Folkeavstemning

Monday, 06 February, 05:00

Nyheter om Folkeavstemning

Sortering: Relevans | Senaste
NRK - 08 nov 22 kl. 07:40

Folkeavstemning kan være lovstridig

En Folkeavstemning om nedleggelsen av Ullevål og Oslo-sykehusene framtid er i strid med kommuneloven. Det mener bystyrets sekretariat som har vurdert innbyggerforslaget om Folkeavstemning før saken skal behandles i bystyrets finansutvalg torsdag. – Forslaget er ikke rettet mot bystyret, som allerede flere ganger har uttalt seg om spørsmålet, men mot regjeringen.

NRK - 15 jan 23 kl. 11:55

Folkeavstemning i Paris om elsparkesykler

Paris har besluttet å holde en Folkeavstemning der byens innbyggere skal stemme over om utleie av elsparkesykler skal forbys eller ei. I et intervju med avisen Le Parisien sier ordfører Anne Hidalgo at spørsmålet er «uhyre splittende». Nå har hun bestemt at folk skal få si sin mening i en Folkeavstemning 2.

NRK - 21 nov 22 kl. 12:32

Oslo-folk om Ullevål-avstemning

46,7 prosent i Oslo vil ha Folkeavstemning om nedleggelsen av Ullevål og Oslo-sykehusenes framtid. Det viser en meningsmåling som InFact har gjennomført på oppdrag for Oslo Senterparti og aksjonen Redd Ullevål sykehus. 34,8 prosent svarer nei til Folkeavstemning, mens 18,5 prosent vet ikke.

E24 - 15 jan 23 kl. 11:52

Folkeavstemning i Paris om elsparkesykler

Paris har besluttet å holde en Folkeavstemning der byens innbyggere skal stemme over om utleie av elsparkesykler skal forbys eller ei..

Aftenposten - 15 jan 23 kl. 11:52

Folkeavstemning i Paris om elsparkesykler

Paris har besluttet å holde en Folkeavstemning der byens innbyggere skal stemme over om utleie av elsparkesykler skal….

NRK - 23 nov 22 kl. 10:58

Britisk høyesterett: Skottland har ikke rett til gjennomføre ny Folkeavstemning om uavhengighet

Britisk høyesterett har konkludert med at skotske myndigheter ikke kan gjennomføre en ny Folkeavstemning om uavhengighet, uten å få en tillatelse av britiske myndigheter. Britiske myndigheter har allerede sagt nei. Rettens fremste dommer Lord Reed leste tirsdag opp høyesteretts konklusjon.

NRK - 23 nov 22 kl. 10:28

Skottland venter på rettsavgjørelse om ny Folkeavstemning

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon kjemper for en ny Folkeavstemning i Skottland om landet skal løsrive seg fra Storbritannia. I dag skal britisk høyesterett ta stilling til å Skottland kan gjennomføre en slik Folkeavstemning til tross for at landet ikke har fått tillatelse av den britiske regjeringen. Skottene stemte nei til løsrivelse i september 2014.

NRK - 02 feb 23 kl. 02:40

Australia dropper kong Charles på pengesedlene

Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine. Fram til nå har avdøde dronning Elizabeth prydet femdollarseddelen i Australia, siden landet har den britiske monarken som statsoverhode. Hun skal ikke erstattes av sin etterfølger kong Charles.

NRK - 26 jan 23 kl. 21:06

Siste: Slutt på boplikt i Risør

Risør kommune har med 16 mot 13 stemmer besluttet at boplikten skal opphøre. Avgjørelsen ble tatt etter en lang diskusjon. Et forslag om Folkeavstemning i forbindelse med kommunevalget til høsten falt.

NRK - 26 jan 23 kl. 21:06

Slutt på boplikt i Risør

Risør kommune har med 16 mot 13 stemmer besluttet at boplikten skal opphøre. Avgjørelsen ble tatt etter en lang diskusjon. Et forslag om Folkeavstemning i forbindelse med kommunevalget til høsten falt.

NRK - 16 jan 23 kl. 11:32

Kronprinsparet og Märtha Louise i begravelsen til Ekskong Konstantin

Når ekskong Konstantin 2. av Hellas begraves mandag, er kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og Märtha Louise alle til stede i begravelsen. Den greske ekskongen døde 10.

NRK - 20 sep 22 kl. 13:44

Separatistregion i Ukraina holder Folkeavstemning om å slutte seg til Russland

Den såkalte Folkerepublikken Luhansk skal holde Folkeavstemning 23.–27. september om hvorvidt separatiststaten skal slutte seg til Russland, skriver Reuters.

NRK - 03 jul 22 kl. 05:06

Skottene delt i synet om Folkeavstemning

Skotske velgere er delt i synet på om hvorvidt det bør gjennomføres en ny Folkeavstemning om uavhengighet neste år, ifølge en ny meningsmåling. Målingen er gjennomført av Panelbase for den avisen The Sunday Times og viser at 44 prosent av de spurte motsetter seg Folkeavstemning. 43 prosent svarer at de er i favør av Folkeavstemning, melder nyhetsbyrået Press Association.

NRK - 28 dec 22 kl. 08:11

Australia vurderer endring av grunnloven

Australia vil neste år holde en Folkeavstemning om hvorvidt grunnloven skal endres for å gi urbefolkningen større politisk innflytelse. Australias urbefolkning har lenge hatt dårlige vilkår og levd nederst på stigen i det australske samfunnet. Regjeringens mål med Folkeavstemningen er å gi dem en røst i spørsmål som berører dem sterkt.

NRK - 12 okt 22 kl. 19:48

Storbritannias høyesterett lover rask avgjørelse om skotsk Folkeavstemning

Storbritannias øverste domstol sier den «så raskt som mulig» vil komme med en avgjørelse om lovligheten av en ny skotsk Folkeavstemning om uavhengighet. Storbritannias høyesterett har tirsdag og onsdag vurdert om det skotske parlamentet kan bestemme at det skal holdes Folkeavstemning, uten godkjenning fra regjeringen i London. Når avgjørelsen fra de fem dommerne vil komme, er uklart.

NRK - 09 okt 22 kl. 16:00

Skottlands førsteminister håper høyesterett vil rydde veien for uavhengighet

Skottland kan holde ny avstemning om uavhengighet om et år, ifølge førsteminister Nicola Sturgeon. Til uka skal Storbritannias øverste domstol se på saken. 23.

VG - 16 dec 22 kl. 23:00

De vil ha en «Texit»: – La Texas styre Texas

AUSTIN (VG) Bevegelsen for å gjøre Texas til en egen nasjon har blitt en maktfaktor blant republikanere i delstaten. Nå tror de på en Folkeavstemning..

NRK - 16 aug 22 kl. 13:58

Trolig Folkeavstemning i Sveits om kampflykjøp

Opposisjonen i Sveits har samlet nok underskrifter til at det må holdes Folkeavstemning over hvilken type kampfly landet skal kjøpe inn. Den venstreorientert Stop-F-35-alliansen overleverte tirsdag over 100.000 underskrifter, og i henhold til landets demokratiske system må det da holdes Folkeavstemning.

NRK - 22 sep 22 kl. 19:07

Ungarn: Foreslår Folkeavstemning om Russland-sanksjoner

Ungarns regjeringsparti Fidesz sier torsdag det vil ha en ikke-bindende Folkeavstemning om EU-restriksjonene mot import av russisk energi i landet. – Sanksjonene skaper problemer. De ødelegger Europas økonomi.

NRK - 28 nov 22 kl. 03:16

Færre sier ja til EU – støtten til EØS faller

Etter rekordoppslutning for norsk EU-medlemskap i mai er EU-skepsisen tilbake. Bare vel en av fire vil at Norge skal bli med i EU. Andelen som ville svart nei dersom det var EU-valg i morgen, er nå på 55,8 prosent.

VG - 25 nov 22 kl. 15:07

Skotsk selvstendighet er politikk – ikke juss

Drømmen om et selvstendig Skottland forsvinner ikke med en britisk høyesterettsdom som sier at skottene ikke får holde Folkeavstemning om sin egen skjebne..

NRK - 24 nov 22 kl. 12:24

Stor oppslutning om selvstendighet for Skottland

Halvparten av skottene ville stemt for det skotske nasjonalistpartiet SNP dersom en valgseier ville føre til selvstendighet, viser en ny meningsmåling. Den kjappe målingen blant 1006 respondenter ble utført av opinionsselskapet Find Out Now for Channel 4. Den ble tatt opp i timene etter at Storbritannias høyesterett slo fast at en ny Folkeavstemning om løsrivelse kun kan gjennomføres dersom regjeringen i Westminster åpner for det.

NRK - 09 nov 22 kl. 10:56

Retten til fri abort sikret i Michigan

Velgerne i Michigan har stemt for å sikre kvinner rett til fri abort, og delstaten slår dermed følge med California og Vermont. Tirsdagens Folkeavstemning, som ble holdt i forbindelse med mellomvalget, setter endelig punktum for abortforbudet som ble vedtatt i Michigan i 1931, men som siden har vært blokkert av rettsvesenet. Michigan endrer nå delstatsloven som heretter vil gi kvinner full rett til selv å ta avgjørelser, om prevensjon og abort.

