Verden

Mener at Vesten må være klar til å slåss mot Putin

Polen kjøper kampfly fra Sør-Korea. Mens ekspert mener Putin på tas i Ukraina for å redde Europa.

I 2023 kommer nye kampfly til Polen. Naboen til Ukraina har store planer. De ruster opp forsvaret. Og Sør-Korea skaffer dem det de trenger.

For hva har russisk president Vladimir Putin tenkt å gjøre?

Det er vanskelig å vite. Russland vil fjerne regjeringen i Ukraina. Det sa Sergej Lavrov nylig. Han er russisk utenriksminister.

Russland angrep Ukraina 24. februar. Siden har krigen herjet mellom de to landene. Det skaper både uro og krise. Ukraina produserer for eksempel mye korn. Og dette kornet skal ut til verden for å hindre sult. En avtale skulle sikre at kornet kom ut. Men allerede dagen etter angrep Russland en viktig havn i byen Odesa.

– Vi kan ikke stole på et ord Putin sier, raste Liz Truss. Hun er britenes utenriksminister.

Tyskland merker også konflikten mellom Vesten og Russland. Tyskerne trenger russisk gass. Men Russland kutter i gassen og sier det er vedlikehold.

Russiske Boris Bondarev er bekymret. Han protesterer mot krigen i Ukraina. Vesten må være forberedt på krig mot Putin, sier han.

Vesten må hjelpe Ukraina til å vinne. Flere mener det samme som ham.

– Jeg er enig i at Europas framtid avgjøres i dag i Ukraina. Og Natos framtid, sier Katarzyna Zysk til nyhetsbyrået NTB. Hun er professor ved Institutt for forsvarsstudier. Nato er Vestens forsvars-samarbeid.

– Vesten må være forberedt, sier hun. Professoren snakker om en mulig krig med Putins Russland.

Belarus og Russland er partnere. Presidenten i Belarus sier at krigen i Ukraina må stoppe. Slik kan de stoppe en mulig krig med atomvåpen.

– Vi må komme til enighet. Vi må få slutt på dette rotet, sier Aleksandr Lukasjenko til nyhetsbyrået AFP.

I 2014 tok Russland halvøya Krim fra Ukraina. Nå kontrollerer de i tillegg deler av landet. Russland og Ukraina var en gang en del av Sovjetunionen. Det var også flere andre land i Øst-Europa.

Putin kan ville ta enda flere områder. Hvis han får fortsette, sier Zysk.

– Derfor må Russland stoppes, sier hun. Han må tape i Ukraina.

Vesten har støttet Ukraina med våpen. Men fortsatt er Russland sterkere militært. Likevel møter de sterk motstand fra ukrainerne. Konflikten kan vare lenge.

---

Fakta: Krig i Ukraina

  • Russland og Ukraina er i krig.
  • Flere sier at Vesten må stoppe Russland. De må tape krigen i Ukraina.
  • Russland kan ville ta mer land, frykter ekspert.

---



Siste utgave

På forsiden nå