Havforskningsinstituttet

Wednesday, 16 October, 02:36

Nyheter om Havforskningsinstituttet

Sortering: Relevans | Senaste
P4 - 11 Oct 19 kl. 17:43

Sier nei til loddefiske

Det internasjonale råd for havforskning mener at det ikke bør fiskes lodde i Barentshavet i 2020. Det melder Havforskningsinstituttet. Bestanden ligger langt under grensa for å anbefale kvote til neste år..

Aftenposten - 01 Oct 19 kl. 19:50

Trump og Thunberg dro til New York på grunn av denne nordmannen. Her er det han lærte i arbeidet med klimarapporten.

Forsker ved Havforskningsinstituttet, Geir Ottersen, var én av hundre forfattere bak klimarapporten til FNs klimapanel. Han beskriver oppdagelsene som skremmende..

NRK - 01 Oct 19 kl. 20:26

Færre hummer i havet

Ny forskning fra Havforskningsinstituttet viser at til tross for restriksjoner, så forblir hummerbestanden rekordlav. 200 tonn hummer skal fanges langs norskekysten, og hummerfisket startet i dag..

P4 - 30 Sep 19 kl. 08:18

- Hvithaien kan komme til Norge

Den fryktede hvithaien kan nå finne veien til norskekysten. Det sier forsker ved Havforskningsinstituttet Øivind Bergh til ABC Nyheter. Det er gjort observasjoner av hvithai i britiske farvann tidligere.

P4 - 19 Sep 19 kl. 07:17

Økning i lakserømming

Nesten 300.000 laks har rømt fra norske oppdrettsanlegg hittil i år. Det er nesten en dobling fra hele 2018, viser tall fra Fiskeridirektoratet, som ser svært alvorlig på dette.

P4 - 17 Sep 19 kl. 06:12

Geléballmysteriet løst

Det store geléballmysteriet er løst. Sommeren for to år siden oppdaget dykkere langs vestlandskysten meterstore geléballer som «svevde» i sjøen, og ingen kunne forklare hva skapningene var. Men nå er forklaringen her.

P4 - 16 Sep 19 kl. 06:56

Nordmenn mest bekymret for plasten i havet

Ni av ti nordmenn er svært bekymret for plastavfallet i havet. Det viser en meningsmåling Opinion har utført på oppdrag for Universitetet i Bergen, Bergen kommune og Havforskningsinstituttet, skriver VG. På andreplass kommer forurensing av miljøet, at biologisk mangfold minker, mer ekstremvær, drivhuseffekten og at havnivået stiger..

P4 - 19 Aug 19 kl. 05:47

Tror torskeyngelen sulter ihjel

Forskere mener årsaken til torskekrisen i Skagerrak er kollaps i økosystemet, fordi det er blitt varmere. I sommer har det vært forbudt å fiske torsk i Oslofjorden og i Skagerak fordi torskestammen er truet. Forsker Tore Johannessen ved Havforskningsinstituttet sier til Aftenposten at næringsgrunnlaget for de yngste fiskene har kollapset.

NRK - 08 Jul 19 kl. 05:20

Mange maneter i Oslofjorden

Det kan bli mye maneter i vannet i sommer, melder forsker Tone Falkenhaug ved Havforskningsinstituttet. Årsaken er trolig at maneten har gode levekår etter en vinter med mye mat og kjølig vann..

P4 - 03 Jul 19 kl. 07:26

Maneter på vei

Manetene har nå kommet for fullt over store deler av norskekysten. For etter et manetfattig år i 2018 har Havforskingsinstituttet nå fått inn mange observasjoner av både brennmanet og glassmanet på Vestlandet, Sørvestlandet og Sørlandet. Tone Falkenhaug, forsker ved Havforskningsinstituttet, sier til Nationen at folk må følge med når de skal bade framover..

Dagbladet - 27 Jun 19 kl. 22:29

Frykter brennmanet-sommer

Havforskningsinstituttet får allerede inn rapporter om at det er så mange maneter i sjøen enkelte steder at det reduserer bademulighetene..

VG - 04 Jul 19 kl. 20:29

Mye brennmaneter observert langs kysten: – Tydeligvis hatt gode forhold

Havforskningsinstituttet har fått inn mange rapporter om mye brennmaneter langs kysten av Oslofjorden og Rogaland. – Normalt, sier forsker..

NRK - 28 Jun 19 kl. 12:31

Kraftig nedgang for torsk i Nordsjø

Torskebestanden i Nordsjøen er i dårlig forfatning. Kvoterådet reduseres derfor til 10.457 tonn, en reduksjon på 70 prosent fra i fjor, skriver Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

NRK - 28 Jun 19 kl. 12:31

Stor nedgang for torsk i Nordsjøen

Torskebestanden i Nordsjøen er i dårlig forfatning. Kvoterådet reduseres derfor til 10.457 tonn, en reduksjon på 70 prosent fra i fjor, skriver Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

P4 - 09 Jun 19 kl. 23:09

Død nise skylt på land

En død nise har skylt på land på Vaulen i Rogaland. Kadavaret ble funnet av mindreårige. Nisen hadde et synlig sår under øyet, og Havforskningsinstituttet mistenker at det har skyld i dødsfallet.

Dagbladet - 15 May 19 kl. 12:41

Havforskningsinstituttet anbefaler å fôre «spionhvalen»

Havforskningsinstituttet anbefaler at den såkalte «spionhvalen» i Hammerfest blir fôret dersom den ikke tar til seg mat på egen hånd..

NRK - 24 May 19 kl. 08:42

Vil dyrke tang og tare

Tang og tare kan bli en større del av norsk kosthold i fremtiden. Forskere ved Havforskningsinstituttet i Arendal skal finne ut hvilken arter som egner seg best. Forskerne skal se på fjærehinne, krusflik, søl, svartkluft, finger- og sukkertare..

NRK - 19 Feb 19 kl. 22:03

Røkkeskip har fått partner

Havforskningsinstituttet skal samarbeide med Røkke-selskapet REV Ocean, under leiing av Nina Jensen. I dag signerte dei to partane ein samarbeidsavtale. Dei skal hente inn prøver og samle kunnskap om havet..

NRK - 14 Dec 18 kl. 08:42

Vil kartlegge fiskens gener

Mattilsynet er svært positive til at Havforskningsinstituttet nå utvikler en metode for å kartlegge fiskens gener. Det skal avsløre juks i maten vi kjøper. Undersøkelser fra EU viser nemlig at mellom 30 og 50 prosent av fiskeprodukter er feilmerket..

NRK - 14 Dec 18 kl. 05:26

Skal avsløre juks med fiskemat

En ny analysemetode fra Havforskningsinstituttet skal avsløre juks med fiskemat. Ved hjelp av DNA skal de finne ut om for eksempel torsk er torsk. Undersøkelser i EU har vist at mellom 30 og 50 prosent av fiskeprodukter er feilmerket..

NRK - 25 Oct 18 kl. 12:18

Stillehavsøsters på Vestlandet

Havforskningsinstituttet melder at stillehavsøstersen er registrert på Vestlandet i sommer. Stillehavsøstersen er en invaderende art, og dermed uønsket i norsk natur. Et skandinavisk forskningsprosjekt planlegger felles strandrydding i Norden..

Hegnar.no - 18 Aug 18 kl. 19:26

Havforskningsinstituttet fraråder oljevirksomhet i Lofoten

Havforskningsinstituttet fraråder oljevirksomhet utenfor Lofoten i lys av nye funn av senskader på fisk fra egg som har overlevd oljesøl..

VG - 17 Aug 18 kl. 21:49

Fant senskader på fisk – fraråder oljeaktivitet i Lofoten

Fiskeegg som overlevde oljesøl kunne likevel utvikle senskader på kjeve og hjerte. Disse nye funnene fører nå til av Havforskningsinstituttet fraråder oljeaktivitet utenfor Lofoten..

Hegnar.no - 09 Aug 18 kl. 05:52

Blåskjellene forsvinner og dør

Havforskningsinstituttet har de siste årene fått mange henvendelser om blåskjell som forsvinner eller dør. .

E24 - 14 Jul 18 kl. 10:58

Nå skal droner finne fisk

Havforskningsinstituttet, Simrad og det norske oppstartselskapet Birdview samarbeider om å få droner til å gjøre en bedre jobb enn sonarene. .

NRK - 05 Jul 18 kl. 10:58

Friskmelder norsk laks

Havforskningsinstituttet ikke funnet spor av ulovlige legemidler eller miljøgifter over tillatte grenseverdier i norsk laks. I 2017 ble 13.000 fisk undersøkt.

Aftenposten - 29 Jun 18 kl. 13:08

Hvithai observert utenfor Mallorca

En fem meter lang hvithai er observert i nærheten av øya Cabrera utenfor Mallorca, opplyser det spanske Havforskningsinstituttet Alnitak..

NRK - 27 Jun 18 kl. 15:03

Dramatisk klimaskifte

Det nordlige Barentshavet skifter raskt fra arktisk til atlantisk klima. Det viser en studie gjort av havforsker Sigrid Lind ved Havforskningsinstituttet. – Klimaskiftet kan føre til at hele Barentshavet blir varig isfritt, sier Lind..

P4 - 09 Apr 18 kl. 10:09

Slår alarm om giftige krabber

Det giftige tungmetallet kadmium er funnet i fylte krabbeskjell og andre krabbeprodukter du får kjøpt i butikker over hele landet. Det viser analyser fra Havforskningsinstituttet, melder Dagbladet. I blandingsproduktene, som krabbeskjell og postei, blir det brukt både hvitt kjøtt fra klørne og brunt kjøtt fra skallet, og det er i brunkjøttet de høyeste forekomstene av kadmium er funnet..

NRK - 21 Mar 18 kl. 11:40

Lave nivåer av kvikksølv ved Fedje

Det er fremdeles lave nivåer av kvikksølv i sjømatprøver fra området rundt det tyske ubåtvraket ved Fedje i Hordaland. Det viser en ny rapport fra Havforskningsinstituttet, som nå har undersøkt langt flere fisk enn tidligere for kvikksølv..

P4 - 14 Mar 18 kl. 20:10

Sandberg reagerer på laksedød

- Det er svært bekymringsfullt at over 20 prosent av all oppdrettslaks i Norge dør før den blir mat. Det sier fiskeriminster Per Sandberg. 53 millioner oppdrettslaks døde i sjøen i fjor, viser tall NRK har hentet inn fra Havforskningsinstituttet.

P4 - 14 Mar 18 kl. 08:07

Over 20 prosent av oppdrettslaksen dør før den blir til mat

Over 20 prosent av all oppdrettslaks i Norge dør før den blir mat. Det viser tall NRK har hentet inn fra Havforskningsinstituttet. Samtidig er det enorme variasjoner i tapstallene.

Hegnar.no - 08 Feb 18 kl. 07:54

Miljøorganisasjoner kritiserer Aps plastforslag

Verdens naturfond (WWF) og Havforskningsinstituttet går ut mot Aps forslag om å ta i bruk offshorefartøyer for å samle opp plast i havet..

NRK - 25 Jan 18 kl. 09:53

Ingen lekkasje fra atomubåt

Det er ikke påvist radioaktive lekkasjer fra den russiske atomubåten K-159 som ligger på havbunnen ved utløpet av Murmanskfjorden. Det melder Havforskningsinstituttet etter rapporten fra et tokt i 2014 er ferdig. Ubåten sank i 2003..

NRK - 26 Oct 17 kl. 06:15

Fisket for mye leppefisk

Foreløpig er det fisket 26 millioner leppefisk. Det er over 8 millioner mer enn havforskerne har anbefalt. Det skriver Fiskeribladet.

Aftenposten - 12 Oct 17 kl. 19:00

Lakselus hindrer bærekraftig vekst | Sissel Rogne

Havforskningsinstituttet har utviklet modeller som grunnlag for kart over lakselusas utbredelse..

P4 - 09 Oct 17 kl. 15:12

100 millioner søppelbiter i Barentshavet

Det ligger over 100 millioner små og store søppelbiter på bunnen i Barentshavet. Til sammen antas søppelet å veie 23 000 tonn, opplyser Havforskningsinstituttet..

NRK - 03 Sep 17 kl. 15:18

Får flytte sammen i nybygg i Bergen

Regjeringen vil gå videre med planene om å la Havforskningsinstituttet, NIFES og Fiskeridirektoratet flytte sammen i et nybygg i Bergen. Statsminister Erna Solberg slapp den lille nyheten da hun søndag var på snarvisitt i hjembyen..

NRK - 01 Sep 17 kl. 14:38

Mystiske geléballer i sjøen

Dykkere langs vestlandskysten har rapportert om meterstore geléballer som «svever» i sjøen, melder NTB. Havforskningsinstituttet aner ikke hva det er og ber om hjelp. Instituttet henvender seg nå til det norske folk i håp om å løse mysteriet..

Hegnar.no - 20 Aug 17 kl. 07:55

Borch vil flytte Havforsknings­instituttet til Tromsø

Forslaget fra Troms Senterpartis førstekandidat Sandra Borch om å flytte Havforskningsinstituttet fra Bergen til Tromsø, slår ikke an i eget parti..

NRK - 04 Aug 17 kl. 07:40

Frykter for kysttorsken

Flere frykter kysttorsken vil lide om det ikke blir gjort reguleringer når det kommer til smugling av fisk ut av landet. Havforskningsinstituttet sier til NRK at det trolig er nettopp kysttorsken som ofte blir fisket av turist og fritidsfiskere..

NRK - 30 May 17 kl. 11:06

Gruveavfall påvirker fjorder lenge

Ifølge forskere ved Havforskningsinstituttet tar det mye lenger tid enn forventet før det biologiske livet i en fjord tar seg opp igjen etter dumping av gruveavfall. Jøssingfjorden i Rogaland er fortsatt preget etter dumping for nær 30 år siden..

NRK - 28 Mar 17 kl. 07:36

Fiskeri har forsøplet Barentshavet

Havforskningsinstituttet (IMR) har funnet opp mot seks tonn søppel per kvadratkilometer enkelte plasser i Barentshavet. Det meste er fra fiskeriaktivitet. Lene Buhl-Mortensen, seniorforsker ved IMR, sier resultatet er overraskende..

NRK - 28 Mar 17 kl. 17:35

Enorme søppelmengder i Barentshavet

Det er 155 kilo søppel per kvadratkilometer havbunn i Barentshavet og opptil 2 tonn per kvadratkilometer inn mot kysten. Det opplyser Havforskningsinstituttet etter å ha analysert videoopptak fra omtrent 1200 kilometer havbunn de siste 12 årene..

P4 - 30 Mar 17 kl. 06:10

Torsken mindre sårbar enn først antatt

Bestanden av skrei i havområdene utenfor Lofoten en mindre sårbar for oljeutslipp enn tidligere antatt. Selv et verst tenkelig utslipp vil ikke redusere bestanden med mer enn 12 prosent, viser en fersk rapport som blant andre Sintef og Havforskningsinstituttet står bak. Prosjektet har ifølge Aftenposten ikke vurdert effekten for hele økosystemet, kun hva oljeutslipp vil påføre av skader for skreien..

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt