Sovjetunionen

Tuesday, 16 July, 15:14

Nyheter om Sovjetunionen

Klartale - 11 jul 24 kl. 16:00

Sporene etter Hitlers frykt

Rusten piggtråd i naturen. Det var et helt naturlig syn for alle som vokste opp i Finnmark på 1990-tallet. Den hadde ligget der i flere tiår – som et gufs fra en vond fortid.

Klartale - 02 apr 24 kl. 06:00

5 ting du må vite om Nato

11. mars blir det svenske flagget heist til topps. Regnet pøser ned utenfor Natos kontor i Brussel.

NRK - 28 jun 24 kl. 18:43

Putin vil gjenoppta produksjonen av tidligere forbudte raketter

Russland burde gjenoppta produksjonen av kort- og mellomdistanseraketter, som tidligere var forbudt under en nå utgått nedrustningsavtale med USA, mener Putin. – Det virker som vi er nødt til å begynne å produsere disse rakettsystemene, sa Russlands president Vladimir Putin i et TV-sendt møte med flere av Russlands øverste sikkerhetsansvarlige fredag. Han hevder at USA både produserer disse rakettsystemene og at de har utplassert dem i Danmark for bruk i militære øvelser.

Dagbladet - 02 jun 24 kl. 22:04

Levert tilbake etter 84 år

Boka skulle leveres tilbake en måned etter at Sovjetunionen invaderte Finland i 1939. Nå er den kommet til rette..

NRK - 05 maj 24 kl. 02:06

Ukraina: Har skutt ned russisk fly

Ukrainske styrker har skutt ned et russisk kampfly av typen Su-25 over Donetsk-regionen øst i landet, ifølge president Volodymyr Zelenskyj. Nedskytningen skjedde lørdag, opplyste president i sin daglige videotale. Ytterligere detaljer om hendelsen er ikke kjent, og nyhetsbyrået Reuters har ikke kunnet verifisere opplysningene.

Aftenposten - 03 apr 24 kl. 20:35

Putins «nye» våpen er billig og nesten umulig å skyte ned. Nå forandrer det krigen.

Vladimir Putins gamle bombe fra Sovjetunionen er blitt ny. Nå er den i ferd med å forandre krigen..

NRK - 04 mar 24 kl. 11:23

Medvedev: Fortsetter til motparten gir seg

Russlands ekspresident Dmitrij Medvedev sier Russland ikke vil gi seg i Ukraina før motparten kapitulerer. – Vi vil fortsette den militære spesialoperasjonen fram til den andre siden kapitulerer, sa Medvedev, som er nestleder for Russlands nasjonale sikkerhetsråd, i en forelesning i Moskva mandag. Han la til at «Ukraina er Russland», ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria.

Aftenposten - 28 feb 24 kl. 09:17

Hvem tar over når USA faller?

Vekst, konsolidering, forfall. Romerriket, Sovjetunionen – alle supermakter har falt etter samme mønster. Hvem tar over?.

Klartale - 16 feb 24 kl. 08:50

Putin ber russerne føde flere barn

Russlands president ønsker at russere får flere barn. Det sa han da han møtte folk som jobber på en fabrikk.– Familier må få minst to barn.

NRK - 04 feb 24 kl. 11:00

Den svenske fotballegenden Kurt «Kurre» Hamrin er død

Kurt «Kurre» Hamrin, tidligere svensk landslagsspiller og storscorer i italiensk fotball, er død. Han ble 89 år gammel. Fiorentina opplyser om dødsfallet i sosiale medier søndag formiddag.

NRK - 03 feb 24 kl. 04:44

Utbrytere i Moldova sier de trenger mer russisk gass

Den prorussiske utbryterrepublikken Transnistria øst i Moldova sier den trenger mer gass fra Russland for å holde liv i industrien. Moldova er ett av Europas fattigste land og har lenge vært avhengige av russisk gass, men i fjor fikk de hele behovet sitt dekket på det europeiske markedet. Gassen fra russiske Gazprom, gikk dermed i sin helhet til utbryterrepublikken øst i landet, langs grensen til Ukraina.

NRK - 25 jan 24 kl. 11:09

Ukraina skal bygge fire nye kjernekraftreaktorer

Ukraina har planer om å begynne arbeidet med å bygge fire nye kjernekraftreaktorer i løpet av 2024, sier energiminister German Galusjenko til nyhetsbyrået Reuters på torsdag. Målet er å kompensere for tapt energikapasitet som følge av krigen med Russland. Alle fire reaktorer skal bygges ved kjernekraftverket i Khmelnytskyj, som ligger vest i Ukraina.

NRK - 18 jan 24 kl. 11:00

Russland: – USAs tid som verdens supermakt er over

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avskriver USA som et globalt maktsenter. – De regjerte verden i 500 år, sier Lavrov, og legger til at USA i løpet av denne perioden ikke har hatt noen konkurrenter bortsett fra Sovjetunionen. USA ble etablert som stat i 1776, altså for knapt 250 år siden.

Klartale - 08 jan 24 kl. 11:00

Reiser mot månen med kremerte mennesker

Romsonden Peregrine ble skutt opp fra Florida. Det skjedde mandag morgen norsk tid.Det er selskapet Astrobotic Technology som har laget Peregrine.

Aftenposten - 20 nov 23 kl. 14:14

Kennedy-morderens fortid i Sovjet: – Jeg tror innerst inne at han var uskyldig.

Den selverklærte marxisten og avhopperen Lee Harvey Oswalds 30 måneder lange opphold i Sovjetunionen speiler en ustabil….

Aftenposten - 17 nov 23 kl. 10:46

Med krigsfly susende over hodet blir en ti år gammel jente sendt av gårde for å hente melk til lillebroren

Vinteren 1939 går Sovjetunionen til angrep på Finland. 25.000 finner vil dø i krigen som følger..

NRK - 07 nov 23 kl. 12:36

NATO suspenderer nedrustningsavtale

Nato suspenderer formelt avtalen om konvensjonelle styrker i Europa som ble inngått med Sovjetunionen i 1990. Russland varslet i mai at landet aktet å trekke seg fra avtalen, og tirsdag kunngjorde russisk UD at denne prosessen nå er fullført. Natos svar lot ikke vente på seg.

NRK - 16 okt 23 kl. 16:18

Kreml: Putin møter Xi i Kina

Møte vil finne sted onsdag. Det er første gang Russlands president Vladimir Putin reiser til et land som ikke har vært en del av det tidligere Sovjetunionen. ICC rettet som kjent en arrestordre mot Putin i mars, som følge av krigen i Ukraina.

NRK - 02 aug 23 kl. 00:39

Trumps stab etter ny tiltale: Minner om Nazi-Tyskland

Donald Trumps stab trekker paralleller til Nazi-Tyskland og Sovjetunionen i en kommentar etter Trump ble tiltalt for ha forskt omgjre valget i 2020. Sent tirsdag norsk tid ble han tiltalt p fire punkter for forsk p endre valgutfallet. I en kommentar lagt ut p Trumps egen plattform Truth Social rett fr tiltalen ble offentliggjort, betegner Trumps stab saken igjen som en heksejakt.

Klartale - 27 sep 23 kl. 11:15

Armenere flykter fra området

Styrker fra Aserbajdsjan og Armenia kjemper mot hverandre. Begge landene vil ha kontroll over området Nagorno-Karabakh. Området er egentlig en del av Aserbajdsjan og er på størrelse med Østfold fylke.

NRK - 08 sep 23 kl. 10:30

Ein drepen og ni såra i rakettangrep i Ukraina

Minst ein person er drepen og ni andre er såra i eit russisk rakettangrep mot byen Kryvyj Rih sør i Ukraina, ifølge guvernøren i Dnipropetrovsk fylke, Serhij Lysak. Kryvyj Rih er ein viktig ukrainsk industriby som blant anna husar stålgiganten Kyvorizjjstal, som var ein av dei største fabrikkane i det tidlegare Sovjetunionen..

NRK - 08 sep 23 kl. 10:30

Fire drepne og fleire titals såra i rakettangrep i Ukraina

Fire drepne og fleire titals såra i russiske rakettangrep i Ukraina fredag. – Eit russisk luftangrep drap tre sivile, to kvinner og ein mann, i Odradokamyanka, seier innanriksminister Ihor Klymenko. Odradokamyanka ligg om lag 60 kilometer utanfor Kherson by.

Klartale - 24 aug 23 kl. 16:05

Hvorfor styrtet flyet med Wagner-sjefen?

Wagner er en gruppe med leiesoldater. Jevgenij Prigozjin var regnet som sjefen. Nå skal han være død.

NRK - 24 aug 23 kl. 09:32

Zelenskyj hyller ukrainere som «frie mennesker»

President Volodymyr Zelenskyj markerer torsdag Ukrainas uavhengighetsdag med å gratulere ukrainere og berømme soldatene som kjemper mot russiske styrker. Ukrainas uavhengighetsdag feires årlig 24. august til minne om da landets nasjonalforsamling vedtok uavhengighetserklæringen i 1991.

