Unesco

Wednesday, 06 December, 09:28

Nyheter om Unesco

NRK - 30 jun 23 kl. 16:19

USA inn i Unesco igjen

USA går inn i Unesco igjen, fem år etter at daværende president Donald Trump trakk landet ut av FN-organisasjonen. Det er Unesco selv som kunngjør at USA fra fredag igjen er medlem av FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur. Trump kunngjorde i 2017 at han ville trekke USA ut av Unesco sammen med Israel fordi organisasjonen etter hans mening var for kritisk til Israel.

NRK - 12 jun 23 kl. 12:58

USA tilbake i Unesco

USA skal igjen bli medlem av FN-organisasjonen Unesco, ifølge direktør Audrey Azoulay. Landets tidligere president Donald Trump trakk dem ut i 2018. USA skal betale 600 millioner dollar, tilsvarende 6,5 milliarder kroner, til FN-organisasjonen i etterbetalinger, ifølge Azoulay.

NRK - 31 jul 23 kl. 17:36

Unesco vil sette Venezia på listen over verdensarv i fare

FNs kulturorganisasjon Unesco anbefalte mandag at Venezia blir satt på listen over truede verdensarvsteder. Organisasjoner ber italienske myndigheter om å trappe opp bestrebelsene på å sikre den historiske byen og lagunen den ligger i. I sin anbefaling sier Unesco at Venezia står i fare for å bli påført uopprettelige skader fra klimaendringer og masseturisme.

NRK - 26 jul 23 kl. 12:41

FN-rapport anbefaler forbud mot smarttelefoner i skolen

I en ny rapport skriver Unesco at smarttelefoner bør forbys i skolen for å begrense forstyrrelser, styrke læringen og beskytte barn fra digital mobbing. Det skriver avisa The Guardian. Ifølge rapporten er det blant annet dokumentert at omfattende bruk av smarttelefoner reduserer evnen til å lære, og at mye skjermtid påvirker barns følelsesmessige stabilitet negativt.

NRK - 15 sep 23 kl. 15:57

Kyiv og Lviv på listen over truet verdensarv

Unesco setter ukrainske Kyiv og Lviv på listen over truet verdensarv. Unescos liste over verdensarv i fare er laget for å informere det internasjonale samfunn om forhold som truer verdensarvstedene, og for å oppmuntre til handling, skriver Unesco på sine nettsider..

VG - 02 nov 23 kl. 15:00

Vidar Helgesen får toppjobb i FN

Tidligere Høyrestatsråd Vidar Helgesen blir toppsjef i FN-organet som skal beskytte verdenshavene. Samtidig blir han assisterende generaldirektør i Unesco, FNs organisasjon for utdanning og kulturarv..

NRK - 04 okt 23 kl. 09:37

Engelske skoler kan få mobilforbud

Bruk av mobiltelefoner bør forbys på alle skoler i England, ifølge den britiske regjeringen. Utdanningsminister Gillian Keegan kunngjorde den nye, strenge linjen for et par dager siden. I første omgang vil regjeringen lage nye retningslinjer som slår fast at mobiler verken bør brukes i timer eller friminutter.

NRK - 08 jul 23 kl. 08:39

FN fordømmer sivile tap i Ukraina etter 500 dager med krig

Over 9000 sivile – inkludert 500 barn – er drept i løpet av 500 dager med krig i Ukraina. FN fordømmer de sivile tapene Verdensorganisasjonens menneskerettsobservatører i Ukraina (HRMMU) la fram de dystre tallene fredag. – I dag markerer vi en dyster milepæl i en krig som fortsetter å kreve en forferdelig pris av Ukrainas sivile, sier HRMMUs visesjef Noel Calhoun i en uttalelse som markerer at det er 500 dager siden Russland invaderte nabolandet Ukraina.

NRK - 05 sep 23 kl. 19:50

Venezia skal ta inngangspenger i 2024

Venezia vil neste år teste ut en ordning der besøkende på dagstur må betale 5 euro for å slippe inn. Håpet er å dempe turiststrømmen til den italienske byen. Avgiften skal innkreves over 30 dager neste år, hovedsakelig i helger på våren og sommeren der antallet turister er spesielt høyt.

NRK - 07 feb 23 kl. 11:43

Unesco: Hver tredje skole i verden uten rent vann

Nesten hver tredje av verdens skoler har ikke tilgang til rent vann og mangler elementære sanitæranlegg som toaletter, ifølge Unesco. Nye tall viser at nesten 584 millioner elever har begrenset eller ingen tilgang til rent vann når de er på skolen. – Elever lærer bedre i trygge og sunne skoler, sier generaldirektør Audrey Azoulay i FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (Unesco).

Aftenposten - 23 jul 23 kl. 11:21

To drept i nytt russisk angrep mot Odesa - Unesco-listet katedral ødelagt

To mennesker ble drept og 22 ble såret, blant dem fire mindreårige, i et angrep mot havnebyen Odesa natt til….

NRK - 07 feb 23 kl. 13:18

Unesco: Verneverdige bygg går tapt

Flere verneverdige bygg på Unescos verdensarvliste er ødelagt i jordskjelvet på grensa mellom Tyrkia og Syria. Gamlebyen i Aleppo var fra før påført store skader i krigen i Syria og ble ytterligere ødelagt i jordskjelvet. Det samme ble det verneverdige fortet i Diyarbakir øst i Tyrkia, ifølge FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (Unesco).

Klartale - 06 jun 23 kl. 16:30

Mener de har funnet verdens eldste gravplass

En ekspert-gruppe sier de har funnet skjelett-rester av en Homo naledi. Det var en menneske-art som levde i steinalderen. De var 1,5 meter høye.

NRK - 26 okt 22 kl. 20:14

Unesco: Store skader på kultursteder i Ukraina

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (Unesco) har dokumentert skader på over 200 steder av kulturell interesse i Ukraina. De sju verdensarvområdene i Ukraina er ifølge Unesco så langt spart for ødeleggelser etter den russiske invasjonen i februar. Andre steder, som teaterbygningen i Mariupol, ligger derimot i ruiner.

NRK - 11 nov 22 kl. 15:08

Unesco mener Bybanen vil være bra for Bryggen

I en ny rapport om hvordan Bybanen vil påvirke Bryggen i Bergen, konkluderer Unesco at en trasé langs Bryggen «vil være en stor fordel både for selve stedet, men også for byen Bergen». De skriver blant annet at Bybanen vil kunne bidra til at Bryggen i enda større grad oppleves som et viktig landemerke blant innbyggerne i byen. Spørsmålet har vært det mest betente i bergenspolitikken i en årrekke, og motstandere har brukt verdensarvstedet som argument mot å legge bybane-linjen akkurat her.

NRK - 16 jan 23 kl. 15:00

86 journalister drept i 2022 – en økning på 50 prosent

Etter at vold mot journalister og andre mediefolk hadde sunket kraftig de tre siste årene, gikk antallet drap kraftig opp i 2022. I fjor ble 86 journalister og andre mediearbeidere drept. Det er en økning på 50 prosent fra året før og tilsvarer ett drap hver fjerde dag, sier FNs kulturorgan Unesco mandag.

NRK - 22 mar 23 kl. 00:47

FN-rapport: Vannmangel kan utløse global krise

Vannmangel utøst av overforbruk, overutvikling, forurensning og global oppvarming skaper grobunn for en nær forestående global krise, advarer FN i en rapport. Rundt 2 milliarder mennesker mangler tilgang på trygt drikkevann og 3,6 millioner mangler tilgang til fungerende sanitærtjenester, står det i en felles rapport fra FNs vannforum og Unesco i anledning FNs markering av verdens vanndag onsdag. I rapporten heter det at «vampyrisk overforbruk og overutvikling» har ført til at vannmangel er blitt vanlig mange steder i verden og at situasjonen skaper grobunn for «nær forestående risiko» for global krise.

Klartale - 08 nov 22 kl. 08:56

Nesten 1.000 journalister drept de siste ti årene

Mange journalister har blitt drept verden over de siste årene. Verdens-organisasjonen FN har laget en plan for at journalister skulle få bedre sikkerhet. Den laget de for ti år siden.

NRK - 02 nov 22 kl. 00:31

FN: 86 prosent av journalist-drap forblir ustraffet

Et overveldende flertall av drapene av journalister rundt om i verden forbli ustraffet, ifølge FN-organet Unesco. – Straffriheten for drap av journalister er stadig på uakseptabelt høye 86 prosent, skriver FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (Unesco) i en rapport. Unesco tar til orde for «alle nødvendige tiltak for å sikre at forbrytelser begått mot journalister blir ordentlig etterforsket og at gjerningspersonene blir identifisert og dømt».

