Myanmar

Tuesday, 16 July, 15:35

Nyheter om Myanmar

NRK - 07 jun 24 kl. 05:48

FN-sjefen bekymret for situasjonen i Myanmar

FNs generalsekretær António Guterres uttrykker alvorlig bekymring for den økende volden i Myanmar, skriver AFP. Han viser til rapporter om at militæret dreper sivile mens de kjemper om sine motstandere. – Generalsekretæren er dypt bekymret for den økende volden i Myanmar og fordømmer på det sterkeste at militæret i Myanmar har drept et stort antall sivile i regionene Rakhine og Sagaing, sier talsmann Stéphane Dujarric, ifølge nyhetsbyrået..

NRK - 03 jun 24 kl. 16:04

Flyangrep drepte minst 20 i et bryllup i Myanmar, ifølge opprørsbevegelse

Over 20 mennesker ble drept og 30 såret da militærjuntaen mandag angrep et bryllupsfølge i Sagaing-regionen med fly, opplyser opprørsbevegelsen PDF. Angrepet skal ha skjedd mot tettstedet Mingin da bryllupsgjestene begynte å samle seg til seremonien mandag morgen lokal tid. Etter beskytning fra lufta fulgte juntaens styrker opp med tyngre våpen, heter det.

NRK - 24 apr 24 kl. 08:33

Myanmar-gerilja trekker seg ut av grenseområde

KNLA-geriljaen i Myanmar har trukket seg ut av byen Myawaddy på grensa til Thailand etter flere dager med kamper mot militærjuntaens styrker. Rundt 3000 sivile flyktet over grensa til nabolandet som følge av kampene, men ifølge thailandske myndigheter har mange av dem siden returnert. Bilder i sosiale medier viser regjeringssoldater som heiser Myanmars flagg i en militærbase som tidligere var kontrollert av Karen National Union (KNU) og deres væpnede gren Karen National Liberation Army (KNLA).

NRK - 19 jun 24 kl. 11:30

Jordskred krevde liv i flyktningleirer i Bangladesh

Minst ni mennesker har omkommet og mange er skadet etter at kraftig regn har utløst jordskred i flere leirer for rohingya-flyktninger sør i Bangladesh. Ifølge myndighetene gikk det i morgentimene jordskred på tre ulike steder. Over 1 million flyktninger fra den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar har siden 2017 levd i leirer i Cox's Bazar-distriktet i Bangladesh.

Klartale - 13 jun 24 kl. 09:01

120 millioner mennesker er på flukt

FNs byrå for flyktninger (UNCHR) registrerer mennesker på flukt.Nå er rundt 120 millioner mennesker på flukt i verden. Det er 6 millioner flere enn i fjor.

NRK - 13 jun 24 kl. 05:20

FN: Flere mennesker i verden blir tvangsflyttet

120 millioner mennesker har blitt tvangsflyttet på grunn av krig, vold og forfølgelse, sier FNs flyktningbyrå torsdag. Tvangsflytting i verden har økt for 12. året på rad.

NRK - 13 jun 24 kl. 05:20

FN: Flere mennesker i verden på flukt

Antallet mennesker på flukt økte til 120 millioner i utgangen av mai 2024, og markerte det tolvte året på rad med vekst. En vesentlig faktor bak veksten er konflikter som i Gaza, Sudan og Myanmar som tvinger enda flere mennesker til å flykte fra hjemmene sine, ifølge FNs høykommisær for flyktninger, melder nyhetsbyrået AFP. – Bak disse dystre og økende tallene ligger utallige menneskelige tragedier.

NRK - 13 jun 24 kl. 05:20

FN: 120 millioner mennesker på flukt

Antallet mennesker på flukt økte til 120 millioner i utgangen av mai 2024, og markerte det tolvte året på rad med vekst. En vesentlig faktor bak veksten er konflikter som i Gaza, Sudan og Myanmar som tvinger enda flere mennesker til å flykte fra hjemmene sine, ifølge FNs høykommissær for flyktninger, melder nyhetsbyrået AFP. – Bak disse dystre og økende tallene ligger utallige menneskelige tragedier.

E24 - 11 jun 24 kl. 08:18

Turbulensofre får erstatning fra Singapore Airlines

Singapore Airlines tilbyr erstatning til passasjerer som var om bord på flyet som i forrige måned ble utsatt for kraftig turbulens over Myanmar. En person døde..

NRK - 11 jun 24 kl. 05:27

Turbulensofre får erstatning fra Singapore Airlines

Singapore Airlines tilbyr erstatning til passasjerer som var om bord på flyet som i forrige måned ble utsatt for kraftig turbulens over Myanmar. En person døde. – Vi tilbyr 10.

VG - 03 jun 24 kl. 16:05

Flyangrep drepte minst 20 i et bryllup i Myanmar, ifølge opprørsbevegelse

Over 20 mennesker ble drept og 30 såret da militærjuntaen mandag angrep et bryllupsfølge i Sagaing-regionen med fly, opplyser opprørsbevegelsen PDF..

VG - 24 apr 24 kl. 08:28

Myanmar-gerilja trekker seg ut av grenseområde

KNLA-geriljaen i Myanmar har trukket seg ut av byen Myawaddy på grensa til Thailand etter flere dager med kamper mot militærjuntaens styrker..

NRK - 18 mar 24 kl. 23:58

FNs generalsekretær bekymra over situasjonen i Myanmar

António Guterres sier han er bekymret etter rapporter om militære luftangrep i Myanmar, melder Reuters. Angrepene skal ha drept og skadet mange sivile, ifølge en talsperson for FN. Myanmar har vært preget av uro siden militæret tok makten fra en valgt regjering i et kupp i 2021..

NRK - 24 maj 24 kl. 11:02

FN: 45.000 rohingyaer på flukt

Rundt 45.000 rohingyaer er drivne på flukt vest i Myanmar som følgje av harde kampar mellom styrkane til juntaen og ein lokal opprørsmilits, opplyser FN. Organisasjonen åtvarar om at kampane blir stadig hardare i delstaten Rakhine.

NRK - 17 apr 24 kl. 06:44

3300 innsatte slippes løs i Myanmar

Militærjuntaen i Myanmar innvilger ammesti til over 3300 innsatte som sitter i fengsel i landet. Amnestiet gis i anledning markeringen av landets tradisjonelle nyttårsfestival, står det i en kunngjøring fra militærregimet onsdag. Andre innsatte som ikke slippes fri, får straffutmålingene sine redusert med en seksdel, med unntak av folk som er straffedømt for alvorlige forbrytelser som drap, terrorisme og narkotikalovbrudd, fremgår det av uttalelsen.

NRK - 17 apr 24 kl. 03:11

Myanmars eksleder overført til husarrest

Den fengslede tidligere lederen av Myanmar, Aung San Kyi (71), er overført fra fengsel til husarrest, ifølge en talsperson for militærregimet i landet. Det skriver Reuters. Årsaken skal ifølge talspersonen være ekstremt høye temperaturer i landet.

NRK - 16 maj 24 kl. 10:17

Tre selskaper kastes ut av oljefondet

Oljefondet dropper det kinesiske selskapet Weichai Power Co av frykt for salg av militære kjøretøy til Russland og Belarus. I tillegg droppes våpenprodusenten L3Harris fordi det lager deler til atomvåpen, skriver E24. Også et selskap fra den indiske Adani-gruppen kastes ut fordi det er usikkerhet rundt om det fortsatt driver havnevirksomhet i Myanmar.

E24 - 16 maj 24 kl. 09:50

Frykter salg av militært materiell til Russland: Kastes ut av Oljefondet

Oljefondet dropper Weichai Power Co av frykt for salg av militære kjøretøy til Russland og Belarus. I tillegg droppes våpenprodusenten L3Harris og et Adani-selskap i Myanmar..

NRK - 16 nov 23 kl. 10:50

Kina bosetter Myanmarske flyktninger

Krigsflyktninger fra Myanmar får hjelp til å bosette seg i Kina, sier kinesiske myndigheter. I tillegg strømmer flyktninger til andre omkringliggende land. Flere Myanmarere har den siste tiden flyktet fra det krigsherjede landet.

NRK - 29 apr 24 kl. 12:59

Domstol i Bangladesh krev skulestenging

Høgsterett i Bangladesh krev at skulane i landet stenger på grunn av hetebølga som rammar regionen, melder AFP. Styresmaktene i Bangladesh opna skulane igjen søndag, men no krev retten at dei stenger igjen. Store delar av Asia er ramma av hetebølga.

Dagbladet - 29 apr 24 kl. 11:33

Varmeste noensinne

Myanmar har opplevd sin varmeste april så langt..

NRK - 24 apr 24 kl. 05:52

Rapport: Bruken av eksplosive våpen øker

I fjor ble det brukt like mye eksplosive våpen i verden som under andre verdenskrig, viser ny rapport fra Norsk Folkehjelp. Palestina, Ukraina, Sudan, Myanmar, Syria og Jemen blir trukket fram som skrekkeksempler i rapporten « Explosive Weapons Monitor 2023 ». Den årlige rapporten utgis av International Network on Explosive Weapons (INEW) , et nettverk av 50 organisasjoner fra 25 land.

NRK - 10 feb 24 kl. 17:11

Innfører obligatorisk verneplikt i Myanmar

Militærjuntaen i Myanmar har innført obligatorisk verneplikt for alle innbyggere i landet. Verneplikten gjelder for kvinner mellom 18 og 27 år og for menn mellom 18 og 35. Alle må gjennomføre minst to års tjeneste for militæret, skriver nyhetsbyrået AFP.

NRK - 04 jan 24 kl. 07:11

Myanmar-junta skal ha satt fri over 9000 fanger

Den militære regjeringen i Myanmar skal ha satt fri 9.652 fanger. 114 av fangene skal være fra andre land enn Myanmar.

NRK - 31 jan 24 kl. 13:16

Militærjuntaen forlenger unntakstilstanden i Myanmar

Militærjuntaen i Myanmar forlenger unntakstilstanden med seks måneder og utsetter på nytt valget de har lovet å holde. – Fungerende president U Myint Swe har kunngjort forlengelse av unntakstilstanden i seks måneder. Dette fordi situasjonen ikke er normal og for å kunne fortsette bekjempelsen av terrorister, heter det i en kunngjøring fra militærjuntaen.

NRK - 21 feb 24 kl. 19:52

Juntaen i Myanmar blir stadig mer desperat, ifølge FN-ekspert

Militærjuntaen i Myanmar viser tegn til å bli stadig mer desperat, ifølge FNs spesialrapportør til landet. Tidligere denne måneden kunngjorde juntaen at de skal innføre obligatorisk verneplikt i to år for alle innbyggere. – Mens juntaen tvinger unge menn og kvinner inn i militæret, har de intensivert angrepene mot sivile med store mengder kraftige våpen, sier spesialrapportør Tom Andrews..

NRK - 25 mar 24 kl. 12:59

Elleve rohingya-flyktninger funnet døde utenfor Indonesia

Minst elleve rohingya-flyktninger er funnet døde utenfor Indonesia etter forrige ukes forlis. Både båten med flyktningene og en båt som kom til for å redde dem, kantret torsdag. Fredag ble redningsaksjonen avsluttet, etter at 75 flyktninger hadde blitt reddet.

NRK - 06 jan 24 kl. 05:34

Opprørere hevder de kontrollerer grenseby i Myanmar

En allianse av flere opprørsgrupper i Myanmar sier de har tatt kontroll over en viktig by langs den urolige grensen mot Kina. Alliansen – som kaller seg De tre brorskap – sier sent fredag at de tok over byen Laukkai etter at det regional militærhovedkvarteret i byen overga seg. Det skal ha vært kraftige kamper mellom opprørerne og regjeringshæren de siste ukene.

