NRK > Nyheter

Sunday, 02 October, 01:36

NRK - 17 sep 22 kl. 16:32

Kasakhstan får nytt navn på hovedstaden igjen

Kasakhstans president har undertegnet en ny lov som begrenser hvor lenge presidenten kan sitte i embetet. Samtidig får hovedstaden tilbake sitt gamle navn. Fredag stemte landets nasjonalforsamling for å endre navnet hovedstaden fra Nur-Sultan tilbake til Astana. Lørdag ble vedtaket formelt undertegnet av president Kassym-Jomart Tokajev. Tokajev undertegnet også en lov som utvider presidentperioden fra fem til sju år, men som samtidig reduserer antall perioder presidenten kan sitte, til kun én.
Les mer på NRK


Les mer om:
Nur-Sultan, Astana, Kassym-Jomart Tokajev, Nazarbajev, NTB

Dele artikeln

Delningar
| Dele


Kommentera gärna

Liknende nyheter

Taggar: Kasakhstanfår , nytt, navn, hovedstaden, igjen
Klartale - 25 jul 22 kl. 06:30

Dette er landene det er farlig å være uenig med

Mohammed bin Salman er kronprins i Saudi-Arabia. Han ble kjent for mye av verden for fire år siden. Og han ble kjent for et drap på journalisten Jamal Khashoggi.

NRK - 14 sep 22 kl. 11:20

Kinas president har landet i Kasakhstan

Kinas president Xi Jinping har landet i Kasakhstan etter å ha lagt ut på sin første utenlandsreise siden koronapandemien brøt ut. Xi har valgt å besøke to sentralasiatiske land, Kasakhstan og Usbekistan, når han nå har forlatt Kina for første gang siden 2019. Økonomisk samarbeid, handel og energi står høyt på dagsordenen.

Klartale - 27 sep 22 kl. 14:45

Her flykter de fra Russland

Russere er redde for å bli sendt til krigen. Det har ført at mange rømmer landet. Mange rømmer til Finland, Mongolia, Georgia og Kasakhstan.

Klartale - 15 jun 22 kl. 08:47

Eksperter vil gi apekopper et nytt navn

Både Verdens helse-organisasjon (WHO) og FN jobber med å finne et nytt navn på apekopper. Det skriver kanalen BBC. Apekopper er et virus.

NRK - 28 jul 22 kl. 11:31

Byttet navn til «laks» for å få gratis sushi

Et kampanjestunt fra en japansk sushikjede har ført til at over 300 mennesker i Taiwan endret navnet sitt til noe med «laks» for å få et gratis sushimåltid. Navnebyttet skjedde i forbindelse med et reklamestunt fra en japansk sushikjede, skriver Norsk Sjømatråd i en pressemelding. – Kjeden lokket med at alle som het noe med «laks», kunne ta med seg venner og familie og få et gratis sushimåltid, sier sjømatutsending i Sørøst-Asia, Asbjørn Warvik Rørtveit, i en pressemelding.

Nyhetspressen - 25 jul 22 kl. 17:26

De 20 verdens beste series TV i 2022

Vil du se noe nytt? Vi har samlet den verdens beste serie for deg i 2022. Halve 2022 er passert, og vi drukner allerede i mange flotte show.

NRK - 09 sep 22 kl. 12:16

Trondheim og Røros har fått samiske navn

Regjeringen fastsatte fredag nye samiske navn på Trondheim og Røros. Trondheim kommune får Tråanten tjïelte som samisk navn. Røros kommune får Rossen tjïelte som samisk navn..

NRK - 08 maj 22 kl. 05:52

Britisk youtuber anholdt og avhørt i Kasakhstan

Den britiske Youtube-profilen Benjamin Rich, kjent som Bald and Bankrupt, ble anholdt og avhørt etter å ha besøkt et russiskkontrollert romsenter i Kasakhstan. Rich lager reisevideoer og har spesialisert seg på tidligere sovjetstater. Han har 3,53 millioner følgere og samarbeider blant annet med norske Harald Baldr.

NRK - 06 jun 22 kl. 04:39

Trolig flertall for grunnlovsendringer i Kasakhstan

Befolkningen i Kasakhstan ser ut til å si ja til endringer i landets grunnlov, går det fram av valgdagsmålinger fra søndagens folkeavstemning. Endringene vil gi landets tidligere leder Nursultan Nazarbajev, som styrte landet i 29 år, mindre innflytelse. Mer enn 74 prosent av velgerne har stemt ja, viser valgdagsmålinger omtalt av en av regjeringens Telegram-kanaler.

NRK - 06 jun 22 kl. 06:58

Flertall for grunnlovsendringer i Kasakhstan

Befolkningen i Kasakhstan sier ja til endringer i landets grunnlov. Det viser søndagens folkeavstemning. Den viser at over 77 prosent av befolkningen er for endringene, skriver Reuters.

Fler nyheter fra NRK

NRK - 4 minutter siden

Lula leder på siste måling før valget

De endelige meningsmålingene tyder på at Luiz Inacio Lula da Silva vil gå seirende ut av første valgrunde i Brasil. To meningsmålinger publisert på tampen av presidentvalget i Brasil plasserer den venstreorienterte politikeren innenfor rekkevidde av en ren seier i søndagens første runde. Pollsters Datafolha ga ham 50 prosent av stemmene, sammenlignet med 36 prosent for den høyreekstreme sittende presidenten Jair Bolsonaro.

NRK - 15 minutter siden

Politiet avsluttet fest med 150 i Orkland

Politiet i Trøndelag har avsluttet en fest på et samfunnshus i Orkland, der rundt 150 mennesker var samlet. Naboer klaget på mye støy som forstyrret natteroen. Arrangøren hadde ikke søkt om tillatelse til å arrangere festen, opplyser politiet..

NRK - 30 minutter siden

Strømprisene stopper oppussing ved universitetet i Ås

En strømregning på 70 millioner kroner mer enn planlagt gjør at Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås må utsette oppussingsplaner. Studentenes storstue ved NMBU i Ås skulle få en oppussing for over 100 millioner kroner i år. Bygget fra 1971 brukes til konserter, teater, seremonier, festivaler og forelesninger.

NRK - 1 time siden

Ukrainske styrker erklærer seier i Lyman

En nær rådgiver til president Volodymyr Zelenskyj har lagt ut en video på sosiale medier der ukrainske soldater erklærer at de har tatt kontroll over Lyman i Donetsk. Russiske styrker sa lørdag at de hadde forlatt byen. Den som la ut videoen er Kyrylo Tymoshenko som er visestabssjef på presidentens kontor, opplyser Reuters..

NRK - 1 time siden

Ni siktet etter Iran-protester i Oslo

Ni personer er siktet etter opptøyene som oppsto under en demonstrasjon utenfor Irans ambassade i Oslo torsdag, skriver VG. – De er siktet for overtredelse av straffeparagraf 184, som er krenkelse av en fremmed stat (ambassaden), sier politiadvokat Kai-Gunnar Schwed Nygård i Oslo politidistrikt. (NTB).

NRK - 1 time siden

Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina. Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

NRK - 4 timer siden

Vil avsløre funn i sjakkdramaet til uka: – Vi er svært nøye

Nettstedet Chess.com, som har utestengt Hans Niemann som klient, har undersøkt jukseanklagene som har preget sjakkverdenen de siste ukene. Nå skriver nettstedet i en pressemelding publisert på Twitter, at de vil dele funnene til uka.

NRK - 3 timer siden

NVE har fått varsel om fleire hendingar mot trafostasjonar

BT skriv laurdag kveld at NVE har fått fleire meldingar om fleire hendingar knytt til trafostasjonar på Vestlandet. Det er mellom anna meldt om skadeverk på trafostasjon i Sandviken, og innbrot på stasjon i Ytre Arna. Avisa skriv vidare at mykje tyder på at hendingane er skadeverk.

NRK - 1 time siden

Rekkehusbrann slukket i Bergen

Brannen i et rekkehus på Bønes i Bergen lørdag kveld er slukket. Hele borekken ble evakuert. To personer fra den brennende boenheten ble hentet ned fra en balkong og evakuert.

NRK - 1 time siden

Nytt drap i Södertälje – voldsspiral, sier politiet

En mann i 40-årene ble lørdag kveld skutt og drept i bydelen Ronna i Södertälje. Svensk politi beskriver utviklingen som en «voldsspiral». Skytingen skjedde i 19.


Nyhetspressen i Sociala medier

Nyhetspressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknende Nyheter


Prenumerert på nyheter (RSS)

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.

Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com