EUs

Sunday, 04 December, 13:12

Nyheter om EUs

Sortering: Relevans | Senaste
NRK - 17 okt 22 kl. 14:00

EUs utenriksministre stiller seg bak opptrening til Ukraina

EUs utenriksministre vil gi sin støtte til et stort treningsopplegg for rundt 15.000 ukrainske soldater, ifølge EUs utenrikssjef Josep Borrell. Å koordinere EUs militære for å gi opptrening til Ukraina vil være mer verdifullt enn at hvert enkelt land skal stå for opptrening alene, uttalte Borrell under utenriksministermøtet i EU mandag.

NRK - 14 okt 22 kl. 20:39

EUs vaksinekjøp etterforskes

EUs felles påtalemyndighet har åpnet etterforskning av EU-kommisjonens anskaffelse av koronavaksiner verdt milliarder av euro. – Denne eksepsjonelle bekreftelsen kommer etter at det har vært ekstremt stor offentlig interesse, heter det i en knapp uttalelse fra EUs påtalemyndighetskontor EPPO fredag. – Ingen ytterligere detaljer vil bli offentliggjort på dette stadiet, tilføyer EPPO.

NRK - 08 nov 22 kl. 13:43

EU vil ha Norge med i militæroperasjon

EU skal trene ukrainske soldater i Europa, og nå vil de ha med Norge. EUs utenrikstjeneste ga nylig grønt lyst til at EUs militære styrker kan trene ukrainske soldater i Europa. I en epost til TV 2 bekrefter EUs utenrikstjeneste at de ønsker Norge velkommen til å bidra i militæroppdraget.

NRK - 19 timer siden

EU: Twitter risikerer bøter eller stengning

EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton, advarer igjen Twitter om at selskapet må holde seg innenfor EUs regelverk. I intervjuer med franske og tyske aviser sier Breton at selskapet risikerer bøter og andre tiltak. – Det er helt klart at hvis Twitter ikke retter seg etter disse reglene, kan vi ilegge bøter.

NRK - 11 okt 22 kl. 07:46

Østerrike vil stanse EUs «grønnmerking»

Regjeringene i Østerrike og Luxembourg starter en rettslig prosess for å stanse EUs planer om å gi naturgass og kjernekraft et grønt stempel. Striden dreier seg om EUs såkalte taksonomi, en omfattende ordning som skal styre investeringer i bærekraftig retning. Tidligere i år har både EU-kommisjonen og EU-parlamentet gått inn for at gass og kjernekraft – under visse forutsetninger – kan regnes som miljøvennlig energi.

NRK - 30 nov 22 kl. 19:59

EU åtvarar Twitter

EU krev at Twitter må gjere meir for å hindre desinformasjon og følge EUs lovgjeving. Det kom fram i eit videomøte EUs kommissær for den indre marknaden, Thierry Breton, hadde med Twitters nye eigar, Elon Musk. Breton sa at Twitter framleis har ein stor jobb å gjere.

NRK - 30 nov 22 kl. 12:43

EU-kommisjonen vil fortsatt holde tilbake penger fra Ungarn

EU-kommisjonen mener Ungarn har ikke gjort nok fremskritt til at landet skal få utbetalt EU-midler. Pengene det er snakk om, kommer fra EUs gjenopprettingsfond. – Ingen midler blir frigjort før de essensielle milepælene er nådd, sier EUs økonomikommissær, Valdis Dombrovskis, på en pressekonferanse i Brussel onsdag.

NRK - 25 nov 22 kl. 15:04

Anklager iranske sikkerhetsstyrker for å skyte mot demonstranter

14.24 Stoltenberg om Tyrkia-offensiv: – Har rett til selvforsvar 14.19 Svenske ungdommer demonstrerte for å markere klimasøksmål 13.

NRK - 19 nov 22 kl. 09:11

EUs klimasjef: Resultatet kan koma i dag

– Vi trur at eit positivt resultat er innan rekkevidd i dag, seier EUs klimasjef Frans Timmermans. Han oppmoda laurdag forhandlarar på klimatoppmøtet i Egypt for å koma til semje om mål som byggjer på tidlegare klimaavtalar og for å halda eit tak på 1,5 grader når det gjeld auking av globale temperaturar. – EU er foreint i vår ambisjon om å koma vidare og byggja på det vi blei einige om i Glasgow.

