Amnesty

Monday, 06 February, 03:17

Nyheter om Amnesty

Sortering: Relevans | Senaste
NRK - 10 nov 22 kl. 02:19

Amnesty: Deportering av ukrainere kan være krigsforbrytelser

Russland har trolig begått forbrytelser mot menneskeheten ved å evakuere ukrainske sivile i russiskokkuperte deler av Ukraina til andre regioner, sier Amnesty. Ifølge Amnesty ble sivile flyttet fra okkuperte områder lenger inn i russisk-kontrollerte områder eller til Russland, og ofte ble barn skilt fra sine foreldre, i strid med folkeretten. Amnesty sier de har snakket med sivile som ble utsatt for omfattende sjekking, kjent som filtrering, som noen ganger endte med vilkårlig arrest, tortur og mishandling.

NRK - 25 okt 22 kl. 08:37

Amnesty ber straffedomstolen granske Gaza

Amnesty International vil at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) skal granske mulige krigsforbrytelser begått av begge parter under Gaza-krigen i august. 31 sivile var blant de 49 palestinerne som ble drept på Gazastripen i løpet av de tre dagene med kamper, skriver Amnesty i en ny rapport. I rapporten sier Amnesty at de har samlet inn og analysert nye opplysninger om ulovlige angrep, inkludert krigsforbrytelser, begått både av israelske militære og væpnede palestinske grupper.

NRK - 12 aug 22 kl. 12:55

Amnesty i Canada tar avstand frå omstridt Ukraina-rapport

Amnesty International Canada skriv i ei pressemelding at dei tar avstand frå den omstridde Amnesty-rapporten om krigen i Ukraina, som konkluderte med at det ukrainske militæret sine taktikkar set sivile liv i fare ved å setta opp militærbasar i bustadområde. – I ein kvar konfliktsituasjon er Amnestys primære fokus å beskytta menneskerettane og sivile, spesielt dei som er mest sårbare og utsette. Sjølv om dette var intensjonen med forskinga og den utvida pressemeldinga mislykkast Amnesty International på fleire frontar, skriv leiinga i meldinga.

NRK - 09 aug 22 kl. 15:35

Amnesty Norge har mistet 80 medlemmer siden omstridt Ukraina-rapport

Amnestys omstridte Ukraina-rapport har ført til at rundt 80 norske medlemmer har meldt seg ut av organisasjonen i protest, ifølge Amnesty Norge. I rapporten, som ble publisert forrige torsdag, konkluderte Amnesty med at det ukrainske militærets taktikker setter sivile i fare ved å sette opp militærbaser i boligområder, skriver Vårt Land. Det falt verken i god jord hos ukrainske myndigheter, som beskylder organisasjonen for å understøtte russisk propaganda, eller hos flere Amnesty-medlemmer.

Klartale - 23 sep 22 kl. 11:02

Dette er «moralpolitiet» i Iran

Mahsa Amini døde i Iran forrige uke. Hun ble arrestert av «moralpolitiet». De arresterte henne for å bruke hijab «feil».

NRK - 07 aug 22 kl. 17:31

Amnesty: Beklager smerten Ukraina-rapport forårsaket

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International sier de beklager kvalene og sinnet den omstridte Ukraina-rapporten deres forårsaket. I rapporten som kom torsdag anklaget Amnesty ukrainske styrker for å utsette sivile for fare i krigføringen og for brudd på folkeretten ved å etablere militære baser i boligområder, på skoler og på sykehus. – Selv om vi står fast ved funnene våre, beklager vi smerten som er forårsaket, sier Amnesty i en uttalelse søndag.

NRK - 05 aug 22 kl. 22:52

Amnesty står fast ved Ukraina-rapport etter Zelenskyj-kritikk

Amnesty International fastholder anklagene om at ukrainske styrker utsetter sivile for fare i krigføringen til tross for skarp kritikk fra Ukraina, som mener Amnesty setter likhetstegn mellom ukrainske og russiske styrker. I en rapport anklager menneskerettsorganisasjonen Ukraina for å bryte folkeretten ved å etablere militære baser i boligområder, på skoler og på sykehus. Amnesty viser til hendelser der ukrainske styrker tilsynelatende utsatte sivile for fare i 19 byer og landsbyer i regionene Kharkiv, Donbas og Mykolajiv.

NRK - 07 okt 22 kl. 12:18

Amnesty: – Veldig god pris

John Peder Egenæs i Amnesty International sier at de kjenner godt til alle organisasjonene som har fått fredsprisen, og at den er svært fortjent. – Dette er en veldig god pris. Det er en anerkjennelse av hvor viktig sivilsamfunnet og særlig menneskerettighetsorganisasjonene er i en situasjon med autoritære styresett både i Russland og Belarus, og hvor Ukraina er utsatt for angrepskrig, sier Egenæs, som er generalsekretær i Amnesty.

Klartale - 16 nov 22 kl. 06:00

Fra fotballfest til kamp om menneske-rettigheter

Søndag 20. november starter verdens-mesterskapet (VM) i fotball for herrer i Qatar. Det skal være en spennende folkefest.

NRK - I førrgår: 22:43

Tilstanden kritisk for Georgias fengslede ekspresident

En sultestreik er i ferd med å koste Mikheil Saakasjvili livet, sier advokaten hans. Den 55 år gamle ekspresidenten har sittet i fengsel siden 2021. – Vekten hans har rast ned fra 115 til 68 kilo siden han ble fengslet i oktober 2021.

NRK - 01 okt 22 kl. 05:02

Amnesty: 52 demonstranter drept i Iran

Til sammen 52 mennesker har måtte bøte med livet i sammenstøt med sikkerhetsstyrker under demonstrasjoner mot regjeringen i Iran, ifølge Amnesty. Flere hundre er skadd, opplyste organisasjonen fredag. Iranske statlige medier hadde tidligere rapportert om mer enn 40 dødsfall, men antallet døde antas å være høyere.

NRK - 17 sep 22 kl. 06:33

Amnesty: Navalnyj utsatt for forferdelige forhold

Aleksej Navalnyj får ikke møte advokaten sin alene, han sliter med helsa og utsettes for inhuman behandling i fengsel i Russland, ifølge Amnesty International. Amnesty International uttrykte fredag bekymring etter meldinger om at opposisjonslederen soner under forferdelige forhold. – Dette inkluderer voldsomme straffer for påståtte forseelser og vedvarende forsøk på å fryse ham ut fra andre innsatte, som angivelig ikke får lov til å prate med eller engang se på ham, sier Marie Struthers, som leder Amnesty i Øst-Europa og Sentral-Asia.

NRK - 13 jan 23 kl. 13:17

Gresk domstol henlegger sak mot frivillige på Lesvos

En gresk domstol har henlagt saken mot 24 personer som var tiltalt for å ha hjulpet flyktninger og migranter som kom til øya Lesvos i båter fra Tyrkia. Beskjeden kom fredag etter at FNs menneskerettskontor hadde oppfordret retten om å henlegge saken. – Rettssaker som dette er dypt urovekkende fordi de kriminalisere livreddende arbeid og skaper en farlig presedens.

NRK - 12 jan 23 kl. 03:57

Iran utsetter henrettelse av demonstrant

Det iranske rettsvesenet har satt henrettelsen av en demonstrant som skal ha deltatt i protester mot regjeringen, på vent, ifølge lokale medier. Den 19 år gamle guttens advokat ba om at klientens sak ble tatt opp til Høyesterett, skriver avisen Mizan onsdag. Kort tid etter sa domstolen at henrettelsen er satt på vent i påvente av utfallet av en ny rettslig vurdering.

NRK - 23 dec 22 kl. 22:59

Spansk politi har avsluttet etterforskningen etter Melilla-tragedien

Spansk påtalemyndighet har avsluttet etterforskningen av hva som skjedde da minst 23 migranter mistet livet på grensa til den spanske eksklaven Melilla i juni. Flere hundre migranter, de fleste av dem unge menn fra Sudan, forsøkte å ta seg forbi grensegjerdet som skiller Marokko og Melilla 24. juni i år.

NRK - 23 dec 22 kl. 01:22

Tre voldtektsdømte henrettet i Iran

Tre voldtektsdømte ble henrettet ved henging i et fengsel i den iranske byen Shiraz torsdag, ifølge avisa Etemad. Etemad skriver at de tre ble dømt for å ha voldtatt og ranet flere kvinner, skriver NTB-DPA. Antall dødsdommer som blir fullbyrdet, har økt kraftig i Iran siden president Ebrahim Raisi ble tatt i ed i 2021.

NRK - 22 dec 22 kl. 10:30

Avmagret Saakasjvili møtte i retten

Georgias ekspresident Mikheil Saakasjvili ber om prøveløslatelse på grunn av dårlig helse, og var tydelig i dårlig form da han møtte i retten torsdag. Gjennom videolink fra sykehuset argumenterer Saakasjvili og hans leger for at han trenger livreddende helsehjelp i utlandet. Han har sultestreiket i fengselet gjentatte ganger, og legen James Cobey mener Saakasjvili trenger fire kirurgiske og nevrologiske inngrep som ikke kan gjennomføres i Georgia.

NRK - 02 okt 22 kl. 14:02

Amnesty krever gransking av bruk av tåregass i Indonesia

Amnesty International retter krass kritikk mot politiet i Indonesia for overdreven maktbruk og manglende sikkerhetstiltak. 125 mennesker døde i opptøyer etter en fotballkamp i Malang på Øst-Java lørdag kveld, ifølge landets myndigheter. Tragedien startet da tilskuere stormet banen etter kampen.

NRK - 29 sep 22 kl. 06:45

Amnesty: Facebook bidro til hatytringer mot rohingyaene i Myanmar

Facebook bør betale oppreisning til de hundretusenvis av rohingyaene som ble tvunget på flukt i Myanmar i 2017. I en fersk rapport skriver menneskerettsgruppa at Facebooks algoritmer bidro til spredning av hatefulle ytringer mot den stort sett muslimske minoriteten. – I 2017 ble hundretusenvis av rohingyaer drept, torturert, voldtatt og fordrevet som del av den etniske rensingen som Myanmars sikkerhetsstyrker bedrev.

E24 - 07 nov 22 kl. 17:06

Amnesty kaller klimatoppmøtet for en hvitvaskingsoperasjon

Det årlige klimatoppmøtet er i gang i den egyptiske byen Sharm el-Sheikh. Politisk rådgiver Gerald Kador Folkvord i Amnesty mener myndighetene bruker møtet for å stilne menneskerettighetskritikk..

NRK - 13 dec 22 kl. 06:55

Frykter iransk fotballspiller skal henrettes

Den internasjonale spillerorganisasjonen Fifpro skriver i en uttalelse at de frykter for livet til den iranske fotballspilleren Amir Nasr-Azadani. Organisasjonen publiserte et innlegg sent mandag kveld, der de ber om at straffen fjernes. – Fifpro er sjokkerte og kvalme av rapportene om at den profesjonelle fotballspilleren Amir Nasr-Azadani står ovenfor henrettelse i Iran etter å ha drevet kampanje for kvinners rettigheter og grunnleggende frihet i landet sitt.

Klartale - 24 maj 22 kl. 14:55

20 prosent flere folk ble straffet med døden

2021 var et år hvor mange ble henrettet. Det er folk som er dømt til døden som straff.Minst 579 personer ble drept som følge av loven.

VG - 09 dec 22 kl. 11:29

Ekspertene tror Qatar er fornøyd: – All PR er god PR

Det kritiske blikket på Qatar i vår del av verden har gitt en «Vesten mot resten»-følelse som VM-arrangøren har nytt godt av – ifølge John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge..

Klartale - 19 sep 22 kl. 10:27

Kvinne døde etter å ha blitt arrestert

Mahsa Amini var med familien på besøk i Teheran. Teheran er hovedstaden i Iran. Der ble hun arrestert for å ikke følge kleskoden.

VG - 21 okt 22 kl. 23:13

Kriserammet forbund gir Amnesty gratis reklameplass: – Bestemte at vi burde bruke den til noe godt

Foran verdenscupstarten er Brettforbundet i akutt sponsorkrise, men de har likevel bestemt seg for å gi bort eksponeringsplass på OL-sølvvinner Mons Røisland og snowboardlandslaget verd «flere millioner» – til Amnesty International Norge..

Aftenposten - 21 okt 22 kl. 14:13

Amnesty-rådgiveren skal se fotball-VM: Tror ikke på svart skjerm-effekt

Amnesty-rådgiver Sindre Stranden Tollefsen kommer til å se årets fotball-VM i Qatar – til tross for de omfattende….

VG - 21 okt 22 kl. 14:13

Amnesty-rådgiveren skal se fotball-VM: Tror ikke på svart skjerm-effekt

Amnesty-rådgiver Sindre Stranden Tollefsen kommer til å se årets fotball-VM i Qatar – til tross for de omfattende menneskerettighetsbruddene landet er anklaget for..

Klartale - 29 nov 22 kl. 09:04

VM-sjefen innrømmer hundrevis av dødsfall i Qatar

Hassan Al-Thawadi er sjefen for fotball-VM i Qatar. Han innrømmet dødsfallene i et intervju med Piers Morgan.– Beregningene er på mellom 400 og 500 døde.

NRK - 29 nov 22 kl. 07:46

VM-sjefen innrømmer hundrevis av dødsfall

VM-sjefen i Qatar, Hassan Al-Thawadi, sier i et intervju med Piers Morgan at det er flere hundre mennesker som har gått bort i byggingen av verdensmesterskapet. – Beregningene er på mellom 400 og 500 døde. Det eksakte nummeret er noe som blir diskutert.

NRK - 20 okt 22 kl. 01:07

Huitfeldt får Qatar-kritikk av Amnesty

Utenriksminister Anniken Huitfeldt ønsket i fjor at norske myndigheter skulle være tydeligere overfor Qatar. Nå får hun selv kritikk for manglende handling i en Amnesty-rapport om menneskerettighetssituasjonen i Qatar en måned før fotball-VM starter..

NRK - 13 okt 22 kl. 09:37

Amnesty: Flyktninger mishandles i Latvia

Flyktninger og migranter utsettes for vold og mishandling på grensen mellom Latvia og Belarus, hevder Amnesty i en ny rapport. Med vold og brutale midler prøver latviske myndigheter å hindre flyktninger å krysse grensa fra Belarus. Mange flyktninger blir utsatt for grove menneskerettsbrudd, deriblant vilkårlig fengsling og til og med tortur, ifølge rapporten «Latvia: Return home or never leave the Woods».

Klartale - 20 jul 22 kl. 14:33

Mener det kan være farlig å vise at du er skeiv i Polen

Amnesty har laget en ny rapport. Den er basert på undersøkelser de har gjort blant folk i Polen som er skeive (LHBTIQ+-personer). Den har pågått i litt mer enn et halvår fram til mai 2022.

VG - 17 nov 22 kl. 14:36

Elkjøp trekker seg som VM-sponsor – gir bort reklameplass til Amnesty

Noen dager før VM sparkes i gang trekker Elkjøp seg som sponsor for TV 2. Elkjeden har bestemt seg for at den ikke vil være en aktiv og synlig sponsor under mesterskapet i Qatar..

Aftenposten - 17 nov 22 kl. 14:36

Elkjøp trekker seg som VM-sponsor – gir bort reklameplass til Amnesty

Noen dager før VM sparkes i gang trekker Elkjøp seg som sponsor for TV 2..

NRK - 13 nov 22 kl. 17:48

Tyskland klager over at COP27-deltakere blir overvåket

Tyskland har sendt en klage til den egyptiske regjeringen på grunn av uønsket overvåking fra sikkerhetstjenester på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh. Det får nyhetsbyrået DPA opplyst av flere kilder. Det er den tyske ambassaden i Kairo som har sendt inn klagen.

NRK - 12 nov 22 kl. 02:29

Ber om benådning for sultestreikende aktivist

Familien til den fengslede egyptiske aktivisten Alaa Abdel Fattah ber om at han blir benådet. Han har sultestreiket den siste tiden, og ifølge Amnesty International står han nå i fare for å dø. Det er aktivistens søster, Mona Seif, som skriver på Twitter at familien har bedt egyptiske myndigheter om å benåde ham.

NRK - 10 nov 22 kl. 11:29

Sultestreikende egyptisk dissident får behandling

Den sultestreikende egyptiske menneskerettighetsforkjemperen Alaa Adel Fattah får medisinsk behandling, opplyser familien. Den 40 år gamle Fattah var en av lederne under demokratiopprøret i 2011, men har gått inn og ut av fengsel siden landets hærsjef Abdel-Fattah al-Sisi grep makten i et militærkupp i 2013. Det er en skjebne han deler med rundt 60.

VG - 01 okt 22 kl. 05:13

Amnesty: 52 demonstranter er drept i Iran

Til sammen 52 mennesker har måtte bøte med livet i sammenstøt med sikkerhetsstyrker under demonstrasjoner mot regjeringen i Iran, ifølge Amnesty..

VG - 10 nov 22 kl. 01:03

Ny Amnesty-rapport: Barn deporteres til Russland

Ukrainske barn, eldre og personer med funksjonsnedsettelser blir tvunget gjennom filtreringsprosesser og tvangsflyttet til russiskkontrollerte byer i Ukraina – eller deportert til Russland..

NRK - 08 nov 22 kl. 09:42

Bekymret for helsen til sultestreikende, egyptisk aktivist

Moren til aktivisten Alaa Abdel Fattah blir stadig mer bekymret for helsen hans og advarer verdensledere om at de kommer til å ha blod på hendene hvis han dør. Den fengslede egyptiske demokratiforkjemperen har sluttet å både spise og drikke, og Amnesty International har advart om at han kan komme til å dø under klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh hvis ingenting gjøres. I en ny melding i sosiale medier oppfordrer Laila Soueif toppolitikerne som deltar på klimatoppmøtet, deriblant Storbritannias statsminister Rishi Sunak, om å legge press på egyptiske myndigheter slik at sønnen løslates..

Aftenposten - 07 nov 22 kl. 17:06

Amnesty kaller klimatoppmøtet for en hvitvaskingsoperasjon

Det årlige klimatoppmøtet er i gang i den egyptiske byen Sharm el-Sheikh..

VG - 04 nov 22 kl. 19:34

Amnesty: Sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter i Iran – opptil ti drepte

Iranske sikkerhetsstyrker har skutt demonstranter fra hustak sør i landet, opplyser menneskerettsaktivister..

Aftenposten - 03 nov 22 kl. 16:01

Rasistiske annonser og Breiviks manifest var ok for Facebook. – Sjokkerende, sier Amnesty.

Facebook-eier Meta godkjente grovt rasistiske annonser..

NRK - 09 aug 22 kl. 23:57

Svensk Amnesty-stifter trekker seg i protest

Per Wästberg trekker seg fra Amnesty på grunn av rapporten om Ukrainas bruk av sivil infrastruktur i krigen. Han stiftet Amnestys avdeling i Sverige i 1964. Amnesty har fått sterk kritikk fra Ukraina og flere i Vesten etter rapporten som anklaget ukrainske styrker for å sette sivile liv i fare.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com