Litauen

Wednesday, 06 December, 09:27

Nyheter om Litauen

NRK - 10 jul 23 kl. 15:00

Norske styrkar blir i Litauen ut 2024

Regjeringa har no bestemt å vidareføre dei norske styrkanes sitt nærvær i Litauen ut 2024. Det norske bidraget består av eit kompani på inntil 150 personar. Noreg har sidan 2017 vore ein del av Natos forsterkingsstyrke Litauen, kalla Enhanced Forward Presence (eFP).

NRK - 27 sep 23 kl. 08:50

Polen: – Gode samtaler med Litauen om eksport av ukrainsk korn

Polens landbruksminister Robert Telus sier de er i de sluttførende fasene i arbeidet med Litauen for å få på plass en eksportrute for ukrainsk korn til havner i Litauen. – Vi er på god vei, sier Telus ifølge Reuters. Siden Russland trakk seg ut av kornavtalen med Ukraina tidligere i år har flere naboland som Romania og Polen arbeidet for å finne alternative eksportruter for kornet.

NRK - 04 aug 23 kl. 14:24

Litauen inndrar oppholdstillatelsene til over 1000 belarusere og russere

Mer enn 1000 personer fra Russland og Belarus som bor i Litauen, har blitt erklært som trusler mot nasjonal sikkerhet og får oppholdstillatelsene sine inndratt. Avgjørelsen fra litauiske myndigheter kommer etter at det ble sendt ut et skjema der russere og belarusere ble bedt om å svare på spørsmål om blant annet deres syn på Russlands invasjon av Ukraina og statusen til den russiskannekterte Krim-halvøya. Etter dette fastslo innenriksdepartementet at 1164 belarusiske og russiske borgere bosatt i Litauen utgjorde trusler mot nasjonal sikkerhet.

NRK - 28 nov 23 kl. 13:33

Boikottar viktig møte

Russlands utanriksminister Sergej Lavrov har sagt at han vil delta på eit OSSE-møte denne veka. Det får Ukraina og dei baltiske landa til å boikotte møtet. OSSE er samarbeidsorganisasjonen for tryggleik og samarbeid i Europa.

NRK - 20 nov 23 kl. 10:34

Litauiske flyplasser gjenåpnet etter bombetrusler

Flyplassene i Vilnius og Kaunas i Litauen ble mandag morgen evakuert etter at det ble ringt inn bombetrusler, ifølge den litauiske kringkastingen LRT. – På mandag etter klokken 8 fikk vi anonyme oppringninger der det ble truet med at sprengstoff var plassert på flyplassene i Vilnius og Kaunas. Alle spesialtjenester er informert og en generell vurdering av situasjonen er i gang, heter det i en pressemelding fra flyplassadministrasjonen, ifølge LRT.

NRK - 20 nov 23 kl. 09:06

Bombetrusler mot litauiske flyplasser

Flyplassene i Vilnius og Kaunas i Litauen ble mandag morgen evakuert etter at det ble ringt inn bombetrusler, ifølge den litauiske kringkastingen LRT. – På mandag etter klokken 8 fikk vi anonyme oppringninger der det ble truet med at sprengstoff var plassert på flyplassene i Vilnius og Kaunas. Alle spesialtjenester er informert og en generell vurdering av situasjonen er i gang, heter det i en pressemelding fra flyplassadministrasjonen, ifølge LRT.

VG - 09 okt 23 kl. 20:08

Norge får dommer fra Litauen på Kypros

Donatas Rumsas (35) fra Litauen dømmer Norges EM-kvalifiseringskamp i fotball mot Kypros torsdag..

NRK - 15 nov 23 kl. 09:11

Estlands statsminister lanserer seg som Stoltenbergs etterfølger

Estlands statsminister Kaja Kallas sier hun ønsker å bli vurdert til jobben som Nato-sjef når Jens Stoltenberg går av. I en tale på en konferanse holdt av politikknettstedet Politico i Washington tirsdag, svarte Kallas ja da hun ble spurt om hun kunne tenke seg jobben, skriver nyhetsbyrået Reuters. Kallas har vært blant de mest fremtredende kritikerne i EU og Nato av Russland.

NRK - 20 okt 23 kl. 09:35

Tre menn pågrepet og siktet for båtmotor-tyverier

Tre menn fra Litauen er pågrepet og siktet for tyveri av flere båtmotorer som har funnet sted i Agder, skriver politiet i en pressemelding. De tre ble pågrepet i en varebil i Arendalsområdet onsdag. Det er den siste tiden stjålet kostbare motorer fra flere båthavner og opplag..

NRK - 28 aug 23 kl. 15:01

Polen og baltiske land vil ha Wagner ut av Belarus

Polen og de tre baltiske landene har bedt Belarus bli kvitt den russiske leiesoldatgruppa Wagner. – Vi har bedt regimet til Aleksandr Lukasjenko om å utvise Wagner-gruppen fra Belarus øyeblikkelig, sier Polens innenriksminister Mariusz Kaminski etter et møte med kolleger fra Litauen, Latvia og Estland mandag. Landene truer også med å stenge grensene helt hvis det skulle oppstå en «kritisk hendelse» der Wagner-medlemmer er involvert.

NRK - 03 jul 23 kl. 13:10

Vilnius utrustes med luftvern før Nato-toppmøte

Det spanske og tyske militæret flytter luftvernsystemer til Litauen for å styrke sikkerheten under neste ukes Nato-toppmøte i Vilnius. – Vi kan bekrefte at Spania bidrar til sikkerheten på Nato-toppmøtet i Vilnius med et Namsas luftvernsystem, uttaler den spanske ambassaden i Litauen til nyhetsbyrået BNS. Nato-toppmøtet finner sted i Litauens hovedstad 11.

NRK - 07 aug 23 kl. 19:17

Uværet krevde menneskeliv i Litauen

Det samme uværet som rammet Sør-Norge mandag kveld, passerte først gjennom Baltikum. En kvinne omkom da et tre falt over henne i Litauen. Ulykken skjedde nær grensa med Latvia.

NRK - 15 sep 23 kl. 13:52

Finland nekter russiskregistrerte biler å kjøre inn i landet

Fra midnatt får ikke russiskregistrerte biler kjøre inn i Finland. Denne uka har også Estland, Latvia og Litauen stengt grensa for russiske biler. Avgjørelsen er basert på nye sanksjoner mot Russland innført av EU-kommisjonen nylig som svar på invasjonen av Ukraina..

NRK - 02 sep 23 kl. 08:06

Russisk-ledet militærøvelse i gang i Belarus

Over 2000 soldater fra en russiskledet allianse har startet en øvelse i Belarus nær grensen til Nato-landene Polen og Litauen. I tillegg til russiske og belarusiske styrker deltar soldater fra Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan. Armenia er også medlem i sikkerhetsalliansen CSTO, men deltar ikke i øvelsen.

NRK - 28 aug 23 kl. 12:42

Litauen kan stenge ytterligere to grenseoverganger til Belarus

Litauens innenriksdepartement vil foreslå å stenge to av de fire gjenværende grenseovergangene mot Belarus, melder Reuters. Det opplyser innenriksminister Agne Bilotaite i nyhetsbyrået BNS mandag..

NRK - 13 jul 23 kl. 04:20

Biden møtte belarusisk opposisjonsleder

USAs president Joe Biden har møtt den belarusiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja i Litauen, der hun bor i eksil etter å ha flyktet fra Belarus. De to møttes i Vilnius på sidelinjen av Nato-toppmøtet onsdag, opplyser Det hvite hus. Tikhanovskaja, som utfordret Belarus' president Aleksandr Lukasjenko i valget i 2020, flyktet fra Belarus og dro til Litauen.

Aftenposten - 21 aug 23 kl. 15:53

En ny sushimester fra Litauen leverer toppklasse

En helt unik restaurantopplevelse med sushismaker fra himmelen.

Klartale - 11 jul 23 kl. 11:49

Vanskelig å følge Nato-møtet? Her er 11 ord som er lure å forstå

Natos toppmøte er i gang. Møtet er i Vilnius i Litauen. Der er både statsminister Jonas Gahr Støre og USAs president Joe Biden.

VG - 10 jul 23 kl. 15:01

Norge viderefører de norske styrkene i Litauen

Regjeringen har bestemt seg for å videreføre de norske styrkenes nærvær i Litauen ut 2024..

Klartale - 10 jul 23 kl. 06:14

Slik blir Natos toppmøte i Vilnius

11. og 12. juli kommer de mektige folkene til Vilnius i Litauen.

NRK - 28 jun 23 kl. 07:47

Litauen kjøper norsk luftvernsystem til Ukraina

Det fortel Litauens president Gitanas Nauseda i ei videoerklæring tysdag. – Dei vil bli levert til Ukraina snarast mogleg, fortel Nauseda, som besøker Kyiv onsdag. Kontrakten blei signert tysdag mellom Litauen, Noreg og den norske produsenten Kongsberg Gruppen.

NRK - 28 jun 23 kl. 07:47

Litauen kjøper to norskproduserte luftvernsystem til Ukraina

Det fortel Litauens president Gitanas Nauseda i ei videoerklæring tysdag. – Dei vil bli levert til Ukraina snarast mogleg, fortel Nauseda, som besøker Kyiv onsdag. Kontrakten blei signert tysdag mellom Litauen, Noreg og den norske produsenten Kongsberg Gruppen.

NRK - 27 jun 23 kl. 17:29

Baltiske land ber Nato øke sikkerheten i øst med Wagner-soldater i Belarus

Latvia og Litauen ber Nato styrke sikkerheten langs alliansens østflanke som en sikkerhetsforanstaltning for en mulig Wagner-base i Belarus. – Vi har sett hva disse leiesoldatene er i stand til, sa Latvias utenriksminister Edgars Rinkevics under et besøk i Paris sammen med sine to andre baltiske kolleger. Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis viste til hvor raskt Wagner-soldater rykket fram mot Moskva lørdag, flere hundre kilometer på én dag, og han pekte på at det viser et stort behov for å styrke forsvaret av grensen til Belarus.

NRK - 26 jun 23 kl. 11:54

Tyskland vil utstasjonere 4000 soldater til Litauen

Det melder AFP. – Tyskland er klar til å permanent stasjonere en robust brigade i Litauen, sa forsvarsminister Boris Pistorius på et besøk i Vilnius mandag morgen. Utplasseringer betinger «nødvendig infrastruktur» og «kompatibilitet med Natos planer».

Klartale - 27 jul 23 kl. 06:00

Desperate ukrainere rømmer gjennom Russland

Rima Jaremenko reiste over 5.000 kilometer for å komme seg til sin hjemby. Den 68 år gamle ukrainske kvinnen brukte seks dager på reisen.

NRK - 22 jul 23 kl. 05:40

Zelenskyj sparket ambassadør etter intervju

Ukrainas ambassadør til Storbritannia fikk fredag sparken av president Volodymyr Zelenskyj. Det skjedde etter at ambassadør Vadym Prystajko hadde kritisert Zelenskyj for hans reaksjon på en bemerkning fra den britiske forsvarsministeren Ben Wallace som mente at Ukraina burde være mer takknemlig for vestlig hjelp. I et intervju på Sky News etter Nato-toppmøtet i Litauen, kalte ambassadøren Zelenskyjs reaksjon for «usunn sarkasme».

Dagbladet - 19 jul 23 kl. 20:09

Prigozjins «dobbeltgjenger»

I 2020 besøkte «Jevgenij Prigozjin» Litauen, men det var ikke den russiske oligarken, ifølge en anerkjent russisk nettavis..

Aftenposten - 16 jul 23 kl. 21:46

Her trener norske soldater på krig 120 kilometer fra Belarus

RUKLA, Litauen (Aftenposten): Nato skal trene mer sammen. Forsvarsministeren vil gjøre det billigere for allierte….

NRK - 14 jul 23 kl. 08:41

Levninger som ble funnet på Grødaland var savnet mann bosatt på Bryne

Søndag 9. april fant en turgåer menneskelevninger på Grødaland i Hå kommune i Rogaland. Knoklene ble sendt til obduksjon og DNA-analyse, men registersøk i nasjonalt DNA-register ga aldri treff.

NRK - 13 jul 23 kl. 01:27

Zelenskyj: Ukraina har bedre sikkerhetsgrunnlag enn noen gang

Nato-toppmøtet har gitt Ukraina et sikkerhetsgrunnlag som landet aldri før har hatt, og åpnet for en vei inn i forsvarsalliansen, sier Ukrainas president. – Dette er meget viktig. For første gang siden uavhengigheten vår har vi fått etablert et sikkerhetsgrunnlag for Ukraina på landets vei inn i Nato, sier president Volodymyr Zelenskyj i sin daglige videotale.

NRK - 12 jul 23 kl. 15:55

Russland sendte ut jagerfly etter et norsk krigsfly nærmet seg grensen

– Russland sendte et MiG-31 jagerfly for å hindre et norsk jagerfly i å krenke grensen over Barentshavet, meldte nyhetsbyrået RIA onsdag med henvisning til det russiske forsvarsdepartementet. Meldingen kom på den andre dagen av NATO-toppmøtet i Litauen. Det var ikke klart når hendelsen fant sted, ifølge Reuters..

NRK - 12 jul 23 kl. 12:12

Stoltenberg til Zelenskyj: – Jeg ser fram til dagen vi møtes som allierte

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier Ukraina står nærmere forsvarsalliansen enn noen gang før. I dag er andre og siste dag av Nato-toppmøtet som holdes i Vilnius, hovedstaden i Litauen. – I dag møtes vi som likeverdige.

Klartale - 01 jun 23 kl. 08:46

Klare for Nato-møte

Områder er sperret av. Politi med våpen står på hvert sitt hjørne. Det er liten tvil om at det skjer noe stort i Oslo i dag (torsdag).

NRK - 12 jul 23 kl. 03:44

Tredje verdenskrig rykker nærmere med mer Nato-støtte til Ukraina, sier Medvedev

Natos økning i militærhjelpen til Ukraina gjør at en tredje verdenskrig rykker nærmere, sier det russiske sikkerhetsrådets nestleder Dmitrij Medvedev. Natos løfter i Litauen tirsdag om mer våpen og penger til Ukraina kommer ikke til å hindre Russland fra å oppnå målene i Ukraina, uttaler Medvedev. – Den komplett gale Vesten kunne ikke ha funnet på noe annet.

VG - 11 jul 23 kl. 10:29

Stoltenberg: Nato-toppmøtet er allerede historisk

VILNIUS (VG) Nato-sjef jens Stoltenberg erklærer Natos toppmøte i Litauen for historisk, flere timer for det formelle møtet starter..

NRK - 11 jul 23 kl. 08:01

Noreg gir meir pengar til Ukraina

Noreg aukar den militære støtta til Ukraina med 2,5 milliardar kroner til 10 milliardar kroner i 2023. Pengane blir gjevne som ein del av Nansen-programmet, opplyser regjeringa i ei pressemelding. Tysdag møter stats- og regjeringssjefane i Nato til toppmøte i Vilnius i Litauen.

NRK - 11 jul 23 kl. 04:27

Russlands USA-ambassadør tegner bilde av økt konfrontasjon med Vesten

Russlands ambassadør til USA hevder at USA forbereder antirussiske beslutninger på Nato-toppmøtet i Litauen denne uken. – Alt blir gjort for å forberede den lokale folkeopinionen på godkjenning av enhver form for antirussiske beslutninger som kommer til å bli fattet i Vilnius over de neste dagene, uttaler ambassadør Anatolij Antonov i et innlegg i meldingstjenesten Telegram. Kreml mener et potensielt ukrainsk medlemskap i Nato vil utgjøre en trussel mot Russland og at det er noe Moskva i så fall kommer til å reagere skarpt mot.

NRK - 11 jul 23 kl. 01:29

Biden og Zelenskyj skal møtes onsdag

USAs president Joe Biden vil møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under et Nato-møte i Litauen onsdag, melder nyhetsbyrået Reuters..

Aftenposten - 10 jul 23 kl. 23:00

En ytterligere ydmykelse for Putin

Tyrkia ga Sverige, Nato og generalsekretær Jens Stoltenberg en drømmestart på toppmøtet i Litauen..

Aftenposten - 10 jul 23 kl. 18:20

Hva gjør Nato hvis krigen kjører seg dønn fast?

VILNIUS, Litauen (Aftenposten): De tar praten så nær fronten de kan komme..

NRK - 10 jul 23 kl. 16:04

Støre sier tyrkisk EU-medlemskap ikke er tema nå

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Tyrkias ønske om medlemskap ikke er et tema nå. – Tyrkia har et langt, uløst spørsmål med EU for sin del. Men vi må behandle Sveriges søknad på det grunnlaget som er Natos krav til å bli medlem.

NRK - 10 jul 23 kl. 15:36

Russland advarer mot å slippe Ukraina inn i Nato

Et ukrainsk Nato-medlemskap vil ha «veldig, veldig negative» konsekvenser for europeisk sikkerhet, sier en talsperson for Kreml. Advarselen kommer dagen før alliansen samles til et to dager langt toppmøte i Litauen. – Ukrainsk medlemskap i Nato vil ha veldig, veldig negative konsekvenser for hele sikkerhetsarkitekturen i Europe, som allerede er halvveis ødelagt, sier Dmitrij Peskov, som uttaler seg på vegne av Kreml.

NRK - 28 jun 23 kl. 20:16

Polens president: Wagner-styrker i regionen kan være en trussel

Wagner-styrkene i Belarus kan utgjøre en trussel mot landene i området, sier Polens president Andrzej Duda, som onsdag besøkte Ukraina. – Det er vanskelig for oss å utelukke nå at nærværet av Wagner-styrker i Belarus potensielt kan utgjøre en trussel mot Polen – som deler grense med Belarus, mot Litauen og potensielt også mot Latvia, sa Duda onsdag. Etter å ha gjort opprør i helgen, ble gruppas soldater beordret til å enten slutte seg til de regulære russiske styrkene eller dra i eksil i Belarus.

Aftenposten - 24 jun 23 kl. 09:25

Kriminell konkursrytter fikk godkjentstempel av staten

Politiet og Arbeidstilsynet hadde bestemt seg for å bekjempe mannen fra Litauen..

Klartale - 22 jun 23 kl. 14:00

Likestillingen i verden går sakte

Arbeidet med likestilling mellom kvinner og menn i verden har stanset opp. Det viser rapporten Global Gender Gap Report. Den er laget av Verdens økonomiske forum (WEF).

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com