NRK - 24 okt 22 kl. 16:12

Norge øker støtten til Unesco

Norge har inngått en ny avtale med Unesco om 200 millioner kroner i støtte til innsats for ytringsfrihet, kunstnerisk frihet og verdensarv. – Beskyttelse av journalister og kunstnere og deres virke er svært viktig i en tid hvor ytringsfrihet og kulturelle rettigheter er under press i mange land. Blant annet i Ukraina ser vi betydningen av Unescos arbeid for pressefrihet og beskyttelse av kunstnerisk virke og kulturarv, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

NRK - 30 nov 22 kl. 11:40

Franske baguetter på verdensarvlisten

Unesco gir de franske baguettene verdensarvstatus. Det bakes flere enn seks milliarder av disse brødene i Frankrike hvert år..

NRK - 13 jul 22 kl. 20:58

Unesco: Halvparten av Holocaust-innhold på Telegram benekter eller forvrenger fakta

Unesco har i samarbeid med FN publisert den første rapporten om forvrenging og fornektelse av Holocaust på sosiale medier. De har sjekket 4000 innlegg på Facebook, Telegram, Instagram, TikTok og Twitter. – Rapporten avslører at det fortsatt finnes sosiale nettverk der Holocaust-fornektelse og forvrengning sprer seg uten moderering, sier Unesco-direktør Audrey Azoulay.

Klartale - 28 mar 22 kl. 06:30

Varmt hav fører til store skader på Great Barrier Reef

Havet rundt Australia blir varmere. Det fører til at store skader på korallrev i området. Fredag ble det kjent at det har vært en ny massebleking på Great Barrier Reef.

NRK - 18 apr 22 kl. 09:01

Unesco: Nesten 100 ukrainske kulturminner skadd i krigen

Nesten 100 kulturminnesteder er skadd eller delvis ødelagt under den russiske invasjonen av Ukraina, sier Unesco. Anslaget representerer en nesten dobling av det forrige antallet Unesco utstedte for to uker siden. (NTB).

NRK - 23 jun 22 kl. 13:26

Unesco: Over 150 ukrainske kulturarvsteder ødelagt

Siden krigen begynte har 152 historiske kulturarvsteder og minnesmerker i Ukraina blitt fullstendig eller delvis ødelagt av russiske styrker siden starten av den russiske invasjonen 24. februar, ifølge Unesco. Etter Haagkonvensjonen fra 1954 om kultur i væpnede konflikter, som både Ukraina og Russland har signert, er det ulovlig å utføre målrettede angrep mot et lands kulturarv.

NRK - 17 aug 22 kl. 02:21

Store branner herjer i Spania og Portugal

Både i Spania og Portugal er hundrevis av brannmannskaper satt inn i kampen mot flere store skogbranner. 300 brannmenn jobbet hele natt til tirsdag for å få kontroll over en enorm brann i nærheten av Valencia som hittil har lagt nesten 100 kvadratkilometer i aske. Brannen ble utløst av lyn lørdag kveld og spredte seg raskt.

NRK - 01 apr 22 kl. 17:28

Unesco: Titalls kulturminner skadd eller ødelagt i Ukraina

Minst 53 kulturminnesteder er skadd eller delvis ødelagt under den russiske invasjonen av Ukraina, sier Unesco. Blant dem er 29 kirker, 16 historiske bygg, fire museer og fire minnesmerker, opplyser Unescos visedirektør for kultur, Ottone Ramirez. Kharkiv er blant byene som er hardest rammet.

NRK - 21 mar 22 kl. 11:08

Uutnyttet grunnvann har «et enormt potensial»

Grunnvannsressurser som ennå ikke har blitt utnyttet, har et enormt potensial og kan redusere etterspørselen etter vann over hele verden, mener Unesco. Grunnvann utgjør for tiden rundt 50 prosent av vannet som tas ut til husholdningsbruk, og 25 prosent av vannet som brukes til vanning, anslår Unesco i en ny rapport..

NRK - 04 mar 22 kl. 05:06

Unesco ber Russland respektere kulturarven i Ukraina

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon (Unesco) ber Russland om å respektere kulturarven i Ukraina og slutte å angripe sivile anlegg..

NRK - 22 mar 22 kl. 14:17

Grønt lys for gruve i Sverige

Gruveselskapet Beowulf Mining har fått grønt lys av den svenske regjeringen til å undersøke om det er økonomisk og miljømessig mulig å drive gruvedrift etter jernmalm i Kallak i Jokkmokk. Gruveplanene er svært kontroversielle. Striden om gruva har pågått i ni år.

