Rettigheter

Tuesday, 20 February, 23:01

Nyheter om Rettigheter

Klartale - 14 feb 24 kl. 06:00

Få jobbhjelp på eget språk

Alle som jobber i Norge har krav på det samme. Men ikke alle vet hva de kan kreve. Eller hvordan ting fungerer når man jobber i Norge.

Klartale - 07 okt 23 kl. 06:00

Hvem får prisen i år?

– Prisen betyr mye for de som er nominerte, sier Kari Helene Partapuoli til Klar Tale.Hun snakker om Jenteprisen. Plan International Norge deler ut prisen.

NRK - 01 feb 24 kl. 11:32

Norges institusjon for menneskeRettigheter ber om evaluering av Fosen-saken

Norges institusjon for menneskeRettigheter ønsker en uavhengig evaluering av myndighetenes håndtering av Fosen-saken. Myndighetene bør iverksette tiltak for å beskytte det samiske folkets Rettigheter i det grønne skiftet, mener Norges institusjon for menneskeRettigheter (NIM). Gjennom den ferske rapporten «Canary in the Coal Mine», har NIM sett på hvilke tiltak staten kan iverksette for å beskytte samiske Rettigheter mot naturinngrep og det grønne skiftet.

Klartale - 12 timer siden

Disse datoene blir viktige i lønnsoppgjøret

Våren er tida for lønnsoppgjør i Norge. Det er da vi som jobber, får mer i lønn. En rekke organisasjoner taler de som jobber sin sak.

Dagbladet - I førrgår: 20:15

- Svært skarp ordbruk

Russlands visestatsminister Jurij Trutnev, som blant annet er ansvarlig for landets Arktis-politikk, mener at russiske Rettigheter på Svalbard er under press - og trekker en parallell til krigen i Ukraina..

Aftenposten - 17 feb 24 kl. 08:00

Å jobbe i aldersfeltet kan føles som å være vitne til et dypt, eksistensielt drama

Eldres Rettigheter blir ikke ivaretatt..

Klartale - 16 feb 24 kl. 15:30

Fjerner au pair-ordningen: Dette må du vite

Å være au pair innebærer å bo hos en familie, og lære om norsk kultur og norsk språk. Au pairene kan hjelpe til med litt husarbeid og barnepass. Nå har regjeringen bestemt å fjerne au pair-ordningen.

Aftenposten - 15 feb 24 kl. 16:59

22. juli-terroristen tapte søksmålet mot staten – anker dommen

Forholdene i fengselet er gode og bryter ikke med Anders Behring Breiviks Rettigheter som menneske, mener Oslo tingrett..

NRK - 11 jan 24 kl. 17:28

Trump: – Jeg har virkelig ingen Rettigheter

Eks-president Donald Trump er til stede under avslutningen av den sivile rettssaken der han er anklaget for bedrageri. Sluttprosedyrene i saken finner sted torsdag. Trump ønsket å holde sin sluttprosedyre selv, men fikk ikke anledning til det.

NRK - 13 feb 24 kl. 14:30

Sør-Afrika ber ICJ vurdere å gripe inn mot Israel

Sør-Afrika ber Den internasjonale domstolen, ICJ, vurdere om Israels offensiv i Rafah krever at domstolen griper inn for å hindre ytterligere brudd på paletinernes Rettigheter. I forrige måned beordret ICJ Israel til å gjøre alt i sin makt for å hindre at de israelske styrkene begår folkemord mot palestinerne i Gaza. Det var Sør-Afrika som brakte saken inn for domstolen i januar, og tirsdag opplyste det sørafrikanske presidentkontoret at de ber domstolen hastevurdere om offensiven mot Rafah er brudd på domstolens ordre.

NRK - 10 feb 24 kl. 17:19

Tingretten beordrer avgått INP-leder til å gi tilbake Rettigheter til epost og nettsider

Avgått INP-leder Owe Ingemann Waltherzøe er av Telemark tingrett beordret til å overlate partiets internettdomene tilbake til Industri- og Næringspartiet. Industri- og Næringspartiet, som fikk rettens fulle medhold, er gitt en frist til 9. mai med å reise et formelt søksmål mot Waltherzøe for å få rettighetene tilbake.

NRK - 10 feb 24 kl. 13:17

Tingretten beordrer avgått INP-leder til å gi tilbake Rettigheter til e-post og nettsider

I en kjennelse om midlertidig forføyning fredag slår Telemark tingrett fast at Owe Ingemann Waltherzøe, som trakk seg som leder i INP den 25. januar, må gi partiet eller den som blir utpekt av det, administratorretten til domenet inpartiet.no.

VG - 09 feb 24 kl. 17:58

Dom: Beredskapsforeldre får ikke fast ansettelse

31 beredskapsforeldrene gikk til sak mot Oslo kommune for å få Rettigheter på linje med andre arbeidstakere. Det sa retten nei til..

Klartale - 09 feb 24 kl. 06:36

– Elever slutter på skolen uten å kunne lese og skrive godt nok

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

NRK - 01 dec 23 kl. 19:23

MDG tar opp Fosen-saken i kontroll og konstitusjonskomiteen

Miljøpartiet De Grønne har løftet Fosen-saken til kontroll- og konstitusjonskomiteen. Komiteen skal bestemme neste uke hvordan det skal følges opp videre. – En av grunnene til at vi vil ta opp Fosen-saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen er fordi urfolks Rettigheter er vedtatt på Stortinget, som en del av at Norge har tatt inn menneskerettighetene i norsk lov.

Klartale - 03 jan 24 kl. 06:00

Enklere for kundene når noe ikke virker

Et nytt år betyr mange nye regler. Og noen av de nye reglene er ekstra positive for deg. Det gjelder for eksempel den nye forbrukerkjøps-loven.

NRK - 02 feb 24 kl. 15:32

Storstreik mot arbeidsreform i Finland

Kollektivtrafikken stanset opp i det meste av Finland fredag da rundt 300.000 organiserte i forskjellige bransjer streiket. Regjeringen til den konservative statsminister Petteri Orpo har foreslått endringer i arbeidsmarkedsreglene som ifølge kritikere vil svekke arbeidstakernes Rettigheter og medføre kutt i sosiale ytelser, skriver NTB.

Klartale - 01 feb 24 kl. 09:58

Storstreik mot kutt i velferden

300 000 arbeidere streiker i Finland. De streiker mot kutt i velferden. Streiken foregår torsdag og fredag, ifølge nyhetsbyrået NTB.

NRK - 31 jan 24 kl. 12:03

Utvalg foreslår å øke minstetiden for tidsbestemte husleieavtaler

Husleielovutvalget kommer med flere forslag for å styrke husleieres Rettigheter. Rødt og SV jubler, mens Eiendom Norge ber regjeringen skrote hele forslaget. (NTB).

VG - 30 jan 24 kl. 14:45

Krever oljestans: – De har ikke noe valg

Etter at de vant et historisk søksmål mot staten, krever organisasjonene at Rettigheter for to oljeprosjekter nå trekkes tilbake..

Klartale - 27 dec 23 kl. 06:00

Disse nye reglene gjelder fra 1. januar 2024

Stortinget vedtar nye lover. Og gjør endringer i lover og regler som finnes. Flere nye regler begynner å gjelder fra 1.

Klartale - 26 dec 23 kl. 06:03

Nye endringer i arbeidsmiljøloven 1. januar

– Det er på høy tid, mener Parat. En av mange organisasjoner som taler arbeideres sak. De har lenge kjempet for endringer i arbeidsmiljøloven, ifølge en pressemelding i mars.

Klartale - 29 jan 24 kl. 06:00

Hvordan foregår lønnsoppgjøret i Norge?

Vi betaler mer for å låne penger. Samtidig koster mat, varer, tjenester og strøm ekstra mye. Men i 2024 kommer mye til å endre seg, håper flere.

NRK - 29 jan 24 kl. 04:56

Det er igjen tyrefekting i Mexico by

Til protester fra dyrevernere var det søndag igjen tyrefekting i Mexico by. Et lokalt forbud ble opphevet av Høyesterett i desember. Tyrefekting er fortsatt tillatt i store deler av landet, men i Mexico by har rettsavgjørelser gått fram og tilbake, for og imot forbud.

NRK - 25 jan 24 kl. 19:09

The Pokémon Company undersøker det populære dataspillet «Palworld»

Dataspillet «Palworld» har tatt av de siste dagene. Spillet beskrives som Pokémon med skytevåpen. Nå har Nintendos The Pokémon Company, som står bak Pokémon-spillet, gitt en uttalelse: – Vi har fått mange henvendelser angående et annet selskaps spill utgitt i januar 2024.

NRK - 24 jan 24 kl. 11:26

EU-domstolen: Lego-kloss får beholde designbeskyttelse

EUs domstol har slått fast at Lego får beholde designbeskyttelsen av en av sine byggeklosser. Legos tynne byggekloss med fire knotter i midten har en særlig beskyttelse av design i EU. Beskyttelsen sørger for at andre selskaper i unionen ikke kan kopiere Legos design.

Klartale - 24 jan 24 kl. 06:05

Vincent lærer norsk på språkkafé

– Hei! Kan jeg få snakke med deg, Vincent?– Ja, det kan du.

Klartale - 23 jan 24 kl. 18:00

Kenneth Smith får dødsstraff med ny metode

Den dødsdømte får en maske på seg. Så puster personen inn en dødelig dose ren nitrogen. Slik skal Kenneth Eugene Smith dø.

NRK - 23 jan 24 kl. 15:15

Russland i FN: Avviser å ha bortført ukrainske barn

Russiske myndigheter nekter for å ha bortført ukrainske barn til Russland i skyggen av Ukraina-krigen. Landet ble tirsdag grillet om temaet i FN. Ukrainske myndigheter og menneskerettighetsgrupper hevder at nær 20.

NRK - 23 jan 24 kl. 11:24

Støre: – Har tillit til Kjerkol

Jonas Gahr Støre sier han har tillit til Ingvild Kjerkol (Ap) som helseminister. Det svarer han på spørsmål fra NRK om hvorvidt hun blir sittende som statsråd fram til Nord universitet har gått gjennom masteroppgaven hennes. – Hun er statsråd i min regjering og har tillit i min regjering.

NRK - 22 jan 24 kl. 10:12

FN skal grille Russland om påstander om bortføring av ukrainske barn

20.000 ukrainske barn har blitt bortført av Russland i løpet av krigen, hevder ukrainske myndigheter. Nå skal en FN-komité granske saken.

Klartale - 22 jan 24 kl. 06:00

Sykt barn? Se når du skal ha fri

– Mange spør oss om hvilke Rettigheter de har ved syke barn.Det skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding.De sier at loven er klar: Du skal ha fri fra jobben.

NRK - 06 okt 23 kl. 16:15

FN-sjefen: – Prisen en hyllest til alle kvinner som kjemper for sine Rettigheter

Nobelpristildelingen til Narges Mohammadi er en viktig påminnelse om at kvinners og jenters Rettigheter er under sterkt press, mener FNs generalsekretær. – Denne nobelprisen er en hyllest til alle de kvinnene som kjemper for sine Rettigheter med risiko for egen frihet, helse og til og med sine liv, sier António Guterres i en uttalelse. Fredspristildelingen er en påminnelse om at kvinners Rettigheter er under press både i Iran og andre steder i verden, blant annet gjennom forfølgelsen av kvinnelige menneskerettsforkjempere, mener han.

Klartale - 06 nov 23 kl. 06:00

Kan Saudi-Arabia få VM?

---Ekstra kort og klartSaudi-Arabia er det eneste landet som har søkt om verdens-mesterskapet i fotball i 2034. Det er flere kritiske til.Årsaken er at landet er blitt beskyldt for å ha brutt flere menneske-Rettigheter.

NRK - 13 jan 24 kl. 16:57

UD om Taiwan: – Et vel gjennomført valg

Utenriksdepartementet kommenterer valget på Taiwan slik i en e-post til NRK: – Vi merker oss et vel gjennomført valg på Taiwan 13. januar. Velfungerende demokratiske prosesser er avgjørende for opprettholdelsen av innbyggernes demokratiske Rettigheter og friheter i ethvert samfunn..

NRK - 09 jan 24 kl. 15:07

Klar beskjed til Støre: Stortinget krever full koronagjennomgang

Regjeringen må komme til Stortinget med en full gjennomgang av hele håndteringen av koronapandemien. Det krever en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget etter dagens møte. – Hele komiteen er enig om å be regjeringen om å sende over en helhetlig gjennomgang av myndighetenes håndtering av pandemien, sier SVs Audun Lysbakken til NRK.

NRK - 08 jan 24 kl. 16:15

FN fordømmer volden under valget i Bangladesh

FNs høykommissær for flyktninger, Volker Türk, fordømmer volden under valget i Bangladesh og ber landet om å styrke demokratiet. – Jeg ber regjeringen om å ta nødvendige skritt for å sørge for at alle innbyggeres Rettigheter er intakte og for å styrke et inkluderende demokrati, sier Türk i en uttalelse. Valget i Bangladesh ble boikottet av opposisjonen, og i havnebyen Chittagong brukte politiet tåregass mot demonstranter.

Aftenposten - 08 jan 24 kl. 06:05

Eksperter: Retten til å protestere forvitrer i Storbritannia

Storbritannia er ett av verdens eldste demokratier, men nå øker uroen for at grunnleggende Rettigheter blir borte – ikke….

NRK - 01 dec 23 kl. 15:42

Statsministeren svarer på brev om Fosen-sak fra Den norske Dommerforening

23. november sendte den Den norske Dommerforening brev til stortingspresident Masud Gharahkhani og statsminister Jonas Gahr Støre om Høyesteretts dom i Fosen-saken. Nå har statsministeren svart på brevet.

NRK - 03 jan 24 kl. 16:55

Vil fjerne «Sinnssyk» og «åndssvak» fra lovverket

SV har fått flertall i Stortinget for å gå gjennom lovverket for å fjerne utdaterte og stigmatiserende begreper, melder Altinget. – Vi ønsker et lovverk som ikke bruker diskriminerende og støtende ord, sier Freddy André Øvstegård (SV), som er leder i arbeids- og sosialkomiteen og en av forslagsstillerne. Partiet hans har lenge kjempet for at FN-konvensjonen om Rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) skal inn i norsk lov.

NRK - 02 jan 24 kl. 16:11

Hamas vil ikke slippe fri gisler med mindre Israel møter krav

Hamas-leder Ismail Haniyeh sier ifølge Reuters og AFP at Hamas ikke vil sette fri gisler med mindre Israel møter deres betingelser. Hamas krever en «fullstendig stopp i aggresjonen» mot palestinere og anerkjennelse av palestineres Rettigheter. – Fiendens fanger vil bare bli satt fri dersom motstandsgruppens vilkår blir oppfylt, sa Haniyeh i en tale som ble sendt på TV, ifølge AFP.

Klartale - 29 nov 23 kl. 06:00

Lang vei til likestilling

Du skulle tro at kvinner kunne ta buss uten å bli klådd på i 2023. Slik er det ikke. I India prøver de å gjøre noe.

NRK - 29 dec 23 kl. 13:46

Japan protesterer mot sørkoreansk militærøvelse

Japan har levert en skarp protest til Sør-Koreas ambassade i Tokyo, og til det sørkoreanske utenriksdepartementet. Japan reagerer på det som skal ha vært en sørkoreansk militærøvelse på de omstridte øyene som heter Takeshima på japansk og Dokdo på koreansk. Øyene ligger i Japanhavet/ Østhavet, midt mellom de to landene, som er uenige om Rettigheter til dem.

Klartale - 29 dec 23 kl. 06:00

Hva blir barnetrygden i 2024?

Snart er det et nytt år. Lover og regler endrer seg. Og mange utbetalinger blir høyere.

NRK - 28 dec 23 kl. 17:24

Det dødeligste året for barn på Vestbredden, ifølge FN

2023 har vært det dødeligste året for barn på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Begge landområder okkupert av Israel – ulovlig, ifølge FN. Siden januar, har konfliktrelatert vold ført til drapet på 124 palestinske barn og 6 israelske barn, varsler Unicef.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com