Kongos

Tuesday, 16 July, 14:29

Nyheter om Kongos

NRK - 09 jun 24 kl. 18:05

Minst 41 drept i angrep i Øst-Kongo

Minst 41 mennesker er drept av islamistiske opprører i angrep i Øst-Kongo, opplyser en talsmann for Kongos militære søndag. Oberstløytnant Mak Hazulay i Nord-Kivu-provinsen sier at det var medlemmer av IS-tilknyttede Allierte demokratiske styrker (ADF) som angrep flere landsbyer med macheter og skytevåpen i Beni-regionen fredag. ADF har sin opprinnelse i nabolandet Uganda og mistenkes for å stå bak drap på minst 16 mennesker tidligere i uka i samme område.

Klartale - 02 apr 24 kl. 10:58

Kongo har fått ny statsminister

Suminwa Tuluka er utnevnt til statsminister. Det sa presidentens talsperson på nasjonal TV mandag. Hun har vært planleggingsminister i Kongos regjering.

NRK - 20 jan 24 kl. 16:56

Tshisekedi tatt i ed for en ny periode som Kongos president

Kongos Felix Tshisekedi er tatt i ed for fem nye år som landets president etter en stor valgseier som motstanderne hans nekter å godta. Den 60 år gamle presidenten med kallenavnet «Fatshi» fikk over 73 prosent av stemmene, ifølge det offisielle resultatet fra presidentvalget. Lørdag ble han innsatt under en seremoni på en idrettsstadion i Kinshasa med plass til 80.

VG - 21 feb 24 kl. 17:33

Kongos regjering går av

Statsministeren i Kongo har kunngjort at regjeringen går av etter at landets president ba sitt eget partis generalsekretær danne ny regjering..

NRK - 21 feb 24 kl. 17:31

Kongos regjering går av

Statsministeren i Kongo har kunngjort at regjeringen går av. Det skjer etter at presidenten i landet ba generalsekretæren i partiet sitt om å danne en ny regjering. Tirsdag advarte USA om at Kongo og Rwanda er på randen av krig, skriver NTB.

NRK - 16 feb 24 kl. 09:54

Tusener hjemløse etter flom i Kongo

Tusener av mennesker er hjemløse etter at kraftig nedbør har ført til den høyeste vannstanden på 60 år i Kongo-elva. 16 av Kongos 26 provinser er berørt av flommen i elva, som er Afrikas nest lengste og har verdens nest største vannføring. Flommen har kostet 221 mennesker livet og ødelagt titusener av hus.

VG - 11 feb 24 kl. 04:48

FN-styrker angrepet i Kongo

Flere FN-kjørestøy ble satt i brann, og flere ansatte angrepet i Kongos hovedstad Kinshasa, opplyser lederen for den fredsbevarende styrken MONUSCO..

NRK - 11 feb 24 kl. 04:36

FN-styrker angrepet i Kongo

Flere FN-kjørestøy ble satt i brann, og flere ansatte angrepet i Kongos hovedstad Kinshasa, opplyser lederen for den fredsbevarende styrken MONUSCO. Angrepet lørdag skal ha blitt utført av gjenger som kom på motorsykler til distriktet Gombe, der FN-styrkene og mange ambassader holder til. En journalist fra nyhetsbyrået Reuters forteller at gjengene satte fyr på dekk og angrep folk.

NRK - 20 dec 23 kl. 21:05

Valget i Kongo forlenges

Valget i Kongo blir forlenget med én dag fordi enkelte valglokaler ikke kunne åpne onsdag, opplyser valgkommisjonen i landet. Kongo holder valg på nasjonalforsamling, provinsforsamling og kommunestyrer, samt på president. Store logistiske utfordringer i det uveisomme og krigsherjede landet gjorde imidlertid at flere valglokaler bare kunne holde åpent en kort tid onsdag, mens andre ikke kunne holde åpent i det hele tatt.

NRK - 16 dec 23 kl. 02:10

Våpenhvile til etter valget i Kongo

I Kongo er det enighet om å forlenge våpenhvilen med to uker, bekrefter en amerikansk talsperson. Dermed varer den til etter valget i landet. En ikke-navngitt tjenesteperson i Biden-administrasjon opplyste torsdag til nyhetsbyrået Reuters at våpenhvilen som ble inngått tidligere i uka, var forlenget med to uker.

