NRK > Nyheter

Saturday, 13 April, 02:22

NRK - 05 dec 22 kl. 12:58

Unio-lederen: Er streikeretten reell?

–Reallønnsveksten vi krevde og forventet i årets tariffoppgjør, er nå bare en illusjon. Prisveksten er langt høyere enn lønnsveksten, sa leder Ragnhild Lied da hun åpnet den årvisse Unio-konferansen på Sundvolden i dag. Med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i salen gikk hun hardt ut mot regjeringens bruk av tvungen lønnsnemnd for å avbryte lærerstreiken tidligere i høst. – Streiken handlet om lønn og lønnsutvikling. Men også om hva slags utdanning en lærer skal ha, og om rekruttering.
Les mer på NRK


Les mer om:
Ragnhild Lied, Unio, Sundvolden, Jonas Gahr Støre, Lied, KS, Oslo

Dele artikeln

Delningar
| Dele


Kommentera gärna

Liknende nyheter

Taggar: Unio-lederenEr , streikeretten, reell
NRK - 11 okt 22 kl. 00:12

Flere tillitsvalgte frykter for streikeretten

Regjeringens inngripen med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken bekymrer flere tillitsvalgte i offentlig sektor. De frykter for den reelle streikeretten. – Man gir makt til arbeidsgiver i større grad enn det som det har vært, og fratar arbeidstakere mulighet til å streike, sier Stine Westrum til Klassekampen.

Klartale - 17 nov 22 kl. 09:40

Kvinner jobber gratis resten av året

Torsdag 17. november er det likelønnsdagen. Det er for å vise forskjellene mellom det menn og kvinner tjener.

Klartale - 01 dec 22 kl. 08:54

Tjener mindre med høyere utdanning i noen yrker

Personer med lang utdanning har ofte lav inntekt som studenter. Men de får ofte høy inntekt senere i karrieren. Det gjelder ikke alle utdanninger.

NRK - 27 apr 23 kl. 10:58

Innbyrdes strid om prioriteringer i statsoppgjøret

LO Stat krever reallønnsvekst for alle statsansatte gjennom et likt kronetillegg. Unio og Akademikerne vil at høyt utdannende prioriteres. – Deler av staten sliter med å beholde og rekruttere høyt utdannede, og lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor øker.

NRK - 06 mar 23 kl. 07:20

Unio vil krevje meir enn 5 prosent lønnsvekst

Unio meiner det er naudsynt å krevje meir enn 5 prosent i årets lønnsoppgjer, seier forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby til VG. I 2022 opplevde mange arbeidstakarar ein reallønnsnedgang fordi prisane steig meir enn lønnene. Tal frå Det tekniske berekningsutvalet viser at det er venta at prisane skal auke med 4,8 prosent i Noreg i 2023.

NRK - 08 mar 23 kl. 11:00

Unio krever reallønnsvekst og ekstra lønnstillegg for offentlig ansatte

Unio mener frontfagsmodellen bidrar til å holde lønna til de med høyere utdanning i offentlig sektor nede. Nå vil de utfordre modellen i årets lønnsoppgjør. Hovedorganisasjonen Unio organiserer blant andre sykepleiere, lærere og politifolk.

NRK - 29 apr 23 kl. 14:47

Enighet i lønnsforhandlingene mellom Unio og staten

Fredag ble det enighet i forhandlingene med Staten er i kveld kommet til enighet om en avtale med LO Stat, YS Stat og Akademikerne. Forhandlingene med Unio fortsatte til i dag. Lørdag ettermiddag er det også enighet mellom Unio (hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannelse) og staten.

NRK - 08 mar 24 kl. 10:35

Unio innstiller på «klar reallønnsvekst» i lønnsoppgjøret

Fagforeningen Unio, som organiserer lærere, politi og sykepleiere, har fredag gått ut med kravene de stiller for årets lønnsoppgjør. De krever «klar reallønnsvekst» for medlemmene sine, altså at lønnen øker mer enn prisstigningen på varer og tjenester. – Reallønnsnedgangen vi har sett de siste årene kan ikke fortsette, heter det i foreningens tariffpolitiske uttalelse.

VG - 08 mar 23 kl. 07:41

Unio-lederen ut mot kjønnsnøytralitet: – Stor forskjell mellom kvinner og menn

Kvinneperspektivet blir tilsidesatt i store saker av samfunnsmessig betydning, mener Unio. De mener man må anerkjenne den forskjellen mellom kvinner og menn..

NRK - 02 nov 22 kl. 12:55

IA-avtalen forlenges med to år

Partene i arbeidslivet og regjeringen er enige om å forlenge dagens avtale om et inkluderende arbeidsliv, den såkalte IA-avtalen, med to år. Samtidig er det enighet om å forsterke innsatsen for å redusere sykefravær og frafall i arbeidslivet, skriver regjeringen i en pressemelding. Siden forrige IA-avtale ble inngått for perioden 2019–2022, har norsk arbeidsliv måttet håndtere en pandemi og til tider høy arbeidsledighet.

Fler nyheter fra NRK

NRK - 30 minutter siden

Biden: – Ikke gjør det

USAs president Joe Biden sa fredag at det er sannsynlig at Iran vil angripe Israel før eller senere, melder nyhetsbyrået Reuters. – Jeg vil ikke gi ytterligere detaljer, men jeg antar at det vil skje før eller senere, sa presidenten fredag kveld. På spørsmål om hva budskapet er til Iran, svarte han: – Ikke gjør det!

NRK - 1 time siden

Harris: Trump vil ta USA tilbake til 1800-tallets abortlover

Donald Trump ønsker å ta USA tilbake til 1800-tallets abortlover, hevder visepresident Kamala Harris. Hun talte fredag i vippestaten Arizona, der delstatens øverste domstol nylig ga grønt lys å gjeninnføre en abortlov fra 1864. (NTB) Loven innebærer at abort er forbudt i alle tilfeller, unntatt når mors liv er i fare.

NRK - 1 time siden

Tyskland og Østerrike ber innbyggere om å reise fra Iran

Tyskland og Østerrike ber innbyggere om å forlate Iran på grunn av den økte risikoen for en eskalering mellom Iran og Israel. – Sammen med våre partnere gjør vi alt vi kan for å hindre en eskalering av situasjonen i Midtøsten via diplomatiske kanaler, skriver utenriksdepartementet i Tyskland på X. Danmark har også advart om økt risiko for militær eskalering i Midtøsten, skriver DR..

NRK - 1 time siden

Digitaliseringsministeren vil ikke forby TikTok

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) sier hun tar advarslene om TikTok på alvor, men vil ikke forby appen. – Jeg er skeptisk til å forby. Vår mening er at vi ikke kan trygge Norge ved å forby enkeltapper.

NRK - 1 time siden

Trump sier han vil vitne i «hysjpengesaken»

Dommeren i den såkalte hysjpenge-saken mot Donald Trump avviste fredag nok et forsøk fra ekspresidenten på å utsette saken. Trumps advokater argumenterte blant annet med at utvalget av jurymedlemmer kan ha fått med seg den eksepsjonelt skadelige nyhetsdekningen av saken. Dommer Juan Merchan var ikke overbevist.

NRK - 2 timer siden

Stein Lier-Hansen: – Bra for meg at saken behandles av Økokrim

Fredag kveld ble tidligere administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, intervjuet på journalistkonferansen Skup. – Jeg er åpen for at jeg har gjort ting som jeg må stå til rette for. Derfor var jeg veldig opptatt av at Økokrim skulle ta saken, for da kommer den type prosess inn i en form som gjør at du har rettssikkerheten din på plass, selv om resultatet blir at du får en smell.

NRK - 3 timer siden

45 migranter fryktes omkommet i Middelhavet

45 migranter er savnet og fryktes omkommet etter at båten deres sank i Middelhavet onsdag, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Migrantene forsøkte å ta seg fra Tunisia til Europa da båten de var om bord i forliste, opplyser IOM. Det er ikke funnet overlevende etter forliset.

NRK - 3 timer siden

Idrettstrener fengslet for seksuelle overgrep mot tre unge utøvere

En mann fra Telemark ble fredag varetektsfengslet, siktet for overgrep mot tre ungdommer han har vært trener for. Idrettstreneren ble pågrepet onsdag denne uken. Han er siktet for tre tilfeller av misbruk av overmaktsforhold og to tilfeller av seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år, ifølge fengslingskjennelsen fra Telemark tingrett.

NRK - 3 timer siden

Georgieva fortsetter som IMF-sjef i fem nye år

Det internasjonale pengefondets sjef Kristalina Georgieva får beholde vervet i en ny femårsperiode. Det bekreftet IMFs styre fredag. Styret i Det internasjonale pengefondet (IMF) opplyser at beslutningen om å vise henne tillit i fem nye år, er enstemmig vedtatt.

NRK - 3 timer siden

Haiti har fått ny overgangsråd

Haiti, der væpnede bander har tatt kontroll over store områder, har fått et nytt overgangsråd som skal forsøke å gjenopprette ro og orden i landet. Det nye rådet trer i kraft en måned etter at statsminister Ariel Henry kunngjorde at han ville gå av. Henrys kunngjøring kom etter at G9-familien, en sammenslutning av flere kriminelle bander og tidligere politifolk, tok kontroll over flyplassen i hovedstaden Port-au-Prince.


Nyhetspressen i Sociala medier

Nyhetspressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknende Nyheter


Prenumerert på nyheter (RSS)

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.

Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com