Rettigheter

Thursday, 01 June, 10:40

Nyheter om Rettigheter

Sortering: Relevans | Senaste
Klartale - 28 mar 23 kl. 11:10

– Vi må lytte til kvinnene i Afghanistan

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

NRK - 25 maj 23 kl. 10:43

Australsk urfolk får millionkompensasjon

Aboriginer i Vest-Australia kompenseres for ødelagte landområder og brudd på urfolkets Rettigheter som følge av blant annet gruvedrift. Myndighetene i Vest-Australia og Tjiwarl-urfolket er enige om en utbetaling på rundt 25,5 millioner australske dollar, rundt 183 millioner kroner, for blant annet å ha gitt tillatelse til veiutbygging og gruvedrift i landområder som tilhører Tjiwarl-gruppen. Avtalen innebærer at urfolket skal få økt bestemmelsesrett i fremtidig utvikling av blant annet gruvedrift.

Klartale - Igår: 11:14

Unge tyrkere bekymret for nye år med Erdogan

Recep Tayyip Erdogan vant valget i Tyrkia. Han har allerede ledet landet i 20 år. Mange unge tyrkere håpet årets presidentvalg skulle gå annerledes.

NRK - 29 maj 23 kl. 09:48

Ugandas president godkjenner lovforslag mot homofili

Ugandas president Yoweri Museveni har godkjent en ny lov som slår hardt ned på homofiles Rettigheter i landet. Det melder Reutrers. Homofili er allerede ulovlig i Uganda.

VG - 25 maj 23 kl. 23:10

Til krig mot kvinner: – Jeg knakk sammen

Taliban strammer grepet om kvinners Rettigheter i Afghanistan. I et intervju med VG forteller en kvinnelig aktivist hvorfor hun måtte flykte landet..

Klartale - 24 maj 23 kl. 14:15

Mange norske kvinner sliter med mensensmerter

Ni av ti norske kvinner har smerter under mensen. Litt mer enn halvparten har smerter hver gang de har mensen. Av disse sier så mange som 78 prosent at smertene varer over tre dager.

NRK - 11 mar 23 kl. 11:53

Listhaug om Fosen-saken: – Kan ikke gi en gruppe vetorett

Frp-leder Sylvi Listhaug sier Norge må vurdere å trekke seg fra internasjonale konvensjoner for urfolks Rettigheter. – Man kan ikke gi en gruppe i praksis vetorett, sier Listhaug. – Dersom internasjonale forpliktelser forhindrer oss i å følge likhetsprinsippet, må vi revidere, og om nødvendig trekke oss, fra de konvensjoner som forhindrer oss, sa Listhaug på Fremskrittspartiets landsstyremøte på Gardermoen i dag.

NRK - 20 maj 23 kl. 23:07

Omstritt alderstest avgjør asylsøknader

I snart 20 år har Norge tatt røntgenbilder av asylsøkere som en av flere faktorer for å vurdere alderen deres. Alderen avgjør hvilke Rettigheter de har og om de får opphold. Men alderstesten som blir brukt er svært omstridt.

E24 - 18 maj 23 kl. 20:17

St. Pauli-sjef ut mot investorplan for tysk fotball

Bundesliga planlegger å hente inn milliarder ved å selge TV-Rettigheter til oppkjøpsfond. Kultklubben St. Pauli er skeptisk..

Klartale - 07 mar 23 kl. 10:02

Vi må fortsatt ha kvinnedagen!

Kvinnedagen 8. mars er like viktig i dag som i 1915. Den gang var temaet for folkemøtet fred.

Klartale - 16 maj 23 kl. 16:30

Samene har fått status som urfolk

Flertallet på Stortinget har bestemt at samene skal kalles urfolk i Grunnloven. Det skjedde mandag 15. mai.

Klartale - 16 maj 23 kl. 11:00

Flere ble henrettet i fjor

Organisasjonen Amnesty jobber med menneske-Rettigheter. De har sett på tallene for dødsstraff i verden. Tallet økte i fjor.

NRK - 15 maj 23 kl. 12:42

EU-ledere: Valget i Tyrkia en seier for demokratiet

EU-lederne Ursula von der Leyen og Charles Michel gratulerte tyrkiske velgere med den store valgdeltakelsen i den første runden av det nasjonale valget i Tyrkia, og hyllet dette som en seier for demokratiet, skriver Reuters. – Valgresultatet er et veldig tydelig tegn på at det tyrkiske folket er forpliktet til å utøve sine demokratiske Rettigheter til å stemme, og at de verdsetter de demokratiske institusjonene, sa von der Leyen..

NRK - 12 maj 23 kl. 14:11

Norge uenig med FNs menneskerettskomité

Norge mener FNs menneskerettighetskomité ikke har rett til å be landet ta spesifikke reparasjonsgrep etter at en toåring ble sperret inne på Trandum i 76 dager Den 14. november 2022 mottok Norge en uttalelse fra FNs menneskerettskomité. De mener at Norge brøt menneskerettighetene da en afghansk toåring og foreldrene ble låst inne på Trandum utlendingsinternat i 76 dager i 2014.

NRK - 10 maj 23 kl. 15:09

Unge er redde for å bli sendt ut av landet mot sin vilje

Rekordmange unge tar kontakt med hjelpeapparatet fordi de er redde for at foreldrene skal sende dem til utlandet. Fire statsråder er urolige og ber kommuner og andre være oppmerksomme mot sommerferien. Det skriver regjeringen i en pressemelding.

NRK - 08 maj 23 kl. 11:37

Karasjok-saken går til Høyesterett

Styret i Finnmarkseiendommen (FeFo) følger anbefalingen fra direktøren om å anke dommen om grunnen i Karasjok. Utmarksdomstolen kom i april fram til at lokalbefolkningen i kommunen er de rettmessige eierne. Det betyr at folk i de øvrige kommunene i Finnmark mister rettighetene som de i dag er sikret gjennom Finnmarksloven.

Klartale - 29 mar 23 kl. 06:00

Amnesty kritiserer Vestens dobbeltmoral

Organisasjonen Amnesty International kritiserer vestlige land. De mener mange land gir krigen i Ukraina stor oppmerksomhet. Mens de ikke bryr seg om brudd på menneske-Rettigheter andre steder.

VG - 01 maj 23 kl. 12:32

En viktig kamp for Rettigheter

Arbeiderbevegelsens dag har, fra den første markeringen i 1890, vært en internasjonal kampdag. 1. mai handler om å vise solidaritet med de mange som hverken har ryddige arbeidsforhold, eller en lønn det går an å leve av..

NRK - 30 apr 23 kl. 13:36

AFP: FN-diplomater holder hemmelig krisemøte om Afghanistan

FNs generalsekretær António Guterres skal mandag møte internasjonale diplomater på et hemmelig sted i Doha i Qatar for å diskutere utviklingen i Afghanistan, melder AFP. Situasjonen blir stadig verre i det sentralasiatiske landet, der Taliban-regimet har skapt verdens største humanitære katastrofe. Ifølge AFP er det spesielt Talibans innskrenking av jenter og kvinners Rettigheter som bekymrer FN og Guterres.

Klartale - 15 feb 23 kl. 08:37

Et ran av kvinnene i Afghanistan

Tenk deg at du som kvinne verken fikk jobbe, studere eller trene. Hvordan ville du reagert? I tillegg må en mann følge deg utenfor huset.

Aftenposten - 22 apr 23 kl. 09:00

Alsgaard-oppfinnelse endte i bitter rettssak. I dag står han uten Rettigheter.

I flere år har rettssaken pågått om patenttyveri av en norsk skibinding. Men konflikten inneholder også en ukjent side..

NRK - 21 apr 23 kl. 09:54

Hele lokalbefolkningen eier Karasjok

Nå har dommen falt etter den viktigste rettssaken om Rettigheter i Finnmark. Innbyggerne i Karasjok er de rettmessige eierne av grunnen i kommunen, sier Utmarksdomstolen. Det betyr at alle innbyggere, enten de er samer eller nylig innflyttet, er de rettmessige eierne.

VG - 13 mar 23 kl. 18:56

Frp vil ha like Rettigheter for alle

I VGs leder 12. mars beskyldes jeg for å drive med et smakløst velgerfrieri, fordi Frp vil at det skal være like Rettigheter for alle innbyggerne i Norge. For oss handler dette om et viktig demokratisk prinsipp som Frp alltid har kjempet for: likhet for loven.

NRK - 17 apr 23 kl. 03:51

Hver tiende sørlending «grøsser» ved tanken på homofile menn

Sørlendinger er mest negative i landet til seksuelle minoriteter, kjønnsidentiteter og -uttrykk. Det viser en undersøkelse fra Barne-, ungdoms- - og familiedirektoratet, Bufdir. Tallene viser at 10,5 prosent av sørlendinger «grøsser ved tanken på homofile menn», skriver Fædrelandsvennen.

Klartale - 05 feb 23 kl. 06:00

Afrika har blitt mindre trygt og demokratisk

Afrika har fått mindre demokrati. Og det har blitt mindre trygt det siste tiåret. Det viser ny rapport.

NRK - 10 mar 23 kl. 12:16

Mener gigantisk oljeprosjekt truer urfolks Rettigheter

President Joe Biden skal om kort tid avgjøre om han skal godkjenne det kontroversielle oljeboringsprosjektet helt nord i Alaska. En kunngjøring ventes om få dager, ifølge flere amerikanske medier, deriblant Washington Post. I tillegg til store utslipp, frykter kritikerne at prosjektet vil true urfolks Rettigheter og levekår, og påvirke en allerede sårbar natur med rødlistede arter i Vest-Arktis.

NRK - 09 mar 23 kl. 05:46

USAs justisdepartement refser Louisville-politiet

USAs justisdepartement mener politiet i Louisville i Kentucky diskriminerer svarte og bryter folks Rettigheter. Justisdepartementet har gransket politiavdelingen i byen i kjølvannet av at 26 år gamle Breonna Taylor ble skutt og drept av politiet. Konklusjonen ble kunngjort av USAs justisminister Merrick Garland onsdag.

NRK - 08 mar 23 kl. 17:51

USAs justisdepartement refser Louisville-politiet

USAs justisdepartement mener politiet i Louisville i Kentucky diskriminerer svarte og bryter folks Rettigheter. Justisdepartementet har gransket politiavdelingen i byen i kjølvannet av at 26 år gamle Breonna Taylor ble skutt og drept av politiet. Konklusjonen ble kunngjort av USAs justisminister Merrick Garland onsdag.

Klartale - 12 apr 23 kl. 08:46

Militæret i Myanmar angrep landsby med fly

Folk var tirsdag morgen samlet i landsbyen Pazi Gyi i Myanmar. Da angrep militærjuntaen i Myanmar. De fløy over landsbyen og slapp en bombe.

Klartale - 07 mar 23 kl. 08:12

Mener det vil ta 300 år før vi får likestilling

António Guterres er leder for verdens-organisasjonen FN. Han holdt tale før 8. mars.

Klartale - 11 apr 23 kl. 14:00

Her behandles migranter som kriminelle

Luisa Jimenez skulle fikse papirer på lovlig opphold i Mexico. Hun dro til kontoret der hun skulle få papirer for lovlig opphold. Trodde hun.

NRK - 06 mar 23 kl. 23:28

FN: – Likestilling er 300 år unna

António Guterres sier global fremgang om kvinners Rettigheter forsvinner foran øynene våre, skriver The Guardian. – I dag anslår FN at likestilling ikke vil bli oppnådd før 300 år frem i tid, sa Guterres på en generalforsamling i forkant av den internasjonale kvinnedagen 8. mars.

NRK - 10 apr 23 kl. 09:47

Kinesiske menneskerettsadvokater dømt til lange straffer

To ledende menneskerettsadvokater er dømt til 12 og 14 års fengsel i Kina, ifølge Human Rights Watch og familiemedlemmer. Xu Zhiyong og Ding Jiaxi ble funnet skyldige i å ha «undergravd statens makt» i en rettssak som ble ført bak lukkede dører. De to har vært ledende medlemmer av en borgerrettsgruppe som krever reformer og som har kritisert regjeringen for korrupsjon.

VG - 08 apr 23 kl. 19:09

Gunnar Greve: Har solgt Alan Walker-Rettigheter for flere hundre millioner

Både Greve og hans nye, amerikanske partner forteller at sistnevnte har kjøpt Alan Walker-musikkRettigheter til over 420 millioner kroner..

Klartale - 03 mar 23 kl. 12:36

Aktivistene som fikk staten til å lytte

Aktivister har demonstrert i over en uke. De har sittet utenfor departementer i Oslo. Mange har blitt båret bort av politiet.

Klartale - 03 mar 23 kl. 09:31

Avslutter aksjonen fredag

Aktivister krever at staten river vindturbiner. De står på Fosen i Trøndelag. Årsaken er at de bryter med samers Rettigheter.

Klartale - 03 mar 23 kl. 08:45

Støre snakket med demonstrantene

Aktivister krever at staten river vindturbiner. De står på Fosen i Trøndelag. Årsaken er at de bryter med samers Rettigheter.

Klartale - 02 mar 23 kl. 08:54

Svalbard-protest mot Støre - utlendinger får ikke stemme

Dansk, svensk, amerikaner eller thailender. Folk fra mange land bor på Svalbard. Men utlendinger på Svalbard mistet, stemmeretten sin i 2021.

Klartale - 21 dec 22 kl. 08:41

Taliban forbyr kvinner å studere

Taliban har styrt landet siden de tok makta med vold i august 2021. Den gang lovet de at folk skulle få beholde rettighetene de har fått de siste årene. Det skulle også gjelde kvinners Rettigheter.

NRK - 01 mar 23 kl. 20:40

Canadisk provins vil gjøre prevensjonsmiddel gratis

British Columbia er den første provinsen i Canada som vil gjøre alle reseptbelagte prevensjonsmiddel gratis for alle. Ved fremvisning av resept vil alle personer som er dekket av en helseforsikring kunne få gratis prevensjon fra og med 1. april, ifølge provinsens finansminister Katrine Conroy.

NRK - 04 apr 23 kl. 10:47

Russland: – Ingen ukrainske barn er skilt fra slektningene sine

Russlands kommisjonær for barns Rettigheter sa på en pressekonferanse tirsdag, at landet har tatt imot flere enn 5 millioner flyktninger fra Donbas-regionen i Ukraina siden februar 2022. Blant dem er 730.000 barn.

NRK - 27 feb 23 kl. 18:38

Thunberg: – Veldig stort overtramp

I natt kom klimaaktivist Greta Thunberg til Oslo for å delta på demonstrasjonene mot vindturbinene i Fosen. – Det er et veldig stort overtramp mot samer, som er et av mange overtramp. Begeret har rent over for lenge siden, sier Thunberg.

Klartale - 27 feb 23 kl. 13:24

Lenker seg fast i kampen for at 151 vindmøller rives

En sak ble tatt til Høyesterett i 2021. Samiske familier vant saken. Vindkraftparkene på Fosen skulle bli tatt ned.

Klartale - 27 feb 23 kl. 06:30

Skeive flyktninger føler seg utrygge i Norge

Hvordan er det for en skeiv flyktning å komme til Norge? Det er ett av spørsmålene en gruppe forskere har undersøkt.– Undersøkelsen viser at mange skeive som kommer til Norge føler seg utrygge.

NRK - 02 apr 23 kl. 02:32

Foresatte i Slovjansk som nekter å evakuere barn vil miste omsorgen

Foresatte til barn som fortsatt ikke har blitt evakuert fra Slovjansk, øst i Donets-regionen i Ukraina, vil miste omsorgen for barna. Ifølge byens kommisjon for barns Rettigheter vil barna bli tvangsevakuert. Til tross for obligatorisk evakuering og mange oppfordringer fra myndighetene om å reise ut av området med barn, er over 30 foreldreløse barn i Slovjansk med foresatte, skriver nettavisen The Kyiv Independent..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com