NRK - 19 nov 22 kl. 09:11

EUs klimasjef nektar å la 1,5 graders-målet døy

– Vi trur at eit positivt resultat er innan rekkevidd i dag, seier EUs klimasjef Frans Timmermans. Han oppmoda laurdag forhandlarar på klimatoppmøtet i Egypt til å bli einige om mål som byggjer på tidlegare klimaavtalar og for å halda eit tak på 1,5 grader når det gjeld auking av globale temperaturar. – EU er foreint i vår ambisjon om å koma vidare og byggja på det vi blei einige om i Glasgow.

NRK - 15 nov 22 kl. 18:05

EUs utenrikssjef: – EU-landene vil bruke 700 milliarder mer på forsvar

EU-landene planlegger å øke sine forsvarsbudsjetter med mer enn 700 milliarder kroner innen 2025, ifølge unionens utenrikssjef Josep Borrell. Han presenterte anslaget etter et møte for EUs forsvarsministre i Brussel tirsdag. Hvis planene realiseres, vil «vi ha lukket hullet etter flere års innsparinger og sikret at våre væpnede styrker er klar for å møte utfordringene våre», sa Borrell.

NRK - 15 nov 22 kl. 10:20

EU skal legge frem strengere klimamål

EU kommer til å legge frem nye klimamål der man forplikter seg til å kutte CO2-utslippene med 57 prosent innen år 2030. Det sa EUs klimasjef Frans Timmermans på klimatoppmøtet tirsdag. – Jeg er glad for å kunne offentliggjøre at EU er klare til å oppgradere våre klimamål for å vise denne økte ambisjonen, sa Timmermans i Sharm el-Sheikh.

NRK - 15 nov 22 kl. 01:44

Enighet om EUs 2023-budsjett

U-parlamentet og EUs medlemsland er enige om neste års budsjett. Det får en ramme på over 1900 milliarder kroner. Forhandlere fra EU-parlamentet og EU-medlemslandenes regjeringer er enige om å bruke 186,6 milliarder euro neste år, uttaler Jiří Georgiev, som er Tsjekkias visefinansminister og Det europeiske råds sjefforhandler.

NRK - 09 nov 22 kl. 19:13

EU-presidenten med stikk mot Norge

EU-president Charles Michel mener det er uforståelig at europeere skal bli fattigere på grunn av gassimporten. Han vil ha fortgang i forhandlingene med Norge. – Det gir ingen mening at den eksepsjonelle profitten som følger av krigen i Ukraina, skal gjøre europeere fattigere, økonomien vår svakere og industrien vår mindre konkurransedyktig – kun for å opprettholde gassimporten, sa Michel i en tale til EU-parlamentet onsdag ettermiddag.

E24 - Igår: 07:16

G7 og Australia slutter seg til oljepristak

G7-landene og Australia slutter seg til EUs pristak på russisk olje på 60 dollar fatet..

NRK - Igår: 00:36

G7 og Australia slutter seg til oljepristak

G7-landene og Australia slutter seg til EUs pristak på russisk olje på 60 dollar fatet. I en felles uttalelse skriver G7 og Australia at pristaket på sjøfrakt av olje med russisk opprinnelse skal tre i kraft 5. desember eller «meget raskt etter det».

NRK - 10 okt 22 kl. 20:59

EU utviser Nicaraguas ambassadør

Nicaragua valgte for to uker siden å kaste ut EUs ambassadør etter at landets ledelse fikk kritikk. Nå svarer EU med samme mynt. – Dette er et gjensidig svar på den nicaraguanske regjeringens avgjørelse om å erklære lederen av EUs delegasjon til Nicaragua uønsket.

NRK - Igår: 21:12

Borrell: 1100 ukrainske soldater har fått militær trening av EU

EU har så langt trent 1100 ukrainske soldater i forbindelse med opplæringsprogrammet som startet for drøyt to uker siden. EUs utenrikssjef Josep Borrell kom med opplysningen i forbindelse med at han fredag besøkte en treningsleir i Brzeg i Polen. Han beskriver trengingsoperasjonen som et bevis på at Europa vil støtte Ukraina mens landet forsvarer seg mot Russland.

