Svalbard

Saturday, 02 December, 22:13

Nyheter om Svalbard

NRK - 20 okt 23 kl. 08:59

SSB: 15 prosent flere bosatt på Svalbard på ti år

Befolkningen på Svalbard øker, mens innbyggerne har relativt god helse og økonomi. Sykefraværet er mye lavere enn på fastlandet, og elevene klarer seg bra. – I det store og hele virker levekårene i Longyearbyen å være noe over snittet for et norsk lokalsamfunn, selv om det naturligvis er stor variasjon mellom grupper, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i en rapport om samfunnsforhold på Svalbard.

Klartale - 02 mar 23 kl. 08:54

Svalbard-protest mot Støre - utlendinger får ikke stemme

Dansk, svensk, amerikaner eller thailender. Folk fra mange land bor på Svalbard. Men utlendinger på Svalbard mistet, stemmeretten sin i 2021.

Klartale - 02 aug 23 kl. 12:00

Varmerekord p Svalbard

Aldri fr har det blitt mlt slike temperaturer p Svalbard. Ketil Isaksen jobber ved Meteorologisk institutt. Han er klimaforsker.

NRK - 22 nov 23 kl. 12:34

100.000 kroner i bot for brudd på ferdselsforbud i fuglereservat på Svalbard

Et lokalt reiselivsselskap på Svalbard er ilagt et forelegg på 100.000 kroner for å ha overtrådt bestemmelsen om at all ferdsel i fuglereservater er forbudt i tiden 15. mai til 15.

NRK - 02 okt 23 kl. 16:20

Sensasjonelt multefunn på Svalbard

For første gang er det dokumentert multebær på Svalbard. Årsaken er den rekordvarme sommeren på øygruppa. – Jeg ble overrasket, jeg har aldri sett multebær her før.

NRK - 24 okt 23 kl. 09:46

Frp vil forlenge kullgruvedriften på Svalbard

Fremskrittspartiet vil fortsette å vinne ut norsk kull på Svalbard fremfor å importere kull fra land som Colombia, der driften ikke er like trygg. – Det er bedre at kullet kommer fra Norge – som ikke driver med barnearbeid – enn at det skal komme fra land som har en vesentlig dårligere sikkerhetskultur, sier stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (Frp) til NRK. Han peker også på den geopolitiske situasjonen og mener at både Europa og resten av verden kommer til å trenge kull og karbon lang tid fremover.

NRK - 22 sep 23 kl. 13:03

Svalbard: Rederi brøt ferdselsforbud i fuglereservat

Et norsk rederi er ilagt et forelegg på 100.000 kroner for å ha overtrådt bestemmelsen om ferdselsforbud i et fuglereservat på Svalbard. All ferdsel i fuglereservater på Svalbard er forbudt i tiden 15.

NRK - 22 nov 23 kl. 13:43

Reiselivsselskap fekk bot for segling i forbode område

Sysselmeisteren på Svalbard har gjeve eit reiselivsselskap ei bot på 100.000 kroner for brot på ferdselsforbodet i fuglereservatet ved Gåsøyane i Isfjorden på Svalbard, melder NTB. Selskapet har vedteke bota..

NRK - 21 nov 23 kl. 14:10

Uvanlig mye is mellom Svalbard og Grønland

Det er mer is i Framstredet mellom Grønland og Svalbard enn vanlig på denne tida av året. – Det må overvåkes nøye, sier isforsker. Totalt er det fortsatt mindre is i Arktis som helhet enn det som er normalt.

NRK - 19 okt 23 kl. 08:43

Slutt for kullkraftverket i Longyearbyen

Siden 1983 har kullkraftverket gitt varme og lyst opp Longyearbyen. Men kull som energikilde er ikke den beste løsningen for å nå klimamålet, og i dag tok det slutt for kullproduksjonen på Svalbard. – Dette er en merkedag.

NRK - 13 nov 23 kl. 15:00

Russisk-ortodoks kors på Svalbard: Klage oversendt Klima- og miljødepartementet

Klagen til det russiskeide gruveselskapet Trust Arktikugol, er oversendt Klima- og miljødepartementet for endelig avgjørelse, skriver Svalbardposten. I sommer ble det satt opp et sju meter høyt russisk-ortodoks opp uten tillatelse i Pyramiden på Svalbard. Sysselmesteren sendte ut et forhåndsvarsler om å fjerne korset.

