Aserbajdsjans

Sunday, 19 May, 04:26

Nyheter om Aserbajdsjans

NRK - 19 apr 24 kl. 16:40

Armenia gir områder til Aserbajdsjan

Armenia har sagt ja til å returnere fire strategiske landsbyer til Aserbajdsjan, ifølge Aserbajdsjans utenriksdepartement, melder Reuters. Områdene har vært okkupert siden tidlig 1990-tallet..

NRK - 20 sep 23 kl. 20:13

– Minst 200 drept i Aserbajdsjans offensiv i Nagorno-Karabakh

Minst 200 mennesker ble drept og over 400 såret i Nagorno-Karabakh som følge av Aserbajdsjans militæraksjon i enklaven. Det opplyser en talsmann for de armenske separatistene onsdag kveld. Tidligere på onsdagen kunngjorde Aserbajdsjanske myndigheter at de hadde stanset militæraksjonen mot armenske separatister i Nagorno-Karabakh som de innledet tirsdag formiddag.

NRK - 15 dec 23 kl. 10:42

Aserbajdsjans president stiller til gjenvalg i 2024

Aserbajdsjans regjeringsparti nominerer sittende president Ilham Alijev til gjenvalg, et trekk som ventes å forlenge Alijev-familiens autoritære styre i landet. Den 61 år gamle presidenten har styrt det energirike landet med jernhånd siden 2003, da han tok over etter sin far Heydar, en tidligere KGB-offiser og sjef fra kommunisttiden. Aliyev utlyste et nyvalg forrige uke, som vil finne sted 7.

NRK - 07 dec 23 kl. 09:50

Aserbajdsjans president fremskynder valget

Aserbajdsjans president Ilham Alijev har i et dekret bestemt at det skal holdes presidentvalg 7. februar neste år. Valget er dermed fremskyndet med ett år.

NRK - 13 feb 24 kl. 16:39

Armenia hevder fire soldater ble drept av Aserbajdsjanske styrker

Hendelsen skal ha funnet sted i Siunik-regionen i sør. – Enheter fra Aserbajdsjans væpnede styrker skjøt med håndvåpen mot armenske stillinger i nærheten av landsbyen Nerkin Hand, heter det i uttalelsen fra det armenske forsvarsdepartementet. – Fire ble drept og én såret, opplyser departementet.

NRK - 13 feb 24 kl. 07:48

Armenia hevder to soldater ble drept av Aserbajdsjanske styrker

Armenia og Aserbajdsjan anklager hverandre for å ha åpnet ild over grensen. Ifølge armenske myndigheter er to av deres soldater drept. Hendelsen fant sted i Siunik-regionen i sør.

NRK - 13 feb 24 kl. 07:48

Armenia hevder fire soldater ble drept av Aserbajdsjanske styrker

Armenia og Aserbajdsjan anklager hverandre for å ha åpnet ild over grensen. Ifølge armenske myndigheter er fire av deres soldater drept. Hendelsen fant sted i Siunik-regionen i sør.

NRK - 25 sep 23 kl. 17:32

Erdogan hyller Aserbajdsjans militære

President Recep Tayyip Erdogan sier Tyrkia er stolte over Aserbajdsjans militæroperasjon i Nagorno-Karabakh. Han håper det kan sikre stabilitet i regionen. Erdogan hyller også landets militære for å vise «sensitivitet» overfor sivilbefolkningen.

NRK - 07 feb 24 kl. 15:27

Aserbajdsjanerne går til urnene, Alijev ventes å bli gjenvalgt

Aserbajdsjans president Ilham Alijev avla onsdag stemme i et valg han er nesten garantert å vinne. Aserbajdsjan tok i september kontroll over utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh etter 30 år med armensk styre, og Alijev var raskt ute med å utlyse nyvalg. Rundt 6500 valglokaler åpnet klokka 8 lokal tid og var ventet å stenge klokka 19.

