Aserbajdsjan

Sunday, 19 May, 03:01

Nyheter om Aserbajdsjan

Klartale - 27 sep 23 kl. 11:15

Armenere flykter fra området

Styrker fra Aserbajdsjan og Armenia kjemper mot hverandre. Begge landene vil ha kontroll over området Nagorno-Karabakh. Området er egentlig en del av Aserbajdsjan og er på størrelse med Østfold fylke.

NRK - 29 jan 24 kl. 03:18

Armenia foreslår ikke-aggresjonspakt med Aserbajdsjan

Armenias statsminister foreslår en ikke-aggresjonspakt med nabolandet og erkefiende Aserbajdsjan, mens de venter på en fullverdig fredsavtale. Armenia og Aserbajdsjan har utkjempet to kriger – i 2020 og på 1990-tallet – om det omstridte territoriet Nagorno-Karabakh. Aserbajdsjan tok tilbake kontrollen i en kortvarig offensiv i fjor.

NRK - 23 apr 24 kl. 13:46

Lagar ny grense mellom Aserbajdsjan og Armenia

Arbeidet med å få på plass ei ny landegrense mellom nabolanda Aserbajdsjan og Armenia har starta. Det melder Amernias statsminister Nikol Pasjinjan. Førre veke gjekk Armenia med på å gi Aserbajdsjan kontrollen over fire landsbyar like ved grensa.

NRK - 22 dec 23 kl. 11:02

Equinor selger sine eiendeler i Aserbajdsjan

Equinor og det statseide oljeselskapet i Aserbajdsjan (State Oil Company of Azerbaijan Republic, SOCAR) har inngått en avtale som innebærer at Equinor selger sine gjenværende eierandeler i Aserbajdsjan til SOCAR. Equinor har vært inne i Aserbajdsjan siden 1992. Den norske oljegiganten har blant annet eid en andel på det store ASG-feltet i Det kaspiske hav.

NRK - 03 maj 24 kl. 20:24

Amerikansk kongressmedlem siktet for bestikkelser

Amerikansk kongressmedlem Henry Cuellar og kona er pågrepet, anklaget for bestikkelser og hvitvasking. Cuellar, som er innvalgt i Representantenes hus fra Texas, sier både han og kona er uskyldige. Ifølge justisdepartementet i Washington mottok paret nesten 600.

NRK - 03 maj 24 kl. 20:24

Amerikansk kongressmedlem siktet for korrupsjon

Det amerikanske kongressmedlemmet Henry Cuellar og kona er pågrepet, anklaget for bestikkelser og hvitvasking. Demokraten Cuellar, som er innvalgt i Representantenes hus fra Texas, sier både han og kona er uskyldige. Ifølge justisdepartementet i Washington mottok paret nesten 600.

NRK - 18 mar 24 kl. 11:28

Aserbajdsjan sier fred med Armenia er «nærmere enn noensinne»

Presidenten i Aserbajdsjan sier at fred med nabolandet Armenia er nærmere enn noensinne. Uttalelsen falt etter et møte med Nato-sjef Jens Stoltenberg. President Ilham Alijev hadde samtaler Stoltenberg i Baku søndag.

NRK - 07 dec 23 kl. 19:24

Armenia og Aserbajdsjan kan nærme seg fredsavtale

Armenia og Aserbajdsjan er enige om å normalisere forbindelsene og utveksle krigsfanger sier de to landene torsdag. I en felles uttalelse torsdag kveld sier de to nabolandene at de er enige om konkrete skritt for å bygge tillit og bekrefter at de har til hensikt å signere en fredsavtale. Representanter for de to landene har den siste tiden sittet i fredsforhandlinger etter at Aserbajdsjan tidligere i år inntok den armenske enklaven Nagorno-Karabakh.

NRK - 19 apr 24 kl. 16:40

Armenia gir områder til Aserbajdsjan

Armenia har sagt ja til å returnere fire strategiske landsbyer til Aserbajdsjan, ifølge Aserbajdsjans utenriksdepartement, melder Reuters. Områdene har vært okkupert siden tidlig 1990-tallet..

