN må snakke om uigurene

FNs menneskerettighetsråd sier nei til å diskutere Kinas overgrep mot uigurer og andre minoriteter i Xinjiang-provinsen..

NRK - 24 maj 22 kl. 08:35

Lekkasje viser nye detaljer om Kinas omskoleringsleire

En dokumentlekkasje som Aftenposten og en rekke andre medier har fått tilgang til viser for første gang bilder fra innsiden av Kinas fangeleirer i Xinjiang. En ukjent hacker har hentet flere tusen filer som aldri var ment for offentligheten fra politiservere i Xinjiang, skriver Aftenposten. Filene dokumenterer blant annet hvordan kinesiske ledere er direkte involvert i interneringen av mange hundre tusen uigurer og andre muslimer i Xinjiang-provinsen.

NRK - 26 sep 22 kl. 11:50

USA ber FNs menneskerettsråd diskutere Kina

USA har bedt FNs menneskerettsråd om å diskutere kinesiske menneskerettsbrudd. Amerikanerne vil at debatten skal handle om menneskerettsbrudd mot den uiguriske minoriteten i Xinjiang-regionen. Nylig publiserte FN en rapport der granskere mener at Kinas behandling av den muslimske minoriteten kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten.

NRK - 20 maj 22 kl. 20:29

FNs menneskerettighetssjef på sjeldent besøk i Xinjiang

FNs høykommissær for menneskerettigheter reiser snart til Xinjiang-provinsen, der Kina anklages for grove overgrep mot minoriteter. Det blir første gang på 17 år at en menneskerettssjef i FN besøker Kina. FN-kontoret har i årevis bedt om «meningsfull og uhindret» tilgang til Xinjiang.

NRK - 23 sep 22 kl. 06:28

Australia: Tidkrevende å reparere forholdet til Kina

Det skjøre forholdet mellom Australia og Kina vil bli en tidkrevende oppgave å reparere, mener Australias utenriksminister. Penny Wong kommer med beskrivelsen etter et sjeldent møte med sin kinesiske motpart Wang Yi under FNs høynivåuke i New York torsdag. – Jeg tror det blir en lang vei å gå der begge parter må ta mange skritt for å gjøre forholdet mer stabilt, sier hun.

NRK - 14 sep 22 kl. 13:54

EU vil forby produkter laget ved slavearbeid

EU vil innføre et forbud mot produkter som er framstilt ved tvangsarbeid. Selv om Kina hyppig blir trukket fram på grunn av behandlingen av uigur-minoriteten i Xinjiang, er ikke landet nevnt spesifikt i EU-forslaget. I stedet retter forslaget seg mot alt tvangsarbeid, også det som måtte skje innenfor EU.

NRK - 01 sep 22 kl. 21:37

Blinken: Kina må stilles til ansvar

Kina må stilles til ansvar for «folkemordet» på den muslimske uigur-minoriteten, sier USAs utenriksminister Antony Blinken. FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) la denne uka fram en sterkt kritisk rapport som konkluderer med at kinesiske myndigheter med sin behandling av minoritetene i Xinjiang-provinsen kan gjøre seg skyldige i forbrytelser mot menneskeheten. USA har tidligere anklaget Kina for å begå folkemord på uigurene, og utenriksminister Antony Blinken mener at FN-rapporten bidrar til å underbygge denne anklagen.

NRK - 17 aug 22 kl. 20:49

FN-ekspert: «Rimelig å konkludere» med at det foregår tvangsarbeid i Kina

FNs spesialrapportør for moderne slaveri, Tomoya Obokata, sier det er «rimelig å konkludere» med at det foregår tvangsarbeid i Xinjiang-provinsen i Kina. Det går frem i en ny rapport. Rundt 8 millioner av Xinjiangs befolkning på nær 22 millioner er muslimske uigurer.

Klartale - 12 aug 22 kl. 11:30

Hva vil skje med Taiwan?

Taiwan heter offisielt «Republikken Kina». Og har vært en del av Kina lenge. Men folk fra begge steder er uenige.

NRK - 29 maj 22 kl. 06:07

USA bekymrer seg over FNs Xinjiang-besøk

USA uttrykker bekymring over Kinas «forsøk på å begrense og manipulere» FNs menneskerettssjef Michelle Bachelets besøk til Xinjiang-regionen i Kina. Det sa USAs utenriksminister Antony Blinken lørdag. Han la til at forholdene rundt besøket «ikke la til rette for en komplett og uavhengig vurdering av menneskerettssituasjonen i Kina, inkludert i Xinjiang».

NRK - 24 maj 22 kl. 17:11

Ber om granskning etter bildelekkasje fra Kina

Tyskland ber om granskning etter at det ble lekket bilder fra innsiden av Kinas fangeleirer for uigurer i Xinjiang-provinsen. – I en samtale med sin kinesiske kollega Wang Yi viste Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock til sjokkerende rapporter om svært alvorlige brudd på menneskerettighetene i Xinjiang, opplyser det tyske utenriksdepartementet. (NTB).

Klartale - 25 jul 22 kl. 06:30

Dette er landene det er farlig å være uenig med

Mohammed bin Salman er kronprins i Saudi-Arabia. Han ble kjent for mye av verden for fire år siden. Og han ble kjent for et drap på journalisten Jamal Khashoggi.

NRK - 28 maj 22 kl. 15:18

FNs menneskerettssjef tok opp uiguranes kår med Kina

FNs høgkommisær for menneskerettar, Michelle Bachelet, seier ho tok opp oppsplitting av uigurfamiliar med styresmaktene i Xinjiang-provinsen i Kina. – Vi veit det er mange som søker informasjon om korleis det har gått med andre i familien. Dette og andre tema blei drøfta med styresmaktene, seier ho ifølge AFP.

Klartale - 25 maj 22 kl. 13:36

Xi måtte forsvare Kina i møte med FN

Michelle Bachelet er kommisjonær for menneskerettigheter. Hun jobber for verdens-organisasjonen FN. Bachelet er på et seks dager langt besøk i Xinjiang i Kina.

VG - 24 maj 22 kl. 17:08

Tyskland ber om gransking etter lekkede bilder fra Kinas fangeleirer

Tyskland ber om gransking etter at det ble lekket bilder fra innsiden av Kinas fangeleirer for uigurer i Xinjiang-provinsen..

VG - 06 nov 21 kl. 10:17

Beijing-OL er en feiring av Xi-diktaturet

Dersom vi virkelig mener at Kinas menneskerettighetsbrudd – i Xinjiang, i Hongkong og ellers i landet – er uakseptable, bør Norge boikotte Vinter-OL i Beijing..

NRK - 14 okt 21 kl. 18:41

USA og Eritrea til FN-råd

USA og Eritrea er valgt inn i FNs menneskerettsråd torsdag. De tiltrer i rådet 1. januar neste år.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com