Ukraina

Saturday, 13 August, 09:09

Nyheter om Ukraina

Sortering: Relevans | Senaste
Klartale - 25 feb 22 kl. 13:36

Dette har skjedd til nå i krigen i Ukraina

Russland har angrepet Ukraina. Flere ukrainske byer har blitt bombet og russiske soldater går mot hovedstaden Kyiv.Hvordan startet dette?

Klartale - 21 apr 22 kl. 06:00

Krigen om Donbas: Dette handler kampen om

Soldater fra Russland retter nå angrepene mot Donbas-regionen. Der har det vært konflikt de siste åtte årene. Hvorfor kriges det om dette området?

Klartale - 11 jul 22 kl. 11:45

Ukraina trenger ammunisjon

Russland angrep Ukraina 24. februar. Det er 137 dager siden og krigen fortsetter.

Klartale - 28 jul 22 kl. 10:12

Vesten må være klar til å slåss mot Putin

I 2023 kommer nye kampfly til Polen. Naboen til Ukraina har store planer. De ruster opp forsvaret.

Klartale - I førrgår: 13:54

Hva skjedde da russisk base eksploderte på Krim?

Minst en ble drept i en kraftig eksplosjon på en flybase tirsdag. Det skjedde på Krim-halvøya. Halvøya var tidligere en del av Ukraina.

Klartale - 07 jun 22 kl. 15:00

Ukraina kan angripe med nye og moderne Nato-våpen

Den siste uka har flere land lovet nye våpen til Ukraina. Våpnene må de bruke for å beskytte seg mot soldater fra Russland. Joe Biden skriver at det er på tide å gi Ukraina mer moderne våpen.

Klartale - 14 jul 22 kl. 09:19

Kan snart bli enighet om frakt av korn fra Ukraina

Det blir nye møter neste uke, sier Hulusi Akar. Han er forsvarsminister i Tyrkia. Landet har sammen med verdens-organisasjonen FN jobbet for å få laget en avtale.

Klartale - 01 aug 22 kl. 08:27

Skip med korn seilte ut fra Ukraina mandag

Krigen i Ukraina har stanset frakt av korn fra Ukraina. Det har fått store følger for land i Afrika og andre som pleier å kjøpe korn fra Ukraina. Men i juli ble det laget en avtale.

Klartale - 29 jul 22 kl. 11:19

Dette har Norge gitt Ukraina av militært utstyr

Patrulje-kjøretøyene er av typen Iveco LAV III. Disse er av samme type som norske styrker brukte i Afghanistan. Regjeringen vurderer videre støtte, opplyser Bjørn Arild Gram.

Klartale - 01 jun 22 kl. 16:30

De håper de kan gi Ukraina noe å glede seg over

Det er 2.371 kilometer fra Kyiv i Ukraina til Glasgow i Skottland. Der skal Ukraina spille en av sine viktigste landskamper på lang tid.

NRK - I førrgår: 21:36

Første skip med korn fra Ukraina losser i Tyrkia

Det første skipet som forlot Ukraina med korn etter en FN-støttet avtale, har lagt til kai i Tyrkia der det er funnet en kjøper for lasten med mais. Skipet Razoni seilte fra Odesa 1. august med 26.

Klartale - 04 aug 22 kl. 13:16

– Vi er i den farligste situasjonen siden 2. verdenskrig

– Vi skal ikke skremme og overdrive. Men vi skal være klar over at vi er i den farligste situasjonen Europa har vært i siden 2. verdenskrig.

Klartale - 03 aug 22 kl. 08:25

Skip med korn fra Ukraina framme i Tyrkia

Skipet Razoni forlot havna i byen Odesa i Ukraina mandag. Det er lastet 26.000 tonn mais på skipet.

NRK - 15 jul 22 kl. 20:06

Ukraina får avansert rakettsystem

Ukraina har fått første sending av det sofistikerte rakettutskytingssystemet M270. – Det første MLRS M270 har komme, sa Ukrainas forsvarsminister Oleksej Reznikov fredag og la til at systemet blir eit godt tillegg til HIMARS-systemet som Ukraina allereie har fått og sett inn i krigen mot Russland. Reznikov sa ikkje kva land som har sendt M270-systemet til Ukraina, men det er eit godt bidrag til det veksande arsenalet av vestlege våpen Ukraina får, og som Ukraina trur kan endre kursen til krigen.

NRK - 27 jul 22 kl. 09:41

Ber Ukraina utnevne ny riksadvokat

USA vil at Ukraina skal trappe opp kampen mot korrupsjon og ber landet utnevne en ny og troverdig riksadvokat. – Korrupsjon må bekjempes selv når Ukraina forsvarer seg mot Russlands angrepskrig. Russlands krig mot Ukraina utgjør en ekstern trussel.

Klartale - 02 jun 22 kl. 10:56

Krigen har vart i 100 dager

Mye i Europa endret seg raskt. Det er fortsatt uklart hvem som vinner krigen. – Jeg ringte til presidenten i Den russiske føderasjonen, men svaret var taushet, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Klartale - 09 aug 22 kl. 13:30

Ukrainere sliter fortsatt med å få seg jobb

Ljudmyla Tsjudyjovytsj er fra Ukraina. Hun jobbet advokat før krigen startet. Da krigen startet måtte hun tenke på datteren sin sikkerhet.

NRK - 22 jul 22 kl. 11:11

Ukrainske bønder håper at kornavtalen er reell

Fredag ettermiddag er det varslet at Ukraina og Russland skal signere en avtale som gjør det mulig å eksportere ukrainsk korn via Svartehavet. Den skal også bedre Russlands mulighet til å eksportere korn og gjødsel til et verdensmarked som sliter med mangel på korn og svært høye matpriser. Avtalen er framforhandlet ved hjelp av Tyrkia, som ifølge avtaleutkastet skal kontrollere de ukrainske skipene.

Klartale - 24 mar 22 kl. 11:30

Mange vil hjelpe Ukraina – men kommer pengene fram?

Krigen i Ukraina gjør at mange mennesker trenger vår hjelp. Både organisasjoner og privatpersoner samler inn penger. De ønsker å støtte de som har måttet flykte, eller de som er igjen i Ukraina og mangler mat og medisinsk hjelp.

NRK - 20 jul 22 kl. 10:02

Syria bryter forbindelsene med Ukraina

Syria kutter alle forbindelser med Ukraina i støtte med sin nære allierte, Russland. Det skjer en måned etter at Ukraina brøt sine bånd med Syria. – Den arabiske republikken Syria har valgt å kutte sine diplomatiske bånd til Ukraina i samsvar med gjensidighetsprinsippet og som svar på beslutningen fra den ukrainske regjeringen, sier en tjenesteperson fra Syrias utenriksdepartement til nyhetsbyrået Sana.

NRK - 05 aug 22 kl. 09:29

Tre skip med korn forlot Ukraina i dag

Ytterligere tre lasteskip med korn har forlatt ukrainske havner fredag, opplyser Tyrkias forsvarsdepartement. Utskipingen muliggjøres av kornavtalen som Russland og Ukraina har inngått. Avtalen ble meklet fram av FN og Tyrkia.

Klartale - 04 aug 22 kl. 10:12

FN vil granske bombet fengsel i Ukraina

Både Ukraina og Russland beskylder hverandre for angrepet. Fengselet i Olenivka i nærheten av Mariupol ble sprengt. Over 50 ukrainske fanger døde i angrepet.

NRK - 28 jun 22 kl. 16:32

Ukraina vil starte strømhandel denne uken

Ukraina vil begynne å handle strøm med sine europeiske naboland senere denne uken, noe som er et nytt skritt for landet bort fra Russlands innflytelsessfære. Den første fasen av strømhandel mellom Ukraina og Europa skal starte 30. juni, opplyser Entso-E, som representerer 39 nettoperatører i Europa.

NRK - 29 jul 22 kl. 00:38

FN: Utskiping av korn fra Ukraina kan starte fredag

De første skipene med korn fra Ukraina kan seile så tidlig som fredag, sier FN, selv om detaljene om hvilken rute de skal ta ikke er avklart ennå. Nødhjelpskoordinator Martin Griffiths i FN sier skipene er lastet med korn og er klar til å seile, men Ukraina og Russland jobber fortsatt med å fastsette ruten skipene skal ta over Svartehavet. FN og Tyrkia bistår i dette arbeidet.

Klartale - 02 maj 22 kl. 13:15

Flykter fra Ukraina for andre gang

Stadig flere flykter fra Ukraina. Kvinner, barn og eldre.På samme tid drar mange tilbake til Ukraina.

NRK - Igår: 10:45

Ukraina får betalingsutsettelse på milliardgjeld

Ukraina er innvilget to års utsettelse på nedbetaling av deler av utenlandsgjelden, som er på rundt 190 milliarder kroner, opplyser landets statsminister. – Investorene i Ukrainas gjeld har gått med på å utsette innbetalingene til 2024. Dette gir Ukraina anledning til å opprettholde makroøkonomisk stabilitet og styrke den økonomiske bærekraften, sier statsminister Denys Sjmyhal.

NRK - I førrgår: 01:14

Satellittbilde viser øydelagde fly på russisk Krim-base

Satelittbilde bekrefter at fleire russiske fly gjekk tapt i eksplosjonen på Sakhi-flybasen på den annekterte Krim-halvøya. Russland nektar for dette. Russland hevdar eksplosjanene er skulda av eit uhell, men vestlege analytikarar seier at der er usannsynleg.

NRK - 24 jul 22 kl. 18:10

Lavrov: Kornavtalen med Ukraina består

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier den internasjonale avtalen om korneksport fra Ukraina gjennom Svartehavet fortsatt består etter Odesa-angrepet. – Russiske og tyrkiske styrker vil i fellesskap sørge for sikkerheten til lasteskipene på åpent hav, sa Lavrov søndag, og la til at det må kontrolleres at skipene ikke tar med våpen til Ukraina. Uttalelsen skjer kun et døgn etter at Russland angrep en viktig havn for korneksport i Odesa i Ukraina, noe som har blitt fordømt av FN og representanter fra EU.

Klartale - 24 jul 22 kl. 07:00

Slik lever ukrainske flyktninger i Polen

Kyrill prøver å få tiden til å gå. Han sitter på jakken sin på et senter for flyktninger. Senteret er i Warszawa i Polen.

NRK - 22 jul 22 kl. 23:39

Hveteprisen faller til nivå den ikke har vært på siden før krigen

Hveteprisen stupte fredag og er nå lavere enn siden før Russlands krig i Ukraina startet. Kornavtalen som er inngått mellom Ukraina og FN og Russland og FN fører til håp om at korn igjen kan eksporteres via Svartehavet. Det fører til prisfall.

NRK - 08 aug 22 kl. 21:20

Pentagon: Russland lider store tap i Ukraina

Pentagon anslår at opptil 80.000 russiske soldater er drept eller såret i Ukraina siden invasjonen 24. februar.

NRK - 08 aug 22 kl. 19:09

USA varsler mer våpenhjelp til Ukraina

USA vil sende våpenhjelp for ytterligere 10 milliarder kroner til Ukraina, opplyser Pentagon. USA har forsynt Ukraina med militærhjelp til en verdi av rundt 85 milliarder kroner siden Joe Biden overtok som president i januar i fjor. For en drøy uke siden kunngjorde Pentagon at de ville sende det mobile rakettsystemet kjent som Himars samt store mengder artilleriammunisjon til landet.

Klartale - 22 jul 22 kl. 14:10

Prøver å få korn ut av Ukraina slik at folk slipper å sulte

Ukraina har mye korn. Det er viktig for verden. Men krigen i landet ødelegger.

NRK - 07 aug 22 kl. 17:31

Amnesty: Beklager smerten Ukraina-rapport forårsaket

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International sier de beklager kvalene og sinnet den omstridte Ukraina-rapporten deres forårsaket. I rapporten som kom torsdag anklaget Amnesty ukrainske styrker for å utsette sivile for fare i krigføringen og for brudd på folkeretten ved å etablere militære baser i boligområder, på skoler og på sykehus. – Selv om vi står fast ved funnene våre, beklager vi smerten som er forårsaket, sier Amnesty i en uttalelse søndag.

NRK - 07 aug 22 kl. 12:11

Ukraina: Arbeidar ved atomkraftverk skadd i angrep

Ein arbeidar ved atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina har blitt skadd, ifølge det statlege atomkraftselskapet Energoatom. Det melder nyheitsbyrået Reuters. Atomkraftverket i Zaporizjzja er det største i Europa.

NRK - 07 aug 22 kl. 12:11

Ukraina: Fare for atomkatastrofe – DSA følgjer situasjonen tett

Ein arbeidar ved atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina har søndag blitt skadd, ifølge det statlege atomkraftselskapet Energoatom. Det melder nyheitsbyrået Reuters. Atomkraftverket i Zaporizjzja er det største i Europa.

NRK - 20 jul 22 kl. 15:56

USA sender flere rakettsystemer til Ukraina

USA sender ytterligere fire rakettsystemer av typen Himars til Ukraina. Systemene har lang rekkevidde og kan bli avgjørende i kampene i Donbas-regionen i øst. Den amerikanske forsvarsministeren Lloyd Austin informerte om avgjørelsen onsdag, melder Reuters.

NRK - 06 aug 22 kl. 11:14

Storbritannia: – Krigen i Ukraina på veg inn i ein ny fase

Storbritannia sitt forsvarsdepartement seier at krigen i Ukraina er på veg over i ein ny fase. Det ligg an til store kampar om kontrollen på sørlege delar av det krigsråka landet. Britane melder om at russiske styrker og våpen blir frakta sørover frå Donbas-regionen aust i Ukraina.

Klartale - 19 jul 22 kl. 11:27

Russland, Iran og Tyrkia skal snakke om Ukraina – og Syria

Russlands president Vladimir Putin er i Iran. Der skal han snakke med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Og selvsagt Irans president Ebrahim Raisi.

NRK - 18 jul 22 kl. 16:09

Kreml: Putin skal ha nye kornsamtaler med Erdogan i Teheran

Korneksport fra Ukraina er blant temaene når Russlands president Vladimir Putin møter Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Teheran tirsdag, ifølge Kreml. Etter at Russland invaderte Ukraina og blokkerte landets havnebyer ved Svartehavet, har korneksporten fra Ukraina stanset opp. Tyrkia og FN har jobbet for å få på plass en avtale om korneksport fra Ukraina – en av verdens største korneksportører – men fortsatt står opptil 25 millioner tonn korn på lager i Ukraina i påvente av å bli sendt ut.

NRK - 04 aug 22 kl. 10:14

Ukraina ber Libanon stoppa syrisk skip med korn

Ukraina ber Libanon om å stoppa avreisa til eit beslaglagt syrisk skip med korn, som Kyiv hevdar er stolen ukrainsk korn. Det ukrainske utanriksdepartementet sa i ei utsegn at dei var skuffa over avgjerda til retten i Tripoli, som klarerte avreisa til det syrisk-flagga skipet. Dei meiner dei ikkje har blitt lytta til.

NRK - 02 aug 22 kl. 21:52

Ukraina anklager EU-land for å holde tilbake støtte

Ukraina anklager Tyskland og andre EU-land for å blokkere tidligere lovet pengestøtte. – Vi forventer 8 milliarder euro, men enkelte EU-land, blant dem Tyskland, blokkerer verifiseringen, sier nestlederen for president Volodymyr Zelenskyjs stab, Ihor Zjovka. Ifølge Zjovka deltar den ukrainske presidenten nå personlig i «aktive samtaler» i et forsøk på å sikre den lovede pengestøtten.

NRK - 16 jul 22 kl. 17:15

Ukraina melder om russiske angrep i hele landet

Minst 16 sivile er drept i en rekke russiske rakett- og artilleriangrep i forskjellige regioner av Ukraina lørdag. De siste angrepene rammet byer både nord, øst og sør i Ukraina. Landets nest største by, Kharkiv, er rammet av alvorlige angrep flere ganger de siste dagene, og myndighetene frykter en ny russisk offensiv.

NRK - 01 aug 22 kl. 15:07

Røde Kors: – Haster å få frem korn

– Å sørge for at matvarer kan produseres og fraktes gjennom de ordinære handelsveiene er rett og slett livsviktig. Det haster å få frem korn fra Ukraina, sier Morten Tønnessen-Krokan, seniorrådgiver for Europa i Røde Kors. I fjor ga Ukraina korn til 400 millioner mennesker.

NRK - 13 jul 22 kl. 20:01

Russland og Ukraina holder nye kornsamtaler neste uke

Ukraina og Russland skal holde nye kornsamtaler i Tyrkia neste uke, melder AFP. Militære delegasjoner fra Russland, Ukraina og Tyrkia møtte i dag FN-tjenestemenn bak lukkede dører i Istanbul i Tyrkia. Det var de første direkte samtalene mellom partene siden mars.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com