Abiy Ahmed

Monday, 27 June, 07:44

Nyheter om Abiy Ahmed

Sortering: Relevans | Senaste
Klartale - 24 jun 22 kl. 06:00

Abiy sier han er klar for tøffe fredssamtaler

Abiy og regjeringen har vært i krig med Tigrayfolkets frigjørings-front (TPLF) i 19 måneder. Da han sendte hæren mot Tigray var det for å få kontroll på den delen av landet igjen.Men det som skulle bli en kort krig, viste seg å bli alt annet enn det.

NRK - 27 maj 22 kl. 16:14

Flere journalister arrestert i Etiopia

Minst tolv journalister har blitt fengslet i en bølge av arrestasjoner i Amhara-regionen i Etiopia fredag. Totalt har 4.000 personer blitt arrestert.

NRK - 04 nov 21 kl. 09:18

Vil dempe konflikten i Etiopia

USAs spesialutsending til Afrikas Horn er på veg til Addis Abeba og Kenyas president ber om våpenkvile i forsøk på å dempe den aukande konflikten i Etiopia. Mangelen på dialog er særskild urovekkjande, seier president Uhuru Kenyatta i Kenya i ei fråsegn. Han ber om ei uvilkårleg våpenkvile.

Klartale - 15 okt 21 kl. 12:33

Får fortsatt for lite mat

18.600 barn under fem år ble behandlet for å ha fått for lite næring. Dette er kun mellom februar til august i år.

NRK - 02 nov 21 kl. 19:33

Unntakstilstand i Etiopia

Etiopias regjering er har erklært en nasjonal unntakstilstand. Det innføres portforbud og vil bli satt opp veisperringer. Folk som tilhører grupper som står på regjeringens terrorliste kan nå bli arrestert uten rettskjennelse.

NRK - 04 okt 21 kl. 23:27

Etiopias statsminister tatt i ed

Etiopias statsminister Abiy Ahmed har innledet en ny femårsperiode ved makten etter å avlagt ed i en seremoni i hovedstaden Addis Abeba. Abiy skal fortsette å styre et land som er sterkt preget av den snart ett år lange krigen mellom regjeringsstyrker og Tigray-styrker nord i landet..

Dagbladet - 09 nov 21 kl. 08:21

Hva brast så høyt?

Et år etter at statsminister Abiy Ahmed startet krigen mot tigrayene, truer de med å ta hovedstaden. Hva brast så høyt? Er det lyden av Etiopia som går i oppløsning?

NRK - 07 nov 21 kl. 04:45

Opprørere rykker nærmere hovedstaden

Presset øker mot Etiopias regjering og statsminister Abiy Ahmed etter at opprørere fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) rykker stadig nærmere hovedstaden. TPLF opplyste selv lørdag at deres styrker står mindre enn 350 kilometer fra Addis Abeba. Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået DPA at hundrevis av flyktninger fra de nordlige konfliktregionene Tigray, Amhara og Afar, ankom hovedstaden lørdag..

NRK - 01 nov 21 kl. 22:40

Felles front mot Etiopias regjeringshær

Etiopias statsminister Abiy Ahmed har erklært unntakstilstand etter at Tigray-opprørere skal ha rykket fram etter å ha fått hjelp fra Oromo-opprørere. Lokale kilder melder om framrykkingen på Twitter mandag kveld. Journalisten Joyce Karam er blant dem som skriver at opprørerne i løpet av det siste døgnet har inntatt byene Dessie og Kombolcha.

NRK - 01 nov 21 kl. 12:24

Kamp om byer i Etiopia

Opprørsgruppen TPLF (Tigrayan Peoples' Liberation Front) i Etiopia hevder de har erobret byene Dessie og Kombolcha. Etiopias statsminister og fredsprisvinner Abiy Ahmed har ikke stadfestet at så er tilfelle. Men ifølge etiopiske myndigheter pågår det harde kamper i byene..

NRK - 31 okt 21 kl. 20:46

Melder om harde kamper

Det pågår harde kamper i to byer som opprørsstyrker i Etiopia har hevdet at de har tatt kontroll over, varsler etiopiske myndigheter søndag. Det er ett år siden borgerkrigen mellom regionsmyndighetene i Tigray og regjeringen til fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali brøt ut. Den siste tiden har det kommet flere meldinger om en opptrapping, og det er gjennomført flyangrep mot Tigray.

