NATO og INF-avtalen

Vil ha Kina med på atomavtale

NATO bør jobbe for å få både Russland, USA og Kina med i en ny nedrustningsavtale, mener forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. - Vi må unngå et nytt atomvåpenkappløp, sier han.

REDDE INF-AVTALEN: - Det viktigste for NATOs forsvarsministre som møtes i Brussel denne uka, er drøfte hvordan atomnedrustningsavtalen kan reforhandles og utvides til omfatte flere atommakter. Norge har brukt sine kanaler for å holde dialog med Russland, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Her sammen med statsminister Erna Solberg på Rena leir. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REDDE INF-AVTALEN: - Det viktigste for NATOs forsvarsministre som møtes i Brussel denne uka, er drøfte hvordan atomnedrustningsavtalen kan reforhandles og utvides til omfatte flere atommakter. Norge har brukt sine kanaler for å holde dialog med Russland, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Her sammen med statsminister Erna Solberg på Rena leir. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hva skjer etter 2. august, når avtalen mellom Russland og USA om forbud mot atomraketter, INF-avtalen, går ut? Hva bør NATO gjøre?

Det er ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) den viktigste saken NATO må drøfte nå. Onsdag og torsdag møtes alliansens forsvarsministre i Brussel.

- Uten en slik avtale, kan vi få et nytt atomvåpenkappløp. Det vil vi ikke ha, sier Bakke-Jensen til Dagbladet.

USA har sagt opp avtalen fra 1987, som USA med støtte fra NATO mener Russland har brutt lenge. NATO-sjef Jens Stoltenberg har sagt at NATO vil ta nødvendige beslutninger for å sikre de alliertes trygghet.

Uten atomavtale

NATO-sjef Jens Stoltenberg og andre ledere i NATO-landene har gjentatte ganger appellert til Russland om å respektere avtalen, uten at det har hjulpet.

2. august vil verden være uten en avtale mot utplassering og bruk av mellomdistanseraketter med atomvåpen.

- Vi har støttet USA i å si opp avtalen når Russland ikke overholder den. Et av Russlands ankepunkter er at en avtale som bare omfatter USA og Russland vil de ikke være med på. Det er jo andre land, først og fremst Kina, som har atomvåpen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.