NRK > Nyheter

Thursday, 06 October, 12:32

NRK - 17 aug 22 kl. 00:45

Estland fjerner sovjetiske minnesmerker

Estland fjerner minnesmerker fra Sovjet-tiden, skriver landets statsminister Kaja Kallas på Twitter. Monumentene er symboler på undertrykkelse og okkupasjon, mener hun. Hun skriver også at de bidrar til å øke den sosiale spenningen i landet, hvor nær en firedel av innbyggerne er russisktalende..
Les mer på NRK


Les mer om:
Sovjet, Kaja Kallas, Twitter

Dele artikeln

Delningar
| Dele


Kommentera gärna

Liknende nyheter

Taggar: Estland, fjerner, sovjetiske, minnesmerker
NRK - 04 aug 22 kl. 17:15

Estland fjerner alle minnesmerker fra sovjettiden

monumenter fra sovjettiden, sier statsminister Kaja Kallas. Ifølge Kallas er det fortsatt mellom 200 og 400 minnesmerker fra sovjettiden igjen den baltiske staten. – Nå er det bestemt.

NRK - 16 aug 22 kl. 19:42

Estland har fjernet sovjetisk krigsminnesmerke

Et sovjetisk minnesmerke over andre verdenskrig ble tirsdag fjernet fra den estiske byen Narva, nær grensen til Russland. Estland har besluttet å fjerne minnesmerker de anklager Russland bruker til å skape spenninger. – Vi må handle raskt for sikre offentlig ro og orden og indre sikkerhet, sier statsminister Kaja Kallas.

NRK - 25 aug 22 kl. 17:57

Latvia fjernet monument fra sovjettiden

Latvia har revet et monument fra sovjettiden som følge av Russlands krigføring i Ukraina. Det skjer til protester fra den russiske minoriteten i landet. Det 79 meter høye betongmonumentet ble reist i hovedstaden Riga i 1985 til minne om seieren over Nazi-Tyskland i andre verdenskrig.

NRK - 10 aug 22 kl. 18:39

Estland sier russiske helikopter krenket luftrom

Estland sier et russisk militærhelikopter krenket landets luftrom tirsdag. Russlands ambassadør er kalt inn på teppet for å forklare seg om hendelsen. – Estland anser dette for være en svært alvorlig og beklagelig hendelse, som er fullstendig uakseptabel, sier det estiske utenriksdepartementet.

NRK - 12 aug 22 kl. 09:36

Estland stenger grensene for russiske turister

Estland vil ikke lenger la russiske turister slippe inn i landet. Det er en konsekvens av krigen i Ukraina. Dermed blir en populær rute inn i Europa og resten av Schengenområdet stengt for russiske turister.

NRK - 18 aug 22 kl. 13:02

Estland utsatt for massivt dataangrep

Bedrifter og regjeringskontorer i Estland ble onsdag rammet av omfattende dataangrep. Det skjedde dagen etter at landet fjernet et sovjetisk krigsminnesmerke i byen Narva, nær grensen til Russland. Estland ble utsatt for de mest omfattende dataangrepene siden 2007, skriver IT-minister Luukas Kristjan Ilves på Twitter.

NRK - 26 aug 22 kl. 02:32

Kyiv vil fjerne russiske og sovjetiske gatenavn

Bykart over Ukrainas hovedstad Kyiv er i ferd med å bli utdatert. Ordfører Vitalij Klitsjko sier byen er i gang med å bytte ut russiske og sovjetiske navn på 95 gater og plasser. Alle gatene skal i stedet får ukrainske navn, inkludert en som skal oppkalles etter "Heltene fra Azov-regimentet", som lenge kjempet mot den russiske overmakten i Mariupol.

NRK - 23 jul 22 kl. 22:56

Baltikum: EU må gjøre mer for å hindre at Russland omskriver historien

Estland, Latvia og Litauen, sammen med Polen og Romania, har oppfordret EU til å gjøre mer for å motvirke en russisk omskrivning av historien. I et felles brev publisert fredag, oppfordret de fem østeuropeiske landene også EU til å ta en lederrolle i å bevare historiske minner og forhindre Russlands manipulering av fakta. – Russland har aldri fordømt forbrytelsene under Sovjettiden, og dets nåværende ledere støtter til og med entusiastisk opp om den sovjetiske arven, heter det i brevet.

NRK - 21 apr 22 kl. 13:08

Russland stenger baltiske konsulater

Russland stenger konsulatene til Latvia, Litauen og Estland i Russland, som svar på at de russiske konsulatene i Baltikum ble stengt tidligere denne måneden. Russlands utenriksdepartement sier at det har bestemt seg for å «trekke tilbake samtykke til aktivitet» for konsulatene i St. Petersburg i tillegg til Latvias konsulat og Estlands kontor i Pskov, en by nær grensa til Estland.

NRK - 03 jun 22 kl. 14:58

Estland: Statsråder kastet ut av regjeringen

Estland president Alar Karis har kastet flere statsråder fra regjeringen, melder Reuters. Det skal være statsminister Kaja Kallas som har bedt om at flere statsråder fra det andre partiet i koalisjonsregjeringen blir kastet. Kalas leder det borgerlige Reformpartiet og sitter i regjering med det venstreorienterte Senterpartiet.

Fler nyheter fra NRK

NRK - 15 minutter siden

ABE-reformen borte

Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreforma, som vart innført av tidlegare statsminister Erna Solberg, er ikkje lenger omtalt i budsjettdokumenta. Reforma gjekk ut på å krevje at offentleg sektor skulle vise omstillingsevne og -vilje. I budsjetta frå statsminister Solbergs regjeringar medførte den at offentlege verksemder måtte spare inn mellom 0,5 og 0,8 prosent på driftspostane årleg.

NRK - 15 minutter siden

Elbilforeningen: Tidenes verste elbilbudsjett

Det er ikke bare NAF som reagerer på elbilsatsingen i budsjettet. – Denne regjeringa går på diesel! Med forslag til statsbudsjett blir det dyrere å både kjøpe og bruke elbil.

NRK - 30 minutter siden

Frikortgrensa blir på 3040 kroner neste år

Egenandelstaket for helsetjenester blir på 3040 kroner neste år. Det betyr at man får frikort når man har betalt 3040 kroner i helseutgifter. I år er dette beløpet på 2921 kroner.

NRK - 30 minutter siden

0,75 prosent til bistand

Regjeringa vil bruke 0,75 prosent av brutto nasjonalinntekta (BNI) til bistand. Dermed er dei langt unna Stortinget sitt vedtak om å bruke 1 prosent av BNI på bistand. I budsjettet skriv dei at veksten i anslått brutto nasjonalinntekt er "eksepsjonelt høg".

NRK - 30 minutter siden

Foreslår 43 millioner til Nationaltheatret: – Lettet

Nationaltheatret-bygningen er i svært dårlig stand, og regjeringen tar sikte på at prosjektet skal gjennomføres med effektiv framdrift uten unødig opphold, skriver de i Statsbudsjettet. Direktør Marta Færevaag Hjelle er lettet over at teatret får 25 millioner til drift, samt 15 millioner til videre utgreing av hvordan teatret skal rehabiliteres. – Regjeringen har tatt ned forventingene våre, så man blir lettet for hva som helst.

NRK - 30 minutter siden

EU vedtar ny sanksjonspakke

EUs stats- og regjeringssjefer har formelt vedtatt en ny sanksjonspakke som reaksjon på Russlands annektering av områder i Sør- og Øst-Ukraina. Det bekrefter Det europeiske råd i en pressemelding torsdag. De nye sanksjonene innebærer blant annet pristak på russisk olje, forbud mot sjøtransport av russisk olje til tredjeland, samt forbud mot relaterte tjenester.

NRK - 30 minutter siden

Støre svarer på Erna Solbergs kritikk

Statsminister Jonas Gahr Støre tar regjeringens første statsbudsjett i forsvar. – Det er et stramt budsjett, slår Støre (Ap) fast overfor NTB. – Vi er i en tid der realiteten for mange er at selv om de får det samme neste år som de får nå, så vil de likevel ha mindre å rutte med fordi prisene stiger, sier statsministeren, som torsdag er i Praha for å delta på et felleseuropeisk toppmøte.

NRK - 30 minutter siden

Foreslår 10,6 millioner for å satse på lesing – Forleggerforeningen reagerer

Nordmenn leser færre bøker enn før, og regjeringen foreslår 10,6 millioner kroner til tiltak for å snu trenden. Summen skal ifølge forslaget fordeles på forskjellige organisasjoner som fremmer lesing. Blant annet får Språkrådet en økt bevilgning på 1 millioner kroner.

NRK - 45 minutter siden

Russland sier det er utenkelig at de ikke er del etterforskningen i gasslekkasjene

Russlands utenriksdepartement sier det er «utenkelig» at en etterforskning av lekkasjene i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 vil fortsette uten Russlands deltagelse, skriver Reuters. Utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova sier utestengelsen av Russland og Gazprom viste at Vesten hadde noe å skjule. President Vladimir Putin har tidligere anklaget USA og deres allierte for å utføre angrepet på rørledningene..

NRK - 30 minutter siden

10 000 flyktningar frå Ukraina

Regjeringa ventar det vil kome 10 000 flyktningar og fordrivne frå Ukraina til Noreg neste år. Samt 4 000 andre asylsøkarar. Men dei skriv at prognosane for 2023 er «svært usikre» Regjeringa foreslår å bruke 1,6 milliardar kroner av bistandsbudsjettet på flyktningar i Noreg.


Nyhetspressen i Sociala medier

Nyhetspressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknende Nyheter


Prenumerert på nyheter (RSS)

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.

Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com