Nobels

Tuesday, 20 February, 23:38

Nyheter om Nobels

Klartale - 09 dec 23 kl. 10:37

Søndag får Nargis Mohammadi Nobels fredspris

Nargis Mohammadi får Nobels fredspris. Hun tar imot prisen søndag i Oslo, men er ikke til stede selv. Mohammadi sitter i fengsel i Iran.

NRK - 02 feb 24 kl. 12:55

António Guterres nominert til fredsprisen av Lan Marie Berg

MDGs parlamentariske leder Lan Marie Berg mener FNs generalsekretær António Guterres er en verdig kandidat til Nobels fredspris. – Verden står overfor store og sammenfallende kriser. Klima, natur, menneskerettigheter og folkeretten er under press.

NRK - 31 jan 24 kl. 22:54

Reportere uten grenser nominert til Nobels fredspris

Høyres Sveinung Stensland har nominert Reportere uten grenser til Nobels fredspris. – Reportere uten grenser arbeider globalt for fri presse og fremmer retten til tilgang på fri og pålitelig informasjon. I essens er det symbiotiske forholdet mellom en fri presse, demokrati og fred hjørnesteinen i et fredelig, rettferdig og stabilt samfunn, skriver Stensland i en e-post til NTB onsdag kveld.

NRK - 31 jan 24 kl. 21:28

Jens Stoltenberg nominert til Nobels fredspris

Venstres Abid Raja har nominert Nato-sjef Jens Stoltenberg til Nobels fredspris. – Ingen har jobbet mer for å få til fred og demokrati i Europa og verden det siste året enn Jens Stoltenberg. Derfor er det helt naturlig at Venstre foreslår at han får fredsprisen i år, sier Raja til VG.

NRK - 23 dec 23 kl. 00:09

Fredrik Heffermehl (85) er død

Fredsaktivist, forfatter og jurist Fredrik Heffermehl er død, 85 år gammel, melder Klassekampen. Heffermehl har ved flere anledninger rettet kritikk mot Nobels fredspris. Da har han påpekt at tildelingene etter hans syn ikke lenger er i overensstemmelse med Alfred Nobels kriterier.

NRK - 28 jan 24 kl. 23:41

Venstre-politiker nominerer Gaza-journalist til Nobels fredspris

Venstres stortingspolitiker Ingvild Wetrhus Thorsvik nominerer journalisten Motaz Azaiza (24) til Nobels fredspris. – Gjennom bilder på Azaizas Instagram-konto får over 18 millioner mennesker verden over innsikt i hvordan de forferdelige hendelsene rammer innbyggerne i Gaza, sier Ingvild Wetrhus Thorsvik. Verden trenger å se bildene og videoene Azaiza fanger på Gazastripen for å forstå nåtid og huske ettertiden, sier Thorsvik til VG..

NRK - 3 timer siden

Marius Nilsen (Frp) nominerer Elon Musk til fredsprisen

Stortingsrepresentant Marius Nilsen (Frp) har nominert Tesla-sjef Elon Musk til Nobels fredspris, bekrefter han til NRK. Det var Daily Mail som først omtalte saken..

NRK - 15 timer siden

Assange nominert til fredsprisen

Rødts Sofie Marhaug har nominert Wikileaks-grunnlegger Julian Assange til Nobels fredspris, melder Dagbladet. Alle som oppfyller visse kriterier kan nominere kandidater til Fredsprisen. Assange sitter fengslet i London, og USA krever å få ham utlevert.

VG - 16 timer siden

Rødt-politiker nominerer Assange til Nobels fredspris

Den 52 år gamle Wikileaks-grunnleggeren risikerer opptil 175 års fengsel i USA..

NRK - 16 feb 24 kl. 14:22

Russisk fredsprisvinner om Navalnyjs død: – Mord

Fredsprisvinneren Dmitrij Muratov kaller opposisjonslederen Aleksej Navalnyjs død «et mord» i en kommentar i avisa Novaja Gazeta, der han er redaktør. – Dette er forferdelige nyheter. Jeg er sikker på at blodproppen (om det stemmer) er en direkte konsekvens av at han har sittet 27 måneder i isolat, skriver Muratov, som fikk Nobels fredspris sammen med filippinske Maria Ressa i 2021..

NRK - 16 feb 24 kl. 10:43

Ny rettssak mot russisk menneskerettighetsaktivist

Den russiske menneskerettighetsaktivisten Oleg Orlov ble fredag på nytt stilt for retten i Moskva for kritikk av krigen i Ukraina. Orlov, som er en av få menneskerettighetsforkjempere som ikke er i fengsel i Russland, risikerer en dom på fem år for å fordømme den russiske krigen i Ukraina. – Jeg venter ikke at det kommer noe godt ut av dette, sa Orlov før rettssaken ble åpnet i tinghuset i Moskva fredag.

NRK - 28 dec 23 kl. 15:39

Fredsprisvinner til Oslo

Den kongolesiske legen Denis Mukwege, som i 2018 mottok Nobels fredspris, kommer i april til Oslo for å tale på en kristen høyskole. 68-åringen er hovedtaler på den årlige HLT-konferansen som arrangeres av den kristne høyskolen Høyskolen for ledelse og teologi, opplyser skolen til Dagen. Mukwege mottok i 2018 Nobels fredspris i Oslo sammen med irakiske Nadia Murad..

NRK - 02 feb 24 kl. 20:37

Russisk Nobelpris-vinner erklært «utenlandsk agent»

Det russiske utenriksdepartementet har erklært menneskerettsaktivisten Oleg Orlov som «utenlandsk agent», melder NTB. 70 år gamle Orlov er en av lederne bak menneskerettighetsorganisasjonen Memorial, som nå er forbudt i Russland. Memorial delte Nobels fredpris med to andre vinnere i 2022..

NRK - 01 feb 24 kl. 14:32

SV vil gi fredspris til UNHCR

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken fra Sosialistisk Venstreparti har nominert FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) til Nobels fredspris for 2024. FNs flyktningorganisasjon UNHCR har fått fredsprisen to ganger tidligere – i 1954 og 1981. Nå mener Haltbrekken at organisasjonen bør få den en tredje gang, ifølge Dagsavisen.

NRK - 01 feb 24 kl. 14:31

UNWRA nominert til fredsprisen

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, UNRWA, er nominert til Nobels fredspris av Aps stortingsrepresentant Åsmund Aukrust, skriver Dagbladet. UNRWA etterforskes etter israelske påstander om at ansatte skal ha deltatt eller bidratt til Hamas angrep mot Israel 7. oktober.

NRK - 01 feb 24 kl. 10:19

KrF nominerer Pave Frans til fredsprisen

KrFs stortingsrepresentant Dag Inge Ulstein nominerer Pave Frans til Nobels fredspris for 2024. – Pave Frans har gjennom sitt liv og verdiformidling gjennomgående fremmet et sterkt budskap om nødvendigheten for omfattende fred og forsoning. Det gjelder ikke bare mellom stater, men også mellom mennesker og folkegrupper av ulik bakgrunn.

VG - 31 jan 24 kl. 21:11

Abid Raja nominerer Jens Stoltenberg til Nobels fredspris

Abid Raja sier han blir stolt av å være norsk når han ser det Jens Stoltenberg utfører..

NRK - 15 nov 23 kl. 11:17

Nobels-pris til prosjektet Folk møter folk

Arendals-prosjektet Folk møter folk får utmerkelsen Månedens dialogstemme fra Nobels Fredssenter. Begrunnelsen er at prosjektet bygger broer mellom mennesker og skaper samhold i lokalmiljøet i Arendal. Hver måned gir Nobels Fredssenter en utmerkelse til noen som har gått i bresjen for god dialog..

NRK - 29 jan 24 kl. 17:54

Ingrid Fiskaa (SV) nominerer ICJ til fredsprisen

SVs Ingrid Fiskaa nominerer Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) til Nobels fredspris for 2024. Fiskaa, som er SVs utenrikspolitiske talsperson, mener en slik fredspris vil sende en klar beskjed til Israel, men også andre stater rundt om i verden om at folkerettsbrudd vil straffe seg. – Den internasjonale domstolen i Haag har gjenreist troen på folkeretten og FNs handlekraft til å stoppe krig og siviles lidelse, sier Fiskaa.

VG - 28 jan 24 kl. 22:59

Venstre-Ingvild: Foreslår at Azaiza i Gaza får fredsprisen

Motaz Azaisa (24) gir verden innblikk i grusomhetene i Gaza. Nå nomineres han til Nobels fredspris 2024..

NRK - 18 dec 23 kl. 16:00

Ny rettssak mot fredsprisvinner Narges Mohammadi

Vinneren av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, må nok en gang møte i retten i Teheran. Dersom hun blir dømt, risikerer Mohammadi å bli overført til et nytt fengsel utenfor Teheran, ifølge familien hennes. Rettssaken starter tirsdag i den iranske hovedstaden, litt over en uke etter at Mohammadis familie tok imot Nobels fredspris i Oslo på vegne av den fengslede regimekritikeren.

NRK - 06 nov 23 kl. 12:22

Nobels fredsprisvinnar startar sveltestreik

Nobels fredsprisvinnar Narges Mohammadi startar sveltestreik i fengsel. Det melder AFP som siterer familien. Iranske Mohammadi vann Nobels fredspris i 2023 for sitt arbeid for kvinner sine rettar.

NRK - 07 jan 24 kl. 14:50

Politiet: 5000 tilstede under Gaza-demonstrasjon i Oslo

Flere steder i verden blir det søndag holdt demonstrasjoner for Gaza. Under demonstrasjonen som starter foran Deichman hovedbibliotek i Oslo skal det være rundt 5000 oppmøtte. Det opplyser politiet til NRK.

NRK - 07 jan 24 kl. 14:05

Demonstrerer for Gaza: – 92 dagar med brutale angrep

Fleire stadar i verda blir det søndag heldt demonstrasjonar for angrepa på Gazastripa. Det er tre månadar sidan krigen byrja 7. oktober.

NRK - 01 jan 24 kl. 14:55

Fredsprisvinner dømt til fengsel i Bangladesh

Nobelprisvinner Muhammad Yunus er dømt til seks måneders fengsel i Bangladesh for brudd på landets arbeidslover. Hans støttespillere fordømmer dommen som politisk motivert. Muhammad Yunus ble tildelt Nobels fredspris i 2006 for sitt arbeid med den Grameen Bank, som gir små lån til fattige mennesker som ønsker å drive sin egen virksomhet.

Klartale - 06 okt 23 kl. 11:11

Narges Mohammadi får Nobels fredspris

Narges Mohammadi får Nobels fredspris. Det sier Den norske Nobelkomite fredag. 351 var nominerte til årets fredspris.

NRK - 19 dec 23 kl. 13:46

Fredsprisvinner boikotter rettssak

Iranske Narges Mohammadi nektet tirsdag å still i sitt første rettsmøte siden hun fikk årets fredspris. Hun kaller retten et slaktehus, sier familien. Mohammadi sier revolusjonsdomstolen der hun stilles for retten, er ansvarlig for å ha dømt unge iranere til døden.

NRK - 10 nov 23 kl. 12:35

Martti Ahtisaari bisettes fredag

Finland tiende president (1994–2000) og mottager av Nobels fredspris, Martti Ahtisaari, blir i dag stedt til hvile i den finske hovedstaden Helsingfors. Rundt 800 inviterte gjester deltar i begravelsesseremonien, blant dem Sveriges kong Carl XVI Gustaf, Kosovos president Vjosa Osmani, Namibias president Hage Geingob og Tanzanias tidligere president Jakaya Kikwete. Gjestelisten speiler Ahtisaaris livslange engasjement for fred og konfliktløsning.

NRK - 11 dec 23 kl. 18:41

Iran med sterk kritikk av Nobelprisen

Irans ambassade i Oslo mener utdelingen av Nobels fredspris til iranske Narges Mohammadi viser at Nobelkomiteen er partisk. I en pressemelding hevder ambassaden at komiteen bruker argumentet om fred og menneskerettigheter for å legge press på utviklingen i andre land. De hevder det ikke er langt unna å tenke seg at Israels statsminister Benjamin Netanyahu en dag kan få prisen.

Klartale - 11 dec 23 kl. 16:00

Barna tok imot fredsprisen for moren

Nargis Mohammadi fikk Nobels fredspris. Hun fikk prisen på søndag i Oslo. Men hun var ikke til stede selv.

NRK - 11 dec 23 kl. 11:26

Viktig få tilbake Internett i Iran

– Det vikigste er at folk i verden fortsetter å følge med på hva som skjer i Iran, og støtte det iranske folket, sa Ali Rahmani, sønnen til fredsprisvinner Narges Mohammadi. Familien møtte pressen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre etter at han hadde invitert dem til frokost i Statsministerboligen. – Som vår mor sier, internasjonal media og sosiale medier, er våre allierte.

NRK - 11 dec 23 kl. 11:26

Viktig at verden følger med

– Det vikigste er at folk i verden fortsetter å følge med på hva som skjer i Iran, og støtte det iranske folket, sa Ali Rahmani, sønnen til fredsprisvinner Narges Mohammadi. Familien møtte pressen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre etter at han hadde invitert dem til frokost i Statsministerboligen. – Som vår mor sier, internasjonal media og sosiale medier, er våre allierte.

Aftenposten - 11 dec 23 kl. 10:28

Yoko Onos på Nobels Fredssenter: – Nokså uinspirerende

Fredsbudskapet til Yoko Ono har dessverre tålt tidens tann. Men det har også mistet noe av sin kraft..

Aftenposten - 10 dec 23 kl. 15:53

No tek Jon Fosse imot Nobels litteraturpris

Den feira forfattaren får den gjævaste litteraturprisen i verda..

NRK - 10 dec 23 kl. 13:10

Fredsprisvinnerens stol står tom

Stolen der deres fredsprisvinner Narges Mohammadi skulle sittet, står tom under utdelingen av Nobels fredspris fordi hun sitter er fengslet i Iran..

NRK - 10 dec 23 kl. 13:07

De kongelige ankommer rådhuset

Den norske kongefamilien har nå ankommet Oslo rådhus før utdelingen av Nobels fredspris. Det er vanlig at de kongelige ankommer på den røde løperen utenfor rådhuset etter at alle de andre gjestene har satt seg. Publikum reiste seg først da barna til prisvinneren gikk innover salen mot podiet sammen med medlemmer av Nobelkomiteen, der de skal sitte under seremonien.

Aftenposten - 10 dec 23 kl. 12:51

Se utdelingen av Nobels fredspris direkte her

Prisen deles ut i Oslo rådhus søndag. Fredsprisvinneren Narges Mohammadi sitter fengslet og er derfor representert av….

NRK - 10 dec 23 kl. 11:56

– Forandring kommer

To av barna som arrangerer Redd barnas fredsprisfest på Nobels Fredssenter holdt følgende appell fra scenen. – Dette er til den iranske regjeringen. Vi vet hva dere gjør og det er ikke greit.

VG - 09 dec 23 kl. 08:11

Brutalitetens sanne ansikt

Narges Mohammadi sitter i det beryktede Evin-fengslet, nå får hun Nobels fredspris.

Aftenposten - 09 dec 23 kl. 07:00

Vi blir i godt humør av lokalet, men ikke av pizzaen

Fargerike lokaler og god stemning ved Nobels Fredssenter..

NRK - 08 dec 23 kl. 08:31

Narges Mohammadi sultestreiker søndag

Leder i nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen var gjest i Nyhetsmorgen på NRK fredag. Rett før hun gikk i studio mottok hun en melding fra fredsprisvinner Narges Mohammadi. Meldinga er ti dager gammel, men har blitt videresendt til mange.

NRK - 07 dec 23 kl. 15:39

Familien til nobelvinner ankommet Norge

Familien til årets vinner av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, kom torsdag ettermiddag til Norge. Vinneren selv er fortsatt fengslet i hjemlandet Iran. Ektemannen Taghi Rahmani og barna Ali og Kiana ble tatt imot av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen og Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad på Oslo Lufthavn.

NRK - 05 dec 23 kl. 22:03

Koronasyk Lech Walesa innlagt på sykehus

Polens tidligere president og fredsprisvinner Lech Walesa er koronasmittet. 80-åringen er lagt inn på sykehus. En av Walesas assistenter, Marek Kaczmar, sier til polske medier at den tidligere presidenten er alvorlig syk, men at han får god behandling på et sykehus i hjembyen Gdansk.

NRK - 21 nov 23 kl. 21:20

Muratov regnes fortsatt som «utenlandsk agent»

Redaktør og nobelprisvinner Dmitrij Muratov vant ikke fram med sitt krav om å slippe å bli ansett som en «utenlandsk agent» av russiske myndigheter. Saken ble behandlet av en dommer tirsdag. Det hele var unnagjort på fem minutter, skriver avisa Novaja Gazeta, som ledes av Muratov, på meldingstjenesten Telegram.

NRK - 16 nov 23 kl. 15:28

Fredsprisvinner Narges Mohammadi tilbake på sykehus

Den fengslede iranske fredsprisvinneren Narges Mohammadi er igjen tatt til sykehus for hjerteundersøkelser. Mohammadi fikk tillatelse til å forlate fengselet for å fortsette behandlingen, opplyses det på menneskerettsaktivistens Instragram-konto, som styres av slektninger av henne som er bosatt i utlandet. Ifølge de samme slektningene ble Mohammadi nektet adgang til det samme sykehuset dagen før fordi hun ikke hadde dekket til håret.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com