Nyheter om Bolsonaro

Klartale - 02 okt 22 kl. 06:00

Vinner Bolsonaro eller Lula?

Brasil er et av verdens største demokratier. Nå skal brasilianerne velge hvordan framtiden deres ser ut. To vidt forskjellige personer kan bli president.

NRK - 22 feb 24 kl. 21:49

Bolsonaro i avhør om kuppmistanker

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro valgte å være helt taus i et innledende politiavhør om hvorvidt han planla et kupp etter valgnederlaget i 2022. Etterforskere mener den ytre høyre-populisten og eksoffiseren Bolsonaro ledet en gruppe kuppmakere som satte spørsmålstegn ved valgsystemet og resultatet, som innebar at Luiz Inácio Lula da Silva vant og ble landets nye president. Bolsonaro har tidligere avvist alle anklager.

NRK - 28 feb 24 kl. 14:29

Brasils Bolsonaro innlagt på sykehus

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro ble onsdag innlagt på sykehus. Det melder Reuters. Hans talsperson Fabio Wajngarten opplyste på sosiale medier at leger vil vurdere om han trenger kirurgi for å rette på en abdominal brokk.

NRK - 22 jun 23 kl. 15:07

Rettssaken mot Bolsonaro i gang

Valgdomstolen TSE har begynt behandlingen av saken der Brasils ekspresident Jair Bolsonaro anklages for maktmisbruk for å påvirke valget. Et mindre parti stevnet Bolsonaro for domstolen med anklager om at han misbrukte presidentembetet og myndighetenes kommunikasjonskanaler til å fremme egen valgkamp og så tvil om det brasilianske valgsystemet. Blir han dømt, kan Bolsonaro miste retten til å stille som presidentkandidat i 2026 – og alle andre politiske embeter.

NRK - 27 mar 24 kl. 02:01

Politiet etterforsker Bolsonaros opphold på ambassade

Politiet i Brasil etterforsker hvorfor tidligere president Jair Bolsonaro oppholdt seg to dager på den ungarske ambassaden, melder Reuters. Oppholdet skjedde rett etter at han hadde blitt fratatt passet sitt i forbindelse med en etterforskning om militærkupp. Bolsonaro har nektet for planene..

NRK - 29 jan 24 kl. 12:47

Brasiliansk politi ransaket kontoret til Bolsonaros sønn

Sønnen til Brasils tidligere president Jair Bolsonaro, Carlos Bolsonaro, fikk kontoret sitt ransaket av føderalt politi som del av en spionasjeetterforskning. Carlos Bolsonaro er byrådsmedlem i Rio de Janeiro, og var en av flere som fikk politiet på besøk mandag, melder flere brasilianske medier. Ransakelsene var del av en etterforskning knyttet til angivelig spionasje under Jair Bolsonaros tid som president.

VG - 22 feb 24 kl. 22:02

Bolsonaro taus i avhør om kuppmistanker

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro valgte å være helt taus i et innledende politiavhør om hvorvidt han planla et kupp etter valgnederlaget i 2022..

Klartale - 02 nov 22 kl. 08:43

Bolsonaro skal være klar for å slutte som president

Bolsonaro sa selv ingenting om å gi makten videre, Lula da Silva eller tapet i valget. Han takket de som stemte på ham, og ba folk demonstrere uten bruk av vold. Bolsonaro sa at han ville følge grunnloven, og at han også vil gjøre det i fortsettelsen.

VG - 08 feb 24 kl. 14:49

Bolsonaro må gi fra seg passet i skyggen av kupp-etterforskning

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro må overlevere passet sitt til politiet. Samtidig etterforskes flere støttespillere for kuppforsøk..

NRK - 08 feb 24 kl. 14:09

Brasiliansk politi: Bolsonaro må gi fra seg passet sitt

Tidligere president i Brasil, Jair Bolsonaro, må ifølge AFP gi fra seg passet sitt til myndighetene. Nyheten kommer etter at brasiliansk politi annonserte at etterforsker Bolsonaros tidligere støttespillere for kuppforsøk..

NRK - 08 feb 24 kl. 12:47

Brasiliansk politi etterforsker personer tilknyttet Bolsonaro for kuppforsøk

Brasiliansk politi annonserte torsdag at de skal etterforske flere at tidligere president Jair Bolsonaros toppfolk for kuppforsøk, melder Reuters. Kuppforsøket inntraff etter Bolsonaros valgnederlag i 2022. Regjeringsmedlemmene som nå skal ettergås inkluderer general Walter Braga Netto, tidligere forsvarsminister Paulo Nogueira Batista og tidligere justisminister Anderson Torres, ifølge Reuters kilder.

