Nobels

Friday, 02 December, 07:39

Nyheter om Nobels

Sortering: Relevans | Senaste
Klartale - 11 nov 22 kl. 14:00

Russland vil stoppe dem

Memorial er en gruppe som kjemper for menneske-rettigheter i Russland. Russiske myndigheter prøver å bryte ned organisasjonen. Spesielt etter Memorial fikk Nobels fredspris.

Klartale - 07 okt 22 kl. 11:07

Ales Bjaljatski og to organisasjoner vinner Nobels fredspris

Saken oppdateres. Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties får Nobels fredspris for 2022.
---Fakta: Nobels fredsprisSvenske Alfred Nobel opprettet fem priser i sitt testamente i 1895.

NRK - 09 nov 22 kl. 12:42

De Klerks fredsprismedalje stjålet

Tyver har stukket av med medaljen Sør-Afrikas tidligere president F.W. de Klerk mottok da han ble tildelt Nobels fredspris sammen med Nelson Mandela i Oslo.

NRK - 07 sep 22 kl. 15:45

Putin kritiserer Nobelkomiteen – antyder at utdelinger har vært politisk motivert

Russlands president Vladimir Putin hevder han er glad for at Dmitrij Muratov fikk Nobels fredspris, men antyder samtidig at beslutningen kan ha vært politisk. – Vi er veldig glad for at en av våre borgere fikk Nobels fredspris, men etter min mening har Nobelkomiteen i stor grad gått bort fra og tonet ned nobelpriser på det humanitære felt, sa Putin da han talte på en økonomisk konferanse i kystbyen Vladivostok onsdag. Den russiske redaktøren Dmitrij Muratov delte i fjor Nobels fredspris med filippinske Maria Ressa.

NRK - 25 nov 22 kl. 12:10

Bjaljatskijs kone tar imot nobelprisen for ham

Den belarusiske aktivisten Ales Bjaljatskij sitter fortsatt fengslet, og derfor blir det kona Natallia Pintsjuk som tar imot Nobels fredspris på hans vegne. Det bekrefter Det Norske Nobelinstitutt overfor NTB. – Vi er veldig glade for at hun har kommet seg ut av Belarus, og alt ligger da til rette for at hun kan delta på utdelingen i Oslo rådhus 10.

Klartale - 07 okt 22 kl. 12:22

Se Støre gratulere vinnerne av Nobels fredspris

– I juryens begrunnelse heter det at prisvinnerne har gjort en enorm innsats. Både i å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og misbruk av makt. Sammen viser de hvor viktig det sivile samfunn er for fred og demokrati, sier statsminister Støre.

NRK - 07 okt 22 kl. 11:30

Erna Solberg har tidligere nominert vinner

– Gratulerer til den russiske organisasjonen Memorial, den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter, og aktivist Ales Bjaljatski fra Belarus, med Nobels fredspris, skriver Erna Solberg i en pressemelding. – Høyre ga Sjur Lindebrække-prisen til Memorial ved leder Svetlana Gannusjkina i 2012, og jeg har faktisk nominert dem til Nobels fredspris flere ganger. I 2015 ga vi samme pris til Senteret for sivile rettigheter.

Klartale - 07 okt 22 kl. 06:00

Disse er favoritter til fredsprisen

Fredag 7. oktober får vi vite hvem som vinner Nobels fredspris. Noen av favorittene er Svetlana Tikhanovskaja fra Belarus.

NRK - 09 nov 22 kl. 06:28

Memorial har fått det tøffere i Russland

Russiske myndigheter har økt forfølgelsen av Memorial etter at de fikk Nobels fredspris i høst. Men menneskerettsorganisasjonen gir ikke opp kampen for frihet. Prisen har imidlertid ikke gjort det lettere for Memorial, tvert imot har russiske myndigheters økt presset for å bryte ned organisasjonen, skriver NTB.

NRK - 01 nov 22 kl. 03:26

Språkrådet vil at nobelpris-kunngjøring skal foregå på norsk

Språkrådet er kritisk til at Nobelkomiteen bare kunngjør tildelingen av Nobels fredspris på engelsk. Det kommer fram i et brev Språkrådet har sendt til Nobelkomiteen. 17.

