Etiopia

Wednesday, 01 February, 10:15

Nyheter om Etiopia

Sortering: Relevans | Senaste
Klartale - 24 jun 22 kl. 06:00

Abiy sier han er klar for tøffe fredssamtaler

Abiy og regjeringen har vært i krig med Tigrayfolkets frigjørings-front (TPLF) i 19 måneder. Da han sendte hæren mot Tigray var det for å få kontroll på den delen av landet igjen.Men det som skulle bli en kort krig, viste seg å bli alt annet enn det.

NRK - 17 dec 22 kl. 17:33

UD endrer reiseråd for Etiopia

Utenriksdepartementet fraråder fremdeles norske borgere å reise til store deler av Etiopia, det skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding. Konflikten i Etiopia har gått gjennom flere faser siden utbruddet i november 2020. Som følge av forhandlinger mellom partene har det blant annet kommet en avtale om våpenhvile.

Klartale - 26 okt 22 kl. 08:27

Klart for møte som kan gi fred i Etiopia

Møtet for å få slutt på krigen i Tigray i Etiopia har startet. Det sier Vincent Magwenya, som er talsmann for Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa.Tigray er en region nord i Etiopia.

NRK - 12 nov 22 kl. 17:37

Etiopia: Enighet om å få nødhjelp frem til Tigray

Partene i konflikten i Etiopia sier i en uttalelse lørdag, at alle som trenger det, skal få tilgang til humanitær hjelp umiddelbart. Det melder AFP. Kampene i og omkring Tigray-regionen nord i landet har ført til en humanitær katastrofe.

NRK - 07 nov 22 kl. 11:09

Norge støtter korntransport fra Ukraina til Etiopia

– Norge bidrar med 9,5 millioner kroner til Verdens matvareprogram (WFP) for å transportere, bearbeide og distribuere 50.000 tonn korn fra Ukraina til Afrikas horn, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. Kornet er donert av Ukraina til FNs arbeid i kampen mot sult på Afrikas horn, spesielt i Etiopia og Somalia.

NRK - 15 dec 22 kl. 03:50

WHOs generaldirektør sier onkelen hans ble drept i Etiopia

Generaldirektør i Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, hevder at soldater fra Eritrea har drept hans onkel i Tigray-regionen i Etiopia. – Lørdag fikk jeg beskjed om at onkelen min var blitt drept av den eritreiske hæren. Jeg snakket med min mor, som var knust.

NRK - 22 jan 23 kl. 17:19

Eritreiske soldater forlater Tigray-by

Eritreiske soldater har forlatt byen Aksum i Tigray. USA hyller avgjørelsen som en viktig del av fredsavtalen mellom TPLF og Etiopia. Samtidig blir eritreiske soldater værende i to andre byer i den krigsherjede regionen.

NRK - 19 okt 22 kl. 16:54

WHO-sjef mener det må handles raskt i Etiopia for å hindre folkemord

Sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, mener det er like før situasjonen i Etiopia utvikler seg til folkemord. Tedros er selv fra Tigray-regionen nord i Etiopia, der det nå pågår harde kamper i forbindelse med en regjeringsoffensiv. – Verden gir ikke saken nok oppmerksomhet, sa Tedros til journalister utenfor WHOs hovedkvarter i Genève onsdag.

Klartale - 10 jan 23 kl. 14:20

Frykter at flere skal dø av sult

345 millioner mennesker sliter med å skaffe mat. Det viser tall fra FNs matvare-program (WFP).Situasjonen har blitt verre gjennom pandemien.

NRK - 17 okt 22 kl. 20:09

Guterres: – Situasjonen i Etiopia er i ferd med å komme ut av kontroll

Landet rives snart i stykker av krig, sier FNs generalsekretær António Guterres og ber om at kampene i Tigray-regionen i Etiopia stanses umiddelbart. Guterres bønn kom få timer etter at Etiopias regjering mandag avviste Den afrikanske unionens krav om en umiddelbar og ubetinget våpenhvile. Samtidig lovet statsminister Abiy Ahmed å ta tilbake kontrollen over flyplasser og andre viktige steder i Tigray.

NRK - 27 nov 22 kl. 09:25

Meldinger om plyndring og massearrestasjoner i Tigray

Regjeringsstyrkenes allierte står bak plyndring og massearrestasjoner i Tigray i Etiopia, forteller øyenvitner og bistandsarbeidere. Opplysningene skaper fornyet bekymring for påståtte overgrep drøyt tre uker etter at de stridende partene ble enige om en våpenhvileavtale. Håpet blant diplomater og andre var at avtalen ville få slutt på lidelsene for den hardt prøvede regionen og de over fem millioner innbyggerne.

Klartale - 01 jan 23 kl. 06:00

Krig, krise og klima preget nyhetene fra verden

Januar5. januar: Det er mange protester i Kasakhstan. Presidenten erklærer unntaks-tilstand i landet.

NRK - 26 dec 22 kl. 10:49

Etiopia: – Delegasjon er på vei til Tigray

En regjeringsdelegasjon er på vei til Tigray-regionen for å ha samtaler om iverksettelsen av fredsavtalen, opplyser regjeringen i Addis Abeba. Det er første gang siden krigen startet for to år siden, at en delegasjon på høyt nivå reiser til provinshovedstaden Mekele i Tigray. Turen blir gjennomført nesten to måneder etter at Etiopias regjering og Tigray-myndighetene ble enige om en fredsavtale.

NRK - 11 dec 22 kl. 20:54

27 menn funne døde i Zambia

I Zambia er 27 menn funne døde nord for hovudstaden Lusaka. Dei er truleg flyktningar frå Etiopia som har døydd av svolt og utmatting, melder AFP. Ein 28.

NRK - 24 okt 22 kl. 13:33

Fredsforhandlinger for Etiopia i Sør-Afrika

Utsendinger fra Etiopias regjering og Tigrayfolkets frigjøringshær (TPLF) har reist til Sør-Afrika for å delta i fredsforhandlinger. Det er Den afrikanske union (AU) som har tatt initiativet for å få slutt på krigen som har rast i den nordlige delen av Etiopia i snart to år. Den har ført til at millioner av mennesker mangler mat og medisiner.

NRK - 24 okt 22 kl. 09:34

Minst 220 døde i stammeuro i Sudan

Minst 220 mennesker er døde etter flere dagers sammenstøt om landrettigheter mellom to stammer i Sudan. Kampene i Blue Nile-provinsen, som grenser til Etiopia og Sør-Sudan, startet tidligere denne måneden. Det er Hausa-stammen og Berta-folket som er uenige.

NRK - 04 dec 22 kl. 15:52

Demobilisering etter våpenhvile i Etiopia

Sjefen for Tigrays opprørsstyrker sier at 65 prosent av styrkene er demobilisert og forlagt i leirer, en måned etter at det ble inngått våpenhvile. General Tadesse Worede sier at prosessen med å trekke styrkene tilbake fra fronten er i gang, og at de demobiliserte styrkene plasseres i egne leirer. Konflikten mellom Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) og den etiopiske regjeringen, som startet i 2000, kostet svært mange liv og tvang 2 millioner mennesker på flukt inntil det ble undertegnet en våpenhvileavtale i Sør-Afrika i november.

NRK - 17 okt 22 kl. 13:21

Etiopia sier de er klare for fredssamtaler om Tigray

Den etiopiske regjeringen signaliserer at de er positive til fredssamtaler, men svarte ikke på oppfordringen fra Den afrikanske union om en våpenhvile i Tigray. Den afrikanske union (AU) ba søndag om en umiddelbar og betingelsesløs stans i kamphandlingene nord i Etiopia, der kampene har eskalert kraftig siden en våpenhvile brøt sammen i august. Fem millioner mennesker trenger hjelp i Tigray-regionen, der folk lider av alvorlig mangel på mat, drivstoff og medisinsk utstyr.

NRK - 16 okt 22 kl. 20:18

Tigray-opprørere sier de vil respektere en våpenhvile

Myndighetene i den opprørskontrollerte Tigray-provinsen i Etiopia sier de vil overholde en eventuell våpenhvile etter en voldsom opptrapping i krigshandlingene. Den afrikanske union (AU) ba tidligere søndag om en umiddelbar og betingelsesløs stans i kamphandlingene nord i Etiopia, der kampene har eskalert kraftig siden en våpenhvile brøt sammen i august. – Vi er klar til å overholde en umiddelbar stans i fiendtlighetene.

NRK - 27 nov 22 kl. 16:43

Øyevitner: Plyndring og massearrestasjoner i Tigray

Regjeringsstyrkenes allierte står bak plyndring og massearrestasjoner i Tigray i Etiopia, på tross av våpenhvilen, forteller øyenvitner og bistandsarbeidere. – Soldater fra Eritrea og fra den etiopiske naboregionen Amhara – som har kjempet på regjeringsstyrkenes side – har plyndret bedrifter, private eiendommer, kjøretøy og helseklinikker i byen Shire, som ble gjenerobret forrige måned, forteller to bistandsarbeidere til nyhetsbyrået AP. Av frykt for egen sikkerhet ønsker de å være anonyme.

NRK - 15 okt 22 kl. 16:24

IRC-arbeider drept i Etiopia

Den internasjonale redningskomiteen (IRC) melder at en av deres ansatte ble drept og en annen skadet i et angrep i Etiopias krigsherjede Tigray-region. – Den internasjonale redningskomiteen (IRC) er trist over å bekrefte rapportene om dødsfallet til en av våre kolleger som døde av skader påført under et angrep i går i Shire Town i Tigray-regionen i Etiopia, opplkyser den USA-baserte humanitære organisasjonen, ifølge AFP..

NRK - 02 sep 22 kl. 21:03

Biden-utsending til Etiopia for å mane til fred

USA krever slutt på kamphandlingene som har blusset opp igjen i Etiopia, og president Joe Biden sender nå sin spesialutsending til landet. Denne uka brøt det ut nye kamper mellom TPLF-opprørerne i Tigray-regionen og regjeringsstyrker støttet av alliert milits, og begge sider anklager motparten for brudd på våpenhvilen. Ifølge TPLF støttes regjeringsstyrkene av soldater fra nabolandet Eritrea, noe også USA hevder, men Eritrea har nektet for.

NRK - 16 nov 22 kl. 15:29

Første FN-kolonne med nødhjelp har nådd Tigray

FNs første lastebilkolonne med mat og nødhjelpsutstyr har nådd fram til den konfliktrammede regionen Tigray, nord i Etiopia, opplyser FNs matvareprogram onsdag. Gjenopprettingen av bistandsleveranser til Tigray var en sentral del av fredsavtalen mellom etiopiske myndigheter og Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), som ble undertegnet i begynnelsen av november. FNs leveranse kommer dagen etter at Røde Kors' (ICRC) første leveranser med nødhjelp nådde Tigray.

Klartale - 16 nov 22 kl. 09:02

Hadde vært i årevis i Norge- bare 24 fikk bli

I Norge bor det mange eldre asylsøkere. De kan ikke sendes tilbake til hjemlandet. Noen har vært her i årevis.

NRK - 14 nov 22 kl. 16:45

WHO håper på rask levering av nødhjelp til Etiopia

Verdens helseorganisasjon (WHO) håper at nødhjelpen til Etiopa når den krigsherjede Tigray-regionen innen få dager, ifølge AFP. Etiopias myndigheter og opprørere i Tigray ble lørdag enige om å sørge for at nødhjelpen kommer frem til de trengende. Enigheten er en del av avtalen som ble inngått i begynnelsen av måneden, om å avslutte den brutale, to år lange konflikten.

NRK - 18 aug 22 kl. 12:26

WHO-sjefen: Verda ignorerer krisa i Etiopia

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus seier verda ignorer den humanitære katastrofen i Etiopia, skriv The Guardian. Ghebreyesus er sjølv på Tigray-regionen i landet, og har tidlegare kalla situasjonen for «den verste katastrofen på jorda». WHO-sjefen sa at han ikkje hadde høyrt nokon av verdsleiarane i Vesten snakka om situasjonen i landet, og svara sjølv på spørsmålet om kvifor.

NRK - 02 nov 22 kl. 20:35

Etiopias statsminister hyller fredsavtale

Etiopias statsminister Abiy Ahmed hyller gjennombruddet i fredsforhandlingene med Tigray-myndighetene. – Vår forpliktelse til fred forblir sterk. Og vår forpliktelse til å samarbeide om iverksettelsen av avtalen er like sterk, sier Abiy i en uttalelse.

