Nato

Sunday, 03 March, 20:50

Nyheter om Nato

Klartale - 10 jul 23 kl. 06:14

Slik blir Natos toppmøte i Vilnius

11. og 12. juli kommer de mektige folkene til Vilnius i Litauen.

Klartale - 12 feb 24 kl. 16:20

Flere reagerer på det Trump sa om Nato

Nato er et samarbeid om forsvar i Vesten. Norge, USA og flere land i Europa er med. Ett punkt i samarbeidet er spesielt viktig.

Klartale - 19 jan 24 kl. 10:49

Nato-sjef: Alle må være forberedt

– Vi søker ikke krig. Men vi må være klare for krig, sier Rob Bauer. Han er Natos militære sjef.

Klartale - 08 feb 24 kl. 06:00

Sverige får fortsatt ikke bli en del av Nato

Sverige har forsøkt å bli en del av forsvars-samarbeidet Nato en god stund. Hele prosessen startet kort tid etter at Russland gikk til angrep på Ukraina.– Sveriges medlemskap gjør Nato sterkere og gjør oss alle tryggere.

Klartale - 27 feb 24 kl. 08:40

Sverige er med i Nato

Sverige har forsøkt å bli en del av Nato lenge. Tyrkia og Ungarn brukte lang tid på å bestemme seg. Alle landene som er medlem må si ja.

Klartale - 28 feb 24 kl. 11:22

– Det er ingen planer om å sende soldater

Emmanuel Macron er Frankrikes president. Han sa tirsdag at han ikke ville utelukke å sende soldater til Ukraina. Han sa at han ville gjøre alt han kan for å hindre at Russland vinner krigen.

NRK - 26 feb 24 kl. 12:45

Sverige: Flaggkamp i Riksdagen før Nato-medlemskap

En flaggkamp har brutt ut i forkant av Sveriges nært forestående inntreden i Nato. Mandag skal Ungarns parlament behandle den svenske Nato-søknaden. Etter all sannsynlighet blir det da det siste medlemslandet som stemmer ja til Sverige i Nato.

Klartale - 14 feb 24 kl. 12:44

Skal bruke mer penger på forsvar

Jens Stoltenberg er sjef for forsvars-samarbeidet Nato. Stoltenberg sier at Nato skal bruke to prosent av pengene sine på forsvar. Det er mye mer enn før.

NRK - 15 feb 24 kl. 17:27

Stoltenberg om svensk Nato-medlemskap: – Jeg har flaggstangen klar

– Jeg gleder meg til å heise det svenske flagget utenfor Nato, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg. Torsdagens forsvarsministersamling i Brussel var atter et Nato-møte der Sverige måtte stå på sidelinjen. På en pressekonferanse med nordiske journalister torsdag sier Stoltenberg at han er sikker på at Sverige snart er over målstreken.

NRK - 15 feb 24 kl. 17:05

Stoltenberg tror ikke Trump mener alvor med Nato-trussel

USA kommer ikke til å forlate Nato selv om Donald Trump blir president, tror forsvarsalliansens generalsekretær Jens Stoltenberg. Trumps kritikk er ikke rettet mot Nato, men mot Nato-land som ikke bruker nok penger på forsvaret, mener Stoltenberg. Ifølge ham vil 18 av Natos 31 medlemsland i år trolig oppfylle kravet om å bruke minst 2 prosent av BNP på forsvaret.

NRK - 12 feb 24 kl. 09:23

Borrell: Nato er ingen «militærallianse à la carte»

I lys av Donald Trumps nylige utsagn om forsvarsalliansen Nato, kommer EUs utenrikssjef Josep Borrell med en klar beskjed: Nato kan ikke være en «militærallianse à la carte». – La oss være seriøse, sa utenrikssjefen, Nato kan ikke være en militærallianse som funker basert på humøret til presidenten av USA. Tidligere amerikanske president Trump, som nå kjemper om en ny presidentperiode, antydet nylig på et valgmøte at han ikke nødvendigvis vil beskytte Nato-medlemsland dersom de skulle bli angrepet.

NRK - 11 feb 24 kl. 14:56

Stoltenberg kommenterer utspill fra Trump

Jens Stoltenberg, sjef for Nato, kommenterer søndag Donald Trumps utspill om Nato. – Enhver antydning om at allierte ikke vil forsvare hverandre, undergraver vår sikkerhet, inkludert den til USA, og utsetter amerikanske og europeiske soldater for økt risiko, sier Stoltenberg. Natt til søndag oppfordret den amerikanske presidentkandidaten Russland til angrep på Nato-land som ikke bidrar nok til forsvarsalliansen.

Klartale - 15 jan 24 kl. 06:04

Hva skjer om Russland vinner krigen i Ukraina?

