Sverige

Monday, 16 May, 23:01

Nyheter om Sverige

Sortering: Relevans | Senaste
Klartale - 26 apr 22 kl. 09:34

Sverige og Finland skal være enige om å søke Nato sammen

Krigen i Ukraina har fått land til å tenke nytt. Både Sverige og Finland har stått utenfor forsvars-samarbeidet Nato. Men nå skal de være enige om at de ønsker å bli med.

Klartale - 7 timer siden

Lover å forsvare Sverige og Finland ved angrep

Sverige og Finland har bestemt seg. De vil bli medlem i forsvar-samarbeidet Nato. Det skjer etter at Russland startet krig med Ukraina.

NRK - 7 timer siden

Støre: Lover å bistå Sverige og Finland

Norge, Danmark og Island er klare til å bistå med alle nødvendige midler hvis Sverige og Finland blir utsatt for et angrep før de formelt blir Nato-medlemmer. Det sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding mandag, kort tid etter at Sverige kunngjorde at de vil søke Nato-medlemskap. – Dette er et tidsskille for det nordiske samarbeidet.

NRK - 7 timer siden

Støre: Norge, Danmark og Island gir sikkerhetsgaranti til Sverige og Finland

– Norge, Danmark og Island er klare til å bistå med alle nødvendige midler hvis Sverige og Finland blir utsatt for et angrep før de formelt blir Nato-medlemmer. Det sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding mandag, kort tid etter at Sverige kunngjorde at de vil søke Nato-medlemskap. Støre sier dette er en historisk dag.

Klartale - 11 maj 22 kl. 15:25

Sverige er sikret hjelp fra Storbritannia ved et angrep

– I dag tar vi et nytt steg for å få et bedre samarbeid om forsvar. Det sa Magdalena Andersson onsdag. Hun er statsminister i Sverige.

NRK - 11 maj 22 kl. 12:55

To hjemvendte IS-kvinner pågrepet i Sverige

To kvinner som reiste til Syria for å slutte seg til terrorgruppen IS, og tre barn har kommet tilbake til Sverige. Svensk politi har arrestert de to kvinnene. Kvinnene ble utvist av de kurdiske selvstyremyndighetene i det nordøstre Syria og ankom Sverige onsdag.

Klartale - 10 maj 22 kl. 11:15

Slik kan Sverige og Finland bli en del av Nato på rekordtid

– Det viktige er å gjøre prosessen så kort som mulig. Det sa Sanna Marin. Hun er Finlands statsminister.

NRK - 04 mar 22 kl. 17:05

Stoltenberg: Sverige og Finland kan lett bli med i Nato

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa til nordiske journalister etter Nato-møtet fredag, at Sverige og Finland er de to landene som raskest kunne blitt medlem av Nato. På spørsmål fra en svensk journalist om hva som ville skjedd hvis Sverige skulle blitt angrepet av Russland, svarte Stoltenberg blant annet: – Sverige er en veldig nær partner av Nato. Vi trener sammen, og vi har bestemt oss for å ytterligere styrke både utveksling av informasjon, etterretning og konsultasjoner.

NRK - 15 timer siden

Sverige sender delegasjon til Tyrkia

Etter gårsdagens kunngjøring om at Socialdemokraterna ønsker Sverige med i forsvarsalliansen, ligger veien nå åpen for å søke. Allerede i dag er det praktisk mulig for Sverige å sende inn en søknad om medlemskap i Nato. Regjeringen møtes senere i dag for å ta den historiske beslutningen.

NRK - I førrgår: 19:37

Tyrkias utenriksminister: Åpen for samtaler med Finland og Sverige

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier han er åpen for samtaler med Sverige og Finland om deres mulige søknader om Nato-medlemskap. – En stor andel av det tyrkiske folket er imot medlemskap for land som støtter terrororganisasjonen PKK. Men dette er problemstillinger vi må snakke med de andre Nato-landene om, i tillegg til disse landene, sa Cavusoglu lørdag, med henvisning til Sverige og Finland.

NRK - 10 timer siden

Sverige og Finland sier nei til Tyrkias krav

Sverige og Finland sier nei til Tyrkias krav om å sende 33 personer med påstått bånd til kurdiske militante tilbake til hjemlandet sitt, skriver Reuters. Tyrkias president hevdet fredag at Sverige og Finland støtter Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK), som Tyrkia ser på som en terrororganisasjon. Erdogan sa også at Tyrkia ikke stiller seg positiv til eventuelle medlemskap for Sverige og Finland i Nato..

NRK - 15 timer siden

Sverige og Finland styrker Nato i Nord

Sverige og Finland har moderne forsvarsstyrker og styrker Nato i Nord-Europa, sier general David Petraeus. Landene vil gli sømløst inn i Nato, mener eksperter. Generalen, som tidligere har vært CIA-direktør og sjef for Nato-styrkene i Afghanistan, mener Sverige og Finland er gode kandidater til å bli Nato-medlemmer.

NRK - I førrgår: 15:03

Talsmann for Erdogan: Tyrkia stenger ikke døren for Finland og Sverige

Talsmannen sier Tyrkia ikke forsøker å blokkere et mulig Nato-medlemskap for Sverige og Finland, men at landet vil ha oppmerksomhet rundt sine sikkerhetsbehov. – Det kan ikke bare gå én vei. De kan ikke ignorere Tyrkias bekymringer knyttet til sikkerhet som om det ikke er viktig og så når vi tar opp dette temaet så sier de «Å, dere skaper trøbbel, dere forstyrrer Natos enhet», sier Ibrahim Kalin, talsmann for president Recep Tayyip Erdogan, ifølge New York Times.

Klartale - 12 maj 22 kl. 12:11

Russland sier de føler seg truet av Finland

Finland og Sverige nærmer seg å bli medlem av forsvars-samarbeidet Nato. Sauli Niinistö sier at Finland er klar for å melde seg inn. Det sa han torsdag.

NRK - 10 maj 22 kl. 14:49

Finske medier: – Boris Johnson til Sverige og trolig Finland

Den britiske statsministeren Boris Johnson besøker Sverige onsdag. Finske medier melder at turen også går til Finland. Johnson skal treffe Sveriges statsminister, Magdalena Andersson (S), på herregården Harpsund onsdag, bekrefter den svenske regjeringen i en pressemelding.

NRK - 06 apr 22 kl. 14:12

Norge får mer strøm fra Sverige igjen

Sørøst-Norge har ikke fått strøm fra Sør-Sverige siden mars 2021, ifølge NVE. Siden i vinter har overføringen av strøm fra Sør-Sverige (SE3) vært redusert til Sørøst-Norge. Men onsdag i forrige uke gikk Sverige over til å beregne hvor mye de kan eksportere etter en ny metode.

NRK - 05 maj 22 kl. 18:23

Stoltenberg varsler økt tilstedeværelse i Østersjøen hvis Sverige søker Nato-medlemskap

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier i et intervju med SVT at Sverige kan regne med at Nato trapper opp tilstedeværelsen i Østersjøen dersom landet søker medlemskap. – Vi skal huske at i det øyeblikk Sverige eventuelt søker, og Nato sier at de ønsker at Sverige skal bli med, har alliansen en sterk forpliktelse til å sørge for Sveriges sikkerhet, sier han ifølge NTB..

NRK - 05 maj 22 kl. 00:24

Sverige har fått sikkerhetsgarantier fra USA

USA er klare til å gi Sverige sikkerhetsgarantier ved en eventuell søknadsprosess til Nato, opplyser Sveriges utenriksminister Ann Linde etter møte med USAs utenriksminister, Antony Blinken. Jeg kan selvfølgelig ikke gå i detaljer, men jeg er sikker på at vi har fått sikkerhetsgarantier fra USA, sier Linde i SVTs Akutellt. Linde møtte Blinken i Washington onsdag.

NRK - 04 maj 22 kl. 12:49

Støre vil behandle Nato-søknadar raskt

Dersom Sverige og Finland ønsker å bli medlem av Nato, er Noreg klare til å behandle søknaden på kort varsel, seier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som onsdag er i Danmark der han blant anna har hatt møte med dei andre nordiske statsleiarane. Støre seier både Sverige og Finland oppfyller vilkåra til å bli medlem, og at eit eventuelt medlemskap vil vere bra for dei nordiske landa i alliansen. – For Norden vil det styrke samarbeidet vil allereie har.

NRK - 01 maj 22 kl. 23:11

Linde sikker på finsk Nato-søknad

Sveriges utenriksminister Ann Linde sier til SVT at hun er sikker på at Finland kommer til å sende Nato-søknad. Finland kommer med den største sannsynlighet til å bli med i Nato, sier hun i programmet «Agenda». Hun sier at finsk medlemskap vil endre balansen som tidligere var basert på en stabil situasjon der både Sverige og Finland sto utenfor militæralliansen.

Aftenposten - 7 timer siden

Støre: Norge, Sverige og Danmark vil gi sikkerhetsgaranti til Finland og Sverige

Støre: Norge, Danmark og Island lover å bistå Sverige og Finland hvis de skulle bli angrepet, sier statsminister Jonas….

NRK - 7 timer siden

Sverige søker Nato-medlemskap

Det er klart at det er et bredt flertall i Sveriges Riksdag for at Sverige skal gå inn i NATO, sier statsminister Magdalena Andersson (S) . – Da Finland besluttet at de også skal bli med i Nato, så ville Sverige stått alene igjen utenfor Nato, og i en mer utsatt posisjon, sa Andersson..