NRK - 21 mar 22 kl. 09:26

FN vurderer å rødliste Great Barrier Reef

FN vurderer å rødliste verdens største korallrev, Great Barrier Reef utenfor østkysten av Australia. Det 2.300 kilometer lange revet står på Unescos verdensarvliste, men er i ferd med å miste fargen.

NRK - 24 aug 21 kl. 07:28

Vil ha bunadbruk på Unesco-lista

Bunadbruk kan komme på Unesco-liste. Fem organisasjoner jobber for å nominere bunadbruk i Norge til Unesco sin liste over verneverdig immateriell kulturarv. I høst skal det arrangeres møter over hele landet, og startskuddet er i Bø, skriver Bø blad..

NRK - 22 jun 21 kl. 08:46

Vil fjerne Liverpool som verdensarv

Unesco foreslår å fjerne den vestengelske byen Liverpool fra verdensarvlisten, ifølge BBC. Unesco skriver i en rapport at de er lei for at nye byggeprosjekter «har resultert i alvorlig forringelse og ugjenkallelige tap». Beslutningen tas i juli..

NRK - 23 aug 21 kl. 01:51

Trur skogbrannar er påsett

Kriminelle blir skulda for å ha tent på fleire av dei voldsomme skogbrannane på Sicilia. Miljøvernminister Roberto Cingolanimeiner at over 70 prosent av brannane er påsette. Miljøvernarar krev at styresmaktene etterforskar.

NRK - 23 jul 21 kl. 13:05

Great Barrier Reef ikke truet

Korallrevet Great Barrier Reef oppføres ikke på Unescos liste over truede verdensarvsteder, melder nyhetsbyrået AFP. Unesco sa tidligere i juni at revet burde oppføres på listen fordi vannkvaliteten i området er for dårlig. Australia motsatte seg kraftig oppføringen på listen..

VG - 23 jul 21 kl. 07:45

Unesco-avstemning: Australia kjemper for å unngå «i fare»-stempel

Unescos verdensarvkomité skal fredag stemme over om korallrevet Great Barrier Reef i Australia skal merkes som «i fare» eller ikke..

Aftenposten - 22 jul 21 kl. 23:44

Venezia unnslapp så vidt å bli klassifisert som truet verdensarv

Venezia klarte torsdag så vidt å unngå at Unesco klassifiserer byen som «truet verdensarv»..

VG - 21 jul 21 kl. 12:37

Liverpool strøket fra Unescos verdensarv-liste

Søndag avgjorde en Unesco-komité at byen skal fjernes fra listen på grunn av «irreversibelt tap av særtrekk»..

VG - 21 jul 21 kl. 12:37

Liverpool strøket fra Unescos verdensarvliste

Søndag avgjorde en Unesco-komité at byen skal fjernes fra listen på grunn av «irreversibelt tap av særtrekk»..

NRK - 21 jul 21 kl. 11:52

Liverpool mister verdensarvstatus

Havna i Liverpool har siden 2004 vært på Unescos verdensarvliste, men er nå strøket fra lista. Siden 2006 er det bygget skyskrapere i verdensarvområdet, som er grunnen til at Unesco nå fratar byen statusen. Det har kun skjedd to ganger tidligere, sist da Dresden mistet statusen sin i 2009..

Aftenposten - 20 jul 21 kl. 07:00

Bra at dette endelig blir ulvolig

Unesco har satt ned foten når det gjelder cruiseanløp i Venezia..

NRK - 13 jul 21 kl. 20:50

Forbyr cruiseskip i Venezia

Fra august blir det forbudt for store cruiseskip å seile inn til Venezia i Italia, opplyser myndighetene. Beslutningen kommer bare dager etter et Unesco-møte der det ble foreslått å klassifisere Venezia som et «verdensarvsted i fare»..

Dagbladet - 23 jun 21 kl. 04:30

Raser etter FN-forslag: - Sjokkert

FN-organisasjonen Unesco mener Great Barrier Reef må på lista over steder som er «i fare». Australske myndigheter sier de er sjokkerte..

Aftenposten - 22 jun 21 kl. 10:29

Australia protesterer mot FN-advarsel om Great Barrier Reef

Regjeringen i Australia protesterer mot Unesco, som vil slå fast at Great Barrier Reef er i fare som følge av….

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com