Belarus

Tuesday, 16 July, 14:00

Nyheter om Belarus

NRK - 03 jul 24 kl. 13:28

Flere politiske fanger løslatt i Belarus

Flere politiske fanger har blitt løslatt i Belarus, ifølge opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja. Det skriver hun selv på X. – Jeg er glad for å se disse menneskene fri og gjenforent med sine kjære, skriver hun.

NRK - 25 apr 24 kl. 13:13

Belarus hevder litauisk droneangrep – Litauen nekter

Belarusiske sikkerhetstjenester hevder at et litauisk droneangrep mot hovedstaden Minsk er slått tilbake. Det melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass. Nato-landet Litauen motsier anklagene.

NRK - 25 apr 24 kl. 13:13

Litauen avviser anklager om droneangrep i Belarus

– Den litauiske hæren har ikke gjennomført, og kommer ikke til å gjennomføre noen fiendtlige handlinger mot andre stater, heter det i en uttalelse fra en talsperson i den litauiske hæren til Reuters. Belarusiske sikkerhetstjenester hevdet torsdag at et litauisk droneangrep mot hovedstaden Minsk var slått tilbake. Det ble meldt av det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

NRK - 25 apr 24 kl. 12:44

Belarus hevder å ha slått tilbake litauisk droneangrep

Belarusiske sikkerhetstjenester hevder at et litauisk droneangrep mot hovedstaden Minsk er slått tilbake, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass. Det har ikke kommet noen kommentar fra Nato-landet Litauen om påstanden. Ria, et annet statlig, russisk nyhetsbyrå, siterer Belarus' president Aleksandr Lukasjenko på at opposisjonen i landet forsøker å kapre et distrikt vest i landet.

NRK - 11 jun 24 kl. 08:02

Russland og Belarus holder atomøvelser i Russland

Tropper fra Russland og Belarus skal ha startet andre fase av taktiske atomøvelser, skriver Reuters. Opplysningen kommer fra nyhetsbyrået Interfax som siterer det russiske forsvarsdepartementet. Belarus' forsvarsminister Viktor Khrenin uttalte mandag at øvelsen er et beredskapstiltak.

NRK - 25 feb 24 kl. 11:56

Valg i Belarus: Opposisjonsleder oppfordrer til boikott

I dag avholdes det nasjonalvalg i Belarus. Velgerne har bare mulighet til å stemme på partier som støttes av den sittende presidenten Aleksandr Lukasjenko. Han har styrt Belarus siden 1994 og er en av Russlands president Vladimir Putins nærmeste allierte.

NRK - 12 jul 24 kl. 00:08

Stoltenberg: Kinesisk-Belarusisk militærøvelse er del av et mønster

– Militærøvelsen mellom Belarus og Kina er del av et mønster der autoritære land samarbeider for å støtte Russlands krig, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg. På en avsluttende pressekonferanse etter Nato-toppmøtet i Washington torsdag sa Stoltenberg at Ukraina kan stole på Nato både nå og på lang sikt. Han kommenterte også den kinesisk-Belarusiske militærøvelsen, som startet denne uken i Belarus, like ved grensen mot Polen.

NRK - 09 jul 24 kl. 06:22

Kina og Belarus holder militærøvelse nær Polen

Kina og Russland-allierte Belarus holder en felles militærøvelse bare kilometer unna grensen til Nato-landet Polen. Øvelsen begynte i går, skriver Reuters. Den skal vare frem til 19.

NRK - 03 jul 24 kl. 13:28

Politiske fanger løslatt i Belarus

Flere politiske fanger har blitt løslatt i Belarus, ifølge opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja. Det skriver hun selv på X. – Jeg er glad for å se disse menneskene fri og gjenforent med sine kjære, skriver hun.

NRK - 28 jun 24 kl. 11:33

Belarus forsterker grensen til Ukraina

Grensetjenesten til Belarus og landets forsvarsdepartement tar tiltak for ytterligere å forsterke grensen til Ukraina etter en sikkerhetshendelse, sa den hviterussiske grensetjenesten i en uttalelse fredag, ifølge Reuters. Ifølge grensetjenesten hadde ansatte skutt ned en drone onsdag, etter at den ulovlig hadde krysset grensen fra Ukraina for å samle informasjon om Belarusisk grenseinfrastruktur. Ukraina har ikke bekreftet påstanden..