NRK - 03 okt 23 kl. 12:16

Stort utbrudd av fugleinfluensa på Svalbard

Et utbrudd av fugleinfluensa har rammet øya Hopen, sørøst for Svalbard. – Det har vært utbrudd flere andre steder, hvor Havhest er særlig rammet, sier Hallvard Strøm, som er seksjonsleder for forskningsavdelingen hos Norsk Polarinstitutt. Han trekker sammenligner situasjonen med Finnmark tidligere i år, der store mengder av krykkjer døde.

Aftenposten - 28 nov 23 kl. 14:54

Det er kaldere i Oslo enn på Svalbard, og kaldere skal det bli

I natt har flere værstasjoner fått ny novemberrekord. Kaldest var det på Røros der det ble registrert 29, 8 kuldegrader..

NRK - 23 nov 23 kl. 10:01

Betydelig snøskredfare i nord

Snøskredfaren har gått fra stor til betydelig i de nordligste skredregionene. Farenivået gjelder for Tromsø, Lyngen, Nord-Troms, Vest-Finnmark, Finnmarkskysten, Svalbard sør, øst og vest og Nordenskiöld Land. Varslet gjelder for torsdag..

Dagbladet - 20 nov 23 kl. 19:48

Farevarsler i «hele landet»: - Gigantisk lavtrykk

Den kommende uka kan bli en kald, forblåst affære fra Lindesnes i sør til Svalbard i nord. - Onsdag blir den store «værdagen», sier meteorologen..

E24 - 19 okt 23 kl. 06:56

SAS tok regninga for privatfly fra Svalbard til Polen

En polsk familie måtte ta privatfly hjem fra Svalbard under SAS-streiken i fjor sommer. Nå har flyselskapet tatt en stor del av regninga på en drøy million kroner..

E24 - 19 okt 23 kl. 06:56

SAS tok regninga for privatfly fra Svalbard

En polsk familie måtte ta privatfly fra Svalbard under SAS-streiken i fjor sommer. Nå har flyselskapet tatt en stor del av regninga på en drøy million kroner..

VG - 19 okt 23 kl. 06:45

SAS tok regninga for privatfly fra Svalbard til Polen

En polsk familie måtte ta privatfly hjem fra Svalbard under SAS-streiken i fjor sommer. Nå har flyselskapet tatt en stor del av regninga på en drøy million kroner..

VG - 19 okt 23 kl. 06:45

SAS tok regningen for privatfly fra Svalbard til Polen

En polsk familie måtte ta privatfly fra Svalbard under SAS-streiken i fjor sommer. Nå har flyselskapet tatt en stor del av regningen på en drøy million kroner..

NRK - 19 okt 23 kl. 06:39

SAS betalte for privatfly fra Svalbard til Polen

En polsk familie måtte ta privatfly hjem fra Svalbard under SAS-streiken i fjor sommer. Nå har flyselskapet tatt en stor del av regninga på en drøy million kroner. Familien på ti personer måtte komme seg raskt hjem etter dødsfallet til et familiemedlem.

NRK - 01 aug 23 kl. 15:01

Varmerekord p Svalbard i juli over 10 grader i snitt

For frste gang har det vrt mlt over polarklima p de arktiske vrstasjonene p Svalbard, det vil si gjennomsnittstemperatur p 10 grader eller mer. To vrstasjoner p Svalbard endte over polarklima i juli, opplyser Meteorologisk institutt. Svalbard lufthavn var den varmeste stasjonen med en gjennomsnittstemperatur p 10,1 grader, som er 3,1 grader over normalen.

VG - 03 nov 23 kl. 15:51

EU til knallhardt angrep mot Høyesterett

EU-kommisjonen er rykende uenig med Norges høyeste domstol etter den såkalte snøkrabbe-dommen i vår. I et brev til Utenriksdepartementet skriver EU at dommen bryter med både Svalbard-traktaten og internasjonal rett..

