Tidligere venezuelansk general pågrepet for narkosmugling

Tidligere general Hugo Carvajal, som var sjef for militæretterretningen i Venezuela under Hugo Chávez, er pågrepet i Spania for smugling av kokain.

Eksgeneral Hugo Carvajal kjøres til retten etter å ha blitt pågrepet i Madrid. Foto: Paul White / AP / NTB scanpix

Carvajal ble arrestert fredag av spansk politi i sin sønns hjem i Madrid etter at det ble utstedt arrestordre mot ham i USA.

Han benekter å ha bånd til narkotikasmugling og den colombianske geriljaorganisasjonen FARC, og sier han ikke vil utleveres til USA siden han har familie i Spania.

Amerikanske myndigheter sier han kan bli dømt til mellom ti år og livstid i fengsel om han blir funnet skyldig i å ha stått bak smuglingen av over fem tonn i kokain til USA.

Den tidligere generalen gjorde seg i februar bemerket ved å bli den hittil høyest rangerte militære i Venezuela som uttrykker støtte til opposisjonslederen Juan Guaidó. Det førte til at han ble sparket ut av de væpnede styrkene av president Nicolás Maduro.

Han var i over ti år en nær medarbeider av avdøde president Hugo Chávez og var lenge sjef for landets militære etterretningsapparat.

Carvajal har i lang tid vært ettersøkt av amerikanske myndigheter som mistenker ham for å ha gitt støtte til FARCs narkotikasmugling.

I mai 2013 anklaget en domstol i Florida ham for å ha jobbet for colombianske narkotikasmuglere fra 2004 til 2010, og i 2014 ble han arrestert på den nederlandske øya Aruba, der han var Venezuelas konsul. Han påberopte seg diplomatisk immunitet og rømte tilbake til Venezuela.

08.02 Venezuela: Hvordan ødelegge et land på 20 år