NRK > Nyheter

Monday, 04 March, 09:21

NRK - 24 jan 23 kl. 22:34

To selskaper utelukkes fra oljefondet

Norges Bank har vedtatt å utelukke to selskaper fra Statens pensjonsfond utland etter at de har solgt militært materiell til militæret i Myanmar. Det er selskapene AviChina Industry & Technology Co Ltd og Bharat Electronics Ltd som Norges Bank har besluttet å utelukke fra Statens pensjonsfond utland. Ifølge Norges Bank er det «uakseptabel risiko for at selskapene selger våpen til en stat som benytter våpnene på måter som utgjør alvorlige og systematiske brudd på folkerettens regler». Bakgrunnen er salg av henholdsvis lette angrepsfly og annet militært materiell til militæret i Myanmar, skriver Norges Bank i en pressemelding. (NTB).
Les mer på NRK


Les mer om:
Bank, Statens, Myanmar, AviChina Industry, Co Ltd, Bharat Electronics Ltd, Norges Bank, NTB

Dele artikeln

Delningar
| Dele


Kommentera gärna

Liknende nyheter

Taggar: To selskaper, utelukkesfra , oljefondet
NRK - 09 feb 23 kl. 08:07

Norges Bank utelukket 13 selskaper fra oljefondet etter tilrådning fra Etikkrådet i 2022

I fjor utelukket Norges Bank 13 selskaper fra oljefondet. «Vi utelukker selskaper som bryter grunnleggende etiske normer ved sine produkter eller sin adferd. Ved å ikke investere i slike selskaper reduserer vi fondets eksponering for uakseptabel risiko», skriver NBIM i en rapport.

NRK - 28 apr 23 kl. 07:28

Oljefondet ber om statlig regulering av kunstig intelligens

Oljefondet-sjef Nikolai Tangen ber i et intervju med Financial Times regjeringer i hele verden om å innføre statlig regulering av kunstig intelligens. Slik regulering vil setter klare etiske retningslinjer for hvordan selskapene som oljefondet investerer i, bruker kunstig intelligens (KI). Nikolai Tangen sier til Financial Times at han mener reguleringen av KI er mangelfull i dag.

NRK - 30 jan 24 kl. 08:52

LO-topper krever nye regler for oljefondet

Flere LO-topper mener oljefondet profitterer på krigen i Israel og krever nye kriterier for hvor norske oljepenger kan være investert. Ved starten av fjoråret eide oljefondet aksjer for drøye 13 milliarder kroner i Israel. I tillegg hadde fondet israelske statslån på 4,7 milliarder kroner, skriver VG.

NRK - 30 mar 23 kl. 06:10

Oljefondet investerer fortsatt i selskaper knyttet til atomvåpen

Oljefondet skal ikke investere i selskaper involvert i produksjon av atomvåpen, men gjør det likevel, ifølge Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (Ican). Ifølge Ican er oljefondet til tross for egne retningslinjer inne på eiersiden i sju selskaper som kan knyttes til atomvåpen, blant dem amerikanske Raytheon og General Dynamics. Fondet har også en eierandel i franske Thales, et selskap som er involvert i produksjon av atomvåpen og leveringsplattformer for slike.

NRK - 07 feb 24 kl. 09:26

Oljefondet solgte seg ut av 86 selskaper i fjor

Oljefondet solgte seg ut av 86 selskaper som innebar risiko i 2023. Menneskerettigheter, klimaendringer og korrupsjon var de viktigste årsakene til salgene. Salgene er basert på vurdering av såkalt ESG-risiko, et uttrykk som står for det engelske «environment, society, governance.

NRK - 30 mar 23 kl. 14:45

Avdelingsleder i oljefondet saksøker Norges Bank

Avdelingsleder Elisabeth Daae i oljefondet saksøker sin arbeidsgiver for kjønnsdiskriminering og ulovlig oppsigelse og krever 16 millioner kroner. 12. april starter rettssaken mellom Daae og Norges Bank, skriver Dagens Næringsliv.

NRK - 30 maj 23 kl. 14:29

Oljefondet vil stemme mot rene mannlige styrer i japanske firma

Oljefondet vil ikke lenger godta rene, mannlige styrer i selskaper de investerer i Japan. Det skriver nyhetsbyrået AFP. Dette er noe de allerede gjør i europeiske og nordamerikanske selskaper, for å fremme likestilling og mangfold.

NRK - 13 jun 23 kl. 13:32

Ingen planer om nedsalg for pensjonsfondet

Statens Pensjonsfond Utland, også kalt Oljefondet, har investeringer i en rekke selskaper som Ukraina mener bidrar til å sponse Russland i krigen. NRK har spurt hvordan oljefondet forholder seg til dette. – Vi følger selvsagt med på situasjonen, men har per nå ingen planer om nedsalg, sier kommunikasjonsdirektør Marthe Skaar i Norges Bank Investment Management (NBIM) til NRK.

Klartale - 13 mar 23 kl. 11:52

Oljefondet har tapt penger

Oljefondet har investert i den amerikanske banken Silicon Valley Bank. Fondet har investert milliarder av kroner. Nå har banket kollapset.

Klartale - 28 okt 22 kl. 10:37

Oljefondet tapte 449 milliarder kroner

Oljefondet har tapt penger. Fondet er Norges sparepenger. Oljefondet ble laget for at pengene fra olje skulle vare lengst mulig.

Fler nyheter fra NRK

NRK - 1 time siden

Stordalen er på plass i retten

I dag startar rettssaka mellom Petter Stordalen og skattemyndigheitene. Staten krev fleire hundre millionar i ubetalt skatt frå hotelleigaren. Stordalen skal ha utnytta ein skattefordel han ikkje hadde rett på, via holdingselskapet Strawberry, ifølge staten.

NRK - 15 minutter siden

Kjønnsforskjellane aukar i høgare utdanning

Det er ein større andel kvinner enn menn med høgare utdanning i alle norske kommunar. Det viser Statistisk sentralbyrå (SSB) si årlege kartlegging av korleis det går med likestillinga i norske kommunar. – Vi ser at kjønnslikestillinga sakte går i rett retning, men i høgare utdanning ser vi at kjønnsforskjellane aukar, seier likestillingskoordinator Hanne Stangebye Arnesen i SSB (NTB).

NRK - 10 minutter siden

Uvêr i fjellet

Fylkesveg 50 Hol-Aurland er mellombels stengd. Årsaka er uvêr, melder Vegtrafikksentralen. Over Hardangervidda er det stengt for mindre køyretøy, men kolonnekøyring for store køyretøy..

NRK - 5 minutter siden

Fem personar drukna i februar

Så langt har 13 personar mista livet i drukningsulukker i Noreg i år, viser Redningsselskapet sin drukningsstatistikk. Det er fem fleire enn på same tid i fjor..

NRK - 30 minutter siden

Geolog vurderer rasfaren i Vaksdal

Langhelletunnelen og Bogatunnelen på E16 i Vaksdal blir stengd til klokka 10 etter steinspranget i dag tidleg. Vegtrafikksentralen opplyser at vegen ikkje blir opna før geolog har vurdert rasstaden og massane er fjerna. Det er ingen omkøyringsvegar..

NRK - 45 minutter siden

Ungarns statsminister skal møte Trump

Statsminister Viktor Orban skal møte USAs tidligere president Donald Trump i Florida fredag. Det opplyser en pressetalsperson for Orban til det statlige ungarske nyhetsbyrået MTI. Trump forsøker igjen å bli president, og for halvannen uke siden fikk han støtte fra den ungarske statsministeren.

NRK - 45 minutter siden

Egyptisk TV: Vesentlige framskritt mot våpenhvile

I samtaler i Kairo er det gjort vesentlige framskritt mot våpenhvile på Gazastripen, ifølge egyptisk TV. Også i helgen meldte egyptiske kilder om framgang i forhandlinger om våpenhvile og fangeutveksling mellom Israel og Hamas. (NTB).

NRK - 45 minutter siden

Fire omkom i storbrann i tysk eldrebolig

Minst fire personer omkom i en brann i en eldrebolig vest i Tyskland, ifølge tyske medier. Flere titalls er tatt hånd om av helsepersonell. Eldreboligen ligger i Bedburg-Hau, nær grensen til Nederland i delstaten Nordrhein-Westfalen.

NRK - 1 time siden

50 prosent mer vann i Akerselva i Oslo

Det renner mer vann i Akerselva nå. På grunn av regn og snøsmelting har Oslo kommune skrudd opp kranene for å slippe gjennom mer vann. Fredag ettermiddag ble vannføringen økt fra 10 kubikkmeter per sekund til 15 kubikkmeter per sekund, opplyser Vann- og avløpsetaten til NRK.

NRK - 1 time siden

Støre om Kong Harald: – Enkel beslutning

Søndag kveld kom Kong Harald hjem igjen til Norge, etter et par dager på sykehus i Malaysia. Der ble han hentet med et medisinsk evakueringsfly, sendt fra Norge. – Jeg tar ganske mange vanskelige beslutninger som statsminister, men denne avgjørelsen synes jeg var ganske enkel, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK mandag morgen.


Nyhetspressen i Sociala medier

Nyhetspressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknende Nyheter


Prenumerert på nyheter (RSS)

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.

Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com