Og Polen

Wednesday, 06 December, 08:06

Nyheter om Og Polen

Klartale - 09 okt 23 kl. 06:00

Polske velgere må ta et viktig valg

Partiet Lov og rettferdighet (PiS) styrer i Polen. Det har de gjort siden 2015. De ligger an til å kunne vinne igjen.

NRK - 15 okt 23 kl. 14:57

Valg i Polen: Lang kø utenfor ambassaden i Oslo

Det er svært lang kø utenfor Polens ambassade i Oslo før landets valg på ny nasjonalforsamling. Valglokalene i Polen har søndag åpnet i det som beskrives som et avgjørende valg for landets demokrati. Valglokalene åpnet klokken 7 og stenger 21.

NRK - I førrgår: 18:45

Ukraina Og Polen åpner grenseovergang

Ukraina Og Polen skal åpne en grenseovergang for å lette på blokaden som polske lastebilsjåfører i flere uker har gjennomført. Lastebilsjåførene som har blokkert alle grenseovergangene til Ukraina i flere uker, krever at det skal gjeninnføres innreisetillatelser for ukrainske konkurrenter. Ugryniv-overgangen som i dag bare er for personbiler og busser, åpner fra mandag for tomme lastebiler inn til Polen.

NRK - 03 okt 23 kl. 14:27

Polen og Tsjekkia innfører grensekontroll mot Slovakia

Polen og Tsjekkia har innført grensekontroll mot Slovakia i forbindelse med en kraftig økning i antall asylsøkere og migranter på vei nordover fra Balkan. Både i Polen og Tsjekkia er grensekontrollen i første omgang ventet å vare i ti dager. Slovakia har den siste tiden registrert en oppgang i mennesker som har reist fra Serbia via Ungarn.

NRK - 14 nov 23 kl. 11:29

Polen: Legger fram forslag om å mer liberal abortlov

Det polske partiet Nye Venstre legger fram et forslag om å endre abortloven. Abortloven i Polen er en av de strengeste i Europa. Det ble lagt fram to forslag.

NRK - 16 okt 23 kl. 06:40

Høg valdeltaking i Polen

Førebelse tal tyder på at valdeltakinga i Polen søndag kan kome på 72,9 prosent. Det kan bety at deltakinga blir høgare enn då landet kasta kommuniststyret i 1989. Regjeringspartiet Lov og rettferd (PiS) ser ut til å bli største enkeltparti, men ser ut til å gå litt tilbake.

NRK - 15 okt 23 kl. 07:44

Viktig valg i Polen - valglokalene er åpnet

Valglokalene i Polen har søndag åpnet i det som beskrives som et avgjørende valg for landets demokrati. Jaroslaw Kaczynski, leder for regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS), går til valg med løfter om å ta Polen i ytterligere konservativt, katolsk og sentralisert retning. Motstandere beskylder ham for å ha ledet Polen i autoritær retning og svekket landets demokratiske institusjoner.

NRK - 30 nov 23 kl. 07:57

Polske lastebilsjåførar hindrar ukrainske lastebilar frå å kryssa grensa

Polske yrkessjåførar har i protest sperra fleire grenseovergangar mellom Ukraina Og Polen. Dei siste dagane er det meldt om køar på begge sider av grensa på opp 25 km. Ifølgje Reuters har fleire av sjåførane stått i kø i fleire dagar.

NRK - 01 nov 23 kl. 04:34

Norsk student utestengt fra universitetet i Warszawa etter Palestina-demonstrasjon

En norsk medisinstudent i Polen er utestengt fra universitetet hun studerer ved i Warszawa etter en pro-Palestina-marsj i den polske hovedstaden 21. oktober. Den norske kvinnen holdt under demonstrasjonen opp en plakat der det israelske flagget og davidsstjernen ble kastet i en søppelbøtte sammen med ordene «Keep the world clean» («Hold verden ren» på norsk).

NRK - 28 nov 23 kl. 18:44

Fire personar døydde i gruve i Polen

Minst fire arbeidarar skal ha omkome i ei ulukke i Sobieski-gruva i Jaworzno i Polen. Det melder Reuters..

NRK - 28 nov 23 kl. 18:44

Fire personer døde i gruve i Polen

Fire mennesker har mistet livet i en gruveulykke i Jaworzno i sørlige Polen, ifølge det polske nyhetsbyrået Pap. Ulykken skjedde i kullgruva Sobieski sør i landet. Piotr Strzoda i statlige gruvebyrået sier ulykken skjedde da en rørledning som skulle fylles med vann, eksploderte.

NRK - 24 sep 23 kl. 10:57

Britisk avis: Ingen toppolitikere møtte Zelenskyj i Polen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj møtte ingen toppolitikere under mellomlandingen i Polen på vei hjem fra reisen til USA og Canada lørdag. Det melder avisen The Guardian, som siterer en uttalelse lederen for den polske presidentens kontor for internasjonal politikk har gitt til nettstedet onet.pl.

NRK - 13 nov 23 kl. 16:07

Ny leder på plass i den polske nasjonalforsamlingen

Pro-EU-blokken i Polen sikret seg en første seier i nasjonalforsamlingen mandag da deres kandidat Szymon Holownia ble valgt til underhusets leder. – Etter denne avstemningen kan ingen tvile på at et flertall i dette parlamentet er klar til å ta makten, sa Holownia, en tidligere TV-vert som startet sitt eget sentrumsparti. Regjeringspartiet Lov og Rettferdighet (PiS) ble størst i valget i Polen 15.

NRK - 4 timer siden

USA får adgang til baser i Sverige

USA og Sverige har signert en forsvarsavtale som gir USA mulighet til benytte 17 militære baser, anlegg og øvelsesområder i hele Sverige. – Vi har allerede hatt et nært og godt samarbeid med USA. Det kommer nå til å bli enda sterkere, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson.

NRK - 08 nov 23 kl. 00:50

Polen kjøper luftvernsystemer for 55 milliarder kroner

Polen har signert en avtale om å kjøpe luftvernraketter og utstyr for 4 milliarder pund fra den britiske delen av forsvarsleverandøren MBDA. Våpensystemet skal inngå i Polens luftvernprogram og skal kunne skyte raketter mot jagerfly og krysserraketter fra over 40 kilometers avstand. Avtalen ble kunngjort av det britiske forsvarsdepartementet, som sier partnerskapet vil styrke polens luftforsvar og bidra til Europas sikkerhet under Russlands krig mot Ukraina.

NRK - 6 timer siden

Unicef refser Norge: – Gjort for lite for å få barn ut av fattigdom

Norge har vært blant de dårligste landene i Europa på å løfte barn og familier ut av fattigdom siden finanskrisen, slår Unicef fast i en ny rapport. Mens land som Polen og Slovenia har redusert familiefattigdommen med mer enn 30 prosent fra finanskrisen og fram til 2021, har den økt med over 10 prosent i Norge. Norge er på 35.

NRK - 6 timer siden

Unicef refser Norge og mener landet har gjort for lite for å få barn ut av fattigdom

Norge har vært blant de dårligste landene i Europa på å løfte barn og familier ut av fattigdom siden finanskrisen, slår Unicef fast i en ny rapport. Mens land som Polen og Slovenia har redusert familiefattigdommen med mer enn 30 prosent fra finanskrisen og fram til 2021, har den økt med over 10 prosent i Norge. Norge er på 35.

NRK - 10 timer siden

Koronasyk Lech Walesa innlagt på sykehus

Polens tidligere president og fredsprisvinner Lech Walesa er koronasmittet. 80-åringen er lagt inn på sykehus. En av Walesas assistenter, Marek Kaczmar, sier til polske medier at den tidligere presidenten er alvorlig syk, men at han får god behandling på et sykehus i hjembyen Gdansk.

NRK - 15 aug 23 kl. 16:15

Polen viser militære muskler

Polen holdt tirsdag den største militærparaden siden den kalde krigen, noe regjeringen håper er et klart budskap både til Moskva og egne velgere. Russlands invasjon av nabolandet Ukraina har ført til storstilt satsing på forsvaret i Polen, der det konservative regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) håper å sikre seg en tredje periode ved makten etter valget i oktober. De væpnede styrkers dag ble tirsdag markert på 103-årsdagen for den polske seieren over Sovjetunionen i slaget om Warszawa i 1920.

VG - 06 nov 23 kl. 08:58

Har gitt mest til Ukraina – nå er flere i Polen lei av å hjelpe

WARSZAWA (VG) Polen har ofret mer enn noen andre land for å hjelpe ukrainere. Nå begynner støtten å slå sprekker..

NRK - I førrgår: 16:20

Årets dyreste strøm i tre av fem prisområder mandag

Økt eksport som følge av strømmangel i Baltikum bidrar mandag til en foreløpig pristopp så langt i år i tre av fem strømregioner. Mandag blir døgnprisen den høyeste for året både i Tromsø og Trondheim. I tillegg blir det den dyreste enkelttimen i de to prisområdene, samt i Oslo.

NRK - 02 dec 23 kl. 13:44

Sverige tar til orde for atomkraft

Mer enn 20 land klimatoppmøtet ber om en tredobling av verdens kjernekraftkapasitet som en del av arbeidet med å oppnå nullutslipp innen 2050, skriver France 24. I en erklæring signert av blant annet USA, Ghana, Sverige og Japan skriver landene at atomenergi spiller en nøkkelrolle for å nå målet om karbonnøytralitet. – Vi argumenterer ikke for noen at dette absolutt kommer til å være et omfattende alternativ til alle andre energikilder, sa den amerikanske klimautsendingen John Kerry.

NRK - 02 dec 23 kl. 13:44

Tar til orde for atomkraft

Mer enn 20 land klimatoppmøtet ber om en tredobling av verdens kjernekraftkapasitet som en del av arbeidet med å oppnå nullutslipp innen 2050, skriver France 24. I en erklæring signert av blant annet USA, Ghana, Sverige og Japan skriver landene at atomenergi spiller en nøkkelrolle for å nå målet om karbonnøytralitet. – Vi argumenterer ikke for at dette absolutt kommer til å være et omfattende alternativ til alle andre energikilder, sa den amerikanske klimautsendingen John Kerry.

NRK - 29 nov 23 kl. 10:55

Russland åtvarar mot soldatar på den finske grensa

Russland åtvarar Finland mot ein plan om å stasjonere soldatar langs grensa, melder Reuters. Dei seier at ei slik handling vil kunne auke spenninga, og blir sett på som ein trussel. Polen har sagt at dei kan vere villige til å sende soldatar til Finland.

NRK - 27 nov 23 kl. 10:37

Ny PiS-regjering tas i ed i Polen

Polens president tar mandag i ed en ny regjering ledet av PiS, til tross for at den ikke har flertall i nasjonalforsamlingen og trolig ikke overlever mange ukene. Opposisjonen kaller det en farse at president Andrzej Duda gir oppdraget til Lov og rettferdighet-partiet, og anklager ham for å utsette at opposisjonspartiene får danne regjering trass i at de vant valget i oktober. Lov og rettferdighet har sittet ved makten siden 2015 og ble største parti ved valget.

NRK - 28 sep 23 kl. 18:54

Belarus: Polsk helikopter krenket luftrommet

Belarus' forsvarsdepartement sier at et polsk helikopter torsdag krenket belarusisk luftrom. Polen avviser påstanden. Forsvarsdepartementet sier at helikopteret to ganger i 15-16-tiden var inne i Belarus' luftrom og fløy opp til 1,5 kilometer inn over landet.

NRK - 20 nov 23 kl. 14:45

USAs forsvarsminister i Ukraina

Forsvarsminister Lloyd Austin kom mandag til Ukraina. Besøket var ikke varslet i forkant, og Austin kom til Kyiv med tog fra Polen. – USA vil fortsette å stå ved Ukrainas side i deres kamp mot Russlands aggresjon, både nå og i framtida, skriver Austin på meldingstjenesten X.

NRK - 22 okt 23 kl. 12:55

Nordmann kan få livstid for drap i Polen

En 27 år gammel mann er tiltalt for drap på ekskjæresten og kidnapping av datteren, får NRK opplyst. Nå risikerer han livstid i fengsel i Polen. – Han er tiltalt for å ha drept sin tidligere partner og kidnapping av datteren, sier aktor Bartosz Janiszewski til NRK..

NRK - 20 sep 23 kl. 22:14

Polen stopper å sende våpen til Ukraina

Polen slutter å sende våpen til Ukraina, skriver Aftonbladet. Grunnen er at de vil styrke sitt eget forsvar. – Vi kommer isteden å fokusere på å ruste opp vårt eget forsvar med moderne våpen, sa den polske statsministeren Mateusz Morawieck ifølge Polsat News.

NRK - 15 nov 23 kl. 19:55

Nato kjøper nye overvåkingsfly

Natos aldrende AWACS-fly skal erstattes med nye fly basert på den velkjente modellen Boeing 737. De nye flyene heter E-7A Wedgetail, og Nato skal i første omgang anskaffe seks. Kontakten med Boeing skal signeres i løpet av neste år, og de første flyene skal være klare for tjeneste i 2031.

NRK - 20 sep 23 kl. 15:15

Polen truer med importforbud for flere varer fra Ukraina

Dersom Ukraina eskalerer konflikten rundt importforbudet, kan flere produkter havne på forbudslista, advarer Polen. Polens statsminister Mateusz Morawiecki kom med advarselen onsdag etter at Ukrainas visehandelsminister Taras Kachka opplyste til polske medier at de vil innføre et forbud mot polske produkter de neste dagene. – Jeg advarer ukrainske myndigheter.

VG - 17 okt 23 kl. 14:42

Opposisjonen vant valget i Polen: – Gir meg håp

WARSZAWA (VG) – Kanskje kan vi nå få noen av frihetene andre europeere har, sier Gregory Sowa, og håper valgresultatet gjør at den konservative kirken kan få mindre makt over folks liv i Polen..

NRK - 14 nov 23 kl. 13:29

Polsk venstreparti vil liberalisere abortloven

Det polske venstrepartiet (Lewica), en del av koalisjonen som nå kontrollerer Polens nasjonalforsamling, har lagt fram to lovforslag om å liberalisere abortloven. Polen, der flertallet av befolkningen er katolikker, har i dag en av Europas strengeste abortlover. Det er kun lovlig med abort i tilfeller av seksuelle overgrep, incest eller der svangerskapet truer kvinnens liv og helse.

NRK - 17 okt 23 kl. 09:21

Det går mot regjeringsskifte i Polen

Det regjerande partiet i Polen, Lov og rettferd (PiS) blei det største partiet i valet søndag, men dei mista fleirtalet i parlamentet. Det viser dei endelege valresultata, melder Reuters. PiS fekk 35,38 prosent av stemmene, medan Borgarplattforma, som blir leia av tidlegare statsminister Donald Tusk, blei nest størst med 30,7 prosent av stemmene.

Aftenposten - 17 okt 23 kl. 07:01

Makten skifter hender i Polen. Det er godt nytt for polsk demokrati og for Europa.

Makten skifter hender i Polen. Det er godt nytt for polsk demokrati og for Europa..

VG - 16 okt 23 kl. 16:58

Polen trenger maktskifte

De nasjonalkonservative vinner valget i Polen, men ser ut til å tape regjeringsmakten..

NRK - 13 nov 23 kl. 11:19

Positiv utvikling for reiseliv i Norge

Tallet på flyreisende som ikke er bosatt i Norge, er tilbake på samme nivå som før pandemien, melder Avinor. 4,5 millioner passasjerer benyttet seg av Avinors flyplasser i oktober. Nordmenn flyr fortsatt noe mindre enn før pandemien, men det har vært en økning på 1,5 prosent fra i fjor.

NRK - 15 okt 23 kl. 20:37

Bombetrusler mot tre valglokaler i Polen

Polsk politi opplyser at det har kommet bombetrusler mot tre valglokaler i hovedstaden Warszawa. Folk har blitt evakuert, skriver Reuters. Valglokalene i Polen åpnet søndag klokken 7 i det som beskrives som et avgjørende valg for landets demokrati.

NRK - 12 nov 23 kl. 06:16

Nasjonalistmarsj i Polens hovedstad

Titusener marsjerte i Warszawas gater i et opptog arrangert av nasjonalistgrupper på landets uavhengighetsdag lørdag. Marsjen ble holdt under parolen "Polen er ennå ikke tapt". TV-bilder viser store menneskemengder; ifølge arrangøren deltok minst 40.

NRK - 17 sep 23 kl. 05:20

Polen sier også nei til russiske biler

Polen forbyr russisk-registrerte biler innreise i landet. Polen er siste land ut i rekken som sier nei til russiske biler etter at de baltiske landene gjorde det denne uka. Finland har også gjort det.

Aftenposten - 14 okt 23 kl. 13:02

Kvinner som tar abort, blir forfulgt i Polen. Nå kan de teste om kvinner har tatt abortpiller.

WARSZAWA (Aftenposten): Abortforkjemper mener likevel at Polen er nærmere å legalisere abort enn noen gang..

Dagbladet - 09 nov 23 kl. 18:16

20 000 biler blokkeres

Polske lastebilsjåfører har i protest sperret tre grenseoverganger mellom Ukraina Og Polen siden mandag, og 20 000 kjøretøy står blokkert på begge sider..

NRK - 03 nov 23 kl. 11:04

Ukraina: Massivt droneangrep mot flere regioner

Ukraina ble natt til fredag rammet av det største droneangrepet på flere uker. Landets nest største by Kharkiv er blant stedene som ble angrepet. Russiske droner rammet sivile mål og infrastruktur i flere ukrainske byer, ifølge lokale myndigheter.

NRK - 03 okt 23 kl. 11:01

Gjennombrudd for korneksport fra Ukraina

Myndighetene i Polen og Ukraina er enige om å få fart på ukrainsk korn gjennom Polen og ut i verden. Dette betegnes som første skritt for å løse kornkrigen. Fra torsdag skal korn bli sjekka på den litauiske grensa på vei ut til verdensmarkedet, ikke på den polsk-ukrainske, sier den polske landbruksministeren Robert Telus.

NRK - 03 okt 23 kl. 10:20

Polen og Tsjekkia innfører grensekontroll fra Slovakia

Både Polen og Tsjekkia innfører midlertidig grensekontroll fra midnatt. I første omgang varer tiltaket i ti dager. Tsjekkias innenriksminister Vit Rakusan sier de gjør dette for å hindre illegale migranter og smugleraktivitet, ifølge Reuters..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com