NRK - 8 timer siden

Sverige varsler militærøvelse

Fra mandag skal Sverige holde en omfattende luftforsvarsøvelse som skal vare i ti dager. Finland deltar også i øvelsen. Øvelsen heter LFÖ 22 og skal fylle det svenske luftrommet med militærflyene Jas 39 Gripen, opplyser forsvarsdepartementet mandag.

Klartale - 14 timer siden

Onsdag kan begge ha sendt søknad til Nato

Før helgen sa Sanna Marin at Finland burde søke om å bli med i forsvars-samarbeidet Nato. Hun er finsk statsminister. Marin fikk også støtte fra Sauli Niinistö.

NRK - I førrgår: 19:21

Stoltenberg: Har snakket med Sverige og Finland om Nato-søknadene

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at han har snakket med utenriksministrene til Sverige og Finland om deres lands mulige Nato-søknader. Han har også snakket med Finlands president Sauli Niinistö i forkant av det uformelle utenriksministermøtet til Nato-landene i Berlin i helgen. Stoltenberg deltar ikke selv på møtet da han er syk med korona.

NRK - I førrgår: 18:07

Finland: Regner med å finne en løsning med Tyrkia

Finland regner med at de kan finne en løsning med Tyrkia slik at landet ikke lenger er negativ til at Finland og Sverige blir medlemmer av Nato. Det sa Finlands utenriksminister Pekka Haavisto til AFP før et møte med Nato-landene i Berlin på lørdag. Fredag sa Erdogan at han var negativ til at Finland og Sverige skulle melde seg inn i Nato.

NRK - I førrgår: 15:03

Talsmann for Erdogan: Sier Tyrkia ikke stenger døren

Tyrkia stenger ikke døren for natomedlemskap for Finland og Sverige. Det sier en talsperson for president Erdogan. Han sier Tyrkia vil ha oppmerksomhet rundt sine sikkerhetsbehov.

NRK - 13 maj 22 kl. 21:22

Forsvarssjefen om Nato-medlemskap: – Det har stor betydning

– Det vil ha stor betydning for Nato, og det har i hvert fall stor betydning for Finland og Sverige. For Norge sin del betyr dette at vi kan få et nordisk forsvar som er veldig sterkt, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen til NRK. Forsvarssjefen er i New York, blant annet for å møte den norske FN-delegasjonen.

Klartale - 13 maj 22 kl. 13:45

Erdogan er negativ til å utvide Nato

Jens Stoltenberg er sjef i Nato. Han har sagt at det kan gå fort å godta Sverige og Finland som medlemmer av Nato. Men president Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia er skeptisk til å utvide Nato.

NRK - 13 maj 22 kl. 12:56

Kreml: Putin har diskutert Finland og Sverige med sitt sikkerhetsråd

Krem. som er residens for den russiske presidenten Vladimir Putin har diskutert Finland og Sverige med sitt sikkerhetsråd, melder Reuters. Landene er for tiden i dialog med Nato for et medlemsskap i forsvarsalliansen.

Dagbladet - 12 maj 22 kl. 12:03

Gjør svenskene bekymret

Et finsk Nato-medlemskap kan gjøre Sverige særlig utsatt, dersom Sverige ikke også blir medlem, slår en ny sikkerhetspolitisk rapport i Sverige fast..

NRK - 27 apr 22 kl. 11:11

Sverige ber EU erstatte hjelmer sendt til Ukraina

Sverige har sendt gamle hjelmer til en verdi av 5 millioner svenske kroner til det ukrainske forsvaret. Nå ber de EU om 95 millioner kroner for å kjøpe nye. Ifølge Sveriges Radio var de 5.

NRK - 27 apr 22 kl. 10:49

Færre ukrainske flyktninger til Sverige enn ventet

Det har kommet færre ukrainske flyktninger til Sverige enn ventet, men landet utelukker ikke at det kan endre seg fort. Hittil i år har 34.000 ukrainske statsborgere søkt beskyttelse i Sverige, hvorav 80 prosent har fått opphold.

NRK - 11 maj 22 kl. 13:12

Boris Johnson signerer nye sikkerhetsgarantier med Finland og Sverige

Storbritannias statsminister Boris Johnson sier onsdag at han signert en ny sikkerhetsavtale med Sverige og Finland for å styrke europeisk sikkerhet, og lover å støtte begge lands væpnede styrker om de skulle de komme under angrep, skriver Reuters. Johnson sier dette vil være en endring i forsvars- og sikkerhetssamarbeidet, inkludert deling av ny etterretningsinformasjon og felles militære operasjoner. Den britiske statsministeren sier at dette er et langsiktig forpliktelse for å styrke militært samarbeid og global stabilitet, skriver byrået.

NRK - 10 maj 22 kl. 14:49

Finske medier: – Boris Johnson til Sverige og Finland

Den britiske statsministeren Boris Johnson besøker Finland og Sverige onsdag, melder det finske nyhetsbyrået STT. Verken finske, svenske eller britiske myndigheter har så langt bekreftet opplysningen. I forrige uke var Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace i Finland i anledning landets mulige Nato-søknad.

Klartale - 20 apr 22 kl. 14:02

Russland med nye trusler mot tre land

Russland har flere ganger sagt at det vil kunne få følger for Sverige og Finland om de blir med i Nato. Nå har Maria Zakharova uttalt seg om det igjen, ifølge avisa Aftonbladet. Hun er talsperson for utenriks-departementet i Russland.

NRK - 20 apr 22 kl. 12:12

Støre vil ønske Finland og Sverige velkommen i Nato

Hvis Finland og Sverige velger å bli med i Nato, vil Norge ønske dem velkommen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). – Vi ser gjerne at Finland og Sverige blir fullverdige medlemmer av alliansen, sier Støre i et intervju med det finske nyhetsbyrået STT. Han understreker at forsvarssamarbeidet mellom de tre landene vil fortsette uansett hva Sverige og Finland velger.

Klartale - 05 apr 22 kl. 13:29

Sverige sier russiske diplomater må reise fra landet

Tre diplomater fra Russland som jobber i Sverige blir utvist fra landet. Det har de som styrer i Sverige bestemt. En diplomat jobber med å skape gode forhold mellom landet de kommer fra og landet de bor i.

NRK - 04 maj 22 kl. 16:47

Håper rask Nato-prosess vil beskytte dem mot russiske reaksjoner

Finlands statsminister Sanna Marin ber Nato-landene svare raskt dersom Finland og Sverige søker om medlemskap. – Det er vår beste sikkerhetsgaranti, sier hun. Marin varsler at landet vil ta en avgjørelse om å søke medlemskap i løpet av uker.

NRK - 04 maj 22 kl. 15:18

Vil kjempe for rask Nato-godkjenning for Sverige og Finland

Statsministrene i Norge, Danmark og Island sier at dersom Sverige og Finland søker om Nato-medlemskap, vil de kjempe for en svært kort godkjennelsesprosess. På en pressekonferanse med regjeringslederne for de fem nordiske landene sa Marin at det er snakk om «uker, ikke måneder» før Finland tar sin avgjørelse om de vil søke medlemskap i Nato. Dersom Finland og Sverige bestemmer seg for å søke om medlemskap i forsvarsalliansen, vil Norge, Danmark og Island ta til orde for at godkjennelsen skal skje «samme dag», sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen.

Klartale - 03 maj 22 kl. 11:53

Plakater i Moskva hinter om svensk støtte til nazisme

– Vi er imot nazisme. Det er ikke de, står det på plakater som henger i Moskva i Russland. Byen er hovedstad i landet.

Klartale - 18 apr 22 kl. 12:33

Svensk politi: Vold vi aldri har sett før

– Jeg har vært i situasjoner før, men ikke slike som denne, sa Anders Thornberg under en presse-konferanse mandag. Han er politisjef. Thornberg sier angrepene er livsfarlige.

NRK - 02 maj 22 kl. 20:53

Skrøt av kronprinsessens svenske kjole

Under en mottakelse i Stockholm i kveld i forbindelse med kronprinsparets offisielle besøk i Sverige, kunne kronprins Haakon fortelle at kronprinsesse Mette-Marit hadde funnet antrekket for kvelden på Ebay. I en tale sa kronprinsen: «Etter krigen har vi begge, både Sverige og Norge, utviklet sterke, trygge velferdssamfunn med høy grad av tillit. Dette styrker oss, og forener oss.

NRK - 02 maj 22 kl. 18:07

Kronprinsparet startet Sverige-besøk i Stockholm

Kronprinsparet innledet mandag sitt offisielle besøk i Sverige. Besøket skal blant annet markere næringslivssamarbeidet mellom Norge og Sverige. Det tre dager lange besøket skal bidra til å forsterke det tette næringslivssamarbeidet mellom de to landene, skriver Kongehuset på sine nettsider.

NRK - 02 maj 22 kl. 17:38

Sverige gjenåpner ambassaden i Kyiv

Sveriges ambassade i Kyiv åpnes igjen på onsdag, bekrefter Sveriges utenriksminister Ann Linde mandag. Sverige gjør dermed som en rekke andre land og flytter ambassaden tilbake til den ukrainske hovedstaden. Som første nordiske land gjenåpnet Danmark sin ambassade i Kyiv mandag, og onsdag følger altså Sverige etter.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt