Burkina Faso

Monday, 15 July, 17:45

Nyheter om Burkina Faso

Klartale - 03 jun 24 kl. 15:30

Krisene som blir oversett

Burkina Faso har en flyktningkrise. Krisen i landet blir oversett. Det viser årets liste fra Flyktninghjelpen.

NRK - 19 jun 24 kl. 03:22

Fransk TV-kanal utestenges i Burkina Faso

Burkina Faso anklager franske TV5 for å spre desinformasjon og ilegger kanalen driftsforbud i et halvt år. Medietilsynet i det vestafrikanske landet hevder TV5 sprer «ondsinnede antydninger» og «desinformasjon» om overgangsregjeringen. Tidligere er den franske avisen Le Monde, britiske The Guardian og den tyske kringkasteren Deutsche Welle suspendert i Burkina Faso.

NRK - 13 nov 23 kl. 19:22

Minst 70 drept i angrep i Burkina Faso tidligere i november

Minst 70 sivile ble drept i et angrep mot en landsby i Burkina Faso 5. november, ifølge landets myndigheter. Blant de drepte var det hovedsakelig eldre mennesker og barn, sier Burkina Fasos påtalemyndighet i en uttalelse mandag.

NRK - 06 jul 24 kl. 19:35

Burkina Faso, Mali og Niger inngår «forbund»

Juntalederne i Burkina Faso, Mali og Niger har inngått et nytt «forbund» etter å ha møttes til sitt første toppmøte, ifølge AFP. Det skjer etter at de brutt med den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas, skriver NTB. Juntalederne skal ha bestemt seg «for å ta et skritt nærmere større integrasjon mellom medlemsstatene», heter det i en uttalelse.

NRK - 16 jun 24 kl. 17:13

Al-Qaida-tilknyttet gruppe hevder å ha drept over 100 soldater i Burkina Faso

Den al-Qaida-tilknyttede jihadistgruppa JNIM har tatt på seg skylden for et angrep der over 100 soldater fra Burkina Faso ble drept 11. juni. Det melder SITE, et amerikansk selskap som overvåker ytterliggående islamistgrupper, søndag.

NRK - 12 nov 23 kl. 13:27

EU krever gransking av Burkina Faso-massakre

EU mener at rundt 100 sivile er drept i en massakre i Burkina Faso og krever at militærjuntaen i landet etterforsker opplysningene. – Rundt 100 sivile, blant dem kvinner og barn, skal ha blitt drept i en massakre i landsbyen Zaongo, sier en talsperson for EUs utenrikssjef Josep Borrell. Landsbyen ligger rundt 150 kilometer nordøst for hovedstaden Ouagadougou, og massakren skal ha skjedd for flere dager siden.

NRK - 27 dec 23 kl. 17:05

Opposisjonsleder savnet i Burkina Faso

Ablasse Ouedraogo, en viktig opposisjonsleder i Burkina Faso, er savnet etter at han for fire dager siden ble ført bort fra sitt eget hjem av flere menn. Ifølge Ouedraogos parti, Le Faso Autrement, utga mennene seg for å være fra politiet da de hentet 70-åringen i hovedstaden Ouagadougou søndag kveld. Ouedraogo har vært en sentral figur i burkinsk politikk i flere tiår og var landets utenriksminister fra 1994 til 1999.

Klartale - 12 feb 24 kl. 06:13

Tre land vil ut av afrikansk fellesskap

Ecowas er et fellesskap for stater i Vest-Afrika. Samarbeidet er både økonomisk og politisk. 12 land er med.

NRK - 29 apr 24 kl. 17:19

Burkina Faso svartelister medier

Flere medier får ikke lenger lov å jobbe i Burkina Faso, etter at de siterte en rapport der hæren anklages for å ha drept minst 223 landsbyboere. Rapporten er laget av Human Rights Watch og ble offentliggjort i forrige uke, nøyaktig to måneder etter at et stort antall sivile ble meldt drept i landsbyer nord i landet. Rapporten er sitert av en rekke vestlige medier, og Burkinas Fasos militærjunta var raskt ute med å gi både BBC og Voice of America sendeforbud i to uker.

NRK - 26 apr 24 kl. 09:38

Medium kasta ut av Burkina Faso

Sendingane frå BBC og Voice of America blir mellombels stengde ute frå Burkina Faso etter at dei omtalte ein Human Rights Watch som skulda hæren for å angripe sivile. Styresmaktene i landet seier programma til kringkastarane er suspendert i to veker på grunn av omtalen..

NRK - 30 sep 23 kl. 00:31

Juntaleder: Ingen prioritet å holde valg i Burkina Faso

Sammenlignet med sikkerhet, er det å holde valg i Burkina Faso ingen prioritet, sier leder Ibrahim Traore for militærjuntaen som kuppet makten i fjor. Traore har tidligere lovet at landet skal gå tilbake til demokrati og ha presidentvalg innen juli 2024. – Det er ingen prioritet, det kan jeg si dere helt tydelig.

NRK - 18 apr 24 kl. 10:06

Burkina Faso utviser franske diplomater

Burkina Faso har utvist tre franske diplomater for «undergravende aktiviteter», ifølge et notat fra utenriksdepartementet, melder AFP torsdag. De tre er blitt erklært «persona non grata» og bedt om å forlate landet innen 48 timer. Siden juntaen kom til makten i et kupp i september 2022, har landet distansert seg fra Frankrike, som styrte landet frem til 1960..

NRK - 06 jul 24 kl. 19:15

Tyskland stenger flybase i Niger

Tysklands forsvarsdepartement melder lørdag at den tyske flybasen i Niger vil bli stengt den 31. august. Innen da vil alle stasjonerte soldater og ansatte på flybasen bli trukket tilbake, og det militære samarbeidet med det afrikanske landet vil bli avsluttet, skriver AFP.

NRK - 05 sep 23 kl. 16:41

Over 50 drept i kamper i Burkina Faso

Minst 17 soldater og 36 frivillige krigere er drept i harde kamper mot ytterliggående opprørere i Burkina Faso, ifølge hæren. Kampene fant sted mandag i Yatenga-provinsen nord i Burkina Faso, opplyser hæren i en uttalelse tirsdag. Det vestafrikanske landet har kjempet mot væpnede islamistopprørere i ørkenområdene siden 2015.

NRK - 03 jul 24 kl. 12:58

Mali: Minst 20 sivile drept i angrep

Mer enn 20 sivile har blitt drept etter et angrep i byen Djiguibombo mandag, opplyser to lokale tjenestemenn AFP. Angrepet skal ha startet mandag natt og vart i tre timer. Kildene mener jihadister står bak, skriver NTB.

NRK - 21 mar 24 kl. 17:26

Utenriksdepartementet oppretter reiseråd for deler av Ghana

Utenriksdepartementet innfører nye resieråd for de nordlige grenseområdene mot Burkina Faso, på grunn av forverring i sikkerhetssituasjonen Årsaken er blant annet oppblussing av langvarig konflikt i Bawku, og trussel om grenseoverskridende angrep fra Burkina Faso..

NRK - 26 jun 24 kl. 00:40

21 drept i angrep i Niger

En væpnet gruppe har drept 20 soldater og en sivil person vest i Niger onsdag, ifølge landets forsvarsdepartement. Sikkerhetsstyrker ble angrepet av «en koalisjon av væpnede terrorgrupper» nær grensen til Burkina Faso, opplyser myndighetene. Ni personer ble såret i angrepet.

NRK - 13 okt 23 kl. 15:29

Russland skal bygge atomkraftverk i Burkina Faso

Russland skal bygge et atomkraftverk i Burkina Faso, opplyser myndighetene i landet. Den styrende militærjuntaen melder at atomkraftverket skal bygges for å «dekke befolkningens energibehov». Mindre enn 25 prosent har tilgang til strøm, ifølge AFP.

NRK - 28 nov 23 kl. 17:24

Minst 40 sivile drept i jihadistangrep mot by i Burkina Faso

Minst 40 mennesker mistet livet da ytterliggående islamister gikk til angrep på en militærbase i byen Djibo i Burkina Faso i helgen, ifølge FN. Angrepet ble gjennomført søndag og har blitt beskrevet som omfattende. Ifølge FN er det den al-Qaida-tilknyttede gruppen JNIM som står bak.

VG - 03 mar 24 kl. 16:51

170 drept i angrep mot landsbyer i Burkina Faso

Rundt 170 mennesker er drept i angrep mot tre landsbyer nord i Burkina Faso, opplyser en talsperson for påtalemyndigheten i området..

Aftenposten - 03 mar 24 kl. 16:51

170 drept i angrep mot landsbyer i Burkina Faso

Rundt 170 mennesker er drept i angrep mot tre landsbyer nord i Burkina Faso, opplyser en talsperson for….

NRK - 03 mar 24 kl. 09:33

Burkina Faso: 170 mennesker «henrettet» i angrep mot landsbyer

Tre landsbyer ble angrepet nord i landet for en uke siden, og 170 innbyggere ble «slaktet» i angrepene, rapporterer AFP søndag. Omstendighetene er ikke kjent. Byrået siterer den regionale påtalemyndigheten.

NRK - 23 jan 23 kl. 15:31

Burkina Faso har bedt Frankrike om å trekke ut soldater

Militærjuntaen i Burkina Faso bekrefter at de har bedt de franske styrkene i landet om å reise innen en måned. – Vi suspenderer avtalen som tillater franske styrker å være i Burkina Faso. Dette er ikke slutten på diplomatiske forbindelser mellom Burkina Faso og Frankrike, sier talsmann for militærjuntaen, Jean-Emmanuel Ouedraogo, til landets statlige kringkaster RTB.

NRK - 26 feb 24 kl. 10:11

Minst 12 drept i moské-angrep i Burkina Faso

Et angrep på en moské i østlige Burkina Faso har drept dusinvis av mennesker, ifølge lokale og sikkerhetskilder som informerte AFP mandag. – Bevæpnede personer angrep en moské i Natiaboani søndag rundt kl. 05.

NRK - 25 feb 24 kl. 19:17

Mange drept i angrep på kirke i Burkina Faso

Minst 15 mennesker ble drept da en gruppe væpnede menn angrep en katolsk kirke i Burkina Faso under gudstjenesten søndag, opplyser det lokale bispedømmet. Angrepet skjedde i en landsby i den konfliktfylte nordlige delen av landet. Ingen har ennå tatt på seg skylden for søndagens angrep, som er det hittil siste i en lang rekke angrep rettet mot kirker og kristne ledere som ulike jihadist-grupper anklages for å stå bak.

NRK - 23 maj 24 kl. 01:14

Rundt 20 drept i angrep i Niger

Væpnede angripere har drept rundt 20 mennesker i en landsby i den urolige regionen Tillaberi i Niger, melder en offentlig kringkaster. – Tillaberi er i sorg etter et angrep utført av væpnede banditter mandag 20. mai, sier radiostasjonen La Voix du Sahel onsdag og legger til at angrepet «dessverre førte til tap av rundt 20 personer».

NRK - 25 apr 24 kl. 06:45

FN: Sahel-regionen er blitt en farlig smuglerkorridor for narkotika

En fersk FN-rapport viser at narkotikabeslagene i Sahel-regionen har økt kraftig de siste årene. I 2022 ble 1466 kilo kokain beslaglagt i Mali, Tsjad, Burkina Faso og Niger. I årene mellom 2013 og 2020 ble det til sammenligning beslaglagt et gjennomsnitt på 13 kilo.

NRK - 19 jun 23 kl. 03:04

Burkina Faso hyller Malis oppfordring til FN

Burkina Faso hyller det de kaller en modig beslutning fra Mali om å oppfordre FN til å trekke ut sin fredsbevarende styrke i landet så fort som mulig. Det var fredag at Malis utenriksminister ba om en umiddelbar tilbaketrekking av FN-styrken Minusma fra landet. Minusma ble opprettet i 2013.

NRK - 11 apr 24 kl. 04:30

Militærjuntaen i Mali forbyr politisk aktivitet

Juntaen i Mali har utstedt et dekret som innstiller all partipolitisk aktivitet inntil videre, sa juntaens talsmann Abdoulaye Maiga på statlig TV onsdag. Formålet med tiltaket er å sikre offentlig ro og orden, opplyser juntaen, skriver NTB. Mali har vært styrt av en militærjunta siden august 2020, det første av åtte militærkupp i Vest- og Sentral-Afrika de siste fire årene.

NRK - 10 apr 24 kl. 06:50

Norge oppretter ambassade i Senegal

Norge oppretter ambassade i Senegals hovedstad Dakar. Det opplyser utenriksdepartementet til NRK. Den nye ambassaden åpner til høsten, og skal dekke Sahel-regionen, som mellom annet omfatter Mali, Burkina Faso og Niger..

NRK - 21 sep 23 kl. 14:31

16 sivile drept i angrep i Burkina Faso

Tolv mennesker ble drept i landsbyen Koulponsgo i det sentrale Burkina Faso tirsdag, ifølge en innbygger i regionen og en sikkerhetskilde. Fire sivile som var frivillige i hæren, ble også drept samme dag i Sirasso vest i landet, legger sikkerhetskilden til. Burkina Faso har de siste årene blitt rammet av en rekke angrep fra islamistgrupper.

NRK - 22 dec 23 kl. 07:41

De siste franske soldatene forlater Niger og Sahel-regionen

De siste franske soldatene trekker seg fredag ut av Niger. Det markerer slutten på over ett tiår med franske antijihadistiske operasjoner i Sahel-regionen. Selv om Frankrike forlater landet, er det fremdeles hundrevis av amerikansk militærpersonell igjen i landet, i tillegg til italienske og tyske styrker.

NRK - 17 mar 24 kl. 10:24

Niger opphever militæravtale med USA

Niger opphever med øyeblikkelig virkning en militæravtale med USA, sa talsmann for militærjuntaen, oberst Amadou Abdramane, lørdag. Avtalen åpnet for at USA kunne stasjonere militære styrker i Niger, skriver NTB. Beslutningen om å avslutte avtalen, ble tatt etter et besøk i forrige uke av USAs statssekretær for afrikanske saker, Molly Phee, og general Michael Langley, som er sjef for USAs Afrika-kommando.

NRK - 04 feb 23 kl. 06:35

Burkina Faso sier landet ikke har brutt med Frankrike

Det er ikke noe brudd i de diplomatiske forbindelsene mellom Burkina Faso og Frankrike, sier landets juntaleder, selv om de franske soldatene der hentes hjem. I et TV-intervju sier juntaleder Ibrahim Traore at det ikke er snakk om slutt på noen diplomatiske avtaler, selv om juntaen har bedt Frankrike om å trekke sine soldater ut av landet. – Det er ingen brudd i diplomatiske forbindelser eller hat mot en bestemt stat, la han til.

NRK - 02 dec 23 kl. 15:19

Militærkupp i Burkina Faso og Niger – sluttar arbeidet mot jihadistar

Militære leiarar i landa seier dei ikkje vil bidra meir i G5-styrken som spesialiserer seg på å motkjempa islamistiske opprørarar i Sahel-regionen i Afrika. Det melder Reuters. Også Mali meldte seg ut av samarbeidet i fjor, også i samband med eit militærkupp.

NRK - 26 jan 23 kl. 11:49

Frankrike kaller hjem ambassadøren i Burkina Faso

Frankrike kaller hjem sin ambassadør i Burkina Faso. Det skjer en dag etter at de kunngjorde å trekke tilbake sine militærstyrker fra det afrikanske landet. – I lys av den siste utviklingen i Burkina Faso har vi bestemt oss for å kalle hjem vår ambassadør til Paris, skriver det franske utenriksdepartementet i en uttalelse.

NRK - 07 aug 23 kl. 13:32

Kuppmakerne i Niger får solidaritetsbesøk fra naboland

Mali og Burkina Faso sender en delegasjon til Niger for å vise solidaritet med kuppmakerne. Andre land i Vest-Afrika truer de nye makthaverne med militærmakt. – Burkina Faso og Mali sender en delegasjon til Niamey.

NRK - 28 jan 24 kl. 14:19

Tre junta-styrte land forlater vestafrikansk samarbeidsorganisasjon

De junta-styrte landene Niger, Mali og Burkina Faso forlater den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas. Utmeldingen skjer umiddelbart, ifølge en felles uttalelse lest opp på statlig TV i Niger søndag. Alle de tre landene styres av militærjuntaer etter statskupp i løpet av de siste fire årene.

NRK - 27 mar 23 kl. 13:21

Burkina Faso stanser TV-sendingene til France 24

Sendingen til France 24 stanses i Burkina Faso etter at den franske TV-kanalen sendte et intervju med lederen for al-Qaida i Nord-Afrika. – Ved å åpne eteren for lederen for AQIM (al-Qaida i islamske Maghreb), opptrer ikke France 224 bare som kommunikasjonsbyrå for terroristene, men gir også terrorhandlinger og hatytringer legitimitet, sier en talsmann for juntaen som styrer Burkina Faso. – Regjeringen har derfor besluttet å stanse sending av France 24 på vårt territorium på ubestemt tid, sier talsmann Jean-Emmanuel Ouedraogo.

NRK - 28 sep 23 kl. 14:28

Fire pågrepet etter mislykket kuppforsøk i Burkina Faso

I Burkina Faso er fire offiserer er pågrepet og mistenkt for et mislykket kuppforsøk i landet. De fire er mistenkt for å stå bak en sammensvergelse mot landets sikkerhet, uttaler en aktor i saken. To andre offiserer skal være på rømmen.

NRK - 27 sep 23 kl. 23:27

Hevder å ha slått ned kupp i Burkina Faso

Militærjuntaen som styrer det vestafrikanske landet Burkina Faso hevder å ha slått ned et kuppforsøk, melder nyhetsbyrået AFP. I en uttalelse sier militærjuntaen at flere tjenestepersoner er pågrepet, og at de fortsatt leter etter andre som skal ha vært med på det påståtte mytteriet..

NRK - 17 sep 23 kl. 04:14

Mali, Niger og Burkina Faso inngår forsvarsallianse

Militærjuntaene i Mali, Burkina Faso og Niger har inngått en ny forsvarsallianse. De tre vestafrikanske landene kunngjorde opprettelsen av alliansen i Malis hovedstad Bamako lørdag. – Målet er et kollektivt forsvar for Sahel-stater, sier junta-lederen i Mali, Assimi Goïta, på det sosiale mediet X.

NRK - 15 sep 23 kl. 19:32

Burkina Faso utviser Frankrikes forsvarsattaché

Militærjuntaen i Burkina Faso har gitt forsvarsattacheen ved Frankrikes ambassade ordre om å forlate landet på grunn av «statsfiendtlig virksomhet». (NTB).

NRK - 01 jun 23 kl. 07:10

Flyktninghjelpen: Burkina Faso verdens mest neglisjerte fluktkrise

På Flyktninghjelpens årlige liste over verdens mest neglisjerte fluktkriser, er Burkina Faso på toppen. – Å neglisjere noe eller noen er et aktivt valg. At millioner av mennesker på flukt blir ignorert år etter år, og ikke får den støtten de trenger, er ikke uunngåelig, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding.

NRK - 14 maj 23 kl. 01:55

Mer enn 30 sivile drept i angrep i Burkina Faso

33 sivile ble drept i et angrep vest i Burkina Faso torsdag, opplyser burkinske myndigheter. – Torsdag kveld ble landsbyen Youlou i Mouhoun-provinsen åsted for et feigt og barbarisk terrorangrep, skriver Boucle du Mouhon-regionens guvernør Babo Pierre Bassinga i en uttalelse fredag. Burkina Faso har de siste årene blitt rammet av en rekke angrep fra islamistgrupper.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com