NRK - 25 mar 24 kl. 22:52

Brasil: Kaller Ungarns ambassadør inn på teppet

Brasils utenriksminister kaller inn Ungarns ambassadør på teppet, melder AFP. Bakgrunnen er at Brasils tidligere president Jair Bolsonaro oppholdt seg på ambassaden i to dager i februar. Bare dager etter at hans pass ble konfiskert..

NRK - 18 aug 23 kl. 21:06

Bolsonaros bankkontoer skal granskes

Brasils høyesterett har gitt politiet tilgang til tidligere president Jair Bolsonaros bankkontoer. Han og kona anklages for å ha underslått smykker og gaver. Også kona Michelles bankkontoer skal undersøkes, ifølge lokale medier.

NRK - 05 jan 24 kl. 20:39

Avskogingen i Brasils Amazonas ble halvert i fjor

Avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas-regnskogen falt 50 prosent i 2023 sammenlignet med året før. Satellittovervåking viser at 5152 kvadratkilometer med skogdekke ble ødelagt i Brasils Amazonas i fjor, ifølge Brasils nasjonale romforskningsbyrå. Selv om det er en stor nedgang fra 2022, tilsvarer det likevel over 11 ganger Oslos areal.

NRK - 14 sep 23 kl. 19:05

Bolsonaro-tilhenger dømt til 17 års fengsel for 8. januar-stormingen i Brasil

En 51 år gammel tilhenger av ekspresident Jair Bolsonaro er den første personen som dømmes for stormingen av Brasils senat og andre regjeringsbygg 8. januar. Dommerne i Brasils høyesterett stemte for en fellende dom mot Aecio Pereira torsdag.

NRK - 01 sep 23 kl. 05:00

Bolsonaro taus i avhør om gaver fra Saudi-Arabia

Brasils ekspresident Jair Bolsonaro var torsdag i politiavhør. Der ble han spurt om smykker og andre gaver han fikk av utenlandske regjeringer, og som ikke ble registrert. Men han ville ikke si noe.

NRK - 18 aug 23 kl. 05:20

Anklager mot Bolsonaro i Brasil

En brasiliansk hacker har fortalt en kongresskomité at tidligere president Jair Bolsonaro ba ham tukle med en elektronisk stemmemaskin under fjorårets valgkamp. – Han ga meg fullmakt til å gjøre hva jeg ville med stemmemaskinen, sa dataprogrammerer Walter Delgatti til komiteen torsdag. Ifølge ham møtte han daværende president Bolsonaro i august i fjor, som også skal ha tilbudt å benåde Delgatti dersom han havnet i trøbbel.

NRK - 30 jun 23 kl. 17:35

Utestenger Bolsonaro fra politikken frem til 2030

Brasils statlige valgdomstol har flertall for å utestenge tidligere president Jair Bolsonaro fra politikken frem til 2030. Bolsonaro er anklagd for å ha misbrukt makten sin i fjorårets valg. Fire dommere i domstolen har stemt for å dømme Bolsonaro for misbruk av makt og misbruk av mediene i landet..

NRK - 30 jun 23 kl. 00:06

Rettssaken mot Bolsonaro fortsetter fredag

Fire av sju dommere i Brasils øverste valgdomstol har stemt i saken mot landets tidligere president Jair Bolsonaro som er anklaget for maktmisbruk. Tre av dommerne har sagt ja til å frata Bolsonaro retten til å stille til valg de neste åtte årene. Dermed trenger bare en av de resterende tre dommerne å stemme for domfellelse.

NRK - 03 feb 23 kl. 08:03

Lula anklager Bolsonaro for kupplaner

Tusenvis av Bolsonaros støttespillere brøt seg 8. januar inn i presidentpalasset, kongressen og høyesterett i Brasilia og tok til orde for et militærkupp for å sette valget av Lula i oktober til side. – I dag er jeg sikker, og jeg vil si det høyt og tydelig: Den mannen forberedte kuppet, sa Lula med henvisning til Bolsonaro i et intervju med kringkasteren RedeTV torsdag kveld.

NRK - 16 jun 23 kl. 20:18

Funn av kupplaner på telefonen til en av Bolsonaros medarbeidere

Brasiliansk politi har funnet en detaljert plan for et militærkupp på telefonen til en av medarbeiderne til ekspresident Jair Bolsonaro, ifølge nyhetsmagasin. Det er uklart hvem som skrev dokumentet og hvorvidt Bolsonaro har sett det, skriver det brasilianske nyhetsmagasinet Veja. Et lignende, men mindre detaljert dokument ble i januar funnet hjemme hos tidligere justisminister Anderson Torres.

Klartale - 23 nov 22 kl. 15:33

Ber domstol om å avvise nok stemmer til at han vinner valget

Marcelo de Bessa er advokat og jobber for Bolsonaro. Han sendte inn klagen på vegne av presidenten tirsdag. De Bessa sa da at Bolsonaro vil vinne valget om stemmene blir avvist.

Klartale - 09 jan 23 kl. 09:29

Brasils president lover å straffe alle som hjalp til

Over tusen tilhengere av Jair Bolsonaro stormet viktige bygg søndag. Det skjedde i Brasils hovedstad, Brasília. Blant byggene var landets høyesterett, presidentpalass og nasjonal-forsamlingen.

Klartale - 07 aug 22 kl. 06:30

Ny bok: Lyver, misliker fattige og snakker stygt om kvinner

Jair Bolsonaro misliker fattige. Han lyver ofte. Og skryter av dem som driver med tortur.

NRK - 28 jun 23 kl. 03:30

Vil utestenge Bolsonaro

I Brasil går en dommer i valgdomstolen inn for å utestenge Brasils tidligere president Jair Bolsonaro fra å inneha politiske verv fram til 2030, melder Reuters. Bolsonaro er anklaget for maktmisbruk. Dommer Benedito Goncalves er den første dommeren som stemmer i saken i valgtribunalet.

NRK - 30 jan 23 kl. 23:29

Brasils ekspresident Bolsonaro vil ikke hjem – søker turistvisum i USA

Jair Bolsonaro, som fram til årsskiftet var Brasils president, vil ikke reise hjem fra USA og har søkt om turistvisum i et halvt år. Bolsonaro forlot hjemlandet og reiste til Florida to dager før perioden hans gikk ut og Luiz Inacio Lula da Silva tok over som Brasils leder. Nå ønsker han å bli lenger i USA, skriver Financial Times.

Klartale - 25 jan 23 kl. 14:22

Nå starter jobben for å redde regnskogen

Urfolk og miljøvernere var viktige da Lula vant valget mot president Jair Bolsonaro. Nå får folk fra disse gruppene mye makt og ansvar av Lula.Han har utnevnt flere kjent miljøvernere og urfolk til viktige jobber, blant annet i Funai.

NRK - 29 aug 23 kl. 22:45

Danmark donerer 230 millioner kroner til regnskogen

Regjeringen i Danmark vil bidra med en sum tilsvarende 230 millioner norske kroner til bevaring av regnskogen i Brasil. Det opplyser den danske ambassadøren i Brasilia, Eva Pedersen, til nyhetsbyrået Reuters. Pengene skal doneres til det brasilianske Amazonasfondet.

Dagbladet - 03 jul 23 kl. 07:33

Bolsonaro har møtt sin skjebne

Rettsoppgjøret mot Jair Bolsonaro pågår, den første dommen mot ham har falt, flere tiltaler er på vei og Brasil har gått inn i en ny æra, skriver Einar Hagvaag..

NRK - 30 jun 23 kl. 20:32

Bolsonaro anker utestengelsen

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro kunngjorde fredag kveld at han kommer til å anke valgdomstolens dom som utestenger ham fra politikken frem til 2030..

VG - 28 jun 23 kl. 03:43

Dommer stemmer for å utestenge Bolsonaro fra politikken fram til 2030

I rettssaken mot Brasil ekspresident om maktmisbruk har den første dommeren stemt for å nekte Jair Bolsonaro å ha politiske verv fram til 2030..

Klartale - 01 nov 22 kl. 08:16

Bolsonaro skal tale tirsdag

Mandag ble Lula da Silva kåret til vinner av president-valget i Brasil. Han kjempet mot Bolsonaro som er president i dag. Flere har ventet i spenning på om Bolsonaro ville godta at han har tapt.

Klartale - 09 aug 23 kl. 06:00

Hvor mange urfolk har Brasil?

Brasil har 1,69 millioner urfolk. Det er nesten dobbelt så mange som de tidligere har sagt, ifølge en ny folketelling. ---Hva er et urfolk?

NRK - 15 mar 23 kl. 23:00

Bolsonaro må levere tilbake smykker og våpen

En domstol i Brasil har gitt landets tidligere president Jair Bolsonaro frist på fem dager til å gi fra seg smykker og våpen han fikk i gave på et statsbesøk. Bolsonaro fikk juvelene verdt 35 millioner kroner under et offisielt besøk i Saudi-Arabia i oktober 2021, men skal ha unnlatt å registrere gaven slik loven krever. Bolsonaro pålegges også å gi fra seg to våpen som han fikk under et offisielt besøk i De forente arabiske emirater i 2019.