NRK - 06 feb 24 kl. 12:01

Presidenten i Aserbajdsjan beholder makten

For femte gang på rad har Aserbajdsjans autoritære president Ilham Alijev sikret seg makten i landet. Opposisjonen boikotter presidentvalget i protest mot undertrykkelse, melder NTB. Selv om Aserbajdsjan ifølge grunnloven er et demokrati, Alijev har vært president siden oktober 2003, og var etterfølgeren til sin far.

NRK - 06 feb 24 kl. 12:01

Presidenten i Aserbajdsjan beholder trolig makten

For femte gang på rad har Aserbajdsjans autoritære president Ilham Alijev trolig sikret seg makten i landet. Opposisjonen boikotter nemlig presidentvalget i protest mot undertrykkelse, melder NTB. Selv om Aserbajdsjan ifølge grunnloven er et demokrati, Alijev har vært president siden oktober 2003, og var etterfølgeren til sin far.

NRK - 26 dec 23 kl. 21:12

Aserbajdsjan utviser franske diplomater

Aserbajdsjan har erklært to franske diplomater uønsket og viser til at de har utført aktiviteter som ikke er i tråd med sin diplomatiske status. Frankrikes ambassadør Anne Boillon ble tirsdag kalt inn på teppet i Aserbajdsjans utenriksdepartement der hun fikk overlevert en kraftig protest på de to diplomatenes virksomhet, heter det i en kunngjøring fra departementet. Det er ikke kjent hva de to diplomatene anklages for, men begge har fått 48 timer på seg til å forlate landet.

NRK - 15 okt 23 kl. 13:17

Aserbajdsjans president heiste flagget i Khankendi

Aserbajdsjans president, Ilham Alijev, har heist det Aserbajdsjanske nasjonalflagget i byen Khankendi, hovedstaden i Nagorno-Karabakh-regionen. Det melder Reuters. Det opplyser presidentkontoret søndag.

NRK - 09 dec 23 kl. 13:38

Aserbajdsjan sier de blir vertsland neste år

Oljeprodusenten Aserbajdsjan blir vertsland for FNs neste klimatoppmøte COP29 i november neste år, opplyser landets økologiminister Mukhtar Babayev til AFP. Ifølge Babayev har Aserbajdsjan fått overveldende tilslutning til sitt kandidatur under klimatoppmøtet som nå pågår i De forente arabiske emirater, skriver NTB. – Jeg er glad for å kunngjøre at det er en generell konsensus om Aserbajdsjans kandidatur, sa Babayev lørdag..

NRK - 07 dec 23 kl. 19:24

Armenia og Aserbajdsjan kan nærme seg fredsavtale

Armenia og Aserbajdsjan er enige om å normalisere forbindelsene og utveksle krigsfanger sier de to landene torsdag. I en felles uttalelse torsdag kveld sier de to nabolandene at de er enige om konkrete skritt for å bygge tillit og bekrefter at de har til hensikt å signere en fredsavtale. Representanter for de to landene har den siste tiden sittet i fredsforhandlinger etter at Aserbajdsjan tidligere i år inntok den armenske enklaven Nagorno-Karabakh.

NRK - 25 sep 23 kl. 16:07

Russland mener Armenia ødelegger bånd mellom dem

Russland advarer Armenias statsminister Nikol Pasjinjan om at han begår en stor tabbe ved å forsøke å fri seg fra russiske bånd. Armenias statsminister har bare seg selv å takke for situasjonen i Nagorno-Karabakh, ifølge Russland. De hevder han har blitt lurt av falske lovnader fra Vesten.

NRK - 25 sep 23 kl. 13:28

Erdogan møter Aserbajdsjans president

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan reiste mandag til den Aserbajdsjanske enklaven Nakhitsjevan for å møte Aserbajdsjans president Ilham Alijev. De to presidentene møttes i et område som ligger mellom Armenia og Iran, og grenser til Tyrkia. Møtet skulle opprinnelig markere starten på byggingen av en gassrørledning, men de to presidentene vil også drøfte situasjonen i Nagorno-Karabakh, melder tyrkiske medier..

NRK - 24 sep 23 kl. 11:21

Erdogan skal møte Aserbajdsjans president

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan møte Aserbajdsjans president Ilham Alijev mandag. AFP siterer tyrkiske medier..

NRK - 21 sep 23 kl. 18:19

Armenias statsminister kritisk til russiske styrkar

Statsminister Nikol Pasjinjan i Armenia spør kvifor russiske fredsbevarande styrkar ikkje klarte å hindre Aserbajdsjans offensiv mot Nagorno-Karabakh. – Vi åtvara om dette. Kvifor oppfylte dei ikkje dei fredsbevarande funksjonane sine, sa Pasjinjan i ein TV-tale torsdag.

NRK - 21 sep 23 kl. 08:45

Aserbajdsjan: Delegasjon fra Nagorno-Karabakh har ankommet for fredssamtaler

Representanter for de etniske armenerne i Nagorno-Karabakh har ankommet byen Jevlakh for å holde samtaler, melder myndighetene i Aserbajdsjan. Minst 200 mennesker ble drept og over 400 såret i Nagorno-Karabakh som følge av Aserbajdsjans militæraksjon i enklaven denne uka. Etter et døgn la separatistmilitsen ned våpnene, og en avtalt våpenhvile ser foreløpig ut til å holde.

NRK - 20 sep 23 kl. 09:25

Kaller Aserbajdsjans militære operasjoner «etnisk rensing»

Karabakh-regionens tidligere toppsjef Ruben Vardanyan sier at Aserbajdsjan har bedt dem om å dra, og kaller det «etnisk rensing». Det melder Reuters. Vardanyan ber Armenia, Russland og Aserbajdsjan om å holde et krisemøte for å snakke sammen.

NRK - 19 sep 23 kl. 15:12

Armenia ber Sikkerhetsrådet stanse Aserbajdsjans angrep

Armenia ber FNs sikkerhetsråd og Russland gripe inn for å stanse Aserbajdsjans angrep mot den omstridte enklaven Nagorno-Karabakh. – Det trengs tydelige skritt for å få slutt på Aserbajdsjansk aggresjon, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Jerevan. Armenias statsminister Nikol Pasjinjan har innkalt til krisemøte i landets nasjonale sikkerhetsråd etter at Aserbajdsjan i morgentimene tirsdag gikk til angrep mot flere byer i Nagorno-Karabakh, blant dem Stepanakert..

NRK - 04 okt 23 kl. 11:35

Erdogan deltar ikke fredsforhandlingene

Erdogan deltar ikke i fredsforhandlinger mellom Aserbajdsjan og Armenia som skal avholdes i Spania 5. oktober. Heller ikke Aserbajdsjans president Ilham Aliyev vil ikke delta på møtet, melder Reuters..

NRK - 28 sep 23 kl. 14:12

Aserbajdsjan ber armenere om å ikke flykte

Aserbajdsjan oppfordrer armenere i Nagorno-Karabakh til å bli værende i regionen, idet over halvparten av innbyggerne har reist. – Vi oppfordrer armenske innbyggere til ikke å forlate hjemmene sine og heller bli en del av Aserbajdsjans multietniske samfunn, sier det Aserbajdsjanske utenriksdepartementet i en uttalelse torsdag. Over 70.

Dagbladet - 28 sep 23 kl. 07:39

65 000 skal ha krysset grensa

Armenske myndigheter hevder at halvparten av befolkningen i Nagorno-Karabakh har forlatt regionen, i etterkant av Aserbajdsjans militære inngripen..

Dagbladet - 28 sep 23 kl. 07:39

Slutter å eksistere

Armenske myndigheter hevder at halvparten av befolkningen i Nagorno-Karabakh har forlatt regionen, i etterkant av Aserbajdsjans militære inngripen. Torsdag melder separatist-myndighetene at de vil oppløse seg selv innen årsskiftet..

Dagbladet - 28 sep 23 kl. 07:39

Nagorno-Karabakh oppløses

Halvparten av befolkningen skal ha forlatt regionen etter Aserbajdsjans militære inngripen. Torsdag melder separatist-myndighetene at de vil oppløse seg selv innen årsskiftet..

