Grunnlovens

Sunday, 14 August, 12:23

Nyheter om Grunnlovens

Sortering: Relevans | Senaste
NRK - 01 apr 22 kl. 16:51

Utredning om Grunnlovens miljøparagraf

Etter klimasøksmålet mot staten har Norsk institutt for menneskerettigheter (NIM) gjort en gjennomgang av kravene som stilles til utredninger av olje- og gassprosjekter på norsk sokkel. NIM fikk i oppdrag av regjeringen å utrede hva Grunnlovens miljøparagraf betyr for framtidige godkjenninger av planer for utbygging og drift av petroleumsforekomster (PUD). NIM konkluderer med at staten ikke lenger kan gi tillatelser til prosjekter som ikke har utredet klimavirkningen av at oljen og gassen brukes i andre land.

NRK - 09 jun 22 kl. 18:25

– Regjeringen kjører dampveivals over lokaldemokratiet

Regjeringen snudde denne uken bystyrets i Kristiansand sitt vedtak og har bestemt at Søgne og Songdalen kan holde folkeavstemning om de vil ut av storkommunen. Flere reagerer, blant dem kommunesektorens interesseorganisasjon KS. – Det vi opplever er at regjeringen kjører dampveivals over lokaldemokratiet.

Klartale - 16 maj 22 kl. 17:30

Derfor feirer vi 17. mai

17. mai er Norges nasjonaldag. Dagen feires fordi Norge fikk sin egen grunnlov 17.

NRK - 01 nov 21 kl. 08:41

Acer-søksmål opp for retten

«Nei til EU» har saksøkt staten om EUs tredje energimarkedspakke, Acer. Nå skal tingretten ta stilling til om Stortinget brøt Grunnlovens bestemmelse om suverentitetsavståelse da de sa ja til Acer. Rettssaken pågår fram til fredag denne uken..

NRK - 14 apr 21 kl. 16:32

Mener grunnloven ble brutt

Koronakommisjonen mener nedstengningen 12. mars i fjor ble gjennomført på en måte som var i strid med Grunnloven, fordi avgjørelsen ble tatt av Helsedirektoratet og ikke regjeringen. Koronakommisjonens leder Stener Kvinnsland viser til Grunnlovens paragraf 28.

P4 - 13 feb 20 kl. 12:37

Viste-anke avslått

Arne Viste som i Oslo tingrett i fjor ble dømt til ett års fengsel for å ha ansatt asylsøkere uten lovlig opphold i Norge, får ikke prøvet saken sin på nytt. Det melder Vårt Land. Viste ønsket å vise at Grunnlovens paragraf 100, som sier at styresmaktene skal legge til rette for at arbeidsføre mennesker kan leve av arbeidet sitt, står over utlendingsloven, men slik gikk det ikke, ankesaken blir altså ikke behandlet..

NRK - 23 jan 20 kl. 11:00

Tapte klimarettsaken mot staten

Staten får medhold i at tillatelser til oljeutvinning i Barentshavet ikke bryter med Grunnlovens miljøparagraf. Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkte staten for brudd på loven etter at det ble delt ut ti slike tillatelser i 2015..

Aftenposten - 10 jan 20 kl. 10:24

Stortingets innsyn i teori og praksis | Fredrik Sejersted

Hvis Stortinget skal kreve innsyn i interne dokumenter fra forvaltningen, må det etter Grunnloven treffe formelt vedtak om dette i plenum. Gjennom Grunnlovens 206 år har det aldri skjedd i praksis..

NRK - 30 aug 19 kl. 20:14

Fikk ikke sette opp cannabis-plakat

Statsministeren er blant dem som reagerer på at Unge Venstre ble hindret i å sette opp plakat om legalisering av cannabis, skriver NTB. Advokat Jon Wessel-Aas mener et slikt forbud er et brudd på Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet..

VG - 17 jul 19 kl. 10:06

Å stemme eller ikke stemme

I dag er det 100 år siden Stortinget fjernet Grunnlovens paragraf 52d, bestemmelsen om den såkalte suspensjonen av stemmeretten..

Dagbladet - 23 aug 18 kl. 15:35

Nei, Grunnloven forbyr ikke bompenger

Kan Grunnlovens rett til bevegelsesfrihet forby bompenger? Nei, det ville være temmelig rart..

P4 - 26 apr 18 kl. 05:52

Trump-advokat nekter å forklare seg

Den personlige advokaten til Donald Trump, Michael Cohen, nekter å forklare seg i etterforskningen av Stormy Daniels-saken. Cohen er mistenkt for å ha betalt kvinnen for å tie om et påstått forhold til Trump. Cohen uttaler at han vil påberope seg den amerikanske Grunnlovens femte tillegg som sier at ingen kan tvinges til å forklare seg mot seg selv i en kriminalsak..

NRK - 23 apr 18 kl. 20:42

Klimaspørsmål i lagmannsretten

Greenpeace og Natur og Ungdom mener tillatelsene til å lete etter olje i Barentshavet strider mot Grunnlovens miljøparagraf. De tapte søksmålet mot staten i Oslo tingrett. Nå skal den behandles i Borgarting lagmannsrett i november 2019, melder NTB..

Dagbladet - 19 feb 18 kl. 11:41

Omskjæringsloven er på kant med Grunnloven

De negative konsekvensene av omskjæring er så store at omskjæringsloven kan være i strid med Grunnlovens vern om barns personlige integritet..

Aftenposten - 13 feb 18 kl. 13:48

Den brysomme rettssikkerheten | Malcolm Langford og Jon Wessel-Aas

Er justisminister Sylvi Listhaugs scenarioer av så ekstraordinær karakter at det er nødvendig å fravike Grunnlovens maktfordeling mellom regjering og storting?.

NRK - 04 jan 18 kl. 15:56

– Klimarettssaken ikke bortkastet

Selv om miljøorganisasjonene tapte saken mot staten om stans i nye oljelisenser i Barentshavet, mener de at rettssaken var nyttig. De er fornøyd med at Oslo tingrett sier at Grunnlovens miljøparagraf har innhold, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen..

P4 - 04 jan 18 kl. 15:47

Skuffet etter at de tapte klimasøksmål

Miljøorganisasjonene som saksøkte staten for oljeleting i Barentshavet er skuffet etter at det i dag ble klart at de tapte norgeshistoriens første klimarettssak. Greenpeace og Natur og ungdom mente staten brøt Grunnlovens miljøparagraf med å åpne for oljeleting i området, men Oslo tingrett er ikke enig. Nå vurderer organisasjonene å anke, sier leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær.

P4 - 27 nov 17 kl. 06:48

Høyre vil ikke godta tap i klimarettsak

Justispolitisk talsperson i Høyre vil ikke godta tap for staten i klimasøksmålet. Hvis staten taper vil Peter Christian Frølich heller endre Grunnloven, skriver Klassekampen. Greenpeace Norge og Natur og Ungdom gikk til sak mot staten fordi de mener åpning for oljeleting i Barentshavet er i strid med Grunnlovens paragraf 112.

NRK - 27 okt 17 kl. 10:56

Vil avsette Catalonias president

I en tale i det spanske senatet fredag bekreftet Spanias statsminister Mariano Rajoy at han ønsker å avsette både Puigdemont og den regionale regjeringen hans. – Han, og bare han, er skyld i at Grunnlovens paragraf 155 aktiveres, framholdt Rajoy..

NRK - 26 aug 17 kl. 12:13

Byfuglien ut mot Listhaugs utspill

Preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, reagerer på at statsråd Sylvi Listhaug (Frp) mener at menneskerettighetene kan utfordres i asylsøkersaker. – Menneskerettighetene er en av bærebjelkene i Grunnlovens verdigrunnlag, sier hun til NTB..

NRK - 21 apr 17 kl. 02:16

Vil pågripe Assange

USA planlegger å sikte og arrestere grunnleggeren av WikiLeaks, Julian Assange. Det opplyser anonyme kilder til CNN. Påtalemyndigheten har slitt med å avgjøre om Grunnlovens ytringsfrihetsparagraf beskytter Assange..

Aftenposten - 09 mar 17 kl. 21:15

I norsk rovdyrpolitikk er «kritisk truet» idealet. Det er skammelig – og internasjonalt pinlig | Siri Martinsen

Norge bryter Bernkonvensjonen, naturmangfoldlovens formål, og Grunnlovens § 112..

P4 - 18 okt 16 kl. 11:56

Saksøker staten for angivelig grunnlovsbrudd

Greenpeace og Natur og ungdom saksøker den norske stat, fordi de mener regjeringen har brutt den såkalte miljøparagrafen i grunnloven. Miljøorganisasjonene mener utlysningene av oljefelt i Barentshavet er i strid med Grunnlovens paragraf 112 som sier at staten skal verne om naturen og miljøet for fremtidige generasjoner. P4 Nyhetene har ikke lyktes å få kommentar fra olje og energiminister Tord Lien..

VG - 13 sep 16 kl. 11:08

Miljøorganisasjoner vurderer å saksøke staten

Greenpeace og Natur og Ungdom vurderer søksmål mot staten for brudd på Grunnlovens paragraf 112 i forbindelse med den 23. konsesjonsrunden og oljelisenser til arktiske områder..

Aftenposten - 08 jun 16 kl. 20:24

Hva mente Eidsvollsmennene? | Finn Erik Vinje

Grunnlovens paragraf 2, siste punktum, fikk i 1814 ordlyden: «Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.» Eidsvollsmennene ville ikke vite av dem. Men hva betyr «fremdeles»?.

P4 - 18 jan 16 kl. 08:50

Planlegger søksmål mot staten

Flere jurister med advokat Pål W. Lorentzen i spissen planlegger nå å saksøke staten dersom regjeringen åpner for oljeutvinning i Barentshavet. Lorentzen sier at gjennom Grunnlovens paragraf 112 er politikerne forpliktet til å føre en politikk som ikke ødelegger kloden for de neste generasjonene, skriver Aftenposten.

Hegnar.no - 01 dec 15 kl. 12:56

Utestengt Max Hermansen anmelder Facebook

Pegida-talsmann Max Hermansen mener Facebook bryter Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet fordi han er utestengt. Nå anmelder han nettgiganten..

NRK - 01 dec 15 kl. 13:03

Max Hermansen anmelder Facebook

Pegida-talsmann Max Hermansen mener Facebook bryter Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet fordi han er utestengt. Han mener utsagnet som førte til utestengelse, verken er rasistisk, et personangrep eller strider mot norsk lov..

NRK - 01 dec 15 kl. 12:47

Max Hermansen anmelder Facebook

Pegida-talsmann Max Hermansen mener Facebook bryter Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet fordi han er utestengt. Han mener utsagnet som førte til utestengelse, verken er rasistisk, et personangrep eller strider mot norsk lov..

Aftenposten - 01 dec 15 kl. 12:40

Max Hermansen anmelder Facebook

Pegida-talsmann Max Hermansen mener Facebook bryter Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet fordi han er utestengt. Nå anmelder han nettgiganten..

Aftenposten - 01 dec 15 kl. 12:40

Max Hermansen anmelder Facebook for brudd på Grunnloven

Pegida-talsmann Max Hermansen mener Facebook bryter Grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet fordi han er utestengt. Nå anmelder han nettgiganten..

P4 - 23 nov 15 kl. 18:11

Forbud mot kirke i Russland

En russisk domstol har nedlagt forbud mot scientologikirken og slår fast at virksomheten ikke kan kalles religiøs. Kirken kan dermed ikke beskyttes av Grunnlovens paragraf om religionsfrihet, fastslår retten, ifølge NTB. Russland har fra før forbudt flere av bøkene til scientologikirkens grunnlegger, fordi de ifølge myndighetene har ekstremistisk innhold..

NRK - 23 nov 15 kl. 17:46

Russland forbyr scientologi

En russisk domstol har nedlagt forbud mot scientologikirken. Tingretten i Moskva fastslår at scientologikirkens virksomhet ikke er av religiøs art og derfor heller ikke er beskyttet av Grunnlovens paragraf om religionsfrihet..

Dagbladet - 23 sep 15 kl. 08:00

Staten er en mektig motpart når menneskerettigheter krenkes

Grunnlovens menneskerettigheter må følges opp med tiltak som gjør det mulig å hevde sine rettigheter..

Dagbladet - 23 jun 15 kl. 06:00

Stortingets overtramp

I hui og hast vedtok Stortinget å innskrenke lokaldemokratiet i kommuner med parlamentarisk styre. Det er neppe i tråd med Grunnlovens paragraf om informasjons- og ytringsfrihet..

NRK - 31 maj 15 kl. 21:24

– Bør utsette valget

Valget i Burundi bør utsettes minst seks uker, mener østafrikanske ledere etter møter om den politiske krisen. Landet er preget av uro etter at president Pierre Nkurunziza sa at han for tredje gang vil stille til valg, trass Grunnlovens begrensing..

NRK - 19 maj 15 kl. 10:29

Ap med hard kritikk

– Arbeiderpartiet har ikke tillit til Anders Anundsen som justisminister, sier Jette Christensen i dagens høring. Hun mener han har brutt Grunnlovens opplysningsplikt og skyldt på embetsverket for feil han selv har hatt ansvaret for..

Aftenposten - 10 dec 14 kl. 21:49

Kronikk: Skal snøscooterne få kjøre over Grunnloven?

Lovforslaget om fornøyelseskjøring med snøscooter tier om miljøbestemmelsen i Grunnloven. Hva skjedde med de store jubileumsordene om Grunnlovens betydning?.

DN - 03 okt 14 kl. 20:55

Samtiden i sine hender

Samtidskomponist Maja Ratkje har dedikert sitt nye orkesterverk til Grunnlovens miljøparagraf..

DN - 02 jun 14 kl. 22:00

En gjennomtenkt lov

Grunnlovens paragraf 2 nektet jøder «adgang til riket». I «Paragrafen» nøster Håkon Harket opp grunnlovsfedrenes intellektuelle inspirasjonskilder..

Dagbladet - 30 maj 14 kl. 15:13

Norge i ny union

Hvordan klarer stortingspresidenten å forsvare sitt syn på norsk EU-medlemskap og EØS opp mot Grunnlovens ånd og bokstav, og folkets vilje?.

VG - 18 maj 14 kl. 08:32

Kronikk: Finnes det et Norge om 200 år?

I går feiret vi Grunnlovens 200-årsjubileum. Men på hvilken måte vil Norge utvikle seg de neste 200 årene? Professor Nina Witoszek tør ikke å spå lenger enn sin egen levetid - fire scenarier for Norge anno 2054..

NRK - 15 maj 14 kl. 10:26

Følg grunnlovsjubileet her

I dag feirer Norge Grunnlovens 200-årsdag med jubileumsmøte på Stortinget og folkefest på plassen utenfor. Alt sendes direkte på NRK..

VG - 14 maj 14 kl. 12:00

Ja, vi elsker Norge!

Norge er i festrus foran feiringen av Grunnlovens 200-årsjubileum. Bruk #VGjavielsker og del dine bilder med hele Norge!.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com