NRK - 31 okt 21 kl. 20:46

Harde kamper i Etiopia

Det pågår harde kamper i to byer som opprørsstyrker i Etiopia har hevdet at de har tatt kontroll over, varsler etiopiske myndigheter søndag. Det er ett år siden borgerkrigen mellom regionsmyndighetene i Tigray og regjeringen til fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali brøt ut. Den siste tiden er det gjennomført flere flyangrep mot Tigray.

NRK - 10 aug 21 kl. 15:23

Ber sivile melde seg til militæret

Statsminister Abiy Ahmed Ali ber etiopiere vise patriotisme og melde seg til militærtjeneste. – Tiden er inne for at alle kapable etiopiere i stridsdyktig alder slutter seg til forsvaret, spesialstyrkene og militsene, og på den måten viser patriotisme, heter det i en kunngjøring fra fredsprisvinneren fra 2019. Krigen har herjer nord i Etiopia siden Abiy i november sendte militære styrker til Tigray-regionen for å styrte det regjerende partiet, Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF)..

Klartale - 13 okt 21 kl. 12:00

Han blir første leder fra Afrika som besøker Biden

Møtet mellom Biden og Kenyatta fra Kenya skal være i Det hvite hus. Det er ventet at de vil bruke tid på å snakke om Etiopia. Det er et av nabolandene til Kenya.

NRK - 08 okt 21 kl. 22:43

Offensiv mot opprørere fra Tigray

Etiopiske styrker og deres allierte har satt i gang en bakke- og luftoffensiv mot opprørere fra Tigray i Amhara-regionen, opplyser humanitære kilder til AFP. Militæroperasjonen skal ha foregått i flere områder i Amhara torsdag og fredag, ifølge kildene. Det antydes også at regjeringsstyrkene kan være i ferd med å sette i gang en større offensiv mot opprørerne.

NRK - 10 jul 21 kl. 20:12

Abiy Ahmeds parti vant valget

Statsminister Abiy Ahmed vant valget i Etiopia med god margin søndag, ifølge Reuters. Ahmeds parti vant 410 av de totalt 436 setene i parlamentet, noe som sikrer ham enda en periode som statsminister. Den krigsherjede Tigray-regionens drøyt 7 millioner innbyggere fikk ikke avgi stemme i valget til ny nasjonalforsamling i juni.

NRK - 17 jun 21 kl. 07:51

Krigsherjet Etiopia går til valg

Etiopia skal velge ny nasjonalforsamling samtidig som hundretusener sulter i Tigray. Opposisjonen boikotter, og statsminister Abiy Ahmed får massiv kritikk. Mandagens valg blir av Abiy beskrevet som landets «første forsøk på å holde et fritt og rettferdig valg», noe mange stiller spørsmål ved.

NRK - 13 aug 21 kl. 14:47

Frankrike i samarbeid med Etiopia

Frankrike har frosset en avtale om militært samarbeid med Etiopia, sier to offisielle kilder med kjennskap til saken. Avtalen mellom Etiopias statsminister Abiy Ahmed og Frankrikes president Emmanuel Macron ble inngått i mars 2019, men ble ifølge kildene lagt på is i begynnelsen av juli. Ifølge avtalen skulle Frankrike låne nærmere 900 millioner kroner til Etiopia, øremerket oppbygging av en marine i landet, som ikke har egen kystlinje.

Aftenposten - 25 jul 21 kl. 10:27

Han fikk fredsprisen etter bare et år ved makten. Nå blir han stadig mer brutal.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali lovet full ytringsfrihet da han vant fredsprisen..

NRK - 11 jul 21 kl. 09:39

Tror våpenhvilen betyr null og niks

Det er bare et tidsspørsmål før konflikten i Tigray blusser opp igjen, tror Etiopia-ekspert Kjetil Tronvoll. Han mener våpenhvilen er et spill for galleriet. – Våpenhvilen er reelt sett en innrømmelse av at de sentrale myndighetene i Etiopia har tapt slaget om Mekele og det sentrale Tigray militært sett, sier Kjetil Tronvoll, professor i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole i Oslo og en av verdens fremste eksperter på Etiopia.

Aftenposten - 05 jul 21 kl. 19:51

Fredsprisvinneren nektet for hungersnød. En uke senere brukte han det som argument for våpenhvile.

Vil fredsprisvinner Abiy Ahmed holde det han har lovet?.

NRK - 02 jul 21 kl. 14:43

Lover at de ikke vil «kvele» Tigray

Opprørsstyrkene i TDF, med bånd til den tidligere regionstyremakten TPLF, har anklaget Etiopia for å ville strupe nødhjelpen til Tigray. Det avviser regjeringen til fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali, som sier de har innført en ensidig våpenhvile i konflikten. De oppfordrer TDF til å holde våpenhvilen..

VG - 24 mar 21 kl. 13:26

Solberg i samtale med omstridt fredsprisvinner

Erna Solberg har onsdag et telefonmøte med Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Tema er blant annet Tigray-regionen, der Abiy anklages for krigsforbrytelser..

VG - 28 maj 21 kl. 08:44

Fra fredspris til folkemord?

Nobelkomiteens medlemmer har alle et individuelt ansvar for tildelingen av fredsprisen til Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Komiteen bør dermed være dette ansvar bevisst og kollektivt fratre sine verv og be Stortinget om å utnevne en helt ny komite..

NRK - 27 maj 21 kl. 05:32

22 drept i Tigray, 20 bortført

Opprørere har drept 22 tjenestemenn og bortført ytterligere 20 fra Tigrays midlertidige regionale administrasjon, ifølge den etiopiske regjeringen. Opprørere som tilhører Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) sto bak, ifølge regjeringen. TPLF styrte regionen inntil statsminister Abiy Ahmed sendte styrker inn i Tigray i november..

NRK - 26 mar 21 kl. 06:49

Etiopia: Eritrea ut av Tigray

Eritrea har blitt enige med Etiopia om å trekke styrkene sine ut av Tigray-regionen nord i Etiopia. Det sier Etiopias statsminister Abiy Ahmed ifølge AFP..

NRK - 27 nov 20 kl. 22:55

Abiy Ahmed fortsetter angrep

Den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed sa fredag at han vil fortsette militære operasjoner i Tigray-regionen, ifølge AFP. Den afrikanske unionen ba om dialog, men statsminister har avvist det..

NRK - 30 nov 20 kl. 11:41

TPLF ber om slutt på «galskapen»

Leiaren for Tigray-folket sin frigjeringsfront (TPLF) ber den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed om å «stanse galskapen» og trekke styrkane sine ut av regionen, melder nyheitsbyrået AP. I helga erklærte Abiy siger etter nesten ein månad med kampar..

NRK - 25 dec 20 kl. 12:39

Etiopia avholder valg 5. juni

Valget som ble utsatt som følge av koronapandemien, skal avholdes 5. juni, ifølge valgkommisjonen i Etiopia. Det utsatte valget var en av flere faktorer som førte til sterk spenning mellom statsminister Abiy Ahmed og lederne i Tigray-provinsen..

NRK - 24 dec 20 kl. 08:31

Setter inn militæret etter angrep

Etiopia sender militære styrker til Benishangul-Gumuz-regionen nordvest i landet, opplyser statsminister Abiy Ahmed. Det skjer dagen etter at 100 mennesker ifølge landets menneskerettighetskommisjon ble drept i et angrep i området, melder Reuters..

Aftenposten - 28 nov 20 kl. 18:30

Etiopisk offensiv mot Tigray fullført lørdag, hevder statsminister Abiy Ahmed

Den etiopiske regjeringshæren innledet lørdag et lenge varslet angrep med artilleri og flyangrep mot hovedstaden i Tigray-provinsen..

NRK - 28 nov 20 kl. 17:53

Tatt kontroll over Mekele

Etiopias statsminister Abiy Ahmed sier hæren har tatt seg inn i Tigray-provinsens hovedstad Mekele, melder AFP. Hæren skal ha gått til angrep lørdag morgen. Tigray-folkets frigjøringsfront, TPLF, har så langt kontrollert byen..

NRK - 27 nov 20 kl. 19:04

Statsministeren nektar å forhandle

Statsminister Abiy Ahmed i Etiopia nektar framleis å forhandle med Tigray-folket sin frigjeringsfront (TPLF), og trugar med nye militære åtak, melder AP. Ein delegasjon frå Den afrikanske Union (AU) freista fredag å lokke han til forhandlingsbordet..

Aftenposten - 26 nov 20 kl. 21:28

Uvisst når slaget om Tigrays hovedstad tar til

Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali, sier han har gitt hæren ordre om å angripe Mekele, regionhovedstaden i Tigray. Det bor 500.000 i byen..

NRK - 26 nov 20 kl. 21:13

Uvisst når slaget om Mekele startar

Statsministeren i Etiopia, fredsprisvinnar Abiy Ahmed Ali, seier han har gitt hæren ordre om å angripe Mekele, regionhovudstaden i Tigray. Byen har 500.000 innbyggarar.

VG - 26 nov 20 kl. 10:17

Vant fredspris – startet krig

Da Etiopias statsminister Abiy Ahmed mottok Nobel fredspris for ett år siden konstaterte vi at dette var en fredspris uten fred. Siden den gang har uløste konflikter blitt til åpen krig. Fredsprisvinneren har startet en militær offensiv mot landsmenn i Tigray..

VG - 26 nov 20 kl. 08:56

Slaget om Tigrays hovedstad nærmer seg – en halv million bes holde seg inne

Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali, sier han har gitt hæren ordre om å angripe Mekele, regionhovedstaden i Tigray..

NRK - 26 nov 20 kl. 08:15

Vil angripe Tigrays hovedstad

Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali, sier han har gitt hæren ordre om å angripe Mekele, regionhovedstaden i Tigray, Mekele med en halv million innbyggere. Statsministeren ber innbyggere i området holde seg innendørs..

Aftenposten - 24 nov 20 kl. 22:13

Fristen i ferd med å utløpe i Etiopia

Fristen som Etiopias statsminister Abiy Ahmed ga Tigray-lederne til å overgi seg, er i ferd med å løpe ut, og bekymringen er stor internasjonalt..

NRK - 23 nov 20 kl. 12:22

72 timers frist for overgivelse

Etiopias statsminister har gitt et ultimatum til lederne av Tigray-regionen nord i landet. – Vi ber dere om å overgi dere fredelig innen 72 timer, sa statsminister Abiy Ahmed, ifølge Reuters. Han hevder Tigray har gjort opprør mot sentralmakten..

NRK - 23 nov 20 kl. 12:22

Har gitt frist for overgivelse

Etiopias statsminister har gitt et ultimatum til lederne av Tigray-regionen nord i landet. – Vi ber dere om å overgi dere fredelig innen 72 timer, sa statsminister Abiy Ahmed i går, ifølge Reuters. Han hevder Tigray har gjort opprør mot regjeringen..

VG - 23 nov 20 kl. 04:58

Militæret ber sivile i Tigray «redde seg selv»: – Etter det vil det ikke være noen nåde

Etiopias statsminister Abiy Ahmed har gitt opprørsgruppen i Tigray en frist på 72 timer for å overgi seg. Samtidig advarer landets militære sivile i regionens hovedstad Mekele..

NRK - 22 nov 20 kl. 18:13

Varsler angrep mot Tigray-hovedstad

Etiopias statsminister Abiy Ahmed sier at et angrep mot regionhovedstaden Mekele i Tigray-regionen vil starte om 72 timer, dersom Tigray-opprørerne ikke kapitulerer. Det melder Reuters..

NRK - 17 nov 20 kl. 09:40

Varsler «siste støt» i Tigray

Etiopias statsminister Abiy Ahmed hevder at offensiven i Tigray går inn i en avsluttende fase etter at en frist for væpnede styrker til å overgi seg, er utløpt. Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) styrer regionen nordøst i landet, skriver NTB..

NRK - 15 nov 20 kl. 12:14

Krigsforbrytere vil bli straffet

Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali, vil straffe krigsforbrytere. FN og flere land har bedt partene i konflikten om å besinne seg etter at det har brutt ut borgerkrigslignende tilstander mellom statsmakten og lederne av Tigray-provinsen..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com