NRK - 27 sep 23 kl. 13:26

Armenia: En tredel av befolkningen har forlatt Nagorno-Karabakh

Over en tredel av befolkningen i Nagorno-Karabakh har forlatt regionen i etterkant av Aserbajdsjans militære inngripen i forrige uke, ifølge Armenia. Armenske myndigheter opplyser at 42.500 fordrevne har ankommet landet siden Aserbajdsjan opphevet veisperringen rundt regionen søndag.

Dagbladet - 27 sep 23 kl. 10:58

Masseflukt fra Nagorno-Karabakh

Armenske myndigheter hevder onsdag at minst 45 000 mennesker har forlatt enklaven, etter Aserbajdsjans vellykkede lynoffensiv..

NRK - 27 sep 23 kl. 10:14

42.500 har flyktet inn i Armenia fra Nagorno-Karabakh

42.500 personer har så langt flyktet fra regionen Nagorno-Karabakh inn i Armenia. Det melder det russiske nyhetsbyrået Ria.

NRK - 27 sep 23 kl. 10:14

47.000 har flyktet inn i Armenia fra Nagorno-Karabakh

47.000 personer har så langt flyktet fra regionen Nagorno-Karabakh inn i Armenia. Det melder det russiske nyhetsbyrået Ria.

NRK - 24 sep 23 kl. 16:37

Lederne i Armenia og Aserbajdsjan møtes i Spania i oktober

Armenias statsminister Nikol Pasjinjan og Aserbajdsjans president Ilham Alijev skal delta på et møte i Spania 5. oktober sammen med europeiske ledere. Siste de to lederne møttes var i juli.

NRK - 24 sep 23 kl. 14:55

Erdogan møter Aserbajdsjans president over helgen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møter sin Aserbajdsjanske kollega Ilham Alijev mandag, melder flere tyrkiske medier. Møtet mellom de to statslederne vil finne sted i den Aserbajdsjanske eksklaven Nakhitsjevan. Aserbajdsjan tok tilbake kontrollen over utbryterregionen Nagorno-Karabakh fra armenske separatister i en lynoffensiv denne uka.

NRK - 22 sep 23 kl. 22:24

Tyskland ber om sikkerhetsgaranti for Nagorno-Karabakh

Tyskland ber om sikkerhetsgarantier for innbyggerne i utbryterregionen Nagorno-Karabakh etter Aserbajdsjans lynoffensiv tidligere denne uka. – For en bærekraftig løsning på konflikten må rettighetene og sikkerheten til befolkningen i Karabakh garanteres, sier talsperson for Tysklands statsminister Olaf Scholz, Steffen Hebestreit. Uttalelsen kommer etter en samtale mellom den tyske statsministeren og den armenske statsministeren Nikol Pashinyan Aserbajdsjan tok tilbake kontrollen over utbryterregionen Nagorno-Karabakh fra armenske separatister i en lynoffensiv denne uka.

NRK - 21 sep 23 kl. 10:44

Kilder: Skyting i Nagorno-Karabakh tross våpenhvile

Det blir meldt om skyting i sentrum av Nagorno-Karabakhs viktigste by Stepanakert, tross en våpenhvile som partene ble enige om onsdag. Byen har inntil nå har vært kontrollert av armenske separatister. Det er ikke klart hvem som skyter, men etniske armenere anklager Aserbajdsjanske styrker for å ha brutt våpenhvilen.

NRK - 21 sep 23 kl. 10:44

Armenske separatister anklager Aserbajdsjan for brudd på våpenhvilen

Det blir meldt om skyting i sentrum av Nagorno-Karabakhs viktigste by Stepanakert, tross en våpenhvile som partene ble enige om onsdag. Byen har inntil nå har vært kontrollert av armenske separatister. Det er ikke klart hvem som skyter, men etniske armenere anklager Aserbajdsjanske styrker for å ha brutt våpenhvilen.

