Ukraina

Saturday, 23 September, 07:22

Nyheter om Ukraina

Sortering: Relevans | Senaste
Klartale - 25 feb 22 kl. 13:36

Dette har skjedd til nå i krigen i Ukraina

Russland har angrepet Ukraina. Flere ukrainske byer har blitt bombet og russiske soldater går mot hovedstaden Kyiv.Hvordan startet dette?

Klartale - 16 aug 23 kl. 06:00

Krim-halvøya er både feriested og slagmark

I 2014 tok Russland Krim-halvøya fra Ukraina. Det gikk ganske rolig for seg. Halvøya ligger viktig til.

Klartale - 10 jul 23 kl. 06:14

Slik blir Natos toppmøte i Vilnius

11. og 12. juli kommer de mektige folkene til Vilnius i Litauen.

Klartale - 02 aug 23 kl. 13:15

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle sette meg ned ved en skolepult igjen

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

NRK - 16 sep 23 kl. 14:37

To skip på vei til Ukraina for å laste korn

To lasteskip var lørdag på vei til ukrainske svartehavshavner for å laste korn til markeder i Asia og Afrika. De to skipene er de første som benytter en midlertidig korridor langs kysten av Svartehavet for å ta seg fram til ukrainske havner. I forrige måned kunngjorde Ukraina opprettelsen av den midlertidige humanitære korridoren for å omgå blokaden Russland gjeninnførte etter at de trakk seg fra kornavtalen med Ukraina, Tyrkia og FN.

NRK - 15 aug 23 kl. 20:20

Nato-stabssjef åpner for at Ukraina avgir territorium for Nato-medlemskap

Stian Jenssen, som er stabssjef for Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel, tror en løsning på Ukraina-krigen kan være at Ukraina får Nato-medlemskap i bytte mot å avgi territorium til Russland. Uakseptabelt, svarer Ukraina. I en paneldebatt i Arendal i dag sa Jenssen at man må ha noen tanker om hvordan sikkerhetssituasjonen for Ukraina skal være når krigen en gang tar slutt, skriver VG.

Klartale - 14 jul 23 kl. 14:00

Våpnene som skaper frykt

Du har kanskje hørt om dem. Klasevåpen. USA har gitt Ukraina slike våpen.

NRK - I førrgår: 15:15

Polen truer med importforbud for flere varer fra Ukraina

Dersom Ukraina eskalerer konflikten rundt importforbudet, kan flere produkter havne på forbudslista, advarer Polen. Polens statsminister Mateusz Morawiecki kom med advarselen onsdag etter at Ukrainas visehandelsminister Taras Kachka opplyste til polske medier at de vil innføre et forbud mot polske produkter de neste dagene. – Jeg advarer ukrainske myndigheter.

NRK - 20 sep 23 kl. 07:01

Rumensk frykt for at Ukraina-krigen skal spre seg over grensen

Rumenere har begynt å frykte at krigen skal spre seg over grensen fra Ukraina. De skremmes av den stadige lyden av sirener, og av nylige funn av dronerester. Klokken var 2 om morgenen da Costica Tanase igjen våknet til lyden av sirener i den avsidesliggende rumenske landsbyen Plauru.

Klartale - 30 aug 23 kl. 09:08

Russland under angrep natt til onsdag

Ukraina angriper Russland med droner. Det sier russerne. Natt til onsdag smalt det flere steder.

NRK - 12 sep 23 kl. 07:31

RIA: Ukraina med nytt droneangrep

Ukraina skal ha gjennomført et droneangrep på den russisk-okkuperte byen Enerhodar i Ukraina, nær atomkraftverket Zaporizjzja mandag. Det sier Alexei Likhachev, sjefen for det statlige selskapet Rosatom som leder den militære og sivile kjernekraftindustrien i landet, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA. Likhachev sa at seks droner ble skutt mot byen, men at alle ble ødelagt.

NRK - 25 aug 23 kl. 12:59

Norge skal lede Nato-arbeid med forsvarsmateriell i Ukraina

Norge skal lede et Nato-arbeid for å vestliggjøre Ukrainas innkjøpspraksis av forsvarsmateriell, samt utvikle samarbeidet mellom allierte nasjoner og Ukraina. – Der har vært store utfordringer med korrupsjon innen forsvarskjøp i Ukraina, slår forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fast i en pressemelding. – Helt siden Nato ba Norge om hjelp i 2014 har vi støttet Ukraina med å bygge inn integritet i lover, regler og prosedyrer for gode forsvarsinnkjøp, sier han videre.

NRK - 25 aug 23 kl. 06:51

F-16 er en seier og utfordring for Ukraina

Ukraina får endelig F-16-flyene de har ønsket seg. Men det er slett ikke sikkert at de vil seire mot Russlands flyvåpen. Torsdag varslet Jonas Gahr Støre (Ap) i Kyiv at Norge, som ett av flere NATO-land, gir F-16-fly til Ukraina.

NRK - 24 aug 23 kl. 16:19

Trolig færre enn ti fly til Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at Norge skal gi F-16-fly til Ukraina. Men det blir trolig snakk om færre enn ti fly. – Vi tar sikte på å gi, men antall fly og hvordan de innfases, det må vi diskutere med Ukraina og med våre allierte.

NRK - 13 timer siden

NBC: USA vil forsyne Ukraina med langtrekkende raketter

USA vil forsyne Ukraina med langtrekkende artilleriraketter av typen ATACMS, melder NBC News. Ukraina har i lang tid ønsket seg de langtrekkende våpnene som kan avfyres fra Himars-vognene som landet allerede er utstyrt med. Så langt har imidlertid ikke USA villet sende dem.

NRK - I førrgår: 06:24

Kull fra annekterte deler av Ukraina eksportert til Nato-medlemmet Tyrkia

Over 160.000 tonn kull fra de russisk-annekterte områdene Donetsk og Luhansk er i år blitt eksportert til Nato-landet Tyrkia, viser russiske tolldata. I tidsrommet fra februar til juli i år ble det eksportert 160.

NRK - 19 sep 23 kl. 11:14

Austin: Abrams-stridsvogner snart på plass i Ukraina

Amerikanske stridsvogner av typen M1 Abrams er snart på plass i Ukraina, sier USAs forsvarsminister Lloyd Austin. – Jeg er glad for å kunngjøre at M1 Abrams-stridsvogner som USA tidligere har forpliktet seg til å levere, snart er på plass i Ukraina, sa Austin på åpningen av tirsdagens forsvarsministermøte i kontaktgruppen for Ukraina på Ramstein-basen i Tyskland..

Klartale - 18 sep 23 kl. 13:57

Snakker om kriser i verden på toppmøte

Verdens-organisasjonen FN har møte. Ledere fra hele verden møtes i New York i USA. Det kalles høynivåuken.

NRK - 31 aug 23 kl. 14:36

Zelenskyj hevder Ukraina har raketter som kan nå mål 700 kilometer unna

Ukraina har nå evnen til å gjennomføre rakettangrep mot mål 700 kilometer unna, sier president Volodymyr Zelenskyj. Det har vært flere angrep inne i Russland den siste tiden, stort sett utført ved hjelp av droner. Sky News skriver at Zelenskyj sier at Ukraina kan nå langt også med raketter.

NRK - 13 sep 23 kl. 19:43

Dagens Nyheter: Ukrainsk personell læres opp på svenske Gripen-fly

Ukrainske flygere og teknikere er allerede i Sverige for å læres opp på svenske JAS Gripen kampfly, ifølge avisen Dagens Nyheter (DN). Tirsdag meldte Sveriges Radio at den svenske regjeringen har bedt forsvaret om å vurdere muligheten for å sende Gripen-fly til Ukraina. Forsvaret skal blant annet vurdere i hvilken grad det vil påvirke landets forsvarsevne dersom landet gir noen av flyene til Ukraina.

NRK - 13 sep 23 kl. 11:47

Russland sier Ukraina brukte krysserraketter mot Krim

Et ukrainsk militært spionbyrå sier til nyhetsbyrået Reuters at det ukrainske angrepet på et skipsverft på Krim i natt, førte til skader på et landingsskip og en ubåt. Skipsverft ligger i havnebyen Sevastopol på Krim-halvøya i natt. Russland annekterte Krim-halvøya i 2014, og ligger ved Svartehavet.

NRK - 10 sep 23 kl. 17:57

To utenlandske hjelpearbeidere drept i Ukraina

En spansk og en canadisk hjelpearbeider ble drept, og en svensk og en tysk hjelpearbeider ble alvorlig såret i et rakettangrep øst i Ukraina søndag. Angrepet fant sted nær byen Tsjasiv Jar, da de fire var på vei fra Slavjansk til Bakhmut i Donetsk-regionen i Øst-Ukraina. De fire jobbet for hjelpeorganisasjonen Road to Relief, som evakuerer sårede mennesker fra frontlinjene i Ukraina..

NRK - 09 sep 23 kl. 15:57

Ukraina om G20-erklæring: Ingenting å være stolt over

Ukraina er ikke imponert over erklæringen som G20-landene har kommet fram til som omhandler Russlands angrepskrig i Ukraina. – Det er ingenting å være stolt over, heter det i en uttalelse fra det ukrainske utenriksdepartementet i Kyiv. Lørdag vedtok landene på G20-toppmøtet en erklæring der det slås fast at ingen land må bruke makt for å øke sitt territorium.

NRK - 20 timer siden

Feil på stridsvogner Danmark ga til Ukraina

Det er konstatert feil på 12 av 20 av stridsvognene Danmark hittil har donert til Ukraina sammen med Tyskland og Nederland, melder danske TV 2. To av enhetene, som er av typen Leopard 1A5, har det som kategoriseres som alvorlige feil. Opplysningene stammer fra en skriftlig orientering fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen til partiene bak Ukraina-fondet i Danmark.

NRK - 23 aug 23 kl. 15:57

Redd Barna: Ukraina-krigen har kostet minst 540 barn livet

Siden krigen brøt ut i Ukraina for 18 måneder siden, er minst 540 barn blitt drept i landet, og faren er langt fra over, ifølge hjelpeorganisasjonen Redd Barna. – Siden februar i fjor har mer enn 1680 blitt drept eller skadd. De aller fleste av disse tilfellene skyldes raketter og droner avfyrt mot boligområder, sier Amjad Yamin, Redd Barnas direktør for påvirkningsarbeid i Ukraina.

NRK - Igår: 22:05

Biden: – Vil sørge for at verda står med Ukraina

President Volodymyr Zelenskyj møter no den amerikanske presidenten i Det kvite hus. Joe Biden lovar vidare støtte til Ukraina. – Vi vil sørge for at verda står med Ukraina, seier den amerikanske presidenten.

NRK - Igår: 13:23

Ukraina og Slovakia med lisensavtale for korn

Landbruksministerne i Ukraina og Slovakia er enige om å opprette et lisenssystem som skal erstatte forbudet mot import av ukrainsk korn. Slovakias importforbud for ukrainske varer kan dermed oppheves så snart det nye systemet er i drift, heter det i en uttalelse fra Slovakias landbruksdepartement torsdag. Dette vil trolig kunne skje ved utgangen av året.

NRK - Igår: 11:46

Ukraina og Polen enige om å løse konflikten rundt importforbud

Ukrainas og Polens landbruksministere har i en telefonsamtale blitt enige om å finne en løsning på konflikten mellom de to landene. Det opplyser Ukrainas landbruksdepartement torsdag, ifølge Reuters. Polen innførte importforbud mot kornprodukter fra Ukraina fredag.

Klartale - 12 maj 23 kl. 16:00

Farger Liverpool i gult og blått

Det er finale i musikk-konkurransen Eurovision lørdag. Artister fra flere land skal kjempe om seieren. Arrangementet finner sted i Liverpool i Storbritannia.

NRK - Igår: 09:47

Polen: – Har ikke skiftet side i Ukraina-Russland-konflikten

Polens visestatsminister forsikrer om at landet ikke har byttet side i Ukraina-konflikten, selv om de slutter å sende våpen til landet på grunn av en konflikt om korn. I et intervju med radiostasjonen Plus understreket statsministeren at Polen vil hjelpe Ukraina til seier over «de russiske barbarene», men at landet ikke kan være med på noe som destabiliserer det polske markedet for korn. Han legger skylda på ukrainske oligarker, og beklager at situasjonen er blitt slik.

NRK - 23 aug 23 kl. 02:04

Mer hjelp til Ukraina fra Nederland og Storbritannia

Nederland lover å hjelpe Ukraina med minerydding. Det skal de gjøre ved å forsyne Ukraina med tusen ladere for utstyret som kan rydde miner. Det sa den nederlandske forsvarsministeren da hun besøkte Kyiv tirsdag.

NRK - 22 aug 23 kl. 20:40

Tyskland: Ukraina har rett til å angripe Russland

Tysklands utenriksminister sier at ukrainske droneangrep mot russiske mål er innenfor folkeretten. Russland er blitt rammet av flere droneangrep de siste månedene, også i hovedstaden Moskva. Blant annet er bygninger som huser regjeringskontorer blitt truffet.

NRK - 22 aug 23 kl. 17:52

Ukrainske medier: Sabotører står bak droneangrep på baser dypt inne i Russland

Ukrainske sabotører som opererer dypt inne i Russland, står bak den siste tidas droneangrep, ifølge ukrainske medier. Den ukrainske avisa Pravda skriver at to russiske bombefly er ødelagt og to andre skadd i angrepene. Både Pravda og nettavisen NV skriver at en gruppe ukrainske sabotører står bak angrepet.

NRK - I førrgår: 22:14

Polen stopper å sende våpen til Ukraina

Polen slutter å sende våpen til Ukraina, skriver Aftonbladet. Grunnen er at de vil styrke sitt eget forsvar. – Vi kommer isteden å fokusere på å ruste opp vårt eget forsvar med moderne våpen, sa den polske statsministeren Mateusz Morawieck ifølge Polsat News.

NRK - 05 sep 23 kl. 22:18

Hevder Ukraina har lidd store tap

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu anslår at Ukraina har mistet over 66.000 soldater siden de innledet sin offensiv for å gjenerobre okkuperte områder. Ukraina har også mistet rundt 7600 våpensystemer i løpet av de siste tre månedene, sa Sjojgu tirsdag.

NRK - 05 sep 23 kl. 21:24

Romania: Angrep i Ukraina skjedde 800 meter fra grensa

Mandag avviste Nato-landet Romania påstander fra Ukraina om at iranskproduserte russiske droner slo ned og detonerte på rumensk territorium. Ifølge Ukraina skjedde det under et angrep på den ukrainske havnebyen Izmail. Nå bekrefter Romanias president Klaus Iohannis at det har vært angrep i Ukraina som fant sted «svært, svært nær» grensa til nabolandet Romania.

NRK - 19 sep 23 kl. 08:53

The New York Times: Ukrainsk rakett på avveie kan ha rammet marked

En ukrainsk luftvernrakett på avveie kan ha forårsaket eksplosjonen på et marked i Kostjantynivka i Ukraina som kostet 17 personer livet, ifølge The New York Times. Ukraina beskyldte Russland for å stå bak og kalte det et målrettet angrep. I løpet av sin invasjon av Ukraina har Russland gjentatte ganger angrepet sivile og rammet skoler, markeder og bolighus, skriver avisen, og viser blant annet til et russisk angrep mot Kostjantynivka i april.