NRK - 02 nov 22 kl. 17:18

Etiopia: Enighet om å stanse krigen i Tigray

Etiopias regjering og myndighetene i Tigray-provinsen er enige om å stanse kampene, opplyser Den afrikanske union (AU). AU har siden tirsdag i forrige uke ledet forhandlingene mellom de to krigførende partiene. Onsdag kunne unionen melde om et gjennombrudd da det var enighet om å stanse kampene.

NRK - 25 okt 22 kl. 16:25

Fredssamtalene om Tigray i gang

Fredssamtalene for å få slutt på Tigray-krigen i Etiopia har startet, sier talsmannen for Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya. Ifølge ham vil samtalene som ledes av Den afrikanske union (AU) i Pretoria, pågå fram til søndag. Delegasjoner fra den etiopiske regjeringen og Tigray-myndighetene ankom Sør-Afrika denne uken.

NRK - 21 okt 22 kl. 16:41

Tigray-opprørere sier de vil delta i fredssamtaler

Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) bekrefter at de vil delta i de varslede fredssamtalene i Sør-Afrika mandag. – Vår delegasjon vil delta, sier Kindeya Gebrehiwot, som er talsmann for gruppen som har kontroll i Tigray nord i Etiopia. Den etiopiske regjeringen opplyste torsdag om det planlagte møtet, som Den afrikanske union (AU) har bidratt til å organisere.

Klartale - 21 okt 22 kl. 10:04

Minst 150 mennesker drept i Sudan

– Til sammen er 150 mennesker blitt drept mellom onsdag og torsdag. Det er kvinner, barn og eldre blant de drepte sier Abbas Moussa. Han er direktør på et sykehus i området Wad al-Mahi.

NRK - 12 okt 22 kl. 17:18

Mer enn 900.000 mennesker rammet av flom i Sør-Sudan

Bare i Sør-Sudan er mer enn 900.000 mennesker rammet av flom denne måneden, ifølge FN. Flommen strekker seg over en stor del av distriktet Abyei sentralt i landet, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) onsdag.

NRK - 29 aug 22 kl. 22:42

Kampene fortsetter nord i Etiopia

Kampene fortsetter i nord i Etiopia, der regjeringen og Tigrayfolkets frigjøringsfront (TPLF) anklager hverandre for å stå bak angrep. Mandag ble det meldt om kamphandlinger rundt landsbyen Kobo i Amhara-regionen, som skal ha blitt inntatt av TPLF-opprørere i helgen. Mange sivile har ifølge lokale kilder flyktet fra området, som ligger rett sør for Tigray-regionen der TPLF har sin base.

NRK - 27 aug 22 kl. 08:13

Tigray: Luftangrep traff barnehage

UNICEF fordømmer luftangrepet som blant annet traff en barnehage i Tigray-provinsen i Etiopia fredag. Minst fire mennesker ble drept, to av dem var barn. «UNICEF fordømmer sterkt luftangrepet i Mekelle, hovedstaden i Tigray-provinsen i Etiopia.

NRK - 24 aug 22 kl. 22:03

Etiopia hevder å ha skutt ned fly med våpen

Luftforsvaret i Etiopia hevder å ha skutt ned et fly som fraktet våpen til opprørsbevegelsen TPLF. Flyet krenket etiopisk luftrom og kom fra Sudan, ifølge generalmajor Tesfaye Ayalew, som siteres av Det etiopiske nyhetsbyrået Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder. Ayalew opplyser ikke hva slags fly det var snakk om, hvem som eide det eller når det angivelig ble skutt ned.

NRK - 05 okt 22 kl. 22:59

Etiopia sier ja til fredssamtaler i regi av AU

Etiopias regjering har takket ja til en invitasjon fra Den afrikanske union (AU) om å møte Tigray-opprørere til fredssamtaler. Sikkerhetsrådgiveren til statsminister Abiy Ahmed skriver på Twitter at regjeringen har akseptert invitasjonen. Han legger til at invitasjonen er i tråd med «vår prinsipielle holdning når det gjelder en fredelig løsning på konflikten og behovet for å ha samtaler uten betingelser».

NRK - 04 okt 22 kl. 13:44

Regjeringa med 55 millionar kroner til humanitær innsats mot sult

Noreg gir denne veka 55 millionar kroner til å jobbe mot sult i Etiopia, Somalia, Sør-Sudan, Sudan, Jemen, Nigeria og DR Kongo. Det opplyser regjeringa i ei pressemelding..

NRK - 11 aug 22 kl. 16:58

Skip med 23.000 tonn korn venta til Etiopia i morgon

Ukraina ventar at eit skip lasta med 23.000 tonn korn vil kome til Etiopia i morgon. Det skriv Reuters som siterer samferdselsministeren i Ukraina..

NRK - 21 sep 22 kl. 05:45

Utbrudd av dødelige barnesykdommer øker i Tigray

Dødelige sykdommer som meslinger, stivkrampe og kikhoste øker i Tigray-regionen i Etiopia, etter at færre ble vaksinert da borgerkrigen brøt ut for rundt to år siden. Prosentandelen av barn i Tigray som mottar vaksiner falt med 10 prosent i år, viser tall fra Tigray helsebyrå. Årsaken til nedgangen skal være forsyningsmangel, strømbrudd og problemer for folk i landlige områder til å komme seg til helsestasjoner, skriver Foxnews..

NRK - 20 sep 22 kl. 07:27

FN: Forbrytelser mot menneskeheten i Tigray

Etiopiske regjeringsstyrker begår trolig forbrytelser mot menneskeheten i Tigray-regionen, konkluderer FN-granskere i ny rapport. Ifølge den første rapporten fra en FN-opprettet granskingskommisjon er det funnet beviser for omfattende overgrep fra alle sider siden i krigen som brøt ut i Tigray-regionen nord i Etiopia i november 2020. Rapporten dokumenterer alt fra utenomrettslige henrettelser til bruk av sult og voldtekt «i svimlende omfang» som våpen i krigen.

NRK - 20 sep 22 kl. 07:27

FN: Trolig forbrytelser mot menneskeheten i Tigray

Etiopiske regjeringsstyrker begår trolig forbrytelser mot menneskeheten i Tigray-regionen, konkluderer FN-granskere i ny rapport. Ifølge den første rapporten fra en FN-opprettet granskingskommisjon er det funnet beviser for omfattende overgrep fra alle sider siden i krigen som brøt ut i Tigray-regionen nord i Etiopia i november 2020. Rapporten dokumenterer alt fra utenomrettslige henrettelser til bruk av sult og voldtekt «i svimlende omfang» som våpen i krigen.

NRK - 27 jun 22 kl. 10:38

Sudan anklager Etiopia for henrettelse

Det sudanske militæret anklager Etiopia for å ha henrettet sju soldater og en sivil sudansk statsborger som var i deres varetekt. Etiopia har foreløpig ikke kommentert påstanden..

NRK - 23 jun 22 kl. 12:03

Ber om uavhengig granskning i Etiopia

FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet ber Etiopia iverksette en uavhengig granskning etter meldinger om at hundrevis av mennesker ble drept i helgen. Øyenvitner har oppgitt at over 200 sivile fra amahara-folket ble drept av en opprørsgruppen i Oromia-regionen i Etiopia. Bachelet ber etiopiske myndigheter sikre at det iverksettes en skikkelig etterforskning av angrepet, og hun understreker at ofrene og familiene deres har rett til sannhet, rettferdighet og krigsskadeerstatninger.

NRK - 13 sep 22 kl. 08:32

Tigrays hovedstad angivelig utsatt for flyangrep

Hovedstaden i Tigray ble tirsdag angivelig utsatt for et flyangrep, få dager etter at Tigrays frigjøringsfront TPLF sa de var klar for våpenhvile med Etiopia. Det er sykehuskilder og talsmenn for TPLF som melder om droneangrepet mot universitetet i Mekele, og at minst en person er såret. Meldingene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

NRK - 12 sep 22 kl. 03:11

Tigray-opprørerne klar for fredssamtaler

Opprørerne i Tigray sier de er klar for en våpenhvile med etiopiske myndigheter og en fredsprosess under ledelse av Den afrikanske union (AU). Kunngjøringen kom søndag etter at en diplomatisk offensiv ble innledet som følge av en oppblussing av krigshandlingene i det nordlige Etiopia i forrige måned. (NTB).

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com