Ales Bjaljatski

Tuesday, 16 July, 14:06

Nyheter om Ales Bjaljatski

NRK - 09 apr 24 kl. 22:46

Forverret helsetilstand for fengslet nobelprisvinner i Belarus

Nobelprisvinner Ales Bjaljatski har nå sittet tusen dager i fengsel i Belarus. Ektefellen sier helsen hans blir dårligere. Tirsdag var den tusende dagen i fengsel for menneskerettsforkjemperen Bjaljatski (61), som var en av mottakerne av Nobels fredspris i 2022.

Klartale - 10 dec 22 kl. 06:00

Dette mener vinnerne av fredsprisen om krigen

Årets Nobels fredspris går til russiske Memorial og ukrainske Center for Civil Liberties. Begge organisasjonene jobber med menneskerettigheter.Ales Bjaljatski fra Belarus vant også prisen.

Klartale - 26 jun 23 kl. 06:00

Advokater har forsvunnet én etter én

Over 500 advokater i Belarus har sluttet. Det er bare siden 2020. Mange har flyktet til utlandet.

NRK - 10 dec 22 kl. 13:40

Reiss-Andersen til Bjaljatski: – Du er ikke alene

I sin tale under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus i dag, hadde leder for Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, en klar melding til fredsprisvinner Ales Bjaljatski: – Du er ikke alene. Bjaljatski som sitter fengslet i Belarus. – I dag går våre tanker til alle politiske fanger i Belarus.

Klartale - 12 dec 22 kl. 08:50

Nobel-helg for vinnerne

Det ble en travel helg for vinnerne av Nobels fredspris. Lørdag formiddag var det utdeling av prisen. Den skjedde i Oslo rådhus i en høytidelig seremoni.

NRK - 03 mar 23 kl. 15:26

Nobelkomiteens leder reagerer på Bjaljatski-dom

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen reagerer sterkt på den ti år lange fengselsdommen mot den belarusiske fredsprisvinneren Ales Bjaljatski. – Saken og dommen mot ham er en tragedie for ham rent personlig, sier Reiss-Andersen til Reuters. Reiss-Andersen sier videre at både anklagene og dommen er politisk motivert, og at saken viser at president Aleksandr Lukasjenkos regime ikke tolerer ytringsfrihet eller opposisjon.

NRK - 02 nov 22 kl. 06:34

Tikhanovskaja til Oslo på fredsprisutdelingen

Den belarusiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja – som kaller seg landets politisk valgte leder – kommer til Oslo på fredsprisutdelingen i desember. Den belarusiske fredsprisvinneren Ales Bjaljatski får etter all sannsynlighet ikke muligheten til å komme til Oslo for å ta imot prisen selv. Menneskerettsaktivisten er fengslet i Minsk.

NRK - 05 jan 23 kl. 15:14

Nobelprisvinner Bjaljatski erklærer seg ikke skyldig i rettssak

Ales Bjaljatski erklærte seg ikke skyldig i et rettsmøte i Minsk torsdag. Han har vært fengslet siden 2021 og kunne ikke motta Nobels fredspris i egen person. Bjaljatski og to av hans medarbeidere er tiltalt for å ha smuglet penger inn i Belarus og finansiering av demonstrasjoner.

NRK - 11 dec 22 kl. 18:15

Fredsprisutstillingen har åpnet

Årets fredsprisutstilling «Nobody plans to give up» vil løfte fram enkeltmenneskers og sivilsamfunnets betydning for frihet, rettferdighet og demokrati. Utstillingen, som forteller historien om de tre fredsprisvinnerne og deres arbeid, har fått navnet etter ordene som ble uttalt av styrelederen til den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial. Dette er en av årets tre vinnere av Nobels fredspris.

NRK - 10 dec 22 kl. 14:02

Nobelprisvinner:– Jeg vet at natten tar slutt

Mens ektemann og fredsprisvinner Ales Bjaljatski sitter fengslet i Belarus, tok kona Natallia Pintsjuk imot fredsprisen på mannens vegne. – Tildelingen har styrket Ales i hans beslutning om å ikke gi opp sin overbevisning og har gitt håp til alle belarusere om at de kan regne med den demokratiske verdens solidaritet i kampen for sine rettigheter, uansett hvor lang tid denne kampen måtte ta, sa hun. Deretter leste hun opp en tale som hun hun hadde fått fra ektemannen.

NRK - 03 mar 23 kl. 10:06

Fredprisvinner dømt til 10 års fengsel i Belarus

Ales Bjaljatski, som har mottatt Nobels Fredspris er dømt til 10 års fengsel i Belarus. Det melder Reuters. Bjaljatski fikk Nobels fredspris i 2022..

NRK - 28 nov 22 kl. 16:23

Fredsprisvinner risikerer fengsel i 12 år

Den belarusiske fredsprisvinneren Ales Bjaljatski risikerer opptil tolv års fengsel for anklager om smugling, ifølge menneskerettsgruppen Viasna. Bjaljatski, som selv stiftet menneskerettsgruppen, er sammen med flere andre politiske aktivister anklaget for å ha smuglet penger inn i Belarus, penger som skulle finansiere grupper i den belarusiske opposisjonen. – De risikerer mellom sju og tolv års fengsel, heter det i en uttalelse fra Viasna.

Klartale - 11 nov 22 kl. 14:00

Russland vil stoppe dem

Memorial er en gruppe som kjemper for menneske-rettigheter i Russland. Russiske myndigheter prøver å bryte ned organisasjonen. Spesielt etter Memorial fikk Nobels fredspris.

Klartale - 07 okt 22 kl. 11:59

Kona: – Jeg er overveldet av følelser

Ales Bjaljatski vinner Nobels fredspris. Det gjør han sammen med organisasjonen Memorial og Center for Civil Liberties.Kona ble overveldet av nyheten.

Klartale - 07 okt 22 kl. 11:07

Ales Bjaljatski og to organisasjoner vinner Nobels fredspris

Saken oppdateres. Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties får Nobels fredspris for 2022.
---Fakta: Nobels fredsprisSvenske Alfred Nobel opprettet fem priser i sitt testamente i 1895.

Aftenposten - 07 okt 22 kl. 10:24

Fredsprisen går til Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties

Memorial, Center for Civil Liberties og den belarussiske menneskerettighetsadvokaten Ales Bjaljatski får Nobels….

NRK - 14 mar 23 kl. 22:54

Massearrestasjoner i Belarus

Menneskerettsgruppa Viasna sier at myndighetene har slått hardt ned på regimekritikere de siste dagene og pågrepet over 100 menensker i hovedstaden Minsk og i flere andre byer, melder NTB. Blant de pågrepne er opposisjonsaktivister, journalister, helsepersonell, medlemmer av sportsskytterklubber og folk som jobber med droner, ifølge Viasna. Pavel Sapelka i Viasna sier til nyhetsbyrået AP at belarusiske sikkerhetsstyrker har slått til mot personer som de mistenker for å være involvert i et nylig angrep på et russisk kampfly som var stasjonert utenfor Minsk.

NRK - 10 dec 22 kl. 19:19

Fredsprisvinnarane hylla av fakkeltoget

Årets fredsprisvinnarar blei laurdag kveld hylla av det tradisjonelle fakkeltoget utanfor Grand Hotel i Oslo. Prisen er i år delt mellom den belarusiske aktivisten Ales Bjaljatski, den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Center for Civil Liberties (CCL). Bjaljatski sit fengsla og risikerer opp mot tolv års fengsel.

NRK - 09 dec 22 kl. 13:38

Pintsjuk: Møter mannen gjennom glassvegg

Hviterussiske Natallia Pintsjuk er i Oslo for å motta fredsprisen på vegne av sin mann Ales Bjaljatski. – I halvannet år har vi bare hatt ett møte. Det var gjennom et glassvegg.

NRK - 28 nov 22 kl. 17:20

Belarusisk fredsprisvinnar risikerer fengselsstraff

Den belarusiske fredsprisvinnaren Ales Bjaljatski risikerer opp mot tolv år i fengsel for skuldingar om smugling, ifølge menneskerettsgruppa Vjasna. Saman med andre aktivistar er han skulda for å ha smugla pengar inn i Belarus. Ifølge skuldingane skulle pengane gå til å finansiere grupper i den belarusiske opposisjonen.

Klartale - 01 jan 23 kl. 06:00

Krig, krise og klima preget nyhetene fra verden

Januar5. januar: Det er mange protester i Kasakhstan. Presidenten erklærer unntaks-tilstand i landet.

NRK - 07 okt 22 kl. 13:49

Fredsprisvinnerens kollega: – Har ikke ord

Ales Bjaljatski har ikke fått beskjed om fredsprisen ennå, men prisen er en inspirasjon for hele demokratibevegelsen i Belarus, sier en kollega av ham. – Jeg har ingen ord som kan beskrive hvor mye dette betyr for aktivistene og menneskerettsforkjemperne i Belarus. Det er et godt eksempel på anerkjennelse, og i mange år framover vil belarusiske demokratiforkjempere bli inspirert av Ales og denne pristildelingen, sier Anastasia Autsjarova til NTB.

NRK - 11 dec 22 kl. 11:26

Fredsprisvinner bedt om å takke nei

Fredsprisvinner Jan Ratsjinskij, leder av menneskerettighetsorganisasjonen Memorial, sier til BBC at myndighetene i Russland ba ham takke nei til prisen. Til NRK sier Ratsjinskij at han ikke vurderte å følge rådet. – Jeg sa det samme rådet ble gitt til Pasternak og mange andre som i dag er kjent over hele verden, mens de som ga dem dette rådet er helt glemt.

NRK - 11 dec 22 kl. 05:03

Fredsprisvinner: – Russland ba meg takke nei

Jan Ratsjinskij, leder av menneskerettighetsorganisasjonen Memorial, en av årets fredsprisvinnere, sier myndighetene i Russland ba ham takke nei til prisen. Årsaken var at russiske myndigheter anså det som upassende å ta imot prisen sammen med de to andre vinnerne, den ukrainske organisasjonen Senteret for borgerrettigheter (CCL) og den belarusiske aktivisten Ales Bjaljatski. I et eksklusivt intervju med BBC sier Ratsjinskij at organisasjonen hans naturlig nok ikke tok rådet til følge.

NRK - 10 dec 22 kl. 14:46

Utdelingen er avsluttet

Den høytidelig utdeling av fredsprisen i Oslo rådhus er nå over. Vinnerne fikk et diplom, en medalje i gull og rundt 10 millioner svenske kroner. Årets pris ble delt mellom den belarusiske aktivisten Ales Bjaljatski, den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Center for Civil Liberties (CCL).

NRK - 10 dec 22 kl. 12:21

Nobels fredspris-vinnerne på audiens på Slottet

Lørdag tok Kong Harald imot Jan Ratsjinskij, som representerer den russiske organisasjonen Memorial, Oleksandra Matvijtsjuk, som representerer den ukrainske organisasjonen Center for Civil Liberties og Natallia Pintsjuk, som representerer sin ektemann, aktivisten Ales Bjaljatski fra Belarus, til audiens på Slottet før utdelingen av Nobels fredspris 2022..

NRK - 08 dec 22 kl. 11:15

Ukrainsk nobelprisvinner har landet i Norge

Den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter er en av tre som er tildelt årets Nobels fredspris. Oleksandra Matvijtsjuk, som leder organisasjonen, landet i Norge torsdag. – Det blir ikke varig fred i vår region før vi oppnår rettferdighet, sa Matvijtsjuk.

VG - 07 okt 22 kl. 22:21

Ektemannen er tvunget til taushet. Fredag fikk han Nobels fredspris.

Da Fredsprisen ble annonsert fredag formiddag, satt en av vinnerne i fengsel. Til VG forteller kona, venner og kolleger av Ales Bjaljatski (60) om hva prisen kan bety for ham – og alle andre politiske fanger i Belarus..

VG - 07 okt 22 kl. 19:03

En høyst aktuell fredspris

Menneskerettighetsforkjemperen Ales Bjaljatski, den russiske organisasjonen Memorial og det ukrainske Senteret for sivile rettigheter er særdeles verdige vinnere av årets Nobels fredspris..

NRK - 07 okt 22 kl. 16:18

FN-sjefen gratulerer prisvinnerne

FNs generalsekretær António Guterres sier årets fredspris setter søkelyset på den makten som sivilsamfunnet har til å fremme fred. – Jeg gratulerer Ales Bjaljatski og organisasjonene Memorial og Center for Civil Liberties med å ha fått Nobels fredspris for 2022, sier Guterres i en pressemelding. – Som Nobelkomiteen sier, setter årets pris søkelyset på den makten som sivilsamfunnet har til å fremme fred, legger han til.

NRK - 07 okt 22 kl. 14:23

Belarusiske myndigheter hardt ut mot fredsprisen: – Nobel hadde snudd seg i graven

Alfred Nobel ville seg i graven over at aktivisten Ales Bjaljatski vant fredsprisen, sier belarusiske myndigheter. – De siste årene har en rekke fundamentale avgjørelser tatt av Nobelkomiteen vært så politiske at, unnskyld meg, Alfred Nobel hadde snudd seg i graven, sier talsperson Anatoly Glaz i Belarus' utenriksdepartement, ifølge AFP. (NTB).

NRK - 07 okt 22 kl. 11:39

Stoltenberg gratulerer

– Gratulerer til den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter, Memorial og Ales Bjaljatski med å vinne Nobels fredspris. Retten til å snakke sannhet til makten er grunnleggende for frie og åpne samfunn, skriver Nato-leder Jens Stoltenberg på Twitter..

NRK - 07 okt 22 kl. 11:44

Belarusisk opposisjonsleder håper vinner løslates

Den belarusiske opposisjonsleder Franak Viacorka sier Ales Bjaljatski lever under umenneskelige forhold og fredsprisen fører til at han løslates..

NRK - 07 okt 22 kl. 11:30

Erna Solberg har tidligere nominert vinner

– Gratulerer til den russiske organisasjonen Memorial, den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter, og aktivist Ales Bjaljatski fra Belarus, med Nobels fredspris, skriver Erna Solberg i en pressemelding. – Høyre ga Sjur Lindebrække-prisen til Memorial ved leder Svetlana Gannusjkina i 2012, og jeg har faktisk nominert dem til Nobels fredspris flere ganger. I 2015 ga vi samme pris til Senteret for sivile rettigheter.

NRK - 07 okt 22 kl. 11:13

Redd Barna gratulerer

Redd Barna gratulerer Ales Bjaljatski, den russiske oranisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter med Nobels fredspris 2022. – Redd Barna gratulerer årets fredsprisvinnere! Vi gratulerer også alle barn i Russland, Hviterussland og Ukraina.

NRK - 07 okt 22 kl. 11:23

Sp: Prisen er et kraftig signal

− Nobels fredspris er en viktig pris for internasjonalt samarbeid og en sterk påminnelse om hvilke trusler mot fred og stabilitet vi står overfor. Jeg vil gratulere Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties med årets pris. Prisvinnerne har en utrettelig kamp for menneskerettigheter til felles.

NRK - 07 okt 22 kl. 11:21

Ap: – Svært viktig utdeling

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson Åsmund Aukrust mener fredsprisen til Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties er en viktig anerkjennelse av innsatsen mot autoritære krefter, skriver Ap i en pressemelding. – I en tid hvor menneskerettighetene er under press, er dette en svært viktig utdeling, sier Åsmund Aukrust (Ap), nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. – Prisen er særlig aktuell da den går til krefter som kjemper mot undertrykkelse når det pågår en grusom krig i Europa, påpeker Aukrust..

NRK - 07 okt 22 kl. 11:04

Nobels fredspris går til en person og to organisasjoner

Prisen går til aktivisten Ales Bjaljatski fra Belarus, den russiske oranisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter..

VG - 07 okt 22 kl. 11:03

Belarusiske Ales Bjaljatski og to organisasjoner får Nobels fredspris

Klokken 11 fredag morgen ble det klart hvem som tildeles den 103. fredsprisen..

VG - 07 okt 22 kl. 11:03

Delt Nobels fredspris til belarusisk aktivist, russisk og ukrainsk menneskerettighetsorganisasjoner

Den fengslede belarusiske menneskerettighetsaktivisten Ales Bjaljatski (60), den russiske organisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties tildeles årets fredspris..

VG - 07 okt 22 kl. 11:03

Delt belarusisk, russisk og ukrainsk fredspris

Årets fredspris går til den fengslede belarusiske menneskerettighetsaktivisten Ales Bjaljatski (60), den russiske organisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties..

VG - 07 okt 22 kl. 11:03

Delt belarusisk, russisk og ukrainsk fredspris: - Folk vi har håpet på i mange år

Årets fredspris går til den fengslede belarusiske menneskerettighetsaktivisten Ales Bjaljatski (60), den russiske organisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com