FNs

Monday, 26 September, 18:22

Nyheter om FNs

Sortering: Relevans | Senaste
NRK - 03 sep 22 kl. 08:37

Russland venter på visum for hovedforsamling i FN

Russland sier de ikke har fått innvilget visum for den russiske delegasjonen som skal til FNs hovedforsamling senere i september. I et brev til FNs generalsekretær António Guterres uttrykker Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia bekymring for situasjonen. – Å utstede visum er vertslandets juridiske plikt, ikke en rettighet eller et privilegium, sier han.

NRK - 6 timer siden

USA ber FNs menneskerettsråd diskutere Kina

USA har bedt FNs menneskerettsråd om å diskutere kinesiske menneskerettsbrudd. Amerikanerne vil at debatten skal handle om menneskerettsbrudd mot den uiguriske minoriteten i Xinjiang-regionen. Nylig publiserte FN en rapport der granskere mener at Kinas behandling av den muslimske minoriteten kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten.

NRK - 20 sep 22 kl. 15:36

Guterres advarer internasjonale ledere

FNs generalsekretær António Guterres advarte internasjonale ledere da han snakket under åpningen av FNs hovedforsamling tirsdag, ifølge AFP. – En vinter med global misnøye er i horisonten, sa Guterres da han åpnet den årlige generalforsamlingen. Tirsdag startet FNs hovedforsamling i New York i USA, hvor blant annet statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt skal delta.

NRK - 19 sep 22 kl. 10:22

Støre på FNs høynivåuke – verdens viktigste møteplass

Verdens viktigste politiske møteplass, FNs høynivåuke, finner sted mellom 19.–24. september 2022.

NRK - 21 sep 22 kl. 23:37

Zelenskyj ber om at vetoretten til Russland blir fjernet

I en tale til FNs generalforsamling onsdag kveld krever Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj straffeforfølgelse mot Russland og deres aggresjon. –Det er begått en forbrytelse mot Ukraina og vi krever en rettferdig straff, sa Zelenskyj i en videotale onsdag kveld. Straffen bør omfatte utestengelse fra å stemme i internasjonale organer, og Russland bør fratas vetoretten i FNs sikkerhetsråd, uttalte presidenten.

NRK - 02 aug 22 kl. 21:42

Irans president trosser amerikanske sanksjoner

Irans president Ebrahim Raisi reiser neste måned til New York for å tale i FNs hovedforsamling, til tross for at han står på USAs sanksjonsliste. USA har siden november 2019 svartelistet en rekke iranske ledere, som de anklager for «medvirkning til alvorlige brudd på menneskerettighetene». Blant dem er president Ebrahim Raisi, som ifølge USA spilte en sentral rolle da Iran henrettet en rekke venstreorienterte i 1988.

NRK - 14 sep 22 kl. 04:42

Ber om mer samarbeid

Det trengs samarbeid og solidaritet for å håndtere utfordringene ved en verden som nå står i fare, mener FNs generalsekretær António Guterres. – Vi står overfor en verden i fare på tvers av vårt arbeid for å fremme fred, menneskerettigheter og bærekraftig utvikling, sa Guterres da han åpnet FNs hovedforsamling tirsdag. Han siktet da til konflikter og klimaendringer, «et ødelagt globalt finanssystem», fattigdom, ulikhet, sult og splittelse.

Klartale - 12 sep 22 kl. 14:20

50 millioner mennesker er fanget i moderne slaveri

50 millioner mennesker er fanget i enten tvangsarbeid eller tvangsekteskap. Det rapporterer Verdens-organisasjonen FN.FN har et mål om å utrydde alle former for moderne slaveri.

NRK - 12 sep 22 kl. 13:45

FN-rapport: 50 millioner mennesker fanget i moderne slaveri

50 millioner mennesker er fanget i tvangsarbeid eller tvangsekteskap, ifølge FN, som advarer om at antallet har økt kraftig de siste årene. FN har satt seg som å mål å utrydde alle former for moderne slaveri innen 2030, men i stedet har antallet mennesker i tvangsarbeid eller tvangsekteskap økt med 10 millioner mellom 2016 og 2021, ifølge en ny rapport. Rapporten er laget av FNs byråer for arbeid og migrasjon, sammen med organisasjonen Walk Free Foundation.

NRK - 10 sep 22 kl. 21:54

Guterres: Ødeleggelser uten sidestykke i Pakistan

FNs generalsekretær António Guterres sier han aldri har sett så store klimaødeleggelser som de Pakistan nå er utsatt for. Guterres er lørdag i det flomrammede landet. Opptil en tredel av Pakistan har stått under vann, og minst 1.

NRK - 08 sep 22 kl. 20:39

FNs generalsekretær: – Beundret verden over

FNs generalsekretær António Guterres uttrykker sorg over dronning Elizabeth's bortgang. – Hun ble beundret over hele verden for sitt lederskap og hengivenhet, skriver Guterres på Twitter. Han omtaler henne som en god venn av FN, som hadde en beroligende tilstedeværelse gjennom tiår med endring.

NRK - 07 sep 22 kl. 23:51

FN: Troverdige anklager om tvangsflyttede barn

FN mener at anklagene om at ukrainske barn er blitt tvangsflyttet til Russland og adoptert bort til russiske par, er troverdige. – Vi er bekymret for at russiske myndigheter har innført en forenklet prosedyre for å gi russisk statsborgerskap til barn uten omsorgspersoner, og at disse barna blir adoptert bort til russiske familier, sa Ilze Brands Kheris, leder for FNs menneskerettskontor i New York, til FNs sikkerhetsråd onsdag kveld. – Det har kommet troverdige anklager om tvangsoverføringer av barn uten voksenfølge til russisk-okkuperte områder eller til selve Russland, la hun til.

NRK - 07 sep 22 kl. 08:02

Russland ber IAEA om «forklaringar» etter kraftverksrapport

Russland har bede FNs atomkraftbyrå (IAEA) om «ytterlegare forklaringar» om rapporten byrået nyleg gav om situasjonen på Europas største kjernekraftverk i Zaporizjzja i Ukraina. Det skriv Reuters og refererer til det utanriksminister i Russland Sergej Lavrov skal ha sagt til det statlege russiske nyheitsbyrået Interfax. I ein rapport IAEA la fram for FNs tryggingsråd tysdag skriv atomkraftbyrået at dei er djupt bekymra over tilstanden ved kraftverket.

NRK - 11 aug 22 kl. 22:00

FNs atomenergisjef ber om å få inspisere ukrainsk kjernekraftverk

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Rafael Grossi sa til FNs sikkerheitsråd at byrået må få lov til å inspisera atomkraftverket ved Zaporizjzja, melder AFP. Grossi sa at angrepa ved atomkraftverket har utløyst ei alvorleg krise. Russland og Ukraina skuldar på kvarandre for angrepa ved kraftverket og i områda rundt dei siste dagane.

NRK - 03 sep 22 kl. 04:45

Juntaen i Mali avviser FN-anklager

FNs anklager om en massakre på sivile er partisk og mangler håndfaste bevis, sa juntaen i Mail fredag. Minst 50 sivile ble drept og hundrevis arrestert i det sentrale Mali 19. april under en operasjon av hæren og utenlandsk personell, heter det i en rapport fra FNs fredsbevarende styrke (Minusma) i Mali, som ble publisert onsdag.

NRK - 9 timer siden

Blinken med kraftig atomadvarsel til Russland

USAs utenriksminister Antony Blinken bekreftet i et intervju søndag at USA i private kanaler har advart Russland mot å starte en atomkrig. – Vi har vært veldig tydelige overfor Russland både offentlig og privat. De må stanse den åpne praten om atomvåpen, sa Blinken til CBC News på sidelinjen av FNs hovedforsamling.

NRK - 02 sep 22 kl. 21:03

Guterres sjokkert over attentatet på Argentinas visepresident

FNs generalsekretær António Guterres er sjokkert over attentatet mot Argentinas visepresident Cristina Kirchner, som torsdag fikk en pistol rettet mot hodet. En vænet mann stormet bort til Kirchner da hun var i ferd med å sette seg inn i en bil i Buenos Aires. – En mann rettet en pistol mot hodet hennes og trakk av, sier president Alberto Fernández.