NRK - 26 jun 24 kl. 15:41

EU innfører nye sanksjoner mot Belarus

EU innfører flere, nye sanksjoner mot Russlands samarbeidsland Belarus, ifølge den tyske allmennkringkasteren ARD. De nye sanksjonsreglene skal gjøre det vanskeligere å omgå eksisterende sanksjoner mot Russland. Strengere sanksjoner er svar på Russlands intensiverte invasjon av Ukraina, kunngjør Belgia som har formannskapet i EU-rådet.

NRK - 21 jun 24 kl. 13:04

Belarus holder militærøvelse ved grensen til Polen

Fredag startet en større militærøvelse i to regioner i Belarus, en av Russlands nærmeste allierte. Den ene holdes ved grensen til Polen, skriver NTB..

NRK - 28 sep 23 kl. 18:54

Belarus: Polsk helikopter krenket luftrommet

Belarus' forsvarsdepartement sier at et polsk helikopter torsdag krenket Belarusisk luftrom. Polen avviser påstanden. Forsvarsdepartementet sier at helikopteret to ganger i 15-16-tiden var inne i Belarus' luftrom og fløy opp til 1,5 kilometer inn over landet.

NRK - 09 apr 24 kl. 22:46

Forverret helsetilstand for fengslet nobelprisvinner i Belarus

Nobelprisvinner Ales Bjaljatski har nå sittet tusen dager i fengsel i Belarus. Ektefellen sier helsen hans blir dårligere. Tirsdag var den tusende dagen i fengsel for menneskerettsforkjemperen Bjaljatski (61), som var en av mottakerne av Nobels fredspris i 2022.

VG - 29 maj 24 kl. 12:34

Polen gjeninnfører buffersone mot Belarus

Beslutningen kommer etter at en polsk soldat ble knivstukket ved grensen til Belarus..

NRK - 29 maj 24 kl. 11:27

Ungarn innleder atomsamarbeid med Belarus

Ungarn har undertegnet en atomavtale med Belarus, opplyser Ungarns utenriksminister, ifølge Reuters..

NRK - 29 maj 24 kl. 09:34

Polen oppretter buffersone mot Belarus

Polen vil gjeninnføre en 200 meter bred buffersone på grensen mot Belarus. Det vil skje i begynnelsen av neste uke, opplyser statsminister Donald Tusk, ifølge Reuters..

Klartale - 11 jul 24 kl. 09:57

Fengsles i fire uker

Politiet pågrep en mann i rullestol mandag. Han hadde kastet to brannbomber mot en dør på Slottet.Politiet fengsler ham i fire uker.

NRK - 04 jul 24 kl. 16:28

Putin sier Taliban er en alliert i kampen mot terror

Russlands president Vladimir Putin sier Taliban er en alliert i kampen mot terror fordi de har makten i Afghanistan. – Vi må anta at Taliban kontrollerer makten i landet. I den forstand er Taliban selvfølgelig våre allierte i kampen mot terrorisme, fordi alle myndigheter er interessert i stabilitet i staten de styrer, sier Russlands president Vladimir Putin på toppmøtet i Shanghais samarbeidsorganisasjon (SCO).

NRK - 29 apr 24 kl. 18:41

Svetlana Tikhanovskaja besøkte Stortinget

− Det var en ære for meg å ta imot Tikhanovskaja igjen. Hun er en fryktløs leder av den demokratiske opposisjonen i Belarus, sier stortingspresident Masud Gharahkhani i en pressemelding. Han sier videre at Norge og Stortinget støtter demokratibevegelsen i Belarus som forfølges av Lukasjenkos autoritære regime.

NRK - 27 jun 23 kl. 17:29

Baltiske land ber Nato øke sikkerheten i øst med Wagner-soldater i Belarus

Latvia og Litauen ber Nato styrke sikkerheten langs alliansens østflanke som en sikkerhetsforanstaltning for en mulig Wagner-base i Belarus. – Vi har sett hva disse leiesoldatene er i stand til, sa Latvias utenriksminister Edgars Rinkevics under et besøk i Paris sammen med sine to andre baltiske kolleger. Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis viste til hvor raskt Wagner-soldater rykket fram mot Moskva lørdag, flere hundre kilometer på én dag, og han pekte på at det viser et stort behov for å styrke forsvaret av grensen til Belarus.

NRK - 25 apr 24 kl. 15:20

Europol slår til mot smuglernettverk

Europol har slått til mot et nettverk som har smuglet migranter fra Irak til EU via Russland og Belarus. 21 personer er arrestert. De arresterte kommer fra Egypt, Irak og Syria, opplyste Europol torsdag.

Aftenposten - 25 apr 24 kl. 12:53

Russiske medier: Belarus slo tilbake litauisk droneangrep

Russiske medier hevder at Belarus slo tilbake et droneangrep fra Litauen..