NRK - 21 nov 23 kl. 12:52

37 ungdommer tråkket ihjel i Kongo

Hendelsen skjedde under et arrangement for militær rekruttering på et stadion i Kongos hovedstad Brazzaville, melder AFP. – En tragedie fant sted på Omano stadion natt til tirsdag, som ledet til død og skade, sier statsminister Anatole Collinet Makosso ifølge meldingen..

NRK - 13 nov 23 kl. 13:30

Minst 19 sivile drept i angrep i Kongo

En islamistisk gruppe bandt fast 19 landsbyboere og drepte dem med macheter og andre våpen under et raid mot en landsby i østlige Kongo sent søndag. Andre landsbyboere flyktet, men kan ha druknet da de prøve å krysse Lamia-elven inn til Uganda, opplyser den lokale lederen Maurice Mabele Musaidi til Reuters. – Det er fortsatt flere som er savnet, sier han.

Klartale - 13 nov 23 kl. 06:00

Flykter i frykt med barna på slep

Barn og voksne røsker med seg det de klarer å bære. Med frykt i blikket flykter de for livet. 26.

NRK - 07 nov 23 kl. 03:54

Blinken ber Kongo og Rwanda trappe ned spenningen

USAs utenriksminister ber Rwanda og Kongo trekke tilbake soldater fra grensen og trappe ned spenningen. Oppfordringen kommer etter at utenriksminister Antony Blinken snakket med både Kongos president Felix Tshisekedi og Rwandas Paul Kagame hver for seg, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet mandag. I samtalene diskuterte Blinken den ustabile situasjonen og forverrede humanitære krisen langs grensen mellom de to landene, opplyser departementet.

NRK - 07 nov 23 kl. 03:54

Blinken ber Kongo og Rwanda trappe ned konflikten

USAs utenriksminister ber Rwanda og Kongo trekke tilbake soldater fra grensen og trappe ned konflikten. Oppfordringen kommer etter at utenriksminister Antony Blinken snakket med både Kongos president Felix Tshisekedi og Rwandas Paul Kagame hver for seg, opplyser det amerikanske utenriksdepartementet mandag. I samtalene diskuterte Blinken den ustabile situasjonen og forverrede humanitære krisen langs grensen mellom de to landene, opplyser departementet.

NRK - 01 sep 23 kl. 16:17

Kritiserer Kongos hær for å skyte mot fredelige demonstranter

Minst 40 personer ble drept i sammenstøt mellom en kristen sekt og soldater i Kongo denne uken. Menneskerettsorganisasjon kaller hendelsen en «massakre». Minst 43 personer ble drept, 56 ble såret, flere titalls behandles på sykehus for skader.

NRK - 21 sep 23 kl. 13:08

Kongo vil bli kvitt FNs fredsbevarende styrker

Kongos president vil at FN framskynder tilbaketrekkingen av sine fredsbevarende styrker i Kongo til desember og hevder de har mislyktes i landet. I en tale under FNs hovedforsamling i New York anklaget president Félix Antoine Tshisekedi FN-styrken for å være ute av stand til å håndtere konfliktene i det østlige Kongo. Han sa at problemene «sliter i stykker» nasjonen.

NRK - 05 sep 23 kl. 16:26

Dødstallene stiger etter demonstrasjon i Kongo

Minst 56 mennesker ble drept under en demonstrasjon mot FNs fredsbevarende styrke i Kongo (MONUSCO) onsdag i forrige uke. Styrken har siden i fjor blitt gjenstand for protester flere ganger fordi de ikke makter å beskytte sivilbefolkningen mot voldelige militser. Kongos generaladvokat Michel Kashil opplyste tirsdag at seks regjeringssoldater er siktet for medvirkning til drap på demonstranter i forbindelse med protestene.

NRK - 19 aug 23 kl. 05:55

Unicef slår alarm om kolerautbrudd blant barn i Kongo

Mer enn 8000 barn under fem år har blitt smittet av kolera i Kongos urolige Nord-Kivu-provins hittil i år, anslår FNs barnefond (Unicef). I hele Kongo anslår Unicef at 31.342 personer har blitt smittet av kolera til nå i 2023, med mange barn blant de syke.

NRK - 27 feb 23 kl. 18:57

66 innsatte døde i Kinshasa-fengsel hittil i år

Så langt i år har 66 innsatte dødd i et overfylt fengsel i Kongos hovedstad Kinshasa, ifølge en organisasjon. Noen av dem skal ha blitt kvalt til døde. To innsatte døde i Makala-fengselet søndag, opplyser Emmanuel Cole, som leder en organisasjon for innsattes rettigheter i Kongo.