Dagbladet - Igår: 17:47

-Voldtar og torturerer barn

Russiske soldater har torturert og voldtatt barn helt ned til fire år. Det kommer fram i en ny rapport fra FNs Ukraina-granskning..

NRK - 01 sep 22 kl. 22:58

Huitfeldt ber Kina respektere menneskerettighetene

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) sier situasjonen i Kinas Xinjiang-provins er svært bekymringsfull og ber landet respektere menneskerettighetene. FNs høykommissær for menneskerettigheter konkluderer i en fersk rapport med at behandlingen av den muslimske uigur-minoriteten i Kinas Xinjiang-provins kan være en forbrytelse mot menneskeheten. – Vi har etterlyst rapporten fra FNs høykommissær for menneskerettigheter i lang tid og ønsker den velkommen, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Dagbladet - Igår: 03:15

Kraftig advarsel: - Vil bli knust

I sin tale til FNs hovedforsamling kom Kinas utenriksminister Wang Yi med nok en advarsel om Taiwan..

NRK - Igår: 23:03

Lavrov hevder ar Russland ikke hadde noe valg

Utenriksminister Sergej Lavrov forsvarer fra FNs talerstol Russlands krig i Ukraina og hevder at Moskva hadde ikke noe annet valg enn å gripe inn militært. Da Lavrov talte i hovedforsamlingen lørdag, var hans sentrale påstand som følger: Det er USA og dets allierte – ikke Russland, slik de hevder – som på aggressivt vis undergraver det internasjonale systemet FN representerer. Dag etter dag er Russland blitt møtt med kraftig fordømmelse på den årlige høynivåuka i FN som følge av invasjonen av Ukraina.

NRK - Igår: 19:24

Kina med kraftig Taiwan-advarsel i FN

Kina vil ta kraftig grep for å forhindre enhver ekstern støtte til uavhengighet for Taiwan, sier utenriksminister Wang Yi i FNs hovedforsamling. I sin tale lørdag advarte Wang utenlandske aktører mot innblanding i Taiwan. – Vi må besluttsomt bekjempe aktiviteter knyttet til separatister som vil ha uavhengighet for Taiwan, og vi må ta de mest kraftfulle skritt for å motsette oss ekstern innblanding, sa utenriksministeren.

Klartale - 01 sep 22 kl. 11:15

FN mener Kina bryter menneskerettigheter i Xinjiang

Regionen Xinjiang ligger lengst nordvest i Kina. Mange av de som bor der er muslimer, og mange er også fra folkegruppen uigurer.De siste årene har flere anklaget Kina for å bryte menneskerettigheter i denne regionen.

NRK - I førrgår: 08:15

FN: 1.300 politiske fanger i Belarus

Nær 1.300 personer er politiske fanger i Belarus. FN sier menneskerettighetssituasjonen i landet forverrer seg.

Aftenposten - I førrgår: 06:30

Menn som hater kvinner

Masha Amini ble slått ihjel av moralpolitiet for å vise en flik av håret. Samtidig sitter Iran i FNs kvinnekommisjon..

NRK - I førrgår: 21:35

FN: Australia har ikke beskyttet urfolk nok mot klimaendringer

Australia har i for lang tid unnlatt å iverksette tilstrekkelige tiltak for å beskytte urfolksstammene mot virkningene av klimaendringer, fastslo FN fredag. FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) besluttet derfor at australske myndigheter er forpliktet til å gi kompensasjon for skadene som er påført urfolkene. Avgjørelsen kommer etter at åtte av urfolksstammene på Torresstredet, som ligger mellom Australia og Ny-Guinea, klaget australske myndigheter inn for komiteen.

NRK - I førrgår: 21:27

Blinken ber Kina sikre fred og stabilitet med Taiwan

USAs utenriksminister Antony Blinken ber Kina jobbe for fred og stabilitet med Taiwan. Det er avgjørende for regional og global sikkerhet, mener han. Blinken var fredag i et lengre møte med sin kinesiske kollega, Kinas utenriksminister Wang Yi, på sidelinjen av FNs hovedforsamling i New York.

NRK - 23 sep 22 kl. 17:20

FN advarer verden om matkrisen

Verden står overfor «en perfekt storm på toppen av en annen perfekt storm» med matkrisen og Ukraina-krigen, sier leder David Beasley for FNs matprogram (WFP). Han oppfordrer derfor givere, særskilt Gulf-statene og milliardærer, til å gi deler av overskuddet sitt for å løse forskyvningstrøbbel på gjødsel, og hindre omfattende matmangel neste år. – Ellers vil det bli kaos over hele verden, sa Beasley i et intervju med AP fredag.

NRK - 23 sep 22 kl. 14:45

Ukraina og Kinas utenriksministre møttes i New York

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kubela møtte sin kinesiske kollega Wang Yi på sidelinjen under FNs høynivåuke i New York. Det kinesiske utenriksdepartementet opplyste fredag at torsdagens møte var det første mellom de to siden Russlands invasjon av Ukraina i februar – selv om de har hatt to telefonsamtaler siden da. Under møtet skal Wang ha sagt til Kuleba at suvereniteten og den territorielle integriteten til alle land må respekteres.

NRK - 31 aug 22 kl. 03:38

Nyhetsbyrå: Zelenskyj drar kanskje til FN-møte i New York

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kan komme til å delta fysisk under FNs hovedforsamling i New York i september, får Nyhetsbyrået DPA opplyst av diplomatkilder. Kilder i Sikkerhetsrådet bekrefter til DPA at Ukrainas delegasjon planlegger for at Zelenskyj skal delta på det årlige møtet mellom FNs statsledere og regjeringer. De understreker imidlertid at enhver reise Zelenskyj utgir seg på, kan være livsfarlig.

NRK - 31 aug 22 kl. 00:32

FNs generalskretær om Gorbatsjov

Mikhail Gorbatsjov var en unik statsmann som endret historiens gang, sier FNs generalsekretær António Guterres. – Jeg ble svært trist da jeg fikk vite om Mikhail Gorbatsjovs bortgang. Han var en unik statsmann som endret historiens kurs, sier Guterres i en uttalelse tirsdag kveld.

NRK - 23 sep 22 kl. 06:28

Australia: Tidkrevende å reparere forholdet til Kina

Det skjøre forholdet mellom Australia og Kina vil bli en tidkrevende oppgave å reparere, mener Australias utenriksminister. Penny Wong kommer med beskrivelsen etter et sjeldent møte med sin kinesiske motpart Wang Yi under FNs høynivåuke i New York torsdag. – Jeg tror det blir en lang vei å gå der begge parter må ta mange skritt for å gjøre forholdet mer stabilt, sier hun.

NRK - 23 sep 22 kl. 05:56

Europeiske biler får nytt liv i Afrika – til en helsemessig høy pris

Over en firedel av bruktbiler eksportert mellom 2015 og 2020 havnet på det afrikanske kontinentet. Det er gamle, forurensende og ofte farlige biler. En rapport fra FNs miljøprogram (UNEP) i 2021, viser at de fleste kjøretøyene som eksporterer til utviklingsland er gamle, potensielle farlige, lite energieffektive og forurensende.

NRK - 23 sep 22 kl. 04:05

OSSE-rapport: Undertrykkelse i Russland når nye høyder

Den russiske stats åpner forfølgelse av sivilsamfunnet har nådd nye høyder, ifølge en rapport fra OSSE. Undertrykkelse av opposisjon, medier og uavhengige organisasjoner har nådd nye høyder de siste månedene etter at Russland startet krigen mot Ukraina, står det i rapporten, utarbeidet av den tyske tyske Angelika Nußberger. Nußberger ble engasjert av 38 av de 57 medlemslandene i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i juli i år for å utarbeide en rapport om menneskerettigheter, rettsregler og demokrati i Russland.

NRK - 22 sep 22 kl. 19:59

Irans president nektet å snakke med journalist uten hijab

Irans president Ebrahim Raisi brøt en intervjuavtale med en CNN-journalisten Christiane Amanpour i New York – fordi hun ikke dekket til håret. En av Raisis medarbeidere ba henne dekke til håret før de skulle møtes. – Jeg takket høflig nei.

NRK - 22 sep 22 kl. 19:20

Blinken maner til prinsippfasthet i FN

Putin oppløser den internasjonale ordenen, sa USAs utenriksminister Antony Blinken i FN i torsdagens møte i FNs sikkerhetsråd. – Vi kan ikke og vil ikke la president Putin slippe unna med dette. Verdensordenen som vi har bygget opp i denne salen, river Russland nå i stykker foran øynene våre, sa han.