NRK - 09 nov 22 kl. 00:00

Valglokalene stengt i to delstater

Ved midnatt norsk tid stengte valglokalene i en del distrikter i delstatene Indiana og Kentucky. I begge delstatene er det ventet at dagens republikanske senatorer blir gjenvalgt. I Kentucky er det knyttet spenning til en Folkeavstemning om et lovforslag som vil forby abort i praktisk talt alle tilfeller.

NRK - 26 sep 22 kl. 20:52

Orban: Ungarn skal ha Folkeavstemning om Russland-sanksjoner

Ungarns statsminister Viktor Orban har kunngjort at det skal holdes en Folkeavstemning i landet om EUs sanksjoner mot Russland. – Disse sanksjonene ble ikke demokratisk vedtatt, men ble vedtatt av EU-byråkratene i Brussel og europeiske eliter, sa Orban mandag. – Selv om europeiske borgere betaler prisen for sanksjonene, har de ikke blitt spurt, sa han videre.

NRK - 25 sep 22 kl. 21:52

Folkeavstemning på Cuba om likekjønnet ekteskap

Cubanerne får være med på å bestemme om øystaten skal tillate likekjønnet ekteskap og om likekjønnede par skal få lov til å adoptere barn sammen. I søndagens Folkeavstemning ble velgerne også bedt om å ta stilling til om surrogati skal bli lovlig og om rettighetene til ikke-biologiske foreldre skal utvides. Det nye lovforslaget har møtt mye kritikk fra enkelte religiøse miljøer.

Klartale - 21 sep 22 kl. 09:28

Putin sier han er klar til å bruke atomvåpen

Ledere i Luhansk og Donetsk var først til å si at de ville ha Folkeavstemning om å bli en del av Russland. Denne skal skje mellom 23. september og 27.

NRK - 21 sep 22 kl. 03:09

OSSE: Folkeavstemninger i Øst-Ukraina har ingen juridisk kraft

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) fordømmer separatistenes planer om å holde Folkeavstemninger i Øst-Ukraina for å bli del av Russland. Enhver slik Folkeavstemning vil være brudd på folkeretten, mener OSSE. – Mens krigen fortsetter i Ukraina, vil enhver såkalt Folkeavstemning som planlegges av eller med støtte fra styrker som på ulovlig vis utøver de facto kontroll i okkuperte områder i Ukraina, være brudd på internasjonale standarder og forpliktelser i henhold til humanitær folkerett, står det i en uttalelse fra OSSE.

NRK - 11 sep 22 kl. 05:45

Folkeavstemning om kongedømmet på Antigua

Statsministeren i Antigua og Barbuda sier at han innen tre år vil holde Folkeavstemning om landet skal bli republikk. Den karibiske øynasjonen er et av 14 land som fortsatt har den britiske monarken som statsoverhode, og statsminister Gaston Browne undertegnet lørdag dokumentet som fastslår at kong Charles er landets nye konge etter at dronning Elizabeth døde. Men deretter sa han at han vil gå inn for at folket skal avgjøre om landet skal fortsette å være kongedømme eller bli republikk, noe han antydet tidligere i år da prins William og prinsesse Kate var på besøk.

NRK - 06 sep 22 kl. 04:05

Russland setter Folkeavstemning i Kherson «på vent»

Myndighetene i russisk-okkuperte områder sør i Ukraina sier at en varslet Folkeavstemning om russisk annektering er satt på vent. Kherson og store deler av Zaporizjzja-regionen har siden begynnelsen av den russiske invasjonen vært under russisk kontroll. Innbyggerne er blitt tvunget til å bruke rubler, og områdene fungerer nå som en del av russisk økonomi.

VG - 12 okt 22 kl. 10:12

Høyt spill om skotsk uavhengighet

Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, vil ha Folkeavstemning om skotsk uavhengighet 19. oktober neste år. «Da endrer jeg valgloven», svarer statsminister Liz Truss..

NRK - 04 sep 22 kl. 04:43

Sturgeon ut mot lovforslag som kan kvele skotsk uavhengighetskamp

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon mener et lovforslag om Folkeavstemninger vitner om desperasjon fra motstanderne av skotsk uavhengighet. – Det er et desperat forslag fra folk som er redde for å tape en Folkeavstemning, sier Sturgeon. Lovforslaget, som britiske ministre vurderer å fremme, innebærer at over halvparten av velgerne i Skottland må stemme for å forlate Storbritannia, og ikke bare flertallet av de som faktisk stemmer slik reglene er i dag, skriver The Sunday Times.

VG - 04 sep 22 kl. 02:04

Historisk Folkeavstemning kan gjøre Chile til flernasjonal stat

En omstridt Folkeavstemning kan gi flere enn 2 millioner urinnvånere i Chile rett til å styre egne territorier..

Klartale - 02 sep 22 kl. 14:59

Ny grunnlov kan bli nedstemt i Chile

I Chile har flere kjempet for å få retten til abort inn i grunnloven. Hva som skjer blir avgjort søndag 4. september.

VG - 05 okt 22 kl. 13:17

Folkeavstemning om Mette

Det blir nyvalg i Danmark. Statsminister og sosialdemokrat Mette Fredriksens skjebne følges nøye blant norske sosialdemokrater..

NRK - 14 jun 22 kl. 19:58

Regjeringen vurderer statlig Folkeavstemning

Regjeringen vurderer statlig Folkeavstemning om Kristiansand sier nei til kommunal Folkeavstemning om Søgne og Songdalen. Kristiansand kommune blir ikke pålagt å ha Folkeavstemning om kommuneoppdeling i Søgne og Songdalen, sier kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Samtidig understreker Gjelsvik at han ønsker at innbyggerne i Søgne og Songdalen skal bli hørt.

Klartale - 27 sep 22 kl. 07:00

Krigen i Ukraina kan gå mot en ny fase

Det er Folkeavstemning i flere ukrainske fylker. De er alle okkupert av Russland. Det er Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizjzja.

NRK - 25 sep 22 kl. 18:33

Sveits sier ja til pensjonsreform

Sveitsiske velgere har med knapt flertall sagt ja til en pensjonsreform som blant annet innebærer økt pensjonsalder for kvinner, viser endelige resultater. Det er gode nyheter for den sveitsiske regjeringen, som to ganger tidligere har forsøkt å få pensjonsreformen vedtatt i en Folkeavstemning. En av de mest omstridte delene av reformen er at pensjonsalderen heves fra 64 til 65 år for kvinner, noe som betyr at den blir lik for kvinner og menn.

NRK - 25 sep 22 kl. 10:21

Sveits holder Folkeavstemning om økt pensjonsalder for kvinner

veitserne skal søndag stemme om hvorvidt pensjonsalderen til kvinner bør oppjusteres fra 64 til 65 år, slik at den blir den samme som for menn. Forslaget er en del av en større pensjonsreform, og har skapt stor debatt i Sveits. Diskusjonen dreier seg ikke bare om selve pensjonsalderen, men om generelt manglende likestilling på arbeidsmarkedet.

NRK - 23 sep 22 kl. 17:05

Skal ha gjenerobret landsby hvor det skulle holdes folkerettsstridig Folkeavstemning

Ukraina hevder å ha gjenerobret en landsby i den østlige Donetsk-regionen, hevder en tjenestemann i den ukrainske hæren. Det skal ha skjedd samtidig som det pågår ufrie Folkeavstemninger i de russisk-okkuperte områdene av Ukraina, om hvorvidt folk vil tilslutte seg Russland. Det skal være landsbyen Yatskivka i Donetsk-regionen, som er frigjort..

Klartale - 23 sep 22 kl. 09:28

Folkeavstemningen har startet

Det skal være Folkeavstemning i fire områder i Ukraina. De skal stemme om de vil være en del av Russland.Alle områdene kontrollert av Russland.

NRK - 23 sep 22 kl. 07:36

"Folkeavstemning" i gang i russisk-kontrollerte områder i Ukraina

Den såkalte Folkeavstemningen i fire russisk-kontrollerte områder i Ukraina har begynt til tross for internasjonal fordømmelse. Valglokalene åpnet klokken 7 fredag morgen, ifølge flere statlige russiske nyhetsbyråer. Russiskstøttede separatister i Donetsk og Luhansk, samt okkuperte områder i Kherson og Zaporizjzja, varslet denne uka at de vil holde Folkeavstemninger om å slutte seg til Russland.

VG - 21 sep 22 kl. 07:58

Putin taler til nasjonen: Varsler delvis militær mobilisering

Russlands president taler til nasjonen etter pro-russiske ledere i okkuperte områder av Ukraina varslet Folkeavstemning om å tilslutte seg Russland..

VG - 21 sep 22 kl. 07:58

Putin varsler delvis militær mobilisering

Russlands president Vladimir Putin taler til nasjonen etter pro-russiske ledere i okkuperte områder av Ukraina varslet Folkeavstemning om å tilslutte seg Russland..

Aftenposten - 21 sep 22 kl. 08:02

Russisk nyhetsbyrå: Putin varsler delvis mobilisering

De russisk-okkuperte områdene i Ukraina ønsker å holde Folkeavstemning..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com