Klartale - 01 jan 23 kl. 06:00

Krig, krise og klima preget nyhetene fra verden

Januar5. januar: Det er mange protester i Kasakhstan. Presidenten erklærer unntaks-tilstand i landet.

NRK - 14 dec 22 kl. 13:01

Dødstala stig etter flaum i Kongo

Minst 120 menneske har mista livet etter kraftig nødbør, flaum og søleskred i Kinshasa. Kongos innanriksminister Daniel Aselo seier mange menneske også er skadde og lagde inn på sjukehus. Ifølge Røde Kors vaska regnet bort heile hus i Mont-Ngafula og Ngaliema-distrikta i Kinshasa.

NRK - 14 nov 22 kl. 18:55

Verdens største regnskogland i samarbeid om regnskog

Verdens største regnskogland, Brasil, Indonesia og Kongo, skal samarbeide om å ta vare på regnskog. Landene skal jobbe sammen for bedre finansiering til regnskogbevaring. Samarbeidet ble kunngjort i forrige uke på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh og offisielt vedtatt mandag.

NRK - 08 nov 22 kl. 15:13

Kongos myndigheter trapper opp kampen mot opprørsgruppe

Kongolesiske jagerfly begynte tirsdag å bombe opprørsmål øst i landet. Dermed trapper myndighetene opp kampen mot opprørsgruppen M23. Kongo anklager Rwanda for å støtte M23s krigføring i Kongo.

NRK - 02 nov 22 kl. 12:28

Kenya sender soldater til Kongo for å bekjempe opprørere

Kenya sender soldater til Kongo for å delta i en regional styrke som skal bekjempe opprørere øst i landet, opplyser president William Ruto. – Som naboer er vår og Kongos skjebne sammenvevd, sa Ruto på en seremoni Nairobi onsdag. Soldatene er del av en regional styrke med bidrag fra Burundi, Uganda og Sør-Sudan.

NRK - 04 okt 22 kl. 08:44

FN om klimakrisen: – Verden kjemper en kamp om liv eller død

Verden kjemper en kamp på liv eller død som følge av klimakrisen, ifølge FNs generalsekretær António Guterres. Han anklager verdens 20 rikeste land for å ikke gjøre nok. – Det er en tid med enorme klimautfordringer over hele verden.

NRK - 03 aug 22 kl. 13:03

FN-talsperson bedt om å forlate Kongo omgående

Kongo har bedt talspersonen for FNs fredsbevarende styrker i landet (Monusco) om å forlate landet omgående etter «ufine og upassende kommentarer». – Regjeringen vil sette veldig stor pris på om det blir ordnet at Mathias Gillmann forlater kongolesisk territorium så fort som mulig, heter det i et offisielt brev fra Kongos regjering til Monusco, som AFP har fått innsyn i. Det er ikke klart hvilke kommentarer Gillmann skal ha kommet med som regjeringen reagerer på, men en anonym regjeringskilde sier til AFP at Gillmann skal ha sagt til en fransk radiokanal at Monusco ikke har den militære styrken som trengs for å bekjempe den væpnede gruppen M23, som er aktiv øst i Kongo.

NRK - 28 apr 22 kl. 00:14

Kongo håper på fred og utvikling

Kongos nye president Felix Tshisekedi har gjort det klart at han ønsker å stake ut ei ny retning for landet, og inngår samarbeid med fleire naboland som landet tidlegare har krangla mykje med. Og ambisjonane for samarbeidet er store: Auka handel, meir fred og jernbane frå Kenyas kyst til Kongos jungel..

NRK - 17 sep 21 kl. 10:43

Nye medisiner mot ebola

Under en seremoni i Kongos hovedstad Kinshasa fredag sa professor i virologi Jacques Muyembe (79) at nye vaksiner og medisiner har brakt ebolaviruset under kontroll. Muyembe oppdaget viruset for over 40 år siden. Seremonien markerte at en ny medisinsk behandling, Ebanga, er ute på markedet.

Dagbladet - 27 maj 21 kl. 08:33

- Hele bakken og huset i rister

Kvinner og barn voldtas og drepes. Rundt 6000 nye mennesker flykter fra sine hjem, hver eneste dag. Én av tre lider av sult.

NRK - 22 feb 21 kl. 19:08

Anklager milits for ambassadør-drap

Kongos regjering hevder at en rwandisk militsgruppe, FDLR, sto bak drapet på Italias ambassadør og to andre øst i Kongo mandag. FDLR ble opprette av hutuer fra Rwandas tidligere regjeringshær og Interhamwe-milits, som sto bak folkemordet i Rwanda..

