Havforskningsinstituttet

Monday, 01 June, 18:47

Nyheter om Havforskningsinstituttet

Sortering: Relevans | Senaste
NRK - 29 May 20 kl. 18:38

110 millioner til forskningsskip

Regjeringen gir 110 millioner kroner til å bygge et nytt kyst-forskniningsfartøy, bekrefter Høyres Margunn Ebbesen. Fartøyet skal drive forskning og overvåking langs kysten, og skal brukes av Havforskningsinstituttet og Nord universitet..

NRK - 02 May 20 kl. 23:50

Dyreliv dør i Oslofjorden

Ærfugl dør, torsk og blåskjell forsvinner og nye arter tar over. Tall fra Havforskningsinstituttet viser at Oslofjorden nesten er tom for fisk. Nå prøver fagfolkene å finne ut hva som skjer med fjorden..

NRK - 30 Mar 20 kl. 08:24

Prøvde UV-lys mot lakselus

Forskere har undersøkt om ultrafiolette stråler ville hjelpe, men det gikk ikke helt som de hadde håpet, skriver Havforskningsinstituttet. Strålingen fungerte på lakselusens egg, men laksen ble «solbrent» og forsøket måtte avsluttes..

NRK - 26 Jan 20 kl. 13:51

Vinterbrennmanet skaper undring

Det har det vært uvanlig mange observasjoner av brennmaneter denne vinteren . – Et lite mysterium, skriver Havforskningsinstituttet. Instituttet har fått en rekke meldinger om observasjoner av disse dyrene langs sørvest-kysten, melder NTB..

VG - 26 Jan 20 kl. 13:40

Vinter-brennmaneter forundrer forskerne

Denne vinteren har det vært uvanlig mange observasjoner av brennmaneter. – Et lite mysterium, skriver Havforskningsinstituttet..

Aftenposten - 29 Jan 20 kl. 13:45

Miljømyndighetene vil flytte iskanten sørover – Oljedirektoratet stritter imot i hemmelig dragkamp

Iskanten avgjør hvor langt nord i Barentshavet oljeselskapene får slippe til. Norsk Polarinstitutt, Havforskningsinstituttet og Miljødirektoratet vil alle flytte iskanten langt sør – mens Oljedirektoratets hemmelige syn er at iskanten bør flyttes lenger nord..

NRK - 17 Jan 20 kl. 10:34

Vil fjerne 60 oppdrettsanlegg

Havforskningsinstituttet vil fjerne 60 oppdrettsanlegg på Vestlandet, fordi dei trur det vil hjelpe på utfordringane med lakselus, skriv Bergens Tidende. Forskingsdirektør Geir Lasse Taranger seier at dei vil halde på dei beste oppdrettsanlegga..

Aftenposten - 17 Jan 20 kl. 10:59

Vil ha 60 færre oppdretts­anlegg på Vestlandet

Havforskningsinstituttet foreslår å redusere antall oppdrettsanlegg på Vestlandet med opp til 60 anlegg, for å få bukt med de store problemene med lus, smittespredning og høye dødsrater i oppdrettsmerdene..

P4 - 10 Dec 19 kl. 05:51

150.000 rensefisk dør hver dag

150.000 rensefisk i oppdrettsnæringen dør hver dag. Det viser en rapport fra Havforskningsinstituttet, ifølge Dagens Næringsliv.

E24 - 09 Dec 19 kl. 17:19

Forskere frykter «svart svane» i oppdrettsnæringen: – Bruk av rensefisk mot lakselus gir høy risiko

Havforskningsinstituttet (HI) har valgt å fokusere på lakseoppdretternes bruk av rensefisk i årets risikorapport. – Situasjonen er kritisk, sier forskningsdirektøren..

NRK - 05 Dec 19 kl. 23:27

Vil ikke kalle det redningsaksjon

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen sier at hjelpen som er på vei mot Børge Ousland og Mike Horn, ikke er en redningsaksjon i tradisjonell forstand. Rederisjef i Havforskningsinstituttet Per Wilhelm Nieuwejaar regner det heller ikke som en nødssituasjon..

Aftenposten - 23 Nov 19 kl. 23:00

Kort sagt, søndag 24. november

Friskoler og Havforskningsinstituttet. Dette er dagens kortinnlegg!.

E24 - 05 Nov 19 kl. 22:39

Havforskningsinstituttet ber regjeringen droppe havvind utenfor Hammerfest

Av hensyn til sårbare økosystemer i havet anbefaler Havforskningsinstituttet regjeringen å droppe havvindprosjekter i sårbare områder, som utenfor Hammerfest..

NRK - 30 Oct 19 kl. 10:15

Bugde observert 43 ganger

Havforskningsinstituttet har fått inn 43 meldinger om observasjoner av haien brugde langs norskekysten. – Brugde er verdens nest største fisk, men vi vet dessverre altfor lite om haiarten, sier havforsker Claudia Junge ved Havforskningsinstituttet..

Aftenposten - 17 Nov 19 kl. 21:00

Havforskningsinstituttet kaster troverdigheten over bord. Hvorfor? | Christian Jørgensen og Katja Enberg

Oljestudie overser svakheter og advarsler. Havet og Norge fortjener bedre..

NRK - 30 Oct 19 kl. 10:15

Brugde observert 43 ganger

Havforskningsinstituttet har fått inn 43 meldinger om observasjoner av haien brugde langs norskekysten. – Brugde er verdens nest største fisk, men vi vet dessverre altfor lite om haiarten, sier havforsker Claudia Junge ved Havforskningsinstituttet..

NRK - 11 Nov 19 kl. 16:47

Kongekrabben sprer seg

Om ti år kan det være en fast bestand av kongekrabbe både i Lofoten, Vesterålen og ved Svalbard. Og innen 2050 kan krabben være kommet til Trøndelag. Det sier forskningssjef ved Havforskningsinstituttet Carsten Hvingel..

NRK - 11 Nov 19 kl. 09:51

Fant ukjent korallrev ved Stord

Forskere fra Havforskningsinstituttet har funnet et korallrev ved Bukkaskjeret på terskelen til Hardangerfjorden. Det strekker seg flere hundre meter i hver retning, og forskerne antar det er minst 4000 år gammelt..

NRK - 10 Nov 19 kl. 13:32

Kongekrabben brer seg vestover

Innen ti år vil bestanden ha nådd Svalbard, og innen 2050 når den Trøndelag, spår Havforskningsinstituttet. Årsaken er at krabben nå lever så langt vest at de atlantiske havstrømmene fører larvene både sørover og i retning Svalbard..

NRK - 05 Nov 19 kl. 23:47

Halvforskere mot havvind i nord

Av hensyn til sårbare økosystemer anbefaler Havforskningsinstituttet at havvind droppes i sårbare områder, som utenfor Hammerfest. Det skriver instituttet i sitt høringssvar til regjeringens forslag om å åpne noen havområder for vindkraft til havs..

P4 - 05 Nov 19 kl. 23:45

Fraråder havvind i sårbare områder

Havforskningsinstituttet anbefaler regjeringen å droppe havvindprosjekter i sårbare områder, som utenfor Hammerfest. Det kommer frem i høringssvaret til regjeringens forslag om å åpne enkelte havområder for havbaserte vindkraftanlegg. Instituttet begrunner anbefalingen blant annet med at det aktuelle området ligger inntil et av verdens nordligste korallrev..

P4 - 11 Oct 19 kl. 17:43

Sier nei til loddefiske

Det internasjonale råd for havforskning mener at det ikke bør fiskes lodde i Barentshavet i 2020. Det melder Havforskningsinstituttet. Bestanden ligger langt under grensa for å anbefale kvote til neste år..

Aftenposten - 01 Oct 19 kl. 19:50

Trump og Thunberg dro til New York på grunn av denne nordmannen. Her er det han lærte i arbeidet med klimarapporten.

Forsker ved Havforskningsinstituttet, Geir Ottersen, var én av hundre forfattere bak klimarapporten til FNs klimapanel. Han beskriver oppdagelsene som skremmende..

NRK - 01 Oct 19 kl. 20:26

Færre hummer i havet

Ny forskning fra Havforskningsinstituttet viser at til tross for restriksjoner, så forblir hummerbestanden rekordlav. 200 tonn hummer skal fanges langs norskekysten, og hummerfisket startet i dag..

P4 - 30 Sep 19 kl. 08:18

- Hvithaien kan komme til Norge

Den fryktede hvithaien kan nå finne veien til norskekysten. Det sier forsker ved Havforskningsinstituttet Øivind Bergh til ABC Nyheter. Det er gjort observasjoner av hvithai i britiske farvann tidligere.

P4 - 19 Sep 19 kl. 07:17

Økning i lakserømming

Nesten 300.000 laks har rømt fra norske oppdrettsanlegg hittil i år. Det er nesten en dobling fra hele 2018, viser tall fra Fiskeridirektoratet, som ser svært alvorlig på dette.

P4 - 17 Sep 19 kl. 06:12

Geléballmysteriet løst

Det store geléballmysteriet er løst. Sommeren for to år siden oppdaget dykkere langs vestlandskysten meterstore geléballer som «svevde» i sjøen, og ingen kunne forklare hva skapningene var. Men nå er forklaringen her.

P4 - 16 Sep 19 kl. 06:56

Nordmenn mest bekymret for plasten i havet

Ni av ti nordmenn er svært bekymret for plastavfallet i havet. Det viser en meningsmåling Opinion har utført på oppdrag for Universitetet i Bergen, Bergen kommune og Havforskningsinstituttet, skriver VG. På andreplass kommer forurensing av miljøet, at biologisk mangfold minker, mer ekstremvær, drivhuseffekten og at havnivået stiger..

P4 - 19 Aug 19 kl. 05:47

Tror torskeyngelen sulter ihjel

Forskere mener årsaken til torskekrisen i Skagerrak er kollaps i økosystemet, fordi det er blitt varmere. I sommer har det vært forbudt å fiske torsk i Oslofjorden og i Skagerak fordi torskestammen er truet. Forsker Tore Johannessen ved Havforskningsinstituttet sier til Aftenposten at næringsgrunnlaget for de yngste fiskene har kollapset.

NRK - 08 Jul 19 kl. 05:20

Mange maneter i Oslofjorden

Det kan bli mye maneter i vannet i sommer, melder forsker Tone Falkenhaug ved Havforskningsinstituttet. Årsaken er trolig at maneten har gode levekår etter en vinter med mye mat og kjølig vann..

P4 - 03 Jul 19 kl. 07:26

Maneter på vei

Manetene har nå kommet for fullt over store deler av norskekysten. For etter et manetfattig år i 2018 har Havforskingsinstituttet nå fått inn mange observasjoner av både brennmanet og glassmanet på Vestlandet, Sørvestlandet og Sørlandet. Tone Falkenhaug, forsker ved Havforskningsinstituttet, sier til Nationen at folk må følge med når de skal bade framover..

Dagbladet - 27 Jun 19 kl. 22:29

Frykter brennmanet-sommer

Havforskningsinstituttet får allerede inn rapporter om at det er så mange maneter i sjøen enkelte steder at det reduserer bademulighetene..

VG - 04 Jul 19 kl. 20:29

Mye brennmaneter observert langs kysten: – Tydeligvis hatt gode forhold

Havforskningsinstituttet har fått inn mange rapporter om mye brennmaneter langs kysten av Oslofjorden og Rogaland. – Normalt, sier forsker..

NRK - 28 Jun 19 kl. 12:31

Kraftig nedgang for torsk i Nordsjø

Torskebestanden i Nordsjøen er i dårlig forfatning. Kvoterådet reduseres derfor til 10.457 tonn, en reduksjon på 70 prosent fra i fjor, skriver Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

NRK - 28 Jun 19 kl. 12:31

Stor nedgang for torsk i Nordsjøen

Torskebestanden i Nordsjøen er i dårlig forfatning. Kvoterådet reduseres derfor til 10.457 tonn, en reduksjon på 70 prosent fra i fjor, skriver Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

P4 - 09 Jun 19 kl. 23:09

Død nise skylt på land

En død nise har skylt på land på Vaulen i Rogaland. Kadavaret ble funnet av mindreårige. Nisen hadde et synlig sår under øyet, og Havforskningsinstituttet mistenker at det har skyld i dødsfallet.

Dagbladet - 15 May 19 kl. 12:41

Havforskningsinstituttet anbefaler å fôre «spionhvalen»

Havforskningsinstituttet anbefaler at den såkalte «spionhvalen» i Hammerfest blir fôret dersom den ikke tar til seg mat på egen hånd..

NRK - 24 May 19 kl. 08:42

Vil dyrke tang og tare

Tang og tare kan bli en større del av norsk kosthold i fremtiden. Forskere ved Havforskningsinstituttet i Arendal skal finne ut hvilken arter som egner seg best. Forskerne skal se på fjærehinne, krusflik, søl, svartkluft, finger- og sukkertare..

NRK - 19 Feb 19 kl. 22:03

Røkkeskip har fått partner

Havforskningsinstituttet skal samarbeide med Røkke-selskapet REV Ocean, under leiing av Nina Jensen. I dag signerte dei to partane ein samarbeidsavtale. Dei skal hente inn prøver og samle kunnskap om havet..

NRK - 14 Dec 18 kl. 08:42

Vil kartlegge fiskens gener

Mattilsynet er svært positive til at Havforskningsinstituttet nå utvikler en metode for å kartlegge fiskens gener. Det skal avsløre juks i maten vi kjøper. Undersøkelser fra EU viser nemlig at mellom 30 og 50 prosent av fiskeprodukter er feilmerket..

NRK - 14 Dec 18 kl. 05:26

Skal avsløre juks med fiskemat

En ny analysemetode fra Havforskningsinstituttet skal avsløre juks med fiskemat. Ved hjelp av DNA skal de finne ut om for eksempel torsk er torsk. Undersøkelser i EU har vist at mellom 30 og 50 prosent av fiskeprodukter er feilmerket..

NRK - 25 Oct 18 kl. 12:18

Stillehavsøsters på Vestlandet

Havforskningsinstituttet melder at stillehavsøstersen er registrert på Vestlandet i sommer. Stillehavsøstersen er en invaderende art, og dermed uønsket i norsk natur. Et skandinavisk forskningsprosjekt planlegger felles strandrydding i Norden..

Hegnar.no - 18 Aug 18 kl. 19:26

Havforskningsinstituttet fraråder oljevirksomhet i Lofoten

Havforskningsinstituttet fraråder oljevirksomhet utenfor Lofoten i lys av nye funn av senskader på fisk fra egg som har overlevd oljesøl..

VG - 17 Aug 18 kl. 21:49

Fant senskader på fisk – fraråder oljeaktivitet i Lofoten

Fiskeegg som overlevde oljesøl kunne likevel utvikle senskader på kjeve og hjerte. Disse nye funnene fører nå til av Havforskningsinstituttet fraråder oljeaktivitet utenfor Lofoten..

Hegnar.no - 09 Aug 18 kl. 05:52

Blåskjellene forsvinner og dør

Havforskningsinstituttet har de siste årene fått mange henvendelser om blåskjell som forsvinner eller dør. .

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt