Nasjonal

Wednesday, 27 September, 17:21

Nyheter om Nasjonal

Sortering: Relevans | Senaste
NRK - 11 sep 23 kl. 04:08

Ansatte i Nasjonal sikkerhetsmyndighet fikk lese sensitive opplysninger

En sikkerhetssvikt hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gjort at ansatte over tid har kunnet lese vurderinger og sensitive opplysninger i ansettelser. Dagens Næringsliv skriver at en intern rutinesvikt har gjort at alle ansatte har fått tilgang til detaljerte vurderinger om søkere til nye stillinger. Det har vart i ti måneder fram til august i år.

NRK - 11 sep 23 kl. 04:08

Sikkerhetssvikt og personvernbrudd hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet

En sikkerhetssvikt hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gjort at ansatte over tid har kunnet lese vurderinger og sensitive opplysninger i ansettelser. Dagens Næringsliv skriver at en intern rutinesvikt har gjort at alle ansatte har fått tilgang til detaljerte vurderinger om søkere til nye stillinger. Det har vart i ti måneder fram til august i år.

NRK - 11 sep 23 kl. 04:08

Sikkerhetssvikt og personvernsbrudd hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet

En sikkerhetssvikt hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gjort at ansatte over tid har kunnet lese vurderinger og sensitive opplysninger i ansettelser. Dagens Næringsliv skriver at en intern rutinesvikt har gjort at alle ansatte har fått tilgang til detaljerte vurderinger om søkere til nye stillinger. Det har vart i ti måneder fram til august i år.

NRK - 22 sep 23 kl. 09:52

Venstre og Frp ber om reglar for bruk av russisk taxiapp

Stortingsrepresentant Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og leiar for Justiskomiteen på Stortinget Per-Willy Amundsen (Frp) ber om at regjeringa gjer ei vurdering om regjeringsmedlemmer sin bruk av taxiappen Yango. Yango Norway AS er eit dotterselskap av russiske Yandex, som blir rekna som Russland sitt svar på Google. Det norske selskapet oppbevarer alle brukarane sine persondata i Russland, og politikarane uttrykker bekymring for kor trygg appen er å bruke.

NRK - 21 sep 23 kl. 09:23

Laboratorie- og radiologisvar kan bli lettere tilgjengelig

Regjeringen vil gjøre laboratorie- og radiologisvar lettere tilgjengelig for pasientene og helsepersonell som trenger innsyn. – Mange kjenner igjen løsningen fra da vi tok koronatest på teststasjon og fikk prøvesvaret på Helsenorge. Det var en effektiv og trygg måte å dele informasjon mellom pasient, laboratorium og leger.

NRK - 21 sep 23 kl. 08:01

Politikere reagerer på Equinors Kina-avtale

De siste ukene har Equinor inngått store kontrakter med Cosl for leie av flyterigger. Christian Tybring Gjedde som er medlem av utenrikskomiteen, mener Equinors kontrakter må vurderes opp mot sikkerhetsloven og den nye sikkerhetspolitiske situasjonen. Nå vil han ha svar fra utenriksministeren, skriver Dagens Næringsliv.

NRK - 19 sep 23 kl. 12:00

NHO vil ha krafttak for fylkesveiene

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) vil ha mer oppmerksomhet rundt manglende vedlikehold på fylkesveiene framover. Viseadministrerende direktør Anniken Hauglie sier de vil etablere begrepet næringsveier for veier som trenger et løft for å sikre framkommelighet for næringslivet, skriver Nationen. – På enkelte strekninger hindres nødvendig transport som følge av for lav standard, sier NHOs Anniken Hauglie.

NRK - 19 sep 23 kl. 10:31

Mangedobling av GPS-jamming mot Norge

– Siden 2022 har det vært en mangedobling av GPS-bortfall over Øst-Finnmark. Det forteller direktør i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Pål Wien Espen, i forbindelse med oppstart av årets jammetest, som startet mandag, på Andøya i Nordland. Denne uken samles det 200 deltakere fra hele verden for å utsette egen teknologi for hacking.

