Verden

Tsjernobyl-røyk henger over Kiev

Det brenner i skogene rundt Tsjernobyl. Nå har røyken nådd Kiev.

Fredag er Kiev øverst på listen over byer i verden med dårligst luftkvalitet. Selv innendørs kan innbyggerne kjenne lukten av røyken. Den gir dårlig sikt i hele byen.

– Det er røyk og luft-forurensning i Kiev. Men ingen stråling, sier Vitali Klitsjko. Han er ordfører i Kiev. Det er hovedstaden i Ukraina.

Les også: Mange turister vil se Tsjernobyl

Tsjernobyl ligger rundt 11 mil nord for Kiev. Der ligger atom-kraftverket med samme navn. Det er flere titalls branner i skogene rundt. Kraftig vind har blåst røyken til Kiev. Mange av brannene ble slukket på tirsdag. Myndighetene sier de fikk mye hjelp av at det regnet mye.

Deler av atom-kraftverket ble ødelagt 1986. Det var en eksplosjon i kraftverket. Det ble mye radioaktiv forurensing. Mange døde av dette. Noe av forurensingen kom til Norge. Det er umulig å bo i området rundt kraftverket.

Brannene gjør at mange er redde. Det sier nett-apoteket Farmasiet. De  solgte mange tabletter med jod på tirsdag. Da solgte de mer enn de gjorde i hele februar.

Les mer: Tsjernobyl er fortsatt ikke over

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har ansvaret for dette i Norge. De har fulgt med på skogbrannene i påsken.

DSA sier at det er mange som bør ha tabletter med jod hjemme. Det er rådet til folk som er under 40, gravide, ammende eller med hjemmeboende barn. De kan gi beskyttelse ved atomulykker. Men de skal bare tas etter råd fra myndighetene.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå