Atomavtalen

Sunday, 19 May, 04:55

Nyheter om Atomavtalen

NRK - 15 nov 23 kl. 18:33

IAEA: Iran har 22 ganger mer anriket uran enn 2015-avtalen tilsa

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier Iran har et lager av anriket uran som er 22 ganger større enn det Atomavtalen fra 2015 åpnet for. IAEA anklager også Iran til å hindre tilgangen for dem. I september varslet Iran at landet ville utestenge rundt en tredel av de mest erfarne IAEA-inspektørene.

NRK - 15 sep 23 kl. 03:29

Tre land forlenger atomsanksjoner mot Iran

Storbritannia, Frankrike og Tyskland bekrefter at de forlenger atomsanksjonene mot Iran. Sanksjonene skulle egentlig vare til oktober. I en felles uttalelse sier landene at avgjørelsen er tatt som et direkte svar på Irans mangelfulle etterfølgelse de senere år av Atomavtalen fra 2015.

NRK - 04 sep 23 kl. 12:01

IAEA skuffet over Iran

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA sier de er skuffet over mangelen på samarbeid fra Iran. Nye tall fra IAEAs granskning av Irans atomvirksomhet viser at mengden anriket uran i Irans lagre fremdeles er 18 ganger høyere enn mengden det ble enighet om i Atomavtalen fra 2015. Samtidig mangler IAEA fremdeles full tilgang til flere viktige anlegg i Iran der uran kan anrikes.

NRK - 16 aug 23 kl. 07:38

USA ber Iran stoppe å sende droner til Russland

USA presser på for å få Iran til å stanse dronesalget til Russland, skriver Financial Times. Avisa melder at dette skjer som del av diskusjoner om å få etablert en «uskrevet forståelse» mellom USA og Iran. Den viser til en iransk tjenesteperson og en annen ikke navngitt person.

NRK - 31 maj 23 kl. 17:49

IAEA: Irans lager av anriket uran er 20 ganger over den avtalte grensen

Irans beholdning av anriket uran er 23 ganger mengden som er tillatt i tråd med Atomavtalen fra 2015, går det fram i en FN-rapport nyhetsbyrået AFP har sett. Den totale beholdningen ble 13. mai anslått til 4744 kilo, går det fram i rapporten til Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, ifølge nyhetsbyrået.

VG - 26 maj 23 kl. 03:03

Atomavtalen: – Regimet i Belarus sitter nå på Russlands nåde

Med avtalen i boks, øker sjansen for at Putin faktisk vil utplassere taktiske atomvåpen i nabolandet Belarus. – Landet har nå mistet sin selvstendighet, mener forsker ved Forsvarets høgskole..

NRK - 25 apr 23 kl. 20:37

Lavrov: Nye krav kompliserer Iranavtale

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at forsøk på å lansere nye krav til den opprinnelige Atomavtalen med Iran fra 2015, gjør det vanskelig å puste nytt liv i den. Forsøk på å få nytt liv i avtalen gikk i vranglås da Tehran begynte sitt blodige oppgjør med demonstranter, skriver Reuters..

NRK - 10 mar 23 kl. 11:11

Russland og USA fortsatt i kontakt om Ny Start

Russland og USA holder fortsatt kontakten om Ny Start-avtalen selv om den er suspendert, sier viseforsvarsminister Sergej Rjabkov. Rjabkov sier ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti at han likevel ikke har noen forventninger om synderlig framgang som følge av kontakten. President Vladimir Putin suspenderte i forrige måned avtalen, som er den eneste gjenstående Atomavtalen mellom Russland og USA.

NRK - 22 feb 23 kl. 17:12

Russland sier stans av atomavtale ikke øker sjansen for atomkrig

Russland hevder Putins beslutning om å suspendere atomvåpenavtalen Ny Start ikke øker risikoen for en atomkrig. – Jeg tror ikke at beslutningen om å suspendere Atomavtalen bringer oss noe nærmere en atomkrig, sier Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov onsdag, ifølge det russisk statlige nyhetsbyrået Interfax. Russlands president Vladimir Putin kunngjorde tirsdag at han setter Atomavtalen med USA på pause.

NRK - 10 mar 23 kl. 13:11

Grossi fortsetter som IAEA-sjef

Styret i Den internasjonale atomenergikommisjonen IAEA gjenoppnevnte fredag enstemmig Rafael Grossi som generaldirektør for nye fire år. Det var ingen utfordrer, det ble ikke avholdt valg, og ingen av landene i styret uttrykte motstand mot argentineren Grossi. Det innebærer stor tillit til ham som leder.

NRK - 22 feb 23 kl. 07:58

Russlands nasjonalforsamling diskuterer atomavtale

Den russiske nasjonalforsamlingen skal onsdag behandle Vladimir Putins beslutning om å sette atomvåpenavtalen Ny Start på pause. Det ventes at beslutningen raskt vil bli godkjent av Dumaen, nasjonalforsamlingens underhus. Putin kunngjorde i sin tale til nasjonen tirsdag at han ville suspendere deltakelsen i Atomavtalen.

NRK - 21 feb 23 kl. 18:34

Russland: Vil forholde seg til begrensninger i Atomavtalen

Russland vil forholde seg begrensningene som er satt i Ny Start-traktaten selv om landet trekker seg fra atomavtale. Tirsdag kveld opplyser det russiske utenriksdepartementet at landet fortsatt vil forholde seg til begrensningene som er satt i avtale. – Russland har intensjon om å overholde en ansvarlig tilnærming og vil fortsette å forholde seg strengt til de kvantitative begrensningene som er satt i avtalen, heter det i en uttalelse fra departementet..

Klartale - 21 feb 23 kl. 13:27

Stoltenberg er bekymret for Russland

Jens Stoltenberg er sjef for forsvars-samarbeidet Nato. Han mener Russland og Vladimir Putin gjør seg klar for meg krig. Putin er Russlands president.

NRK - 20 dec 22 kl. 14:43

Iran vil gjenopplive Atomavtalen

Irans utenriksminister Hossein Amirabdollahian sier landet er villige til å gjenopplive Atomavtalen fra 2015, så lenge landets integritet blir respektert..

NRK - 14 nov 22 kl. 16:58

EU sanksjonerer Irans innenriksminister og statlig TV

EU-landene har innført sanksjoner mot ytterligere 29 iranske tjenestemenn, deriblant innenriksminister Ahmad Vahidi, for undertrykkingen av demonstranter. Sanksjonene ble godkjent under unionens utenriksministermøte i Brussel mandag. – De som rammes, vil bli ilagt visumforbud og få eiendeler fryst, heter det i en uttalelse fra EU.

NRK - 25 jun 22 kl. 13:35

Reuters: Iran positive til å «gjenopplive» atom-avtale

Irans utenriksminister, Hossein Amir-Abdollahian, skal være positiv til å ta opp samtalene om å fortsette Atomavtalen fra 2015. Det etter samtaler med EU, melder Reuters. Iran har tidligere fått kritikk for å ikke følge Atomavtalen fra 2015, blant annet ved å ikke åpne for inspeksjon på sine anlegg, samt det å ikke trappe ned sin kjernefysiske opprustning.

NRK - 04 aug 22 kl. 16:14

Atomforhandlingene gjenopptatt i Wien

Forhandlingene om en atomavtale med Iran er gjenopptatt i Wien. Til tross for at landene nå gjenopptar samtalene, er det ikke ventet at representanter fra USA og Iran møtes direkte Den iranske og russiske delegasjonen, som har vært tett alliert i forhandlingene, holdt et eget møte torsdag. Utsendinger fra Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland og EU deltar i samtalene, og har som mål å sikre at Irans atomprogram forblir sivilt, og at de internasjonale sanksjonene mot landet dermed gradvis kan oppheves.

NRK - 12 sep 22 kl. 05:36

Israels statsminister besøker Tyskland

Israels statsminister Yair Lapid kom søndag på besøk til Tyskland, der han vil forsøke å overtale vestlige land til å droppe Atomavtalen med Iran. Før han reiste til Berlin takket han de tre landene – Tyskland, Frankrike og Storbritannia, og gjorde det klart at Israel gjør det de kan diplomatisk for å stanse avtalen og hindre at sanksjonene mot Iran oppheves..

E24 - 10 sep 22 kl. 21:55

Frankrike, Storbritannia og Tyskland mener Iran setter atomforhandlinger i fare

De tre landene er frustrert over det de omtaler som nye krav fra Iran under forhandlingene om å gjenopplive Atomavtalen. Iran avviser kritikken..

NRK - 02 sep 22 kl. 04:35

USA: Irans atomavtale-svar er ikke konstruktivt

USA har mottatt Irans svar i forhandlingene om å gjenopplive Atomavtalen. Ifølge amerikanerne er det «ikke konstruktivt». EU la 8.

NRK - 25 aug 22 kl. 00:11

Israel forsøker å stanse en ny atomavtale

Israel prøver i siste liten å overbevise sine allierte om å stoppe forhandlingene om å blåse nytt liv i Atomavtalen med Iran fra 2015. – Det er en dårlig avtale på bordet akkurat nå. Den vil gi Iran 100 milliarder dollar i året, sa Israels statsminister Yair Lapid onsdag.

NRK - 23 aug 22 kl. 12:14

Borrell: Støtte til EU-forslag i atomforhandlingene i Iran

EUs utenrikssjef Josep Borrell sier at de fleste landene som er involvert i atomforhandlingene med Iran, støtter et forslag fra EU. Borrell kommer med uttalelsen i et intervju med den spanske TV-stasjonen TVE tirsdag, ifølge Reuters. Forhandlingene er et forsøk på å redde Atomavtalen fra 2015.

NRK - 16 aug 22 kl. 06:03

Iran svarer på veikart til atomavtale

Iran har avgitt skriftlig svar på det som beskrives som et endelig veikart for å gjenopplive Atomavtalen. Det melder det iranske statlige nyhetsbyrået Irna tirsdag. Byrået oppgir ingen detaljer om hva som står i Irans svar, men antyder at Teheran fortsatt ikke vil godta det EU-fremforhandlede forslaget, til tross for advarsler om at det ikke kommer til å bli nye forhandlinger.

NRK - 08 aug 22 kl. 16:28

EU har lagt fram «endelig tekst» til ny atomavtale med Iran

EU har lagt fram det de omtaler som «endelig tekst» til en ny og revidert atomavtale med Iran, og iranske forhandlere opplyser at den nå er til vurdering. – Vi arbeidet i fire dager og i dag er teksten lagt på bordet, sier en europeisk tjenestemann som deltar i forhandlingene. Han forteller videre at forhandlingene nå er over.

NRK - 03 aug 22 kl. 15:24

Iran sender atom-delegasjon til Wien

Myndighetene i Iran sier de sender en delegasjon til Wien som igjen skal forhandle om en ny versjon av avtalen om landets atomprogram. Forhandlerne skal dra til Wien onsdag, ifølge Irans utenriksdepartement. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har sitt hovedkvarter i den østerrikske hovedstaden.

NRK - 23 jul 22 kl. 23:27

Macron mener en atomavtale med Iran er mulig

Frankrikes president Emmanuel Macron mener det fortsatt er mulig å gjenopplive Atomavtalen fra 2015 mellom Iran og de fem fast medlemmene av FNs sikkerhetsråd. Det sa han lørdag til Irans president Ebrahim Raisi, melder nyhetsbyrået AFP. Macron mener at det i så fall må skje snart.

NRK - 09 jun 22 kl. 23:35

Mener Iran gjør atomenighet vanskelig

Storbritannia, Frankrike og Tyskland har sendt en samlet oppfordring til Iran om å stanse sin kjernefysiske opprustning og åpne for inspeksjon i tråd med Atomavtalen fra 2015, melder Reuters. De tre landene mener at Irans handlinger svekker troen på at landet oppriktig vil samarbeide om en atomavtale. De mener at Iran forverrer situasjonen og at en full gjenoppretting av Atomavtalen blir vanskeligere.

NRK - 14 jul 22 kl. 17:06

Iran advarer USA mot å undergrave sikkerheten i Midtøsten

Iran advarer både USA og landets allierte mot å undergrave sikkerheten i regionen etter at USAs president Joe Biden inngikk en sikkerhetsavtale med Israel. Biden signerte avtalen da han besøkte Israel torsdag. Her lover han at USA vil gjøre alt som står i sin makt for å hindre at Iran skaffer seg atomvåpen.

NRK - 09 jun 22 kl. 23:35

Ber Iran stanse atomopprustning

Storbritannia, Frankrike og Tyskland har sendt en samlet oppfordring til Iran om å stanse sin kjernefysiske opprustning, melder Reuters. De tre landene mener at Irans handlinger svekker troen på at landet oppriktig vil samarbeide om en atomavtale. De mener at Iran forverrer situasjonen og at en full gjenoppretting av Atomavtalen fra 2015 blir vanskeligere..

NRK - 30 maj 22 kl. 16:46

IAEA: Iransk uran langt over verdier avtalt i 2015

Det internasjonale atomenergibyåret (IAEA) anslår at Irans uranlager nå har en verdi på mer en 18 ganger det som ble avtalt i Atomavtalen fra 2015. Det melder både Reuters og AFP..

NRK - 15 maj 22 kl. 20:14

Iran vurderer eksport av gass til Europa

Iran vurderer muligheten for å eksportere naturgass til Europa etter at Russlands invasjon av Ukraina har ført til rekordhøye gasspriser. Selv om naturgassreservene i Iran er blant verdens største, er landet hardt rammet av sanksjonene som ble gjeninnført da USA trakk seg fra Atomavtalen mellom Iran og verdens stormakter. Inntil sanksjonene oppheves, hindres Iran i å selge gass til Europa.

NRK - 13 maj 22 kl. 16:52

USA: Langt fra sikkert at det blir enighet om atomavtale

Det er ingen selvfølge at det kan oppnås enighet om en revidert atomavtale med Iran, sier USA. EUs utenrikssjef Josep Borrell opplyste fredag at samtalene med Iran nå er gjenopptatt etter en pause, og at en avtale er innen rekkevidde. USA er mindre sikre.

NRK - 13 mar 22 kl. 14:01

Kilder: USA gir Russland ultimatum i atomsamtalene

USA gir Russland en uke på seg til å trekke kravene de har stilt i forbindelse med gjenopplivingen av Atomavtalen med Iran, melder Wall Street Journal. Samtalene om Atomavtalen har blitt satt på pause til tross for at det ble meldt at forhandlerne i Wien var nær ved å komme til en enighet. Russland har krevd garantier for at de vestlige sanksjonene mot dem etter invasjonen av Ukraina ikke går utover Russlands handel med Iran.

NRK - 11 mar 22 kl. 09:35

Iran: USA stilte nye krav i atomforhandlingene

Iran sier USA har lagt ekstra krav på bordet i forhandlingene om å gjenopprette Atomavtalen fra 2015 og anklager motparten for å komplisere prosessen. Irans øverste leder Ayatolla Ali Khamenei, som har det siste ordet i store politiske beslutninger, understreker at landet ikke vil gi fra seg elementer av «nasjonal styrke», som kjernefysisk fremgang og regional innflytelse. Teheran er i forhandlinger med verdensmakter for å gjenopplive Atomavtalen som ga dem lettelser fra sanksjoner i bytte mot innskrenkninger i atomprogrammet.

NRK - 04 apr 22 kl. 11:32

Iran vil kun returnere til Wien for å sluttføre atomavtale

Iran vil bare returnere til Wien, der atomforhandlingene har funnet sted, for å ferdigstille en avtale. – Vi reiser ikke til Wien for nye forhandlinger, men for å sluttføre Atomavtalen, sier landets utenriksminister Saeed Khatibzadeh, ifølge AFP..

NRK - 31 mar 22 kl. 10:30

Iran hardt ut mot nye sanksjoner fra USA

Iran kritiserer avgjørelsen fra USA om å innføre nye sanksjoner mot dem, og sier det viser at amerikanerne har en uvilje mot Iran. Det amerikanske finansdepartementet kunngjorde onsdag at de innfører sanksjoner rettet mot flere personer de anklager for å være involvert i å skaffe forsyninger til Irans program for ballistiske raketter. – Dette trekket er nok et tegn på den amerikanske regjeringens uvilje mot det iranske folket, sier talsperson for det iranske utenriksdepartementet, Saeed Khatibzadeh, i en uttalelse torsdag.

NRK - 13 mar 22 kl. 20:03

Qatars utenriksminister til Moskva for atomsamtaler

Qatars utenriksminister reiste søndag til Moskva for samtaler om Russlands kjepp i hjulene til gjenopplivingen av Atomavtalen med Iran. Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani skal møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og andre toppdiplomater mandag, ifølge en kilde med kjennskap om møtene. Sheikh Mohammed dro til Moskva bare timer etter å ha snakket med USAs utenriksminister Antony Blinken og Irans utenriksminister Hussein Amir Abdullahian om Russlands nye krav til Iran-samtalene.

NRK - 13 mar 22 kl. 14:36

Rakettangrep kan truge Atomavtalen med Iran

Rakettangrepet mot Arbil i Nord-Irak kan gjere det vanskelegare å fullføre samtalane med Iran om ein ny atomavtale, seier Frankrikes utanriksminister, ifølge Reuters. Den iranske revolusjonsgarden har sagt at dei stod bak angrepet, som dei seier var retta mot to basar som Israels etterretningsteneste Mossad har i området..

NRK - 03 mar 22 kl. 11:01

IAEA-sjefen reiser til Iran

Lederen for Det internasjonale atomenergibyrået reiser til Iran lørdag for å ha møter med flere høytstående iranske tjenestemenn, skriver NTB. Det foregår for tiden samtaler i Wien om å få gjenopplive Atomavtalen med Iran fra 2015, og samtalene blir ansett for å være ved et kritisk punkt..

NRK - 20 feb 22 kl. 02:24

Macron legger press på Iran

Frankrikes president Emmanuel Macron har oppfordret sin iranske motpart, Ebrahim Raisi, til å gjenopplive Atomavtalen fra 2015, opplyser presidentkontoret. I en halvannen time lang telefonsamtale sa Macron at han mener avtaleforslaget respekterer alle parters vesentlige interesser, noe som kan forhindre en alvorlig atomkrise, og understreket behovet for å skrive under en avtale mens det ennå var tid, skriver NTB..

NRK - 19 feb 22 kl. 15:12

Atomsamtalar inne i ein avgjerande fase

Den tyske forbundskanslaren Olaf Scholz meiner atomsamtalane med Iran er inne i ein avgjerande fase. – Vi har kome langt i forhandlingane i Wien dei siste ti månadane, sa han på tryggingskonferansen i München laurdag. Han gjorde det også klart at det ikkje er greitt at Iran held fram med å opprike uran og avgrense overvakinga til Det internasjonale atomenergibyrået.

NRK - 18 feb 22 kl. 00:56

USA: Enighet om atomavtale mulig

USA sier at det er gjort stor framgang i forhandlingene om å gjenopplive Atomavtalen, og at en enighet er mulig innen noen dager om Iran «mener alvor». – Vi kan og bør komme til enighet om en gjensidig retur til full implementering av JCPOA innen noen dager, sier en talsperson for amerikansk UD til nyhetsbyrået AFP..

NRK - 16 feb 22 kl. 16:28

Frankrike: Iran har få dager på å godta atomavtale

Frankrike sier at Iran bare har dager igjen til å akseptere en avtale om sitt atomprogram under samtaler i Wien. Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian sier at en stor krise vil bli utløst hvis det ikke blir enighet. – Det er ikke et spørsmål om uker, det er et spørsmål om dager.

NRK - 24 sep 21 kl. 15:45

Iran vil ta opp att atomsamtalar

Iran ønsker å ta opp at forhandlingane om Atomavtalen frå 2015 snart. Det seier den iranske utanriksministeren Hossein Amirabdollahian, ifølge Reuters. Han snakka med journalistar under FNs generalforsamling i New York.

NRK - 17 okt 21 kl. 13:28

Iran klare for atomsamtalar torsdag

Iran er klare til å ta opp att samtalane om ein ny atomavtale torsdag, seier eit iransk parlamentsmedlem til AFP. Dåverande president Donald Trump trekte USA ut av Atomavtalen med Iran i 2018. Den nye administrasjonen gjorde eit forsøk på å ta opp att samtalane i april, men forsøket stranda i juni.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com