Fredsbevarende

Tuesday, 28 November, 11:42

Nyheter om Fredsbevarende

Sortering: Relevans | Senaste
NRK - 19 nov 23 kl. 17:36

Minst 30 mennesker er drept i grenseområder mellom Sudan og Sør-Sudan

Over 30 mennesker er blitt drept og 20 såret i stammetrefninger i grenseregionen Abyei mellom Sudan og Sør-Sudan, melder lokale myndigheter. – Vi har 31 drepte sivile og én uidentifisert soldat fra de Fredsbevarende styrker, sier regionens informasjonsminister Boulis Kuoch til DPA over telefon. Han sier at flere væpnede ungdommer angrep landsbyer i området i morgentimene søndag.

NRK - 21 sep 23 kl. 13:08

Kongo vil bli kvitt FNs Fredsbevarende styrker

Kongos president vil at FN framskynder tilbaketrekkingen av sine Fredsbevarende styrker i Kongo til desember og hevder de har mislyktes i landet. I en tale under FNs hovedforsamling i New York anklaget president Félix Antoine Tshisekedi FN-styrken for å være ute av stand til å håndtere konfliktene i det østlige Kongo. Han sa at problemene «sliter i stykker» nasjonen.

NRK - I førrgår: 16:41

UNIFIL: Patrulje beskutt av israelske styrker

FN-styrken i Libanon (UNIFIL) sier lørdag at en av deres patruljer ble rammet av israelsk beskytning i nærheten av Aytaroun sør i Libanon. Ingen ble såret i angrepet, og det opplyses ikke hva som ble truffet. UNIFIL fordømmer angrepet på den Fredsbevarende styrken og kaller det dypt bekymringsfullt.

NRK - 25 sep 23 kl. 16:07

Russland mener Armenia ødelegger bånd mellom dem

Russland advarer Armenias statsminister Nikol Pasjinjan om at han begår en stor tabbe ved å forsøke å fri seg fra russiske bånd. Armenias statsminister har bare seg selv å takke for situasjonen i Nagorno-Karabakh, ifølge Russland. De hevder han har blitt lurt av falske lovnader fra Vesten.

NRK - 14 nov 23 kl. 14:27

Valget er i gang i Liberia

Liberiere flokker til valgurnene for å bestemme hvem som skal bli president, en kamp som står mellom en tidligere fotballstjerne og en politisk veteran. Den tidligere fotballstjernen og presidenten George Weah vant forrige valg mot tidligere visepresident Joseph Boakai i 2017 med tynn margin. Nå ligger det igjen an til en valgthriller i Liberia.

NRK - 07 nov 23 kl. 21:37

Separatister hevder hæren har drept 15 mennesker i droneangrep i Mali

mot sivile i byen Kidal nord i Mali, ifølge tuareg-separatister. – Dødstallet fra droneangrepet har økt til 15 sivile, inkludert sju barn, sier Attaye Ag Mohamed, talsperson for tuareggruppen CMA, på meldingstjenesten X/Twitter. Den maliske regjeringshæren innrømmer i en uttalelse å ha utført droneangrep mot «terrormål i den tidligere Minusma-leiren i Kidal», med henvisning til FNs Fredsbevarende styrker.

NRK - 04 nov 23 kl. 06:51

15 FN-soldater såret i Mali

Til sammen 15 soldater fra FNs Fredsbevarende styrke ble såret i to angrep da var i ferd med å trekke seg ut fra det nordlige Mali. To veibomber rammet dem fredag. FN-soldatene hadde startet tilbaketrekkingen flere uker tidligere enn planlagt som følge av en stadig vanskeligere sikkerhetssituasjon, sa Dujarric.

NRK - 30 aug 23 kl. 22:09

Minst sju drept under protest mot FN-styrken i Kongo

Minst seks sivile og en politimann er drept under en demonstrasjon mot FN og andre utenlandske organisasjoner i Goma øst i Kongo. FNs Fredsbevarende styrke i Kongo (Monusco) har siden i fjor gjentatte ganger blitt gjenstand for protester fordi de ikke makter å beskytte sivilbefolkningen mot voldelige militser. Onsdag ble det i utgangspunktet holdt en fredelig demonstrasjon utenfor Monusco-hovedkvarteret i Goma, men situasjonen tilspisset raskt.