NRK - Igår: 17:43

AFP: Enighet i EU om pristak på russisk olje

Polen har gått med på EUs pristak på russisk olje, melder både Reuters og AFP. Pristaket på 60 dollar gjelder kun for olje som fraktes til sjøs. Polen ønsket å finne mekanismer som gjorde det mulig å holde pristaket under markedspris.

NRK - I førrgår: 12:00

Sanna Marin hevdar Europa ikkje hadde klart seg utan USA

Finlands statsminister Sanna Marin meiner Europa ikkje er sterkt nok til å stå opp mot Russland utan hjelp frå USA. – Eg seier det rett ut: Europa er ikkje sterkt nok til å stå imot Russland, sa Marin i ein tale under eit besøk til Australia og New Zealand denne veka. Australia er den største bidragsytaren til Ukraina utanfor Nato.

NRK - I førrgår: 16:46

Fleire nordmenn skal trene ukrainske soldatar

Noreg skal doble talet på instruktørar som trenar ukrainske soldatar. I 2023 skal opp mot 150 nordmenn bidra til opptreninga, ifølge regjeringa. – Krigen er utmattande, og Ukraina har stort behov for nye soldatar.

NRK - I førrgår: 15:13

EU ber om at belarusisk opposisjonell blir sett fri

EU har bede Belarus sette fri den fengsla opposisjonspolitikaren Maria Kolesnikova blir sett fri. Kolesnikova blei måndag sendt til sjukehus for intensivbehandling. Det er førebels ikkje kjent kva som var årsaka til innlegginga.

NRK - 04 nov 22 kl. 11:32

Kina støttar EUs forsøk på fred i Ukraina

Kina støttar EUs arbeid for å få til forhandlingar som kan stanse krigen i Ukraina. Det sa Kinas president Xi Jinping etter møtet med den tyske forbundskanslaren Olaf Scholz i Beijing fredag. Xi åtvara også mot å bruke atomvåpen i konflikten.

NRK - 29 nov 22 kl. 23:25

Skuffelse over E6-utsettelse i Nordland

6000 underskrifter og iherdig innsats var ikke nok for å redde E6 gjennom Nordland i budsjettforhandlingene. E6 i Sørfold har en rekke tunneler som ikke oppfyller EUs sikkerhetskrav og har vært planlagt erstattet i mange år. Stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV) sier at hun er skuffet og at hun vurderte å stemme nei til avtalen om statsbudsjettet..

NRK - 29 nov 22 kl. 14:49

Uventet oppbremsing i tysk prisvekst

Inflasjonen i Tyskland bremset uventet opp i november etter måneder med økninger, viser foreløpige tall det føderale statistikkbyrået. Hovedforklaringen er at de skyhøye energiprisene synes å avta noe. Inflasjonen i EUs viktigste økonomi krympet til 10,0 prosent i november etter å ha vært opp i rekordhøye 10,4 prosent måneden før.

NRK - 27 nov 22 kl. 16:13

Norge forlenger avtalen om medisinsk evakuering fra Ukraina.

Krigen i Ukraina har skapt stort behov for medisinsk evakuering. Nå forlenger regjeringen det norske engasjementet for å frakte ukrainske pasienter til behandling på europeiske sykehus. – I perioden etter at Norge har begynt å tilby faste ukentlige flygninger, har antall pasienter som blir transportert ut ved norsk hjelp økt kraftig.

NRK - 26 nov 22 kl. 20:50

Avis: Snusprisen kan bli doblet

EU vil tvinge Sverige til å øke avgiften på snus så kraftig at prisen kan bli doblet, ifølge et lekket dokument som Aftonbladet omtaler. Den svenske avisa beskriver lørdag et «hemmelig, lekket» forslag fra EU-kommisjonen i Brussel om tobakksavgiften. Forslaget skal offentliggjøres i starten av desember og deretter diskuteres og vurderes av EUs medlemsland.