– Det hadde vært en tragedie om Putin vinner. Ikke bare for Ukraina, men også for oss, sa Nato-sjef Jens Stoltenberg sent i fjor.Land i forsvars-samarbeidet Nato hjelper Ukraina med våpen og utstyr.

NRK - 26 feb 24 kl. 16:47

Ungarn har godkjent Sveriges Nato-søknad

Det er en historisk dag, konstanterer Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Som siste land i Nato har Ungarns nasjonalforsamling med 188 stemmer for og 6 imot, nå godkjent Sveriges søknad om å bli med i organisasjonen. Det skjedde i en avstemning mandag ettermiddag.

NRK - 24 feb 24 kl. 14:59

Eide signaliserer norsk støtte til Rutte som ny Nato-sjef

Nederlands avtroppende statsminister Mark Rutte vil være en sterk og god erstatter for Jens Stoltenberg som ny generalsekretær i Nato, ifølge utenriksminister Espen Barth Eide. – Vi mener at Mark Rutte er en sterk og god kandidat. Vår endelige beslutning melder vi internt i Nato-alliansen, sier Eide (Ap) til TV 2.

Klartale - 24 feb 24 kl. 06:00

To år siden Russland invaderte Ukraina

24. februar 2022 startet Russland et angrep på Ukraina. Nå har det gått to år.

Klartale - 31 jan 24 kl. 06:00

Hva skjer hvis Donald Trump blir president?

USA skal velge ny president i høst. Valget er 5. november.

NRK - 15 feb 24 kl. 08:45

Tyskland vil ha Sverige inn i Nato fortest mulig

Sveriges tilslutning til Nato er på overtid, og det begynner å gå hardt utover tålmodigheten, sier Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius. Tyskerens kommentar er en påpakning til Ungarn, som nå er siste land som ikke har godkjent Sveriges Nato-medlemskap. Pistorius kunngjorde også at Tyskland er blant de 18 Nato-landene som nå har oppfylt målet om å bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar.

NRK - 23 jan 24 kl. 21:18

Stoltenberg: Svensk Nato-medlemskap gjør alle tryggere

Tirsdag kveld stemte nasjonalforsamlingen i Tyrkia for å godkjenne Sveriges søknad om medlemskap i Nato. – Jeg ønsker avgjørelsen fra nasjonalforsamlingen i Tyrkia om å ratifisere Sveriges medlemskap i Nato velkommen, sier generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato etter nyheten. – Sveriges medlemskap gjør Nato sterkere og oss alle tryggere.

NRK - 11 feb 24 kl. 22:19

Biden kaller Trumps Nato-uttalelser for rystende og farlige

USAs president Joe Biden reagerer kraftig på Trumps antydninger om at USA ikke nødvendigvis vil forsvare ethvert Nato-land som blir angrepet. På et valgkampmøte hevdet Trump at han i sin tid som president ga beskjed til et stort Nato-land om at USA ikke kom til å beskytte det i et russisk angrep hvis de ikke investerte nok i forsvar. Uttalelsene har blitt møtt med kritikk flere hold, blant annet fra EU-presidenten og Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Klartale - 11 jul 23 kl. 11:49

Vanskelig å følge Nato-møtet? Her er 11 ord som er lure å forstå

Natos toppmøte er i gang. Møtet er i Vilnius i Litauen. Der er både statsminister Jonas Gahr Støre og USAs president Joe Biden.

NRK - Igår: 09:55

Ungarsk signatur bekrefter svensk Nato-medlemskap

Presidenten i den ungarske nasjonalforsamlingen, Laszlo Köver, undertegnet ratifiseringen av Sveriges Nato-søknad fredag, går det fram av nettsiden til den ungarske nasjonalforsamlingen. Dokumentet blir nå sendt videre til landets president, som vil kunngjøre Ungarns avgjørelse om at de godkjenner Sveriges medlemskap i Nato. (NTB).

NRK - 27 feb 24 kl. 12:18

Kreml kritisk til Nato-styrkar i Ukraina

Kreml-talsperson Dmitrij Peskov seier at å sende styrkar inn i Ukraina ikkje er i vestlege land sine interesser. Det melder nyheitsbyrået AFP. Utsegna kjem etter at Frankrike sin president Emmanuel Macron sa at ein ikkje kan utelukke det å sende europeiske styrkar til Ukraina for å hindre ein russisk siger.

NRK - 26 feb 24 kl. 13:17

Orban sier nasjonalforsamlingen kommer til å godkjenne Sveriges Nato-søknad i dag

Den ungarske nasjonalforsamlingen kommer mandag til å godkjenne den svenske søknaden om Nato-medlemskap, sier landets statsminister Viktor Orban. Det melder Reuters. Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT ventes avstemningen å finne sted etter klokka 16, skriver NTB.

