Turister renner inn Kristins dører

Rundt én million turister besøker Røros årlig. Noen av dem finner veien inn i stua til Kristin Engzelius (47), andre ber henne flytte seg fra trappa si.

Turister: Kristin Engzelius bor midt i en av de mest besøkte gatene på Røros, og får stadig ubudne turister på besøk. Foto: Marianne Skaug
Turister: Kristin Engzelius bor midt i en av de mest besøkte gatene på Røros, og får stadig ubudne turister på besøk. Foto: Marianne Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den lille gruvebyen i Trøndelag er som tatt ut fra et postkort med sine små, fargerike trehus og snøkledde vintergater.Midt i postkortet bor Kristin Engzelius fra Elverum i et 300 år gammelt, rødt trehus.

- Jeg har sittet på trappa med morgenkaffen og ei avis, og fått kjeft fordi jeg sitter i veien for turister som vil inn, forteller hun til Dagbladet.

Guidet tur i hagen

Kristin bor i en av Røros travleste gater, i et hus som fra utsida kan minne om et dokkehus. Gata trekker turister fra alle verdens hjørner, og siden hun flyttet dit for 18 år siden har turistguider vist fram Kristins bakgård.

- Det var for eksempel en gang guidet tur i hagen mens jeg satt og spiste frokost ved siden av. Da ba turistene meg om å være stille fordi de mente at jeg forstyrret, sier hun med latter.

Kristin forteller at det i perioder har vært ti store grupper med ubudne turister på guidet tur i hagen - hver eneste dag.

Dagbladet har tidligere skrevet om fastboende som flytter fra turistperla Geiranger, masseturismens konsekvenser på Mallorca og at innbyggere er lei av overturisme på Stadlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.