NRK - 20 sep 23 kl. 20:13

– Våpenhvilen holder i Nagorno-Karabakh

Våpenhvilen i konfliktrammede Nagorno-Karabakh ser ut til å holde, opplyser den russiske styrken som er utplassert der. Våpenhvilen mellom Aserbajdsjan og de armenske separatistene ble inngått onsdag formiddag. Ved 20 onsdag kveld så det ut til at den fortsatt ble overholdt.

NRK - 20 sep 23 kl. 11:37

Russland avviser å ikke ha gjort nok i Nagorno-Karabakh

Kreml avviser armenske påstander om at Russland ikke har gjort nok for å hindre kamper i Nagorno-Karabakh. Dette er en sak som dreier seg om Aserbajdsjans handlinger på landets eget territorium, heter det i en uttalelse fra Moskva onsdag formiddag. Russlands president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov sa onsdag at Russland er i kontinuerlig kontakt med Armenia, Aserbajdsjan og etniske armenere i Nagorno-Karabakh.

VG - 20 sep 23 kl. 10:56

Utbryterne går med på våpenhvile i Nagorno-Karabakh

Armenerne i utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh går med på Aserbajdsjans krav om å legge ned våpnene og gjennomføre en våpenhvile..

NRK - 19 sep 23 kl. 22:50

7000 skal være evakuert fra Nagorno-Karabakh

ler enn 7000 mennesker er evakuert fra 16 landsbyer etter Aserbajdsjans militære inngripen, ifølge separatistmyndighetene i Nagorno-Karabakh. Tallene opplyses i et innlegg på X fra Gegham Stepanjan, ombudsmann for menneskerettigheter i republikken som kaller seg Artsakh. Aserbajdsjan gikk inn med militære styrker i regionen tirsdag.

NRK - 19 sep 23 kl. 20:30

Erdogan støtter Aserbajdsjan: – Nødvendig

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa i en FN-tale tirsdag at Tyrkia støtter Aserbajdsjans inngripen i Nagorno-Karabakh. – Regionen er Aserbajdsjansk territorium, og noen annen status vil aldri bli akseptert, sa Erdogan under talen i New York. Han sier Tyrkia støtter at Aserbajdsjan har tatt steg for å «bevare sin territorielle integritet».

NRK - 19 sep 23 kl. 17:35

Armenias statsminister har snakket med Macron og Blinken

Armenias statsminister Nikol Pashinyan har snakket på telefon med Frankrike og USA etter Aserbajdsjans inngripen i Nagorno-Karabakh. – Begge sider understreket det uakseptable i å bruke militærmakt og behovet for å bruke internasjonale mekanismer for deeskalering, heter det i en uttalelse fra presidentens talsperson Nazeli Baghdasarjan tirsdag ettermiddag. Det refereres til to samtaler med henholdsvis USAs utenriksminister Antony Blinken og Frankrikes president Emmanuel Macron.

NRK - 19 sep 23 kl. 16:26

Separatister: Skuddveksling avtar i Nagorno-Karabakh

Skuddvekslingen i Nagorno-Karabakh har avtatt betraktelig, sier separatistmilitsen tirsdag ettermiddag. Aserbajdsjan gikk i morgentimene tirsdag til angrep mot flere mål i enklaven. Så langt er det meldt om at to sivile er drept i kampene.

NRK - 19 sep 23 kl. 15:50

Russland ber om forhandlinger i Karabakh-konflikten

Russland sier de er i kontakt med både Aserbadjsjan og Armenia om å løse konflikten i Karabakh. Det skriver Reuters, og viser til en uttalelse fra Kreml-talsperson Dimitrij Peskov. Han sier Russland er bekymret over tirsdagens eskalering i konflikten mellom de to landene.

NRK - 19 sep 23 kl. 14:55

Frankrike ber om hastemøte i FNs sikkerhetsråd om Karabakh

Tirsdag ber frankrike om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd etter situasjonen i Nagorno-Karabakh. Det skriver AFP. – Det er ingenting som rettferdiggjør en slik handling, sier den franske utenriksministeren i en uttalelse.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com