Kina

Sunday, 04 December, 22:29

Nyheter om Kina

Sortering: Relevans | Senaste
Klartale - 21 sep 22 kl. 06:00

Derfor krangler verdens to mektigste land

Ingen er sterkere enn USA i verden. De bruker enormt mye penger på militæret sitt. De har soldater rundt om i verden.

Klartale - 16 okt 22 kl. 06:00

Hva kan Xi love i årene som kommer?

Alt tyder på at Xi Jinping blir valgt til leder for Kinas kommunistparti for tredje gang. Etter ti år som leder for både parti og Kina kan han trolig gjøre seg klar for fem nye år ved makten.Og Xi har mye å skryte av når partiet samler seg.

Klartale - 01 sep 22 kl. 11:15

FN mener Kina bryter menneskerettigheter i Xinjiang

Regionen Xinjiang ligger lengst nordvest i Kina. Mange av de som bor der er muslimer, og mange er også fra folkegruppen uigurer.De siste årene har flere anklaget Kina for å bryte menneskerettigheter i denne regionen.

Klartale - 21 okt 22 kl. 06:15

Politisk bråk etter demonstrant ble banket opp

Demonstrasjon var mot myndighetene i Kina og president Xi Jinping.En film delt i sosiale medier viser at det er urolig på utsiden av konsulatet. Og det viser en mann med munnbind og hatt som river ned plakater som tilhører demonstrantene.

Klartale - 09 aug 22 kl. 11:15

Taiwan øver nå også på krig

Kina og Taiwan er uenige. Kina mener at Taiwan er en del av dem. Mens Taiwan mener det motsatte og vil være uavhengige.

NRK - 04 nov 22 kl. 12:54

Scholz besøker Kina

Den tyske regjeringssjefen Olaf Scholz, ba Beijing bruke sine bånd til Russland for å få en slutt på krigen i Ukraina, da han i dag besøkte Beijing. – Jeg sa til president Xi at det er viktig at Kina bruker sin innflytelse på Russland. Kina har ikke gitt etter for press fra Vesten, og har ikke vært villig til å fordømme Russlands invasjon av Ukraina.

Klartale - 12 aug 22 kl. 11:30

Hva vil skje med Taiwan?

Taiwan heter offisielt «Republikken Kina». Og har vært en del av Kina lenge. Men folk fra begge steder er uenige.

Klartale - 15 nov 22 kl. 15:15

Alle ville snakke med Kina sin leder

Xi Jinping er leder for Kina. Tirsdag morgen kom han for å møte andre ledere ved G20-møte. G20 er en organisasjon for de 20 landene som har størst økonomisk makt.

Klartale - 29 nov 22 kl. 06:30

Demonstrasjonene sprer seg i Kina

Det er veldig sjeldent store demonstrasjoner i Kina. Myndighetene slår hardt ned på det. Nå har det vært demonstrasjoner flere steder i Kina.

Klartale - 04 aug 22 kl. 11:00

Kina øver på krig ved Taiwan

Taiwan er en del av Kina, sier Kina. Øya styrer seg selv. Mens Kina har advart dem.

NRK - 27 nov 22 kl. 01:46

Kina gir 100 millioner dollar i støtte til Cuba

Kina gir Cuba 100 millioner dollar i støtte for å hjelpe landet å komme seg gjennom en dyp økonomisk krise som er forverret av koronapandemien. Díaz-Canel besøkte før helgen Kina, og det var under et møte med president Xi Jinping fredag at tilbudet om pengestøtte kom, sier Cubas visestatsminister Alejandro Gil. Díaz-Canel er på en rundreise til flere land for å få støtte, blant dem Russland, Algerie og Tyrkia i tillegg til Kina.

NRK - 15 nov 22 kl. 19:45

Kina kritiserer COP27 delegater som vil ha Taiwan med

Kina tok i bruk muligheten til å «svare på tiltale» etter at talene var ferdige for dagen på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheik. Kina kritiserte COP27 delegater som ønsket at Taiwan skulle ta del i klimasamtalene, og bad toppmøtet om å forholde seg til Ett-Kina-prinsippet. – Det er kun ett Kina i verden, og Taiwan er en ufravikelig del av Kina, sa en representant for den kinesiske delegasjonen på klimatoppmøtet, ifølge Reuters..

NRK - 21 nov 22 kl. 12:09

Qatar skal levere gass til Kina i 27 år

Qatar har inngått det som omtales som «verdens lengste gassavtale» med Kina. Avtalen skal sikre Kina leveranser av flytende gass i 27 år. Den innebærer at QatarEnergy hvert år skal eksportere 4 millioner tonn flytende naturgass (LNG) til Kina.

