Belarus

Saturday, 01 October, 19:13

Nyheter om Belarus

Sortering: Relevans | Senaste
Klartale - 01 sep 22 kl. 06:25

Latvia bygger gjerde på grensa mot Belarus

Latvia har denne uka valgt å forlenge unntaks-tilstanden på grensa til Belarus. Det er fjerde gang det skjer. Unntaks-tilstanden har vart siden august i fjor.

Klartale - 23 jun 22 kl. 07:00

– Norsk statsborgerskap betyr svært mye for meg

Aldri før har så mange innvandrere blitt norske. I fjor fikk Norge 41.100 nye statsborgere.

NRK - 04 aug 22 kl. 23:36

Nok en journalist fengslet i Belarus

Nok en uavhengig journalist er dømt til lang fengselsstraff i Belarus, opplyser landets journalistforbund. 52 år gamle Iryna Slaunikava som jobber for TV-stasjonen Belsat som har base i Polen, ble funnet skyldig i å ha grunnlagt en ekstremistisk organisasjon og for å ha deltatt i protester mot myndighetene. Torsdag fikk hun dommen som lyder på fem års fengsel, ett år mer enn det påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om.

NRK - 29 maj 22 kl. 10:04

Norge endrer navnet på Hviterussland til Belarus

Utenriksdepartementet har besluttet at de fra nå av vil benytte navnet Belarus, istedet for Hviterussland i omtale av landet. Det skriver UD i en pressemelding. VG omtalte saken først.

NRK - 25 jun 22 kl. 11:32

Ukraina hevder å bli angrepet fra Belarus

Tsjernihiv-regionen nord i Ukraina ble i morgentimene utsatt for et massivt rakettangrep fra Belarus, ifølge den ukrainske hæren. Belarus hevder å stå utenfor krigen i Ukraina, selv om russiske invasjonsstyrker tidlig i krigen fikk fri adgang over grensa. – Rundt klokka 5 i dag morges ble Tsjernihiv-regionen utsatt for et massivt rakettangrep.

Klartale - 30 maj 22 kl. 08:49

Norge endrer navnet på Hviterussland til Belarus

– Vi mener det er riktig, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.Norge vil nå kalle Hviterussland for Belarus. Det er for å vise støtte til dem som kjemper for demokrati.

NRK - 29 maj 22 kl. 10:04

Hviterussland blir til Belarus

Utenriksdepartementet har besluttet at de fra nå av vil benytte navnet Belarus, istedet for Hviterussland i omtale av landet. Det skriver UD i en pressemelding. VG omtalte saken først.

NRK - 11 aug 22 kl. 07:56

Belarus avviser eksplosjonar på flyplass

Forsvarsdepartementet i Belarus avviser meldingar om eksplosjonar på ein militær flyplass i Gomel-regionen, og seier det er snakk om brann i ein motor. Onsdag kveld blei det meldt om eksplosjonar og kraftige lysblink på sosiale medium. Men ifølge styresmaktene i Belarus starta det å brenne under testinga av ein motor som var skifta, melder det statlege russiske nyheitsbyrået Tass.

NRK - 03 aug 22 kl. 16:28

Belarusisk journalist dømd til fem års fengsel

Den Belarusiske journalisten Iryna Slaunikava har blitt dømd til fem år i fengsel i Belarus, etter å ha vore varetektsfengsla sidan 30. oktober 2021, melder nyhendemedia Belsat. Slaunikava blei funne skyldig på etter straffeloven artikkelen 342 for organisering og førebuing av handlingar som grovt krenka offentleg orden eller aktiv deltaking i dei, og artikkelen 361.

NRK - 18 jul 22 kl. 14:30

Økt eksport av laks og ørret etter krigen i Ukraina

Norsk sjømatnæring sluttet å selge ørret og laks til Belarus etter Russlands invasjon av Ukraina. Eksporten har imidlertid økt til andre land. I løpet av første halvår er eksporten til Belarus redusert med 73 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, eller med rundt 4.

NRK - 12 jul 22 kl. 13:26

Lukasjenko sier Vesten planlegger angrep

Presidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, påstår at Vesten forbereder seg på et angrep mot Russland og Belarus. Det er ingen ting som tyder på at vestlige land vil angripe de to landene. Tvert imot har Nato og flere enkeltland uttalt at de strekker seg langt for ikke å bli aktiv part i krigen i Ukraina, for eksempel ved å sende Nato-styrker inn i landet.