Klartale - 02 nov 23 kl. 15:30

Kaldeste oktober i Norge på 14 år

Oktober har ikke vært kaldere siden 2009. Det skriver Meteorologisk institutt i en pressemelding. I hele Norge var det 1,7 grader kaldere enn normalt.

NRK - 28 jun 23 kl. 15:12

Forskningsprosjekt skal kartlegge metanutslipp på Svalbard

Universitetssenteret på Svalbard er tildelt 10 millioner kroner for å studere isbreer på Svalbard. Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) skal lede forskningsprosjektet GlaciGas, som skal kartlegge og måle metanutslipp fra berggrunn på som tidligere har vært dekket av is. I atmosfæren er metan en kraftig klimagass.

NRK - 26 jul 23 kl. 19:13

Død isbjørn på Svalbard skal testes for fugleinfluensa

En isbjørn som ble funnet død i Petuniabukta på Svalbard tidligere i sommer, skal testes for fugleinfluensa. Testingen skal gjennomføres av Norsk Polarinstitutt i samarbeid med Sysselmesteren i Svalbard, skriver Svalbardposten. Det skjer i forbindelse med at en ikke har landet på en konklusjon på hva bjørnen har dødd av.

Klartale - 27 okt 23 kl. 13:30

Lørdag kaster jorda skygger på månen

Lørdag kan vi se en delvis måne-formørkelse. Sola, jorda og månen står nemlig på linje i verdensrommet lørdag kveld. Når det skjer, treffer skyggene fra jorda månen.

NRK - 25 okt 23 kl. 09:26

Turist fikk 10.000 kroner i bot for kjøring på tundra på Svalbard

En utenlandsk turist som kjørte bil ut på frossen tundra, er ilagt en bot på 10.000 kroner. Turisten kjørte en bil ut på frossen tundra og på isen i elveløpet i Bjørndalen, skriver Sysselmesteren i en pressemelding.

NRK - 08 aug 23 kl. 09:40

Sysselmesteren på Svalbard jager isbjørn med helikopter

Isbjørnen som ble observert i Bjørndalen tirsdag morgen er på svøm i Adventfjorden like utenfor Longyearbyen. Bjørnen blir forsøkt jaget over fjorden. Sysselmesteren på Svalbard mottok en melding om en mulig observasjon av isbjørn i Bjørndalen, rundt 8 kilometer vest for Longyearbyen, tirsdag morgen.

NRK - 06 sep 23 kl. 10:44

Russere vil ha charterfly mellom Moskva og Svalbard

Russiske Trust Arktikugol har sendt ny søknad til Utenriksdepartementet om charterflyginger for arbeidere og turister mellom Moskva og Svalbard. De ønsker oppstart i midten av september. Det skriver Svalbardposten.

Dagbladet - 06 sep 23 kl. 08:56

Se hvordan Svalbard endres

Ikke noe annet sted stiger temperaturen raskere enn på Svalbard. Nå tiner permafrosten så fort at du kan se at landskapet blir annerledes..

NRK - 04 sep 23 kl. 13:33

Rekordmye tining av permafrost på Svalbard

Svalbard er det stedet i verden med raskest temperaturstigning. Det medfører blant annet at deler av permafrosten på øygruppene er i ferd med å tine, og det i rekordhøy fart, melder Meteorologisk institutt i dag. Permafrosten er laget med jord og is som er frossent over flere sammenhengende år, og er utgjør store deler av landarealet i Arktis..

NRK - 03 okt 23 kl. 12:16

Utbrudd av fugleinfluensa på Svalbard

– Et utbrudd på Hopen har rammet krykkje ganske hardt. Det har vært utbrudd flere andre steder, hvor Havhest er særlig rammet, sier seksjonsleder for forskningsavdelingen hos Norsk Polarinstitutt, Hallvard Strøm. Han trekker paralleller til situasjonen i Finnmark tidligere i år, med store mengder død fugl.

Dagbladet - 02 okt 23 kl. 16:46

Kaldeste september på 18 år

Den siste måneden har gjennomsnittstemperaturen vært 1,6 grader under normalen på Svalbard lufthavn..