NRK - 30 okt 22 kl. 11:08

Ny rettsrunde om Acer

Sittende olje- og energiminister Marte Mjøs Persen og to av hennes forgjengere er innkalt som vitner når Borgarting lagmannsrett skal behandle Acer-saken. Energikrisen i Europa og de høye strømprisene her hjemme danner et viktig bakteppe for saken, mener Nei til EU, som har anket saken inn for lagmannsretten. Organisasjonen mener Stortinget brøt Grunnloven da det i 2018 ble besluttet at Norge skulle innlemmes i Acer, som er EUs energibyrå.

NRK - 25 nov 22 kl. 22:57

Macron bekymret over USAs subsidier

Frankrikes president Emmanuel Macron vil ta opp europeiske bekymringer over USAs subsidier og skattekutt til industrien, når han møter USAs president Joe Biden. Det opplyser en av Macrons rådgivere til pressen i forkant av Macrons reise til Washington kommende uke. Frankrike og andre EU-land er urolige over konsekvensene av den såkalte loven om redusert inflasjon (IRA) som Biden signerte i august.

NRK - 25 nov 22 kl. 19:42

Bergmål: – Norge har ikke ansvar for flyktninger på norske skip

– Vi har ikke vært inne på enkelthendelser eller enkeltskip i dag, men fra Norges del var jeg tydelig på, på generelt grunnlag, at Norge har ikke noe ansvar for flyktninger som tas opp på skip som har norsk flagg. Det sier statssekretær Astrid Bergmål til NRK i dag. Bergmål representerte Norge på EUs ekstraordinære justisministermøte i Brussel.

NRK - 25 nov 22 kl. 19:42

Statssekretær: – Norge har ikke ansvar for flyktninger på norske skip

– Vi har ikke vært inne på enkelthendelser eller enkeltskip i dag, men fra Norges del var jeg tydelig på, på generelt grunnlag, at Norge har ikke noe ansvar for flyktninger som tas opp på skip som har norsk flagg. Det sier statssekretær Astrid Bergmål til NRK i dag. Bergmål representerte Norge på EUs ekstraordinære ministermøte i Brussel, som handlet om migrantankomster via Middelhavet.

NRK - 25 nov 22 kl. 17:20

Huitfeldt bekrefter norsk bidrag til trening av ukrainske soldater

Norge vil gi økt pengestøtte og bidra med instruktører til opplæring av ukrainske soldater i Polen og Tyskland. – Vi skal gi et vesentlig bidrag til treningen av ukrainske soldater i Polen og Tyskland, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (AP) til TV 2 fredag. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram opplyser at regjeringen har besluttet å bidra med 150 millioner kroner til EUs treningsopplegg.

Klartale - 25 nov 22 kl. 13:32

Tusenvis døde av hetebølgene i Europa

Årets tre sommermåneder var tidenes varmest, ifølge EUs klima-overvåking Copernicus. Det ble registrert nye rekorder for høy temperatur i Spania. Det var 44 grader i både Sevilla og Cordoba.

NRK - 25 nov 22 kl. 07:49

EUs innenriksministre møtes etter Ocean Viking-bråk

EU-ministre som er ansvarlige for innvandring og migrasjon skal holde et hasteinnkalt møte i Brussel fredag. Bakgrunnen er striden mellom Frankrike og Italia om hvem som hadde ansvaret for å ta hånd om migranter som ble plukket opp av det norskflaggede redningsfartøyet Ocean Viking. Italia nektet skipet å legge til kai, til tross for at det hadde plukket opp en rekke migranter utenfor landets kyst.

Klartale - 25 nov 22 kl. 07:00

Flere land øker sikkerheten ved grensene

Berlinmuren strakte seg over 155 kilometer. Muren skilte Øst- og Vest-Berlin. Det endret seg i 1989.

NRK - 25 nov 22 kl. 04:10

Hetebølgene i Europa kan ha krevd tusenvis av liv

Årets tre sommermåneder har blitt målt til tidenes varmeste sommer i Europa, ifølge EUs klimaovervåking Copernicus. Det kan ha ført til en overdødelighet på mer enn 20.000 dødsfall, viser tall fra flere land.

E24 - 24 nov 22 kl. 17:01

Putin om mulig pristak på gass: – Vil få alvorlige konsekvenser

Russlands president Vladimir Putin advarte torsdag at EUs planer om å innføre et pristak på gass ville få alvorlige konsekvenser for energimarkedet..

NRK - 28 okt 22 kl. 11:41

Norge innfører EUs nye sanksjonspakke mot Russland

Norge innfører i dag EUs nye sanksjonspakke mot Russland, melder Utenriksdepartementet. Pakken er nå en del av norsk lov. Dette er blant sanksjonene: Ytterligere 30 personer og sju enheter blir listeført, inkludert flere aktører involvert i de såkalte folkeavstemningene i okkuperte ukrainske regioner.

NRK - 24 nov 22 kl. 00:21

Kosovo og Serbia vil trappe ned bilskiltkonflikten

Kosovo og Serbia ble onsdag enige om tiltak for å unngå at den opphetede konflikten mellom landene om bilskilt eskalerer, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell. – Veldig fornøyd med å kunne kunngjøre at sjefforhandlerne fra Kosovo og Serbia i EU-regi har blitt enige om tiltak for å unngå ytterligere eskalering, tvitret Borrell onsdag. De to landene skal nå jobbe med et EU-forslag om hvordan forholdet mellom landene kan normaliseres, ifølge Borrell.

E24 - 23 nov 22 kl. 20:35

EU vil advare Twitter og Facebook

EUs justiskommissær skal torsdag ha møter med Twitter og Facebook-eier Meta for å minne selskapene om deres juridiske forpliktelser..

NRK - 23 nov 22 kl. 11:14

Erdogan: Bakkeoperasjon vil starte når det passer best

Tyrkias president gjentar varselet om en bakkeoperasjon ved grensen mot Syria, men sier ikke noe konkret om når den eventuelt vil starte. – Våre operasjoner med fly, artilleri og droner er bare begynnelsen. Vi er mer bestemt enn noen gang på å ville sikre grensen i sør med en sikkerhetssone, sier Recep Tayyip Erdogan onsdag.

NRK - 21 nov 22 kl. 23:05

Ungarns utenriksminister deltok på russisk atom-varemesse

Ungarns utenriksminister var blant gjestene da det ble avholdt en varemesse for atomteknologi i den russiske byen Sotsji. Utenriksminister Peter Szijjarto deltok i forbindelse med byggingen av to nye reaktorer ved atomkraftverket Paks i Ungarn, som er bygget av russiske Rosatom. – Jeg håper inderlig at ikke et eneste europeisk land vil hindre denne investeringen, sier Szijjarto i en uttalelse via sitt departement.

NRK - 26 okt 22 kl. 06:26

Rapport: EUs utslipp økte etter pandemien

Det økonomiske comebacket etter koronaåret 2020 har ført til økte klimautslipp i EU, men ikke til like høye nivåer som i 2019, går det fram av en ny rapport. Det europeiske miljøbyrået (EEA) skriver i rapporten at de anslår økningen i utslipp fra 2020 til 2021 til 5 prosent. Likevel var utslippene rundt 6 prosent lavere enn i 2019.

NRK - 24 okt 22 kl. 09:50

Rekordhøy inflasjon i EU og eurosonen

Inflasjonen i eurosonen var oppe i nesten 10 prosent i september, og Den europeiske sentralbanken ventes denne uka å øke renten for å kjøle ned prisstigningen. I alle EUs 27 land er inflasjonen kommet opp i 10,9 prosent, og i Danmark var den på 11.1 prosent, den største stigningen som er registrert siden Danmarks Statistik startet sin indeks.

NRK - 15 nov 22 kl. 13:16

Rekordhøye matpriser i Spania

Matprisene steg til rekordnivå i Spania i oktober, mens strømprisene falt svakt, viser offisiell statistikk. På årsbasis var matvareprisene 15,4 prosent høyere i oktober i år enn i samme måned i fjor. Dette er den største økningen som er registrert siden januar 1994, opplyser det nasjonale statistikkbyrået.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com