NRK - 24 sep 22 kl. 08:15

FN: 1.300 politiske fanger i Belarus

Nær 1.300 personer er politiske fanger i Belarus. FN sier menneskerettighetssituasjonen i landet forverrer seg.

NRK - 23 jun 22 kl. 18:07

Kreml: – Russland og Belarus må styrke forsvaret

Det er behov for umiddelbare og felles grep for å styrke forsvaret i Russland og Belarus, sier den russiske forsvarsministeren. Belarus er det eneste europeiske landet som har støttet Russlands krig i Ukraina ved å la russiske styrker angripe fra Belarusisk jord. Forsvarsminister Sergej Sjojgu i Moskva sier ifølge Interfax at begge land må styrke forsvaret.

NRK - 08 sep 22 kl. 09:57

Belarus i gang med militærøvelser ved den polske grensen

Belarusiske styrker skal den neste uken trene på hvordan de kan gjenerobre grenseområder, opplyser forsvarsdepartementet torsdag. Militærøvelsene er satt i gang ved byen Brest nær den polske grensen, ved hovedstaden Minsk og i den nordøstlige regionen Vitebsk. Øvelsene skal etter planen var fram til onsdag 14.

NRK - 30 aug 22 kl. 21:15

Latvia bygger grensegjerde mot Belarus

Latvia har begynt den varslede byggingen av et permanent gjerde langs EUs yttergrense mot Belarus. Ifølge Latvias innenriksdepartement er rundt 70 prosent av strekningen langs grensa nå ryddet for trær og busker, og byggingen av de første kilometerne av gjerdet har begynt. Grensegjerdet blir etter planen nesten 150 kilometer langt, og det skal også bygges vakttårn, fotgjengerbruer og annen infrastruktur langs grensa.

NRK - 30 maj 22 kl. 15:27

Språkrådet oppmodar å bruka Belarus

Språkrådet oppmodar at ein nyttar Belarus i staden for Kviterussland, etter at Utanriksdepartementet bestemte det same. Dette bekreftar seksjonssjefen i Språkrådet Daniel Ims, til NTB. Belarus er namnet landet sjølv nyttar og er samansett av orda bela, som betyr kvit, og rus, som blir brukt om det som med tida er blitt Russland..

VG - 09 aug 22 kl. 13:11

Belarus - to år etter

To år har gått siden presidentvalget i Belarus. Den illegitime presidenten Lukasjenko har fortsatt makten i republikken, og situasjonen er vanskelig for mange..

Klartale - 28 jul 22 kl. 10:12

Vesten må være klar til å slåss mot Putin

I 2023 kommer nye kampfly til Polen. Naboen til Ukraina har store planer. De ruster opp forsvaret.

NRK - Igår: 09:33

Tikhanovskaja og Navanlyj favoritter til fredsprisen

Regimekritikerne Svetlana Tikhanovskaja fra Belarus og Aleksej Navalnyj fra Russland trekkes fram som favoritter til å motta årets Nobels fredspris. Fredag 7. oktober kunngjør Nobelkomiteen hvem som tildeles årets fredspris, og selve utdelingsseremonien finner sted i Oslo rådhus lørdag 10.

NRK - 02 jul 22 kl. 18:59

Lukashenko skuldar Ukraina for missilåtak

Presidenten i Belarus, Alexander Lukashenko, hevdar at det ukrainske militæret har forsøkt å treffe militære anlegg på territoriet til Belarus, men at alle missila hadde blitt fanga opp. Det melder Reuters som siterer det statlege nyheitsbyrået Belta. President Lukashenko gav ikkje bevis for åtaket, men seier han ikkje ønskjer krig med Ukraina..

Klartale - 21 sep 22 kl. 09:28

Putin sier han er klar til å bruke atomvåpen

Ledere i Luhansk og Donetsk var først til å si at de ville ha folkeavstemning om å bli en del av Russland. Denne skal skje mellom 23. september og 27.

NRK - 27 jun 22 kl. 05:35

Zelenskyj ber Belarusere ikke involvere seg i krigen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber Belaruserne ikke la seg bli dratt inn i russernes krig mot Ukraina. I en tale søndag henvendte han seg til folket i nabolandet Belarus og sa de ikke trenger å bli slaver og kanonføde, selv om Russland har lagt opp til det. – Dere trenger ikke å dø, sa han og la til at Belaruserne ikke må la andre ta beslutninger for Belarus..

E24 - 25 jun 22 kl. 19:05

Russland skal gi Belarus raketter som kan bære atomstridshoder

Russland vil i løpet av de neste månedene levere raketter som kan utstyres med atomstridshoder, til nabolandet Belarus, ifølge president Vladimir Putin..

NRK - 25 jun 22 kl. 18:36

Putin vil ruste opp Belarusisk luftforsvar til å kunne bære atomvåpen

Russlands president Vladimir Putin tilbyr seg lørdag å oppgradere Belarus luftforsvar til å kunne bære atomvåpen. Det skjer mens Russland krigen i Belarus naboland Ukraina, skriver nyhetsbyrået AFP. Putin sier moderniseringen burde finne sted i russiske fabrikker, og at treningen av personell burde starte opp på samme tid..

Aftenposten - 13 sep 22 kl. 22:36

Disse statslederne er ikke invitert til dronningens begravelse

Verken Russland eller Belarus blir invitert til dronning Elizabeths begravelse førstkommende mandag, opplyser en britisk….

NRK - 06 sep 22 kl. 07:59

Putin besøkte militærøvelse

Russlands president Vladimir Putin besøkte militærøvelsen Vostok-2022 i Vladivostok i Russland, melder AFP som siterer lokale medier. Soldater fra Kina, India, Belarus, Mongolia og Tadsjikistan deltar sammen med russiske styrker. Øvelsen varer til 7.

NRK - 01 sep 22 kl. 10:19

Kina og India deltek i russisk militærøving

Både Kina og India deltek i ei stor militærøving som torsdag vart innleidd lengst aust i Russland. Øvinga går føre seg parallelt med Russlands krig mot Ukraina. Soldatar frå Kina, India, Syria, Mongolia, Laos, Nicaragua, Belarus og fleire andre tidlegare Sovjetstater deltek.

NRK - 30 aug 22 kl. 20:01

USA bekymret for Indias deltakelse i russisk militærøvelse

USA er bekymret for Indias planer om å delta i militærøvelser med Russland, det sier Det hvite hus' pressesekretær Karine Jean-Pierre, ifølge Reuters. Militærøvelse skal holdes mellom 30. august og 5.

NRK - 09 jun 22 kl. 15:28

Polen fjerner sperrer ved grensen til Belarus

Polen skal fjerne begrensningene på adgang til området ved grensen med Belarus, men skal fortsette å bygge et grensegjerde for å stanse migranter. Siden september i fjor har det vært forbudt for folk som ikke bor i Polen å bevege seg innenfor tre kilometer av grensen. Dermed har det vært umulig for blant annet internasjonale hjelpearbeidere og medier å få tilgang til området.

Dagbladet - 26 aug 22 kl. 18:46

Nye trusler: - Tror dere vi tuller?

Belarus' president Aleksandr Lukasjenko hevder landet har bygd om jagerfly til å kunne bære russiske atomvåpen..

Aftenposten - 22 aug 22 kl. 06:20

Patriarken støttet Putins krig. Som takk fikk han en helt spesiell gave.

SERGIJEV POSAD (Aftenposten): Både Putin og patriarken drømmer om et storrussisk rike med Russland, Belarus og Ukraina..

Dagbladet - 29 maj 22 kl. 10:17

Endrer navn på Hviterussland til Belarus

Regjeringen kommer framover til å omtale Hviterussland som Belarus..

VG - 29 maj 22 kl. 09:59

Norge endrer navnet på Hviterussland til Belarus

Utenriksdepartementet har bestemt at de fra nå av skal kalle Hviterussland for Belarus..

