Sri Lanka

Sunday, 03 March, 21:01

Nyheter om Sri Lanka

NRK - 25 feb 24 kl. 08:47

Sri Lanka skroter langtidsvisum for russere og ukrainere

Russere og ukrainere vil ikke lenger få godkjent forlengelser av turistvisum på Sri Lanka, der flere har bodd siden Russlands invasjon av Ukraina. Russere og ukrainere med utgått visum, får nå en frist til 7. mars på å forlate landet.

NRK - 16 dec 23 kl. 08:58

Sri Lanka opplever vekst for første gang siden statskonkursen

Sri Lanka hadde en økonomisk vekst på 1,6 prosent i årets tredje kvartal. Men ser man på årets ni første måneder har økonomien krympet med 4,9 prosent. Den svært moderate oppturen i perioden fra juli til september er likevel godt nytt ettersom Sri Lanka ikke har opplevd vekst siden begynnelsen av fjoråret.

NRK - 01 jul 23 kl. 17:58

Sri Lanka vedtar viktig gjeldsplan

Parlamentet på Sri Lanka har vedtatt en plan for omstrukturering av landets gjeld, noe som er en forutsetning for at landet fikk kriselån av IMF. I mars innvilget Det internasjonale pengefondet (IMF) en krisepakke på drøyt 30 milliarder kroner til Sri Lanka. – Denne gjeldsomstruktureringsplanen er vesentlig for at Sri Lanka skal nå målet i avtalen med IMF om å redusere gjelden fra nåværende 128 prosent av BNP til 95 prosent innen 2023, sier finansminister Shehan Semasinghe.

NRK - 25 dec 23 kl. 06:48

Sri Lanka løslater 1000 innsatte fordi det er jul

Sri Lankas president Ranil Wickremesinghe har innvilget amnesti for over 1000 straffedømte og løslater dem fra fengsler i hele landet for å markere jul. Blant de 1004 som ble løslatt mandag var personer som var blitt fengslet fordi de ikke var i stand til å betale bøter de var ilagt. Sri Lanka er i hovedsak et buddhistisk land.

NRK - 24 dec 23 kl. 06:12

Nesten 15.000 pågrepet i narkoaksjon på Sri Lanka

Nesten 15.000 personer er pågrepet i en ukelang antinarkotikaaksjon på Sri Lanka. Politiaksjonen, som skjedde med støtte fra hæren, resulterte, foruten de nær 15.

NRK - 09 dec 23 kl. 14:03

Strømbrudd på hele Sri Lanka

Et strømbrudd har rammet hele Sri Lanka på grunn av en systemfeil, melder Reuters. Myndighetene i landet jobber med å fikse feilen..

NRK - 06 sep 23 kl. 19:28

Sri Lanka vil undersøke anklager i dokumentar

Sri Lankas regjering vil granske anklager om at etterretningstjenesten var involvert i påskebombene i 2019. Opposisjonen ber om internasjonal granskning. I en britisk dokumentar kommer det oppsiktsvekkende anklager om at Sri Lankas etterretningstjeneste var involvert i angrepet.

NRK - 04 feb 24 kl. 20:42

Israel erstatter palestinsk arbeidskraft med asiatisk

Israel har planer om å hente 65.000 arbeidere fra India, Sri Lanka og Usbekistan for å gjenoppta byggeprosjekter hvor palestinske arbeidere jobbet. Rundt 72.

NRK - 09 jun 23 kl. 02:06

Norge legger ned ambassaden på Sri Lanka

Norge legger ned ambassaden på Sri Lanka for godt. Det skriver Panorama. Det skjer bare to år etter at det ble brukt 7,3 millioner kroner på en ny ambassade der.

NRK - 23 aug 23 kl. 10:46

Elefanter gikk amok på Sri Lanka

Flere titalls pilegrimer måtte hoppe ut i en innsjø for å unnslippe elefanter som gikk amok. Det skjedde under en årlig buddhistisk prosesjon i byen Kandy på Sri Lanka tirsdag kveld. Minst en kvinne ble sendt til sykehus og mange ble skadet da fem unge elefanter som var pyntet til prosesjonen gikk berserk.

Klartale - 31 okt 23 kl. 16:00

Hit vil folk reise i vinter

Under korona-pandemien kunne vi ikke reise. Etter det ville mange på charterreiser, også kalt pakketur. Da ordner samme leverandør både transport og overnatting for deg.

VG - 30 okt 23 kl. 19:33

Lørenskog-forsvinningen: Den hemmelige kryptojakten

I vintermånedene mellom 2021 og 2022 gjennomførte politiet en hemmelig etterforskning I sentrum står en straffedømt mann (32) med bakgrunn fra Sri Lanka..

E24 - 01 jul 23 kl. 18:12

Sri Lanka vedtar viktig gjeldsplan

Parlamentet på Sri Lanka har vedtatt en plan for omstrukturering av landets gjeld, noe som er en forutsetning for at landet fikk kriselån av IMF..

NRK - 23 jan 23 kl. 21:06

Mener pengefondet er pliktet til å hjelpe Sri Lanka

India indikerer at det internasjonale pengefondet (IMF) er pliktet til å bistå økonomisk til Sri Lankas gjeld, opplyser IMF til Reuters. Talsperson for IMF sier at pengefondet kan vurdere et hjelpeprogram for Sri Lanka først når Sri Lanka oppfyller pengefondets krav..

VG - 29 aug 23 kl. 07:48

Sri Lanka tilbake i Fifa-varmen

Fifa har opphevet utestengelsen av srilankisk fotball etter å ha fått lovnader om null politisk innblanding i idretten..

Klartale - 15 jul 22 kl. 06:00

Derfor sliter Sri Lanka

Folk flest hadde både jobb og trygghet for noen år siden. Siden den gang har Sri Lanka fått store problemer. Både økonomisk og politisk.

NRK - 09 maj 23 kl. 13:37

Sri Lankas høyesterett baner vei for å tillate homofili

Sri Lankas høyesterett har gitt grønt lys til et lovforslag som avkriminaliserer homofili. Det opplyser lederen av nasjonalforsamlingen i Colombo tirsdag. Aktivister har kjempet i en årrekke for å få Sri Lanka til å endre forbudet mot homofili.

Klartale - 01 aug 22 kl. 14:12

Sri Lanka ber om hjelp til sultende barn

Sri Lanka er i dyp økonomisk krise. Folk har hatt store protester. Både presidenten og statsministeren har sluttet.

NRK - 11 jul 23 kl. 07:34

Telia advarer om økning i svindelmetode

Telia har sett en kraftig økning av såkalt wangiri-svindel, altså at offeret lures til å ringe tilbake til et dyrt betalingsnummer. I andre kvartal stoppet Telia over 12 millioner svindelforsøk totalt, hvorav 9,2 millioner var wangiri-svindel. – Vi ser nesten en dobling i antall wangiri-anrop denne perioden, sier svindelkontrollør Øivind Kristiansen i Telia Norge.

NRK - 02 jul 23 kl. 06:53

Thailandsk elefant hentes hjem etter anklager om vanskjøtsel

Etter påstander om mishandling og tvangsarbeid og en diplomatisk floke henter Thailand hjem en elefant som ble gitt i gave til Sri Lanka for over 20 år siden. Den 29 år gamle elefanten Muthu Raja ble sendt til den sørasiatiske øya i 2001, men i fjor kom kravet om å returnere den. Det skjedde etter påstander om at elefanten var utsatt for tortur og omsorgssvikt i buddhisttempelet der den bodde.

Klartale - 11 jul 22 kl. 09:47

De har tatt makta fra lederne i landet

Sri Lanka har behov for en ny regjering. Det er klart etter at både president Gotabaya Rajapaksa og statsminister Ranil Wickremesinghe lørdag sa at de ville slutte. Det skjedde etter flere måneder med protester i landet.

Klartale - 12 jul 22 kl. 11:14

Full kollaps i Sri Lankas økonomi

Kollapsen har ført til politisk kaos. Både presidenten og statsministeren i Sri Lanka har sagt at de slutter. Det har vært store demonstrasjoner.

NRK - 06 jul 22 kl. 11:18

Sri Lanka: To av tre familiar får ikkje nok mat

Meir enn to av tre familiar i Sri Lanka har ikkje nok mat. Det kjem fram i ei undersøking utført av Redd Barna. – Dei fleste i Sri Lanka slit med å få nok mat på bordet, skaffe bensin på tanken og få tilgang til helsehjelp, seier Redd Barnas direktør på Sri Lanka, Julia Chellappah.

Klartale - 10 jun 23 kl. 06:00

Skilpaddene har fått egne rettigheter

Panama er et viktig sted for skilpadder. Nå skal de få en lovlig rett. Skilpaddene skal få utfolde seg i et sunt miljø.

Klartale - 25 apr 22 kl. 06:30

Protestene kan føre til at landet bytter ut sine ledere

Dyrere mat. Dyrere drivstoff, om du finner det. Og dyrere medisin.

NRK - 28 maj 22 kl. 14:44

Kriserammede Sri Lanka får russisk olje

Sri Lanka, som står midt oppe i en økonomisk krise, mottok lørdag 90.000 tonn med russisk olje og kan dermed gjenåpne landets oljeraffineri. Tankskipet med russisk olje har ligget utenfor kysten av Sri Lanka i over en måned ettersom myndighetene ikke har kunnet betale regningen på drøyt 700 millioner kroner.

E24 - 20 mar 23 kl. 18:30

Sri Lankas president sier landet får krisepakke fra IMF

Det internasjonale pengefondet (IMF) har innvilget en krisepakke på drøyt 30 milliarder kroner til Sri Lanka, opplyser president Ranil Wickremesinghe..

NRK - 07 aug 22 kl. 08:47

FN bekymret for matkrise på Sri Lanka

Om lag 6,3 millioner mennesker på Sri Lanka, altså tre av ti husholdninger, er i faresonen for matmangel og trenger hjelp, ifølge FNs matvareprogram (WPF). 61 prosent av husholdningene på Sri Lanka spiser mindre, spiser mindre næringsrik mat eller hopper over måltid, ifølge en undersøkelse fra WPF. FN er i gang med et nødhjelpsprogram for å hjelpe 3,4 millioner mennesker på øystaten som er mest utsatt for matmangel og underernæring.

NRK - 02 sep 22 kl. 21:17

Rajapaksa tilbake på Sri Lanka

Sri Lankas avsatte president Gotabaya Rajapaksa, som flyktet fra landet i juli, er tilbake. Rajapaksa flyktet etter at tusenvis av sinte demonstranter hadde stormet hjemmet og kontoret hans. De krevde hans avgang på grunn av de enorme økonomiske problemene på Sri Lanka.

NRK - 01 sep 22 kl. 07:41

IMF skal støtte kriserammede Sri Lanka

Sri Lanka, som er rammet av en dyp økonomisk og politisk krise, har inngått en foreløpig avtale med IMF om et lån på 2,9 milliarder dollar. Det opplyser Det internasjonale pengefondet (IMF) torsdag. Summen tilsvarer 29 milliarder kroner, og pengene skal fordeles over en periode på fire år.

NRK - 10 jul 22 kl. 12:20

Klandrer Russland for krisen på Sri Lanka

USAs utenriksminister Antony Blinken sa søndag at Russlands blokade av ukrainsk korneksport kan ha bidratt til den økonomiske krisen og uroen på Sri Lanka. – Vi ser resultatet av den russiske aggresjonen i Ukraina overalt. Det kan ha bidratt til situasjonen på Sri Lanka, og vi er bekymret for hva slags implikasjoner det kan ha rundt om i verden, sa Blinken.

NRK - 19 mar 23 kl. 16:33

Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag. Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka. Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet.

NRK - 28 feb 23 kl. 09:40

Sri Lanka innfører streikeforbud før storstreik

Den srilankiske regjeringen forbyr streik i flere nøkkelsektorer. Det skjer dagen før en planlagt storstreik i protest mot høye skatter og utgifter. Misnøyen har økt med president Ranil Wickremesinghe over kutt i pengebruken og skatteøkninger.

Klartale - 30 nov 22 kl. 08:48

Familie får bli i Norge etter åtte år

– Vi har grått og ledd og grått igjen. Det sier Kjellrun Skoglund til avisa Vårt Land.Skoglund leder en gruppe.

NRK - 30 nov 22 kl. 02:22

Familie får opphold i Norge etter åtte år i kirkeasyl

Utlendinger som har sittet mer enn fem år i kirkeasyl i Norge, skal få opphold i Norge, det går fram av budsjettavtalen mellom regjeringen og SV. Partiene er enige om at Justis- og beredskapsdepartementet skal begynne på et arbeid for å se på rammeverket rundt kirkeasyl. Engangsløsningen omfatter kun én familie på tre personer som har vært i kirkeasyl på Finnsnes i Troms siden oktober 2014.

NRK - 04 jun 22 kl. 06:57

Russisk fly holdt tilbake på Sri Lanka

Et russisk passasjerfly er holdt tilbake på Sri Lanka som følge av internasjonale sanksjoner mot Russland. Flyet fra Aeroflot, en Airbus A330, skulle ha fraktet russiske turister tilbake fra Sri Lanka, men ble torsdag holdt igjen av myndighetene på flyplassen i Colombo. Det får tidligst forlate landet 16.

NRK - 25 aug 22 kl. 10:49

UD opphever reiseråd for Sri Lanka

Utenriksdepartementet opphever reiserådet som frarådet alle reiser til Sri Lanka som ikke er strengt nødvendige. Sikkerhetssituasjonen på Sri Lanka er nå mer stabil, skriver UD i en pressemelding..

NRK - 22 aug 22 kl. 15:52

Internasjonal kritikk mot Sri Lankas nye regjering

Sri Lankas nye regjering får kritikk for å bruke antiterrorlover for å arrestere demonstranter som tvang president Gotabaya Rajapaksa til å trekke seg. Tre studentaktivister som ble pågrepet i forrige uke, sitter arrestert for å ha brutt loven om forebygging av terrorisme (PTA), sa myndighetene sent søndag. PTA tillater mistenkte å bli varetektsfengslet i 90 dager uten noe rettslig vurdering.

NRK - 11 maj 22 kl. 09:54

Sri Lanka beordrer politioffensiv for å kvele opptøyer

Etter nok en urolig natt med brannattentater på Sri Lanka, beordrer politiet en offensiv og bruk av skarp ammunisjon for å stoppe opptøyene. – Situasjonen er ikke under kontroll og det kan bryte ut i totalt anarki, sier en anonym høytstående tjenestemann i sikkerhetstjenesten til nyhetsbyrået AFP. 85.

NRK - 04 aug 22 kl. 11:30

HRW: Sri Lanka bruker unntakslover til å trakassera og arrestera demonstrantar

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) seier at regjeringa i kriseramma Sri Lanka bruker nødlover for å trakassera og arrestera demonstrantar som ønsker politisk reform. I ei utsegn sa organisasjonen at militæret forsøker å avgrensa protestar etter at Ranil Wickremesinghe blei innsett som ny president førre månad. Det skjer ifølge HRW gjennom trugslar, overvaking og arrestasjonar av demonstrantar, aktivistar, advokatar og journalistar.

Klartale - 24 jan 23 kl. 07:00

Hvordan ble barna bli adoptert ulovlig?

Tre år gamle Clara fra Ecuador forsvant brått en dag. Moren hennes lette og lette. Men da var Clara allerede på vei til Norge.

NRK - 20 jan 23 kl. 04:40

Smuglerring dømt i Frankrike

14 srilankere er dømt til flere års fengsel i Frankrike for organisert menneskesmugling rundt om i Europa. Den hovedmistenkte, som anklages for å styre smuglerringen fra en dagligvarehandel i landsbyen Serifontaine nord i Frankrike, ble dømt til fire år i fengsel, ett av dem betinget Påtalemyndigheten mener han bestemte prisene og organiserte rutene for å flytte migranter fra Sri Lanka og Bangladesh rundt i Europa fra Ukraina, ved hjelp av bestikkelser til tjenestepersoner i Øst-Europa. En annen mistenkt, som er basert i Storbritannia, men begjært utlevert, ble dømt til fem års fengsel.

Klartale - 20 jul 22 kl. 10:47

Valgt til president selv om han nylig måtte slutte som statsminister

Ved sist valg på Sri Lanka ble Gotabaya Rajapaksa valgt til president. Men de siste månedene har landet vært preget av økonomisk krise. Det har også ført til mangel på drivstoff, medisiner og mat.

NRK - 19 jul 22 kl. 07:59

Opposisjonsleder i Sri Lanka trakk sitt kandidatur

Opposisjonsleder Sajith Premadasa trakk sitt kandidatur i Sri Lanka. Dette skjedde rett før nasjonalforsamlingen på Sri Lanka skulle utpeke tre kandidater til å overta som ny president..

NRK - 13 jul 22 kl. 11:06

Demonstrantar på Sri Lanka har brote seg inn i statleg TV-studio

Demonstrantar på Sri Lanka har brote seg inn i den største statlege TV-kanal, og tok over sendinga, melder nyheitsbyrået AFP. Ein uidentifisert mann braut seg inn i studioet til kanalen, Sri Lanka Rupavahini Corporation, under ei direktesending og beordra at berre nyheiter relatert til protestane skulle bli kringkasta. Sendinga blei brote og erstatta med eit anna program..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com