Verden

Venezia vil ha turistene tilbake

Duene på Markusplassen i Venezia er borte. Det er ingen turister til å mate dem, så hvorfor skulle de slå seg ned der?

Turistene fra utlandet har forlatt en av Italias mest elskede byer. De er jaget bort av korona-viruset. Nå vil mange av innbyggerne at de kommer tilbake. Tidligere syntes de det kunne bli litt vel trangt om plassen.

– Uten turistene er Venezia en død by. Det sier Mauro Sambo (66), som er gondolfører. Han har jobbet på byens kanaler siden 1975.

På Canal Grande er det helt stille. Langs kanalene er alt stengt. Luksushoteller og kulturbygninger har lemmer foran vinduene. Kun noen få vannbusser – vaporetti – er fortsatt i drift. De frakter folk mellom Venezia og øyene rundt.

Turismen er viktig i Italia. Men Venezia er enda mer avhengig av turisme enn resten av landet. Hele 65 prosent av byens befolkning jobber med turisme. Det sier turistsjef Paola Mar.

– Vi har flest utenlandske turister i Venezia. De utgjør 85 prosent av de som kommer på besøk. Derfor merker vi følgene av korona-viruset ekstra godt her i byen, sier Mar.

I forrige uke ba EU medlemslandene om å gjenåpne grensene. Dette for å hindre at turistsektoren bryter sammen.

– Vi har overlevd krig, og dette er en krig, sier Franscesco Pecin (47). Han er entreprenør i byggebransjen.

– Vi kommer til å komme gjennom det, takket være vår forretningssans, legger han til.

Stadig færre venetianere er «ektefødte» venetianere. Byens bygninger er blitt til hoteller og AirBnB-boliger. Likevel, mener Pecin at byen trenger turistene sårt.

Enrico Facchetti (61) som går tur med hunden ved Markuskirken, er enig. Han pleide å være gullsmed.

– Byens økonomi er basert på turisme. Kanskje det er en feil, men vi har ikke noe valg. Uten turisme greier vi oss ikke, sier han.

Men ikke alle er enige i dette. På en av byens fasader henger et stort banner med teksten «Vi har fått nok av bed and breakfast!".

I årevis har stadig flere innbyggere flyttet fra byens historiske sentrum. I dag bor kun cirka 52.000 av byens 260.000 innbyggere der. Folk fortsetter å flytte til områdene rundt. Der er det billigere å bo.

Men til tross for klagene, så er det turistene mange nå lengter etter. Nå møter de en økonomisk krise som følge av nedstengningen.

I tillegg til korona-utbruddet har byen også slitt med ettervirkningen av flommen i november. Den førte til skader for millioner av euro.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå