Svartehavet

Tuesday, 16 July, 11:42

Nyheter om Svartehavet

NRK - 20 maj 24 kl. 03:14

Russland: Stanset over hundre ukrainske droner

Russiske myndigheter sier de har avskåret over hundre ukrainske droner over den annekterte Krim-halvøya, den sørlige delen av Russland og i Svartehavet. Angivelig ble 51 droner ødelagt over Krim, mens 44 ble stanset i den russiske Krasnodar-regionen. I Svartehavet skal seks såkalte sjøgående droner ha blitt ødelagt av russiske marinestyrker.

NRK - 27 mar 24 kl. 13:02

Hevder at en tredel av russiske krigsskip i Svartehavet er ødelagt

Ukrainske styrker har greid å senke eller ødelegge en tredel av alle russiske krigsskip i Svartehavet. Det hevder talsmann for den ukrainske marinen, Dmytro Pletentsjuk. Lørdag kveld ble det russiske landingsskipet Kostjantyn Olsjanskij, som lå i dokk ved havnen i Sevastopol, rammet.

NRK - 19 maj 24 kl. 11:30

Fleire drepne i russiske angrep Kharkiv

Minst fire personar er drepne og åtte skadde i eit russisk angrep i Kharkiv-regionen, ifølge lokale styresmakter, melder Reuters. På same tid hevdar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at dei ukrainske styrkane har framgang med å slå tilbake det russiske angrepet i regionen. Men dette er ikkje stadfesta av uavhengige kjelder.

NRK - 20 jul 23 kl. 15:26

Ukraina advarer mot ferdsel i Svartehavet

Ukraina advarer skip mot å seile i Svartehavet til russiskkontrollerte havner. Disse vil bli ansett som skip lastet med militært utstyr. – Fra og med midnatt til 21.

NRK - 01 maj 24 kl. 22:04

Lokale medier: Storbrann etter rakettangrep mot Odesa

Det har brutt ut en stor brann etter at russiske raketter rammet den ukrainske havnebyen Odesa, melder lokale medier ifølge Reuters. Bilder i sosiale medier synes å vise store flammer og høye søyler med røyk. Det ble også tidligere onsdag meldt om et større angrep mot Odesa.

NRK - 01 mar 24 kl. 10:45

Ukraina med rekordhøye eksporttall

Ukraina eksporterte rekordhøye åtte millioner tonn med frakt over Svartehavet i fjor. Det opplyser den ukrainske visestatsministeren Oleksandr Kubrakov, ifølge Reuters. Eksporttallene inkluderer 5,2 millioner tonn med landbruksprodukter.

NRK - 11 jan 24 kl. 12:14

Går sammen om minerydding i Svartehavet

Nato-medlemmene Tyrkia, Bulgaria og Romania har underskrevet en avtale om minerydding i Svartehavet. Russland har i løpet av krigen lagt ut miner langs Ukrainas kystlinje i Svartehavet, og noen av minene har kommet inn i farvannet nær de tre landene. Det skriver The Guardian.

NRK - 14 feb 24 kl. 11:46

Stoltenberg om senkning av russisk skip: – En stor prestasjon

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse onsdag at Ukraina har klart å påføre store tap for den russiske svartehavsflåten. – De har klart å presse den russiske flåten tilbake i Svartehavet. Dette er en stor prestasjon og en betydelig seier for ukrainerne, sier han.

VG - 28 mar 24 kl. 16:29

Russisk guvernør: Militærfly har styrtet i Svartehavet

Piloten skal ha skutt seg ut og blitt plukket opp av redningsmannskaper, ifølge den russiskinnsatte guvernøren i Sevastopol..

NRK - 09 feb 24 kl. 10:59

Russland og Ukraina beskylder hverandre for droneangrep

Russland og Ukraina avfyrte i alt 35 droner mot hverandre natt til fredag, uttaler de to landenes militære myndigheter. I alt 19 ukrainske droner ble skutt ned over fire forskjellige regioner i Russland og Svartehavet i løpet av natten, ifølge det russiske forsvarsdepartementet. Samtidig sier Ukraina at de skjøt ned 10 av 16 russiske droner.

NRK - 08 mar 24 kl. 11:43

Zelenskyj møter Erdogan i ettermiddag

Ukrainas president skal reise til Tyrkia fredag. Ifølge Tyrkias presidentkontor skal de møtes klokken 17 norsk tid. Ifølge presidentkontoret skal Zelenskyj og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan diskutere krigens gang, frakt av korn over Svartehavet og bilaterale forhold under besøket.

NRK - 07 mar 24 kl. 20:35

Zelenskyj til Tyrkia

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal til Tyrkia fredag, opplyser Reuters. Han skal møte den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan for å snakke om krigen, kornavtalen for Svartehavet og avtaler de to landene imellom..

NRK - 03 mar 24 kl. 19:37

Politiet oppfordrer til hensynsfull kjøring når kongen ankommer Norge

Politiet ber trafikanter som befinner seg på veiene søndag kveld om å vise hensyn og fortsatt kjøre som normalt når kong Harald skal fraktes til Rikshospitalet. Flyet som frakter kongeparet hjem befinner seg klokken 19.40 over Svartehavet.

NRK - 28 feb 24 kl. 16:03

Polen vurderer midlertidig grensestengning til Ukraina

Den polske statsministeren Donald Tusk sa onsdag at regjeringen vurderer en «midlertidig» stengning av grensen til Ukraina for varer. – Vi snakker med den ukrainske siden om en midlertidig stengning av grensen og en generell stans i handelen, sa Tusk til reportere. – Denne løsningen vil være smertefull for begge land, la han til.

NRK - 27 feb 24 kl. 05:23

Zelenskyj sier kornkorridor står i fare uten støtte fra USA

Uten fornyet militær støtte fra USA vil Ukraina ikke være i stand til å forsvare skipskorridoren for korneksport via Svartehavet, sier president Volodymyr Zelenskyj. Han kaller kornkorridoren en stor suksess, som har gjort det mulig å eksportere rundt 30 millioner tonn korn..

NRK - 06 jan 24 kl. 01:20

Russland skal ha skutt ned luftangrep

Russisk luftforsvar skal ha skutt ned raketter og droner over Svartehavet i løpet av natten, opplyser forsvarsdepartementet tidlig lørdag. På Telegram opplyses det innledningsvis om at fire ukrainske droner ble skutt ned over Svartehavet fredag kveld, og deretter at raketter ble skutt ned over Krim rett etter midnatt lørdag. Det er Reuters som melder dette, men har ikke fått dette verifisert..

NRK - 22 feb 24 kl. 10:04

Frankrike: Russiske styrker truet med å skyte ned franske fly

Frankrikes forsvarsminister sier at russiske styrker truet med å skyte ned franske militærfly som forrige måned patruljerte over Svartehavet. Forsvarsminister Sébastien Lecornu mener Russland er i ferd med å vende tilbake til en «spesielt aggressiv» holdning som minner om det tidligere Sovjetunionens oppførsel under den kalde krigen. (NTB).

NRK - 14 nov 23 kl. 16:27

Ukraina og Storbritannia enige om forsikringsordning for eksport via Svartehavet

Ukraina og Storbritannia er blitt enige om en særordning som innebærer lavere pris på krigsforsikring for eksportvarer som fraktes via Svartehavet. Ordningen gjelder blant annet varer som fraktes via den nye ukrainske «korridoren» i havområdet. – Dette vil gjøre det mulig å gi en rabatt på prisen på forsikring mot militære risikoer for eksportører av alle produkter fra Ukraina.

NRK - 28 dec 23 kl. 09:31

Frakteskip skal ha truffet mine i Svartehavet

Et frakteskip for korn skal ha truffet en mine i Svartehavet, ifølge det ukrainske forsvaret. Det melder Reuters. To personer skal være skadd.

Aftenposten - 14 feb 24 kl. 09:24

Ukraina ser ut til å ha fått en ny, stor seier i Svartehavet. Russerne fortviler: – Er det ikke nok dumme tap nå?

Ukrainske styrker har ødelagt det store russiske landingsskipet Tsezar Kunikov..

VG - 14 feb 24 kl. 08:38

Avis: Ukraina sier de har ødelagt et russisk militærskip

Skipet skal ha sunket etter å ha blitt truffet av ukrainske droner i Svartehavet..

NRK - 14 feb 24 kl. 08:38

Ukraina hevder å ha senket russisk landingsskip

Det ukrainske militæret hevder å ha senket det store russiske landingsskipet Cæsar Kunikov utenfor Krim-halvøya i Svartehavet, melder Reuters. Russland har så langt ikke kommentert opplysningene..

VG - 14 feb 24 kl. 08:38

Ukraina sier de har senket russisk krigsskip

Skipet «Caesar Kunikov» skal ha sunket etter å ha blitt truffet av ukrainske droner i Svartehavet, hevder militæret..

NRK - 14 feb 24 kl. 08:25

Meldinger om angrep mot russisk landingsskip

Ukrainske sjødroner skal ha skal ha truffet og skadet et stort russisk landingsskip utenfor den okkuperte Krim-halvøya, melder den ukrainske avisen Ukrajinska Pravda onsdag. Avisen har publisert flere videoer som viser røyk stige opp fra havet utenfor den sørlige kysten av Krim, samt helikoptre som flyr over vannet. Hverken Russland eller Ukraina har så langt kommentert opplysningene, men det russiske nyhetsbyrået RIA melder at Russland har ødelagt seks ukrainske droner over Svartehavet..

NRK - 14 feb 24 kl. 05:22

Russland: Har skutt ned ni ukrainske droner

Russisk luftvernsystemer skal natt til onsdag ha skutt ned ni ukrainske droner over Belgorod og Svartehavet, det melder det statlige nyhetsbyrået Ria. De siterer den russiske forsvarsministeren..

NRK - 13 feb 24 kl. 22:47

Ukraina: Russiske raketter avskåret ved Odesa

Ukrainas luftforsvar sier de har hindret russiske krysserraketter i å ramme havnebyen Odesa sør i landet tirsdag. Deler av rakettene som ble stanset, skadet imidlertid to bygninger, sier militæret i en uttalelse. De sier et russiske kampfly avfyrte Kh-59-rakettene over Svartehavet.

NRK - 09 nov 23 kl. 13:30

Alternativ eksportkorridor fra Svartehavet fungerer tross angrep

Ukrainske myndigheter opplyser at en alternativ eksportkorridor i Svartehavet fungerer til tross for russiske angrep. – Den alternative eksportkorridoren for Svartehavet fungerer til tross for et nylig russisk angrep på sivile fartøyer, sa visestatsminister Oleksandr Kubrakov torsdag. I alt 91 fartøyer har eksportert 3,3 millioner tonn med landbruks- og metallprodukter siden korridoren startet opp i august, skrev Kubrakov på X/Twitter.

NRK - 09 feb 24 kl. 07:09

Russland skal ha stoppet 19 ukrainske droner i natt

Russland skal ha skutt ned 19 ukrainske droneangrep i løpet av natten. Angrepene skal være stoppet i fire forskjellige regioner og Svartehavet. Det opplyser det russiske utenriksdepartementet, ifølge AFP..

NRK - 04 feb 24 kl. 20:39

Tyrkia bekrefter at Putin kommer på besøk

Tyrkias utenriksminister Hakan Fidan bekrefter nå at Russlands president Vladimir Putin kommer på besøk til landet og at det skjer «snart». Ministeren kom med bekreftelsen til tyrkisk TV søndag kveld, men han ga ingen detaljer om besøket. – Besøket gir oss mulighet til å diskutere en rekke temaer, sa Fidan til TV-stasjonen TRT Haber.

NRK - 11 sep 23 kl. 19:06

Sunak: Russland skjøt mot sivilt lasteskip i Svartehavet 24. august

Russland rettet flere raketter mot et sivilt lasteskip i Svartehavet 24. august, sier Storbritannias statsminister Rishi Sunak. Sunak viser til etterretningsopplysninger som nylig er nedgradert.

NRK - 16 dec 23 kl. 15:51

Tyrkia, Romania og Bulgaria skal samarbeide om minerydding i Svartehavet

Tyrkia, Romania og Bulgaria skal i januar signere en felles plan om å fjerne miner som driver i Svartehavet som følge av krigen i Ukraina. Det opplyser den tyrkiske forsvarsministeren Yasar Guler lørdag. De tre Nato-landene har diskutert saken i flere måneder.

VG - 01 feb 24 kl. 14:46

Ukrainsk etteretning: Har senket russisk skip i Svartehavet

Et russisk missilskip er senket utenfor okkupert Krim, hevder ukrainsk militæretterretning..

NRK - 31 jan 24 kl. 18:20

Ukraina sier de har angrepet flybase på Krim

Ukrainas luftforsvar hevder å ha gjennomført et angrep mot en flybase på russiskokkuperte Krim. Russland hevder å ha skutt ned 20 ukrainske raketter. – Luftforsvaret ødela 17 ukrainske raketter over Svartehavet og ytterligere tre over Krim-halvøya, sier Russlands forsvarsdepartement i sosiale medier onsdag ettermiddag.

NRK - 25 jan 24 kl. 10:23

Ukraina hevder å ha angrepet oljeraffineri i Russland

En anonym ukrainsk kilde hevder torsdag at den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU har gjennomført et angrep mot et oljeraffineri i den russiske byen Tuapse, skriver nyhetsbyrået Reuters. Også nyhetsbyrået AFP melder det samme, og viser til en anonym ukrainsk sikkerhetskilde. Tuapse er en havneby som ligger sør i Russland ved Svartehavet.

NRK - 24 jan 24 kl. 05:19

Tyskland sender helikoptre til Ukraina

Den tyske regjeringen skal bidra med militære helikoptre til Ukrainas forsvar. Forsvarsminister Boris Pistorius sier Ukraina skal få seks Sea King-helikoptre med utstyr og reservedeler, samt opptrening av piloter. Pistorius sier at Sea King-helikoptrene er robuste og velprøvde helikoptre som kan bidra med alt fra rekognosering i Svartehavet til transport av soldater.

NRK - 18 jan 24 kl. 13:10

Situasjonen i Rødehavet fører til nedgang i Ukrainas landbrukseksport

– Et stort volum ble eksportert i desember. Men det vil falle i januar, sa landbruksminister Mykola Solskij til ukrainsk TV torsdag. – Det er problemer i Rødehavet, og en del av eksporten vår gikk og går gjennom Rødehavet til Kina, Asia og afrikanske land.

VG - 09 jan 24 kl. 22:54

Ukraina møter Nato: Ber om offensive våpen for å ramme Russland

Flere Nato-land vurderer om de skal gi Ukraina langtrekkende missiler. Slike missiler kan nå militære mål i Russland og på Krim, og kan gi Ukraina kontroll over større deler av Svartehavet..

NRK - 21 nov 23 kl. 18:52

Ukraina melder om russisk angrep mot Odesa

Et russisk missilangrep mot den ukrainske havnebyen Odesa har truffet både infrastruktur og administrative bygninger ved havnen, melder det ukrainske militæret. Ifølge en uttalelse fra militæret benyttet Russland missiler av typen X-31. Russland har trappet opp sine angrep på infrastruktur ved ukrainske havner langs Donau og Svartehavet etter at landet i sommer trakk seg fra kornavtalen som ble meklet fram av FN og som sørget for sikker transport av ukrainsk korn via Svartehavet.