NRK - 22 apr 24 kl. 11:53

Polen åpner opp for Nato-atomvåpen på polsk jord

– Hvis våre allierte bestemmer seg for å utplassere atomvåpen på vårt territorium for å styrke Natos østre flanke, er vi klare til det, sier president Andzre Duda i et intervju med Fakt Daily. Polen deler grense med den russiske enklaven Kaliningrad og med Belarus. – Russland har økt militariseringen av Kaliningrad.

NRK - 04 jun 24 kl. 02:02

18 pågrepet i Polen – mistanke om sabotasjeplaner

18 personer er pågrepet i Polen siden desember, mistenkt for å ha planlagt aksjoner på vegne av Russland og Belarus. En av dem skal ha vært involvert i en plan for å drepte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Ti av dem som er blitt pågrepet, var direkte involvert i å planlegge forskjellige typer sabotasje rundt om i Polen, sa innenriksminister Tomasz Siemoniak mandag.

NRK - 26 dec 23 kl. 08:28

Lukasjenko: Atomvåpenforsendelser fra Russland er fullført

Belarus' president Aleksandr Lukasjenko sier at Russland har fullført forsendelsene av taktiske kortdistanse-atomvåpen til landet hans. Atomvåpnene var på plass i Belarus i oktober, uttalte Lukasjenko på et møte i St. Petersburg i Russland mandag.

NRK - 27 maj 24 kl. 09:21

Polen med storstilt plan om å forsterke grensene i øst

Polens statsminister Donald Tusk skal mandag presentere en storstilt plan for styrking av landets grenser i øst. Planen har fått navnet «Beskyttende skjold i øst» og omfatter investering i ulike sikkerhetstiltak for til sammen 2,5 milliarder euro. Polen grenser mot Ukraina, men også mot Belarus og den russiske enklaven Kaliningrad.

NRK - 24 maj 24 kl. 18:28

Putin: – Ikke opptrapping

President Vladimir Putin sier at Russland regelmessig øver med sine atomvåpen og at denne ukens øvelse ikke er noen opptrapping. Under et besøk i Minsk sa Putin at den eneste forskjellen denne gangen er at øvelsen også omfatter Belarus, der russiske myndigheter i fjor kunngjorde at det skulle utplasseres taktiske atomvåpen. Putins uttalelse falt under en pressekonferanse ved avslutningen på det to dager lange besøket og samtaler med president Aleksandr Lukasjenko.

VG - 24 maj 24 kl. 01:33

Putin i Belarus: – Det er mye å snakke om

Russlands president ble tatt imot på flyplassen av Aleksandr Lukasjenko.

NRK - 14 jul 23 kl. 21:18

Belarus kunngjør avtale med Wagner

Leiesoldater fra Wagner-gruppen lærer opp Belarusiske soldater sør for Minsk, ifølge Belarus. Vladimir Putin skal ha foreslått å bytte ut Jevgenij Prigozjin. Belarus' forsvarsdepartement opplyste fredag at opplæringen finner sted i nærheten av byen Osipovitsjij, rundt 9 mil sør for hovedstaden Minsk.

NRK - 16 maj 24 kl. 10:17

Tre selskaper kastes ut av oljefondet

Oljefondet dropper det kinesiske selskapet Weichai Power Co av frykt for salg av militære kjøretøy til Russland og Belarus. I tillegg droppes våpenprodusenten L3Harris fordi det lager deler til atomvåpen, skriver E24. Også et selskap fra den indiske Adani-gruppen kastes ut fordi det er usikkerhet rundt om det fortsatt driver havnevirksomhet i Myanmar.

Aftenposten - 16 maj 24 kl. 09:51

Kaster tre selskaper ut av Oljefondet. Frykter salg av militært materiell til Russland.

Oljefondet dropper Weichai Power Co av frykt for salg av militære kjøretøy til Russland og Belarus..

E24 - 16 maj 24 kl. 09:50

Frykter salg av militært materiell til Russland: Kastes ut av Oljefondet

Oljefondet dropper Weichai Power Co av frykt for salg av militære kjøretøy til Russland og Belarus. I tillegg droppes våpenprodusenten L3Harris og et Adani-selskap i Myanmar..

NRK - 29 jan 24 kl. 23:16

Putin og Lukasjenko diskuterte utvidet samarbeidet

Presidentene i Russland og Belarus møttes mandag i St. Petersburg for å diskutere hvordan de kan utvide samarbeidet og alliansen mellom de landene. President Vladimir Putin understreket at de to nabolandene har utviklet et «strategisk partnerskap» som en del av den 25 år lange unionsavtale.