NRK - 27 apr 20 kl. 15:23

43 drept på tre dager i Kongo

43 mennesker har blitt drept i kamper mellom regjeringssoldater og væpnede grupper i Øst-Kongo i løpet av de siste tre dagene, opplyser myndighetene i landet. Det melder AFP. Kongos hær lanserte i høst en offensiv mot ADF fra nabolandet Uganda..

NRK - 25 mar 20 kl. 00:01

Kongo erklærer unntakstilstand

Kongos president har erklært unntakstilstand og stenger all trafikk ut og inn av hovedstaden Kinshasa for å hindre spredning av koronaviruset. Kongo har så langt registrert 45 smittetilfeller. Tre personer er døde..

Aftenposten - 16 feb 20 kl. 18:07

Minst 30 mistet livet i trafikkulykke i Kongo

Minst 30 mennesker mistet livet da en lastebil kolliderte med flere biler og motorsykler i et gatekryss i Kongos hovedstad Kinshasa søndag..

NRK - 24 dec 19 kl. 14:04

Kongo truer Rwanda med krig

Kongos opposisjonsleder og tidligere statsminister Adolphe Muzito, mener Kongo bør gå til krig mot Rwanda. Kongo anklager Rwanda og Uganda for å destabilisere landet, men anklages selv for å huse militsgrupper som sprer terror i regionen..

NRK - 26 nov 19 kl. 14:38

19 døde etter kraftig regn i Kongo

Minst 19 personer har mistet livet i forbindelse med kraftig regn i Kongos hovedstad Kinshasa, opplyser myndighetene i landet..

NRK - 26 aug 19 kl. 06:56

Ny koalisjonsregjering klar i Kongo

Koalisjonsregjeringen til Kongos president Felix Tshisekedis er klar, sju måneder etter det omstridte valget. Tshisekedi avløser Joseph Kabila, som har vært Kongos president de siste 18 årene. Kongo har ikke hatt et fredelig maktskifte siden landet ble uavhengig fra Belgia i 1960.

NRK - 21 okt 19 kl. 02:24

Minst 30 døde i bussulykke i Kongo

Dødstallet er oppe i 30 etter at en fullsatt buss kjørte av veien og brøt ut i flammer vest for Kongos hovedstad Kinshasa søndag. – 18 personer har tredjegradsforbrenninger, opplyser talsperson David Nsiala i Røde Kors til nyhetsbyrået AFP søndag..

NRK - 20 okt 19 kl. 13:51

Minst 20 døde i bussulykke i Kongo

Minst 20 mennesker omkom da en fullsatt buss kjørte utfor veien vest for Kongos hovedstad Kinshasa søndag. Bussen mistet bremsene og begynte å brenne etter utforkjøringen, ifølge lokale tjenestemenn..

NRK - 11 okt 19 kl. 14:15

Flystyrt i Kongo

Et fly med flere åtte mennesker har styrtet øst i Kongo (DRC), melder Reuters. Flere ansatte på Kongos president Felix Tshisekedis kontor var om bord, blant annet presidentens sjåfør og logistikkleder. Flyet var på vei mot hovedstaden Kinshasa..

NRK - 24 jun 19 kl. 13:41

I Kongo har ebola tatt 1500 liv

Minst 1500 mennesker har dødd i ebolautbruddet som har herjet i ti måneder i Kongo. Det er så langt registrert over 2200 som er smittet av sykdommen, opplyser Kongos helsedepartement om. 140.

NRK - 03 maj 19 kl. 20:49

Over 1000 døde etter Ebola-utbrot

Kongos helseminister Oly Ilunga seier at meir enn 1000 menneske har døydd av sjukdommen Ebola i det austlege Kongo sidan august. Det gjer utbrotet til det nest dødelegaste i historia, skriv Ap..

NRK - 18 apr 19 kl. 17:20

127 trolig døde etter båtulykke

127 mennesker omkom trolig i mandagens båtulykke på Kivu-sjøen, opplyser Kongos president Félix-Antoine Tshisekedi. 13 mennesker er funnet omkommet og 114 er fortsatt savnet etter at en passasjerbåt på vei fra Goma til Kalehe kantret..

NRK - 14 mar 19 kl. 04:27

Benåder 700 politiske fanger

Kongos president Felix Tshisekedi benåder 700 politiske fanger som ble fengslet av forgjengeren Joseph Kabila. Med onsdagens kunngjøring innfrir Tshisekedi et valgløfte om å benåde fangene innen de første 100 dagene som president..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com