NRK - 01 okt 23 kl. 13:03

Amerikansk kystvakt besøker Tromsø for første gang

Søndag morgen ankom det amerikanske kystvaktskipet USCGC Healy Tromsø sammen med NoCGV Svalbard. Healy er den amerikanske kystvakten sitt største skip, og det er første gang et amerikansk kystvaktskip besøker Tromsø. Det skriver Forsvaret på X.

NRK - 29 jul 23 kl. 14:44

Skal ryddes marint avfall på Svalbard

Fra høsten av blir Svalbard en del av Handelens Miljøfond-program «Rydd Norge». Det opplyser Svalbardposten. Med dette skal det ryddes marint avfall helt nord på Spitsbergen – nærmere bestemt ved Widjefjorden og Woodfjorden.

NRK - 26 sep 23 kl. 12:17

Widerøe Ground Handling mister 80 prosent av SAS-kontrakt

Widerøe mister 80 prosent av kontrakten på leveranse av bakketjenester til SAS fra 1. februar. Dette gjelder Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund.

NRK - 22 aug 23 kl. 11:06

Ulykke med hundespann på Svalbard - en fraktet til sykehus

En person skal være fraktet til sykehus etter ulykken med hundespann, skriver Svalbardposten. Ulykken skal ha skjedd i Adventdalen, et lite stykke unna Longyearbyen på Svalbard. Sysselmesterebetjent Magnar Silseth sier til avisen at det er snakk om et turfølge.

NRK - 22 aug 23 kl. 11:06

Ulykke med hundespann på Svalbard – en fraktet til sykehus

En person skal være fraktet til sykehus etter en ulykke med hundespann, skriver Svalbardposten. Ulykken skal ha skjedd i Adventdalen, et lite stykke unna Longyearbyen, på Svalbard. Sysselmesterbetjent Magnar Silseth sier til avisen at det er snakk om et turfølge som har vært på en guidet tur.

Klartale - 12 jan 23 kl. 10:58

Norske og russiske barn feiret jul sammen

Et lite lysglimt i en brutal verden. Mens Russland kriget i Ukraina, feiret russiske barn jul. Sammen med norske barn.

NRK - 16 sep 23 kl. 16:13

Sysselmesteren advarer mot døde fugler

Ifølge Sysselmesteren på Svalbard kommer det inn mange meldinger om døde fugler, og ber om at folk ikke rører disse. Sysselmesteren viser til at Veterinærinstituttet har påvist fugleinfluensa hos måsene krykkje og havhest i sommer, og at man bør være forsiktige med døde fugler, selv om det er sjelden at fugleinfluensa smitter til mennesker..

Dagbladet - 12 sep 23 kl. 20:42

Russisk-ortodoks kors må fjernes

I august satte russerne opp et russisk-ortodoks kors i Pyramiden på Svalbard. Nå må det fjernes..

Dagbladet - 12 sep 23 kl. 12:30

Får fly fra Russland til Norge

Det russiske gruveselskapet på Svalbard, Trust Arktikugol, har fått tillatelse til å fly mellom Moskva og Longyearbyen..

NRK - 11 aug 23 kl. 16:58

Will Smith landet i Tromsø med privatfly

Den amerikanske superstjernen Will Smith landet tidlig fredag ettermiddag på Tromsø lufthavn. Det skriver Nordlys avisen. Smith ankom med et privatfly fra Svalbard og takket betjeninga for turen før han fortsatte turen til det som sannsynligvis er Arnøya i Nord-Troms.

NRK - 08 aug 23 kl. 20:49

Russiske missiltester ved Bjørnøya kan hindre redningsoppdrag til Svalbard

Sysselmester Lars Fause mener russiske missiltester ved Bjørøya vil kunne få konsekvenser for eventuelle redningsoppdrag i området, både for etatens redningshelikopter og tjenestefartøyet «Polarsyssel». Det skriver Svalbardposten. Russland har varslet missiltester i havområdene nord, og sør, for Bjørøya fra 11.

NRK - 06 aug 23 kl. 11:51

Etterforsker isbjørndrap på Svalbard

Sysselmesteren etterforsker hendelsen som førte til at en isbjørnen ble skutt på Svalbard. Ingen personer ble skadd. Et turfølge på fire personer forsøkte å skremme isbjørnen da den var på vei inn i hytta ved Krossfjorden der de oppholdt seg.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com