NRK > Nyheter

Monday, 11 December, 00:47

NRK - 23 aug 23 kl. 14:34

India landet nær månens sørpol

India er de første til å klare å lande nær månens sørpol. Det skjer tre dager etter at Russland mislyktes da deres Luna-25 krasjet i månens overflate. Det ubemannede landingsfartøyet Vikram landet trygt. Målet er å utforske sørpolen, der det er håp om at menneskehetens første permanente base på månen kan opprettes. Dersom det er vannis i de dype kratrene, kan det også bli et springbrett for ekspedisjoner videre ut i verdensrommet.
Les mer på NRK


Les mer om:
Russland, Luna, Vikram, Narendra Modi, Sør-Afrika, Briks

Dele artikeln

Delningar
| Dele


Kommentera gärna

Liknende nyheter

Taggar: India, landet, nær, månens, sørpol
Klartale - 24 aug 23 kl. 13:00

India utforsker månens sørpol

India landet på månens sørpol onsdag ettermiddag. Det er første gang noen har klart å lande der. Månens sørpol er full av fjell og dype kratre.

Klartale - 23 aug 23 kl. 11:00

Det nye kappløpet om å lande på månen

Til nå er det bare tre land som har gjennomført en kontrollert landing på månen. Det er Russland, USA og Kina.Både India, Japan og Israel har tidligere forsøkt.

NRK - 23 aug 23 kl. 14:34

India landet på månens sørpol

Det indiske månefartøyet i Chandrayaan-3-toktet klarte som det første å lande på månens sørpol. Det skjer tre dager etter at Russland mislyktes da deres Luna-25 krasjet i månens overflate. Målet er å utforske sørpolen, der det er håp om at menneskehetens første permanente base på månen kan opprettes.

NRK - 25 aug 23 kl. 11:31

Japan klar til å sende opp månesonde – etter Indias suksess

Etter Indias historiske månelanding håper Japan nå å få sendt sitt romprogram på rett kurs med helgens oppskyting av Moon Sniper. Raketten skytes opp søndag med en sonde som forventes å nå månens overflate i løpet av fire til seks måneder. I tillegg har den med seg en røntgenbildesatellitt laget for å undersøke universets utvikling.

NRK - 06 aug 23 kl. 09:08

India nærmer seg månelanding

Det indiske månefartøyet Chandrayaan-3 har gått inn i månens bane og er i rute til å lande der om noen uker. India håper at fartøyet lander nær månens sørpol 23.–24.

NRK - 21 aug 23 kl. 16:44

India sier månefartøy fungerer perfekt

India sier at romfartøyet Chandrayaan-3 fortsatt fungerer perfekt, kort tid før det er ventet å lande på månens sørpol. India er ett av flere land som deltar i kappløpet om å finne is på månen. Det russiske månelandingsfartøyet Luna-25 krasjet på månen lørdag.

NRK - 23 aug 23 kl. 06:36

India kan bli historisk på månen

Den indiske romsonden Chandrayaan-3 er ventet å lande på månen onsdag. India kan bli historiske dersom det ambisiøse prosjektet lykkes. Det skriver BBC.

NRK - 20 aug 23 kl. 08:36

Russland sliter med månelanding – styrtet inn i månen

Russland har tilsynelatende utfordringer med sitt forsøk på å lande på månens sydpol. Med landingsfartøyet Luna-25 prøver de å slå India, som etter planen skal lande på månen 23. august.

NRK - 20 aug 23 kl. 08:36

Russisk romsonde styrtet inn i månen

Russland har tilsynelatende utfordringer med sitt forsøk på å lande på månens sydpol. Med landingsfartøyet Luna-25 prøver de å slå India, som etter planen skal lande på månen 23. august.

NRK - 24 aug 23 kl. 09:20

Indisk rover utforsker månen

India har begynt å utforske månens overflate med en rover torsdag, en dag etter at landet ble det første i verden som trygt landet et fartøy nær månens sørpol. Den sekshjulede, solcelledrevne roveren skal de neste to ukene kjøre rundt i det relativt ukartlagte området på månen og overføre bilder og vitenskapelig data til jorda..