NRK - 26 apr 23 kl. 15:21

Bolsonaro forklarer seg for politiet om opptøyene

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro møtte onsdag føderalt politi for å forklare seg om de voldsomme opptøyene i Brasilia 8. januar, ifølge AFP. En politikilde opplyser til nyhetsbyrået at Bolsonaro ankom det føderale politiets hovedkvarter onsdag morgen.

NRK - 14 apr 23 kl. 20:31

Bolsonaro beordret til å vitne om storming av Kongressen

Brasils høyesterett Dommer Alexandre de Moraes har beordret tidligere president Jair Bolsonaro til å vitne for føderalt politi innen 10 dager, melder Reuters. Bolsonaro-tilhengere stormet kongressen i Brasília 8. januar i år..

NRK - 14 apr 23 kl. 20:31

Bolsonaro beordret til å vitne om kongresstorming

Brasils høyesterett Dommer Alexandre de Moraes har beordret tidligere president Jair Bolsonaro til å vitne for føderalt politi innen 10 dager, melder Reuters. Bolsonaro-tilhengere stormet nasjonalkongressen i Brasília 8. januar i år..

NRK - 18 jul 23 kl. 18:39

Danmark med bidrag til Amazonasfondet

Etter å ha møtt med den danske statsministeren Mette Frederiksen, bekrefter Brasils president Lula Da Silva tirsdag at Danmark blir ny bidragsyter til Amazonasfondet. – Frederiksen fortalte meg om hennes lands intensjon om å godkjenne i budsjettet et bidrag til Amazonasfondet, og jeg inviterte henne å besøke Brasil, sier Da Silva. Fondet ble åpnet i 2008, men frosset i 2019 da tidligere president Jair Bolsonaro avsatte styret i fondet.

NRK - 13 feb 23 kl. 01:22

Bolsonaro sier han snart vil reise til Brasil

Ekspresident Jair Bolsonaro sier han har planer om å snart dra tilbake til Brasil, der han er under etterforskning. Han har vært i Florida siden desember. – Jeg vil også dra tilbake til Brasil.

NRK - 24 mar 23 kl. 16:08

Bolsonaro reiser tilbake til Brasil 30. mars

Brasils ekspresident Jair Bolsonaro reiser tilbake til hjemlandet 30. mars, opplyser partiet hans. Bolsonaro reiste til USA 30.

NRK - 01 feb 23 kl. 07:55

Bolsonaro gir ikke opp politikken

Tidligere president Jair Bolsonaro sier at han fortsatt vil være aktiv i brasiliansk politikk. Den ytterliggående høyrepolitikeren, som omtales som tropenes svar på Donald Trump, har oppholdt seg i Florida siden han tapte presidentvalget til venstreorienterte Luiz Inacio Lula da Silva i desember. Tirsdag talte Bolsonaro til 400 tilhengere i Orlando, under et møte arrangert av den konservative eksilorganisasjonen Yes Brazil.

NRK - 03 maj 23 kl. 17:54

Politiet ransaket Bolsonaros bolig

Brasiliansk politi har ransaket en bolig som tilhører tidligere president Jair Bolsonaro. Bakgrunnen er etterforskning av en gruppe som mistenkes for å jukse med vaksinedata. Bolsonaro har selv bekreftet ransakingen og sa at politiet tok beslag i mobilen hans.

NRK - 03 maj 23 kl. 12:43

Politiet i Brasil slo til heime hjå Bolsonaro

Politiet i Brasil ransaka huset til tidlegare president Jair Bolsonaro. Ransakinga skal ha skjedd i samband med etterforskinga av ei gruppe som skal ha forfalska vaksinedata i myndigheitene sin offisielle covid-19 database, ifølge ein kjelde som Reuters har snakka med. Ein av Bolsonaros tidlegare assistentar Maruos Cid, skal og ha blitt arrestert i same operasjon.

NRK - 04 mar 23 kl. 23:38

Bolsonaro fikk rockestjerne-mottakelse på CPAC

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro ble tatt imot med flere runder stående applaus da han talte på en konferanse for konservative politikere i USA. Bolsonaro talte foran en av de største folkemengdene så langt på den fire dager lange Conservative Political Action-konferansen utenfor Washington. Talen brukte han både på å erklære sin støtte til USAs tidligere president Donald Trump, angripe obligatorisk vaksinering mot koronaviruset og til å så tvil om sitt eget valgnederlag.

NRK - 04 mar 23 kl. 16:35

Bolsonaro: – Jeg har aldri gjort noe ulovlig

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro avviser rapporter fra lokale medier om at han skal ha prøvd å frakte smykker han og konen fikk i gave, fra saudiarabiske myndigheter, inn i landet. – Jeg blir anklaget for en gave jeg verken har bedt om eller har fått. Det finnes ingen ulovligheter fra min side.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

RSS

Kontakt

contact@nyhetspressen.com