Dagbladet - 22 sep 22 kl. 18:08

Lavrov droppet starten av møtet

Ifølge Dagbladets opplysninger, benyttet Russlands utenriksminister Sergej Lavrov seg av et velkjent russisk triks under møtet i FNs sikkerhetsråd torsdag..

NRK - 22 sep 22 kl. 18:06

Lavrov gikk til motangrep i Sikkerhetesrådet

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov var ikke særlig mottakelig for kritikken fra de vestlige landene i FN torsdag. På et møte i FNs sikkerhetsråd hvor temaet var krigen og straffrihet i Ukraina, kom flere av landene, deriblant USA og Norge, med kraftig kritikk mot Russland og anklaget dem for en rekke menneskerettighetsbrudd i Ukraina. – USA og deres allierte dekker med støtte fra internasjonale menneskerettighetsbyråer over forbrytelsene til Kyiv-regimet, svarte Lavrov i sin tale..

NRK - 22 sep 22 kl. 18:06

Lavrov gikk til motangrep i Sikkerhetsrådet

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov var ikke særlig mottakelig for kritikken fra de vestlige landene i FN torsdag. På et møte i FNs sikkerhetsråd hvor temaet var krigen og straffrihet i Ukraina, kom flere av landene, deriblant USA og Norge, med kraftig kritikk mot Russland og anklaget dem for en rekke menneskerettighetsbrudd i Ukraina. – USA og deres allierte dekker over forbrytelsene til Kyiv-regimet, svarte Lavrov i sin tale..

Dagbladet - 22 sep 22 kl. 18:08

- Vet hva han gjør

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tok plass omkring en time etter at møtet i FNs sikkerhetsråd hadde begynt. Deretter forlot han møtet like etter å ha holdt sitt eget innlegg. Statsminister Støre sier til Dagbladet at Lavrov vet hva han gjør..

NRK - 22 sep 22 kl. 17:36

Støre langet ut mot Russland fra talerstolen i FN: – De startet krigen, nå må de stoppe den

Krigen i Ukraina er ikke bare en katastrofe for ukrainere og russere, men for hele verden, mener statsminister Jonas Gahr Støre, som ber Russland avslutte krigen umiddelbart. Torsdag deltok han på et møte i FNs sikkerhetsråd hvor temaet var krigen og straffrihet i Ukraina. – Russlands angrepskrig mot Ukraina utgjør et grovt brudd på folkeretten, inkludert FN-pakten.

Dagbladet - 22 sep 22 kl. 16:33

Vil ikke være nær Lavrov

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba vil ikke være i nærheten av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under det pågående møtet i FNs sikkerhetsråd..

VG - 22 sep 22 kl. 16:35

Russland langer ut mot Vesten - med Ukraina i rommet

NEW YORK/OSLO (VG) Med Ukraina, Norge og USA blant tilhørerne sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag kveld at påstandene om russiske krigsforbrytelser i Ukraina er vestlig propaganda..

VG - 22 sep 22 kl. 16:35

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov langet ut mot Vesten - så stakk han

NEW YORK/OSLO (VG) Med Ukraina blant tilhørerne sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag at påstandene om russiske krigsforbrytelser i Ukraina er vestlig propaganda. Deretter forlot han rommet før møtet var over..

Klartale - 22 sep 22 kl. 09:48

Flere demonstranter drept i Iran

Mahsa Amini døde på sykehus i Iran forrige uke. Hun ble arrestert fordi hun ikke hadde hijaben på «riktig». Øyevitner sier hun ble banket opp av politiet.

Les mer

Taggar
Personer

Abonner på nyheter (RSS)

Følj søkningen via rss

Med RSS er det enklere å følge nyhetene. Nyhetene lastes automatisk ned til din nyhetsleser og du trenger ikke gå inn på Nyhetspressen.com.
Om oss

Nyhetspressen är en norsk nyhetsportal og nyhetssøkmotor som automatiskt finner de mest delte og aktuelle nyhetene. Välkommen!

Kontakt

contact@nyhetspressen.com