Brasils

Sunday, 14 April, 09:45

Nyheter om Brasils

NRK - 25 mar 24 kl. 22:52

Brasil: Kaller Ungarns ambassadør inn på teppet

Brasils utenriksminister kaller inn Ungarns ambassadør på teppet, melder AFP. Bakgrunnen er at Brasils tidligere president Jair Bolsonaro oppholdt seg på ambassaden i to dager i februar. Bare dager etter at hans pass ble konfiskert..

NRK - 05 jan 24 kl. 20:39

Avskogingen i Brasils Amazonas ble halvert i fjor

Avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas-regnskogen falt 50 prosent i 2023 sammenlignet med året før. Satellittovervåking viser at 5152 kvadratkilometer med skogdekke ble ødelagt i Brasils Amazonas i fjor, ifølge Brasils nasjonale romforskningsbyrå. Selv om det er en stor nedgang fra 2022, tilsvarer det likevel over 11 ganger Oslos areal.

NRK - 02 mar 24 kl. 02:46

Brasils økonomi vokste med 2,9 prosent i fjor

Brasils bruttonasjonalprodukt (BNP) økte med 2,9 prosent i 2023, ifølge offisielle tall. Det er så vidt under forventningene om 3 prosent vekst, skriver NTB..

NRK - 28 feb 24 kl. 14:29

Brasils Bolsonaro innlagt på sykehus

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro ble onsdag innlagt på sykehus. Det melder Reuters. Hans talsperson Fabio Wajngarten opplyste på sosiale medier at leger vil vurdere om han trenger kirurgi for å rette på en abdominal brokk.

NRK - 18 feb 24 kl. 14:15

Brasils president skuldar Israel for folkemord

Brasils president Lula da Silva skuldar Israel for folkemord mot palestinarane. Han samanliknar det som skjer i Gaza med holocaust. – Det som føregår i Gaza mot det palestinske folk, har ikkje skjedd før på noko punkt i historia.

NRK - 27 mar 24 kl. 03:34

Macron la fram grønn investeringsplan for Amazonas i Brasil

På en reise sammen med Brasils president Lula la Frankrikes president Emmanuel Macron fram en milliardplan for grønn investering i Amazonas. Planen er å skaffe 1 milliard euro – rundt 11,6 milliarder kroner – i offentlige og private midler i løpet av de neste fire årene, ifølge et veikart det franske presidentskap har presentert i forkant av klimatoppmøtet COP30 neste år. (NTB).

NRK - 15 feb 24 kl. 19:40

Lula med krass kritikk av Israel og Sikkerhetsrådet

– Israels oppførsel lar seg ikke forklare: Under påskudd av å kjempe mot Hamas dreper de kvinner og barn, sier Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva. – Drepingen må ta slutt, sier Lula, som torsdag besøkte Egypts hovedstad Kairo der han møtte president Abdel Fattah al-Sisi. Under et besøk i hovedkvarteret til Den arabiske liga understreket Brasils president at han også fordømmer Hamas-angrepet på sivile israelere 7.

VG - 23 mar 24 kl. 21:58

Brasils vidunderbarn avgjorde mot England: Schmeichel nådde milepæl for Danmark

Danmarks veterankeeper Kasper Schmeichel rundet 100 landskamper i 0-0-oppgjøret mot Sveits i Parken lørdag. Endrick ble matchvinner for Brasil mot England..

NRK - 12 mar 24 kl. 22:49

Gisseltaker pågrepet i Rio de Janeiro

En mann er pågrepet av politiet etter å ha skutt og såret to personer og tatt 17 busspassasjerer som gisler i Rio de Janeiro i Brasil. Alle gislene er løslatt, og gisseltakeren har overgitt seg, ifølge Brasils militærpoliti. Alle busspassasjerene skal være i trygghet.

NRK - 29 jan 24 kl. 12:47

Brasiliansk politi ransaket kontoret til Bolsonaros sønn

Sønnen til Brasils tidligere president Jair Bolsonaro, Carlos Bolsonaro, fikk kontoret sitt ransaket av føderalt politi som del av en spionasjeetterforskning. Carlos Bolsonaro er byrådsmedlem i Rio de Janeiro, og var en av flere som fikk politiet på besøk mandag, melder flere brasilianske medier. Ransakelsene var del av en etterforskning knyttet til angivelig spionasje under Jair Bolsonaros tid som president.

Aftenposten - 06 mar 24 kl. 18:41

Lucas Braathen bekrefter comeback: – Det jeg føler er glede og kjærlighet

Alpintstjerne Lucas Braathen snakker ut i en av Brasils største aviser..

VG - 06 mar 24 kl. 18:41

Lucas Braathen bekrefter comeback: – Det jeg føler er glede og kjærlighet

Alpinstjerne Lucas Braathen (23) snakker ut i en av Brasils største aviser..

NRK - 05 mar 24 kl. 01:19

Brasil ber om tiltak i Haiti

Brasil ber det internasjonale samfunnet gripe inn i Haiti. Det er erklært unntakstilstand i landet etter en kraftig økning i vold og opprør. Brasils utenriksdepartement ber om at en allerede vedtatt FN resolusjon gjennomføres..

NRK - 01 mar 24 kl. 01:48

G20-møte avsluttet uten felles slutterklæring

Toppmøtet med finansministre fra G20-landene ble avsluttet uten en slutterklæring, skriver NTB. Ifølge vertslandet Brasil var landene for delt i sine syn på «geopolitiske konflikter». Møtet ble preget av krigene i Ukraina og Gaza, selv om disse ikke ble nevnt konkret i uttalelsen fra Brasils finansminister, Fernando Haddad..

NRK - 28 feb 24 kl. 19:10

Lula håper Biden vinner valget

I et intervju tirsdag med TV-kanalen Rede TV sier Brasils president Lula da Silva at det er åpenbart at Biden er en bedre garanti for demokratiet i verden og i USA. Lula som entret brasiliansk politikk på 70-tallet som fagforeningsleder, hyllet Bidens holdning til fagbevegelsen, blant annet støtten til bilarbeiderstreiken i fjor. De er også enige om overgangen til grønn energi..

VG - 22 feb 24 kl. 22:02

Bolsonaro taus i avhør om kuppmistanker

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro valgte å være helt taus i et innledende politiavhør om hvorvidt han planla et kupp etter valgnederlaget i 2022..

NRK - 22 feb 24 kl. 21:49

Bolsonaro i avhør om kuppmistanker

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro valgte å være helt taus i et innledende politiavhør om hvorvidt han planla et kupp etter valgnederlaget i 2022. Etterforskere mener den ytre høyre-populisten og eksoffiseren Bolsonaro ledet en gruppe kuppmakere som satte spørsmålstegn ved valgsystemet og resultatet, som innebar at Luiz Inácio Lula da Silva vant og ble landets nye president. Bolsonaro har tidligere avvist alle anklager.

NRK - 22 feb 24 kl. 19:41

Bred støtte i G20-landene for tostatsløsning i Midtøsten

De to siste dagene har G20-landenes utenriksministre vært samlet i Rio de Janeiro. – Det var nærmest enstemmighet om at en tostatsløsning er den eneste mulige løsningen på konflikten mellom Israel og Palestina, sier Brasils utenriksminister Mauro Vieira på et pressemøte i Rio de Janeiro. – Alle ministrene som tok opp temaet – og det var mange – uttrykte støtte for en tostatsløsning, sier en kilde i det brasilianske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

VG - 08 feb 24 kl. 14:49

Bolsonaro må gi fra seg passet i skyggen av kupp-etterforskning

Brasils tidligere president Jair Bolsonaro må overlevere passet sitt til politiet. Samtidig etterforskes flere støttespillere for kuppforsøk..

NRK - 11 dec 23 kl. 06:30

Norge gir 50 millioner dollar til Amazonasfondet

Under en 15-årsmarkering av Amazonasfondet på COP28, annonserer Norge i dag et bidrag på 50 millioner dollar til Brasils innsats for å redusere avskogingen. – En reduksjon på 50 prosent i avskogingen i Amazonas i 2023 er nok et resultat av president Lulas evne til målrettet handling. Dette er viktig for Brasil – og for verden, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

NRK - 08 dec 23 kl. 15:38

Avskogingen i Amazonas ned 64 prosent i november

Avskogingen i Brasils Amazonas ble mer enn halvert i november sammenlignet med samme måned i fjor, viser tall fra myndighetene. Ifølge satellittdata fra romsenteret INPE ble 201 kvadratkilometer regnskog ryddet i november. Det er en nedgang på 63,7 prosent i forhold til for et år siden.

NRK - 12 jan 24 kl. 16:09

Brasil: Redusert avskogingen med 50 prosent

Avskogingen i Brasils del av Amazonas ble i 2023 halvert i forhold til året før. Det har ikke blitt fjernet så lite skog siden 2018. Dette er en gladnyhet for president Luiz Inacio Lula da Silva etter sitt første år som president.

NRK - 12 jan 24 kl. 16:09

Brasil: Halverte avskogingen fra året før

Avskogingen i Brasils del av Amazonas ble i 2023 halvert i forhold 2022. Det har ikke blitt fjernet så lite skog siden 2018. Dette er en gladnyhet for president Luiz Inacio Lula da Silva etter sitt første år som president.

NRK - 06 jan 24 kl. 05:07

Brasil-legende Mario Zagallo er død

Mário Zagallo, som har vunnet fotball-VM fire ganger for Brasil, er død, 92 år gammel. Han var trener for laget som ble slått av Norge i 1998. Zagallo er en av tre som har vunnet VM både som spiller og trener.

VG - 06 jan 24 kl. 04:44

Brasils Mario Zagallo er død

Fotballegenden, som har vært med på å vinne VM fire ganger, ble 92 år gammel..

Aftenposten - 06 jan 24 kl. 04:44

Brasils Mario Zagallo er død

Fotballegenden, som har vært med på å vinne VM fire ganger, ble 92 år gammel..

VG - 25 dec 23 kl. 07:06

Nyhetsbyrå: Fifa truer med å suspendere Brasil

Fifa har i et brev til Brasils fotballforbund advart om at Brasil risikerer at både landslag og klubber kan bli suspendert fra internasjonale turneringer..

NRK - 25 dec 23 kl. 05:40

Nyhetsbyrå: Fifa truer med å suspendere Brasil

Fifa har i et brev til Brasils fotballforbund advart om at Brasil risikerer at både landslag og klubber kan bli suspendert fra internasjonale turneringer. Ifølge brevet, som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til, advarer Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) om at landets fotballforbund kan bli suspendert hvis det ikke følger oppfordringen om å vente, og i stedet avholder et raskt valg for å erstatte Ednaldo Rodrigues som fotballpresident. (NTB).

E24 - 20 dec 23 kl. 22:49

Elon Musk i krangel med den brasilianske presidentens kone

Fornærmelser på plattformen X har ført til at Brasils førstedame truer med å saksøke milliardæren og Tesla-gründeren..

NRK - 19 dec 23 kl. 13:57

Brasils førstedame saksøker Musks X

Den brasilianske førstedamen Rosangela «Janja» Lula da Silva sa tirsdag at hun vil saksøke den Elon Musk-eide sosiale medieplattformen X, tidligere kjent som Twitter, etter å kontoen hennes ble hacket forrige uke. Den påståtte hackeren gikk inn på Janjas konto 11. desember og la ut flere meldinger, inkludert fornærmelser mot presidentfruen og president Luiz Inacio Lula da Silva, samt kvinnefiendtlige utsagn..

Dagbladet - 17 dec 23 kl. 23:00

Krever mer enn halve landet

Venezuela hevder Guyanas Essequibo-region tilhører dem. Nå frykter mange en eskalering i konflikten. - Vi vil ikke ha, og vi trenger ikke krig i Sør-Amerika, advarer Brasils president Silva da Lula..

NRK - 08 dec 23 kl. 02:25

Bolivia er tatt opp i Mercosur

Bolivia er godkjent som nytt medlem i det søramerikanske frihandelssamarbeidet Mercosur. Bolivias statusendring fra assosiert til fullverdig medlem skjedde på gruppens toppmøte i Rio de Janeiro torsdag. – Gruppen vår blir enda sterkere med 12 millioner bolivianske brødre og søstre.

NRK - 04 dec 23 kl. 18:53

Fortsatt håp om avtale mellom EU og Mercosur

Tysklands statsminister Olaf Scholz ber alle parter presse på for å få på plass en frihandelsavtale mellom EU og Mercosur-landene. Med Brasils president Lula da Silva ved sin side ba Scholz på en pressekonferanse i Berlin mandag alle parter være så pragmatiske og kompromissvillige som mulig for omsider å få avtalen vedtatt etter 20 års forhandlinger. Lula gjorde det klart at han ikke vil gi opp, men ba EU bestemme seg for om de virkelig vil ha avtalen.

Klartale - 09 aug 23 kl. 06:00

Hvor mange urfolk har Brasil?

Brasil har 1,69 millioner urfolk. Det er nesten dobbelt så mange som de tidligere har sagt, ifølge en ny folketelling. ---Hva er et urfolk?

NRK - 01 dec 23 kl. 23:33

Norge blir gjesteland i G20

Brasil har invitert Norge med på laget når landet overtar formannskapet for G20-arbeidet neste år. – Brasil har vist oss stor tillit ved å invitere oss til å bidra til G20-arbeidet det neste året. Det gjenspeiler det brede og gode samarbeidet vi har og har hatt med Brasil på mange områder gjennom mange år, og vi ser fram til å bidra i arbeidet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding sent fredag kveld.

NRK - 03 aug 23 kl. 13:36

Avskoging i Amazonas ned 60 prosent i juli

Sammenlignet med juli i fjor har avskogingen i Amazonas gtt ned med over 60 prosent i samme mned i r. Det sier Brasils miljminister Ricardo Salles til The Guardian. Den nyaktige prosentsatsen er estimert til vre 61 prosent, og dette har blitt mtt med optimisme av miljvernere verden over.

NRK - 27 nov 23 kl. 22:22

Vil gjøre justisminister til dommer i Høyesterett

Brasils president Lula da Silva sier han vil utnevne sin egen justisminister Flavio Dino til høyesterettsdommer. Lulas forslag er at Dino tar over setet til høyesterettsdommer Rosa Webers, som har stått tomt siden hun gikk av med pensjon i slutten av september. Presidenten sa også at han vil utnevne juridisk rådgiver Paulo Gonet til landets nye statsadvokat.

NRK - 07 sep 23 kl. 13:19

Brasils appelsinhøst trues av sykdom

Brasil er verdens største produsent av appelsiner, men ingen har klart å finne en effektiv måte å bekjempe sykdommen på. Den gjør at moden, oransjefarget frukt, gradvis blir grønnere. Fenomenet har spredt seg rundt i verden og nådde Florida i 2015.

NRK - 23 nov 23 kl. 22:22

Brasil skal foreslå opprettelse av enormt skogfond

Brasil planlegger på det kommende klimatoppmøtet å foreslå opprettelse av et enormt fond der rike nasjoner skal betale for å beskytte regnskog verden rundt. Brasil presenterte ideen på et møte med sju andre Amazonas-land torsdag, opplyser Brasils klimaforhandler Andre Correa do Lago. Han opplyser at forslaget ikke er ferdigstilt og at Brasil vil forsøke å skaffe støtte og innhente forslag fra andre regnskogsland..

NRK - 23 sep 23 kl. 02:00

Brasils høyesterett åpner for abortavstemning

Brasils høyesterett har åpnet en sesjon som vil avgjøre om abort fram til 12. svangerskapsuke bør tillates i hele landet. Det er ikke fastsatt en dato for når aborthøringen vil fortsette.

NRK - 14 sep 23 kl. 19:05

Bolsonaro-tilhenger dømt til 17 års fengsel for 8. januar-stormingen i Brasil

En 51 år gammel tilhenger av ekspresident Jair Bolsonaro er den første personen som dømmes for stormingen av Brasils senat og andre regjeringsbygg 8. januar. Dommerne i Brasils høyesterett stemte for en fellende dom mot Aecio Pereira torsdag.

NRK - 23 okt 23 kl. 14:59

En død og to såret i skoleskyting i Brasil

En 15 år gammel gutt er pågrepet etter at han skjøt tre personer på en skole i Brasils største by , São Paulo. Det melder Globo. Det er det andre skoleangrepet i São Paulo i år.

NRK - 07 okt 23 kl. 19:08

Sikkerhetsrådet holder krisemøte søndag om situasjonen i Israel

FNs sikkerhetsråd har hasteinnkalt til et møte om situasjonen i Midtøsten som følge av krigen mellom Hamas og Israel. Møtet vil finne sted søndag klokken 21 norsk tid. Ifølge Sikkerhetsrådet skal møte handle om situasjonen i Midtøsten og «Palestina-spørsmålet».

NRK - 29 sep 23 kl. 22:25

Vellykket operasjon for Lula da Silva

Brasils president Lula da Silva har fredag gjennomgått en vellykket hofteoperasjon. Det skriver Reuters og AFP og henviser Lulas lege..

NRK - 29 sep 23 kl. 05:57

Brasil sender nødhjelp til tørkerammede Amazonas

Brasil sender nødhjelp til den tørkerammede Amazonas-delstaten. Lav vannstand dreper mange fisk, en viktig kilde til mat for urfolket som lever der. Ifølge Brasils miljøminister Marina Silva er 56 av 62 kommuner i Amazonas truet av tørken.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com