Denne gule hytta på Skjeberg i Sarpsborg ble solgt for 520.000,
Denne gule hytta på Skjeberg i Sarpsborg ble solgt for 520.000, (Foto: Borg Eiendomsmegling)
– Det er nok mange som ikke ser på Sarpsborg og Fredrikstad som typiske kystkommuner, men vi har en stor, fin skjærgård og en nærhet til Sverige som gjør at mange synes det er attraktivt, sier daglig leder Frode Eriksen i Aktiv eiendomsmegling i Sarpsborg.

Han har for tiden Østfolds dyreste hytte til salgs på Søndre Karlsøy til 15 millioner kroner, hvilket også gjør den til en av landets ti dyreste i øyeblikket.

– Jeg solgte også en ifjor til 12 millioner kroner, sier Eriksen, som har flere på vei til over ti millioner.

– Om det er på Sørlandet eller i Sarpsborg-skjærgården, er det slik at de hyttene som har best beliggenhet, er de som prises høyest, sier Eriksen om hytta som ligger for seg selv ytterst på en holme.

Han tror det er mulig å få solgt hytter til den prisen i Sarpsborg, selv om det er på festet tomt.

Lavere priset

Tall fra eiendomsinformasjonstjenesten Ambita viser at det nok er endel som har oppdaget skjærgården i Østfold allerede. Kommunene Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler var inne på topp fem-listen over kystkommuner der det ble omsatt flest fritidseiendommer siste 12 måneder med tilsammen 323 hytter. Også foregående 12-månedersperiode hevdet de tre kommunene seg på omsetningstoppen med tilsammen 241 hytter. Snittprisen for hyttene som ble solgt i Sarpsborg siste 12 måneder var på 1,2 millioner kroner, mot 2,5 millioner i Fredrikstad og 2,3 millioner kroner på Hvaler.

– Vi ser at de mest populære hytteområdene befinner seg på Østlandet, og at det omsettes flest hytter der det er en relativt lav pris sammenlignet med områder hvor veksten i antall omsetninger er mer moderat, sier administrerende direktør Stig Seljeseth i Ambita.

Denne hytta på Karlsøy i Sarpsborg er til salgs med en prisantydning på fire millioner kroner.
Denne hytta på Karlsøy i Sarpsborg er til salgs med en prisantydning på fire millioner kroner. (Foto: Borg Eiendomsmegler)
Blant de dyreste sjøhyttekommunene siste 12 måneder var Nøtterøy og Tjøme i Vestfold rett over fjorden for Østfold med snittpriser på henholdsvis 6,5 og 5,25 millioner kroner. Seljeseth trekker særlig frem Sarpsborg og kystkommunen Hurum i Buskerud som grenser mot Akershus som kommuner med høy vekst i antall solgte hytter de siste årene.

– Disse kommunene har begge en sentral beliggenhet i forhold til de store byene på Østlandet, men fortsatt et rimelig prisnivå i forhold til mer etablerte hytteområder som for eksempel Tjøme, Nøtterøy og Hvaler, sier Seljeseth.

Innaskjærs

Ifølge eiendomsmegler og fagansvarlig Geir Inge Rangøy Johannessen i Borg Eiendomsmegling i Sarpsborg merker han stor forskjell i antall klikk på nettet om han i stedet for merkelappen «Sarpsborg» legger ut hytter under merkelappen «Hvaler» eller «Skjærhalden», som grenser opp mot Sarpsborg kommune.

– Det er vanvittig stor forskjell, folk vet ikke hvor fin skjærgården utenfor Sarpsborg og Fredrikstad er, sier Johannessen.

Han viser til at man på innsiden av Hvalerøyene, som ligger ytterst mot havet, kommer veldig i le for vær og vind.

– Du kan nesten kjøre innaskjærs helt til Göteborg. Det er jo nesten ikke hytter på sørsiden av Hvalerøyene ut mot havet. I gamle dager bygde de i le, på nordsiden av øyene. Rett innenfor der igjen er Sarpsborg og Fredrikstad med sørvendte hytter langs kommunegrensen, sier Johannessen.

Denne gule hytta på Skjeberg i Sarpsborg ble solgt for 520.000,
Denne gule hytta på Skjeberg i Sarpsborg ble solgt for 520.000, (Foto: Borg Eiendomsmegling)
Han trekker spesielt frem Karlsøyene i Sarpsborg som et populært hytteområde.

– Det er veldig flott skjærgård fra Larkollen helt til Göteborg med masse øyer, sier eiendomsmegleren.

Kort vei

Ifølge daglig leder Hanne Marie Tegneby i DNB Eiendom i Fredrikstad er kort reisevei et viktig krav også for dem som vil ha sjøhytte.

– Rundt 30 prosent av Norges befolkning bor i Stor-Oslo, da oppfyller Fredrikstad og Hvaler kravet til kort reisevei, sier Tegneby.

Les også:

Dyrest sjøhytte i vest

Markedsfører hytter ulovlig

Hvaler-hytter til 2,1 millioner  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.