Taper på alle fronter

Valget viser at Ap taper til Sp og MDG. Når Ap nå skal starte gjenreisningen, står partiet i en spagat mellom klima og tradisjonell industri. Utspill fra Ap-topper om regjeringssamarbeid mellom MDG skaper raseri i fagbevegelsen.

I SKVIS: Ap-leder Jonas Gahr Støre måtte svare for seg på valgnatta på vei fra Youngstoget til Storinget. Foto: Nina Hansen
I SKVIS: Ap-leder Jonas Gahr Støre måtte svare for seg på valgnatta på vei fra Youngstoget til Storinget. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er ingen som er mot offentlig skolemat, men det holder ikke som bærende prosjekt i valgkampen. Jeg er ikke ute og kritiserer Støre eller den sentrale ledelsen, men vi har ikke maktet å sette dagsorden. Vi har ikke utviklet et tydelig nok prosjekt.

Ordfører Bjørn Iversen (Ap) er en skuffet mann etter valget. Han har sittet som ordfører i Verdal siden 2005, men kommunen ble rammet av Senterparti-bølgen som så mange andre Ap-bastioner. Ap gikk tilbake 15,7 prosentpoeng (pp), Senterpartiet fram 21,4 pp og fikk rent flertall.

Iversen er ikke i tvil om at Arbeiderpartiets landsmøtevedtak om ikke å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet kostet ham velgere. Samtidig var det en stor seier for AUF og miljøbevegelsen i partiet.

I etterkant av vedtaket hastet Jonas Gahr Støre opp for å besøke kommunens hjørnesteinsbedrift Kværner Verdal. Der fikk han høre det i tydelige ordelag at de følte seg sviktet av Arbeiderpartiet - deres parti.

- Vi må ha et mye tydeligere prosjekt og snakke om våre verdier. Vi har ikke greid å løfte kampen mot Forskjells-Norge i valgkampen. Vi mener nok de riktige tingene, men jeg skulle gjerne sett vi hadde hatt en bedre strategi sentralt for å løfte dette, sier Iversen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.