NRK - 9 timer siden

Kina har etablert over 100 politistasjoner i utlandet

Kina har etablert flere enn 100 såkalte oversjøiske politistasjoner i land over hele verden, for å overvåke, trakassere og i enkelte tilfeller sende hjem kinesiske statsborgere som bor i utlandet. Politistasjonene etableres gjennom bilaterale avtaler inngått med land i Europa og Afrika. Dette påstås i en ny rapport, som CNN har fått eksklusiv tilgang til.

NRK - 30 nov 22 kl. 09:41

Kina på dagsordenen på Nato-møte

Forholdet til Kina vil bli diskutert på andre dag av Natos utenriksministermøte i Romania. Ett tema onsdag vil bli alliansens beslutning nylig om å klassifisere Kina som en utfordring for Natos interesser, sikkerhet og verdier, skriver nyhetsbyrået DPA. Landene ønsker å se på muligheter for å samordne sin håndtering av forholdet til Kina, ifølge Romanias utenriksminister Bogdan-Lucian Aurescu.

NRK - 11 nov 22 kl. 07:53

Kina lemper på strenge koronatiltak

Kina trapper ned noen av koronatiltakene og forkorter blant annet karantenetiden for tilreisende fra ti til åtte dager. Alle som setter seg på et fly til Kina må fortsatt vise en negativ koronatest som er mindre enn 48 timer gammel, men ikke to negative tester som tidligere. Ved ankomst Kina må besøkende også fortsatt ta seks koronatester og får ikke bevege seg fritt før de åtte karantenedagene er over.

NRK - 26 nov 22 kl. 07:52

Dødsbrann i Kina utløser koronaprotester

En brann som krevde ti menneskeliv i en boligblokk i Xinjiang nordvest i Kina, har utløst protester mot Kinas strenge koronatiltak. Ytterligere ni personer ble skadd i brannen i en provinshovedstaden Urumqi torsdag. Innlegg i sosiale medier både i og utenfor Kina hevder at redningsarbeidet ble hindret av den langvarige nedstengingen av byen.

NRK - 25 nov 22 kl. 04:01

Ny koronasmittetopp i Kina

Fredag ble det registrert 32.943 nye koronasmittede i Kina, melder nyhetsbyrået Reuters. Det slår gårsdagens smittetopp Det ble registrert 31.

Klartale - 29 jul 22 kl. 09:06

Xi advarte Biden mot å utfordre Kina

Xi er president i Kina. Biden er president i USA. De to skal ha snakket sammen på telefon torsdag.

Klartale - 25 jul 22 kl. 06:30

Dette er landene det er farlig å være uenig med

Mohammed bin Salman er kronprins i Saudi-Arabia. Han ble kjent for mye av verden for fire år siden. Og han ble kjent for et drap på journalisten Jamal Khashoggi.

NRK - 16 nov 22 kl. 13:23

USA og Kina har gjenopptatt klimasamtaler

Den amerikanske klimautsendingen John Kerry sier han er i full gang med nye samtaler med Kina på klimatoppmøtet i Egypt. Ifølge nyhetsbyrået AP betyr dette at den viktige klimadialogen mellom landene formelt er gjenopptatt. Kina og USA er landene med desidert størst klimautslipp i verden.

NRK - 16 nov 22 kl. 11:25

Macron ber Kina mekle i Ukraina

Frankrikes president Emmanuel Macron ber Kina spille en større meklerrolle for å unngå en opptrapping av krigen i Ukraina. Oppfordringen fra den franske presidenten kommer dagen etter at han hadde et møte ansikt til ansikt med president Xi Jinping. Møtet fant sted i tilknytning til G20-toppmøtet som holdes i Indonesia.

NRK - 14 nov 22 kl. 17:37

USA og Kina antyder at klimasamtalene gjenopptas

USA og Kina sier de vil vil samarbeide i klimakampen, men de har ennå ikke formelt kunngjort at de gjenopptar klimasamtalene som ble brutt i august. Klimadialogen mellom de to landene ble lagt på is da Kina innstilte alt samarbeid med USA som følge av kongressleder Nancy Pelosis besøk på Taiwan. Mandag møttes Kinas president Xi Jinping og USAs president Joe Biden på Bali.

NRK - 01 dec 22 kl. 09:22

Xi og Michel møttes i Beijing

Kinas leder Xi Jinping og EU-presidenten Charles Michel møttes i Beijing torsdag. Det er det første besøket fra en EU-leder i Beijing siden pandemien begynte. De to pratet mye om den spente verdenspolitiske situasjonen.

NRK - 30 nov 22 kl. 12:52

Kina og Russland i felles luftpatrulje

Forsvarsdepartementet i Kina melder at en felles kinesisk og russisk luftpatrulje har patruljert over Øst-Kina-havet og den vestlige delen av Stillhavet onsdag. Dette skal være en del av planen for de to landenes årlige militære samarbeid, skriver Reuters..

NRK - 29 nov 22 kl. 19:00

USA: Kina har truleg 1500 atomstridshovud innan 2035

Kina kjem til å ha 1500 atomstridshovud innan 2035 dersom landet held fram med å ruste opp i same tempo som no, meiner forsvarsdepartementet i USA. Talet kjem fram i Pentagons årlege rapport om Kinas militære som blei lagt fram tysdag, skriv Reuters. Kina meiner arsenalet deira er småtteri samanlikna med det USA og Russland har.

NRK - 29 nov 22 kl. 16:46

Kina: Klar for tettere partnerskap med Russland

President Xi Jinping sier han ønsker seg et tettere energisamarbeid mellom Kina og Russland. Det går fram av et brev fra Xi til en kinesisk-russisk næringskonferanse, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua. – Energisamarbeid er en viktig hjørnestein i det praktiske samarbeidet mellom Kina og Russland, heter det i brevet.

NRK - 29 nov 22 kl. 14:39

IMF-sjefen ber Kina endre covid-politikk

Det internasjonale pengefondet (IMF) mener det er på tide at Kina slår inn på en annen vei i arbeidet med å demme opp for covidsmitte. IMF-direktør Kristalina Georgieva ber Kina justere sin bastante politikk for nullsmitte og unngå isolasjon og nedstengning av millionbyer. Georgieva mener at politikken må rekalibreres på grunn av de følgene som tiltakene får for enkeltmennesker og økonomien i sin helhet.

NRK - 29 nov 22 kl. 09:12

Kina lover raskere koronavaksinering av eldre

Kina vil sette opp farten for å sikre at en større andel eldre personer vaksineres mot koronaviruset og etablerer en egen innsatsgruppe. Beskjeden fra Den nasjonale helsekomiteen i Beijing (NHC) kom tirsdag, to dager etter at det brøt ut protester mot Kinas strenge nullsmittestrategi i en rekke av landets byer. En av grunnene til at Kina holder fast på strenge koronarestriksjoner, er mangelfull vaksinering av den eldste delen av befolkningen.

NRK - 29 nov 22 kl. 07:41

Protestdeltakere i Kina blir avhørt av politiet

Studenter som deltok i protestene i Kina blir nå avhørt av politiet. Store politistyrker var i går kveld mobilisert i Beijing og flere store byer i Kina. NRK så politiet avhøre folk som kom til en metrostasjon i et område i hovedstaden hvor det var varslet en protest.

NRK - 28 nov 22 kl. 21:32

USA følger med på protestane i Kina

USAs president Joe Biden følger nøye med på dei sjeldne demonstrasjonane i Kina, seier John Kirby, som er talsperson for USAs nasjonale tryggingsråd, melder AFP. Dei siste dagane har det vore demonstrasjonar i fleire kinesiske storbyar mot dei strenge koronatiltaka i Kina. Men Kirby vil ikkje seie noko om korleis Biden reagerer på krava til demonstrantane.

NRK - 28 nov 22 kl. 16:15

FN ber Kina respektere demonstrasjonsfriheten

FN ber Kina respektere retten til fredelige demonstrasjoner. Samtidig fordømmer Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) behandlingen av journalister. – Vi ber myndighetene svare på protestene i tråd med internasjonale menneskerettigheter og normer.

Dagbladet - 28 nov 22 kl. 01:09

- En mørk vinter i møte

Protestene mot coronapolitikken i Kina har utviklet seg til å bli større enn antatt. - En situasjon myndighetene i Kina frykter, mener Kina-kjenner Torbjørn Færøvik..

Aftenposten - 27 nov 22 kl. 17:31

Det koker i Kina: Hvorfor skjer det, og hvor dramatisk er det?

Rasende demonstranter tar til gatene i Kina. Det som nå skjer er «veldig spesielt», mener Kina-ekspert..

Klartale - 10 nov 22 kl. 12:00

Snart er India verdens mest folkerike land

– Det er ganske stor forskjell på Norge og India, sier Arild Engelsen Ruud.Den skrapende lyden i bakgrunnen minner om en travel togstasjon. India-eksperten og professoren beklager støyen.