NRK - 01 feb 24 kl. 14:21

Ungarn skal stemme over svensk Nato-medlemskap mandag

Den ungarske nasjonalforsamlingen skal stemme over en ratifisering av Sveriges Nato-søknad mandag, viser forsamlingens nettsider ifølge Reuters. Sverige er, om lag to år etter at de søkte, nesten klar for å bli ratifisert som Nato-medlem. Bare Ungarn har til gode å godkjenne søknaden.

NRK - 20 feb 24 kl. 12:27

Sveriges statsminister til Ungarn før Nato-avstemning

Sveriges statsminister Ulf Kristersson er invitert i Budapest fredag av Ungarns statsminister Viktor Orban. Mandag skal den ungarske nasjonalforsamlingen stemme over svensk Nato-medlemskap. Ungarn er siste land i Nato som ikke har godkjent at svenskene skal slippe inn.

NRK - 26 jan 24 kl. 09:39

Kristersson: Uaktuelt å forhandla med Ungarn om Nato-medlemskapet

Statsminister Ulf Kristersson er klar på at Sverige blir ein del av Nato «veldig snart» og at det er uaktuelt å forhandla med Ungarn om medlemskapen. – Det kjem ikkje til å vera aktuelt å diskutera nokre krav til sjølve medlemskapen, seier han til TV4. Han seier at det derimot vil vera aktult å snakka om korleis ein best kan samarbeida innad i Nato, til dømes når det gjeld fly og luftoperasjonar.

NRK - 16 feb 24 kl. 10:15

Amerikanske seNatorer til Ungarn for å støtte Sveriges Nato-søknad

En gruppe seNatorer fra begge partier i USA skal søndag besøke Ungarn for å støtte opp om at Sveriges Nato-søknad blir ratifisert av nasjonalforsamlingen. Ungarn er det eneste landet som til USAs og Natos store ergrelse ennå ikke har godkjent den svenske søknaden, som må ratifiseres av nasjonalforsamlingen. Den trer sammen neste uke etter vinterferien.

NRK - 25 jan 24 kl. 11:43

SVT: Kristersson vil møte Orban for å diskutere Nato-søknaden

Tirsdag mottok den svenske statsministeren Ulf Kristersson en invitasjon fra den ungarske statsministeren Viktor Orban om å møtes i Ungarn for å diskutere Sveriges Nato-søknad. Torsdag skriver SVT at Kristersson takker ja til å møte Orban i Ungarns hovedstad Budapest, men foreslår at de møtes i Brussel i Belgia 1. februar i forbindelse med et møtet i Det europeiske rådet.

NRK - 25 jan 24 kl. 10:01

Presidenten for Ungarns parlament: – Ingen hastverk

Tirsdag kunngjorde Ungarns statsminister Viktor Orban at den ungarske regjeringen kommer til å støtte svensk Nato-medlemskap, etter å trenert behandlingen av den i 20 måneder. Nato-søknaden må formelt behandles i landets nasjonalforsamling. Parlamentet er ikke i sesjon før 26.

NRK - 14 feb 24 kl. 19:58

Støre: Vi står ikke overfor en militær trussel om krig i Norge

Ledere i flere land i Europa har gått ut og bedt befolkningen forberede seg på at det kan bli krig. Statsminister Jona Gahr Støre mener derimot det ikke er noen overhengende fare for krig i Norge nå. – Jeg tror det er veldig liten sannsynlighet for at Putin er interessert i en krig mot Nato, sier Støre til NRK.

NRK - 13 feb 24 kl. 21:39

Biden langer ut mot Trump – Dumt og skammelig

– Donald Trump ser Nato som en mulighet for utpressing og innkassering av beskyttelsespenger, hevder USAs president Joe Biden. Han hudflettet tirsdag mannen som trolig blir hans motstander i presidentvalget til høsten. Bakgrunnen var Trumps sterkt kritiserte uttalelser om Nato.

NRK - 13 feb 24 kl. 14:34

Stoltenbergs arvtaker klar «i løpet av et par måneder»

Den amerikanske Nato-ambassadøren Julianne Smith bekreftet at Nederlands statsminister Mark Rutte er en av kandidatene til stillingen som generalsekretær i Nato. Smith sa at alliansen «ikke kunne vært mer takknemlig» for Jens Stoltenbergs innsats. På pressebrifingen ambassadøren holdt i forkant av Natos forsvarsministermøtet torsdag, karakteriserte Smith også Donald Trumps siste uttalelser om Nato som «uansvarlige» og potensielt farlige..

NRK - 11 feb 24 kl. 14:56

Stoltenberg kommenterer utspill Trump

Jens Stoltenberg, sjef for Nato, kommenterer søndag Donald Trumps utspill om Nato. – Enhver antydning om at allierte ikke vil forsvare hverandre undergraver vår sikkerhet, sier Stoltenberg. Natt til søndag oppfordret den amerikanske presidentkandidaten Russland til angrep på Nato-land som ikke bidrar nok.

NRK - 11 feb 24 kl. 12:36

Forsker mener politikere ikke er villig til å vedta nødvendige budsjettnivåer

Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Forsvarets høgskole sier ordbruken til Donald Trump er veldig farlig. – Den må sees i forhold til Ukraina krigen, og det faktum at vi har krig mellom Russland og et søkerland til Nato. Neste omdreiing er da direkte militærkonfrontasjon, sier Romarheim til NRK og fortsetter: – Dette er veldig farlig, og et virker som den norske politiske klassen ikke er villige til å vedta de budsjettnivåene vi trenger for å få et nivå som ligner på det vi har rundt oss.

NRK - 29 dec 23 kl. 15:50

Stoltenberg: – Nato i solidaritet med Polen

Nato står i solidaritet med vår verdsatte allierte, det skriver generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, på X. Tidligere fredag meldte den polske operasjonskommandoen om et uidentifisert objekt i polsk luftrom. Fredag ettermiddag bekreftet en polsk general at en russisk rakett hadde gått gjennom polsk luftrom før den gikk tilbake til Ukraina.

NRK - Igår: 11:24

Nato-skip i Hammerfest

Nato-øvelsen Nordic Response begynner å ta form, og lørdag morgen ankom fem fartøy Hammerfest. Dette er Natos stående mineryddestyrke. Totalt deltar 50 fartøy fra alliansen under øvelsen, dette inkluderer blant annet hangarskip, fregatter og ubåter.

NRK - I førrgår: 12:55

DSB: Alvorlig bakteppe foran Nato-øvelsen i Nord-Norge

Direktoratet for samfunnsberedskap (DSB) har deltatt i planleggingen sammen med Forsvaret foran feltøvelsen Nordic Response som foregår fra 3. til 14. mars.

Klartale - I førrgår: 11:55

Sier Vesten forsøker å svekke Russland fra innsiden

President Vladimir Putin holdt sin årlige tale torsdag. Den handlet om hvordan det går med Russland.Han startet med å si at et stort flertall av russere støtter Russlands krig mot Ukraina.

NRK - 27 feb 24 kl. 23:13

Expressen: Russlands ambassade med truende uttalelse om svensk Nato-inntreden

Den russiske ambassaden i Sverige har kommet med en truende uttalelse om landets inntreden i Nato, skriver Expressen. – Russland vil komme med mottiltak av politisk og militærteknisk karakter, skriver ambassaden i et innlegg på Telegram..

VG - 27 feb 24 kl. 19:13

Ny Nato-forsinkelse for Sverige

Den svenske regjeringen la planer for en lynrask inngang i Nato. Men den siste underskriften fra Ungarn mangler fortsatt. Dermed er det igjen uklart når Sverige får sitt medlemskap..

NRK - 27 feb 24 kl. 15:50

Støre avviser norske soldater til Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) avviser at Norge vil tilby Ukraina soldater eller annet militært personell. Støre svarer på spørsmålet etter at den franske presidenten Emmanuel Macron uttalte at det ikke ville være umulig å sende franske soldater til Ukraina. Macrons uttalelse kom etter at flere statsledere hadde et møte om situasjonen i Ukraina i den franske hovedstaden mandag kveld.

NRK - 27 feb 24 kl. 12:46

Tyskland avviser å sende tropper til Ukraina

Tysklands kansler Olaf Scholz avviste tirsdag uttalelsen om at europeiske land og Nato vil sende tropper til Ukraina, skriver Reuters. Det skjer etter at den franske presidenten Emmanuel Macron dagen før sa at det ikke er utelukket å sende vestlige bakkestyrker til Ukraina. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg understreket også tirsdag at Nato ikke har noen planer om å sende soldater til Ukraina,.

Dagbladet - 27 feb 24 kl. 12:13

Avviser Macron

Nato-sjef Jens Stoltenberg har ingen planer om å sende Nato-soldater til Ukraina, sier han..

NRK - 27 feb 24 kl. 11:55

Stoltenberg utelukker Nato-soldater i Ukraina etter Macron-uttalelse

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg understreker at Nato ikke har noen planer om å sende soldater til Ukraina, etter en uttalelse fra Frankrikes president, melder NTB. Mandag sa Emmanuel Macron at han ikke ville utelukke å sende bakkestyrker til Ukraina. Samtidig som Stoltenberg utelukket bakkesoldater, understreket han at dette er en angrepskrig fra Russland mot Ukraina, som bryter med internasjonal rett..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com