NRK - 20 aug 23 kl. 19:10

Zelenskyj: – Vi er klar for å avgi Belgorod mot medlemskap i Nato

Ukrainas president fikk søndag spørsmål om mulige forhandlinger om landområder med Russland, og svarte sarkastisk at de kan avgi Belgorod, en russisk grenseby. Jens Stolenbergs stabssjef Stian Jenssen uttalte seg i en debatt nylig at et mulig scenario er at Ukraina avgir landområder mot medlemskap i Nato. Under en pressekonferanse på den danske flybasen Skrydstrup søndag fikk han spørsmål om temaet.

NRK - 07 jul 23 kl. 13:28

Stoltenberg: – Vi skal gjøre Ukraina sterkere

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg vil styrke de politiske båndene til Ukraina. Han lover mer hjelp og en plan for å innlemme landet i Nato. – Vi vil gjøre Ukraina sterkere og lage en visjon for fremtiden, sa Stoltenberg da han fredag hadde pressekonferanse i Brussel forkant av Nato-toppmøtet i Vilnius i neste uke.

NRK - 18 sep 23 kl. 17:05

Georgia anklager tidligere viseinnenriksminister for å oppmuntre til opptøyer

Georgia anklager en tidligere viseinnenriksminister som nå jobber for ukrainsk etterretning, for å ville skape opptøyer for å styrte landets regjering. Anklagene fra georgisk etterretningstjeneste kommer i en tid der regjeringen i Tbilisi anklages for å styrke båndene til Russland, samtidig som forholdet til Ukraina er under press. Giorgi Lortkipanidze er nå nestleder i Ukrainas militære etterretningstjeneste.

NRK - 18 sep 23 kl. 09:48

Ukraina varsler søksmål mot EU-land for importforbud av korn

Myndighetene i Ukraina ønsker å gå rettens vei for å stanse Polen, Ungarn og Slovakias forbud mot å importere korn og andre landbruksvarer fra Ukraina. De tre landenes importforbud er ment å beskytte bønder ved å holde kornprisene stabile. Etter at kornavtalen med Russland gikk i vasken, må ukrainske landbruksprodukter fraktes gjennom andre europeiske land.

NRK - 18 sep 23 kl. 00:12

Lasteskip for korn fremme i Ukraina

To lasteskip ankom lørdag havnebyen Tjornomorsk i Ukraina for å laste korn til markeder i Asia og Afrika. De to lasteskipene Aroyat og Resilient Africa seilte under Palaus flagg og er de første som benytter den midlertidige korridoren langs kysten av Svartehavet for å ta seg fram til ukrainske havner. Dette er også de to første sivile lasteskipene som ankommer ukrainske havner etter at Russland trakk seg fra kornavtalen med Ukraina, Tyrkia og FN, og gjeninnførte blokaden av ukrainske havner.

NRK - 17 sep 23 kl. 05:06

ISW: Ukraina rykker frem i Bakhmut

Ukrainas offensiv i Zaporizjzja-regionen kan ha tvunget Russland til å flytte soldater dit fra Bakhmut. Den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War (ISW) skriver i sin daglige Ukraina-rapport at ukrainerne har framgang i Bakhmut-området. De viser til geolokaliserte bilder fra fredag som viser at Ukraina har rykket fram ved Rozdolivka og Klisjtsjiivka i Bakhmut-området.

NRK - 18 aug 23 kl. 18:29

USA anslår nær en halv million drepte eller sårede soldater i Ukraina

Amerikanske myndigheter anslår at rundt 120.000 russiske soldater og nær 70.000 soldater på ukrainsk side har mistet livet etter at invasjonen startet i fjor.

VG - 15 sep 23 kl. 22:46

Ukraina trapper opp motoffensiven: – Skritt for skritt presser Ukraina russerne tilbake

Ukrainske styrker har gjennomført flere viktige sabotasjeangrep de siste dagene. – Dette kan åpne nye muligheter for Ukraina, sier NUPI-ekspert..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com