Klartale - 16 aug 23 kl. 06:00

Krim-halvøya er både feriested og slagmark

I 2014 tok Russland Krim-halvøya fra Ukraina. Det gikk ganske rolig for seg. Halvøya ligger viktig til.

NRK - 15 aug 23 kl. 16:15

Polen viser militære muskler

Polen holdt tirsdag den største militærparaden siden den kalde krigen, noe regjeringen håper er et klart budskap både til Moskva og egne velgere. Russlands invasjon av nabolandet Ukraina har ført til storstilt satsing på forsvaret i Polen, der det konservative regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) håper å sikre seg en tredje periode ved makten etter valget i oktober. De væpnede styrkers dag ble tirsdag markert på 103-årsdagen for den polske seieren over Sovjetunionen i slaget om Warszawa i 1920.

NRK - 24 maj 23 kl. 14:24

24 MAI 2023 ONS 14.19 Wagner-sjefen hevder gruppa har mistet 20.000 soldater i Bakhmut

Lederen for leiesoldatkompaniet Wagner hevder at gruppa har mistet mer enn 20.000 soldater i den langvarige og blodige kampen om Bakhmut øst i Ukraina. Tapstallet, som ikke er verifisert av uavhengige kilder, er langt høyere enn anslagene fra offisielt hold i Russland om drøyt 6000 falne soldater på russisk side.

NRK - 03 jul 23 kl. 08:14

Putin gratulerer Belarus med uavhengighetsdagen

Russlands president Vladimir Putin gratulerte Belarus' president Aleksandr Lukasjenko på landets uavhengighetsdag, melder Reuters. Belarus ble selvstendig på denne dagen i 1991 fra daværende Sovjetunionen..

Klartale - 23 jun 23 kl. 13:30

Tror Russland trener opp delfiner for å beskytte seg

Russland har brukt penger på sikkerhet det siste året. Det skal beskytte Krim-halvøya fra angrep fra Ukraina. Det sier en rapport fra britisk etterretning.

NRK - 24 apr 23 kl. 09:34

Kinas utenriksdepartement står ved kontroversielle uttalelser

Uttalelsene fra den kinesiske ambassadøren til Frankrike om suvereniteten til tidligere sovjetrepublikker, er offisiell kinesisk politikk. Det sier det kinesiske utenriksdepartementet mandag. Det var i et intervju med fransk fjernsyn lørdag at den kinesiske ambassadøren til Frankrike, Lu Shaye, stilte spørsmål ved suvereniteten til land som tidligere var en del av det for lengst oppløste Sovjetunionen.

NRK - 26 maj 23 kl. 14:36

Polen: 2500 evakuert etter funn av bombe fra andre verdenskrig

Funn av en stor udetonert bombe fra andre verdenskrig i den polske byen Wroclaw har ført til evakueringen av 2500 innbyggere. Bomben veier 250 kilo og ble funnet nær en jernbaneovergang under konstruksjon i den sørvestlige byen fredag ettermiddag. Ifølge det polske forsvaret er det snakk om en tysk SC-250 luftbombe fra andre verdenskrig, og innbyggerne i byen evakueres mens en bombegruppe ufarliggjør den.

NRK - 25 maj 23 kl. 11:40

Gunnar Grimstad er død

Den tidligere NRK-profilen Gunnar Grimstad er død etter en tids sykdom. Han ble 82 år gammel. Grimstads familie har gitt NRK godkjenning til å omtale hans bortgang.

NRK - 25 maj 23 kl. 07:18

Prigozjin: Anslår at 20.000 Wagner-soldater døde i Bakhmut

Lederen for leiesoldatene i Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, sier de har lidd store tap i den åtte måneder lange kampen om Bakhmut. Rundt 20.000 Wagner-soldater har mistet livet i kampen om den mellomstore byen nordøst i Donetsk, ifølge Prigozjin.

NRK - 23 maj 23 kl. 18:09

Rekordpris for klokka til den siste keiseren

En klokke som tilhørte Kinas siste keiser ble solgt for 6,2 millioner dollar på en auksjon i Hongkong tirsdag. Det tilsvarer godt over 67 millioner norske kroner. Pu Yi var den siste keiseren av Qing-dynastiet og døde i 1967.

NRK - 10 maj 23 kl. 16:04

Polen tar tilbake Kaliningrads gamle navn

Den russiske enklaven Kaliningrad skal ikke lenger omtales som Kaliningrad på polsk. Byen får istedenfor tilbake det gamle navnet Krolewiec. – Vi vil ikke ha russifisering av Polen, og derfor har vi bestemt oss for å endre navnet på Kaliningrad på vårt morsmål, sier utviklingsminister Waldemar Buda.

NRK - 29 apr 23 kl. 16:56

Polske myndigheiter tok over russisk skule i Warszawa

Polske styresmakter har tatt over ein skulebygning ved den russiske ambassaden i Warszawa der diplomatbarn i årevis har fått undervisning. Overtakinga skjedde på krav frå lokalstyresmaktene, i full forståing med det polske utanriksdepartementet, sa ein talsperson for regjeringa i landet laurdag. Den skjer etter at ein domstol har slått fast at den polske staten eig bygningen, og at han har vore brukt ulovleg av den russiske ambassaden.

Klartale - 31 aug 22 kl. 08:37

Mikhail Gorbatsjov er død

Meldingen kom i russiske medier sent tirsdag kveld: Mikhail Gorbatsjov er død.– Mikhail Sergejevitsj Gorbatsjov døde i kveld etter en alvorlig og langvarig sykdom. Det skriver sykehuset der han var innlagt.

NRK - 13 apr 23 kl. 17:59

Polen har fått grønt lys fra Berlin til å gi Ukraina gamle DDR-fly

Tysklands regjering har gitt Polen tillatelse til å sende kampfly fra gamle DDR-lagre til Ukraina. Tyskland solgte i 2002 23 gamle sovjetiskproduserte MiG-29 kampfly fra DDR til Polen. Regjeringen i Warszawa ønsker å videresende et ukjent antall av disse til Ukraina, men det forutsatte tysk tillatelse.

Klartale - 20 okt 22 kl. 06:30

60 år siden folk var like redde for atomkrig

– Vi har aldri vært nærmere en mulig dommedag siden Cubakrisen i 1962, sier Joe Biden. Han er president i USA.Lørdag er det 60 år siden starten av det som senere fikk navnet Cubakrisen.

NRK - 30 mar 23 kl. 11:00

Russland vil likevel informere om testoppskytingar

Russland vil likevel halde fram med å varsle USA om testoppskytingar av rakettar, seier den russiske viseutanriksministeren. Dette er i tråd med avtalen mellom Sovjetunionen og USA frå 1988 om å varsle om oppskyting av interkontinentale rakettar. Onsdag blei kjelder i utanriksdepartementet sitert på at varslinga var avslutta, men dette er no tilbakevist..

Klartale - 30 mar 23 kl. 06:00

Aldri før har frykten for atomkrig vært så stor

Flere land vil ha forbud mot atomvåpen. Likevel er det ni land som vi vet har det per nå. Russland, Kina, USA, Storbritannia og Frankrike er noen av dem.

NRK - 23 mar 23 kl. 14:42

Første MiG-29-kampfly er sendt fra Slovakia til Ukraina

Slovakiske myndigheter varsler at de har sendt fire MiG-29-kampfly til Ukraina, noe som ble godkjent i forrige uke. Det skriver nyhetsbyrået AFP. I forrige uke varslet landet at de vil gi Ukraina til sammen 13 slike kampfly.

NRK - 17 mar 23 kl. 11:13

Slovakia gir MiG-kampfly til Ukraina

Slovakias regjeringen har gitt grønt lys til å sende MiG-29 jagerfly til Ukraina, sier statsminister Eduard Heger. – Vi vil overlevere 13 av våre MiG-29-fly til Ukraina, sier Heger til journalister fredag. Landet skal også levere luftvernsystemet Kub.

NRK - 09 mar 23 kl. 11:02

Russisk nyhetsbyrå: – Sikkerhetsstyrke avverget attentat på leder

Lokale sikkerhetsstyrker i russiskstøttede Transnistria har ifølge et russisk nyhetsbyrå avverget et attentat mot utbryterrepublikkens leder. Det hevdes også at ukrainske etterretningstjenester ga ordre om drapet, men uten at det legges fram dokumentasjon som støtter meldingen. Det er det statlige russiske nyhetsbyrået RIA som torsdag viderebringer påstandene.

Klartale - 09 mar 23 kl. 06:06

Russland skaffer seg venner i verden

Sergej Lavrov holder Qin Gang i hånda. De to har samme jobb i hvert sitt land; som utenriksministre i Russland og Kina.– Russland vil utvide samarbeidet med Kina, sier Lavrov.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com