NRK - 18 sep 23 kl. 10:26

Vil drøfte promillegrensen til sjøs i ny handlingsplan mot drukning

Regjeringa starter nå arbeidet med en handlingsplan mot drukning. I dag skal fire departement, Kystverket, Sjøfartsdirektoratet, Redningsselskapet og andre organisasjoner ha sitt første innspillsmøte. Så langt i år har 64 personer drukna i Norge, viser tall fra Redningsselskapet.

NRK - 15 sep 23 kl. 19:42

Ungarn vil innføra Nasjonal importforbod mot fleire ukrainske landbruksprodukt

Den ungarske regjeringa innførar eit Nasjonalt importforbod mot 24 ukrainske landbruksprodukt, kjem det fram i ei forordning publisert fredag kveld. Det melder nyheitsbyrået Reuters. Forbodet vil tre i kraft frå 16.

NRK - 12 sep 23 kl. 13:39

Luis Rubiales skal forklare seg for domstolen om VM-kysset fredag

Den avtroppende spanske fotballpresidenten Luis Rubiales skal kommende fredag avgi sin forklaring om kysseskandalen for en domstol i Spania. Det franske nyhetsbyrået AFP og spanske La Sexta melder tirsdag begge om høringen den utskjelte fotballtoppen er innkalt til. Det er dommeren Francisco de Jorge som har ansvaret for etterforskningen som så sent som mandag ble innledet av en Nasjonal domstol i Spania.

NRK - 11 sep 23 kl. 17:23

NSM stadfestar dei har avdekka mistenkelege signal i spionsak

Nasjonal sikkerhetsmyndighet stadfestar at dei har avdekka mistenkelege signal i saka der ein 25 år gammal student er sikta og fengsla for spionasje..

NRK - 11 sep 23 kl. 16:44

Omfattende politiaksjon mot hasjnettverk i Danmark

15 personer er pågrepet i en landsomfattende politiaksjon mot et hasjnettverk i Danmark, opplyser danske politimyndigheter. Politiet slo til flere steder i landet samtidig. De pågrepne er mistenkt for å være en del av et større organisert kriminelt nettverk som smugler og handler med store mengder hasj, opplyser Nasjonal enhet for særlig kriminalitet (NSK).

NRK - 09 aug 23 kl. 16:24

Statens vegvesen setter Nasjonal beredskapsstab

Statens vegvesen har satt Nasjonal beredskapsstab på grunn alle riks- og fylkesveiene som er stengt på grunn av ekstremværet. – Utbyggingsdivisjonen bistår nå drift og vedlikehold i de områdene som er hardest rammet. Det gjelder Innlandet spesielt, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik til Byggeindustrien.

NRK - 08 aug 23 kl. 14:46

Trengte vann inn hos Forsvarets forskningsinstitutt

Det har trengt inn vann i flere bygg hos Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) på Kjeller. Det skal være snakk om tre bygg og et av byggene er mer berørt. – Vi avverget sammen med sivilforsvaret og forsvaret det som kunne blitt en Nasjonal sak, sier Brigadesjef Morten Thoresen i brannvesenet.

NRK - 07 sep 23 kl. 10:11

Lokale partier utestengt fra Facebook: Ikke sabotasje

Sabotasje er ikke årsaken til at flere lokale partier er utestengt fra Facebook. Det sier Roar Thon, fagdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Både i Østfold og andre valgkretser har flere av Arbeidspartiets lokallag mistet kontrollen over sine Facebook-sider tidligere under valgkampen.

NRK - 05 sep 23 kl. 13:12

TikTok begynner med lagring av europeisk data i Irland

Den kinesiskeide sosiale plattformen TikTok begynner fra i dag med lagring av data fra europeiske brukere i Irland. Det melder TikTok i en pressemelding. TikTok har tidligere fått kritikk får mangel på transparens i lagringen av brukerdata, og Nasjonal sikkerhetsmyndighet har advart mot at offentlige ansatte bruker appen på jobbtelefonene sine..

NRK - 04 aug 23 kl. 14:24

Litauen inndrar oppholdstillatelsene til over 1000 belarusere og russere

Mer enn 1000 personer fra Russland og Belarus som bor i Litauen, har blitt erklært som trusler mot Nasjonal sikkerhet og får oppholdstillatelsene sine inndratt. Avgjørelsen fra litauiske myndigheter kommer etter at det ble sendt ut et skjema der russere og belarusere ble bedt om å svare på spørsmål om blant annet deres syn på Russlands invasjon av Ukraina og statusen til den russiskannekterte Krim-halvøya. Etter dette fastslo innenriksdepartementet at 1164 belarusiske og russiske borgere bosatt i Litauen utgjorde trusler mot Nasjonal sikkerhet.

NRK - 01 sep 23 kl. 07:50

Nordland har størst økning av konkurser blant fylkene hittil i år

Det har vært en Nasjonal økning hittil i år i antall konkurser sammenlignet med samme periode i 2022. Det viser tall fra det globale data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet. Konkursene har steget 24,8 prosent Nasjonalt.

NRK - 30 aug 23 kl. 10:26

Kina krever at Gabons president blir ivaretatt

Kina oppfordret onsdag alle parter i Gabon til å garantere president Ali Bongo Ondimbas sikkerhet, etter det påståtte militærkuppet. Det melder nyhetsbyrået AFP. – Vi oppfordrer alle parter i Gabon til å ta utgangspunkt i landets og folkets grunnleggende interesser, løse uenigheter gjennom dialog og gjenopprette normal orden så snart som mulig, sa talsperson for utenriksdepartementet Wang Wenbin.

NRK - 30 aug 23 kl. 01:07

Mulig nytt gravfunn ved tidligere internatskole i Canada

Et urfolkssamfunn vest i Canada har funnet det de tror kan være nesten 100 umerkede graver nær en tidligere internatskole. Siden 2021 har urfolksgrupper rundt om i landet funnet mer enn 1300 umerkede graver ved de tidligere internatskolene, der urfolksbarn i mer enn 10 år ble tvangsassimilert og påtvunget katolsk tro av canadiske myndigheter. Mellom slutten av 1800-tallet og fram til midten av 1990-tallet ble rundt 150.

NRK - 29 aug 23 kl. 22:02

Støre: – Eldreomsorg er kanskje samfunnets største sak

Partilederdebatten på TV 2 er i gang, og er et av årets sentrale temaer er blant eldreomsorg. – Dette er samfunnets kanskje største sak, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Utfordringene knyttet til eldreomsorg vil øke i fremtiden, og dette må vi som samfunn møte i fellesskap, fortsetter statsministeren.

NRK - 27 jul 23 kl. 10:40

Statsforvalter ber om Nasjonal bistand

Statsforvalter i Troms og Finnmark, Elisabeth Aspaker, mener man i nord trenger Nasjonal bistand for å rydde opp krykkjer som har dødd av fugleinfluensa. Aspaker skriver dette i et innlegg på Vadsø-ordføreren sin offisielle Facebook-konto. I dag skal mat- og landbruksminister Sandra Borch til Vadsø for å få en oversikt over utbruddet.

Klartale - 25 jul 23 kl. 08:37

Partiet må lete etter noen å samarbeide med

Søndag 23. juli valgte spanjolene hvilket parti de ønsker at skal styre landet.Partido Popular (PP) fikk flest stemmer og ble dermed størst parti.

NRK - 22 aug 23 kl. 17:20

Oslo kommunes nettsider utsatt for dataangrep, melder Vårt Oslo

Oslo kommunes nettsider ble tirsdag utsatt for dataangrep. Det førte til at kommunens nettsider var ustabile og i perioder helt nede. «Siden er midlertidig utilgjengelig pga.

Klartale - 23 jul 23 kl. 06:00

Hvem vinner det spanske valget?

Søndag 23. juli skal spanjolene velge hvilket parti de ønsker at skal styre landet. Mange er spente, spesielt når det gjelder Catalonia-regionen.

NRK - 21 aug 23 kl. 21:00

Ecowas sier nei til Niger-juntaens forslag

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas går ikke med på militærjuntaen i Nigers forslag til løsning på den spente situasjonen. Ecowas har truet med å gripe inn med militærmakt etter at juntaen kastet president Mohamed Bazoum i et kupp 26. juli.

NRK - 18 aug 23 kl. 18:04

Den svenske regjeringen vurderer å gi politiet makt stoppe koranbrenning

Sveriges regjering vurderer å endre loven for å gjøre det mulig for politiet å nekte folk å brenne koranen, men bare hvis de truer Nasjonal sikkerhet, sa regjeringen fredag ifølge Reuters. Sverige hevet terrorberedskapen til det nest høyeste nivå torsdag. Dette for å hindre angrep etter at flere koranbrenninger og andre handlinger mot islams helligste tekst, gjorde flere muslimer rasende og utløste trusler fra jihadister.

Klartale - 18 aug 23 kl. 11:09

Ustabile nettsider for flere kommuner

Flere kommuner sine nettsider har vært nede. – Vi har en hendelse som vi jobber med å kartlegge med vår underleverandør, sier Bent Inge Storheim til kanalen NRK. Storheim er administrerende direktør Acos.

NRK - 18 aug 23 kl. 09:39

Dataangrep mot to kommuner i Telemark

Nettsidene til kommunene Midt-Telemark og Nome er nede fredag formiddag som følge av tjenestenektangrep. – Leverandøren er også nede. Vi har fått bekreftet at det dreier seg om et tjenestenektangrep hos en av leverandørens underleverandører, sier leder Øyvind Erikstein Midt-Telemark IKT til Varden.

NRK - 18 aug 23 kl. 03:47

NSM bekymret for truende utenlandske investeringer

Bekymringen knyttet til antall sikkerhetstruende utenlandske investeringer i Norge er sterkt økende hos sikkerhetsmyndighetene, forteller NSM-sjefen. – Vi har sett et femtitall saker med sikkerhetstruende økonomisk aktivitet det siste året. Majoriteten av disse sakene er utenlandske direkteinvesteringer, sier Sofie Nystrøm, sjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), til Dagens Næringsliv.

NRK - 16 aug 23 kl. 10:09

Justisministeren har svart om 25. juni

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite ba tidligere i sommer justisminister Emilie Enger Mehl om svar på 18 spørsmål om terroren 25. juni. Onsdag kom svarene.

NRK - 15 aug 23 kl. 10:14

Kina slutte å publisere ledighetstall for unge

Etter å ha lagt fram flere skuffende økonomiske tall, slutter Kina å offentliggjøre tall for den økende ungdomsledigheten i landet. I juni var arbeidsledigheten på hele 21,3 prosent i aldersgruppen 16–24 år, viser tall som ble lagt fram tirsdag. Samtidig opplyser Kinas Nasjonal statistikkbyrå at de ikke lenger vil publisere ledighetstall fordelt på aldersgrupper.

Klartale - 14 aug 23 kl. 16:00

Flere velgere tenker på naturen

Naturen er viktig for oss nordmenn. Også når vi velger hvilket parti vi skal stemme på. Det viser en Ipsos-undersøkelse gjennomført på vegne av Norsk Friluftsliv.

NRK - 14 jun 23 kl. 15:38

Besseggen har blitt Nasjonal turiststi

Stien over Besseggen i Jotunheimen har fått status som Nasjonal turiststi. Besseggen er den femte turstien som får dette i Norge. – Besseggen er et Nasjonalt ikon.

NRK - 11 aug 23 kl. 13:08

Politiet: Derfor fikk noen nødvarsel mange ganger

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) og politiet har sammen med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og mobiloperatørene gjennomgått nødvarslene som ble sendt ut for å advare innbyggere og turister om ekstremværet «Hans», og har gjort noen foreløpige funn. Mange mottok varselet flere ganger, også i områder utenfor rødt farevarsel. Politiet presiserer nå at nødvarslene ikke bare ble sendt ut til «røde områder», men også til flere omkringliggende områder.

NRK - 11 aug 23 kl. 10:13

Vil flytte russetiden

En undersøkelse blant elever og rektorer i Osloskolen, viser at flertallet ønsker å flytte russetiden til etter eksamen. Det skriver Oslo kommune i en pressemelding. 1900 har svart på undersøkelsen.

NRK - 11 aug 23 kl. 04:32

Én kommune kan stanse vindsatsing i Finnmark

Regjeringens planer om kraftløft i Finnmark kan stå og falle på valgresultatet i Lebesby kommune, med 1200 innbyggere. Regjeringen har lovet at det skal bygges ny kraftproduksjon tilsvarende det elektrifisering av Melkøya vil kreve, omtrent fire terawattimer, innen 2030. Men om løftene skal realiseres vil det avhenge av valgresultatet i Lebesby kommune i Finnmark der de største vindkraftprosjektene er under planlegging, skriver Klassekampen.

Klartale - 13 maj 23 kl. 06:03

17. mai er barnas dag

– Det kom en lov. Den er noen år gammel, forklarer seks år gamle Andreas Alme Bergø.Grunnloven er hele 209 år gammel.

NRK - 09 aug 23 kl. 14:57

Flere områder mangler internett- og mobildekning

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, Nkom, skriver i en pressemelding at flere av de flomrammede områdene har mangelfull eller helt bortfall av internett- og mobiltilgang. – Både Telenor, Telia og Ice er i beredskap og jobber for å rette feilene, men det er blant annet utfordrende å komme frem for å inspisere skadene og løse problemet, sier avdelingsdirektør for sikkerhet i Nkom, Elise Lindeberg. Det jobbes nå med å se på ytterligere tiltak for å løse situasjonen der folk mangler dekning.

Klartale - 09 aug 23 kl. 10:35

– En Nasjonal krise

Folk i Innlandet er sperret inne. Nå frykter Aud Hove for livene til folk. Hun er ordfører i Innlandet fylke.

NRK - 07 aug 23 kl. 14:38

Innrømmelser fra høyrepopulister kan gi ny spansk regjering

Det spanske høyrepartiet PP tror det er mulig å bryte den fastlåste situasjonen og danne ny regjering etter at et krav fra høyrepopulistiske Vox står for fall. Vox antyder at deres støtte til en ny regjering ikke lenger vil inkludere et absolutt krav om å være med i den. Søndag sa partiet at deres 33 parlamentarikere vil «støtte et flertall» for den høyre blokken i Nasjonalforsamlingen for å hindre at sosialdemokratene inngår en allianse med baskiske og katalanske separatister.

NRK - 04 aug 23 kl. 14:54

Samferdselsminister om Nord-Norgebanen: – Vi har til hensikt å realisere den

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) utelukker ikke realisering av Nord-Norgebanen, men: – Ikke noe carte blanche på at den skal prioriteres foran alt annet, sier han til Harstad tidene. – Vi har bestilt en egen konseptvalgutredning for Nord-Norgebanen, som har til hensikt å utrede ulike alternativer samt beskrive kostnader, sier Nygård til avisa. Konseptvalgutredningen kommer i høst og skal legge grunnlag for ny Nasjonal transportplan, som legges frem neste vår.

NRK - 04 aug 23 kl. 06:56

Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja – legges ned  

Lørdag 5. august legger Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja formelt ned sin virksomhet, skriver organisasjonen i en pressemelding. Folkeaksjonen, som ble stiftet i 2009, mener kampen om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er vunnet.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com