Nobels

Monday, 06 February, 04:51

Nyheter om Nobels

Sortering: Relevans | Senaste
NRK - 28 dec 22 kl. 19:13

Erdogan nominert til Nobels fredspris av Tyrkia

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har blitt nominert til Nobels fredspris av Tyrkias parlamentspresident og partikollega Mustafa Şentop, skriver Anadolu Agency. Et statlig drevet nyhetsbyrå med hovedkontor i Ankara, Tyrkia. – Jeg har nominert president Erdogan til Nobels fredspris for hans innsats for fred mellom Russland og Ukraina sa han til media..

NRK - 31 jan 23 kl. 10:02

Lan Marie Berg nominerer Greta Thunberg til Nobels fredspris

Stortingsrepresentant for MDG, Lan Marie Berg, nominerer to klimaaktivister til Nobels fredspris. MDG-profilen har nominert svenske Greta Thunberg og Vanessa Nakate fra Uganda. Hun sier de to taler på vegne av en hel generasjon.

Klartale - 11 nov 22 kl. 14:00

Russland vil stoppe dem

Memorial er en gruppe som kjemper for menneske-rettigheter i Russland. Russiske myndigheter prøver å bryte ned organisasjonen. Spesielt etter Memorial fikk Nobels fredspris.

Klartale - 10 dec 22 kl. 06:00

Hvem var Alfred Nobel?

Hvert år blir Nobels fredspris delt ut. Det er en av mer enn 300 fredspriser. Likevel er Nobel sin pris den mest kjente.

NRK - 03 feb 23 kl. 02:47

DN: Regjeringen vil kalle opp hjelpepakke etter Fridtjof Nansen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker å kalle opp hjelpeprogrammet til Ukraina etter Fridtjof Nansen, erfarer Dagens Næringsliv. Mandag skal Jonas Gahr Støre legge fram regjeringens milliardpakke til Ukraina for de andre partilederne på Stortinget. Her vil regjeringen også foreslå å kalle opp pakken etter polfareren Fridtjof Nansen, skriver DN.

Klartale - 07 okt 22 kl. 11:07

Ales Bjaljatski og to organisasjoner vinner Nobels fredspris

Saken oppdateres. Ales Bjaljatski, Memorial og Center for Civil Liberties får Nobels fredspris for 2022.
---Fakta: Nobels fredsprisSvenske Alfred Nobel opprettet fem priser i sitt testamente i 1895.

NRK - 01 feb 23 kl. 15:40

Nettavisen: Tybring-Gjedde har nominert Stoltenberg til fredsprisen

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP) har nominert Nato-sjef Jens Stoltenberg til Nobels fredspris. Det skriver Nettavisen..

NRK - 01 feb 23 kl. 11:15

SV vil ha ny Myanmar-strategi

På toårsdagen for kuppet i Myanmar tar SV til orde for å endre Norges landstrategi for Myanmar. Samtidig nomineres landets FN-ambassadør til fredsprisen. SV mener at den norske strategien, som i stor grad har vært basert på å skape fred via dialog og økonomisk utvikling, er utdatert.

VG - 31 jan 23 kl. 21:30

Fredsprisnominert: – Dere er hyklere

Den kjente klimaaktivisten Vanessa Nakate ber Norge slutte å investere i olje og gass i Afrika. Nå er hun nominert til Nobels fredspris..

Klartale - 12 dec 22 kl. 08:50

Nobel-helg for vinnerne

Det ble en travel helg for vinnerne av Nobels fredspris. Lørdag formiddag var det utdeling av prisen. Den skjedde i Oslo rådhus i en høytidelig seremoni.

NRK - 11 dec 22 kl. 18:23

Hillary Clinton i Oslo

USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton er til stede i Oslo under Nobels fredsprisforum søndag ettermiddag. Temaet er Afghanistans fremtid. Forumet ble innledet av FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, som også er i Oslo.

NRK - 11 dec 22 kl. 18:15

Fredsprisutstillingen har åpnet

Årets fredsprisutstilling «Nobody plans to give up» vil løfte fram enkeltmenneskers og sivilsamfunnets betydning for frihet, rettferdighet og demokrati. Utstillingen, som forteller historien om de tre fredsprisvinnerne og deres arbeid, har fått navnet etter ordene som ble uttalt av styrelederen til den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial. Dette er en av årets tre vinnere av Nobels fredspris.

NRK - 11 dec 22 kl. 13:27

Hillary Clinton i universitetsaulaen i Oslo

Hillary Clinton er til stede i Oslo under Nobels fredsprisforum i universitetsaulaen søndag ettermiddag. Temaet er Afghanistan. Forumet ble innledet av FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi, som også er i Oslo.

NRK - 10 dec 22 kl. 12:21

Nobels fredspris-vinnerne på audiens på Slottet

Lørdag tok Kong Harald imot Jan Ratsjinskij, som representerer den russiske organisasjonen Memorial, Oleksandra Matvijtsjuk, som representerer den ukrainske organisasjonen Center for Civil Liberties og Natallia Pintsjuk, som representerer sin ektemann, aktivisten Ales Bjaljatski fra Belarus, til audiens på Slottet før utdelingen av Nobels fredspris 2022..

Klartale - 10 dec 22 kl. 06:00

Dette mener vinnerne av fredsprisen om krigen

Årets Nobels fredspris går til russiske Memorial og ukrainske Center for Civil Liberties. Begge organisasjonene jobber med menneskerettigheter.Ales Bjaljatski fra Belarus vant også prisen.

NRK - 18 jan 23 kl. 02:01

Maria Ressa frikjent for skatteunndragelse

Journalisten Maria Ressa er frikjent i en sak om skatteundragelse på Filippinene, melder nyhetsbyrået AFP. Ressa ble i 2021 tildelt Nobels fredspris. Det er reist minst sju saker mot Ressa der hun må kjempe mot anklager om alt fra skatteunndragelser til brudd på loven om utenlandsk finansiering..

NRK - 08 dec 22 kl. 11:15

Ukrainsk nobelprisvinner har landet i Norge

Den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter er en av tre som er tildelt årets Nobels fredspris. Oleksandra Matvijtsjuk, som leder organisasjonen, landet i Norge torsdag. – Det blir ikke varig fred i vår region før vi oppnår rettferdighet, sa Matvijtsjuk.

NRK - 05 jan 23 kl. 15:14

Nobelprisvinner Bjaljatski erklærer seg ikke skyldig i rettssak

Ales Bjaljatski erklærte seg ikke skyldig i et rettsmøte i Minsk torsdag. Han har vært fengslet siden 2021 og kunne ikke motta Nobels fredspris i egen person. Bjaljatski og to av hans medarbeidere er tiltalt for å ha smuglet penger inn i Belarus og finansiering av demonstrasjoner.

Klartale - 01 jan 23 kl. 06:00

Krig, krise og klima preget nyhetene fra verden

Januar5. januar: Det er mange protester i Kasakhstan. Presidenten erklærer unntaks-tilstand i landet.

NRK - 19 dec 22 kl. 03:43

FNs matvaresjef gir seg

Sjefen for FNs matvareprogram, amerikanske David Beasley, sier han vil gi seg når perioden hans går ut i april neste år. Beasley, som var guvernør i California fra 1995 til 1999, fikk toppjobben i Verdens matvareprogram (WFP) i 2017. Han ble nominert av daværende president Donald Trump til FN-organet, som siden 1992 har vært ledet av amerikanere.

NRK - 09 nov 22 kl. 12:42

De Klerks fredsprismedalje stjålet

Tyver har stukket av med medaljen Sør-Afrikas tidligere president F.W. de Klerk mottok da han ble tildelt Nobels fredspris sammen med Nelson Mandela i Oslo.

NRK - 11 dec 22 kl. 20:23

Clinton i audiens på slottet

Kong Harald og dronning Sonja tok søndag imot USAs tidlegare utanriksminister Hillary Clinton på slottet. Clinton var i Oslo i forbindelse med Oslo Peace Days, som er eit samarbeid mellom Oslo kommune, Nobels Fredssenter, Det norske nobelinstitutt, Prio og Universitetet i Oslo..

NRK - 11 dec 22 kl. 11:45

Vil stille Putin for retten

Ine Eriksen Søreide (H) sier hun håper Russlands president Vladimir Putin vil stilles for en internasjonal domstol. – Vi vil gjøre det vi kan på norsk side for å få stilt han og andre krigsforbrytere for retten. Et oppgjør etter en krig handler også om å stille de ansvarlige for retten, og det må og, et oppgjør etter en krig handler også om å stille de ansvarlige for retten og det må skje i dette tilfellet.

NRK - 11 dec 22 kl. 11:26

Fredsprisvinner bedt om å takke nei

Fredsprisvinner Jan Ratsjinskij, leder av menneskerettighetsorganisasjonen Memorial, sier til BBC at myndighetene i Russland ba ham takke nei til prisen. Til NRK sier Ratsjinskij at han ikke vurderte å følge rådet. – Jeg sa det samme rådet ble gitt til Pasternak og mange andre som i dag er kjent over hele verden, mens de som ga dem dette rådet er helt glemt.

NRK - 10 dec 22 kl. 13:40

Reiss-Andersen til Bjaljatski: – Du er ikke alene

I sin tale under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus i dag, hadde leder for Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, en klar melding til fredsprisvinner Ales Bjaljatski: – Du er ikke alene. Bjaljatski som sitter fengslet i Belarus. – I dag går våre tanker til alle politiske fanger i Belarus.

NRK - 07 sep 22 kl. 15:45

Putin kritiserer Nobelkomiteen – antyder at utdelinger har vært politisk motivert

Russlands president Vladimir Putin hevder han er glad for at Dmitrij Muratov fikk Nobels fredspris, men antyder samtidig at beslutningen kan ha vært politisk. – Vi er veldig glad for at en av våre borgere fikk Nobels fredspris, men etter min mening har Nobelkomiteen i stor grad gått bort fra og tonet ned nobelpriser på det humanitære felt, sa Putin da han talte på en økonomisk konferanse i kystbyen Vladivostok onsdag. Den russiske redaktøren Dmitrij Muratov delte i fjor Nobels fredspris med filippinske Maria Ressa.

NRK - 25 nov 22 kl. 12:10

Bjaljatskijs kone tar imot nobelprisen for ham

Den belarusiske aktivisten Ales Bjaljatskij sitter fortsatt fengslet, og derfor blir det kona Natallia Pintsjuk som tar imot Nobels fredspris på hans vegne. Det bekrefter Det Norske Nobelinstitutt overfor NTB. – Vi er veldig glade for at hun har kommet seg ut av Belarus, og alt ligger da til rette for at hun kan delta på utdelingen i Oslo rådhus 10.

Klartale - 07 okt 22 kl. 12:22

Se Støre gratulere vinnerne av Nobels fredspris

– I juryens begrunnelse heter det at prisvinnerne har gjort en enorm innsats. Både i å dokumentere krigsforbrytelser, brudd på menneskerettigheter og misbruk av makt. Sammen viser de hvor viktig det sivile samfunn er for fred og demokrati, sier statsminister Støre.

NRK - 07 okt 22 kl. 11:30

Erna Solberg har tidligere nominert vinner

– Gratulerer til den russiske organisasjonen Memorial, den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter, og aktivist Ales Bjaljatski fra Belarus, med Nobels fredspris, skriver Erna Solberg i en pressemelding. – Høyre ga Sjur Lindebrække-prisen til Memorial ved leder Svetlana Gannusjkina i 2012, og jeg har faktisk nominert dem til Nobels fredspris flere ganger. I 2015 ga vi samme pris til Senteret for sivile rettigheter.

Klartale - 07 okt 22 kl. 06:00

Disse er favoritter til fredsprisen

Fredag 7. oktober får vi vite hvem som vinner Nobels fredspris. Noen av favorittene er Svetlana Tikhanovskaja fra Belarus.

NRK - 09 nov 22 kl. 06:28

Memorial har fått det tøffere i Russland

Russiske myndigheter har økt forfølgelsen av Memorial etter at de fikk Nobels fredspris i høst. Men menneskerettsorganisasjonen gir ikke opp kampen for frihet. Prisen har imidlertid ikke gjort det lettere for Memorial, tvert imot har russiske myndigheters økt presset for å bryte ned organisasjonen, skriver NTB.

NRK - 01 nov 22 kl. 03:26

Språkrådet vil at nobelpris-kunngjøring skal foregå på norsk

Språkrådet er kritisk til at Nobelkomiteen bare kunngjør tildelingen av Nobels fredspris på engelsk. Det kommer fram i et brev Språkrådet har sendt til Nobelkomiteen. 17.

NRK - 11 okt 22 kl. 11:37

Fredsprisvinner Maria Ressa anker sak til høyesterett

Den filippinske journalisten og fredsprisvinneren Maria Ressa har anket en dom for ærekrenkelser til filippinsk høyesterett. Både Ressa og hennes tidligere kollega Rey Santos Jr risikerer nesten sju års fengsel hvis dommen fra 2020 blir opprettholdt. Ressa har vært en skarp kritiker av landets tidligere president Rodrigo Duterte og hans såkalte krig mot narkotika.

E24 - 11 okt 22 kl. 06:15

Nobelprisvinner spår lavere renter og inflasjon

Ben Bernanke, en av årets vinnere av Nobels minnepris i økonomi og tidligere sentralbanksjef i USA, tror på lavere inflasjon og økonomisk bedring..

NRK - 11 okt 22 kl. 00:01

Nobelprisvinner spår lavere renter og inflasjon

Ben Bernanke, en av årets vinnere av Nobels minnepris i økonomi og tidligere sentralbanksjef i USA, tror på lavere inflasjon og økonomisk bedring. – Jeg tror vi vil se relativt lave renter fremover, sa han under en tale i Washington mandag, kort tid etter at 68-åringen ble tildelt nobelprisen. Bernanke uttalte at han har stor tillit til nåværende sjef Jerome Powell og sine tidligere kolleger i sentralbanken, men var tydelig på at de står overfor en stor utfordring med å heve renten nok til å kjøle ned økonomien og tøyle inflasjonen.

NRK - 08 okt 22 kl. 14:22

Ukrainsk fredsprisvinner: Vi må forsvare oss for å få fred

Fred er vår drøm, men vi må forsvare oss, sier lederen for den ukrainske organisasjonen som er tildelt Nobels fredspris. Oleksandra Matvijchuk, som leder Center for Civil Liberties i Ukraina, støttet den ukrainske regjeringens linje da hun fikk spørsmål om dette under en pressekonferanse lørdag. For å beskytte folket må ukrainske myndigheter kontrollere landområdene, understreket hun, og viste til massegravene som er avdekket i områdene som har vært under russisk kontroll.

VG - 07 okt 22 kl. 22:21

Ektemannen er tvunget til taushet. Fredag fikk han Nobels fredspris.

Da Fredsprisen ble annonsert fredag formiddag, satt en av vinnerne i fengsel. Til VG forteller kona, venner og kolleger av Ales Bjaljatski (60) om hva prisen kan bety for ham – og alle andre politiske fanger i Belarus..

NRK - 07 okt 22 kl. 19:38

AFP: Russisk domstol har gitt ordre om at Memorials kontorer i Moskva skal beslaglegges

En russisk domstol har beordret at Memorial sine kontorer i Moskva skal beslaglegges. Det melder nyhetsbyrået AFP. Memorials er en av prisvinnerene for årets Nobels fredspris.

VG - 07 okt 22 kl. 19:03

En høyst aktuell fredspris

Menneskerettighetsforkjemperen Ales Bjaljatski, den russiske organisasjonen Memorial og det ukrainske Senteret for sivile rettigheter er særdeles verdige vinnere av årets Nobels fredspris..

NRK - 07 okt 22 kl. 16:36

Memorial: – Vi fredsarbeiderne kommer til å vinne denne krigen

Den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Memorial holdt i ettermiddag en pressekonferanse i Moskva får å kommentere fredsprisen. – Nobels fredspris er ikke en sikkerhetsgaranti for oss i den krigen som vi nå står midt i, sier Oleg Orlov, en av lederne for gruppen. Han håper samarbeidet med ukrainske aktører ikke vil svekkes av krigen.

NRK - 07 okt 22 kl. 16:18

FN-sjefen gratulerer prisvinnerne

FNs generalsekretær António Guterres sier årets fredspris setter søkelyset på den makten som sivilsamfunnet har til å fremme fred. – Jeg gratulerer Ales Bjaljatski og organisasjonene Memorial og Center for Civil Liberties med å ha fått Nobels fredspris for 2022, sier Guterres i en pressemelding. – Som Nobelkomiteen sier, setter årets pris søkelyset på den makten som sivilsamfunnet har til å fremme fred, legger han til.

VG - 07 okt 22 kl. 15:30

Fredsprisvinner: – Fortsatt mye arbeid vi må gjøre

En blanding av sjokk og glede preger reaksjonene til de som i år mottar Nobels fredspris. Men arbeidet deres er langt fra over, påpeker en av dem..

NRK - 07 okt 22 kl. 12:33

Støre: – De hever sin stemme på vegne av mange

– Prisvinnerne står opp mot overmakten. De hever sin stemme på vegne av mange, sier statsminister Jonas Gahr Støre om personene og organisasjonene som er tildelt Nobels fredspris 2022..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com