NRK - 20 nov 23 kl. 09:51

Tyrkisk lasteskip har forlist i Svartehavet

Et tyrkisk lasteskip har forlist og sunket i Svartehavet og alle de tolv om bord fryktes omkommet. Lasteskipet Kafkametler sank etter å ha blitt slått flere ganger mot en molo utenfor havnen i Eregli, rundt 200 kilometer øst for Istanbul. Det var dårlig vær og en bølgehøyde på rundt 5 meter da ulykken skjedde søndag.

NRK - 05 jan 24 kl. 23:46

Vekst for Odesas havner tross krig

Til tross for Russlands krigføring i Ukraina, håndterte havnene i Odesa-regionen 15 prosent mer frakt i 2023 enn året før, opplyser guvernøren. Oleh Kiper skriver på Telegram at havnene i regionen ved Svartehavet håndterte over 50 millioner tonn frakt i fjor. En stor del av dette var jordbruksvarer som skulle til Europa, Asia og USA, forteller guvernøren.

NRK - 22 dec 23 kl. 19:39

Russisk droneangrep mot Odesa

Den ukrainske havnebyen Odesa ble angrepet av en rekke russiske droner fredag kveld, melder ukrainske medier. Ifølge medieopplysningene er det hørt flere eksplosjoner, men det skal ha kommet fra ukrainsk luftvern som skjøt ned dronene. Det ukrainske forsvaret meldte tidligere på kvelden at flere russiske droner var på vei over Svartehavet mot Ukraina, og folk i Odesa og områder rundt ble bedt om å søke tilflukt.

NRK - 21 dec 23 kl. 10:58

Ukraina og Polen møtes om grensekonflikt

Ukrainas minister for infrastruktur Oleksandr Kubrakov har møtt sin polske kollega for å drøfte polske lastebilsjåførers blokade av grensa. Lastebilsjåførene har i over en måned blokkert grensa med krav om at det gjeninnføres restriksjoner mot deres ukrainske kolleger når det gjelder transport inn i EU. Kubrakov sier han møtte den nye polske infrastrukturministeren Dariusz Klimczak i Warszawa onsdag.

NRK - 01 nov 23 kl. 17:29

Ukraina sier Russland bombet skipskorridor

Russiske krigsfly har tre ganger det siste døgnet sluppet sprengladninger over den antatte ruten til sivile skip i Svartehavet, ifølge det ukrainske forsvaret. Etter at Russland i juli trakk seg fra avtalen om korneksport fra ukrainske havner, har Ukraina jobbet for å etablere en alternativ skipskorridor vest i Svartehavet. Russlands forsvarsdepartement har ikke kommentert påstanden..

NRK - 19 dec 23 kl. 12:04

Ukraina: 10 millioner tonn eksportert via Svartehavet

10 millioner tonn av produkter har blitt eksportert til 24 land gjennom den alternative Svartehavskorridor, det sa Ukrainas visestatsminister Oleksandr Kubrakov tirsdag. Kubrakov la til at korridoren, introdusert etter Russland trakk seg fra kornavtalen, har gjort det mulig for ukrainske havner å ta imot 337 fartøy for lasting, til tross for «systematiske» russisek angrep på havneinfrastruktur. Opp mot 33 millioner tonn hvete og andre kornsorter er blitt eksportert under kornavtalen, ifølge FN..

NRK - 01 nov 23 kl. 04:55

Zelenskyj: Kampen om Svartehavet blir historisk

Kampen om Svartehavet kommer til å bli historisk, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Presidenten er sikker på at Ukraina vil gå seirende ut av krigen, og spesielt i svartehavsregionen, selv om han betegner situasjonen på fronten som vanskelig i øyeblikket. Russland invaderte Ukraina i februar 2022.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com