Tigray

Tuesday, 16 July, 14:22

Nyheter om Tigray

NRK - 30 dec 23 kl. 13:21

Tigray varsler risiko for sult

Myndighetene i Etiopias Tigray-provins varsler at det er fare for sult som følge av tørke og effektene av krigen for to år siden. Presidenten i Tigrays interimsregjering, Getachew Reda, sier at over 90 prosent av befolkningen risikerer sult og død, og han ber regjeringen i Addis Abeba og det internasjonale samfunnet om hjelp. I en uttalelse på X/Twitter sammenlignet Getachew situasjonen med sultkatastrofen på 1980-tallet som kostet over en million mennesker livet.

NRK - 23 apr 24 kl. 15:12

Over 50.000 på flukt nord i Etiopia dei siste vekene

Over 50.000 mennesker er de siste ukene drevet på flukt fra kamphandlinger nord i Etiopia og lever ifølge hjelpearbeidere under svært vanskelige forhold. Kampene i Raya Alamata-området brøt ut i midten av måneden og har resultert i masseflukt av sivile.

NRK - 13 apr 24 kl. 10:07

UD justerer reiseråd for Etiopia

Sikkerhetssituasjonen i store deler av Etiopia er uforutsigbar, og Utenriksdepartementet (UD) justerer derfor reiserådet. Endringene gjelder primært deler av Tigray-provinsen, opplyser UD lørdag. Alle reiser til bestridte områder i vestlige og sørlige Tigray frarådes.

NRK - 26 sep 23 kl. 10:07

Over 1300 døde av sult i Tigray

Ifølge en studie fra lokale helsemyndigheter og Mekele-universitetet er sult nå hovedårsaken til dødsfall i Tigray, og står for mer enn 68 prosent av dødsfallene forskere har undersøkt. Studien er basert på undersøkelser gjort av helsearbeidere fra 15. til 29.

NRK - 23 apr 24 kl. 15:12

Over 50.000 på flukt nord i Etiopia

Over 50.000 mennesker er de siste ukene drevet på flukt fra kamphandlinger nord i Etiopia og lever ifølge hjelpearbeidere under svært vanskelige forhold. Kampene i Raya Alamata-området brøt ut i midten av måneden og har resultert i masseflukt av sivile.

NRK - 20 dec 23 kl. 19:05

UD nedjusterer reiseråd for Etiopia

Utenriksdepartementet nedjusterer reiserådet for byen Mekele i Tigray-provinsen i Etiopia. I tillegg frarådes alle reiser til grensen mot Sør-Sudan. – Sikkerhetssituasjonen generelt i Tigray-provinsen er fortsatt alvorlig og uforutsigbar, men er noe bedre i regionhovedstaden Mekele, skriver UD i reiserådet.

NRK - 08 aug 23 kl. 17:58

FN gjenopptar nødhjelpen til Tigray

Verdens matvareprogram (WFP) har så vidt gjenopptatt nødhjelpssendingene til den krigsherjede Tigray-regionen nord i Etiopia, opplyser en talsperson. FN-organisasjonen stanset tidligere i år hjelpesendingene til Tigray etter at det ble avdekket omfattende plyndring og korrupsjon. Store mengder nødhjelp viste seg å havne hos lokale tjenestemenn og soldater, og mye dukket også opp på lokale markeder for salg.

NRK - 18 sep 23 kl. 15:22

FN: Fortsatt krigsforbrytelser i Etiopia

Det blir fortsatt begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Etiopia til tross for at konflikten i landet er formelt avsluttet, ifølge en FN-rapport. Det er snart ett år siden regjeringen og regionale styrker fra Tigray ble enige om å avslutte kampene. Ifølge rapporten blir sivile fortsatt angrepet, og brudd på menneskerettighetene er alvorlige og pågående i Tigray..

NRK - 04 jul 23 kl. 19:02

FN: Kraftig økning i sult i Tigray

Stadig flere mennesker lider av alvorlig underernæring i Etiopias Tigray-provins, og sulttilstandene kan forverres av kuttene i matvarehjelp, ifølge FN. Rundt 8,8 millioner mennesker i den urolige Tigray-provinsen i Nord-Etiopia trenger nå matvarehjelp, ifølge en rapport fra FNs nødhjelpskontor (OCHA). Samtidig lider millioner av mennesker i landets tørkerammede regioner i sør.

NRK - 03 maj 23 kl. 22:35

USA stanser nødhjelp til Tigray

USAs største hjelpeorganisasjon USAID stanser sin nødhjelp til krigsherjede Tigray etter at de oppdaget at nødhjelp er dukket opp på lokale markeder. – Vi har tatt den vanskelige beslutningen å sette all USAID-støttet matvarehjelp i Tigray-regionen på pause inntil videre, sier USAID-sjef Samantha Power. For noen dager siden stanset også FN-organisasjonen Verdens matvareprogram WFP sine matforsendinger til Tigray.

NRK - 08 aug 23 kl. 17:50

UD skjerper reiseråd for Etiopia

Utenriksdepartementet fraråder reiser til store deler av Etiopia, men med unntak for hovedstaden Addis Abeba. UD skjerper nå reiserådet for Amhara-regionen nordvest i Etiopia der det pågår en voldelig konflikt og fraråder alle reiser dit. Norske borgere frarådes også å reise til Tigray-regionen, samt til grenseområdet mellom Tigray og Afar-regionen.

NRK - 26 dec 22 kl. 10:49

Etiopia: – Delegasjon er på vei til Tigray

En regjeringsdelegasjon er på vei til Tigray-regionen for å ha samtaler om iverksettelsen av fredsavtalen, opplyser regjeringen i Addis Abeba. Det er første gang siden krigen startet for to år siden, at en delegasjon på høyt nivå reiser til provinshovedstaden Mekele i Tigray. Turen blir gjennomført nesten to måneder etter at Etiopias regjering og Tigray-myndighetene ble enige om en fredsavtale.

NRK - 05 aug 23 kl. 12:06

Regional milits har kontroll over tre byer i Etiopia

Lokale styrker har tatt kontroll over tre byer i den urolige etiopiske regionen Amhara, der regjeringen nylig innført unntakstilstand. Innbyggere i Lalibela sier Fano-militsen tok kontroll over byen og flyplassen tidligere i uken. Lalibela er kjent for verdensarvstedet der flere kirker fra 1100- og 1200-tallet er hogd ut av fjellet.

NRK - 16 nov 22 kl. 15:29

Første FN-kolonne med nødhjelp har nådd Tigray

FNs første lastebilkolonne med mat og nødhjelpsutstyr har nådd fram til den konfliktrammede regionen Tigray, nord i Etiopia, opplyser FNs matvareprogram onsdag. Gjenopprettingen av bistandsleveranser til Tigray var en sentral del av fredsavtalen mellom etiopiske myndigheter og Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF), som ble undertegnet i begynnelsen av november. FNs leveranse kommer dagen etter at Røde Kors' (ICRC) første leveranser med nødhjelp nådde Tigray.

NRK - 13 jun 23 kl. 12:53

Eritrea gjenopptar samarbeid med andre land i Øst-Afrika

Etter 16 års fravær er Eritrea igjen blitt med i den østafrikanske samarbeidsorganisasjonen Igad. Det opplyste landets informasjonsminister Yemane Meskel etter et Igad-toppmøte mandag. Eritrea, som har et svært strengt, autoritært styre, satte medlemskapet i Igad på pause i 2007.

NRK - 08 jun 23 kl. 18:36

USA stanser mathjelpen til Etiopia

USA stanser mathjelpen til Etiopia og viser til at forsendelser havner på lokale markeder og ikke hos dem som trenger maten mest. – Vi har tatt en vanskelig, men nødvendig beslutning om at vi ikke lenger kan fortsette distribusjonen av mathjelp før reformer er på plass, heter det i en uttalelse fra USAID. Både Verdens matvareprogram (WFP) og USAID frøs i forrige måned midlertidig mathjelpen til den krigsherjede Tigray-regionen nord i Etiopia.

Klartale - 08 jun 23 kl. 06:00

Dobbelt så mange dør som følge av krig

Rapporten sier at 237.000 mennesker døde. Det er nesten dobbelt så mange som året før.

NRK - 17 okt 22 kl. 13:21

Etiopia sier de er klare for fredssamtaler om Tigray

Den etiopiske regjeringen signaliserer at de er positive til fredssamtaler, men svarte ikke på oppfordringen fra Den afrikanske union om en våpenhvile i Tigray. Den afrikanske union (AU) ba søndag om en umiddelbar og betingelsesløs stans i kamphandlingene nord i Etiopia, der kampene har eskalert kraftig siden en våpenhvile brøt sammen i august. Fem millioner mennesker trenger hjelp i Tigray-regionen, der folk lider av alvorlig mangel på mat, drivstoff og medisinsk utstyr.

Klartale - 24 jun 22 kl. 06:00

Abiy sier han er klar for tøffe fredssamtaler

Abiy og regjeringen har vært i krig med Tigrayfolkets frigjørings-front (TPLF) i 19 måneder. Da han sendte hæren mot Tigray var det for å få kontroll på den delen av landet igjen.Men det som skulle bli en kort krig, viste seg å bli alt annet enn det.

NRK - 22 mar 23 kl. 11:03

Etiopia fjernar Tigray-parti frå terrorliste

Parlamentet i Etiopia fjerna onsdag Tigray-folkets frigjeringsfront (TPLF) frå den offisielle lista over terrorgrupper i landet, melder AFP. Handlinga blir sett som eit viktig steg vidare i fredsavtalen mellom TPLF og Etiopia, etter ei konflikt som har gått føre seg i to år..

NRK - 27 nov 22 kl. 09:25

Meldinger om plyndring og massearrestasjoner i Tigray

Regjeringsstyrkenes allierte står bak plyndring og massearrestasjoner i Tigray i Etiopia, forteller øyenvitner og bistandsarbeidere. Opplysningene skaper fornyet bekymring for påståtte overgrep drøyt tre uker etter at de stridende partene ble enige om en våpenhvileavtale. Håpet blant diplomater og andre var at avtalen ville få slutt på lidelsene for den hardt prøvede regionen og de over fem millioner innbyggerne.

NRK - 21 mar 23 kl. 17:35

Etiopia og Eritrea avviser USAs anklager om krigsforbrytelser

Etiopia og Eritrea reagerer sterkt på USAs påstander om at deres styrker har begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Tigray-krigen. Utenriksdepartementet i Etiopia beskriver tirsdag anklagene fra USAs utenriksminister Antony Blinken som partiske og provoserende. I nabolandet Eritrea kaller utenriksdepartementet Blinkens uttalelser for ubegrunnede og ærekrenkende.

NRK - 22 jan 23 kl. 17:19

Eritreiske soldater forlater Tigray-by

Eritreiske soldater har forlatt byen Aksum i Tigray. USA hyller avgjørelsen som en viktig del av fredsavtalen mellom TPLF og Etiopia. Samtidig blir eritreiske soldater værende i to andre byer i den krigsherjede regionen.

NRK - 15 jan 23 kl. 19:32

Krigen i Tigray kan ha krevd 600.000 liv

Olusegun Obasanjo, som var med på å forhandle frem fredsavtalen i Tigray-provinsen anslår at 600.000 mennesker kan ha mistet livet i konflikten. Det sier han til Financial Times.

NRK - 11 jan 23 kl. 07:31

Tigray-styrker leverer inn tunge våpen til Etiopias regjeringshær

Tigray-styrkene som i to år har kriget mot den etiopiske regjeringen, har begynt å levere inn tunge våpen til landets hær. Innleveringen startet tirsdag og er i tråd med en våpenhvileavtale framforhandlet med hjelp fra Den afrikanske union (AU) i november. Et overvåkingsteam bestående av representanter fra de to partene og den regionale organisasjonen IGAD overvar innleveringen, som skjedde i byen Aguale nordøst for provinshovedstaden Mekele.

NRK - 12 nov 22 kl. 17:37

Etiopia: Enighet om å få nødhjelp frem til Tigray

Partene i konflikten i Etiopia sier i en uttalelse lørdag, at alle som trenger det, skal få tilgang til humanitær hjelp umiddelbart. Det melder AFP. Kampene i og omkring Tigray-regionen nord i landet har ført til en humanitær katastrofe.

NRK - 02 nov 22 kl. 17:18

Etiopia: Enighet om å stanse krigen i Tigray

Etiopias regjering og myndighetene i Tigray-provinsen er enige om å stanse kampene, opplyser Den afrikanske union (AU). AU har siden tirsdag i forrige uke ledet forhandlingene mellom de to krigførende partiene. Onsdag kunne unionen melde om et gjennombrudd da det var enighet om å stanse kampene.

Klartale - 26 okt 22 kl. 08:27

Klart for møte som kan gi fred i Etiopia

Møtet for å få slutt på krigen i Tigray i Etiopia har startet. Det sier Vincent Magwenya, som er talsmann for Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa.Tigray er en region nord i Etiopia.

NRK - 25 okt 22 kl. 16:25

Fredssamtalene om Tigray i gang

Fredssamtalene for å få slutt på Tigray-krigen i Etiopia har startet, sier talsmannen for Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya. Ifølge ham vil samtalene som ledes av Den afrikanske union (AU) i Pretoria, pågå fram til søndag. Delegasjoner fra den etiopiske regjeringen og Tigray-myndighetene ankom Sør-Afrika denne uken.

NRK - 17 aug 22 kl. 21:08

Etiopia ber om formell våpenkvile i Tigray

Etiopias regjering ønsker ein formell våpenkvileavtale med opprørarane i regionen Tigray, slik at offentlege tenester kan gjenopprettast i regionen, melder AFP. I juni blei ein komite oppretta for å undersøka moglegheita for samtaler med opprørarane i Tigray. Onsdag sa komiteen at dei hadde teikna eit fredsforslag i eit forsøk på å enda krigen som braut ut i november 2020.

NRK - 26 nov 22 kl. 05:39

WFP: Nødhjelpen til Tigray er ikke nok

FNs Matvareprogram (WFP) får ikke inn nok nødhjelp til Tigray. En betingelse i fredsavtalen var at leveranser av nødhjelp og humanitær assistanse skulle gjenopptas. Siden våpenhvilen ble innledet 15.

NRK - 20 mar 23 kl. 17:15

USA: Etiopia, Eritrea og TPLF har begått krigsforbrytelser

USA konkluderer med at både etiopiske og eritreiske regjeringsstyrker, Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og militsgrupper har begått krigsforbrytelser. – Vi ber Etiopias og Eritreas regjering, samt TPLF om å stille de skyldige til ansvar for disse grusomhetene, sier USAs utenriksminister Antony Blinken mandag etter et besøk i Etiopias hovedstad Addis Abeba. (NTB).

NRK - 21 sep 22 kl. 05:45

Utbrudd av dødelige barnesykdommer øker i Tigray

Dødelige sykdommer som meslinger, stivkrampe og kikhoste øker i Tigray-regionen i Etiopia, etter at færre ble vaksinert da borgerkrigen brøt ut for rundt to år siden. Prosentandelen av barn i Tigray som mottar vaksiner falt med 10 prosent i år, viser tall fra Tigray helsebyrå. Årsaken til nedgangen skal være forsyningsmangel, strømbrudd og problemer for folk i landlige områder til å komme seg til helsestasjoner, skriver Foxnews..

NRK - 09 feb 23 kl. 11:45

Kaller anklager om menneskerettighetsbrudd «fantasi»

Eritreas president Isaias Afwerki sier anklagene om at eritreiske styrker bryter menneskerettighetene i Tigray-provinsen er «fantasier» og «feilinformasjon». Human Rights Watch ba i dag om målrettede sanksjoner mot landet. De anklager Eritrea for å tvinge tusenvis av mennesker, også mindreårige, inn i hæren.

NRK - 16 okt 22 kl. 20:18

Tigray-opprørere sier de vil respektere en våpenhvile

Myndighetene i den opprørskontrollerte Tigray-provinsen i Etiopia sier de vil overholde en eventuell våpenhvile etter en voldsom opptrapping i krigshandlingene. Den afrikanske union (AU) ba tidligere søndag om en umiddelbar og betingelsesløs stans i kamphandlingene nord i Etiopia, der kampene har eskalert kraftig siden en våpenhvile brøt sammen i august. – Vi er klar til å overholde en umiddelbar stans i fiendtlighetene.

NRK - 06 feb 23 kl. 16:27

Etiopia holder folkeavstemning om opprettelse av ny delstat

Over 3 millioner etiopiere kan mandag være med på å bestemme om Etiopia skal opprette en tolvte delstat sør i landet. Da Etiopia fikk ny grunnlov i 1995, ble landet delt inn i ni delstater. Grensene ble forsøkt trukket langs etniske og språklige skillelinjer.

NRK - 27 nov 22 kl. 16:43

Øyevitner: Plyndring og massearrestasjoner i Tigray

Regjeringsstyrkenes allierte står bak plyndring og massearrestasjoner i Tigray i Etiopia, på tross av våpenhvilen, forteller øyenvitner og bistandsarbeidere. – Soldater fra Eritrea og fra den etiopiske naboregionen Amhara – som har kjempet på regjeringsstyrkenes side – har plyndret bedrifter, private eiendommer, kjøretøy og helseklinikker i byen Shire, som ble gjenerobret forrige måned, forteller to bistandsarbeidere til nyhetsbyrået AP. Av frykt for egen sikkerhet ønsker de å være anonyme.

NRK - 20 sep 22 kl. 07:27

FN: Forbrytelser mot menneskeheten i Tigray

Etiopiske regjeringsstyrker begår trolig forbrytelser mot menneskeheten i Tigray-regionen, konkluderer FN-granskere i ny rapport. Ifølge den første rapporten fra en FN-opprettet granskingskommisjon er det funnet beviser for omfattende overgrep fra alle sider siden i krigen som brøt ut i Tigray-regionen nord i Etiopia i november 2020. Rapporten dokumenterer alt fra utenomrettslige henrettelser til bruk av sult og voldtekt «i svimlende omfang» som våpen i krigen.

NRK - 20 sep 22 kl. 07:27

FN: Trolig forbrytelser mot menneskeheten i Tigray

Etiopiske regjeringsstyrker begår trolig forbrytelser mot menneskeheten i Tigray-regionen, konkluderer FN-granskere i ny rapport. Ifølge den første rapporten fra en FN-opprettet granskingskommisjon er det funnet beviser for omfattende overgrep fra alle sider siden i krigen som brøt ut i Tigray-regionen nord i Etiopia i november 2020. Rapporten dokumenterer alt fra utenomrettslige henrettelser til bruk av sult og voldtekt «i svimlende omfang» som våpen i krigen.

NRK - 24 jul 22 kl. 05:51

Demonstrant måtte fjernes fra VM-banen

Da kvinnenes 5000 meter var over måtte en demonstrant eskorteres av banen etter å ha løftet Etiopias Letesenbet Gidey og gullvinner Gudaf Tsegay fra bakken. Han var en del av en større gruppe demonstranter som hadde med seg plakater og flagg til støtte for Tigray-regionen nord i Etiopia. For øyeblikket pågår det borgerkrig i landet, der Tigray står i konflikt med den etiopiske staten.

NRK - 14 nov 22 kl. 16:45

WHO håper på rask levering av nødhjelp til Etiopia

Verdens helseorganisasjon (WHO) håper at nødhjelpen til Etiopa når den krigsherjede Tigray-regionen innen få dager, ifølge AFP. Etiopias myndigheter og opprørere i Tigray ble lørdag enige om å sørge for at nødhjelpen kommer frem til de trengende. Enigheten er en del av avtalen som ble inngått i begynnelsen av måneden, om å avslutte den brutale, to år lange konflikten.

NRK - 11 nov 22 kl. 09:03

TPLF avviser påstander fra Addis Abeba

Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) avviser påstander fra Addis Abeba om at etiopiske regjeringsstyrker nå kontrollerer 70 prosent av Tigray-regionen. TPLF avviser også opplysningene om at nødhjelp nå blir fraktet inn i regionen, slik Etiopias regjering hevder. – Han plukker fakta ut av løse luften, sier TPLFs talsmann Getachew Reda med henvisning til påstandene fra statsminister Abiy Ahmeds nasjonale sikkerhetsrådgiver Redwan Hussein.

Klartale - 01 jan 23 kl. 06:00

Krig, krise og klima preget nyhetene fra verden

Januar5. januar: Det er mange protester i Kasakhstan. Presidenten erklærer unntaks-tilstand i landet.

Aftenposten - 02 nov 22 kl. 20:49

Krigen i Tigray har drevet millioner på flukt. Nå har partene inngått en fredsavtale.

To år med krig i Tigray har drevet millioner på flukt eller på randen av sult..

NRK - 02 nov 22 kl. 20:35

Etiopias statsminister hyller fredsavtale

Etiopias statsminister Abiy Ahmed hyller gjennombruddet i fredsforhandlingene med Tigray-myndighetene. – Vår forpliktelse til fred forblir sterk. Og vår forpliktelse til å samarbeide om iverksettelsen av avtalen er like sterk, sier Abiy i en uttalelse.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com