Dagbladet - 15 okt 23 kl. 19:05

FN: - Truffet av rakett i Libanon

Hovedkvarterer til FNs Fredsbevarende styrker har blitt truffet av en rakett i Libanon..

NRK - 12 okt 23 kl. 11:39

FN-soldater suspendert i Kongo etter overgrepsanklager

FNs Fredsbevarende styrker i Kongo har suspendert noen av sine soldater etter anklager om grove overgrep. FN-styrken, kalt MONUSCO, sier i en uttalelse at de har en nulltoleranse for seksuell utnyttelse og overgrep. Styrken skriver ikke noe om hvor mange soldater som er suspendert, ei heller om hva anklagene mot dem går ut på.

Dagbladet - 04 okt 23 kl. 21:40

Desperat flukt: Tømt på dager

Putins Fredsbevarende styrker er et synlig element nær grensa mellom Armenia og Aserbajdsjan. Flere mener de har sviktet i sitt oppdrag..

NRK - 01 okt 23 kl. 23:53

Sikkerhetsrådet skal drøfte Haiti-styrke

FNs sikkerhetsråd vil mandag bestemme seg for om de vil støtte opp om en internasjonal styrke som kan støtte Haitis politi i kampen mot kriminelle gjenger. Styrken skal etter planen ikke ha FN-mandat, men kan da bli et svar på kallet fra både Haitis statsminister Ariel Henry og FNs generalsekretær António Guterres. Tidligere Fredsbevarende styrker i Haiti har møtt på utfordringer, og farene ved å sende en internasjonal styrke inn i dagens kaotiske situasjon har gjort det vanskelig å finne et land som kan lede styrken.

NRK - 20 sep 23 kl. 11:37

Russland avviser å ikke ha gjort nok i Nagorno-Karabakh

Kreml avviser armenske påstander om at Russland ikke har gjort nok for å hindre kamper i Nagorno-Karabakh. Dette er en sak som dreier seg om Aserbajdsjans handlinger på landets eget territorium, heter det i en uttalelse fra Moskva onsdag formiddag. Russlands president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov sa onsdag at Russland er i kontinuerlig kontakt med Armenia, Aserbajdsjan og etniske armenere i Nagorno-Karabakh.

NRK - 26 maj 23 kl. 16:43

Selvmordsangrep mot Fredsbevarende styrker i Somalia

En militærbase med ugandiske Fredsbevarende AU-soldater ble fredag angrepet av islamistgruppa al-Shabaab i Somalia. Det er meldt om mange sårede. Angrepet var rettet mot en militærbase i Bulamarer, 130 kilometer utenfor Somalias hovedstad Mogadishu, der ugandiske styrker fra Den afrikanske unionens Fredsbevarende misjon (ATMIS) holder til.

NRK - 05 sep 23 kl. 16:26

Dødstallene stiger etter demonstrasjon i Kongo

Minst 56 mennesker ble drept under en demonstrasjon mot FNs Fredsbevarende styrke i Kongo (MONUSCO) onsdag i forrige uke. Styrken har siden i fjor blitt gjenstand for protester flere ganger fordi de ikke makter å beskytte sivilbefolkningen mot voldelige militser. Kongos generaladvokat Michel Kashil opplyste tirsdag at seks regjeringssoldater er siktet for medvirkning til drap på demonstranter i forbindelse med protestene.

NRK - 31 aug 23 kl. 21:32

FN forlenger mandatet til Unifil i Libanon

FNs sikkerhetsråd har vedtatt å forlenge mandatet til den Fredsbevarende Unifil-styrken i Sør-Libanon med ytterligere ett år. Unifil-styrken ble etablert i 1978 og patruljerer grensa mellom Sør-Libanon og Israel. Mandatet fornyes årlig, og det nåværende mandatet utløp torsdag.

NRK - 22 mar 23 kl. 21:06

FN takker Norge for innsatsen for fred

FNs undergeneralsekretær for fredsoperasjoner, Jean-Pierre Lacroix, takker Norge for støtten til FNs Fredsbevarende arbeid. FN takker også Norge for tjenesten og oppofringen personellet fra det norske militæret og politiet gjør som utstasjonerte rundt omkring i verden under FN-flagg, skriver FN i en pressemelding. I år er det 75 år siden FN begynte med Fredsbevarende operasjoner.

NRK - 31 aug 23 kl. 15:09

48 drept i demonstrasjon mot FN i Kongo

Minst 48 ble drept da myndighetene i Kongo slo ned en anti-FN demonstrasjon i Kongo. Det melder nyhetsbyrået AFP. Demonstrasjonene fant sted onsdag i byen Goma.

NRK - 30 jun 23 kl. 17:22

FN avvikler sitt Fredsbevarende oppdrag i Mali

FNs sikkerhetsråd har vedtatt å avvikle den Fredsbevarende styrken i Mali. Det skjer etter at militærjuntaen i landet ba de 13.000 soldatene om å dra.

NRK - 22 aug 23 kl. 11:17

Tyrkia hardt ut mot FN-uttalelse om uroen på Kypros

Tyrkia raser mot FNs sikkerhetsråd etter en uttalelse der den Tyrkia-støttede regjeringen på Nord-Kypros får skylden for et angrep på FN-styrker. Utenriksdepartementet i Ankara mener at rådets uttalelse er «fullstendig løsrevet fra realitetene på bakken», og at den i stedet for å bidra positivt, kun gjør prosessen vanskeligere. I uttalelsen anklager FNs sikkerhetsråd tyrkisk-kypriotiske styrker for å ha angrepet FN-styrker som patruljerer i buffersonen på den delte øya.

Aftenposten - 18 aug 23 kl. 22:58

Sterke reaksjoner etter at tyrkiske styrker angrep FN på Kypros:

Det brøt ut håndgemeng mellom Fredsbevarende FN-styrker og tyrkisk-kypriotiske sikkerhetsstyrker på Kypros….

NRK - 18 aug 23 kl. 15:37

FN-soldater skadd i sammenstøt med tyrkiske styrker

Det brøt ut håndgemeng mellom Fredsbevarende FN-styrker og tyrkisk-kypriotiske sikkerhetsstyrker på Kypros fredag, opplyser FN. Video av hendelsen viser FN-personell som barker sammen med folk i tyrkisk-kypriotiske politi- og militæruniformer. FN-biler, sementpåler og piggtråd blir flyttet av bulldosere i den FN-kontrollerte buffersonen som deler øya, viser bildene.

NRK - 18 jun 23 kl. 10:21

Folkeavstemning om ny grunnlov i Mali

Søndag holdes det folkeavstemning om en ny grunnlov i Mali, der militærjuntaen har bedt Fredsbevarende FN-styrker om å forlate landet. Ifølge juntaen vil den nye grunnloven legge til rette for demokratiske valg. 8,4 millioner innbyggere er stemmeberettigede i det vestafrikanske landet.

VG - 29 maj 23 kl. 20:11

Fredsbevarende soldater skadet i Kosovo

Rundt 25 NATO-soldater fra den Fredsbevarende KFOR-styrken har blitt skadet etter sammenstøt i den nordlige delen av Kosovo..

NRK - 28 jun 23 kl. 08:21

Fire armenske soldater drept i Nagorno-Karabakh

Fire armenske soldater ble drept av aserbajdsjansk ild i Nagorno-Karabakh onsdag, opplyser separatistmyndighetene i Stepanakert. Sammenstøtet natt til onsdag følger etter at Aserbajdsjan tirsdag anklaget Armenia for å ha åpnet ild mot aserbajdsjanske stillinger i området. Den armenske eksklaven i Aserbajdsjan, Nagorno-Karabakh, som selv kaller seg Artsakh, har vært gjenstand for en mange tiår lang konflikt mellom de to kaukasiske naboene.

NRK - 22 jun 23 kl. 10:35

Nye samtaler mellom Kosovo og Serbia i Brussel

EU skal holde nytt krisemøte med lederne i Kosovo og Serbia torsdag, i et forsøk på å lette spenningen mellom landene. – Jeg har bedt lederne i Serbia og Kosovo komme til Brussel for hastemøter for å finne veien ut av den nåværende krisen, skriver EUs utenrikssjef Josep Borrell på Twitter. Han legger til at det er viktig for regionen og EU at man får på plass avspenning nord i Kosovo og nye lokalvalg der etniske serbere deltar.

NRK - 19 jun 23 kl. 03:04

Burkina Faso hyller Malis oppfordring til FN

Burkina Faso hyller det de kaller en modig beslutning fra Mali om å oppfordre FN til å trekke ut sin Fredsbevarende styrke i landet så fort som mulig. Det var fredag at Malis utenriksminister ba om en umiddelbar tilbaketrekking av FN-styrken Minusma fra landet. Minusma ble opprettet i 2013.

NRK - 17 jun 23 kl. 00:03

Mali ber FN-styrke forlate landet

Malis utenriksminister ber FNs sikkerhetsråd trekke ut FNs Fredsbevarende styrke så fort som mulig. Landets militærregime har innført en rekke restriksjoner når det gjelder FN-styrken Minusmas virksomhet. Tidligere har regimet brutt med Frankrike og sørget for at franske styrker har reist hjem.

NRK - 15 jun 23 kl. 18:47

EU: Kaller inn til krisemøte med Serbia og Kosovo

EUs utenriksminister Josep Borrell kaller inn Kosovos statsminister og Serbias president til krisemøte. Møtet vil skje en gang i løpet av neste uke, sier en talsperson for Borrell torsdag. Det har vært økt spenning mellom landene den siste tida, og Nato har økt sin tilstedeværelse i Kosovo med Fredsbevarende styrker.

NRK - 13 jun 23 kl. 01:59

FN-soldat død etter angrep i Mali

En FN-soldat er død av skadene han pådro seg i forrige ukes angrep mot en FN-patrulje i det nordlige Mali, der en FN-soldat ble drept og flere ble såret. I fredagens angrep ble en 28 år gammel FN-soldat drept og åtte andre såret. Alle var tilknyttet FNs Fredsbevarende styrke Minusma og kom fra Burkina Faso.

NRK - 09 jun 23 kl. 14:40

FN-ansatt drept i Mali

En ansatt fra FNs Fredsbevarende styrker ble drept i et angrep nord i Mali fredag. I tillegg ble fire alvorlig skadd, melder nyhetsbyrået Reuters..

NRK - 06 jun 23 kl. 17:04

Kosovo åpner for nyvalg i fire kommuner i nord

Kosovos utenriksminister sier regjeringen er åpen for å holde nyvalg i områder der utnevnelsen av kosovoalbanske ordførere har ført til uro og sammenstøt. Samtidig sier utenriksminister Donika Gervalla-Schwarz at det skal mer til enn bare et gjenvalg. – Det kreves noen flere steg.

NRK - 05 jun 23 kl. 14:41

Tyrkiske Nato-styrker i Kosovo

Rundt 500 tyrkiske Nato-soldater ankom mandag Kosovo for å hjelpe til med å roe opptøyene i landet. Opptøyene har sitt utspring fra at serbere i Kosovo i forrige måned boikottet valget, noe som ledet til at etniske albanere tok kontrollen over bystyrer i flere av de nordlige serbiskdominerte kommunene – til tross for valgdeltakelse på under 3,5 prosent. Nato kunngjorde forrige tirsdag at de sender ytterligere 700 Fredsbevarende soldater til Kosovo for å håndtere krisen.

NRK - 04 jun 23 kl. 11:39

Over 50 ugandiske soldater drept på AU-base i Somalia

Den ytterliggående opprørsgruppa al-Shabaab drepte i forrige uke 54 ugandiske soldater i et angrep på en militærbase i Somalia, opplyser Ugandas president. Angrepet skjedde 26. mai, men det var først lørdag kveld, over en uke senere, at Ugandas president Yoweri Museveni oppga tallet på drepte ugandere.

NRK - 03 jun 23 kl. 13:06

Indonesia foreslår fredsplan for Ukraina

Indonesia foreslår å opprette en demilitarisert sone som ledd i en fredsplan for Ukraina. Landet tar også til orde for at FN avholder en folkeavstemning blant dem som bor i det som omtales som omstridt territorium. Forsvarsminister Prabowo Subianto la fram forslagene under forsvarsministermøtet i Singapore lørdag.

NRK - 01 jun 23 kl. 19:50

Kosovos president sier seg villig til å holde nyvalg nord i landet

Kosovos president Vjosa Osmani sier hun er villig til å lyse ut nyvalg nord i landet om de blir utløst gjennom en lovlig prosess. Osmani møtte Serbias president Aleksandar Vucic torsdag i forbindelse med toppmøtet i Moldova. Tyskland og Frankrike ba innstendig lederne i Kosovo og Serbia om å organisere nye valg så snart som mulig i kommunene som er rammet av demonstrasjoner og vold.

VG - 30 maj 23 kl. 04:13

Nato-soldater såret i sammenstøt i Kosovo

Mer enn 30 italienske og ungarske soldater fra Natos Fredsbevarende KFOR-styrke er såret i sammenstøt med demonstranter nord i Kosovo..

NRK - 29 maj 23 kl. 20:00

25 Nato-soldater skadet i Kosovo

Om lag 25 Fredsbevarende styrker fra Nato skal være skadet i et sammenstøt nord i Kosovo. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. Serbiske styrker er satt i kampberedskap etter sammenstøt mellom serbere og politiet i Kosovo.

NRK - 14 maj 23 kl. 15:25

Armensk-aserbajdsjansk toppmøte om spent situasjon

Lederne for Armenia og Aserbajdsjan kom søndag til Brussel for samtaler om konflikten rundt Nagorno-Karabakh og det anstrengte forholdet mellom de to landene. I dagene før møtet har det igjen vært trefninger langs grensen, med sårede soldater og minst ett dødsfall på hver side. Armenias statsminister Nikol Pasjinian beskyldte Aserbajdsjan for å forsøke å undergrave samtalene i Brussel.

NRK - 28 apr 23 kl. 16:58

Minst 113 hjelpearbeidere er evakuert fra vestlige Sudan

Minst 113 internasjonale hjelpearbeidere fra ulike organisasjoner har blitt evakuert ut av Nord-Darfur vest i Sudan fredag. Hjelpearbeiderne er evakuert til Sudans naboland Tsjad, opplyser guvernøren i Nord-Darfur, Nimir Mohamed Abdel Rahman. Blant de evakuerte er flere ansatte fra Verdens matvareprogram, FNs barnefond (Unicef), FNs Fredsbevarende styrker i Sudan (UNITAMS) og Flyktninghjelpen.

NRK - 08 feb 23 kl. 19:06

FN-soldater har drept åtte sivile i Kongo

Fredsbevarende soldater fra FN skal ha drept åtte sivile i forbindelse med et angrep på en FN-kolonne øst i Kongo. Det sier den militære guvernøren i provinsen Nord-Kivu. De sivile ble drept tirsdag av «varselskudd» avfyrt av de Fredsbevarende soldatene, opplyser guvernøren onsdag til nyhetsbyrået AFP.

NRK - 17 mar 23 kl. 15:02

Elleve barn drept i eksplosjon i Sør-Sudan

Elleve barn ble drept og ett såret i en eksplosjon i en avsidesliggende landsby i Sør-Sudan torsdag, opplyser FNs Fredsbevarende styrker i landet. – Minst elleve barn døde og ett barn får fremdeles behandling på sykehus, sier talskvinne Linda Tom for FNs menneskerettskommisjon i Sør-Sudan (UNMISS). Eksplosjonen skjedde i en landsby i den vestlige delstaten Bahr el-Ghazal, nordvest for hovedstaden Juba.

NRK - 22 feb 23 kl. 19:47

FN: 2022 var det dødeligste året i Somalia på fem år

FN sier 2022 var det dødeligste året for sivile i Somalia siden 2017. En økning i angrep fra jihadistgruppen al-Shabaab utpekes som hovedgrunnen. – De gjentatte angrepene fra al-Shabaab, både menneskerettighetsbrudd, seksuell vold og drap på sivile, er alarmerende, sier FNs generalsekretær António Guterres i en rapport til FNs sikkerhetsråd.

NRK - 14 feb 23 kl. 21:17

32 sivile drept i Kongo

Opprørsgrupper i Ituri-provinsen øst i Kongo har drept minst 32 personer, ifølge FN. Militsgruppen Codeco skal ha stått bak drapene på 20 personer, og 12 skal være drept av gruppen Allierte demokratiske styrker, ifølge FNs talsperson Stephane Dujarric. Dujarric sier situasjonen er forvirrende.

NRK - 21 dec 22 kl. 00:22

FN letter på våpenembargo mot Kongo – forlenger Fredsbevarende oppdrag

FNs sikkerhetsråd har vedtatt lettelser i våpenembargoen mot Kongo. Samtidig forlenges mandatet til den Fredsbevarende FN-styrken i landet med ett år. Målet er fortsatt at Monusco-styrken kan avvikles på sikt.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com