NRK > Nyheter

Sunday, 10 December, 23:26

NRK - 30 jun 23 kl. 05:09

20 drept i etnisk konflikt i Kongo

Væpnede menn har denne uken drept minst 20 personer i en etnisk konflikt som har kostet flere hundre mennesker livet i Kongo, opplyser Human Rights Watch. Menneskerettsgruppen sier krigere fra Mobondo-militsen mandag angrep en buss med handelsfolk fra den etniske gruppen teke. Bussen ble stukket i brann i en landsby i regionen Kwamouth nordøst for hovedstaden Kinshasa. – Konflikten om land og tradisjonelle rettigheter brøt ut i 2022, og flere hundre er drept, sier gruppen, som har base i New York. – Den blusset opp og førte til omfattende vold etter at bønder, hovedsakelige fra folkegruppen yaka, avviste en økning i en tradisjonell betaling til teke-lederne, forteller HRW.
Les mer på NRK


Les mer om:
Kongo, Human Rights Watch, Mobondo, Kwamouth, Kinshasa, New York, HRW, NTB

Dele artikeln

Delningar
| Dele


Kommentera gärna

Liknende nyheter

Taggar: 20 drepti , etnisk, konflikti , Kongo
Klartale - 13 nov 23 kl. 06:00

Flykter i frykt med barna på slep

Barn og voksne røsker med seg det de klarer å bære. Med frykt i blikket flykter de for livet. 26.

NRK - 04 mar 23 kl. 11:37

M23-opprørerne i Kongo skal ha gått med på våpenhvile

M23-opprørerne i Kongo har ifølge Angolas president João Lourenço gått med på en våpenhvile som trer i kraft 7. mars. Lourenço har på vegne av Den afrikanske unionen (AU) meklet i konflikten mellom Kongo og Rwanda, som FN anklager for å støtte M23-opprørerne militært.

NRK - 24 sep 23 kl. 10:08

Etniske armenere vil forlate Nagorno-Karabakh

Grunnen skal være at etniske armenere i Nagorno-Karabakh ikke vil leve som en del av Aserbajdsjan, da de frykter etnisk rensing. Det fortalte lederen i utbryterregionen til Reuters søndag. Etnisk rensing ble i 1993 definert av FN-kommisjonen som «den planlagte og overlagte fjerningen av personer fra en bestemt etnisk gruppe fra et bestemt territorium, ved maktbruk eller trusler, for å gjøre området etnisk homogent».

NRK - 30 aug 23 kl. 22:09

Minst sju drept under protest mot FN-styrken i Kongo

Minst seks sivile og en politimann er drept under en demonstrasjon mot FN og andre utenlandske organisasjoner i Goma øst i Kongo. FNs fredsbevarende styrke i Kongo (Monusco) har siden i fjor gjentatte ganger blitt gjenstand for protester fordi de ikke makter å beskytte sivilbefolkningen mot voldelige militser. Onsdag ble det i utgangspunktet holdt en fredelig demonstrasjon utenfor Monusco-hovedkvarteret i Goma, men situasjonen tilspisset raskt.

NRK - 07 aug 23 kl. 18:06

Over 20 sivile drept av opprørere i Kongo

Minst 21 mennesker ble i helgen drept i angrep fra opprørsgrupper nordøst i Kongo, ifølge lokale talsmenn. Opprørsgruppen M23, som ifølge FN støttes av Rwanda, anklages for å stå bak et angrep mot landsbyen Bwito natt til søndag. Elleve sivile ble skutt og drept, og opprørerne plyndret og satte fyr på hus, forteller en talsmann for guvernøren i området.

NRK - 04 mar 23 kl. 14:17

Macron varsler straffetiltak hvis fredsprosessen i Kongo avspores

Frankrikes president Emmanuel Macron lover penger til de konfliktrammede områdene i det østlige Kongo. Under et besøk i Kongo kunngjorde Macron en hjelpepakke på 34 millioner euro. Macron advarer om straffetiltak mot dem som forsøker å spolere fredsprosessen.

NRK - 08 mar 23 kl. 16:22

Aktor ber om dødsstraff for drap på italiensk ambassadør i Kongo

Påtalemyndigheten i Kongo ber om dødsstraff i saken mot seks menn som er tiltalt for å ha drept Italias ambassadør i 2021. Påstanden om dødsstraff ble lagt fram i retten i hovedstaden Kinshasa onsdag. Kongo har i praksis stanset gjennomføringen av henrettelser siden 2003, men landets domstoler fortsetter å dømme personer til døden.

NRK - 07 apr 23 kl. 18:14

FN: Over 30 drept i IS-angrep i Kongo

Over 30 personer er drept i Ituri-provinsen i Kongo i angrep utført av opprørere tilknyttet IS, ifølge FN. Angrepene skjedde tidligere denne uken, opplyste FNs Kongo-styrke Monusco torsdag kveld. Monusco opplyser at styrken hadde mottatt informasjon om at drapene ble begått av militsgruppen Allierte demokratiske styrker (ADF) søndag og mandag i grenseområdet mellom territoriene Mambasa og Irumu.

NRK - 23 mar 23 kl. 19:48

Flere drept i militsangrep i Kongo

Minst 15 mennesker er drept i tre separate angrep i Kongo, opplyser lokale myndigheter torsdag. Medlemmer av militsgruppen Codeco gikk onsdag til angrep på en landsby i den urolige Ituri-provinsen. Her ble seks mennesker hakket i hjel med machete.

NRK - 30 mar 23 kl. 21:58

Over 1.300 mennesker drept av vold i Kongo på et halvt år

Siden oktober er minst 1.334 mennesker drept i den økende voldsbølgen øst i Kongo, blant dem over 107 barn, ifølge FNs menneskerettssjef. FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Turk, fordømmer voldsbølgen og omfanget av seksuell vold i konflikten.

Fler nyheter fra NRK

NRK - 30 minutter siden

FNs hovedforsamling stemmer trolig for nytt krav om våpenhvile i Gaza

FNs 193 medlemsland skal samles tirsdag, der et flertall trolig kommer til å stemme for et nytt krav om øyeblikkelig våpenhvile i Gaza, ifølge diplomater. Nyheten om at hovedforsamlingen skal tre sammen for en ny spesialsesjon, ble kjent etter at USA la ned veto i FNs sikkerhetsråd om et krav om umiddelbar humanitær våpenhvile mellom Israel og Hamas. Det er diplomater som søndag kveld opplyser til nyhetsbyrået Reuters om det forestående møtet.

NRK - 1 time siden

Generalene som kriger i Sudan, skal være enige om å møtes

Generalene som leder hver sin militære styrke i krigen i Sudan, er enige om å møtes ansikt til ansikt, hevder den østafrikanske samarbeidsorganisasjonen IGAD. Møtet er ikke bekreftet av generalene Abdel-Fattah Burhan eller Mohammed Hamdan Dagalo. Burhan leder regjeringsstyrkene, og Dagalo leder den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF).

NRK - 1 time siden

Nye klimaforpliktelser langt unna Paris-avtalens mål

På Cop 28 har en rekke land forpliktet seg til å kutte klimagassutslipp. Men lovnadene er kun en tredel av det som trengs for å holde tritt med Parisavtalen. Over hundre land har forpliktet seg til å tredoble produksjon av fornybar energi og doble energieffektivitet.

NRK - 1 time siden

Minst 17 skadd i togkollisjon i Italia

Minst 17 mennesker er skadd i en togkollisjon i Italia, ifølge brannvesenet. Omstendighetene rundt søndagens ulykke er foreløpig ikke kjent..

NRK - 2 timer siden

Væpnet politi søker etter beboer etter husbrann

Bevæpnet politi og en hundepatrulje søker etter en beboer etter en husbrann i Bamble i Telemark søndag kveld. Politiet meldte først om hendelsen klokken 17.35 søndag ettermiddag.

NRK - 2 timer siden

Biden inviterer Zelenskyj til Det hvite hus

USAs president Joe Biden har invitert Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til et møte i Det hvite hus på tirsdag, ifølge en uttalelse. Det melder Reuters. Zelenskyj var søndag i Buenos Aires, der han deltok under innsettelsen av Argentinas nyvalgte president Javier Milei..

NRK - 2 timer siden

Væpnet aksjon i Bamble etter husbrann – søker etter beboer

Bevæpnet politi og en hundepatrulje søker etter en beboer etter en husbrann i Bamble i Telemark søndag kveld. Politiet meldte først om hendelsen klokken 17.35 søndag ettermiddag.

NRK - 4 timer siden

To drept i angrep mot Røde Kors-kolonne i Sudan

En kolonne fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ble angrepet i Sudans hovedstad Khartoum mens de evakuerte sivile søndag. To ble drept, melder ICRC. – ICRC er sjokkert og forferdet over et overlagt angrep på en humanitær kolonne i Khartoum søndag, skriver ICRC på X/Twitter.

NRK - 2 timer siden

Minst tolv døde i gruvekollaps i Venezuela

En gullgruve har rast sammen sørøst i Venezuela, noe som har tatt livet av minst tolv mennesker, ifølge landets myndigheter. Hendelsen skjedde onsdag i delstaten Bolivar, som grenser til Brasil. Gruvearbeiderne ble begravet da et ras gikk i gruva, opplyser myndighetene søndag.

NRK - 2 timer siden

Hus overtent i Valldal på Sunnmøre

Et hus skal være overtent i Valldal i Fjord kommune på Sunnmøre. Det skriver politiet i Møre og Romsdal på X. Det skal være en mann som bor i huset.


Nyhetspressen i Sociala medier

Nyhetspressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknende Nyheter


Prenumerert på nyheter (RSS)

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.

Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com