NRK - 26 feb 24 kl. 15:08

Aserbajdsjan vil gjenoppta fredsforhandlinger med Armenia

På mandag kunngjorde Aserbajdsjan at samtaler om en fredsavtale med nabolandet Armenia vil gjenopptas snart. – Ansikt til ansikt-samtaler angående fredsavtalen er planlagt å bli holdt med den armenske delegasjonen i de kommende dagene, sa utenriksminister Jeyhun Bayramov til reportere i Baku, som siteres av pakistanske Globale Village Space. Bayramov uttrykte at arbeidet med et utkast fortsatte til tross for en pause, og sa at president Ilham Alijev og den armenske statsministeren Nikol Pasjinjan besluttet å gjenoppta fredsprosessen.

VG - 13 maj 24 kl. 10:34

Over 150 demonstranter pågrepet i Armenias hovedstad

Armensk politi sier de har pågrepet 151 personer som forsøkte å sperre gater i Jerevan. Demonstrantene vil ikke at Armenia avstår territorier til Aserbajdsjan..

NRK - 13 maj 24 kl. 10:34

Demonstranter pågrepet i Armenia

Armensk politi sier de har pågrepet 151 personer som forsøkte å sperre gater i Armenias hovedstad, Jerevan. Demonstrantene vil ikke at Armenia avstår territorier til Aserbajdsjan. Armenias beslutning om å overlate armenskkontrollerte territorier til nabolandet har utløst kraftige og ukelange protester.

NRK - 08 feb 24 kl. 15:12

Alijev vant valget i Aserbajdsjan i mangel på konkurranse

Presidentvalget i Aserbajdsjan foregikk uten tilstrekkelig konkurranse og var preget av mangler ved valgsystemet og kneblede medier, slår valgobservatører fast. Som ventet ble president Ilham Alijev gjenvalgt for en femte periode, med en oppslutning på 92 prosent, under onsdagens valg i Aserbajdsjan. Valget ble gjennomført uten at den reelle opposisjonen deltok, og med omfattende restriksjoner mot mediene.

NRK - 07 feb 24 kl. 17:57

NRK retter: President Ilham Aliyev ligger an til å bli gjenvalgt i Aserbajdsjan

I en tidligere nyhetsmelding skrev NRK at president Ilham Aliyev var blitt gjenvalgt til president i Aserbajdsjan. Det stemmer ikke. Stemmene er ikke talt opp enda.

NRK - 07 feb 24 kl. 17:57

President Ilham Aliyev ligger an til å bli gjenvalgt i Aserbajdsjan

Ifølge Reuters viser en måling gjort da folk forlot stemmelokalene, at Aliyev ligger an til å få 93,9 prosent av stemmene. 62-åringen etterfulgte faren Heydar som president i 2003, og har vanligvis fått minst 85 prosents oppslutning i valgene siden, som menneskerettsgrupper sier er verken frie eller rettferdige. Aserbajdsjan tok i september kontroll over utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh etter 30 år med armensk styre, og Alijev var raskt ute med å utlyse nyvalg.

NRK - 07 feb 24 kl. 16:41

President Ilham Aliyev gjenvalgt i Aserbajdsjan

President Ilham Aliyev gjenvalgt i Aserbajdsjan med 93,9 prosent av stemmene. Det var på forhånd ventet at han skulle vinne valget. 62-åringen etterfulgte faren Heydar som president i 2003, og har vanligvis fått minst 85 prosents oppslutning i valgene siden, som menneskerettsgrupper sier er verken frie eller rettferdige.

NRK - 13 dec 23 kl. 11:51

Armenia og Aserbajdsjan diskuterer tilbaketrekning av soldater fra grensen

Armenia og Aserbajdsjan har en dialog om mulighetene til å trekke tilbake soldatene som befinner seg på den delte grensen mellom landene, melder AFP. De har imidlertid foreløpig ikke kommet frem til en avgjørelse, sier Armenias utenriksminister til russiske TASS. De to rivaliserende landene prøver å få på plass en fredsavtale etter at Aserbajdsjan tok kontroll over Nagorno-Karabakh.

NRK - 25 apr 24 kl. 11:06

Armenia: Rundt hundre demonstranter pågrepet

Armensk politi pågrep rundt 100 personer som onsdag kveld demonstrerte mot regjeringen, melder nyhetsnettstedet News.am. Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at 96 personer ble anholdt.

NRK - 08 dec 23 kl. 12:22

Kan bli klimatoppmøte i nytt oljeland

I 2024 kan FNs klimatoppmøte igjen bli holdt i et oljeproduserende land. Aserbajdsjan ligger an til å få grønt lys, ifølge flere medier. Hvem som er vertskap for FNs store klimatoppmøter, går på omgang mellom ulike deler av verden.

NRK - 15 apr 24 kl. 09:52

Armenia og Aserbajdsjan kranglar om etnisk reinsing

Dei to nabolanda møtest i FN-domstolen i Haag, for å få eit rettsleg svar på skuldingane om etnisk reinsing. Saka som skal opp i FN-domstolens øvste instans, er ei sak frå 2021, då begge landa klaga kvarandre inn for Den internasjonale domstolen (ICJ). Begge nabolanda skuldar kvarandre for å ha drive med etnisk reinsing og brot på konvensjonen om forbod mot rasediskriminering.

NRK - 17 nov 23 kl. 15:51

FN-domstol krever at Aserbajdsjan lar etniske armenere returnere trygt til Nagorno-Karabakh

FNs øverste domstol beordret fredag ​​Aserbajdsjan å tillate trygg retur av mennesker til det omstridte territoriet Nagorno-Karabakh, som Baku beslagla i september i en lynoffensiv. Offensiven utløste en masseflukt av størsteparten av de 120.000 armenerne som bodde i området.

Dagbladet - 15 feb 24 kl. 11:31

Mener Aserbajdsjan planlegger ny krig

Armenias statsminister Nikol Pasjinjan mener Aserbajdsjan planlegger en fullskala krig mot nabolandet..

VG - 15 feb 24 kl. 11:13

Aserbajdsjan planlegger ny krig, hevder Armenia

Aserbajdsjan planlegger en fullskala krig mot Armenia, mener sistnevntes statsminister Nikol Pasjinjan..

NRK - 22 mar 24 kl. 16:20

Brasil, Aserbajdsjan og Emirata med klimasamarbeid

Leiarane for klimatoppmøtet i Dubai (COP28) og dei kommande klimatoppmøta i Baku (COP29) og brasilianske Belém (COP30) går saman i ein «troika» som skal arbeide for større framdrift og meir ambisiøse klimamål. Dei tre landa la fram planane sine på konferansen Copenhagen Climate Ministerial, som blei arrangert i Helsingør i går og i dag. Dei var representerte med presidenten for COP28, Sultan al-Jaber, sjefen for COP29, Mukhtar Babayev og André Corrêa do Lago, som er viseminister for klima, energi og miljø i Brasil.

NRK - 06 feb 24 kl. 12:01

Presidenten i Aserbajdsjan beholder makten

For femte gang på rad har Aserbajdsjans autoritære president Ilham Alijev sikret seg makten i landet. Opposisjonen boikotter presidentvalget i protest mot undertrykkelse, melder NTB. Selv om Aserbajdsjan ifølge grunnloven er et demokrati, Alijev har vært president siden oktober 2003, og var etterfølgeren til sin far.

NRK - 06 feb 24 kl. 12:01

Presidenten i Aserbajdsjan beholder trolig makten

For femte gang på rad har Aserbajdsjans autoritære president Ilham Alijev trolig sikret seg makten i landet. Opposisjonen boikotter nemlig presidentvalget i protest mot undertrykkelse, melder NTB. Selv om Aserbajdsjan ifølge grunnloven er et demokrati, Alijev har vært president siden oktober 2003, og var etterfølgeren til sin far.

VG - 29 jan 24 kl. 03:29

Armenia foreslår ikke-aggresjonspakt med Aserbajdsjan

Armenias statsminister foreslår en ikke-aggresjonspakt med nabolandet og erkefiende Aserbajdsjan i påvente av en fullverdig fredsavtale..

NRK - 11 mar 24 kl. 13:56

Krigsskip øver sammen i Oman-bukta

Krigsskip fra Russland, Kina og Iran har felles marineøvelser i Oman-bukta i fem dager, opplyser det kinesiske forsvarsdepartementet. Øvelsen startet mandag. Representanter fra sjøforsvaret i Pakistan, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Oman India og Sør-Afrika deltar som observatører..

NRK - 09 dec 23 kl. 13:38

Aserbajdsjan sier de blir vertsland neste år

Oljeprodusenten Aserbajdsjan blir vertsland for FNs neste klimatoppmøte COP29 i november neste år, opplyser landets økologiminister Mukhtar Babayev til AFP. Ifølge Babayev har Aserbajdsjan fått overveldende tilslutning til sitt kandidatur under klimatoppmøtet som nå pågår i De forente arabiske emirater, skriver NTB. – Jeg er glad for å kunngjøre at det er en generell konsensus om Aserbajdsjans kandidatur, sa Babayev lørdag..

NRK - 13 feb 24 kl. 07:48

Armenia hevder to soldater ble drept av Aserbajdsjanske styrker

Armenia og Aserbajdsjan anklager hverandre for å ha åpnet ild over grensen. Ifølge armenske myndigheter er to av deres soldater drept. Hendelsen fant sted i Siunik-regionen i sør.

NRK - 13 feb 24 kl. 07:48

Armenia hevder fire soldater ble drept av Aserbajdsjanske styrker

Armenia og Aserbajdsjan anklager hverandre for å ha åpnet ild over grensen. Ifølge armenske myndigheter er fire av deres soldater drept. Hendelsen fant sted i Siunik-regionen i sør.

NRK - 26 dec 23 kl. 21:12

Aserbajdsjan utviser franske diplomater

Aserbajdsjan har erklært to franske diplomater uønsket og viser til at de har utført aktiviteter som ikke er i tråd med sin diplomatiske status. Frankrikes ambassadør Anne Boillon ble tirsdag kalt inn på teppet i Aserbajdsjans utenriksdepartement der hun fikk overlevert en kraftig protest på de to diplomatenes virksomhet, heter det i en kunngjøring fra departementet. Det er ikke kjent hva de to diplomatene anklages for, men begge har fått 48 timer på seg til å forlate landet.

NRK - 27 sep 23 kl. 18:00

Aserbajdsjan skal ha pågrepet den tidligere sjefen for separatistene i Nagorno-Karabakh

Aserbajdsjan sier de har pågrepet den tidligere lederen for separatistregjering i Nagorno-Karabakh idet han forsøkte å krysse grensa til Armenia. Pågripelsen av Ruben Vardanyan ble kunngjort av den Aserbajdsjansk grensevakten onsdag. Vardanyan har ifølge grensevakten blitt brakt til landets hovedstad Baku og er overlevert til «relevante statlige organer», som vil avgjøre hans videre skjebne.

NRK - 26 dec 23 kl. 11:53

Aserbajdsjan: To franske diplomater erklært uønsket

To ansatte ved den franske ambassaden i Aserbajdsjan er erklært persona non grata, melder Reuters..

VG - 08 feb 24 kl. 07:28

President får 92 prosent – men langt bak pappa

Ilham Alijev (62) ligger an til et for ham rekordvalg i Aserbajdsjan. Men han slår ikke pappa Heydar (1923–2003)..

NRK - 07 feb 24 kl. 15:27

Aserbajdsjanerne går til urnene, Alijev ventes å bli gjenvalgt

Aserbajdsjans president Ilham Alijev avla onsdag stemme i et valg han er nesten garantert å vinne. Aserbajdsjan tok i september kontroll over utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh etter 30 år med armensk styre, og Alijev var raskt ute med å utlyse nyvalg. Rundt 6500 valglokaler åpnet klokka 8 lokal tid og var ventet å stenge klokka 19.

E24 - 22 dec 23 kl. 11:07

Equinor selger seg helt ut av Aserbajdsjan

Oljegiganten forlater Aserbajdsjan etter mer enn 30 år..

NRK - 20 sep 23 kl. 22:57

Armenia hevder Aserbajdsjan skyter ved grensa

Armenia sa sent onsdag at Aserbajdsjan skyter langs grensa mellom landene. Ifølge den armenske forsvarsministeren skal soldater fra Aserbajdsjan ha skutt med lette våpen. Uttalelsen kommer etter at Aserbajdsjan hevdet å ha fått tilbake kontroll over utbryter-regionen Nagorno-Karabakh..

NRK - 02 feb 24 kl. 16:50

FN: Verden må investere enorme milliardbeløp i grønn omstilling

Verden må så snart som overhodet mulig investere tusenvis av milliarder dollar i grønn omlegging av samfunnet, advarer FNs klimasjef Simon Stiell. I en tale i Baku sa klimasjefen fredag at finansiering er en helt avgjørende faktor i kampen mot global oppvarming. Under klimatoppmøtet i Dubai på slutten av fjoråret ble landene enige om å tredoble verdens kapasitet til fornybar kraft dette tiåret og framskynde omleggingen fra fossilt drivstoff.

NRK - 20 sep 23 kl. 09:25

Kaller Aserbajdsjans militære operasjoner «etnisk rensing»

Karabakh-regionens tidligere toppsjef Ruben Vardanyan sier at Aserbajdsjan har bedt dem om å dra, og kaller det «etnisk rensing». Det melder Reuters. Vardanyan ber Armenia, Russland og Aserbajdsjan om å holde et krisemøte for å snakke sammen.

NRK - 19 sep 23 kl. 17:45

Aserbajdsjan: Én død i Karabakh-konflikt

Én sivilist skal være drept i konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia om Nagorno-Karabakh. Det heter det i en uttalelse fra Aserbajdsjansk side, ifølge Reuters. Aserbajdsjan sier samtidig at de har brutt gjennom armenske stillinger i Karabakh.

NRK - 19 sep 23 kl. 17:45

Aserbajdsjan: Én sivilist død i Karabakh-konflikt

Én sivilist skal være drept i konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia om Nagorno-Karabakh. Det heter det i en uttalelse fra Aserbajdsjansk side, ifølge Reuters. Samtidig sier separartister i Karabakh at fem er drept og ytterligere 80 skadd, skriver AFP.

NRK - 04 dec 23 kl. 18:10

Armenia sier soldat er drept av Aserbajdsjanske styrker nær grensen

Armenia hevder at en av deres soldater ble drept av Aserbajdsjanske styrker nær grensen mellom de to landene mandag. Aserbajdsjan benekter anklagen. – Aserbajdsjanske væpnede styrker åpnet ild mot den armenske stillingen i Bardzruni i provinsen Vayots Dzor, heter det i en uttalelse fra Armenias forsvarsdepartement.

NRK - 04 dec 23 kl. 15:41

Armenia sier en soldat har blitt drept av Aserbajdsjanske styrker nær grensen

Armenia hevder at en av deres soldater har blitt drept av Aserbajdsjanske styrker nær grensen mellom de to landene mandag. – Aserbajdsjanske væpnede styrker åpnet ild mot den armenske stillingen i Bardzruni i provinsen Vayots Dzor, heter det i en uttalelse fra Armenias forsvarsdepartement. De sier videre at en soldat ble drept.

NRK - 21 nov 23 kl. 13:47

Ria: Aserbajdsjan inviterer Armenia til samtaler på grensa

Aserbajdsjan inviterer Armenia til samtaler på landenes delte grense, melder Reuters og siterer nyhetsbyrået Ria. På møtet skal landene diskutere en fredsprosess, ifølge meldingen..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com