Mattilsynet

Monday, 11 December, 00:25

Nyheter om Mattilsynet

NRK - 07 dec 23 kl. 11:02

Q-Meieriene trekker tilbake Skyr-yoghurt

Q-Meieriene trekker tilbake Skyr luftig bringebær med müslilokk fordi produktet inneholder gluten og ikke er merket, opplyser Mattilsynet. – Produktet er i all hovedsak distribuert til Matsentralen Stavanger som har videresendt det til forskjellige organisasjoner i Rogaland. I tillegg er produktet distribuert til noen få butikker i Rogaland.

NRK - 06 dec 23 kl. 15:32

Pankreassykdom påvist i oppdrettsanlegg i Vega

Det er påvist pankreassykdom i et oppdrettsanlegg i Vega kommune i Nordland. Anlegget må nå tømmes, varsler Mattilsynet. Det er lokaliteten Igerøy Ø det gjelder, skriver tilsynet i en pressemelding.

NRK - 01 dec 23 kl. 15:39

Jordbær trekkes fra markedet

Interfrukt SA trekker tilbake «Berry Fresh» jordbær 400 g, etter funn av ulovlig plantevernmiddel. Produktet er solgt i dagligvarebutikker over hele landet, skriver Mattilsynet i en pressemelding. Plantevernmiddelet som er funnet i jordbærene, dimethoate, er ikke godkjent i EU, og en helsefarevurdering lar seg ikke utføre.

NRK - 01 dec 23 kl. 12:21

Rapporterte feil: 200.000 fisk døde på Senja

200.000 fisk døde etter en teknisk feil på Salmars settefiskanlegg på Senja i midten av november. Fisken var på 7 gram.

NRK - 30 nov 23 kl. 16:02

Salmonella påvist på hest i Agder

Det er påvist salmonella på ein hest på eit ridesenter i Agder, skriv Mattilsynet i ei pressemelding. Fleire hester frå ulike deler av Noreg har vore på det aktuelle ridesenteret, skriv dei vidare. Mattilsynet jobbar fortløpande med smittesporing for å avgrensa smittespreiing.

NRK - 23 nov 23 kl. 12:38

Ministermøte med oppdrettsnæringen: – Slik skal vi ikke ha det

– Det har vært en konstruktivt møte med oppdrettsnæringen i dag. Det sier fiskeri- og havminister Cecilie Myhrset etter et møte med Sjømat Norge, Sjømatbedriftene og Mattilsynet i dag. – Vi har sett at flere aktører ikke har fulgt lover og regler den siste.

NRK - 23 nov 23 kl. 12:38

Minister etter oppvaskmøte med oppdrettsnæringen: – Slik skal vi ikke ha det

– Det har vært en konstruktivt møte med oppdrettsnæringen i dag. Det sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth etter et oppvaskmøte med Sjømat Norge, sjømatbedriftene og Mattilsynet i dag. Møtet finner sted bare uker etter at NRK avdekket massedød av laks på flere anlegg tilhørende laksegiganten Lerøy Seafood Group.

NRK - 19 nov 23 kl. 20:09

Mattilsynet mistenker laksesykdom i to nye anlegg på Helgeland

I september skrev Mattilsynet at de hadde mistanke om laksesykdommen pankreassykdom (PD) ved en av LetSeas oppdrettsanlegg i Alstahaug kommune. Nå har Mattilsynet varslet om to nye anlegg i kommunen. Denne gangen er det snakk om to lokaliteter på Mefaldskjæret og Blomsøyråsa.

NRK - 16 nov 23 kl. 08:02

Fant over 40 katter i «kattekoloni»

Dyrebeskyttelsen i Sogn og Fjordane fann nyleg ein stor kattekoloni ein stad i Sogn og Fjordane. Dei trudde først at det var snakk om rundt 20 kattar, men det viste seg å vere over det dobbelte, skriv Firda. Etter kvart vart også Mattilsynet kopla på i dialogen med eigaren.

NRK - 08 nov 23 kl. 12:25

Flere utbrudd av ringorm blant storfe i Trøndelag: – Alvorlig

Det er påvist soppinfeksjonen ringorm på flere storfebesetninger i Trøndelag, opplyser Mattilsynet. De jobber videre med smittesporing. I forrige uke opplyste tilsynet at det var påvist ringorm i tre storfebesetninger i Verdal.

NRK - 08 nov 23 kl. 06:09

Ønsker mer jakt på villsvin

Regjeringa vil ha ned villsvin-bestanden i fylkene langs svenskegrensa. Årsaken er at det i Sverige er utbrudd av svinepest hos villsvin, dette vil norske myndigheter unngå her i landet. Derfor ønsker både grunneiere og Mattilsynet mer jakt på villsvin.

NRK - 08 nov 23 kl. 05:51

Regjeringa vil ha ned villsvin-bestanden.  

I Sverige er det utbrudd av svinepest hos villsvin, dette vil norske myndigheter unngå her i landet. Derfor ønsker både grunneiere og Mattilsynet mer jakt på villsvin. Nå har grunneiere og skognæringa gått sammen i Villsvinprosjektet, som åpnes av landbruksminister Geir Pollestad i morgen, torsdag.

VG - 07 nov 23 kl. 10:28

Far og sønn dømt for grove brudd på dyrevelferdsloven

Mattilsynet avdekket forholdene på Osterøy i november 2020. Da stod dyrene på fjøset fast i gjødsel til oppunder buken..

NRK - 03 nov 23 kl. 15:47

Høyesterett forbyr avl av hunderase

Høyesterett har slått fast at det er forbudt å avle hunder av rasen cavalier king charles spaniel i Norge. Mattilsynet vil håndheve forbudet dersom det blir nødvendig, opplyses det i en pressemelding..

NRK - 03 nov 23 kl. 15:47

Mattilsynet skal håndhevet forbudet av hunderase

Mattilsynet vil håndheve forbudet av hunderasen cavalier king charles spaniel dersom det blir nødvendig, opplyses det i en pressemelding. Høyesterett har slått fast at det er forbudt å avle hunderasen i Norge..

NRK - 01 nov 23 kl. 14:05

Ber fiskeriminister redegjøre etter omfattende laksedød

SV ber fiskeriminister Cecilie Myrseth komme til Stortinget etter at NRK i dag avslørte omfattende laksedød hos opprettselskapet Lerøy. – Gitt skandalene som er gravd opp av norsk presse, mener vi statsråden bør komme til Stortinget og redegjøre for hva regjeringen kommer til å gjøre for å redde næringens omdømme og få et system som fungerer, sier SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes. NRK avdekket i dag at det i høst har vært massedød av laks på flere anlegg tilhørende laksegiganten Lerøy Seafood Group.

NRK - 31 okt 23 kl. 16:25

Mattilsynet drog på uventa besøk til grisebonden i Trøndelag – sjekka aldri fjøset

I dag var dag to i retten om den tragiske dyretragedien i Trøndelag, der 1500 grisar vart funne døde. Nå viser det seg at Mattilsynet møtte opp på garden til mannen like etter første varsel. Men ettersom mannen ikkje var heime, sjekka dei ikkje fjøset..

NRK - 31 okt 23 kl. 04:38

Verdens beste oster brennes opp i fjernvarmeanlegg

Restene av de 4502 ostene som i helgen konkurrerte i Oste-VM skal destrueres. Nå blir de til fjernvarme i Trondheim. Osten som ble igjen etter at dommerne i World Cheese Awards i Trondheim smakte seg gjennom 4502 oster fra alle verdenshjørner, skal destrueres.

Aftenposten - 29 okt 23 kl. 20:42

Denne grafen viser hvorfor Mattilsynet må komme uanmeldt

Problemet er alle regelbruddene, ikke at de oppdages..

NRK - 27 okt 23 kl. 12:13

Funn av ulovlige stoffer i sminke til barn og unge

Mattilsynet har avdekket kosmetiske produkter med innhold av ulovlige stoffer, manglende merking og mangelfulle ingredienslister. Mange av produktene er rettet mot barn og unge. Det skriver de i en pressemelding.

VG - 27 okt 23 kl. 11:57

Fant ulovlige stoffer i sminke til barn og unge

Mattilsynet har funnet ulovlige stoffer i sminke og kosmetikk til barn og unge. De fant også manglende merking..

NRK - 27 okt 23 kl. 10:10

Nytt arbeid med å overvåke sykdommer hos kjæledyr

Veterinærinstituttet inngår et nytt samarbeid om datainnsamling som skal bedre helsen og velferden hos norske dyr. Samarbeidet mellom Veterinærinstituttet og DyreID skal gjøre det lettere å forutse sykdommer hos hunder og vurdere helsen til landets kjæledyr, skriver instituttet i en pressemelding. Veterinærinstituttet er en beredskapsinstitusjon, som på vegne av Mattilsynet overvåker helsestatusen til norske dyr for å kunne avverge trusler mot helsen til dyr, fisk og mennesker.

Klartale - 26 okt 23 kl. 12:08

Flere har blitt syke av salmonella

Salmonella er en bakterie. Den kan gi både diare, mageknipe og kvalme. Nå er det oppdaget smitte hos sju personer.

NRK - 26 okt 23 kl. 08:41

Storfe lå i avføring og griser spiste på døde dyr – bonde dømt til seks måneder i fengsel

En bonde i slutten av 50-årene bosatt har fått strengere straff. I en periode fra 2018 til 2019 skal minst 300 storfe ha fått for lite mat og lå til tider i gjørme og avføring. Dyrene hadde også tilgang til en bygning med åpning i gulvet, som førte til fare for skader.

E24 - 23 okt 23 kl. 19:40

Norges største oppdretter vil ha varsel før uanmeldte tilsyn

Mowi understreker at de ikke har noe å skjule, men at uniformert besøk er skremmende for ansatte. – Ingen farlig aksjon, svarer Mattilsynet..

NRK - 18 okt 23 kl. 11:19

1,9 millioner smolt døde på Lerøy Sjøtroll

Mandag 2. oktober sendte Lerøy Vest en melding til Mattilsynet hvor de meldte fra om økt dødelighet i en av presmolt-hallene på Lerøy Sjøtroll Kjærelva. Det er nå klart at nesten to millioner småfisk er døde, skriver Norsk Fiskeoppdrett / LandbasedAQ.

E24 - 11 okt 23 kl. 15:18

Grove regelbrudd for trygg mat og velferd ved Lerøy-anlegg

Mattilsynet innførte øyeblikkelig slakte- og videresalgsforbud etter uanmeldt besøk på et Lerøy-anlegg. – Hopet seg opp med døende fisk, skriver tilsynet, som fryktet at den skulle selges som mat..

NRK - 10 okt 23 kl. 18:02

E. coli-utbrudd ikke under kontroll – Mattilsynet svært bekymret over alvorlig syke barn

Mattilsynet er bekymret fordi flere barn er blitt alvorlig syke av E. coli-smitte etter å ha spist kvernede kjøttprodukter. Utbruddet er ikke under kontroll.

VG - 10 okt 23 kl. 18:01

E. coli-utbrudd ikke under kontroll – Mattilsynet svært bekymret over alvorlig syke barn

Mattilsynet er bekymret fordi flere barn er blitt alvorlig syke av E. coli-smitte etter å ha spist kvernede kjøttprodukter. Utbruddet er ikke under kontroll..

NRK - 10 okt 23 kl. 13:58

Mattilsynet avdekket tunfisksvindel

Bruk av ulovlige tilsetningsstoffer i tunfisk for å gi den en friskere farge oppdages jevnlig. Det har også Mattilsynet gjort i en nasjonal aksjon nylig. Det ble oppdaget ulovlig høyt nivå av karbonmonoksid i én av 15 prøver av fersk og frossen tunfisk hos importører og grossister, skriver Mattilsynet.

NRK - 07 okt 23 kl. 12:18

E.coli påvist hos to barnehagebarn

Begge barna går i Vidhaugen barnehage i Malvik, og har fått påvist E.coli-varianten EHEC. Begge har også fått en alvorlig komplikasjon av bakterien, og følges dermed opp av St.

NRK - 24 sep 23 kl. 17:45

Advarer jegere

Mandag starter elgjakta. Skyter du blink, ber forskere deg om å sjekke elgens lunger og lever ekstra nøye. I fjor ble nemlig dvergbendelmark oppdaget for første gang i en elg felt i Stor-Elvdal.

Klartale - 20 sep 23 kl. 12:04

Bruken av antibiotika på norske husdyr har aldri vært lavere

Folk bruker mindre antibiotika på norske husdyr enn før. Det viser en ny rapport fra Norm-Vet. Antibiotika er en type medisiner.

NRK - 15 sep 23 kl. 17:26

Island suspenderer kvalfangstskip for brot på dyrevelferdslov

Island har suspendert eit av landet sine to kvalfangstskip, Hvalur 8, etter at kvalfangarane brukte for lang tid på å ta livet av ein kval, opplyser islandske myndigheiter og eigaren av skipet fredag. Det melder nyheitsbyrået Reuters. Under ein inspeksjon på skipet, fann Mattilsynet på Island (MAST) ut at det tok kvalfangarane ein halvtime å drepa ein Finnkval med to harpunskot.

VG - 15 sep 23 kl. 17:13

Nordfjord trekker flere kjøttprodukter etter mistanke om E. coli

Mattilsynet har styrket mistanke til hamburgere som smittekilde til et utbrudd av E. coli..

NRK - 15 sep 23 kl. 15:10

Grandiosa-fabrikk forblir stengt ut helgen

Orkla-fabrikken i Stranda – der Grandiosa lages – forblir stengt ut helgen etter bakteriefunn i vann. – Kommunen har gjort nye tester. Vi håper å få svar til helgen eller mandag på det seneste.

NRK - 14 sep 23 kl. 13:08

Tiltalt etter 1500 griser døde

En mann er tiltalt for grov overtredelse av dyrevelferdsloven etter at 1500 griser døde etter svikt i dyreholdet Etter en bekymringsmelding, rykket politiet og Mattilsynet ut til en gård i Trøndelag 9. januar 2023. Der ble det funnet levninger etter det som først ble anslått til å være over 200 døde griser.

NRK - 12 sep 23 kl. 12:12

Dømt for dyremishandling

En kvinne og to menn i 50-årene er dømt til 60 timers samfunnsstraff etter å ha blitt funnet skyldig i dyremishandling i Nome. Mattilsynet ble tipset om at de tre ikke tok vare på hestene sine, og etter en inspeksjon i fjor sommer ble 24 av hestene avlivet. Alle tre nektet straffskyld under rettssaken i Telemark tingrett..

VG - 08 sep 23 kl. 16:47

Nordfjord kjøtt trekker tilbake hamburgere etter mistanke om E.coli-utbrudd

Det melder Nordfjord kjøtt og Mattilsynet i pressemelding fredag ettermiddag..

NRK - 08 sep 23 kl. 16:10

Nordfjord Kjøtt trekker tilbake hamburgere

– På grunnlag av mistanke fra Mattilsynet om bakterier i råstoff tilbakekaller Nordfjord Kjøtt AS fryst Hamburger Classic best før 24.03.24 og 25.

NRK - 08 sep 23 kl. 16:10

Nordfjord Kjøtt-hamburger - mulig kilde til E.coli-utbrudd

Hamburgere fra Nordfjord Kjøtt er mistenkt kilde til et pågående E. coli-utbrudd, opplyser Mattilsynet. – På grunnlag av mistanke fra Mattilsynet om bakterier i råstoff tilbakekaller Nordfjord Kjøtt AS fryst Hamburger Classic best før 24.

NRK - 08 sep 23 kl. 16:10

Nordfjord Kjøtt-hamburger – mulig kilde til E.coli-utbrudd

Hamburgere fra Nordfjord Kjøtt er mistenkt kilde til et pågående E. coli-utbrudd, opplyser Mattilsynet. – På grunnlag av mistanke fra Mattilsynet om bakterier i råstoff tilbakekaller Nordfjord Kjøtt AS fryst Hamburger Classic best før 24.

NRK - 07 sep 23 kl. 15:44

Boaslange på rømmen i Asker

Det er observert en stor levende boaslange på rundt 1,5 meter lang som krøp på en gårdsplass på Tofte i Asker, skriver politiet på X. Slangen ligger nå under en terrasse og beboer tør ikke gå ut, ifølge politiet, som har varslet Mattilsynet. Hvis noen savner slangen, ønsker politiet tips på tlf.

NRK - 06 sep 23 kl. 06:27

Bonde dømt etter å ha truet kontrollører fra Mattilsynet

En bonde fra Gudbrandsdalen er dømt til betinget fengsel etter at han kom med trusler overfor kontrollører som kom på gården for å se over dyreholdet. Bonden ble funnet skyldig i å ha oppført seg truende overfor kontrollørene. På SMS skal mannen ha truet med å stasjonere selvskudd rundt gården dersom kontrollørene skulle komme på besøk, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

NRK - 30 aug 23 kl. 03:18

Flom og tørke fører til fôrmangel for bøndene

Fôrsituasjonen for norske bønder er krevende etter tørke i nord og flom i sør. Flere har mistet eller fått redusert avlingene kraftig. Situasjonen gjør at mange norske bønder nå er avhengig av å få kjøpt inn fôr for å dekke behovet til dyrene sine.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com