Fler nyheter fra NRK

NRK - 1 time siden

Flere evakuerte seg selv da det brant i en boligblokk i Oslo

Politiet melder på X at nødetatene har rykket ut til en brann i en blokk på Hovseter i Oslo. Det brenner i en leilighet i fjerde etasje. – En del røyk i fellesområde/oppgang.

NRK - 1 time siden

Flere evakuert fra brann i boligblokk i Oslo

Politiet melder på X at nødetatene har rykket ut til en brann i en blokk på Hovseter i Oslo. Det brenner i en leilighet i fjerde etasje. – En del røyk i fellesområde/oppgang.

NRK - 1 time siden

FNs hovedforsamling stemmer trolig for nytt krav om våpenhvile i Gaza

FNs 193 medlemsland skal samles tirsdag, der et flertall trolig kommer til å stemme for et nytt krav om øyeblikkelig våpenhvile i Gaza, ifølge diplomater. Nyheten om at hovedforsamlingen skal tre sammen for en ny spesialsesjon, ble kjent etter at USA la ned veto i FNs sikkerhetsråd om et krav om umiddelbar humanitær våpenhvile mellom Israel og Hamas. Det er diplomater som søndag kveld opplyser til nyhetsbyrået Reuters om det forestående møtet.

NRK - 2 timer siden

Generalene som kriger i Sudan, skal være enige om å møtes

Generalene som leder hver sin militære styrke i krigen i Sudan, er enige om å møtes ansikt til ansikt, hevder den østafrikanske samarbeidsorganisasjonen IGAD. Møtet er ikke bekreftet av generalene Abdel-Fattah Burhan eller Mohammed Hamdan Dagalo. Burhan leder regjeringsstyrkene, og Dagalo leder den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF).

NRK - 2 timer siden

Nye klimaforpliktelser langt unna Paris-avtalens mål

På Cop 28 har en rekke land forpliktet seg til å kutte klimagassutslipp. Men lovnadene er kun en tredel av det som trengs for å holde tritt med Parisavtalen. Over hundre land har forpliktet seg til å tredoble produksjon av fornybar energi og doble energieffektivitet.

NRK - 2 timer siden

Minst 17 skadd i togkollisjon i Italia

Minst 17 mennesker er skadd i en togkollisjon i Italia, ifølge brannvesenet. Omstendighetene rundt søndagens ulykke er foreløpig ikke kjent..

NRK - 3 timer siden

Væpnet politi søker etter beboer etter husbrann

Bevæpnet politi og en hundepatrulje søker etter en beboer etter en husbrann i Bamble i Telemark søndag kveld. Politiet meldte først om hendelsen klokken 17.35 søndag ettermiddag.

NRK - 3 timer siden

Biden inviterer Zelenskyj til Det hvite hus

USAs president Joe Biden har invitert Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til et møte i Det hvite hus på tirsdag, ifølge en uttalelse. Det melder Reuters. Zelenskyj var søndag i Buenos Aires, der han deltok under innsettelsen av Argentinas nyvalgte president Javier Milei..

NRK - 3 timer siden

Væpnet aksjon i Bamble etter husbrann – søker etter beboer

Bevæpnet politi og en hundepatrulje søker etter en beboer etter en husbrann i Bamble i Telemark søndag kveld. Politiet meldte først om hendelsen klokken 17.35 søndag ettermiddag.

NRK - 6 timer siden

To drept i angrep mot Røde Kors-kolonne i Sudan

En kolonne fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ble angrepet i Sudans hovedstad Khartoum mens de evakuerte sivile søndag. To ble drept, melder ICRC. – ICRC er sjokkert og forferdet over et overlagt angrep på en humanitær kolonne i Khartoum søndag, skriver ICRC på X/Twitter.


Nyhetspressen i Sociala medier

Nyhetspressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknende Nyheter


Prenumerert på nyheter (RSS)

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.

Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com