NRK - 28 mar 23 kl. 10:20

Belarus følte seg tvunget til å huse atomvåpen

Belarus sier Nato-aggresjon tvang landet til å huse russiske atomvåpen, ifølge Reuters. Aggressive handlinger fra Nato-land som truer Belarus' sikkerhet, har tvunget landet til å huse russiske atomvåpen, sier Belarusiske myndigheter. Det Belarusiske utenriksdepartementet sier videre at de russiske planene om å utplassere taktiske atomvåpen i Belarus ikke vil være i strid med internasjonale avtaler om ikke-spredning av atomvåpen, fordi Belarus ikke vil ha kontroll over våpnene, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

Aftenposten - 03 maj 24 kl. 08:30

Putins «sinte hund» truer Vesten igjen: – En krig mellom Nato og Russland vil starte her

Baltikum forbereder seg på et russisk angrep. Opposisjonslederen mener nabolandet Belarus sitter på nøkkelen i en ny….

NRK - 27 jun 23 kl. 16:33

Polens president: Wagner til Belarus er dårlig nytt for Polen

At Wagner-gruppen flytter til Belarus, er ikke bra for Polen, sier landets president Andrzej Duda. – Vi ser alle hva som skjer. Flyttingen av russiske styrker i form av Wagner-gruppen og dens leder til Belarus – det er veldig negative signaler for oss, og noe som vi ønsker å fremheve for våre allierte, sa Duda tirsdag.

VG - 28 apr 24 kl. 03:06

Lukasjenko truer Vesten med atomvåpen: – De har han ingen styr på

Belarus-president Aleksandr Lukasjenko (69) truer med «sine» russiske atomvåpen. – De har han ingen kontroll med, sier eksperter til VG..

NRK - 07 mar 24 kl. 02:49

Russiske tennisspillere får delta i OL som nøytrale

Det internasjonale tennisforbundet har bestemt at russiske og Belarusiske spillere får være med som nøytrale utøvere under OL og Paralympics i Paris, melder NTB. Utøvere fra Russland og Belarus ble utestengt fra internasjonale konkurranser etter Russland invasjon av Ukraina i 2022 Utøvere som aktivt støtter krigen i Ukraina, får ikke delta, ei heller de som er en del av de militære styrkene i Russland eller Belarus..

NRK - 25 apr 24 kl. 14:04

Sverige sender styrker til Latvia

Sverige vil sende styrker til Latvia, som en del av Natos utplassering til de baltiske landene som deler grense med Russland og Belarus, sa Sveriges statsminister Ulf Kristersson torsdag..

Aftenposten - 25 apr 24 kl. 12:53

Belarus hevder å ha slått tilbake droneangrep fra Litauen

Belarusiske sikkerhetstjenester opplyser at et litauisk droneangrep mot hovedstaden Minsk er slått tilbake..

NRK - 04 mar 24 kl. 13:07

Polens statsminister ber om sanksjoner på landbruksprodukter

Polens statsminister Donald Tusk ber EU om å innføre sanksjoner på mat og landbruksprodukter fra Russland og Belarus for å få slutt på bonde-protestene. – Jeg vil foretrekke at vi som et samlet EU, bestemmer oss for sanksjoner mot Russland og Belarus, knyttet til mat og landbruksprodukter, sa statsministeren til jounralister i Vilnius mandag. Han sa også at sanksjonene vil være mer effektive dersom EU står sammen om dem..

NRK - 17 apr 24 kl. 09:16

Ukraina: Flere drept og såret i angrep mot Tsjernihiv

Et russisk rakettangrep mot Tsjernihiv nord i Ukraina har ført til at flere er drept og såret, sier områdets guvernør. – Fienden rettet tre rakettangrep mot sentrumsområdet. Sivile er blitt drept, og mange er såret.

NRK - 17 apr 24 kl. 09:16

Ukraina: Minst ti personer drept i angrep mot Tsjernihiv

Et russisk rakettangrep mot Tsjernihiv nord i Ukraina har ført til at flere er drept og såret, sier områdets guvernør. – Fienden rettet tre rakettangrep mot sentrumsområdet. Sivile er blitt drept, og mange er såret.

NRK - 15 apr 24 kl. 20:09

USA sanksjonerer Belarusere

USA sanksjonerer tolv foretak og ti personer i Belarus, og anklager dem for å ha støttet Russlands krig mot Ukraina, melder Reuters..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com