NRK - 25 nov 22 kl. 03:41

Minst ti døde i boligbrann nordvest i Kina

Ti døde og ytterligere ni ble skadd i en brann i en leilighetsblokk i Xinjiang-provinsens hovedstad Urumqi torsdag, ifølge kinesiske myndigheter. Brannen oppsto torsdag kveld. Det var minusgrader i byen, og det tok rundt tre timer å slukke brannen.

NRK - 22 nov 22 kl. 02:27

Statlige medier: 36 døde i fabrikkbrann i Kina

I alt 36 mennesker er døde og to er fortsatt savnet etter en brann i en fabrikk i det sentrale Kina, ifølge statlige medier. Brannen oppsto i et anlegg i Anyang i Henan-provins mandag ettermiddag, melder nyhetsbyrået Xinhua. Industriulykker er vanlige i Kina, ofte forårsaket av at sikkerhetsregler ikke overholdes.

NRK - 22 nov 22 kl. 02:27

Statlige medier: 38 døde i fabrikkbrann i Kina

38 mennesker er døde og to er fortsatt savnet etter en brann i en fabrikk i det sentrale Kina, ifølge statlige medier. Brannen oppsto i et anlegg i Anyang i Henan-provins mandag ettermiddag, melder nyhetsbyrået Xinhua. Industriulykker er vanlige i Kina, ofte forårsaket av at sikkerhetsregler ikke overholdes.

NRK - 04 nov 22 kl. 04:41

Scholz på kontroversielt Kina-besøk

Tysklands statsminister Olaf Scholz ankom fredag Beijing. I Kina skal han møte både president Xi Jinping og statsminister Li Keqiang. Scholz er den første lederen av et G7-land som besøker Kina siden koronapandemien brøt ut.

NRK - 20 nov 22 kl. 22:40

Kerry ber Kina trappe opp samarbeidet om utslippskutt

USAs klimautsending John Kerry ber Kina trappe opp samarbeidet om å redusere utslippene av drivhusgasser. «Klimakrisen er fundamentalt sett en global sak, ikke en bilateral sak. USA og Kina burde sammen kunne trappe opp framgangen, ikke bare for vår skyld, men for framtidige generasjoners skyld», sier Kerry i en uttalelse.

NRK - 19 nov 22 kl. 21:11

Kina roser USA for konstruktive klimasamtaler

Kinas klimautsending Xie Zhenhua sier de gjenopptatte samtalene med USAs klimautsending John Kerry har vært svært konstruktive. De to klimatoppene har møtt hverandre på klimatoppmøtet COP27 i Egypt etter at presidentene Xi Jinping og Joe Biden på G20-toppmøtet tidligere i uken ble enige om å gjenoppta klimadialogen. Lørdag omtalte Xie samtalene med Kerry som «åpenhjertig, vennlig, positiv og framfor alt konstruktiv».

Klartale - 02 nov 22 kl. 11:45

Kina stenger 600.000 personer inne etter smitte ved Apple-fabrikk

Lokale myndigheter har stengt det som er industriområdet i Zhengzhou. Ingen skal få komme inn eller ut fra området de sju neste dagene. Unntak er folk som kommer med mat og medisiner.

NRK - 18 nov 22 kl. 15:55

USA ber Kina bidra mot Nord-Korea

USA ber Kina om hjelp i den spente situasjonen med Nord-Korea. – Å få Kina med på laget i å fordømme rakettoppskytingane er definivt del av vårt diplomatiske arbeid, sa ein tenesteperson i fylgje med visepresident Kamala Harris på hennar Asia-tur fredag..

NRK - 17 nov 22 kl. 16:31

Japans statsminister uttrykte alvorleg bekymring i møte med Xi

Japans statsminister Fumio Kishida uttrykte alvorleg bekymring for tryggingssituasjonen i Aust-Kina-havet i møte med den kinesiske presidenten Xi Jinping i Bangkok torsdag. Japan og Kina er viktige handelspartnarar, men forholdet mellom dei har vorte meir anstrengt dei siste åra. Spesielt er Japan uroleg for Kinas auka militærnærvær og aukande makt i regionen.

NRK - 15 nov 22 kl. 20:21

Kamala Harris skal besøke Palawan

USAs visepresident Kamala Harris skal besøke de filippinske øyene Palawan i Sør-Kinahavet neste tirsdag. Besøket vil trolig irritere de kinesiske myndighetene. Kina viser til historiske kart og hevder at noen områder utenfor Palawan og mye av Sør-Kina-havet er kinesisk.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com