NRK - 11 okt 22 kl. 11:37

Fredsprisvinner Maria Ressa anker sak til høyesterett

Den filippinske journalisten og fredsprisvinneren Maria Ressa har anket en dom for ærekrenkelser til filippinsk høyesterett. Både Ressa og hennes tidligere kollega Rey Santos Jr risikerer nesten sju års fengsel hvis dommen fra 2020 blir opprettholdt. Ressa har vært en skarp kritiker av landets tidligere president Rodrigo Duterte og hans såkalte krig mot narkotika.

E24 - 11 okt 22 kl. 06:15

Nobelprisvinner spår lavere renter og inflasjon

Ben Bernanke, en av årets vinnere av Nobels minnepris i økonomi og tidligere sentralbanksjef i USA, tror på lavere inflasjon og økonomisk bedring..

NRK - 11 okt 22 kl. 00:01

Nobelprisvinner spår lavere renter og inflasjon

Ben Bernanke, en av årets vinnere av Nobels minnepris i økonomi og tidligere sentralbanksjef i USA, tror på lavere inflasjon og økonomisk bedring. – Jeg tror vi vil se relativt lave renter fremover, sa han under en tale i Washington mandag, kort tid etter at 68-åringen ble tildelt nobelprisen. Bernanke uttalte at han har stor tillit til nåværende sjef Jerome Powell og sine tidligere kolleger i sentralbanken, men var tydelig på at de står overfor en stor utfordring med å heve renten nok til å kjøle ned økonomien og tøyle inflasjonen.

NRK - 08 okt 22 kl. 14:22

Ukrainsk fredsprisvinner: Vi må forsvare oss for å få fred

Fred er vår drøm, men vi må forsvare oss, sier lederen for den ukrainske organisasjonen som er tildelt Nobels fredspris. Oleksandra Matvijchuk, som leder Center for Civil Liberties i Ukraina, støttet den ukrainske regjeringens linje da hun fikk spørsmål om dette under en pressekonferanse lørdag. For å beskytte folket må ukrainske myndigheter kontrollere landområdene, understreket hun, og viste til massegravene som er avdekket i områdene som har vært under russisk kontroll.

VG - 07 okt 22 kl. 22:21

Ektemannen er tvunget til taushet. Fredag fikk han Nobels fredspris.

Da Fredsprisen ble annonsert fredag formiddag, satt en av vinnerne i fengsel. Til VG forteller kona, venner og kolleger av Ales Bjaljatski (60) om hva prisen kan bety for ham – og alle andre politiske fanger i Belarus..

NRK - 07 okt 22 kl. 19:38

AFP: Russisk domstol har gitt ordre om at Memorials kontorer i Moskva skal beslaglegges

En russisk domstol har beordret at Memorial sine kontorer i Moskva skal beslaglegges. Det melder nyhetsbyrået AFP. Memorials er en av prisvinnerene for årets Nobels fredspris.

VG - 07 okt 22 kl. 19:03

En høyst aktuell fredspris

Menneskerettighetsforkjemperen Ales Bjaljatski, den russiske organisasjonen Memorial og det ukrainske Senteret for sivile rettigheter er særdeles verdige vinnere av årets Nobels fredspris..

NRK - 07 okt 22 kl. 16:36

Memorial: – Vi fredsarbeiderne kommer til å vinne denne krigen

Den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial holdt i ettermiddag en pressekonferanse i Moskva får å kommentere fredsprisen. – Nobels fredspris er ikke en sikkerhetsgaranti for oss i den krigen som vi nå står midt i, sier Oleg Orlov, en av lederne for gruppen. Han håper samarbeidet med ukrainske aktører ikke vil svekkes av krigen.

NRK - 07 okt 22 kl. 16:18

FN-sjefen gratulerer prisvinnerne

FNs generalsekretær António Guterres sier årets fredspris setter søkelyset på den makten som sivilsamfunnet har til å fremme fred. – Jeg gratulerer Ales Bjaljatski og organisasjonene Memorial og Center for Civil Liberties med å ha fått Nobels fredspris for 2022, sier Guterres i en pressemelding. – Som Nobelkomiteen sier, setter årets pris søkelyset på den makten som sivilsamfunnet har til å fremme fred, legger han til.

VG - 07 okt 22 kl. 15:30

Fredsprisvinner: – Fortsatt mye arbeid vi må gjøre

En blanding av sjokk og glede preger reaksjonene til de som i år mottar Nobels fredspris. Men arbeidet deres er langt fra over, påpeker en av dem..

NRK - 07 okt 22 kl. 12:33

Støre: – De hever sin stemme på vegne av mange

– Prisvinnerne står opp mot overmakten. De hever sin stemme på vegne av mange, sier statsminister Jonas Gahr Støre om personene og organisasjonene som er tildelt Nobels fredspris 2022..

Dagbladet - 07 okt 22 kl. 12:44

- Vi er sjokkerte

Den ukrainske organisasjonen Center for Civil Liberties er tildelt Nobels fredspris for 2022. Oleksandra Matviichuk sier til Dagbladet at de er takknemlige for prisen..

Klartale - 07 okt 22 kl. 11:59

Kona: – Jeg er overveldet av følelser

Ales Bjaljatski vinner Nobels fredspris. Det gjør han sammen med organisasjonen Memorial og Center for Civil Liberties.Kona ble overveldet av nyheten.

NRK - 07 okt 22 kl. 12:05

Støre: – Viser hvor viktig det sivile samfunnet er for fred

Jonas Gahr Støre gratulerer fredsprisvinnerne og viser til Nobelkomiteens begrunnelse om at de i mange år har stått opp for retten til å kritisere makten. – I juryens begrunnelse heter det at prisvinnerne har gjort en fremragende innsats i å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og maktmisbruk. Sammen viser de hvor viktig det sivile samfunn er for fred og demokrati, sier Støre.

NRK - 07 okt 22 kl. 11:39

Stoltenberg gratulerer

– Gratulerer til den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter, Memorial og Ales Bjaljatski med å vinne Nobels fredspris. Retten til å snakke sannhet til makten er grunnleggende for frie og åpne samfunn, skriver Nato-leder Jens Stoltenberg på Twitter..

NRK - 07 okt 22 kl. 11:23

Sp: Prisen er et kraftig signal

Nobels fredspris er en viktig pris for internasjonalt samarbeid og en sterk påminnelse om hvilke trusler mot fred og stabilitet vi står overfor. Jeg vil gratulere Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties med årets pris. Prisvinnerne har en utrettelig kamp for menneskerettigheter til felles.

NRK - 07 okt 22 kl. 11:13

Redd Barna gratulerer

Redd Barna gratulerer Ales Bjaljatski, den russiske oranisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter med Nobels fredspris 2022. – Redd Barna gratulerer årets fredsprisvinnere! Vi gratulerer også alle barn i Russland, Hviterussland og Ukraina.

NRK - 07 okt 22 kl. 11:04

Nobels fredspris går til en person og to organisasjoner

Prisen går til aktivisten Ales Bjaljatski fra Belarus, den russiske oranisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter..

VG - 07 okt 22 kl. 11:03

Belarusiske Ales Bjaljatski og to organisasjoner får Nobels fredspris

Klokken 11 fredag morgen ble det klart hvem som tildeles den 103. fredsprisen..

VG - 07 okt 22 kl. 11:03

Delt Nobels fredspris til belarusisk aktivist, russisk og ukrainsk menneskerettighetsorganisasjoner

Den fengslede belarusiske menneskerettighetsaktivisten Ales Bjaljatski (60), den russiske organisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettighetsorganisasjonen Center for Civil Liberties tildeles årets fredspris..

Aftenposten - 07 okt 22 kl. 07:07

Kan nobelkomiteen toppe «en av de verste prisene i nyere tid»? Disse prisene splittet mest.

Nobels fredspris er verdens kanskje fremste pris. Den er også en av de mest kritiserte..

NRK - 06 okt 22 kl. 19:52

Kutter all støtte til arbeid med kjernefysisk nedrustning

I det nye statsbudsjettet kutter regjeringen all støtte til organisasjoner som jobber med kjernefysisk nedrustning. – Dette er fullstendig løftebrudd fra Hurdalsplattformen der regjeringen sier de skal øke innsatsen for kjernefysisk nedrustning, understreker daglig leder i Norske leger mot atomvåpen, Anja Lillegraven. – Når faren for atomkrig stiger, burde regjeringen styrke nedrustningsarbeidet, ikke motsatt, sier daglig leder i Nei til Atomvåpen, Nina Pedersen.

Aftenposten - 06 okt 22 kl. 13:05

Nobels litteraturpris til franske Annie Ernaux

Den franske forfatteren Annie Ernaux (82) tildeles årets nobelpris i litteratur..

NRK - 30 sep 22 kl. 09:33

Tikhanovskaja og Navanlyj favoritter til fredsprisen

Regimekritikerne Svetlana Tikhanovskaja fra Belarus og Aleksej Navalnyj fra Russland trekkes fram som favoritter til å motta årets Nobels fredspris. Fredag 7. oktober kunngjør Nobelkomiteen hvem som tildeles årets fredspris, og selve utdelingsseremonien finner sted i Oslo rådhus lørdag 10.

NRK - 05 sep 22 kl. 19:35

Huitfeldt bekymret over Novaja Gazeta-nedleggelse

I dag ble den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta fratatt medielisensen av russisk rett. Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier til NRK at hun er dypt bekymret. – Fri presse er forutsetning for fri politisk diskusjon.

NRK - 05 sep 22 kl. 10:33

Novaja Gazeta fratatt lisensen

Den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta har blitt fratatt lisensen av russisk rett. Avisen blir dermed fratatt retten til å drive i Russland, skriver Reuters. Avisens redaktør Dmitrij Muratov, ble i 2021 tildelt Nobels fredspris..

NRK - 05 sep 22 kl. 10:33

Novaja Gazeta fratas medielisensen

Den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta har blitt fratatt lisensen av russisk rett. Avisen blir dermed fratatt retten til å drive i Russland, skriver Reuters. Avisens redaktør, Dmitrij Muratov, ble i 2021 tildelt Nobels fredspris..

NRK - 25 jul 22 kl. 20:59

David Trimble er død

Nord-Irlands tidligere førsteminister og Nobels fredsprisvinner, David Trimble, er død, melder BBC. Trimble var formann i Ulster Unionist Party og vant i 1998 Nobels fredspris sammen med John Hume for deres rolle i Belfastavtalen som førte til en slutt på konflikten i Nord-Irland som hadde krevd flere tusen liv. Han ble 77 år gammel..

Klartale - 02 sep 22 kl. 08:44

Ny straff i fengsel for Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi var leder i Myanmar. I 2020 tok landets militæret over makten med tvang. Aung San Suu Kyi ble avsatt.

NRK - 02 sep 22 kl. 07:30

Reuters: Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi dømmes til tre års tvangsarbeid

Reuters melder at tidligere leder av Myanmar Aung San Suu Kyi er funnet skyldig i valgfusk og dømmes til tre år i fengsel med tvangsarbeid. Aung San Suu Kyi var statsminister i Myanmar fra 6. april 2016 til 1.

NRK - 02 sep 22 kl. 07:30

Medier: Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi dømmes til tre års tvangsarbeid

Tidligere leder av Myanmar Aung San Suu Kyi er funnet skyldig i valgfusk og dømmes til tre år i fengsel med tvangsarbeid. Det melder AFP og Reuters. Aung San Suu Kyi var statsminister i Myanmar fra 6.

NRK - 02 sep 22 kl. 07:30

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi dømmes til tre års tvangsarbeid

Tidligere leder av Myanmar Aung San Suu Kyi er funnet skyldig i valgfusk og dømmes til tre år i fengsel med tvangsarbeid. Det melder AFP og Reuters. Hun soner fra før 17 års fengsel.

Klartale - 31 aug 22 kl. 08:37

Mikhail Gorbatsjov er død

Meldingen kom i russiske medier sent tirsdag kveld: Mikhail Gorbatsjov er død.– Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov døde i kveld etter en alvorlig og langvarig sykdom. Det skriver sykehuset der han var innlagt.

NRK - 31 aug 22 kl. 00:01

Solberg: Gorbatsjovs bidrag har betydd uendelig mye for millioner av mennesker

Mikhail Gorbatsjovs bidro til en mer integrert verden og et bedre forhold mellom øst og vest, sier Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg. Gorbatsjov ble 91 år, og dødsfallet ble kjent tirsdag. – Som Sovjetunionens siste statsleder gjennomførte Mikhail Gorbatsjov en rekke viktige økonomiske og liberaliserende reformer, som bidro til avslutningen av den kalde krigen og til kommunismens fall i store deler av Øst-Europa.

NRK - 09 jun 22 kl. 08:57

Kronprinsen åpner jubileumsutstilling om Fridtjof Nansen

Kronprins Haakon åpner en ny utstilling om Fridtjof Nansen på Verdens flyktningdag 20. juni. I 2022 er det hundre år siden Nansen mottok Nobels fredspris, og Nobels Fredssenter markerer jubileet med en utstilling om Nansens humanitære arv, skriver Nobels Fredssenter i en pressemelding..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com