NRK - 17 aug 22 kl. 18:13

Kinesiske soldater deltar i russisk militærøvelse

Kina sender soldater til Russland for å være med i en felles militærøvelse der også India, Belarus, Mongolia og Tadsjikistan deltar. Kinas deltakelse i øvelsen Vostok – som betyr «øst» på russisk – har «ingen sammenheng med den aktuelle internasjonale og regionale», skriver Kinas forsvarsdepartement i en uttalelse, melder Reuters. – Øvelsen er en del av en løpende bilateral samarbeidsavtale, opplyser departementet.

NRK - 15 aug 22 kl. 15:22

Fleire bombetruslar skaper store problem i Moldova

Politiet i Moldovas hovudstad Chișinău etterforskar ei rekkje bombetruslar, som mellom anna vart retta mot høgsterett og den internasjonale flyplassen. Ifølgje politiet kom det minst ni bombetruslar måndag, og somme var også retta mot sjukehus og kjøpesenter. I juli kom det over 40 bombetruslar mot mål i Moldova, over halvparten av dei retta mot flyplassen.

VG - 13 aug 22 kl. 09:24

Russerne raser mot IOC-presidenten: – En kriminell

IOC-presidenten Thomas Bach sier IOC ikke vil endre anbefalingen om å utestenge utøvere fra Russland og Belarus. Det skaper reaksjoner i Russland..

Aftenposten - 13 aug 22 kl. 09:24

Russerne raser mot IOC-presidenten: – En kriminell

IOC-presidenten Thomas Bach sier IOC ikke vil endre anbefalingen om å utestenge utøvere fra Russland og Belarus..

VG - 13 aug 22 kl. 09:24

Russerne raser mot IOC-presidenten: – Setter hele verden mot oss

IOC-presidenten Thomas Bach sier IOC ikke vil endre anbefalingen om å utestenge utøvere fra Russland og Belarus. Det skaper reaksjoner i Russland..

Aftenposten - 13 aug 22 kl. 09:24

Russerne raser mot IOC-presidenten: – Setter hele verden mot oss

IOC-presidenten Thomas Bach sier IOC ikke vil endre anbefalingen om å utestenge utøvere fra Russland og Belarus..

VG - 09 aug 22 kl. 21:39

Putin skaper ny krise for Tikhanovskaja

To år etter at hun ble frontfigur for kampen mot det autoritære regimet i Belarus, strever opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja med å innfri som forventet..

NRK - 08 aug 22 kl. 20:21

Ukraina hevder å ha avdekket attentatplan

Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU) hevder å ha pågrepet russiske agenter som planla et attentat mot landets forsvarsminister og etterretningssjef. Sikkerhetstjenesten har publisert en video som viser en gruppe væpnede menn som overmanner og setter håndjern på to menn i sivile klær som nærmer seg en bil. Pågripelsen fant ifølge SBU sted i Kovel nordvest i Ukraina, og den ene av de to angivelige attentatmennene skal ha kommet fra Russland via Belarus.

Klartale - 31 jul 22 kl. 07:00

Norway Cup tilbake etter to år

Lørdag ble det markert at årets turnering er i gang. De første kampene blir spilt søndag. Og det er nok en gang Bækkelagets Sportsklub som er vert for turneringen.

NRK - 28 jul 22 kl. 04:53

Zelenskyj vil levere mer strøm til Europa

Ukraina planlegger å øke strømeksporten til EU, som kan oppleve energiunderskudd på grunn av reduserte russiske leveranser, sier Volodymyr Zelenskyj. – Vi forbereder oss på å øke eksporten av elektrisitet til forbrukere i EU. Eksporten vår er ikke bare en mulighet til å skaffe utenlandsk valuta, men også til å hjelpe våre partnere stå imot Russlands energipress, sa den ukrainske presidenten i sin kveldstale onsdag.

Klartale - 25 jul 22 kl. 06:30

Dette er landene det er farlig å være uenig med

Mohammed bin Salman er kronprins i Saudi-Arabia. Han ble kjent for mye av verden for fire år siden. Og han ble kjent for et drap på journalisten Jamal Khashoggi.

VG - 21 jul 22 kl. 16:01

Lukasjenko: Krigen i Ukraina må stoppe om man skal unngå atomkrig

Presidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, sier at det må bli slutt på krigen om man skal unngå atomkrig. Samtidig ber han Ukraina gjenoppta samtaler med Russland..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com