NRK - 07 feb 24 kl. 15:59

India skal bygge grensegjerde mot Myanmar

India har besluttet å bygge et gjerde langs grensa mot Myanmar, ifølge innenriksminister Amit Shah. Han skriver på X at det også skal anlegges en rute for patruljering langs grensa for å styrke overvåkingen. – Modi-regjeringen er forpliktet til å bygge ugjennomtrengelige grenser, skriver han.

NRK - 01 feb 24 kl. 07:32

Guterres krever gjeninnføring av demokrati i Myanmar

FNs generalsekretær António Guterres krever slutt på volden og gjeninnføring av demokratiet i Myanmar, der de militære grep makten i et kupp for tre år siden. – Generalsekretæren understreker på denne dystre årsdagen at det haster med å finne en vei mot en demokratisk overgang til sivilt styre, sier generalsekretærens talsmann Stéphane Dujarric. (NTB).

NRK - 14 nov 23 kl. 06:04

19 sørkoreanere reddet fra Myanmar

19 sørkoreanske statsborgere har blitt reddet etter å ha vært holdt fanget hos et «ulovlig selskap» i Myanmar, opplyser det sørkoreanske utenriksdepartementet. Departementet opplyser tirsdag at det ba om bistand fra myndighetene i Myanmar etter i forrige måned å ha fått melding om at noen av deres borgere var fanget i Tachileik, nær grensa til Thailand. – Myanmars politi slå i slutten av oktober til mot selskapet og tok hånd om 19 av våre borgere, heter det i en UD-uttalelse.

NRK - 09 nov 23 kl. 07:29

President i Myanmar: – Landet kan bli splittet

Militærjuntaen i Myanmar opplever nå den største motstanden siden militærkuppet i 2021. Juntaen utfordres av angrep fra flere hundre geriljagrupper i nord, nordøst, nordvest og sørøst i landet. Bevæpnede geriljagrupper i grenseområdet til Kina utgjør ikke minst en stor utfordring for militærjuntaen.

NRK - 12 dec 23 kl. 10:13

Myanmar er blitt verdens største opiumprodusent

Ifølge en fersk FN rapport har det politiske kaoset i Myanmar ført til en økning i opium-produksjonen, skriver Al Jazeera. Myanmar er blitt være verdens største opiumprodusent. Tidligere var det Afghanistan som produserte mest opium, men produksjonen i dette landet skal ha sunket med 95 prosent etter at Taliban innførte et narkotikaforbud i fjor..

NRK - 02 nov 23 kl. 07:52

Juntaen i Myanmar: Har mistet kontrollen over grenseby

Militæret i Myanmar sier de har mistet kontrollen over en by ved grensa mot Kina etter kamper mot tre forskjellige væpnede grupper. Byen Chinshwehaw i delstaten Shan beskrives som strategisk viktig. Kamper mellom regjeringsstyrkene og de etniske væpnede gruppene har pågått siden slutten av forrige uke.

NRK - 07 jan 24 kl. 17:03

15 skal være drept i luftangrep i Myanmar

Minst 15 mennesker, blant dem også barn, skal være drept i et luftangrep i Myanmar, ifølge lokale medier. Angrepet skjedde i en landsby nordvest i landet. Landet herjes av stadig mer voldelige kamper der militærjuntaen kjemper mot opprørere i nord og øst.

NRK - 04 jan 24 kl. 13:44

Militsgruppe i Myanmar: Seks drept i angrep mot et juntahelikopter

Seks soldater ble drept da et militærhelikopter ble skutt ned nord i Myanmar, hevder en militsgruppe torsdag. Militærjuntaen er under stadig større press fra væpnede etniske grupper nord i landet, men har likevel klart å hevde seg i luften på grunn av kinesisk- og russiskprodusert luftfartøy. En talsperson for Kachins uavhengighetshær (KIA), som har kjempet mot juntaen i årevis, sier til nyhetsbyrået AFP at juntahelikopteret krasjet onsdag ettermiddag.

NRK - 28 dec 23 kl. 08:04

Protester mot rohingya-flyktninger i Indonesia

Studenter i Aceh-provinsen i Indonesia krever at regjeringen blir kvitt rohingya-flyktninger fra Myanmar som i økende antall ankommer landet sjøveien. Over 1500 rohingyaer har kommet til Aceh, på tuppen av øya Sumatra, siden november. De kommer dit fra nabolandet Bangladesh der de har vært i overfylte flyktningleirer siden de ble tvunget til å flykte fra voldelige angrep i hjemlandet Myanmar.

NRK - 28 dec 23 kl. 06:40

Ber kinesere evakuere fra nordlige Myanmar

Kinas ambassade i Myanmar ber kinesere dra fra Laukkai-området nord i landet, det melder Reuters. Grunnen skal være en sikkerhetsrisiko. Myanmars militære har kjempet mot koordinerte opprørere i de største urolighetene siden kuppet i 2021..

NRK - 16 nov 23 kl. 08:57

Kina: Flyktninger fra Myanmar har krysset grensen

Mennesker på flukt fra konflikten som pågår i Myanmar har krysset grenser til Kina, ifølge det kinesiske utenriksdepartementet. Siden konflikten brøt ut i Myanmar, har noen mennesker krysset den kinesiske grensen for å søke asyl og unngå kampene. Kina har gitt nødvendig hjelp og gjort sitt beste for å redde de skadde, sa departementets talsperson Mao Ning..

NRK - 04 sep 23 kl. 07:58

Fem drept i bombeangrep i Myanmar

Fem personer er drept og 11 politifolk skadet etter et bombeangrep mot to bygg tilhørende regjeringen i Myanmar. Det sier kilder til nyhetsbyrået AFP. Angrepet fant sted i grensebyen Myawady, nær Thailand.

NRK - 11 dec 23 kl. 12:54

Myanmars junta i fredsforhandlinger med opprørsgrupper

Kina skal ha lagt til rette for fredsforhandlinger mellom militærjuntaen i Myanmar og opprørsgrupper. Det er planlagt et nytt møte i slutten av desember. – Kina er glad for å se at partene i konflikten nord i Myanmar har fredsforhandlinger som viser positive resultat, sier talspersonen for Kinas utenriksdepartement, Mao Ning..

NRK - 11 jan 24 kl. 18:02

– Utfordrende år for menneskerettigheter

2023 var et svært utfordrende år for menneskerettighetene, fastslår organisasjonen Human Rights Watch (HRW). I en ny rapport tar organisasjonen for seg menneskerettssituasjonen i hele verden i året som gikk. Blant landene og regionene som trekkes fram, er Israel og Gazastripen, Ukraina, Myanmar, Etiopia og Sahel.

Aftenposten - 09 jan 24 kl. 07:57

Folkegruppen har vært forfulgt i flere år. Nå flykter de igjen.

Hundretusener av rohingyaer flyktet i 2017 fra brutal forfølgelse i Myanmar..

NRK - 07 jan 24 kl. 09:39

Brann i rohingya-flyktningleir i Bangladesh

Minst 4000 rohingya-flyktninger har ikke lenger tak over hodet etter at det brøt ut brann i en leir i Bangladesh. Det mistenkes at brannen var påsatt. Rundt 800 telt og skur gikk opp i flammer i morgentimene søndag, og det samme gjorde to moskeer og fem skoler i Kutupalong-leiren, som ligger i Cox's Bazar-distriktet sørøst i Bangladesh.

NRK - 18 aug 23 kl. 16:04

H&M trekker seg ut av Myanmar

Den svenske kleskjeden H&M avvikler virksomheten i Myanmar, opplyser selskapet til Reuters. Beslutningen kommer etter meldinger om dårlig behandling av ansatte og rettighetsbrudd ved tekstilfabrikker i landet. Flere klesprodusenter har allerede trukket seg ut av Myanmar, blant dem Zara-eier Inditex, Primark og Marks & Spencer.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com